PDA

View Full Version : ucinimo forum normalnijim mestom

Arthur
10-08-2007, 10:22 AM
Dugo sam vec prisutan i veoma aktivan na ovom forumu. U odredjenim periodima zivota mi je sve znacio, jer sam 90% nekih znanja, narocito o kompjuterskoj tehnici, stekao ovde. Upoznao sam divne ljude, i dobio a i pruzio fantasticnu kolicinu pomoci i informacija.
A sad?
Odgovorno tvrdim da 90% (slovima devedeset jebenih posto) slova koja se otkucaju ovde su cisto sranje. Nema jedne nedelje u zivotu foruma da se ne krene u jos jednu, hiljaditu raspravu, sta je bolje, digitalno ili analogno, Nuendo ili PT, moj ili tvoj kurac, mnogo para ili malo para. I to se i dalje fantasticna kolicina tih prica temelji na VEROVANJIMA a ne na praksi. Uvek se poziva na ovog ili onog, i on je ovakavav ili onakav, a da je pritom, manje vishe svakom iole inteligentnijem i razumnijem toncu jasno da pola tih prica nema nikakve veze sa realnom praksom. Narocito kad skoro niko sa foruma nema ni novca ni pristupa da pazari ili koristi pola te tehnike.. ovi koji imaju, retko daju konkretne, prostodusne ocene ili savete.. a sve je to ranije bilo veoma prisutno.
Predlazem da banujemo
Predlazem da lockujemo
Cim se pojavi tendencija savrseno besmislenih nadmudrivanja sa kiselim prizvukom i ukusom vredjanja, pa makar to bilo i apstraktno Shivino objasnjavanje percepcije necijeg problema, zakljucavaj!
Ne mislim da bi npr, test sabiranja trebao biti zabranjen. Lepo je da se neko iscima i odradi iole relevantan test. Ali, ja bih se tu zaustavio. Moze poll, glasanje i sl, ali ne bih tolerisao debate, koje ama bash NIKOM na forumu ne koriste. Niti je ljudima koji ih pishu lakse, jer NIKO NIKAD nije uspeo da promeni misljenje onom drugom, niti su oni zajedno uticali konkretno i kreativno na ljude koji to citaju. Samo gomila zuci, i kiselih osmeha.
Daj da batalimo sve to, i da se bavimo konkretnom PODELOM znanja, kakva je na primer, soba za akustiku studija. Veoma je konstruktivna i prepiska bogija i roginatora o delovima za MCI (korisna je njima licno, ne svima, ali taj duh je poenta).
JEBO DIGITALNO VS ANALOGNO JEDNOM ZA SVAGDA! JEBO PT VS NUENDO ZAUVEK ili MAC VS PC
Nikakve koristi od toga..

Max
10-08-2007, 10:36 AM
Meni se do sada javilo desetak ljudi , koji su me potpuno zbunjeni pitali : " eeee , je l' stvarno moze profi bez tih skupih sprava ? "

Uplaseni izjavama ljudi koji stavljaju sprave ispred sebe kao adut , a sami( ovi sto me kontaktiraju ) iz svog neznanja i nemogucnosti da naprave dobar mix , najcesce odustaju od ucenja i svu krivicu bacaju na nedostatak sprava .

Da se razumemo , imam 37 godina , radio sam u velikim studijima 10 godina imam vise iskustva sa ovim poslom nego sto neki ovde imaju godina ( verujem da jos neki ljudi mogu da kazu ovo isto ) ... i mislim da je jako lose zbog tih ljudi pricati ovakve stvari .

Mene licno , bas briga ..... imam svoj put , lepo ide , rasprodat sam na duze vremenske periode i jedina negativna stvar je sto vec pocinjem da otaljavam stvari od umora .... a to ne zelim sebi da dopustim .

Ono sto je poenta ( kako ja to vidim ) a da se nadovezem na Arturovu akciju , je jednostavno spreciti davanje besmislenih saveta . Pri tome mislim , ako neko trazi punchy kick ..... da mu se ne odgovori ; " kupi distressor Mile .... " Nego da mu se objasne nacini kako to moze da uradi .

Jer ne fali sprava , siguran sam da se sve mozi i sa plagovima .... ljudima fali ZNANJA !

O tome pricam sve vreme .... i podrzavam Artura

Pozdrav

boggy
10-08-2007, 10:40 AM
Hvala Arthure! :)

Samo par opaski....

Sto se tice roginatora i mene, samo da podsetim, da smo o tome mogli i telefonom... slozices se... no, medjutim,.... iako ima jako malo korisnika kojima nasa diskusija treba, licno smatram da ce javni sadrzaj koji smo ucukali "u Forum" MOZDA, NEKADA, NEKOME biti koristan, neka nam dovede jos samo jednog korisnika na forum, od koga se moze nesto korisno nauciti... pa se isplatilo... kako god... tice se miksera koji se koristi za muzicku produkciju... znaci on-topic.

Sto se tice testova svega i svacega... vec je bilo iskustava na tu temu... i ja licno i pored svih teskoca koje se javljaju, ostajem ZA takve sadrzaje na forumu, jer mnogi posetioci foruma nemaju sredstava niti priliku da cuju ISTA od stvari o kojima se prica na Forumu... pa im je ovo dobra prilika. Teskoce koje nastaju su najcesce kritike samog testa, ukljucujuci i coveka koji se potrudio da to uradi, i nacina testiranja... a zaboravlja se cinjenica da je clanstvo na Forumu dobrovoljno i besplatno, kao i sve akcije ovog tipa... znaci POKLON...

Kao sto i sam primecujes.... napraviti kvalitetan tekstualni/vizuelni/audio sadrzaj iz neke neobavezne i dobrovoljne diskusije nije lako... ali se slazem sa tobom da ako se ne budemo SVI trudili, necemo to popraviti.

Jos jednom hvala!

pozdrav

bogi

Max
10-08-2007, 10:45 AM
Sto se tice roginatora i mene, samo da podsetim, da smo o tome mogli i telefonom... slozices se... no, medjutim,.... iako ima jako malo korisnika kojima nasa diskusija treba, licno smatram da ce javni sadrzaj koji smo ucukali "u Forum" MOZDA, NEKADA, NEKOME biti koristan, neka nam dovede jos samo jednog korisnika na forum, od koga se moze nesto korisno nauciti... pa se isplatilo... kako god... tice se miksera koji se koristi za muzicku produkciju... znaci on-topic.

pozdrav

bogi

Treba , treba .... i te kako treba , jer ne mora da se kupi znanje samo u smislu MCI i sl .... moze tu da se sazna jako mnogo sa strane ..... ja bar jesam .....

Odlicna prepiska :)

Pozdrav

fipke
10-08-2007, 12:20 PM
i ja bih voleo da ovaj forum bude normalno mesto poput pravih foruma gearslutzova i slicnih gde se ljudi ne svadjaju, vec iznose konstruktivne kritike.

no medjutim mislim da je to tesko iz prostog razloga sto je rumski, kako je rastao polako dobijao i sindrom "SRBIJA brale" koji je iovako prisutan u mnogim sferama nasheg zivota...A TO MI NE TREBA!
zato glasam da lockujemo, banujemo, krljamo, govzena pesnica neka radi!! ja sam jos onomad bio za lockovanje malih oglasa, cak mislim i da je odatle sve krenulo!!

OFF
10-08-2007, 12:25 PM
Rasprava je bilo, ali se u poslednje vreme preteralo....... mada, meni se cini da je nesto drugo puno veci problem

Gde su administratori ?!?

Da ne bude zabune, o svoj trojici imam veoma lepo misljenje i dugujem im veliku zahvalnost zato sto ovaj forum postoji, ali jednostavno ih nema na forumu, tj. ima veoma malo....., i to uglavnom se javljaju kao obicni clanovi postujuci, resavajuci probleme, pomazuci...... ali gde je 'cvrsta ruka'?

Forum je tek prohodao, malo odrastao, sad u pubertetu mu treba pomoci da ne ode pogresnim putem

A i moderatori......... ne secam se kad je poslenji put nesto bilo zaljucano ili obrisano (kamo srece da ne mora, ali).......

Bez ljutnje svi, ali samoupravljanje se bar kod nas pokazalo kao promasaj

balthazaar
10-08-2007, 01:04 PM
Arture, tvoj post je u suštini ok i to je dobra ideja, al to bi moglo da nagovjesti neku "diktaturu proleterijata", ako me razumiješ? I Staljin je u početku želio da napravi Rusiju "boljim" i "normalnijim" mjestom pa je to činio G.U.L.A.G-om...što bi u ovom slušaju bilo banovanje i zaključavanje topica...

Bitch
10-08-2007, 01:17 PM
ajmo redom :)

da je na forumu gomila neznalica tacno je, ali zaboga cemu sluzi ono Search gore? nekog jednostavno smara da pretrazi bazu rumskog, gde je toliko toga objasnjeno... ja sam isto ne odma za katanac, nego nesto tipa "djecace, otkucaj sto te zanima u search i to je to", pa ako posle krenu price e ovo e ono, onda zakljucavaj.
dabome da treba edukovati mladji narastaj (nesto razmisljam cim diplomiram da prihvatim ponudu da predajem na akademiji, posto mi ide od ruke da ljudima objasnjavam sve i svasta na milion nacina ne bi li shvatili) ali taj mladi narastaj ne moze da bude tako nadobudan, e o tome se radi! svi su u tripu imam gomilu krek softvera i ultra pc, sad su svima da jebem kevu. Aha. i onda kad posle pola sata slaganja gotovih lupova i stavljanja preset EQ na kick dobije sranje, e onda razocarenje! nece se zapitati da li je to zato sto ne zna da svira, nema skolu, obrazovanje, uvo, nikako samokritika, nego odma - los plugin, treba mi hardware! pa sine bato, odradi ti da ti ITB jebe kevu numera, pa ces od toga zaraditi za analogiju ili kola, stan, nebitno! najvaznija je ona "u rukama mandusica vuka..."
e sad, jasno je i da je gomila ljudi naucila mnogo, a novih clanova ima malo (mislim na one koje pitaju i kvalitetno ucestvuju u diskusiji) - ali ne treba da dizemo prasinu sa sasavim takmicenjima i ego-feeding metodama, nego daj da pricamo, da pravimo cesce one Rumski-Session, okupljanja, jebem ti hardware i software, daj da se nesto radi, da sviramo, cackamo, rostiljamo!

niko nije rekao da se ITB ne moze napraviti punchy kick. fora je samo u tome sto sa pluginsima dodjes do jedne tacke i to je to, a onda imas distressor i 1176 i jos mu das brzi attack (ako me neko ubedi da plugin moze da je brzi od distressora, napustam profesiju, odo na njivu). i kao sto rekoh u onom threadu, moze se itekako raditi odlicno ITB, fora je samo sto ipak neke stvari malko bolje radi digitalija, a neke analogija.
...mislim da moj jedan jedini post na temu distressora NE MOZE da se protumaci kao "nemoj da se hvalis sto ga imas, nego pomozi klincu da setuje kompresor za kick". Ajd u redu da sam napisao jedno 50-tak postova o distressoru, ali nikako me nemojte hvatati za jedan post, nego search moj nick, pa se jasno vidi da ja nikom ne pametujem o hardveru i sl.
...isto tako smatram da je ono suludo sa d'Angelom. Mislim ja se ne bojim, cak bi mi bilo i interesantno da to odradim, samo sto mi obaveze trenutno ne dozvoljavaju, sto ne znaci da necu :-) ja volim da se takmicim, mada mi ovo vise lici na ono tipa "sranje je na forumu, dosadno, daj da malo dizemo prasinu i lozimo klince - wrestle mania - potukla se dva producenta - daj da se kladimo i tako to.
Mislim sto da ne :-) kad budem imao vremena why not - ali po meni je to besmisleno - ne zato sto se plasim da ce Zeljko da bolje smiksa od mene - to je najmanji razlog - nego sto svakako ce to biti dijametralno drugaciji miksevi, svako ima svoj "stil" i bas kao sto ide na zapadu - ako neko hoce ovaj sound zove Zeljka, ako hoce onaj zove mene, i to je to. Samo treba ljudima dati do znanja sta si ko si sta radis. Zato me i cudio onaj Max-ov mystic approach, covek iz senke, daj bre da vidimo ko si sta radis, nema tajni, evo ja, evo ti moja adresa, fon, ziro racun da uplatish lapo cene mlevenog mesa pa da rostiljamo :-) jebes sve, daj da se radi i da bude pozitivno! nema napadanja!

...samo jos nesto kad smo kod toga. Mnogo bi vise imao smisla test, ali pravi, dva producenta, isti bend ista oprema sve isto, samo jedan i drugi sve rade ispocetka! postavka mikrofona, snimanje, mix i tako to. Onda ima smisla! ja se ubijem dok snimam da je sve ok, pa u miksu cooliram, jer nema mnogo posla. A da pravim od govneta pitu, moze, al ako bas mora. Nego se treba ko sto rece DaBear pomuciti da se sve snimi do jaja a posle lako. onda ITB nije nikakva frka - pa vec je sve ultra zdravo usnimljeno i vozi :-)

e ajd sad svako u kola, dupeta u NS pa da idemo na strand! ebem ti Analogno digitalno, samo neke tenzije :-)

uzdravlje

"7"
10-08-2007, 01:39 PM
Ne znam, za mene je sve sto se napise u redu, i moze nekom za nesto biti korisno (ne uvek vezano za muziku) sve dok nema vredjanja i omalovazavanja, sto bi moderatori trebali odmah da sankcionisu.
Ne mozes izbaciti recimo pricu mac vs pc kad neko pita sta od ta dva da kupi, ili neko pita koji softver-sekvencer da koristi, ili pita koji sint da uzme... sve to dovodi do polemika i sukoba misljenja, sto je u redu sve dok neko ne pocne da potcenjuje sagovornika i da omalovazava suprotna misljenja. To naravno ne znaci da ne treba reci kada neko nije u pravu ili kaze nesto sto nije tacno, ali sve moze kulturno i ljudski.

Pozz

idekius
10-08-2007, 02:16 PM
-Off topic... A zasto mislis da je kick nemoguce namestiti digitalijom?
Meni emulacija LA2A i Pulteck za kick radi kako treba, tj. barem se meni svidja. Jedino je fora u postavci da li hocu onaj mekani kicki, ili trvrdu varijantu.
Mislim... pricam za najnormalniji kick, ne za ambijentalne i sub varijante sa reverbima.

A sto se tice 1176LN... jedan od nekoliko najnahvaljenijih plugova za UAD i mnogo velike zverke su padale na slepim testovima. Ja ne znam da li je isti kao hardware, verujem da nije, ali razlika je sigurno minimalna i tesko uocljiva, cim su tolike "zverke" gresile i nisu umele da prave razliku, a razlikaje svakako i to sto ih u digitalnom svetu, sa jednom kartom, imas istovremeno 8 i to stereo :p :) Mnoge stvari danas, sto se digitalije tice, vise nisu za shalu. Vreme Pentium 1 racunara je davno proslo...

-Topic :da:

Budalastina na forumu svakako ima... sa svih strana... i od strane digitalnih i od strane analognih, Uloga moderatora je da kazni i zakljuca temu, kad krenu licne uvrede, a ne da svoje znanje i stav uzima kao merilo i da na osnovu toga zakljuca temu. Kako bi to izgledalo? Neko kaze digitalni kompresori ne valjaju, analogni su bolji i ja valjda treba da kazem "Aha... ovaj lupa gluposti" pa tras katanac? Naravno da necu to da radim... to neka radi neko drugi, a cak i da je u pravu, verovatno onda ne bih ni posecivao forum, jer me nikakve policijsko-diktatorse tvorevine ne zanimaju.

Neka kazu ljudi sta misle... zasto da ne... Svako ima neki svoj pristup, svoj put i nacin. Lepo bi bilo da svi akteri (digitalni i analogni) prepucavanja malo zauzdaju sujetu, koju naravno svi imamo. Kad pojedinci puste sujetu da caruje, onda nastaju stvari koje svima smetaju,ali, to ne moze (i ne treba) da spreci bilo koji moderator, dok neko ne prekrsi pravilnik foruma i krene sa licnim uvredama.

Pravilnik foruma ne moze da se menja u tom smislu, jer zaista svako ima prava da tvrdi da je nesto bolje, jer je to u 80% slucajeva nemoguce dokazati... muzika je muzika i ono sto se svidja jednom, ne svidja se drugom. Ako nekome radi Lex mpx 550, a ja mu kazem da je to limena kanta i da je Altiverb sigurno bolji od jeftinog Lex-a, ima prava da kaze da gresim... jer njemu se mpx 550 vise svidja... ne mogu da ga banujem zbog toga.

Praviti neke zaokrete u tom smisli bi bilo cist diktat i nasilno nametanje volje i misljenja jednog broja ljudi. Tacno je da i mene iritiraju izjave tipa "sve je to kita dok ti ne uzmes..."... tacnije, ne iritiraju me, vec mi kroz glavu prodje "Naduvena budala... Dobar za zaobilazenje..." i taj post kroz dva minuta i zaboravim. Tacno je i to da na ovom forumu vlada i pravilo "Svaki ciga svoga konja hvali" i "Nije vazno ucestvovati, vazno je pobediti", ali... opet... tu niko nista ne moze, jer to nije delo za kaznjavanje... jedino sto ja tu mogu je da se sto vise trudim da ja ne budem taj "ciga" i da se potrudim da ne mislim da je moje misljenje o nekoj spravi, ili necijoj muzici, jedino ispravno merilo, a da su svi drugi glupi... :)

Max
10-08-2007, 02:32 PM
-Off topic... A zasto mislis da je kick nemoguce namestiti digitalijom?

Ne pocinji ..... oteraces ga na njivu :)

Moj zakljucak je .... sta god da pricas , covek koji slusa ce da cuje samo onoliko koliko mu je siroka svest ( ovo ce Shiva pravilnije da kaze )..... znaci na ovu temu 80 % slucaja dzabe pricam :)

@ Bitch ..... ne mogu vise o ovoj temi ..... pliz ..... ako sam negde bio nejasan pitaj me na private pa cu ti lepo odgovoriti .

Pozdrav

Max
10-08-2007, 02:35 PM
Zato me i cudio onaj Max-ov mystic approach, covek iz senke, daj bre da vidimo ko si sta radis, nema tajni, evo ja, evo ti moja adresa, fon, ziro racun da uplatish lapo cene mlevenog mesa pa da rostiljamo :-) jebes sve, daj da se radi i da bude pozitivno! nema napadanja!

Stvar je jednostavna . Ako nekom mogu da pomognem VALIDNIM savetom , mnogo mi je draze da taj neko ne bude opterecen ko sam , koju opremu imam i sta sam uradio . To je po meni ego manijacenje .

Ja znam sta sam uradio ( i naravno ljudi sa kojima se druzim ) i to je dovoljno . Ako nekom moj savet koristi , tim bolje .

Zasto si ti to shvatio kao mystic , ne znam ..... a ako ti preferiras pristup adresa , fon , zirka i ostalo , to je tvoj izbor .... i ja ti sigurno necu suditi o njemu .....

Pozdrav

lesha
10-08-2007, 02:48 PM
A i moderatori......... ne secam se kad je poslenji put nesto bilo zaljucano ili obrisano (kamo srece da ne mora, ali).......

je li bre... a sta ja radim ovde? :mad:
obrisano ne mozes da vidis, veruj mi da brisem svaki put kad je trebalo da se intervenise a to nije uradjeno.
govorim u svoje ime, drugi nek se izjasne.

pitanje je kako proceniti da li je granica predjena i da li rasprava ili prepiska moze nastaviti normalnim tokom. ali nikad se nisam libio brisanja postova, a ni banovanja kad je to bilo potrebno.

boggy
10-08-2007, 03:10 PM
..... aj ne la?ite da vam ne godi da privirite kad neko počne da se svadja :=)...

Definitivno nemamo isti smisao za "zanimljivo"...

pozdrav

bogi

HeatMan
10-08-2007, 03:20 PM
Max - ochisti sanduche.. :)

SHIVA
10-08-2007, 03:21 PM
Vech kad me Arthur prozvao nek' se i ja javim... bit chu kratak.

Forum je preslika stvarnog zhivota (pa shto god to "stvaran zhivot" znachilo). Chlanovi koi su inache u zhivotu skloni snobizmu bit che takvi i na forumu. Oni koi su skloni filozofiranju (kako ovdje popularno zovete proshirene diskusije) bit che takvi i na forumu. Svako pravilo i svaka restrikcija smanjuju vjerodostojnost i spontanost foruma na jednak nachin kao shto zakoni smanjuju vjerodostojnost i spontanost zhivota.
Evo primjer: Na Islandu nitko ne pije alkohol i nitko ne krade... nema kriminala. Alkohol je zakonom zabranjen a kradja je vrlo kazhnjiva pa uz visok zhivotni standard postaje nepotrebno i nerazumno krasti. No to ne znachi da na Islandu nema ljudi koi bi se napili ko svinje, potukli se i okrali susjeda. Zato zemlja i jest chudna... mnogi nisu spontani i nisu iskreni. Takva okolina je nerealna i nezdrava.

Forum mozhemo promjeniti onoliko koliko promjenimo sebe! Svi mozhemo biti loshi i svi mozhemo biti dobri. Sve dok porichemo taj "zlochesti" dio sebe samo se pretvaramo da smo dobri. Da bi razumjeli shto je dobro moramo razumjeti i ono loshe. Polaritet je neizbjezhan a ravnotezha je mogucha samo kad prihvatimo polaritet.

Nadalje loshi chlanovi su potrebni jednako koliko i dobri - jer da su svi dobri nitko ne bi bio dobar. Drugim rjechima dobro prepoznajemo u odnosu na loshe. Loshi sluzhe kao pozadina na kojoj se dobri istichu. Nema prednje strane bez zadnje, nema zhivota bez smrti, nema dobrog savjeta bez losheg. To je temeljni princip ljudskosti jer na tom principu radi ljudski um... prepoznajemo razlike na jednom u odnosu na drugo. Stvorimo li uniformitet postajemo slijepi i gluhi.

Oprostite na filozofiranju, i nadam se da chete barem pokushati shvatiti ovo shto sam napisao.

kejkz
10-08-2007, 03:29 PM
Ne znam sta da vam kazem, ali u ovakvim stvarima uvek pre svega treba poci od sebe: cemu svi zajedno doprinosimo radu foruma? Ako je odgovor malo, onda eto osnove celog problema, problem je u nama.
Moram vam nesto priznati: vrlo malo sam naucio direktno, na samom forumu. Sve sto sam naucio proizaslo je iz "realnog" druzenja i rada sa drugima, ili iz direktnijih nacina komunikacije nego sto je forumski. Naravno, i iz samostalnog rada i rada na sebi pre svega. Forumi su ipak riznice znanja, ako se znanjem bave, ali isto tako samo jedan oblik komunikacije, ali ne i jedini nacin.
Kao moderator, mislim da ostro kaznjavanje necijeg misljenja, ma kako bilo pogresno, lose sroceno ili prosto zlurado ne vodi nicemu. Ljude koji postuju takve stvari treba da je stid kada procitaju nesto sto je kvalitetno, jasno i pre svega strucno napisano, jer je to jedina kazna koja razoruzava.

Muzika i produkcija jesu oblasti subjektivnog, i takve ce uvek ostati. Mozemo to voleti ili ne voleti, ali se sustina nece promeniti.

OFF
10-08-2007, 03:31 PM
je li bre... a sta ja radim ovde? :mad:
obrisano ne mozes da vidis, veruj mi da brisem svaki put kad je trebalo da se intervenise a to nije uradjeno.
govorim u svoje ime, drugi nek se izjasne.

pitanje je kako proceniti da li je granica predjena i da li rasprava ili prepiska moze nastaviti normalnim tokom. ali nikad se nisam libio brisanja postova, a ni banovanja kad je to bilo potrebno.

Realno, ti si jedan od aktivnijih (da nekazem i najaktivniji mod), i to veoma poshtujem. Takodje razumem i zauzetost nekih dugih kojih nema bash cesto....

A da sam u pravu, potvrdjuje to sto si me samo ti citirao do sad:)

boggy
10-08-2007, 03:41 PM
Slazem se kejkz!

....

Muzika i produkcija jesu oblasti subjektivnog, i takve ce uvek ostati. Mozemo to voleti ili ne voleti, ali se sustina nece promeniti.

Samo da dodam da ne treba zaboraviti da zbog lose muzike ili naopako zalemljenog balansiranog kabla, nece padati avioni, te ne treba mozda dizati preveliku "dramu" i energiju oko svega sto se procita na Forumu...

pozdrav

bogi

lesha
10-08-2007, 03:48 PM
Samo da dodam da ne treba zaboraviti da zbog lose muzike ili naopako zalemljenog balansiranog kabla, nece padati avioni, te ne treba mozda dizati preveliku "dramu" i energiju oko svega sto se procita na Forumu...

upravo tako.

DaBear
10-08-2007, 04:04 PM
auuuu! al se brzo digne prasina!!??

Svi su sve lepo rekli..i Bitch i Boggy i Arthur...

U dve crte: aki si mnogo mlad, tek sklepao PC sa krak plugovima, radis iz spavece sobe, i nemas minimum 5 godina rada u pro-studiju - NEMOZES DA NAPRAVIS DOBAR ZVUK NI ITB a pogotovu OTB!! Kratko i jasno !

Iskustvo se stice radom gresenjem ponavljanjem a ne kupovinom tehnike!

E sad ce da se napale svi pa da ospu drvlje i kamenje, ali to je to! Ziva istina,, Nego da se sedne pa da se izvuce maksimum iz svega! Iz svakog plug ina, efekta..gitare ili sinta..

Mi smo pre 20 godina sa 3 mono sinta, 4-kanalnim MONO sekvencerom i jednim Boss delay-om skidali Yazoo i Depeche Mode produkciju ko od sale!
Ali smo se guzili mnogo..nije bilo preseta itd...

SumAnuT
10-08-2007, 05:26 PM
Zelim da podelim jedno moje opazanje sa vama ...

PC korisnici, ce reci da je PC "do jaja", da je brz i stabilan ili sta vec, ali nikada nece reci da je bolji od MAC-a ili da je MAC sranje. Takodje ce se veoma kriticki donositi prema PC-ju ukoliko nesto nije u redu, dok je za drugu stranu MAC bozanstvo koje ne moze da pogresi.

Ljudi koji koriste softver, ce mozda i reci da mogu da naprave vrhunsku ITB stvar za 5 minuta sa sklopljenim lupovima, ali nikada nece reci da je softver bolji od hardvera. Takodje nece tvrditi da postoji magicno dugme koje resava sve, niti da se to nesto moze uraditi samo sa time i nicim drugim, kao sto korisnici hardvera cesto imaju obicaj da kazu, bar koliko sam ja primetio.

Ne zelim da izvlacim bilo kakav zakljucak da ne bih pokretao raspravu jer ovoj temi to nije cilj, ostavljeno je svakokme da prosudi o mom opazanju kako on zeli, te i da se zapita da li je on primetio nesto slicno ...

ANITA
10-08-2007, 06:11 PM
Ja ne volim svađe, niti svoje niti tuđe, a svađati se na forumovima mi je žestok promašaj i gubitak vrlo dragocjenog slobodnog vremena, jer meni su forumovi mali svakodnevni izlazi u trenucima kad želim malo opuštanja koje je povremeno i korisno.

Iskustvo se stice radom gresenjem ponavljanjem a ne kupovinom tehnike!

..... niti brijanjem po forumovima. DA!

Forum je preslika stvarnog zhivota (pa shto god to "stvaran zhivot" znachilo). Chlanovi koi su inache u zhivotu skloni snobizmu bit che takvi i na forumu. Oni koi su skloni filozofiranju (kako ovdje popularno zovete proshirene diskusije) bit che takvi i na forumu.

Forum mozhemo promjeniti onoliko koliko promjenimo sebe! Svi mozhemo biti loshi i svi mozhemo biti dobri.

Ovo sam htjela reći, pa ću uštediti tipkovnicu i potpisati. To je suština svega.

Ja sam vrlo neaktivan super-moderator i mislim da nitko trenutno ne radi na forumu manje od mene. Čim to neće ići na račun kvalitetno provedenog vremena s djecom, to ću promjeniti i paziti na stvari više. No, isto tako, upravo radi djela snobizma, balkanizma i primitivizma na ovom forumu, moji su potezi žestoko procjenjivani i uvijek smatrani presubjektivnim iz čiste spolne predrasude, stoga sam na neki način odustala od toga da ovdje dam neki veći doprinos i uložim nešto više vremena.

No, u principu mislim da su stvari dovoljno ok i ovako. Moglo bi biti bolje, no tu se vraćamo na shivin quote i to je to.

Arthur - žao mi je što ne uživaš na forumu kao nekad. :( Zaista jest. No, razočaranje je u skladu s očekivanjem. Sjećam ga se dobro! I meni je nekad ovaj forum značio previše. I dobro da je došlo do razočaranja jer sam se tada okrenula pravim stvarima i ulagala svoje vrijeme korisnije. Možda je to i tvoja lekcija?

disco violence
10-08-2007, 06:24 PM
Puno ima praznog hoda i nekog dokazivanja ko je pametniji, trazis savet, a dobijes odgovor plati da ti to neko smiksa, pa da imam novca i da mogu da platim ne bi pitao tako nesto. Mozda bi trebalo osvariti vise saradnje izmedju samih clanova foruma , nisam bas primetio da su ljudi na forumu radili zajedno.

cAAc
10-08-2007, 06:32 PM
..... niti brijanjem po forumovima. DA!

Ne vidim nista loshe u :mad::mad::mad: komentarima ,jedino mozda ako je vec poslat takav komentar bilo bi korisno da se bar malo orazlozi ili mozemo da se zamislimo ali to kod mene traje ne duze od minute .
Ipak je ovo forum ,a ne razgovor oci u oci i mnoge stvari mozemo pogresno da protumacimo ..

E da i Anita ako nije problem mogla bi da snimish par 'udaraca'(izvini na izrazu) na klaviru i okachis na net ..cak bi bilo pozeljno da bude nesto 'ne melodicno'( :) sry opet)

Oggy
10-08-2007, 06:55 PM
JA nisam uspeo sve da procitam do kraja, vec sam se zadrzao kod OFF-ove prozivke moderatorima i adminima.

Kada bi ti znao da sam ja do sada obrisao preko 15.000 (petnaest hiljada) spamova u proteklih godinu dana i banovao jedno 1000 onih spamera, verovatno to ne bi pominjao i urusavao mi samopouzdanje... :D:D:D

Salim se. Mislim, stvarno sam toliko pobrisao, ali verovatno ima jos da se brise. Ja sam malo prezauzet poslednjih meseci, pa ne stizem toliko, ali i sada dosta brisem. Problem je samo sto kada je obrisano, ti to ne mozes da vidis... ;)

OFF
10-08-2007, 07:13 PM
JA nisam uspeo sve da procitam do kraja, vec sam se zadrzao kod OFF-ove prozivke moderatorima i adminima.

Kada bi ti znao da sam ja do sada obrisao preko 15.000 (petnaest hiljada) spamova u proteklih godinu dana i banovao jedno 1000 onih spamera, verovatno to ne bi pominjao i urusavao mi samopouzdanje... :D:D:D

Salim se. Mislim, stvarno sam toliko pobrisao, ali verovatno ima jos da se brise. Ja sam malo prezauzet poslednjih meseci, pa ne stizem toliko, ali i sada dosta brisem. Problem je samo sto kada je obrisano, ti to ne mozes da vidis... ;)

Verujem, secam se vremena kad se svaki dan registrovalo po 20 viagra menadzera i kojekakvih profi spamera........

A prozivka i dobronamerna kritika, nisu isto;) .... a rekao sam vec Leshi, ne odnosi se na sve......... kontam da svi imaju obaveze, posao, ali mislim da boljim pokrivanjem i preraspodelom, kad je neko trenutno u guzvi, mogu stvari da se pokrenu.....

jbg... volim ovaj forum:)

ANITA
10-08-2007, 07:32 PM
Ne vidim nista loshe u :mad::mad::mad: komentarima ,jedino mozda ako je vec poslat takav komentar bilo bi korisno da se bar malo orazlozi ili mozemo da se zamislimo ali to kod mene traje ne duze od minute .
Ipak je ovo forum ,a ne razgovor oci u oci i mnoge stvari mozemo pogresno da protumacimo ..
Ne razumijem te niti najmanje. Da ti obrazlozim zasto je rad korisniji od forumašenja? Što to nije jasno samo po sebi? :confused: OVdje je došlo do nekog nesporazuma, zar ne?

E da i Anita ako nije problem mogla bi da snimish par 'udaraca'(izvini na izrazu) na klaviru i okachis na net ..cak bi bilo pozeljno da bude nesto 'ne melodicno'( :) sry opet)
A zašto bi - snimila par udaraca?
I zašto bi bilo poželjno da to bude nešto ne melodično (što je kategorija nesvojstvena meni)? Poželjno od tebe? i?
Ako imaš kakvu korisnu namjeru, pozivam te da otvoriš za to adekvatan topic.

Gianfranco
10-08-2007, 07:43 PM
posecujem i neke strane forume i tamo se nekako svi bolje razumeju,vise postuju,..sukob misljenja je na kulturan nacin.tamo se na primer nece desiti da neko nakon iznosenja misljenja koje je posledica njegovog
iskustva dobije jedan ili vise 'dobronamernih' saveta,s ciljem da se minira i umanji sve sto je rekao.Takav 'respect' u komunikaciji samo ovde srecem...

ANITA
10-08-2007, 07:47 PM
ali mislim da boljim pokrivanjem i preraspodelom, kad je neko trenutno u guzvi, mogu stvari da se pokrenu.....

Ja rado predajem svoje super-moderatorske moći (koje uključuju teleportaciju, levitaciju i sposobnost u?ivanja u jedenju breskvi) nekom radi?nijem, a normalnom....:)

ANITA
10-08-2007, 07:48 PM
posecujem i neke strane forume i tamo se nekako svi bolje razumeju,vise postuju,..sukob misljenja je na kulturan nacin.tamo se na primer nece desiti da neko nakon iznosenja misljenja koje je posledica njegovog
iskustva dobije jedan ili vise 'dobronamernih' saveta,s ciljem da se minira i umanji sve sto je rekao.Takav 'respect' u komunikaciji samo ovde srecem...

Ovo sam i ja primjetila!

Arthur
10-08-2007, 07:59 PM
OK, ljudi,
evo dirnut sam. preko 28 postova za samo jedno popodne. Znaci da svi manje vishe osecamo da neki problem postoji.
Ne bih dalje mnogo detaljisao, vidim da se pojedinci ipak tesko suzdrzavaju od, za mene, vec tabu tema. Stvarno, odavno vise ne razmisljam o tome i nemam stomak za to.
Sto se diktature proleterijata tice, jeste mac sa dve ostrice, no, zivi smo dokaz da je ova nazovi liberalnost i dovela do zaglavljivanja u blatu da je samo 10% slova otkucanih ovde imalo koristi za neciji um.

Mislim da se takve teme i diskusije, veoma veoma lako prepoznaju, postaju svojevrsni trademark, a ovih dana se i veoma brzo rasplamsavaju. Ja ZAISTA predlazem sankcionisanje.. izmisliti neki kodeks, nesto prakticno, i jednostavno zakljucavati i opominjati clanove. Sve ovo verujem da je moguce, jer ZAISTA postoje ljudi na forumu koji vecinu svojih slova ne bacaju uzalud, i cesto su veoma konstruktivni.

Sve ovo smatram dizanjem i foruma i sebe na neki vishi nivo, stress redukcijom i sirenjem pozitivnog pristupa i misljenju i radu i zivotu.
Citao sam takodje Gearslutz forum jedno vreme, i nisam primetio da su oni imuni na iste probleme.. eto i tamo se po dve godine sporadicno javljaju prozivke npr waves SSL plugova pa nista. Ali taj forum je ogroman konglomerat, i bog otac licno ga ne bi mogao izmoderasiti.
Ovaj mozemo, i napraviti od njega jednu malu oazu mudrosti i korisnih razmena misljenja. Ukoliko moderatori zaista nisu fizicki u stanju da postignu, evo dobrovoljno se prijavljujem za ovu misiju . Lako je, lakse nego sto mislite. A ja vec 4 godine uporno izbegavam moderatorske ponude.

Live long and prosperous!

DaBear
10-08-2007, 08:00 PM

Pa to smo MI! Ubedljivo najpametniji narod na planeti..samo sto to niko sem nas ne zna!!

Pazi primer:

Kad sam pre 21 godinu dosao u London, nadjem posao u kuhinji u nekom restoranu koji je drzao neki nas covek. Posao - sudopera i ciscenje krompira.

Poceo ja da cistim krompir , i ulazi neki nas lik koji je pre radio u restoranu i kaze:
"Ko ti je pokazao da tako cistis krompir? Pojma nema..sad cu ja da ti pokazem!!" I ode...
Posle pola sata dolazi drugi lik koji je isto radio u kuhinji nekad...I on ce: " Ej, ko ti je pokazao da se tako cisti krompir? Nije to dobro, treba ovako !!":confused:

I tako se izredja nih 5 !!!! Onda je dosao i crnac i isto rekao (posto se druzio mnogo sa nasima!!!:rotfl: )

Sta ce te bplji primer od ovoga...a radi se samo o ciscenju krompira!!

A gde su PC/Mac i kompresori i Pro Tools, Nuendo, konvertori miksevi, MIDI i sta vec..auuuuuu!

diviner
10-08-2007, 10:21 PM
Pa ja ne vidim da je situacija na forumu toliko losha...Koliko vidim ekscesa ima daleko manje nego ranije, admini i moderatori rade svoj posao prilicno dobro (dok vi kukate da ih ne primjecujete, znaci da svoj posao rade i vise nego dobro, jer su tu da u startu rjesavaju probleme koji kasnije mogu eskalirati i koje tek onda mozete primjetiti), a jedina stvar koja je promjenjena jeste mozda tempo razvitka rumskog (navikli ste na brz tempo razvitka, pa vam ova stagnacija djeluje pomalo neprirodno :) ). Da...postoji mala stagnacija razvitka rumskog, ali je ona uobicajena za ovo doba godine, i to cemo uskoro krenuti da ispravljamo (sto novim sadrzajima sto manjom reorganizacijom "ljudstva i tehnike" :) ).

Rasprave i prepirke se na forumu mogu izbjeci samo cenzurom i brisanjem, a mi to ne zelimo da radimo sem u krajnjoj nuzdi (i to u krajnjoj nuzdi odlicno i zavrsimo...imate koliko hocete primjera, a sjetite se nekoliko poslednjih koje smo ja, Idekius, Lesha, Oggy itd. sredili...da ih sada ne navodim i ne smaram sa time).

Forum kao forum je prilicno ziv organizam, i nemoguce je traziti od istog da bude savrseno zdrav i prav, idealan...Kao i zivot, interaktivan, za njega se ne mogu u potpunosti predvidjeti svi nacini reakcije na spoljni uticaj koje cine vasa razmisljanja, pisanja, frustracije, zadovoljstvo i nezadovoljstvo ostvarenog ili neostvarenog, kao i u stvarnom zivotu. Kao sto rece Shiva, on je toliko dobar koliko su dobri svi njegovi cinioci: clanovi kao korisnici usluga foruma, moderatori kao uredjivaci sadrzaja, administratori i supermodovi kao upravljaci istog, i moram priznati da ja ovdje trenutno kao krivce najmanje vidim ove poslednje pobrojane. Ako zelite kvalitetniji sadrzaj, onda se treba manuti filozofije "ja cuo, ja probao" u uslovima autosugestivnog navijackog raspolozenja prilikom "testiranja" ovoga ili onoga (u neadekvatnim uslovima), sabiranja ili oduzimanja, sabijanja/kopresije ili expandiranja, topline zvuka ili hladnoce digitalije, vec pokusajte rigoroznim analitickim metodama sami sebi pokazati istinu (sad ga i ja pomalo kenjam, ali...to je forum :mrgreen: ).

Oggy
10-08-2007, 10:48 PM
MAda... Kada sam ja predlagao "cvrstu ruku", bio sam neshvacen... Mozda je ovo prilika...? :twisted:

Salim se... ;)

Mislim da to sa kaznjavanjem nece ici bas tako lako... KAo sto i u stvarnom zivotu kada sedis u vecem drustvu uvek ima pametnih, duhovitih, vrednih, lenjih, glupih, smaraca, animatora... Tako je i na forumu. Zamisli kada bi u nekom vecem drustvu poceo da organizujes "kolektivno ponasanje"? Mislim da je bila jedna epizoda Sundjer- Boba kada on i Patrik prave najbolju zurku, pa svima odredjuju sta ce da rade...

Sve dok neko nekoga iizricito ne vredja, preti mu ili se ponasa na neprikladan nacin, mislim da nema potrebe za bilo kakvim sankcionisanjem. Kada prodje malo vremena, moderatori prodju kroz forum, izbrisu spamove i ostaje sustina.
Evo, procesljajte stare postove, pa vidite da li cete naci negde bas brutalan spam. Nema, zato sto se brise...

Brisace se i dalje, a vi samo opusteno

diviner
10-08-2007, 11:23 PM
Neko je rekao da Admini nisu tu...Pa u pravu su ako misle na aktivnosti vezane za same rasprave, jer admini imaju gomilu drugog posla koje nisu direktno vezane za ucesce u raspravama ovog ili onog tipa na forumu. Ali ako budete gledali malo cesce u who is online liniju, primjeticete nas i suvise cesto (gomila drugog posla treba da se uradi: pregleda forum, procitaju i prekontrolisu gotovo svi novi postovi, napravi bekap, optimizuje baza, sredi portal, dopise se sa zahtjevima i primjedbama novih i starih clanova putem PMa itd itd...i sad treba jos i da budemo svakoj corbi mirodjija, i da ucestvujemo u svakoj diskusiji :) ).

Sto se mene licno tice, pomalo sam i izgubio volju da budem direktan ucesnik debata u kojima kulminira uglavnom ono sto jeste razlog za pokretanje ovakvih kritickih opservacija na rad foruma (mislim ok...postoji problem...samo mislim da ovaj put uzroke i rjesenja treba traziti na drugom mjestu...Shiva je nesto oko toga pominjao :) )...

dexyco
11-08-2007, 01:34 AM
Arture, tvoj post je u su?tini ok i to je dobra ideja, al to bi moglo da nagovjesti neku "diktaturu proleterijata", ako me razumije?? I Staljin je u početku ?elio da napravi Rusiju "boljim" i "normalnijim" mjestom pa je to činio G.U.L.A.G-om...?to bi u ovom slu?aju bilo banovanje i zaključavanje topica...
E ovo si lepo rekao...

da je na forumu gomila neznalica tacno je, ali zaboga cemu sluzi ono Search gore? nekog jednostavno smara da pretrazi bazu rumskog, gde je toliko toga objasnjeno... ja sam isto ne odma za katanac, nego nesto tipa "djecace, otkucaj sto te zanima u search i to je to", pa ako posle krenu price e ovo e ono, onda zakljucavaj.
dabome da treba edukovati mladji narastaj (nesto razmisljam cim diplomiram da prihvatim ponudu da predajem na akademiji, posto mi ide od ruke da ljudima objasnjavam sve i svasta na milion nacina ne bi li shvatili) ali taj mladi narastaj ne moze da bude tako nadobudan, e o tome se radi! svi su u tripu imam gomilu krek softvera i ultra pc, sad su svima da jebem kevu. Aha. i onda kad posle pola sata slaganja gotovih lupova i stavljanja preset EQ na kick dobije sranje, e onda razocarenje! nece se zapitati da li je to zato sto ne zna da svira, nema skolu, obrazovanje, uvo, nikako samokritika, nego odma - los plugin, treba mi hardware! pa sine bato, odradi ti da ti ITB jebe kevu numera, pa ces od toga zaraditi za analogiju ili kola, stan, nebitno! najvaznija je ona "u rukama mandusica vuka..."
NE GENERALIZUJ! Generalizacija je jako losa stvar i dovodi do velikog broja problema! Ja sam na prijemnom za FDU naisao na bezbroj programera koji su stariji i od tebe, ali verujem da je pored mene bilo barem 3-4 ljudi koji stvarno postuju i znaju sta je muzika - malo nas je, ali nas ima... ;) Ovakvim stavom moze doci do nepotrebne podele na stare i nove forumase kako se desavalo na nekim forumima, tako da bi to bila losa metoda... :)

e ajd sad svako u kola, dupeta u NS pa da idemo na strand! ebem ti Analogno digitalno, samo neke tenzije
E, moracu da odem na strand ove godine... :)

Ne znam, za mene je sve sto se napise u redu, i moze nekom za nesto biti korisno (ne uvek vezano za muziku) sve dok nema vredjanja i omalovazavanja, sto bi moderatori trebali odmah da sankcionisu.
Ne mozes izbaciti recimo pricu mac vs pc kad neko pita sta od ta dva da kupi, ili neko pita koji softver-sekvencer da koristi, ili pita koji sint da uzme... sve to dovodi do polemika i sukoba misljenja, sto je u redu sve dok neko ne pocne da potcenjuje sagovornika i da omalovazava suprotna misljenja. To naravno ne znaci da ne treba reci kada neko nije u pravu ili kaze nesto sto nije tacno, ali sve moze kulturno i ljudski.
Naravno... Ja se secam da je u sklopu pravilnika doom9 foruma (izvanredan forum vezan za video obradu) pisalo bas "ne pitaj sta je najbolje, to je subjektivno pitanje, dobices odgovore sta je najbolje za nekog, sto ne mora da bude i za tebe..."

@Idekius

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=164579&postcount=10 (topic)

Svaka cast, svaka rec je na mestu...

@Shiva

http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=164597&postcount=17

Mene je odusevila ova filozofija... Rekao si sustinu, svuda mora da postoji ravnoteza, a da bi ona postojala, treba da postoje najmanje dva tabora. Najbitnije je samo da je svako iskren i da se sve jasno vidi, kao i da se rasprava iskoristi za razmenu misljenja i sticanja novog znanja (nesto poput Sokratovog dijaloga gde se od vise subjektivnih misljenja dolazi do onog objektivnog).

Da, tacno je to, ali ipak kod nas postoji nesto sto ne postoji kod njih, a to je TOPLINA u razgovoru. Navescu banalan primer, kada sam na doom9-u otvorio novu temu "Srecna nova godina" (jer se niko ranije nije setio), samo mali broj forumasa se udostojilo da casteta novu godinu, a 99.999999% admina i modova se nije udostojilo da cestitaju i pozele sve najbolje svojim korisnicima. Sta hocu da kazem? Ne zelim da se ovaj forum pretvori u policijsku stanicu ili trafiku gde ce neko da dodje samo kad mu zatreba nesto, a da ga pritom boli uvo i ko ga je posavetovao i koga ce on posavetovati...

Moracu da podelim post i kazem svoje misljenje u drugom jer bi ovaj bio preveliki (iako sam umesto citata na nekim mestima postavio linkove), tako da se nadam da mi necete zameriti zbog toga... :)

Mogli
11-08-2007, 02:05 AM
Meni je ovaj forum odlican i ne slazem se uopste sa Arthurom, sto ne znaci da ga ne cenim kao kolegu. Ima tu likova koji me smaraju sa svojim komentarima, ali ih jednostavno preskocim i ponovo procitam sta je napisao kejkz, daBear, gianfranco i drugi koji me odmaraju svojim postovima. Eto, ljudi, izaberite i vi svoje favorite, a sta vam ne lezi preskocite. Manite se diktature proleterijata i suludog banovanja. Pre bih rekao da je problem u tome sto ne postoji pandam forum koji je istog tipa, pa bi kvalitet sigurno rastao kako to nuzno proizvodi konkurencija.;)

dexyco
11-08-2007, 02:14 AM
Prvo i osnovno, ovo je stvarno odlican forum na kakav nisam naleteo ni medju domacim ni medju stranim forumima. Forum vodi izvanredan tim pocev od samih administratora, pa do moderatora - rec svakog "povlascenog" clana ovde je bila na mestu, sto je na drugim forumima retkost! Na ogromnoj vecini foruma 90% admina i modova oseca moc i pocinje sa "izivljavanjem" i zloupotrebom tog polozaja cega ovde nema. Lazem??? Pogledajte ovaj pravilnik ovde...
http://www.rumski.com/forum/announcement.php?f=82
a onda ga uporedite sa pravilnicima drugih foruma... ;)

evo napravicu par analogija...

1. Svaki clan je duzan da se prema drugima odnosi sa postovanjem. Pozeljno je da svaki novi clan naucen onim sto je procitao na forumu pomogne onim novopridoslima i da ih, ukoliko postoje slicne teme uputi na iste odakle mogu da nauce trazeno...Pokusajte biti samokriticni...
Svako nepostovanje prema drugima bice najstroze kaznjeno i odmah sankcionisano bez prethodnog obavestenja
3. Izbjegavajte price koje nisu usko vezane za temu i sekciju. Time cinite sadrzaj diskusija preglednijim, jasnijim, a bitne podatke i informacije pristupacnijim i laksim za pronalazenje. Neka vas ne mrzi da, ako skrenete sa neke teme, za neki off-topic otvorite novu temu u sekciji razno (skroz na dnu). Time forum cinimo mnogo korisnijim novopridoslima i onima koji tek krecu da se bave tematikom koju ovaj forum obradjuje.
Svaki spam kao i offtopic ce biti obrisan, a clan biti banovan!
Napomena:

Svaki clan, bio on sa 2 ili 1222 posta, ima jednake sanse da napreduje na rumski forumu. Pokazite znanje, potrudite se i napisite koju recenziju, opis rjesenja problema, budite aktivniji i mozete postati moderator (cak i ako vec postoje doticni u sekciji koja vas interesuje), ali i saradnik rumski portala (veoma uskoro cemo, nadam se, biti u mogucnosti ponuditi prava radna mjesta sa realnim nadnicama za ucinjen trud i zalaganje).
.....................................

Eto toliko... Problem postoji i treba ga resiti, ALI NA PRAVI NACIN, kako dolikuje ovakvom forumu. Imao sam prilike da vidim kako su administratori i moderatori nesvesno upropastili jedan forum nacisto. Ja ne zelim da se ovaj forum pretvori u kasarnu ili trafiku kako sam vec i rekao, kod treniranja strogoce najcesce stradaju ni kriivi ni duzni uz obrazlozenje "izvini, ali takva su pravila", a da se nesvesno krivcima progleda kroz prste. Tako dolazi i do netrpeljivosti izmedju starih i novih clanova.

OK, lako je reci sta ne valja, ali nije ni malo lako reci sta treba uraditi... Evo par mojih saveta...

- politika foruma mora da ostane ista, ne treba menjati nesto veliko sto valja zbog neceg sitnog sto ne valja

- na prvom mestu se treba smanjiti ruganje i ironija kod obracanja, ali ne banom i brisanjem (osim u krajnjem slucaju), vec samim stavom da je to nesto lose, npr. kad neki forumas izvredja indirektno nekog drugog, svaki clan je duzan da ga citira i to okarakterise kao losu stvar, a ne da precuti tako nesto. Na taj nacin se stvara pozitivna atmosfera gde takvi komentari nisu dobro dosli i to je gora kazna od bilo kakvog bana...

- Nije bitno ko je u pravu, vec ono sto je istina, odnosno ono sto je objektivno tacno. Dakle, svako treba imati makar minimalnu dozu sumnje i u svoje misljenje. Treba pokusati argumentovano dokazati svoje misljenje, ali kada se jasno vidi da je onaj drugi u pravu, treba bez problema prihvatiti njegovo misljenje. Tako se napreduje... Nekad je pozeljno naglasiti pre nekog stava "nisam imao dovoljno iskustva, ali smatram...", bas kao sto se naglasava u mejlu pisanom na engleskom "sorry if my english is bad..."

- Treba razlikovati dobronamernu i zlonamernu negativnu kritiku. Bas kao sto sam na VG temi napisao, dobronamerna ti pomaze da napredujes, a zlonamerna je tu da te sputava. Dakle, treba izbegavati nesporazume u komunikaciji, u koliko je potrebno treba naglasiti "nisam ironican" i razmisliti dobro sta je onaj gore hteo da kaze, pre nego sto se krene u svadju... Naravno, zlonamerne komentare treba brisati, a one koji su pisali treba prvo opomenuti, pa onda kazniti...

- NE POSTOJI NAJBOLJE! To je subjektivna stvar, znaci ne treba dokazivati suludo nesto sto je pitanje dal ce i drugom biti najbolje. Ako je u pitanju npr. audio kartica, treba pitati u koje svrhe ce se koristitii i sa cim ce se koristiti, pa tek onda dati pravi savet... :)

Toliko od mene... :)

nenad
11-08-2007, 05:00 AM
Ma samo radite muziku i uživajte...... forum je forum, mišljenja oprečna, neko se pravi pametan, neko se pravi lood..... tako je to.
Stvarno se sve manje priča o muzici, možda je forum u maloj krizi ali rešiće se to........
E, da..... moderatori fino obavljaju svoj posao, svaka čast !

kVu
11-08-2007, 10:29 AM
meni se cini da je ovde daleko veci problem sto mnogo pricamo, a jako malo sta konkretno kazemo i resimo...

bilo kakvo pitanje da se postavi ili misljenje koje se da, jako retko sam video obrazlozenje toga. Uglavnom su postovi tipa "u ovo je do jaja, ovo je smece", a obrazlozenja naravno nema... Gde je iskustvo, radi li neko nesto ovde? Gde su radovi ljudi koji stoje 100% iza istih? Valjda tako treba da procenim da li cu i sam uvazavati necije misljenje ili ne, zar ne?

Jel neko sam radio uporedni test izmedju ITB i OTB (toliko to vec spominjete)? Ja odgovorno tvrdim da razlike ima! Cuo sam kako zvuci ITB mix i cuo sam kako taj isti mix zvuci kad ga samo provuces kroz analogni (iskalibrisan) sto sa sve faders na 0... No nije poenta u tome, poenta je u tome sto ljudi ne cene ono sto imaju i stalno traze krivca u sopstvenom neznanju (milion puta vec ovde receno)... No cak iako sam cuo tu razliku i dalje nemam problem da uradim sve ITB i budem potpuno zadovoljan sa soundom. Znam da moze da bude malkice bolje, a i ne mora.. nema potrebe, nije mi izazvao Trevor Horn ili Timbaland pa ko ce sad da napravi bolji, prezentniji, zajebaniji mix... gluposti...

kolko vec postoji ovaj forum, a u promociji radova ne videh makar jedan post tipa "e ljudi, ovo je moj trenutni maximum, znam da moze bolje.. dajte savete i misljenja". Toga na stranim forumima ima koliko hoces.

naravno kao i uvek.. izuzetaka ima, ali su u kriticnoj manjini... zato je ovaj forum i takav

Gmile
11-08-2007, 11:22 AM
Temu SSL mix "protiv" SSL Plug in miksa... (koja je vjerovatno inicirala ovu Arthurovu ideju) pratim od pocetka i stvarno ne vidim nista sto bi trebalo obrisati niti zakljucati. Ne shvacam je kao svadju vec kao iskustveno iznosenje misljenja najnaj autoriteta Rumskog i meni je pomogla da konacno formiram svoje misljenje.
Pocetnik sam (imam studio, tek nesto vise od godinu dana, krenulo se u home varijanti prije tri godine, iskljucivo plug-ovima (vodenim i slicn), danas imam bolje monitore, jaci komp, mikrofone, UAD1 (skoro svi plugovi) TC PoCo, TC Finalizer, da ne nabrajam, a sto je najvaznije ima avansiranog posla za najmanje 6 mjeseci... Malo je skromno ali za godinu dana nije lose i smatram to velikim napretkom za koji zahvalnost dugujem iskljucivo ovom forumu i nepoznatim nesebicnim ljudima. Vjerujem da ima jos puno ljudi poput mene koji iz prikrajka gutaju svaku recenicu na forumu i ne ucestvuju mnogo u raspravama da ne bi ispali jadni pred velikim facama. Ne brisite i ne zakljucavajte diskusije. Apelujem. Mi cemo vec znati da izvucemo ono sto je bitno. Sve dok jednog dana ne osjetimo da smo i mi ''zreli'' za ozbiljne price. Ako tada SSL-ovi ne budu jeftiniji a plug-ovi mocniji...
Pozdrav.

SumAnuT
11-08-2007, 12:44 PM
daj se skuliraj jerbo chesh u protivnom dobit besplatnu psihoanalizu :D

Sjeti se Zaratruste, kultiviraj probleme i izbjegavaj sazhaljenje i alkohol... a shta te ne ubije uchini te jachim ;)

Sto alkohol?

Danny Lou
11-08-2007, 03:13 PM
ja na ovaj forum gledam kao na klub ljudi koji su zbog svojih interesovanja tu (sto to u principu i jeste) i drago mi je da postoji jer u svom rodnom Prijedoru nikada ne bih mogao da skupim makar 15% ovakvih ljudi, mada mislim da bih taj procenat bio veci ako bi se organizovala neka rostiljada :) elem, koliko mi se cini Artur je respektabilan clan rumskog i tu je vjerovatno od doba kada je na rumskom bilo 200 a ne 2838 ljudi... u toj razlici koja se u medjuvremenu javila doslo je svakakvih... jasno je, vise off-topic-a s jedne i vise info-a sa druge. forum je brucao! :rotfl::):)

idekius
12-08-2007, 02:00 AM
Tema je otkljucana :) , uz poverenje u sve nas da se nece opet pretvoriti u svadju i raspravu... nadam se, tacnije verujem...

O.K.... mozemo valjda da nastavimo normalnim tonom? ;)

SumAnuT
12-08-2007, 08:27 AM
Moram javno da izrazim zadovoljstvo sto si/ste otkljucao temu.
Zaista mislim da je to pravi potez i da treba pustiti sve da kazu sta imaju, da se to ne bi razvlacilo posle po drugim temama ili po celom forumu kao sto je trenutno slucaj.

Naravno, problem je sto neki ljudi, u koje racunam i sebe, ne mogu uvek mirnim tonom da kazu sta imaju, pa onda modovi prosto moraju negde da preseku ...

Ja sam za sebe nasao lek. Ukoliko vidim da me neka tema pogadja, sacekam malo, nekada i ceo dan, pa onda kada mogu racionalno da prosudim o necemu i da kazem sta imam, to i uradim.
Nece forum nigde pobeci, samo opusteno ;)

disco violence
12-08-2007, 10:01 AM
Da li su se nekada ljudi sa foruma okupili negde, cisto da se upoznaju i razmene koju pametnu?

idekius
12-08-2007, 10:56 AM
Da li su se nekada ljudi sa foruma okupili negde, cisto da se upoznaju i razmene koju pametnu?

Naravno! Samo sto to najcesce nisu klasicna forumska okupljanja, vec se mnooogoo ljudi sa foruma licno poznaje. Bio bi iznenadjen kada bi video da izvesni ljudi koji na forumu imaju suprostavljene stavove privatno dobro stoje, druze se i saradjuju. Palo mi je na pamet da napisem sa kim se ja sa foruma znam licno, vidjam, nekada i saradjujem, ali... necu to uraditi jer sam siguran da bih nekoga zaboravio i na taj nacin verovatno uvredio... sto znaci da je na forumu veliki broj licnih poznanstava, pa i vidjanja.

disco violence
12-08-2007, 11:38 AM
Sto ne bi napravili klasicno forumsko okupljanje?

idekius
12-08-2007, 11:49 AM

Ja licno nemam nista protiv, zaista bi lepo bilo. Na zalost, to je nemoguce u punom obliku iz vise razloga. Neki od nas zive u Srbiji, neki u Bosni, neki u Hrvatskoj, a mnogi i po belom svetu. Vec vidim Vracha i Manley-a kako, u duhu kompromisa, na ovamo putuju cevnom dilizansom :)
A i oni koji su ovde... cesto su to ljudi zatrpani poslovima koji su ograniceni datumima, pa je malo tesko sklopiti tako nesto. Ipak, verujem da je neko "nepotpuno" okupljanje je moguce organizovati i naterati i starce :D da za jedno veche napuste svoje mixere, racunare... itd...
Za takvu akciju bi bilo lepo za to jedno vece zakupiti neki lokal (sa cevapima :) ) , ali i angazovati obezbedjenje da se tamo ne potuku u pravom smislu :mrgreen:

Oggy
12-08-2007, 11:59 AM
Evo, Buzge i ja smo vec sinoc ugovorili "trudnjaca-party" (u 9. mesecu... :D ) gde cemo piti pivo i jesti kisele krastavce. ako uleti jos koji cevap... :)

idekius
12-08-2007, 12:03 PM
Evo, Buzge i ja smo vec sinoc ugovorili "trudnjaca-party" (u 9. mesecu... :D ) gde cemo piti pivo i jesti kisele krastavce. ako uleti jos koji cevap... :)

Ne prizivaj! Jeste li vi bas sigurni da zelite da vam uleti koji "cevap" :D :rotfl:

Oggy
12-08-2007, 12:25 PM
U 9. mesecu i onako nema vise veze... :rotfl::rotfl::rotfl:

I tako je apel da forum postane normalnije mesto ipak urodio plodom... :D

SHIVA
12-08-2007, 12:53 PM

Klasichno... plemstvo u jednu a narod u drugu salu ili? :rotfl::rotfl:

alavuk
12-08-2007, 12:59 PM
moze al da se ne prica o muzici !

idekius
12-08-2007, 01:20 PM
Klasichno... plemstvo u jednu a narod u drugu salu ili? :rotfl::rotfl:

Nije ti valjda palo na pamet da cemo da sedimo za istim stolom i da cemo imati isti jelovnik i pice? :mrgreen:

Shalim se naravno... :)

disco violence
12-08-2007, 01:53 PM
''- A kako cemo se raspoznavati?
- Raspoznavacemo se po hrabrosti.''

Mislim da bi se neko okupljanje moglo lako organizovati, samo bi trebalo da se najavi bar pola godine unapred tako da bi ljudi imali dovoljno vremena da se organizuju, jos ne bi bilo lose da to bude u ''sezoni odmora''. a kad je to jbm li ga. Svake godine po jedno okupljanje sasvim je dosta, a moze i ono svakih 10 godina k'o na maturi. Usput bi se mogla provuci i promocija RU DAWa, a mi omladinci bi penu iz usta smirivali cevapima. Samo da ne bude od svega zasedanje AVNOJ-a, al' onog u Jajcu.

Arthur
12-08-2007, 02:30 PM
evo ko je bio kod mene u undergroundu, zna da je prostor idealan za okupljanje.. cak mozda ne bi bilo loshe uvesti neki open night, jedared dvared mesecno, pa ko naidje.. pivo i bilijar obezbedjeno...

SumAnuT
12-08-2007, 04:01 PM
Bilijar??? Eto me svaki dan! Reci gde se nalazis i spremi se da budes porazen :p

SHIVA, zasto ne alkohol?
Kad te niko nista ne pitak pricas ko navijen, a kad te covek priupita nesto mora klestima reci da ti cupa :)

SHIVA
12-08-2007, 06:23 PM
SHIVA, zasto ne alkohol?
Kad te niko nista ne pitak pricas ko navijen, a kad te covek priupita nesto mora klestima reci da ti cupa :)

Rugala se sova sjenici :D

Ovo s alkoholom je bila samo asocijacija, ali kad si vech zapeo... asocijacija na Friedrich Nietzsche-a. Naime dotichni je u (barem) jednom djelu usporedio alkohol i crkvu. Kazhe da je to isti qrac... i jedno i drugo sluzhi "utapanju" tuge. Umjesto da se suoche sa problemima i iz njih neshto nauche ljudi ili piju ili se grupno sazhaljevaju i tjeshe se zagrobnim zhivotom. Josh kazhe da probleme treba kultivirati jer oni su ono shto nas tjera da se razvijamo i napredujemo, a shto te ne ubije te ojacha. On je i autor te maksime.

Pa kad smo vech kod toga i Douglas Adams napominje da su u svemiru jedino posljedice konzumiranja alkohola nepopravljive :o

Uzdravlje :D

ANITA
12-08-2007, 06:45 PM
Ja bih negdje putovala. :bounce2: Tko me prima? Dolazim sa dvoje djece, 7 kofera i 6 kg vi?ka? :D

Mogli
12-08-2007, 09:39 PM
Ja bih negdje putovala. :bounce2: Tko me prima? Dolazim sa dvoje djece, 7 kofera i 6 kg vi?ka? :D

Posalji sliku kofera.:p

Danny Lou
12-08-2007, 10:04 PM
odoh u cetvrtak na more... ima li neko da mi pozajmi one male za ruke jer slauf vec imam... :D

Danny Lou
13-08-2007, 07:36 PM
idem u Baosice ako ce neko biti negdje blizu haj`mo na pivo! :)

Oggy
13-08-2007, 08:07 PM
Potonuo tamo juce prekjuce neki brod u Bijeloj, pa je izgleda neko ekolosko sranje... Izgleda da ces se jedino pivom i kvasiti... :)

Danny Lou
15-08-2007, 04:28 PM
eh da znas kakva je ekipa bojim se da se ne ugusim... ;):)

paki
16-08-2007, 12:45 AM
Uh;koliko postova.Po meni,Rumski sasvim O.K. stoji,svojstveno nasem senzibilitetu,nikada od njega necemo napraviti nemacki forum npm.Meni smetaju samo ovako dugacke rasprave iz kojih uglavnom nista pametno ne naucim,a citam nadajuci se.Mozda bi korisno bilo da kada vec imamo toliko velikih faca na forumu,neke od njih otkriju svoj identitet.Lepo stave puno ime i prezime,sliku,njihova biografija da nas ceka na prvoj stranici i onda bi mozda bilo vise respekta.Ovako se svadjaju Perica i DJokica misleci da su popili svu pamet sveta.Drugacije je kada u diskusiju udje covek sa autoritetom i konkretnim rezultatima,sto smo uostalom videli i svaki put kada je na forumu gost.Javno prisustvo takvih ljudi sigurno bi popravilo situaciju,narocito sto se tice novih clanova kojima neciji nick name ne znaci nista i to bi bilo to,sve ostalo,po meni ne treba dirati.Znam da je na balkanu tesko biti autoritet ali ljudi koji pljuju po svemu nam ovde nisu ni potrebni izmedju ostalog.Konstruktivna diskusija o.k. nepostovanje sankcionisati.

dexyco
16-08-2007, 12:59 AM
Hmmm, mislim da je daleko bolje da se identitet zna, ali da se ne forsira nikako, jer se na tome jasno vidi ko je kakav i koliki strucnjak, kao i postovanje prema ostalim clanovima (bilo da je u pitanju neko sasvim nebitan ili neko jako bitan). Uostalom svi smo ovde jednaki... :)

paki
16-08-2007, 01:09 AM
Pa o.k. Ja sam mislio na samo par ljudi koji bi bili stalno prisutni.Neki ljudi ovde dosta drsko nastupaju sa svojim aksiomima a to mogu da budu(bez uvrede) i zidari iz Krusedola.

MHz
16-08-2007, 01:27 AM
Uh;koliko postova.Po meni,Rumski sasvim O.K. stoji,svojstveno nasem senzibilitetu,nikada od njega necemo napraviti nemacki forum npm.Meni smetaju samo ovako dugacke rasprave iz kojih uglavnom nista pametno ne naucim,a citam nadajuci se.Mozda bi korisno bilo da kada vec imamo toliko velikih faca na forumu,neke od njih otkriju svoj identitet.Lepo stave puno ime i prezime,sliku,njihova biografija da nas ceka na prvoj stranici i onda bi mozda bilo vise respekta.Ovako se svadjaju Perica i DJokica misleci da su popili svu pamet sveta.Drugacije je kada u diskusiju udje covek sa autoritetom i konkretnim rezultatima,sto smo uostalom videli i svaki put kada je na forumu gost.Javno prisustvo takvih ljudi sigurno bi popravilo situaciju,narocito sto se tice novih clanova kojima neciji nick name ne znaci nista i to bi bilo to,sve ostalo,po meni ne treba dirati.Znam da je na balkanu tesko biti autoritet ali ljudi koji pljuju po svemu nam ovde nisu ni potrebni izmedju ostalog.Konstruktivna diskusija o.k. nepostovanje sankcionisati.

Bravo Paki!

dexyco
16-08-2007, 01:52 AM
Pa o.k. Ja sam mislio na samo par ljudi koji bi bili stalno prisutni.Neki ljudi ovde dosta drsko nastupaju sa svojim aksiomima a to mogu da budu(bez uvrede) i zidari iz Krusedola.
OK, slazem se skroz... :) BTW, i ja rekoh da se takve stvari trebaju znati, ali ne i poturati pod nos, prirodnije je ovako...

boggy
16-08-2007, 06:23 AM
OK, slazem se skroz... :) BTW, i ja rekoh da se takve stvari trebaju znati, ali ne i poturati pod nos, prirodnije je ovako...

Hm... da... Forum je dostupan svima, ali bas svima koji koriste Internet, i svaki korisnik moze biti anoniman ako to zeli i koliko zeli...

Realno bi bio potpuni fijasko ako bi uprava Foruma trazila broj licne karte i preciznu biografiju svakog korisnika... znaci... nece ici tako... ;)

Ono sto bi mozda moglo, je da se formira pod-forum "Predstavite se" (recimo)... jer je bilo korisnika koji su, kada prvi put dodju na forum, pozdravili stare clanove, i predstavili se, u pricaonici... ili gde su vec stigli... kako je ko hteo i zeleo...

To bi mozda iniciralo ostale da ucine to isto... opet, po volji i zelji... ne znam,... nagadjam... :)

pozdrav

bogi

spidermusic
16-08-2007, 11:07 AM
Nisam dugogodisnji clan Rumskog foruma, ali na osnovu vremena provedenog ovde, jednostavno se da zakljuciti da se i ovde, kao i u svakodnevnom zivotu srecu razni ljudi, a na svakom je od nas da proceni sa kim moze da saradjuje i cije misljenje moze, a cije ne moze da ceni.

Najvaznije je da svi, koliko je to u moci svakog od nas, pomognemo nekom od forumasa da resi neki, za njega u tom trenutku, nepremostivi problem. Ukoliko ne mozemo da mu pomognemo, bolje je da se uzdrzimo od nesuvislih komentara, jer je i to neki vid pomoci.

Opste diskusije sta je i koliko bolje su zanimljive samo kao verbalni karate, jer nijedna od, uslovno receno, sukobljenih strana nece promeniti svoje misljenje. Dakle, podrzavama verbalni karate, samo kada je rec o opstim temama, naravno ukoliko je sve u granicama dobrog ukusa, bez omalovazavanja i vredjanja.

Pozdrav i prijatan boravak na forumu!

idekius
16-08-2007, 01:18 PM
Hm... da... Forum je dostupan svima, ali bas svima koji koriste Internet, i svaki korisnik moze biti anoniman ako to zeli i koliko zeli...

Realno bi bio potpuni fijasko ako bi uprava Foruma trazila broj licne karte i preciznu biografiju svakog korisnika... znaci... nece ici tako... ;)

Ono sto bi mozda moglo, je da se formira pod-forum "Predstavite se" (recimo)... jer je bilo korisnika koji su, kada prvi put dodju na forum, pozdravili stare clanove, i predstavili se, u pricaonici... ili gde su vec stigli... kako je ko hteo i zeleo...

To bi mozda iniciralo ostale da ucine to isto... opet, po volji i zelji... ne znam,... nagadjam... :)

pozdrav

bogi

Ja bih rekao da si u pravu... jedino bih dodao ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10853&page=13 ...

DAkle, svako ko zeli da iznese detalje o sebi moze to da uradi u temi "Ko je ko na Rumskom", naravno, niko ne moze to da trazi od nekoga... to je stvar dobre volje i procene pojedinca... na ovom i na svakom drugom forumu...

SHIVA
16-08-2007, 01:43 PM
Opste diskusije sta je i koliko bolje su zanimljive samo kao verbalni karate, jer nijedna od, uslovno receno, sukobljenih strana nece promeniti svoje misljenje.

Ovo je samo djelomichno tochno. Puno puta jedna od sukobljenih strana neche PRIZNATI da je u krivu ali mishljenje che promjeniti ako je diskusija bila argumentirana. U ljudskoj je naravi da nerado priznajemo krivnju, ali kad se "prashina slegne" samo apsolutni kreten ostane pri svom prvobitnom uvjerenju unatoch kvalitetnim argumentima.

Pored toga, osim "sukobljenih" strana rasprave chita josh stotine chlanova koi ne participiraju direktno u raspravi. Oni su objektivniji od onih koi raspravljaju i chesto puta iz takvih rasprava mogu puno nauchiti. Uz kvalitetne argumente osobe "sa strane" vrlo rado uzmu u obzir nove informacije i (ja ne bih rekao promjene) update-aju svoje mishljenje. Svaki dan chujemo neshto novo a svaka nova informacija mjenja dosadashnji pogled na odredjenu temu. Mishljenje se i treba mjenjati svakodnevno... u protivnom je to simptom koji znachi da neshto nie u redu. Sve se konstantno mjenja, samo je promjena stalna.

...naravno ukoliko je sve u granicama dobrog ukusa, bez omalovazavanja i vredjanja.

S ovim se slazhem. Bilo bi idealno da nikad ne dolazi do osobnih vrijedjanja i da sve ostaje u granicama dobrog ukusa. No granica dobrog ukusa je relativan pojam, a kultura komuniciranja je dio lingvistichke evolucije chovjeka. Gaus je davno otkrio krivulju koja vrlo tochno opisuje koliko ljudi che biti na nivou gorila, koliko che biti kulturnih (vechina) i koliko che ih biti "ispred svog vremena". Svaki pokushaj da izbjegnemo gorile i vizionare je uzaludan, a sve da nam to i uspije napravili bi sranje jer bi nestalo referentnih tochaka.

LACKY
16-08-2007, 02:05 PM
Meni je forum super! To sto nekada dodje do carki,prepucavanja i mlacenja prazne slame pa i to je deo zivota. Ja sam ovde upoznao za godinu dana 10-tak ljudi, koji su meni pomogli a i ja njima. Neki su mi prebacivali da ja nisam nikome dao valjan savet! One koje je nesto stvarno interesovalo ( o cemu bih mogao nesto da kazem) su dobili mnogo puta savete i misljenje. Izvinjavam se ali ja ne mogu da odgovaram na postove tipa: dali je bolji Rme ili Emu? Jer to nisam ni probao ni poredio, a isto tako nemogu da slusam tudje radove i komentarisem sta mislim o tome javno. Malo mi je to neukusno.
Isto tako ako se forum pretvori samo u prirucnik za pocetnike, sta cemo dobiti?

boggy
16-08-2007, 02:54 PM
Ja bih rekao da si u pravu... jedino bih dodao ovo http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10853&page=13 ...

DAkle, svako ko zeli da iznese detalje o sebi moze to da uradi u temi "Ko je ko na Rumskom", naravno, niko ne moze to da trazi od nekoga... to je stvar dobre volje i procene pojedinca... na ovom i na svakom drugom forumu...

Mislio sam na jedan clan - jedan thread, ovo sto si naveo je prilicno nepregledno.... mada nije bitno.... svako kome treba nesto blize o korisniku... moze procitati njegove postove... i to mu najcesce moze biti dovoljno....

pozdrav

bogi

paki
16-08-2007, 04:57 PM
Ljudi,nekada mi se cini kao da pisem na staroherbejskom.Niko nije rekao da SVI treba da se identifikuju.Jel niste videli da na stranim forumima postoje DR.taj i taj,profesor taj i taj,ING.taj i taj koji priskacu u pomoc i ljudi im veruju jer imaju AUTORITET kao sto su ga na ovom forumu imali Vlado,Slowstar itd kada su se pretstavili punim imenom i prezimenom i sve je islo u principu lepo i lako.Clanovi skloni bockanju su imali postovanja,filozofi su slusali pazljivo a oni zeljni znanja upijali svaku rec od nekoga kome zaista veruju.Takvu situaciju bi imali mnogo cesce kada bi identitet bar tri strucna coveka ovde bio otkriven,to je poenta.Ja sam vremenom skontao ko su neki ljudi ovde i neke sam imao cast i da upoznam tako da njihove postove rado citam i verujem im na rec ali sta da rade novi clanovi,da li u cestim raspravama da veruju SIMI ili PERI?Ne,oni se uglavnom ukljuce u raspravu(neki sa veoma skromnim iskustvom)i onda coveku koji je npm. trideset godina u poslu trljaju nos kojecime,da li je to za ikoga konstruktivno?

dexyco
16-08-2007, 07:18 PM
@paki

Ja sam te u potpunosti razumeo, samo sam naglasio onaj drugi deo... Citajuci ovaj tvoj post dodjoh na ideju da oni koji zele od poznatih ovde na forumu stave svoje ime i prezime i prefix kao custom user tittle (tekst ispod nadimka). Sta mislite o tome?

paki
17-08-2007, 01:50 AM
To bi otprilike bilo to SAMO,izgleda da ove nase face vise vole da se zovu DJokica ili slicno.Ako se vec neko hvali svojim za nas vitrualnim uspesima,neka ih konacno ucini materijalnim(svaka cast izuzetcima) pa da znamo od koga sta ucimo..Da preslusamo te albume(mozda po jos koji put).Vidim da ce to tesko da ide,uglavnom je ovde presudan broj postova pa neki zvrljaju kojesta ne bi li dosli do PRO member itd i onda na miru mogu da napu?avaju nove clanove.

HeatMan
17-08-2007, 02:27 AM
kopiram neshto sa drugog podforuma:

....i stvarno ne kapiram.. koliko god voleo da pricham sa iskusnim muzicharima i producentima.. i voleo da (ne)delim mishljenja oko nekih stvari, ovo je vishe postalo preterano.. svadjate se koja je boja lepsha.. plava ili zelena.. obe umiruju, i nekome se manje svidja ona druga.. ne morate da ubedjujete ljude da je plava jedina opcija..

stvarno.. od ITB i OTB prepirki, preko stare ili nove opreme.. ajde malo da se svi ugledamo na gitariste.. prekjuche postavio pitanje koji procesor mi preporuchuju, i nigde prepirki i svadji.. prosto i jednostavno.. svako ima svoj, vec izgradjen, ukus i mozze samo da mi ponudi da chujem vishe stvari.. a ne da me ubedjuje da je to JEDINI PUT!

ljudi, kao shto neko vec reche, prichajte o novim projektima.. pomozite jedni drugima.. ne budite zajedljivi i prepotentni.. nema potrebe.. EJ! pa tu smo svi zajedno da bi se druzili i delili iskustva.. a ne da bi se izdrkavali (ja se izvinjavam) jedni nad drugima..

choveche, odem na navijachki forum (a tamo bi svi rekli da su usijane glave) i tamo svi pristojni.. nema prozivki.. na poshtovanje se odgovara poshtovanjem.. prichaju o raznim stvarima (koje ne razumem u sushtini, jer ne pratim fudbal) i pomazu jedni drugima.. ako padne prozivka, lik je momentalno banovan. dodje do sukoba mishljenja.. ali chak se ni na finjaka ne pljuju (kao shto vecina ovde to radi).. zashto? verovatno zato shto prate neki codex, a i zato shto bi dobili batine..

ovo mi lichi na jedan rep forum na kom sam moderator.. gomila usijanih glava punih sebe (PONAVLJAM: CHAST IZUZETCIMA, kojih svakako ima).. svako ima svoj ukus i svoje afinitete.. probajte nekome da otvorite ochi time shto cete reci zashto mislite da je analogno bolje od digitalnog, a ne da kazzete "ma vi samo to mozete.. nemate para, pa kao balvani verujete u digitalno.." ili kako je vec ishao jedan post koji me je razjario..

tu smo.. puni smo pitanja i odgovora.. zashto troshiti rechi na svadju?

...

mrzi me ponovo da piskaram..

Pozdrav

Oggy
17-08-2007, 10:31 AM
Vidim da ovaj thread opet vodi ka smeru gde nece na kraju da bude dobro..

OK, sad ste se svi razgoropadili i svi ste buntovnici, ali ja jos nisam niti cuo, niti video ni jednu egzaktnu zamerku ili problem, vec pricate svi sada o nekim virtuelnim "facama" koje vas ocigledno bole. Pa imenujte onda, da vidimo sta mozemo da uradimo po tom pitanju, a ne da ovde uopsteno lamentirate kao taxisti ispred vlade (uz duzno postovanje taxistima). Zelite da tacno znate ko je ko?
Moze, ali onda ce pored svakog ucesnika pisati njegovo ime, prezime, JMBG, Br. L.K., telefon, adresa... ukljucujuci tu i vas, pa sad razmislite koliko bi vam to prijalo.
Dajte vise o'ladite i radite nesto, pa vas ove "virtuelne teorije zavera", nece toliko pogadjati.
Na kraju, svi ste vi ovde da bi "krali" znanje za dz od tih istih "nekih" faca i voleo bih da neko kaze kako ovde nije naucio nista ili da mi kaze gde je naucio vise (ali bi onda bilo lepo da to i argumentuje konkretnim radom).

Citajte, ucite, stvarajte, radite, delite to svoje iskustvo sa onima koji znaju manje od vas. To je sustina postojanja ovakvih foruma. Tacnije receno TO BI TREBALO BITI OSNOVNI MOTIV LJUDI KOJI SE NA FORUMU OKUPLJAJU . Sam forum je u privatnom vlasnistvu i njegovo postojanje je znak dobre volje nekolicine ljudi da pomognu nama da imamo gde da se okupimo, ali to sta ce se ovde desavati zavisi samo od nas. Zato nemojte te fore o demokratiji, pravima i gomili gluposti koje gledate na Tv dnevniku kod kuce, vec iskoristite ono sto vec imate da bi ste postali bolji u onome do cega vam je stalo.

Gledajte na ovo kao na moderatorsku sugestiju i nemojte da sad na ovo nalepite jos 1000 postova, jer mi cilj nije bio da ulazim u raspravu, vec da raspravu, ako je to ikako moguce usmerim u nekom normalnijem smeru.
DAkle, forum nastavite tako, kao da se zove "ucinimo forum normalnijim mestom, pocevsi tu prvo od sebe, a ne od "nekih" drugih".
Ako ste primetili, svi ste vi napljuvali "nekog", a niko nije rekao sta je on licno ucinio ili da se tako "nesto" ne desi ili (ovo je jos bitnije) sta je on licno ucinio da se desi "nesto" mnogo bolje sto je sada.
E, kada budete razmisljali u tom smeru,necemo ovde imati thread ogorcenih "pravednika", vec ce svima osetno da bude bolje ovde.

Pozdrav

paki
17-08-2007, 03:40 PM
@OGGY Vidis kako na sasvim konkretnu,dobronamernu( i na mnogo jacim forumima vec vidjenu stvar) sugestiju odgovaras pomalo drsko i sa visine.Ako hoces da se neko imenuje,eto ti bi bio prvi,tj sam si se javio i dokazao moju pricu.Imas li ti rodjace argumente sto bi tvoja uvek najvise vredela?Ako imas,karte na sto,nemoj da se krijes.To sto si moderator je voljom vlasnika rumskog a ne naroda koji ne zna ko si?Ja sam ovde da bih UCIO i druzio se ali ne mogu kada uvek u pricu uleti neka faca poput tebe i miseve otera u rupu.Pokusao sam da objasnim da cemo mi misevi sami da odemo u rupu i odande slusamo kada dodju prave face,sa imenom i prezimenom,biografijom,DR.MR.ING.itd.Vidis da mi trazimo prisustvo takvih ljudi a ako nas nesto boli onda je to kada nas kao sada krpi neki Oggy a da on moze da bude i moler iz Vrdnika.

HeatMan
17-08-2007, 03:52 PM
nebitno je ko je ko.. ako se vidi profesionalnost u nekome, zashto bi morali da znamo ko je? verovatno postoji razlog zashto se ne predstavlja..

btw, ne poznajem oggy-a i nikad ni preko neta nisam prichao sa njim.. ovo je moje mishljenje u globalu..

nadam se da me kapirate poshto mi se kunta..

pozrav

paki
17-08-2007, 04:00 PM
Na sve strane je profesionalnost razgranala svoje grane:) .Kuntaj bolje,pusti nas da caskamo;) .

HeatMan
17-08-2007, 04:33 PM
ma, de bre.. da vas pustim samo da se svadjate.. a i ne mogu da spavam imam obaveze i to.. :)

pozdrav

LACKY
17-08-2007, 04:41 PM
@OGGY Vidis kako na sasvim konkretnu,dobronamernu( i na mnogo jacim forumima vec vidjenu stvar) sugestiju odgovaras pomalo drsko i sa visine.Ako hoces da se neko imenuje,eto ti bi bio prvi,tj sam si se javio i dokazao moju pricu.Imas li ti rodjace argumente sto bi tvoja uvek najvise vredela?Ako imas,karte na sto,nemoj da se krijes.To sto si moderator je voljom vlasnika rumskog a ne naroda koji ne zna ko si?Ja sam ovde da bih UCIO i druzio se ali ne mogu kada uvek u pricu uleti neka faca poput tebe i miseve otera u rupu.Pokusao sam da objasnim da cemo mi misevi sami da odemo u rupu i odande slusamo kada dodju prave face,sa imenom i prezimenom,biografijom,DR.MR.ING.itd.Vidis da mi trazimo prisustvo takvih ljudi a ako nas nesto boli onda je to kada nas kao sada krpi neki Oggy a da on moze da bude i moler iz Vrdnika.

Default Re: ucinimo forum normalnijim mestom
Na sve strane je profesionalnost razgranala svoje grane .Kuntaj bolje,pusti nas da caskamo .

Pa malo pre si tvrdio kako toboznje face kriju svoja imena a sad o caskanj! Pa zato se i potpisuju psedonimom da bi namiru mogli da caskaju ( pri tom ni sam nisi potpisan imenom i prezimenom i kako onda sebi dajes za pravo da od drugih to zahtevas, mozda ti treba ime cisto da znas koliko da ga cenis). Eto za pocetak potpisi se ti imenom i prezimenom. I smisli sta bi u stvari hteo imena ili na miru caskanje! Pri tome svi vi vrlo dobro znate ko je ko na ovom forumu ( bez obzira na pseudonim) jer su kroz razna postovanja po vise puta prozivani i oslovljavani imenom i prezimenom. Tako da nije (a mozda i jeste) bas jasno sta te tu muci!
Koliko vidim zadnjih nekoliko postova se latentno potencira kako se '' ozbiljni" ne potpisuju i kako malo pomazu sa savetima itd. Pa izvinjavam se gospodo dali vi polacate clanarinu ovom forumu, dali neko od tih ljudi dobija pare za te savete? Pa ako je neko vuk u poslu to ne znaci da je i Vuk Karadzic! Ovde je pristup slobodan i baziran na slobodnom druzenju i caskanju, e sad ako umes nekome od iskusnih da pridjes onda ces i dobiti neki savet i pomc. Pa sta mislis da ljudi ovde vise po ceo dan i cekaju kada ce neki neotkriveni talenat da se pojavi sa " nekim" pitanjem!
Ja poznajem par iskusnijih ljudi na ovom forumu koji svakodnevno svrate u slobodnim trenutcima da sa nekim procaskaju a u principu 90% postova i ne citaju. I sta sada, da ih izbacimo? Jer nekom zeljnom "znanja" ne odgovaraju na "pitanja".

Oggy
17-08-2007, 05:43 PM
Ako hoces da se neko imenuje,eto ti bi bio prvi,tj sam si se javio i dokazao moju pricu.

Ja necu niko da se imenuje, ako to sam ne zeli. Nemam potreba nikome nista da dokazujem...

Imas li ti rodjace

Ti i ja nismo rodjaci, zato vodi racuna kako mi se obracas.

Imas li ti argumente sto bi tvoja uvek najvise vredela?

Nemam, niti je to bitno (osim u slucaju kada se obratim nekome kao moderator, dakle nevezano za strucan deo price). Ono sto kazem, kazem iz najbolje namere i zelje da pomognem nekome, a ne da bih "ispadao" pametan. Takav se ili rodis ili ne...

Ako imas,karte na sto,nemoj da se krijes.

Ja sam poslednji koji se krije. Koristim za nick ime kojim me ljudi najcesce oslovljavaju u privatnom zivotu i svako ko je malo duze ovde zna ko sam. Sa vecinom se znam i privatno, pa se nesto i ne opterecujemo time.

To sto si moderator je voljom vlasnika rumskog a ne naroda koji ne zna ko si?

Pa nije ovaj forum tu zbog naroda, vec zbog vlasnika. Nisi ti taj koji placa godisnje sve troskove i koji vodi racuna o svemu, nego vlasnici foruma. Sigurno nisam tu slucajno. Kada budes placao clanstvo 50 evra mesecno (sto je takodje mizerija), a ja budem imao platu 1000 evra za posao moderatora, onda cemo mozda moci da razmatramo mogucnost da ti budes sindikalni vodja i ocenjujes kvalitet naseg rada i nas ucinak. Do tada ne bih previse o tome...

Ja sam ovde da bih UCIO i druzio se ali ne mogu kada uvek u pricu uleti neka faca poput tebe i miseve otera u rupu.

Slobodno ti uci i druzi se. Niko ti to ne moze zabraniti. Ovaj thread mi ne lici ni na ucenje ni na druzenje (osim u nekom psiho-patoloskom smislu), a da si mis, to svakako nisam ja rekao, niti ces to od mene cuti ;)

Pokusao sam da objasnim da cemo mi misevi sami da odemo u rupu i odande slusamo kada dodju prave face,sa imenom i prezimenom,biografijom,DR.MR.ING.itd.

Komplexi, komplexi....

Vidis da mi trazimo prisustvo takvih ljudi a ako nas nesto boli onda je to kada nas kao sada krpi neki Oggy a da on moze da bude i moler iz Vrdnika.

Komplexi, komplexi...

Ajde da ne bude zabune, jos jednom...

Jako mi je zao ako si moje reci shvatio tako kako si napisao ovaj post. Mozda cak i imas razloga za tako nesto, ali oni ne mogu imati veze samnom, jer, koliko se secam, nisam ti se nikada do sada obratio u upravnom govoru, dakle, direktno tebi. Eventualno, mozda i jesi nezadovoljan ili trpis neku zivotnu nepravdu, ali za to ti nisam kriv ni ja, niti bilo ko sa foruma.

Kao moderator sam imao obavezu (i jos uvek imam) da diskusiju koja vodi u pogresnom pravcu zaustavim pre nego sto eskalira u svadju i ovim putem najlepse molim jos jedanputa i tebe i sve ostale da uvaze tu moju sugestiju.
Ako nastavis da se raspravljas samnom (javno ili putem pm) bicu prinudjen da te banujem na neko vreme, pa te takodje molim da i to ne radis, jer, niti mi je to bila namera, niti zelja da uradim. Verujem da si razuman i Ok, pa neka se na ovome zavrsi.

Hvala unapred,

Pozdrav

paki
18-08-2007, 03:35 AM
Banovan???

paki
18-08-2007, 04:05 AM
Dobro,posto vidim da jos nije usledila ta rigorozna mera,da kazem do kraja svoje,pa vi brisite.Oggy,zasto se ti nalazis prozvanim u mojoj sugestiji izrecenoj na nezadovoljstvo drugih(ne moje)da bi mozda bilo dobro da se neki predstave(ako hoce).Nadam se da te nije dirnuo vec ustaljen termin na Rumskom "velike face"koji nisam ja izmislio,niti sam mislio na tebe(nisu valjda kompleksi u pitanju).Ja sam jednostavno dao predlog kako bi mozda Rumski bolje funkcionisao i cemu sada ova prasina.Pogledaj druge forume,svuda postoji AUTORITET koji se ne mora lupom traziti u gomili postova.Vlado Georgijev nije imao problem sa svojim imenom,jel tako?Na trenutak mi se ucinilo i da mi pretis,sto je priznaces malo bez veze.Zovem se Dragan Panjak,pevao sam u nekim bendovima,mozda si cuo a mozda i ne,nije bitno....nemam razloga da se krijem ni od koga.Nalazim se u Rumi i tu me svako u bilo koje doba moze pronaci.Dao sam predlog, jer tako ovaj thread i nosi ime a i sugestiju,ako ce neko da me banuje zbog toga,samo napred burazeru.Lacky,ti ponovo procitaj moje postove pa ces videti da te nisam prozivao za NEpomaganje novim clanovima,a i kako bih kada ne znam nista o tebi,mozda si i ti samo farbar iz Golubinaca a mozda i nisi WHO KNOWS.

ANITA
18-08-2007, 10:28 AM
Paki - djelomično si u pravu, no ono čega se često dotiče? - farbar iz Golubinaca ili maler iz Zrenjanina ili ?to već... stvar je u tome da mo?da i od malera iz Zrenjanina mo?emo svi ne?to naučiti o glazbenoj produkciji, isto kao i od farbara iz Golubinaca.
Vjerujem da su nečiji postovi, način izra?avanja i primjenjivost savjeta dovoljni da prosudi? da li ima svrhe da ga poslu?a? i uzme? u obzir ili ne. To ?to je netko "autoritet" i profesionalac, ne znači nu?no da će ti svaki njegov savjet biti od koristi (jer ponekad se radi o ukusima, a ne o apsolutno nepobitnim parametrima) i da on nema hrpu predrasuda (pozitivnih i negativnih) prema određenim proizvodima, načinima rada itd itd... Za?to bi slijepo slu?ao autoritet i za?to ne bi uopće poslu?ao farbara iz Golubinaca? Ti i ja i svi ostali? Ja svakoga volim poslu?ati i nakon toga procjenim da li mi to zvuči zdravo razumski ili ne... ili poku?am učiniti ne?to na određeni način i vidim funkcionira li. Na kraju svega, računa se samo na? vlastiti rad i ionako savjetima neće? dogurati daleko koliko sa vlastitim experimentiranjem, učenjem i radom.

Arogantno pona?anje članova je problem. I ne znamo od kud potječe jer ponekad i članovi neskloni aroganciji (poput mene npr.) ipak budu takvi (ako se osjećaju izazvani... a to je sad ili stvar osobnosti ili neispavanosti.. ili..)... zato je cjelokupna komunikacija bitna i svi zajedno bi se trebali jedni prema drugima odnositi sa vi?e po?tovanje bez obzira da li je iza ili ispred nas ne?to istinski vrijedno i du?no po?tovanja. No, tu se opet vraćamo na problem koji je izolirao Shiva.. a to je ono kakvi smo i inače... ne mo?e nas forum preodgojiti.

No, kao ?to su psiholozi do sada dokazali da u radu s ljudima i djecom stvari ne idu na bolje, ako se radi na bazi ukazivanja na problem, tako mislim da i ovaj topic nema neke svrhe. Puno bi zdravije bilo uvećati i naglasiti njegovu dobru i pozitivnu stranu, pa iz tog temelja graditi dalje.

Oggy
18-08-2007, 02:42 PM
Oggy,zasto se ti nalazis prozvanim u mojoj sugestiji izrecenoj na nezadovoljstvo drugih(ne moje)da bi mozda bilo dobro da se neki predstave(ako hoce).Nadam se da te nije dirnuo vec ustaljen termin na Rumskom "velike face"koji nisam ja izmislio,niti sam mislio na tebe(nisu valjda kompleksi u pitanju).

Ne nalazim se prozvanim, niti mislim (naopako...) za sebe da sam "faca". Cak, stavise, za mene face mogu da budu (i uglavnom)) jesu ljudi koji cak i nisu u ovom poslu, i to zato sto su stvarno "face" i dobri ljudi.
Obratio sam ti se, i bio sam jasan pri tome ne kao obican clan u raspravi, vec kao MODERATOR. Niti sam tada, niti sada zeleo da se raspravljam sa tobom, vec ocekujem od tebe da prekines sa ovim besmislenim nadmudrivanjem jer mi uopste nije cilj da ucestvujem u raspravi, vec da je odrzim u granicama pristojnosti, sto mi sa tobom tesko uspeva.

Pogledaj druge forume,svuda postoji AUTORITET koji se ne mora lupom traziti u gomili postova.

Pogledaj i ovaj forum, pa ces shvatiti da je SVAKI moderator ili administrator za tebe autoritet i da kada ti se obrati u toj funkciji, prestaje rasprava. Moze da ti se svidi ili ne i da u zavisnosti od toga ostanes ili napustis forum, ali nemoj ocekivati da ce se neko raspravljati sa tobom.

Vlado Georgijev nije imao problem sa svojim imenom,jel tako?

Nije. Svojevoljno je pristao na to da bude "gost producent" foruma, ali je to bila njegova, a ne tvoja odluka.

Na trenutak mi se ucinilo i da mi pretis

:rotfl: Dajes sebi previse na znacaju...

samo napred burazeru

Nisam ti ni "burazer". Vodi racuna o pristojnosti kada mi se obracas (ovo je drugi put da ti to stavljam do znanja...)

Dobro,posto vidim da jos nije usledila ta rigorozna mera

Nije, ali si tacno jos jedan ovakav post pred njom. Poslednje upozorenje!!!

diviner
18-08-2007, 03:24 PM
Posto je ovo vec drugi put da moramo da reagujemo, vidi se iz prilozenog da ovako dalje nece ici...Stoga se zakljucava tema.

Ovaj forum sluzi prevashodno za druzenje, ucenje, razmjenu iskustava, misljenja u oblasti audio produkcije i produkcije muzike! Nista vise i nista manje. Za moderatore se biraju najbolji ljudi ali i ljudi koji imaju vremena da se posvete forumu. S obzirom da trenutno stanje stvari ne preslikava ovaj princip u potpunosti, napravicemo ovih dana neke izmjene (planirane svakako vec odavno), pa cemo vidjeti kako ce se stvari dalje kretati.

Ja cu jos jednom ponoviti: Ne vidim da se na forumu ista desava loshe, cak stavise, ponasanjem (ako izuzmemo par manjih ekscesa) mozemo samo da sluzimo kao primjer, a s obzirom na brojnost sagovornika i ucestalost diskusija...

TOliko za ovaj put i za ovu temu...