View Full Version : Pitanje u vezi particija na hardu
Na jednom od hardova imam dve particije, c: (sistemsku) i d: (za podatke)...
... sada hocu da mi ceo taj hard bude sistemski tj. c:...
Nisam nikad probao ali u teoriji znam da ne bi trebalo da bude problema ako izbrisem d: particiju i prosirim c: particiju na ceo hard (sa Partition Manager-om)... medjutim...
... da li je neko to radio? ima li u praksi problema, posto necu da ostetim windows, jer nemam vremena za reinstalaciju (a ni zivaca trenutno) a treba mi veca sistemska particija.
Hvala unapred
Pozz
dexyco
13-08-2007, 08:42 PM
Ovako, bitno je da sve radis postupno, da ne bi doslo do havarije. Isto tako je bitno da imas partition magic 8.0 ili noviji, jer je sedmica puna bugova.
Oslobori prostor tako da imas makar GB slobodan
u koliko je D drugacijeg file sistema u odnosu na C, konvertuj sistem D diska tako da bude isti kao C, apply
kad to odradis pokreni program ponovo i
desni klik na C: disk, pa Merge
D: postaje folder na C: disku
odaberi ime foldera u koji ce biti spakovani svi fajlovi sa D: diska
u koliko je na prikazu samo C: disk koji zauzima ceo hard sve je OK
ides na Apply
*bitno je da i C i D koriste isti file sistem (NTFS ili FAT32)
*napravi obavezno boot flopije tako da mozes u koliko dodje do problema da pokrenes program iz DOS-a pri startovanju racunara i tako ispravis greske...
*ja ti savetujem da napravis i backup za svaki slucaj
lesha
13-08-2007, 08:54 PM
otkad mi je partition magic dva puta zeznuo stvar, izbegavam ga u sirokom luku..
probaj ovo (http://www.acronis.com/homecomputing/products/diskdirector/partitioning.html)
backup obavezno
Probacu Acronis, i meni je Partition manager malo sumnjiv zbog nekih ranijih prica. Sto se tice d: particije, prebacio sam sve na drugi hard tako da nema problema, samo mi je problem da ne ostetim win instalaciju... ali moracu da rizikujem.
Hvala
Ajoooj koja trauma... mislim sve je proslo super ali... trauma...
Nego evo sta se desavalo... u Acronisu ima Automatic i Manual mode, ja ukljucio Automatic i ne vidim nigde merge... prosto ga nema... i onda rekoh da se ne zezam sad sa tim upalim Partition Manager, probam Merge kad on mi kaze da ne postoji particija sa kojom moze da se uradi Merge:o , a imam dva harda koja su podeljena na po dve particije:confused: ... mislim...:banghead: ...
... i onda se vratim u Acronis, dosetim se, ukljucim Manual mode, pojavi se opcija Merge i on mi sve lepo odradi bez greske... savrseno... extra program... bezite od Partition Manager-a!!!
Pozz
dexyco
15-08-2007, 02:30 PM
E, odlicno onda... Ja sa osmicom nisam imao nikakvih problema, a sedmica mi je vise puta napravila haos. Probacu i ovaj nov software, cini mi se da je dobra stvar... Btw, sa bilo kojim sistemskim programom da radite, uvek izbegavajte automatic mode i koristite iskljucivo manual, jer moze program uvek da odradi nesto nepozeljno...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.