View Full Version : SSL mix "protiv" SSL Plug in miksa...
DaBear
08-08-2007, 11:44 PM
na digidesign sajtu..interesantan experiment.
Dali su trojici poznatih mixera
(Mike Shipley (Maroon 5, Green Day, Nickelback),
Brian Malouf (Queen, Madonna, Seal),
and Erik Zobler (Stanley Clarke, George Duke, Whitney Houston)
da urade mix na SSL desku sa eq, compressorima itd...
Onda su ludaci iz Digi-ja sa Waves SSL plug ins i Eventide delay compensation plugom izkopirali eq i comps sa deska na Waves plugove...
ko hoce nek slusa, ima malo jazz, malo rock...pa ko moze da pogodi..
http://digidesign.com/xtras/mediaPlayer.cfm?itemid=26458&langid=51 video
http://digidesign.com/index.cfm?langid=51&navid=49&itemid=25669 muzika
fipke
09-08-2007, 01:50 AM
zanimljivo, priznajem, ali ne da su namazani trgovci - pa to je nevidjeno...
roginator
09-08-2007, 09:19 AM
pa da super...KOME JOS TREBA SSL...Ionako je to samo velika kutija s PUNO SARAFA...a nasi tonci uglavnom zive u jednosobnim stanovima :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Moritz
09-08-2007, 01:41 PM
To mora da su neki dobrostojeci tonci :).......
perun
09-08-2007, 02:16 PM
Eeee... da dobar snimak/mix cini samo dobra oprema, bilo bi lepo. Tj. ovaj test bi imao smisla.
Pozdrav.
Rhino
09-08-2007, 02:45 PM
Nikad u zivotu nisam sjeo za pravog ssl-a, mada ovu kolekciju plugova smatram za jednu on najkorisnijih....
Neka me neko upozori ako nije tako.....:D
SHIVA
09-08-2007, 05:23 PM
pa da super...KOME JOS TREBA SSL...Ionako je to samo velika kutija s PUNO SARAFA...a nasi tonci uglavnom zive u jednosobnim stanovima :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Nie mi vrag dao mira pa sam ishao provjerit koi su to "tonci" koi se dali svoj glas digitalnom "in the box" mixanju. Nekako sam imao feeling da neche bit bash producenti Alena Islamovicha, ali sam se jako iznenadio kad sam vidio shta konkretno ti ljudi rade. Uzeo sam samo dvoicu koi NE rade za digidesign. Ostali su sluzhbeno pristrani pa hvale konja za kojeg rade :)
Evo shta rade "nashi" tonci koi stanuju u jednosobnim stanovima (smanjit chu font jerbo toga ima dosta):
brian malouf:
SICK PUPPIES (RMR / Virgin) - Smashing Pumpkins Tribute
ANJELIQUE KIDJO / PETER GABRIEL - (Razor and Tie)
GOMEZ (ATO Records) - How We Operate “I See You” - Mixed
SHAWN MULLINS - “Find Love” - Mixed
DAVE MATTHEWS BAND - The Best of What’s Around - all live concert mixes
DIECAST (Century Media) - Current album Mixed 3 tracks
ARMY OF ME (Atlantic) - Citizen – “Going Through Changes” “Saved Your Life” - Mixed
HOWIE DAY (Epic) - Live From… – Mixed
CORBIN BLEU (Hollywood) - Upcoming LP - Engineered
PUSSYCAT DOLLS (A&M / Geffen) - Live DVD – Mixed
GREAT GLASS ELEVATOR (Atlantic) - Our Hands Turn Into Machines – Prod / Mix
O.A.R. (Atlantic) - Stories Of A Stranger – Mixed 5 songs
TODD CAREY (Inspiration Factory) - Upcoming LP - Mixed
GREEN CHILDREN - Upcoming LP – Mixed
MEGAN MCCAULEY (Wind-Up) - “Porcelain Doll” - Mixed
DAVID USHER (Maple Music) - Strange Birds – Prod / Mix
GEORGE SIMON STANFORD (Mercury) - Upcoming LP - Prod / Rec / Mix
DAVE MATTHEWS / TIM REYNOLDS - (RCA Records)
MATT NATHANSON (Vanguard) - Upcoming LP - Mixed
KALAN PORTER (SONY / BMG) - Upcoming LP - Prod / Eng / Mix
SAVING JANE (Universal) - Come Down To Me – Prod / Mix
MICHAEL FRANTI and SPEARHEAD
YELL FIRE ! - Mixed (Epitaph)
BUTTERFLY BOUCHER (Interscope) - Upcoming LP – Prod / Rec / Mix
ZIGGY MARLEY - Love Is My Religion – Mixed 3 tracks
LACUNA COIL (Century Media) - Karmacode – Mixed 3 tracks
NATASHA BEDINGFIELD (BMG) - Unwritten “Peace of Me” – Mixed
THE DISTANCE (Abucus) - “Brokenhearted” – Mixed
PINK (La Face) - I’m Not Dead – mixed 1 track
BIG CITY ROCK (Atlantic) - Big City Rock – Co-Produced
DRIVE BLIND (Interscope) - Drive Blind – Mixed
AS FAST AS (J Octone) - Open Letter To The Damned – Mixed
ANTIGONE RISING (Atlantic) - “Don’t Look Back” - Mixed
EMMA ROBERTS (Columbia) - Unfabulous – Prod / Rec / Mix
GAVIN DEGRAW (J Records) - “I Don’t Want To Be” – Live Mix
FOUNTAINS OF WAYNE - “What You Already Did” from the film Robots
CHANTAL KREVIAZUK (Sony Canada) - What If It All Means Something – Mixed
LOUDERMILK (Dreamworks) - The Red Record – Mixed
CAROLYN DAWN JOHNSON (RCA) - “Complicated” – Add. Prod / Mixed
SKRAPE (RCA) - “Waste”- Radio Mix
MACY GRAY (Epic) - Live Mixes
TRACY BONHAM - “Behind Every Good Woman”, “Fake It” – Mixed
DAVID GRAY (RCA) - “Babylon”, “Please Forgive Me” – Mixed
TARA MACLEAN (Nettwerk / Capitol) - Mixed 7 Songs
SUPERTRANSATLANTIC (Universal) - “Superdown” – Mixed
THE DROWNERS (Wind-Up) - “Is There Something On Your Mind” – Mixed
THIRD EYE BLIND (Elektra) - “Never Let You Go” – Rock Radio Remix
LIT (RCA) - A Place In The Sun – Mixed
TRAVIS (Epic) - “Turn” – Mixed
EVERCLEAR (Capitol) - Sparkle and Fade – Co-Prod / Mix
TONIC (Universal) - “You Wanted More” – Mixed
SHANNON CURFMAN (Arista) - “Playing With Fire” – Mixed
KID ROCK (Atlantic) - “Bawitdaba” – Mixed
PEARL JAM (Columbia) - “Evenflow” – Radio / Video Mix
SISTER HAZEL (Universal) - “All For You” – Mixed
NIK KERSHAW (MCA) - The Works - Co-Prod / Rec / Mix
HUM (RCA) - Downward is Heaven – Mixed
EVE 6 (RCA) - “Inside Out”, “Leech”, “Tongue Tied” – Radio Mixes
THE VERVE PIPE (RCA) - “Villains” – Mixed
EDNA SWAP (Island) - Wonderland Park – Mixed
LIVE (Radioactive) - “The Dolphins Cry” Top 40 remix - Mixed
SOPHIE B. HAWKINS (Columbia) - “Only Love” – Mixed
LISA LOEB & NINE STORIES (Geffen) - Tails – Mixed
ARCADE (Epic) - Arcade – Mixed
NINE DAYS - Story of a Girl – Mixed 3 songs
MICHAEL JACKSON (Epic) - BAD – Recorded
QUEEN (Hollywood) - Live At Wembley – Mixed
PETER KINGSBERRY (Polydor) - Different Man – Mixed
CELINE DION (Sony Music Canada) - “Next Plane Out” – Mixed
DAMN THE MACHINE (A&M) - Damn The Machine – Produced
GIN BLOSSOMS (A&M) - “Until I Fall Away” – Mixed
CECE PENNISTON (A&M) - “Finally” – Prod / Eng / Mix
BRIAN MAY (Hollywood) - “Driven By You” – Mixed
EXTREME (A&M) - “More Than Words” – Add. Prod / Mix
QUEEN (Hollywood) - “Fat Bottom Girls” – Mixed
QUEEN (Hollywood) - Innuendo – Mixed 2 singles
BON JOVI (Mercury) - “The Boys Are Back In Town” – Mixed
SLAUGHTER (Chrysallis) - Stick It To Ya - Mixed 7 tracks
STARSHIP (RCA) - No Protection - Mixed 6 tracks
SARAH MACLACKLAN (Capitol) - “Terms of Endearment” – Mixed
NATURAL SELECTION (East / West) - “Do Anything” – Add. Prod / Mixed
AMY GRANT (RCA) - Heart In Motion – Mixed 4 tracks
SMOKEY ROBINSON (Motown) - “Everything You Touch”, “Take Me Through The Night”- Mixed
HALL & OATES (Arista) - “Heavy Rain” – Mixed
NATALIE COLE (EMI) - Good To Be Back – Mixed 3 Tracks
STEPHANIE MILLS (MCA) - “The Time of Your Life” – Mixed
SOUNDTRACK CREDITS
SWEET HOME ALABAMA (Hollywood) The Calling “Keep Your Hands To Yourself”
NIGHT AT THE MUSEUM (Atlantic) Keke & Cham “Tonight” - Mixed
GREAT EXPECTATIONS (Radioactive) The Verve Pipe “Her Ornament” – Prod / Mix 5.1
REALITY BITES (Chrysalis) Lisa Loeb “Stay” – Mixed
SINGLES (Epic) Pearl Jam “Breathe” – Mixed
DICK TRACY (WB) “I’m Breathless” Madonna – Mixed
TOP GUN (Columbia) Kenny Loggins “Playing With The Boys” – Mixed
YOUNGBLOODS (RCA) Starship “Cut Down To Size” – Mixed
BACK TO THE BEACH (Columbia) Hancock, Bozzio, Zappa “Wipe Out” - Mixed
THE RUGRATS (Interscope) Lisa Loeb “All Day” – Prod / Mix
erik zobler
(ovo je svega par naslova a dalje mi se ne da trazhit jer je ochito da dotichni radi u vrhu svjetske glazbene i filmske scene)
Grammy Awards of 2002 for Best Jazz Vocal Album
- Erik Zobler (engineer), George Duke (producer) & Dianne Reeves for The Calling
Whitney Houston
Mezzoforte - Better Love
Miles Davis - Tutu CD
Sue Ann - Blue velvet
Royalty - Rich and famous
Michael Jackson
Footloose [Original Soundtrack]
Ako tipovi koi rade za Peter Gabriel, Whitney Houston, Dianne Reeves, Cline Dion, Queen, Extreme, Bon Jovi, David Usher, Pink, Pearl Jam itd, itd... ...ako oni ne znaju o chemu prichaju onda ne znam tko zna.
Nevjerojatno kako ljudi imaju potrebu diskreditirati svakoga tko se usudi rechi na glas da preskupa oprema vishe nema realnih prednosti pred 300 puta jeftinijom digitalnom "in the box" opremom.
ps: tek da imate u vidu ja sam Waves SSL isprobao i deinstalirao. Meni se ne svidja ono shto dobijem s njima, a iskustva sa SSL stolovima nemam uopche. Jebe mi se jesu li software i hardver slichni, isti ili razlichiti, ali mi je smjeshno kako vrhunske SVJETSKE inzhinjere strpate u jednosobni stan da bi lakshe ignorirali njihovo mishljenje temeljeno na AB testovima. Bash jadno!
SHIVA
09-08-2007, 05:35 PM
Eeee... da dobar snimak/mix cini samo dobra oprema, bilo bi lepo. Tj. ovaj test bi imao smisla.
Pozdrav.
Mozhda ja bash ne razumijem najbolje shto time zhelish rechi, pa me ti ispravi ako grijeshim, ali po ovome shto si rekao ispada da se ipak ljudska ruka najvishe osjeti na rezultatu, a oprema je manje bitna.
No zashto onda test nema smisla? Test nedvojbeno pokazuje da vrhunska "soft" oprema vech daje jednako dobre rezultate kao vishestruko skuplja "hard" oprema. Smisao testa je da ti ushtedi razliku izmedju cijene Waves SSL paketa i analognog SSL stola (i dosta mjesta u studiu) jer che rezultati po pitanju zvuka biti isti a digitalni procesi su josh i "noise free" pa te ne jebe susjedova kosilica dok mixash stvar na analognom pultu.
perun
09-08-2007, 06:12 PM
Mozhda ja bash ne razumijem najbolje shto time zhelish rechi, pa me ti ispravi ako grijeshim, ali po ovome shto si rekao ispada da se ipak ljudska ruka najvishe osjeti na rezultatu, a oprema je manje bitna.
Oprema jeste bitna, ali postoji "to nesto" jos bitnije! Na srecu...
No zashto onda test nema smisla?
1. Jer je radjem u reklamne svrhe!
2. Jer se svaki EQ ponasa vrlo slicno u sitnim intervencijama! U extremnim plug in ne moze prici astalu! Tj. hardveru. Prvenstveno na umu imam SSL... A kao vlasnik i korisnik SSL stola i sam sam vise puta radio testiranja i poredjenja sa Wavesom, sto EQ-om sto kompresorom, to nema veze s mozgom! Ne Waves, vec rezultati poredjenja! Plug je sam za sebe solidan. Ali u trci nema sta da trazi.
3. Jer je sve snimljeno vrhunski, ili bar skoro vrhunski, tako da ni ne znamo sta je, koliko i kako obradjivano na uredjajima/plagovima! Mozda nista nisu ni radili... Za test nam fali jos jedan, najbitniji parametar... Trackovi koji su suvi, tj. neobradjivani!
4. Jer ste uglavnom svi korisnici softvera i jedva cekate da cujete, cak i debilan test, po kom, recimo plug inovi (citaj vase jedino oruzje) zvuci mozda cak i bolje od onoga cija je kopija!!! A da pritom ne ulazite u detalje tipa... kako je sta snimljeno, kako zvuci bez ekvilizacije itd.
Test nedvojbeno pokazuje da vrhunska "soft" oprema vech daje jednako dobre rezultate kao vishestruko skuplja "hard" oprema. Smisao testa je da ti ushtedi razliku izmedju cijene Waves SSL paketa i analognog SSL stola (i dosta mjesta u studiu) jer che rezultati po pitanju zvuka biti isti a digitalni procesi su josh i "noise free" pa te ne jebe susjedova kosilica dok mixash stvar na analognom pultu.
Procitaj stavku 4. iznad jos jednom! P.S. Mene ne jebe susjedova kosilica, nece ni tebe ako kupis sto i solidnu "struju" pre njega!
Pozdrav.
fipke
09-08-2007, 06:25 PM
tacno tako kako je perun rekao. cak sta vise mislim da je ovaj test korektan i stvarno sam ponosan sto konacno jedan in the box mix moze da zvuci tako..i superiorniji je tu nema sta...ali to je sve SALES GIMMICK!!! kako moze digi da pravi 'test' oko svog proizvoda vs necijeg drugog. to je onda 'dokazivanje' a ne 'test'.
i ja sam pre nekih sest meseci radio identican takav test sa multitrackom americkog benda samo bez waves-a sto je impiciralo da je i ssl bio flat u setinzima. i velike fadere i male fadere. iii guess what? cuje se razlika!
Bitch
09-08-2007, 06:45 PM
ma naravno. samo gluv moze da prica da je to isto, kao i onaj ko nije probao oba. pa da verovatno su svi koji imaju mixere konji i vole da trose pare :rotfl::rotfl:
DaBear
09-08-2007, 07:29 PM
ma naravno. samo gluv moze da prica da je to isto, kao i onaj ko nije probao oba. pa da verovatno su svi koji imaju mixere konji i vole da trose pare :rotfl::rotfl:
Jedan od tih likova je rekao (ako ste propustili)..kad miks izadje iz studija, ( iz sobe gde se sve cuje i gde si 100% skoncentrisan na muziku) i isti pusti normalnim ljudima, oni nece da primete razliku. To je najbitnije i poenta svega....
Ja se secam kad su svojevremeno radili neke druge testove u Studio Soundu, (vrhunski pro magazin u ono vreme) ..zvuk onog digitalc, i ovog itd..i konvertori itd..i 90% faca se zeznulo !! Sve je u glavi.
Ja stalno pokusavam da odradim sve ITB, ali se uvek na pola miksa vratim na analogni desk i rashirim lepo sve, pobodem outboard itd...
ALI, moj PT je stari Mix sistem i novi zvuci MNOOGO bolje i plug ins su MNOOGO bolji od starih!
Pa kad se (u bizi studiju sa bizi producentima) radi po 3-4 totalno razlicita projekta jedan za drugim (ili cak u isto vreme!!?) onda ITB ima i te kako veze!!
Moram priznati da se lomim..
Bitch
09-08-2007, 07:40 PM
ma naravno. ja sam za ITB pricu ako se rade koncerti, tv post i tako to. Ako imam vremena naravno da je OTB do jaja i preporucujem, ali ako je deadline 24 sata ili tako uzasno brzi termini, a jos ako vidis da ce reditelj, muzicar ili vec neko stalno nesto da menja... ma vozi ITB i coool... samo nemoj mi posle traziti da palim outboards :D
fipke
09-08-2007, 08:33 PM
Jedan od tih likova je rekao (ako ste propustili)..kad miks izadje iz studija, ( iz sobe gde se sve cuje i gde si 100% skoncentrisan na muziku) i isti pusti normalnim ljudima, oni nece da primete razliku. To je najbitnije i poenta svega....
Ja se secam kad su svojevremeno radili neke druge testove u Studio Soundu, (vrhunski pro magazin u ono vreme) ..zvuk onog digitalc, i ovog itd..i konvertori itd..i 90% faca se zeznulo !! Sve je u glavi.
apsolutno se slazem! normalnim ljudima tih XX% razlike ama nista ne znaci..ne znaci ni meni ako ne moze bolje...i to jeste najbitnije i uvek se toga drzim...('besh zvuk daj roshtilja :hyper:)
ali eej pa moj skor na testu je bio 28%, potpuni duduk sam ispao, dobro ne kazem da bih mogao bog zna koliko bolje, vec sam samo kivan na digi koji je napravio marketinsku namestaljku i stalno me ubedjuje da JE isto...
...... ja sam onda gluv :( .....meni analogne mixete malo donose , a mnogo odnose . Slatko je to sa sabiranjima i sl .... a onda kad treba da se izvuce " zvizduk " iz cinele ??? ( Buge poslusaj Obrsim perela ... ili kako se vec zove ) sta onda ?
Po meni ono sto astal donosi , ima smisla samo kad se prevazidju decije bolesti u mixu , gde se 95 % ljudi saplete . A sto se tice hirurskih operacija ....... analogija nema mnogo odgovora .
Svi su se bacili na " ono nesto " a vecina nije u stanju da dodje do " tog necega " . Da me ne shvatite pogresno analogija svakako ima svoj zvuk ( D' angelo i sl ) i to ne se moze ili se jako tesko dobija pluggovima . Ali sam ovaj test ( kakav god da je vama ) meni je samo znak da se ITB jaaaako priblizio tom analognom zvuku , kad oni uopste smeju da se hvataju u kostac .....
E sad .... znam kako je tesko kad kupis spravu ... i onda talentovani klinac te izuje na SB live u ...... sta da kazes osim .... nema bez opreme .... a i na nesto mora da se pokupi musterija ? Ako nista , a ono na opremu :)
Evo , posto mi se vise smucilo da slusam ove preglupe price .... ko god misli da moze da uradi mix ( sa bilo kojim spravama ) a da se to ne moze ponoviti ITB ( pricam o nasim producentima ) neka posalje mix ..... a ja cu to sve ponoviti ITB .....
...... hajde sad da pricamo o tehnikama snimanja , o mixu , o necemu sto ima smisla :)
Pozdrav
Bitch
09-08-2007, 09:58 PM
...... ja sam onda gluv :( .....meni analogne mixete malo donose , a mnogo odnose . Slatko je to sa sabiranjima i sl .... a onda kad treba da se izvuce " zvizduk " iz cinele ??? ( Buge poslusaj Obrsim perela ... ili kako se vec zove ) sta onda ?
Po meni ono sto astal donosi , ima smisla samo kad se prevazidju decije bolesti u mixu , gde se 95 % ljudi saplete . A sto se tice hirurskih operacija ....... analogija nema mnogo odgovora .
Svi su se bacili na " ono nesto " a vecina nije u stanju da dodje do " tog necega " . Da me ne shvatite pogresno analogija svakako ima svoj zvuk ( D' angelo i sl ) i to ne se moze ili se jako tesko dobija pluggovima . Ali sam ovaj test ( kakav god da je vama ) meni je samo znak da se ITB jaaaako priblizio tom analognom zvuku , kad oni uopste smeju da se hvataju u kostac .....
E sad .... znam kako je tesko kad kupis spravu ... i onda talentovani klinac te izuje na SB live u ...... sta da kazes osim .... nema bez opreme .... a i na nesto mora da se pokupi musterija ? Ako nista , a ono na opremu :)
Evo , posto mi se vise smucilo da slusam ove preglupe price .... ko god misli da moze da uradi mix ( sa bilo kojim spravama ) a da se to ne moze ponoviti ITB ( pricam o nasim producentima ) neka posalje mix ..... a ja cu to sve ponoviti ITB .....
...... hajde sad da pricamo o tehnikama snimanja , o mixu , o necemu sto ima smisla :)
Pozdrav
sunce ti, ti kao da svoj ego kljukas steroidima, i to onim skupljim :D
ajmo malo low ground stories, ima nas ovde jos koji se "bave ovim poslom :)" (ne mislim na svercovanje steroida :D)
ne razumem te. Prva recenica: kazes analogija ima svoj sound koji je jaaaako tesko postici plagovima, Druga recenica: ali ovaj test ti je pokazao da to ITB mozes. pa cek cek nije li to kontradiktorno? ajd uradi ti softverski punchy kick kao sto to radi distressor ili 1176 OTB, pa imas pivo. Verovatno lazem ja, a i lazu ovi sint manijaci (Rogina, Babic i Don) kad drve o tome da soft ne zvuce kao pravi. eto smiksaj D'angelo numeru ITB i imas pivo.ja mogu takvu matricu nakucati u logicu za 5 min, i posaljem ti trake na mix, pa da vidimo oce li raditi produkcijski ko D'angelo. Aranzman i svirku mogu da odradim u tom stilu 1:1 (dje me nadje :D - jazzy hop, nista sladje) pa ako uspes da dobijes TAJ sound, daj da radimo crncima i delimo sve lapo lapo :)
aj da te vidim :)
btw. i analogno i digitalno ima svoj smek, svoju farbu i svoju primenu. Ako mislis da zvuce isto, idi reci na Gearslutz Bruce Swedien-u (mom omiljenom, pored Elliot Scheinera) da ne lupa unaokolo da se analogno i digitalno razlikuju....
...a tu je i test sabirnica... jebes odnose, to se da srediti, slusaj malo 3D i rezolucije, pa posle toga reci da zvuci isto :)
e da, izvinjavam se svima sto sam radio test sabirnicama, nije imao smisla :-)
pozz
p.s. ne razumem ono za Obrsim Perela... zvizduk?
SHIVA
09-08-2007, 10:08 PM
3. Jer je sve snimljeno vrhunski, ili bar skoro vrhunski, tako da ni ne znamo sta je, koliko i kako obradjivano na uredjajima/plagovima! Mozda nista nisu ni radili... Za test nam fali jos jedan, najbitniji parametar... Trackovi koji su suvi, tj. neobradjivani!
Ovo je vrlo legitimna primjedba i hvala ti na objashnjenju. Kako se ne bavim snimanjem (osim u iznimno rijetkim i provizornim sluchajevima) chesto ne uzmem to u obzir i zaboravim da je to bitan dio cjele priche. Uglavnom ovo shto si rekao zbilja stavlja test u drugachije svjetlo.
4. Jer ste uglavnom svi korisnici softvera i jedva cekate da cujete, cak i debilan test, po kom, recimo plug inovi (citaj vase jedino oruzje) zvuci mozda cak i bolje od onoga cija je kopija!!! A da pritom ne ulazite u detalje tipa... kako je sta snimljeno, kako zvuci bez ekvilizacije itd.
Ti mora da si me zamjenio s nekime :D Vech sam napisao da mi SSL plug-ovi zvuche bez veze jer sam "odrastao" na sasvim drugachijim alatima s koima dobijem dobre rezultate, a Waves SSL mi ne da nishta interesantno. Ja nemam nishta protiv analogije kao takve niti imam potrebu prikazati analogiju kao nepotrebnu ili neuchinkovitu. Ja cjenim majstore a ne njihove alate. Kad neshto zvuchi dobro meni se zhivo jebe na chemu i od chega je napravljeno.
Ono shto me smeta je podrzhavanje masovne psihoze oko skupih analognih sprava. Ta psihoza ima dva vrlo negativna uchinka... prvi uchinak ima na manje iskusne producente koi umjesto da "peku" zanat gledaju gdje bi izbunarili lovu za magichno analogno dugme koim che dobit vrhunski sound. Kad jednom i stignu do tamo investicija je toliko velika da MORAJU vjerovati da su za te novce dobili tu "magiju" (iako su podsvjesno svjesni da to nie istina) jer je jedina alternativa priznati da si zakurac potroshio brdo para a muzika ti i dalje zvuchi balkanski u odnosu na svjetsku.
I to nas dovodi do drugog negativnog efekta, a taj je da svi takvi imaju strahovitu potrebu isticati nezamjenjivu vrijednost skupe analogije jer je to zapravo jedino u chemu su konkurentni i po chemu se razlikuju od ostalih. S te strane i hvalospjevi analogiji su jednako u reklamne svrhe kao i ovaj test od Waves-a. Shto vishe ljudi "nasjedne" na analognu "magiju" novaca to je vechi broj onih koi uporno istichu nezamjenjivost iste i ta "osovina" puni djepove trgovcima, frustrira producente i dovodi sve vechi broj snobova i diletanata (obichno ovi simptomi idu zajedno) u svijet audio produkcije.
Shto se mene osobno tiche ja vjerujem da zbilja vrhunska oprema (bio to bilo koi vrhunski hardver ili softver) mozhe dati 5% razlike u rukama pravog majstora. Tih 5% je malo - ali je i puno. Dobar mix che zvuchat odlichno s tih 5%, a odlichan mix che zvuchat genijalno. Tih 5% razlike medju top majstorima mozhe imati i presudnu ulogu, ali u "domachim" okvirima (barem sudechi po aktuelnim domachim standardima) tih 5% se utopi u sivilu neznanja, loshih improvizacija i rukama diletanata na ultra skupoj opremi. Koliko vidim takva oprema kod nas ima samo reklamnu vrijednost. Shto vechi mixer - to impresioniraniji klijenti. Ako ima puno lampica i VU-metara... josh bolje. Ako ima automatizirane fejdere... space shuttle. No rezultati koje slushamo na radiu nikako ne opravdavaju te astronomske investicije, a legende o "magiji" imaju negativan utjecaj na mlade koi tek pochinju raditi u ovoj struci... bilo za novce bilo iz hobija.
perun
09-08-2007, 10:20 PM
Ljudi... samo malo!!!
Maxu sam jos pre pricao ovo, doduse trajalo je satima, verovatno... ali, evo i za Shivu!
Za sjajan MIKS vam ne treba vrhunska analogija, ali za sjajan ZVUK itekako!
Razlika izmedju prvog i drugog je ogromna i kraj!
Mozda je D'Angelo, kog je Max naveo, najbolji primer. Jer kod njega (konkretno na Voodoo albumu, pogotovo pesmi Africa) postoje i savrsen miks i savrsen zvuk. Meni je ipak ovo drugo, kod njega, najupecatljivije. E, tu nema price da li isto moze i ITB! Ne moze! Kad ne moze kod Raphael Saadiqua, Bob Powersa i slicnih... ne moze NI KOD NAS! Pricam o izboru ITB ili OTB...
Pozdrav.
Bitch
09-08-2007, 10:25 PM
Ovo je vrlo legitimna primjedba i hvala ti na objashnjenju. Kako se ne bavim snimanjem (osim u iznimno rijetkim i provizornim sluchajevima) chesto ne uzmem to u obzir i zaboravim da je to bitan dio cjele priche. Uglavnom ovo shto si rekao zbilja stavlja test u drugachije svjetlo.
Ti mora da si me zamjenio s nekime :D Vech sam napisao da mi SSL plug-ovi zvuche bez veze jer sam "odrastao" na sasvim drugachijim alatima s koima dobijem dobre rezultate, a Waves SSL mi ne da nishta interesantno. Ja nemam nishta protiv analogije kao takve niti imam potrebu prikazati analogiju kao nepotrebnu ili neuchinkovitu. Ja cjenim majstore a ne njihove alate. Kad neshto zvuchi dobro meni se zhivo jebe na chemu i od chega je napravljeno.
Ono shto me smeta je podrzhavanje masovne psihoze oko skupih analognih sprava. Ta psihoza ima dva vrlo negativna uchinka... prvi uchinak ima na manje iskusne producente koi umjesto da "peku" zanat gledaju gdje bi izbunarili lovu za magichno analogno dugme koim che dobit vrhunski sound. Kad jednom i stignu do tamo investicija je toliko velika da MORAJU vjerovati da su za te novce dobili tu "magiju" (iako su podsvjesno svjesni da to nie istina) jer je jedina alternativa priznati da si zakurac potroshio brdo para a muzika ti i dalje zvuchi balkanski u odnosu na svjetsku.
I to nas dovodi do drugog negativnog efekta, a taj je da svi takvi imaju strahovitu potrebu isticati nezamjenjivu vrijednost skupe analogije jer je to zapravo jedino u chemu su konkurentni i po chemu se razlikuju od ostalih. S te strane i hvalospjevi analogiji su jednako u reklamne svrhe kao i ovaj test od Waves-a. Shto vishe ljudi "nasjedne" na analognu "magiju" novaca to je vechi broj onih koi uporno istichu nezamjenjivost iste i ta "osovina" puni djepove trgovcima, frustrira producente i dovodi sve vechi broj snobova i diletanata (obichno ovi simptomi idu zajedno) u svijet audio produkcije.
Shto se mene osobno tiche ja vjerujem da zbilja vrhunska oprema (bio to bilo koi vrhunski hardver ili softver) mozhe dati 5% razlike u rukama pravog majstora. Tih 5% je malo - ali je i puno. Dobar mix che zvuchat odlichno s tih 5%, a odlichan mix che zvuchat genijalno. Tih 5% razlike medju top majstorima mozhe imati i presudnu ulogu, ali u "domachim" okvirima (barem sudechi po aktuelnim domachim standardima) tih 5% se utopi u sivilu neznanja, loshih improvizacija i rukama diletanata na ultra skupoj opremi. Koliko vidim takva oprema kod nas ima samo reklamnu vrijednost. Shto vechi mixer - to impresioniraniji klijenti. Ako ima puno lampica i VU-metara... josh bolje. Ako ima automatizirane fejdere... space shuttle. No rezultati koje slushamo na radiu nikako ne opravdavaju te astronomske investicije, a legende o "magiji" imaju negativan utjecaj na mlade koi tek pochinju raditi u ovoj struci... bilo za novce bilo iz hobija.
tako je shiva! uglavnom si u pravu. ko zna zna. ali je fakat da je analogija bliza onom pravom.
skupa digitalija zvuci bolje od lose analogije
skupa analogija zvuci bolje od lose digitalije
skupa analogija zvuci hmm... drugacije :) od skupe digitalije. i jedno i drugo je dobro, poenta je sta preferiras ti ili muzika ili film koji radis.
pozz :)
SHIVA
09-08-2007, 10:26 PM
Verovatno lazem ja, a i lazu ovi sint manijaci (Rogina, Babic i Don) kad drve o tome da soft ne zvuce kao pravi.
Jel digitalna televizija manje "prava" od analogne? Imash doma analogni TV sa zakrivljenim ekranom i analognim potenciometrima? Jel digitalna web televizija josh manje "prava" od digitalne "outboard" televizije?
Jel bezhichni telefon manje "prav" od starih iskrinih analognih telefona? Mobiteli tek onda mora da su zakurac... tu je SVE digitalno.
Kako to da bolnice kupuje jeftine digitalne tlakomjere umjesto da kupe "pravi" analogni tlakomjer a duchani imaju digitalne vage umjesto analognih?
Da sad ne odem sve do digitalnog upravljanja vojnim mlazhnjacima evo jedno praktichno pitanje. Kako to da se iskljuchivo u ovoj audio disciplini cjeni analogija dok se u svim ostalim aspektima zhivota digitalno pokazalo kao preciznije, jednostavnije, pouzdanije, jeftinije i DALEKO VECHIH MOGUCHNOSTI u odnosu na analogno?
Drugo pitanje je otkud uopche ta spika da analogne sprave proizvode "to neshto" i tko uopche chuje "to neshto" osim vlasnika tih analognih sprava? Konzumenti glazbe sigurno niti chuju niti ih je briga. "To neshto" analogno sa definitivno ne chuje na Sony liniji sa bass boost-om odfrljenim do kraja. Prichamo o "tom nechemu" shto chuje ukupno 50.000 ljudi od 6 i pol milijardi! Vishe ima ljudi koji tvrde da su ih oteli alieni nego onih koi tvrde da chuju "to neshto". Svi "blind" testovi s druge strane sugeriraju da nitko ne chuje te razlike pa se chovjek na kraju zapita... nie li ta "charolija" vid halucinacije usljed maltene religijskih uvjerenja u "charoliju" analogije?
Bitch
09-08-2007, 10:30 PM
Mozda je D'Angelo, kog je Max naveo, najbolji primer. Jer kod njega (konkretno na Voodoo albumu, pogotovo pesmi Africa) postoje i savrsen miks i savrsen zvuk. Meni je ipak ovo drugo, kod njega, najupecatljivije. E, tu nema price da li isto moze i ITB! Ne moze! Kad ne moze kod Raphael Saadiqua, Bob Powersa i slicnih... ne moze NI KOD NAS! Pricam o izboru ITB ili OTB...
Pozdrav.
ooooo, evo i jednog glasa razuma :) ali perune ne vredi, ljudi misle da je ITB i OTB isto sta reci... oni koji nisu culi misle tako, a oni koji su culi ili ne cuju kako treba, ili cuju pa krenu da stede. ja bi bio najsrecniji da mi je MacBook Pro dovoljan za "the sound" ali znam da nije. Zavrsava on posao i te kako, ali ovde ne pricamo o zavrsavanju poslova" i "sjajnom miksu" nego o "the sound"-u.
zato ne volim one varijante blind testa - kao sta je analog mix, sta digital, nego sedi, uradi SAM mix i na jednom i na drugom, pa ces da vidis.nema tu puno price :) a sad ako neko ne cuje razliku... pa.... :(
pozz
DaBear
09-08-2007, 10:32 PM
Ljudi... samo malo!!!
Maxu sam jos pre pricao ovo, doduse trajalo je satima, verovatno... ali, evo i za Shivu!
Za sjajan MIKS vam ne treba vrhunska analogija, ali za sjajan ZVUK itekako!
Pozdrav.
Zaboravljate da PUNO zavisi od zvukova, od instrumenata koji su (i ako su) odsvirani. Ako je svirao neko ko zna, on je namestio dobar zvuk u startu, nije odsvirao preko k***a na nekoj gitari od 10Eura ili slicno....beats su odradjeni da udaraju vec sa samih izlaza, itd... nije dovoljno staviti neki loop (koji dobro zvuci na PC zvucnicima) i posle peglati sa plugovima...
Ako je dobar source, moze i ITB sve da se odradi!! 100%!!
Meni su najbolje od svih mikseva / dodatne produkcije, ispale 3 stvari koje su u startu bile dobro snimljene...super vokal, gitare, pametan aranzman, super izbor zvukova...
nije sve u mikseti ili plugovima!!
sve moze!
Evo Fergie, solo album...ima i ITB mikseva i OTB mikseva (na ludackim spravama u ludackim studijima) i kad slusam CD u studiju...nista mi ne odskace!!
A radila je top americka ekipa !!
Bitch
09-08-2007, 10:44 PM
Jel digitalna televizija manje "prava" od analogne? Imash doma analogni TV sa zakrivljenim ekranom i analognim potenciometrima? Jel digitalna web televizija josh manje "prava" od digitalne "outboard" televizije?
Jel bezhichni telefon manje "prav" od starih iskrinih analognih telefona? Mobiteli tek onda mora da su zakurac... tu je SVE digitalno.
Kako to da bolnice kupuje jeftine digitalne tlakomjere umjesto da kupe "pravi" analogni tlakomjer a duchani imaju digitalne vage umjesto analognih?
Da sad ne odem sve do digitalnog upravljanja vojnim mlazhnjacima evo jedno praktichno pitanje. Kako to da se iskljuchivo u ovoj audio disciplini cjeni analogija dok se u svim ostalim aspektima zhivota digitalno pokazalo kao preciznije, jednostavnije, pouzdanije, jeftinije i DALEKO VECHIH MOGUCHNOSTI u odnosu na analogno?
Drugo pitanje je otkud uopche ta spika da analogne sprave proizvode "to neshto" i tko uopche chuje "to neshto" osim vlasnika tih analognih sprava? Konzumenti glazbe sigurno niti chuju niti ih je briga. "To neshto" analogno sa definitivno ne chuje na Sony liniji sa bass boost-om odfrljenim do kraja. Prichamo o "tom nechemu" shto chuje ukupno 50.000 ljudi od 6 i pol milijardi! Vishe ima ljudi koji tvrde da su ih oteli alieni nego onih koi tvrde da chuju "to neshto". Svi "blind" testovi s druge strane sugeriraju da nitko ne chuje te razlike pa se chovjek na kraju zapita... nie li ta "charolija" vid halucinacije usljed maltene religijskih uvjerenja u "charoliju" analogije?
shiva, opet si u pravu donekle :)
sve za digital utilities se slazem sa tobom, i naravno da je poenta da sve sto moze bude digitalno.
zaboravljas samo da je tvoje uvo "Analogno" tj da nema samplinga, sample rate-a i slicnih stvari. Analogija je taj trip - ne dodaje ona nista (osim blage saturacije i niz drugih sitnih smetnji zbog kolicine el.opreme na malom prostoru) - fora je sto je digitalija sve bolja i da je sve bliza analognom - ne moze biti bolja, moze samo da tezi da bude ista kao i ona - sto je vrlo blizu - meni sessioni na PTHD u 24bit 192 kHZ zvuce potpuno prirodno. A analogni summing...pa ima i to svoje... ljudi su navikli koji su dugo u poslu i sa dobrim uvetom da to vise prija, opet zato sto je ANALOGNO - tj, nema Digititisa tj boljki kvantizacionih gresaka algoritama, pa prosto je skroz i mozes to da razumes, zar ne?
...opet u pravu si - nije industrija duzna da ugadja meni i jos nekima koji cuju da to nije isto, nego mass medijama, ionako sve to zavrsi na MP3, i to se slusa na Geniusima, Neo, Jazz, i tako to po kuci... nije vredno tih para slazem se... ali sta kad budemo kuci imali perverzija zvucnike? trziste raste, stizu plasma hdtv, dsd, dvd-a... sve to kontas i sam nije predvidjeno za Genius za 10eura nego za bolje. Koliko je isplativa analogija - NIJE! to je droga za ljubitelje dobrog sounda i propagatore kvaliteta zvuka.
you get the picture... isplativo ne - dobro zvuci - da! :D
pozzzz :)
Bitch
09-08-2007, 10:45 PM
Zaboravljate da PUNO zavisi od zvukova, od instrumenata koji su (i ako su) odsvirani. Ako je svirao neko ko zna, on je namestio dobar zvuk u startu, nije odsvirao preko k***a na nekoj gitari od 10Eura ili slicno....beats su odradjeni da udaraju vec sa samih izlaza, itd... nije dovoljno staviti neki loop (koji dobro zvuci na PC zvucnicima) i posle peglati sa plugovima...
Ako je dobar source, moze i ITB sve da se odradi!! 100%!!
Meni su najbolje od svih mikseva / dodatne produkcije, ispale 3 stvari koje su u startu bile dobro snimljene...super vokal, gitare, pametan aranzman, super izbor zvukova...
nije sve u mikseti ili plugovima!!
sve moze!
Evo Fergie, solo album...ima i ITB mikseva i OTB mikseva (na ludackim spravama u ludackim studijima) i kad slusam CD u studiju...nista mi ne odskace!!
A radila je top americka ekipa !!
apsolutno tacno. nije bitno itb otb, nego da taj neko zna sta radi !
...ionako malo njih cuje razliku - who cares (osim nas par frikova:D)
SumAnuT
09-08-2007, 10:58 PM
ooooo, evo i jednog glasa razuma :) ali perune ne vredi, ljudi misle da je ITB i OTB isto sta reci... oni koji nisu culi misle tako, a oni koji su culi ili ne cuju kako treba, ili cuju pa krenu da stede. ja bi bio najsrecniji da mi je MacBook Pro dovoljan za "the sound" ali znam da nije. Zavrsava on posao i te kako, ali ovde ne pricamo o zavrsavanju poslova" i "sjajnom miksu" nego o "the sound"-u.
zato ne volim one varijante blind testa - kao sta je analog mix, sta digital, nego sedi, uradi SAM mix i na jednom i na drugom, pa ces da vidis.nema tu puno price :) a sad ako neko ne cuje razliku... pa.... :(
pozz
Sve sto ja mogu da zakljucim iz tvojih postova je da je sa hardverom mnogo lakse dobiti dobar zvuk, ne i da je nemoguce dobiti isti sa softverom.
Ti cujes razliku u akusticki obradjenom studiju, sa monitoringom od par K evra. Da li si siguran da ces istu razliku cuti i na zvucnicima od laptopa ili mp3 plejera?
"Magija", o kojoj se ovde prica, verpvatno nastaje iz nesavrsenosti hardvera, medjutim to nije nista sto se sa malo distorzije i suma ne moze dobiti i u digitaliji ...
Zasto bi se na kraju krajeva zavrsilo na pricama drugih producenata?
Imate koliko primetih poziv od maksa da smiksate sta hocete OTB da ce on odraditi isto ITB, pa posto vas ima toliko koji se kunete u hardver, izvolite ...
SHIVA
09-08-2007, 11:10 PM
Koliko je isplativa analogija - NIJE! to je droga za ljubitelje dobrog sounda i propagatore kvaliteta zvuka.
you get the picture... isplativo ne - dobro zvuci - da! :D
pozzzz :)
Ako je to slika... s time se slazhem. Ne slazhem se sa tvrdnjama da je analogno kvalitetnije od digitalnog chisto zato shto nigdje ne pishe shto je kvalitetnije od chega i kvalitet zvuka svaka osoba dozhivljava razlichito. Beauty is in the eye of the beholder. Kvaliteta zvuka takodjer.
Da svaki alat ima svoje drazhi i specifichnosti... sigurno ima. Sve dok je to stvar osobnog izbora analogija mi je sasvim u redu. I ja se nalozhim kad vidim analog synth sa patch poljem i brdo kablova... vech u samom konceptu ima drazhi u odnosu na software. No nekako se te stvari pokushavaju nametnuti kao najkvalitetnije, najbolje i jedine prave, a to je IMO totalna debilana!
Bitch
09-08-2007, 11:11 PM
Sve sto ja mogu da zakljucim iz tvojih postova je da je sa hardverom mnogo lakse dobiti dobar zvuk, ne i da je nemoguce dobiti isti sa softverom.
Ti cujes razliku u akusticki obradjenom studiju, sa monitoringom od par K evra. Da li si siguran da ces istu razliku cuti i na zvucnicima od laptopa ili mp3 plejera?
"Magija", o kojoj se ovde prica, verpvatno nastaje iz nesavrsenosti hardvera, medjutim to nije nista sto se sa malo distorzije i suma ne moze dobiti i u digitaliji ...
Zasto bi se na kraju krajeva zavrsilo na pricama drugih producenata?
Imate koliko primetih poziv od maksa da smiksate sta hocete OTB da ce on odraditi isto ITB, pa posto vas ima toliko koji se kunete u hardver, izvolite ...
derane ionako ima previse onih koji dzabalebare, pa to prepustam nekom drugom, imam ja svog posla :) ja cu lepo fino da radim, a tebe ako zanima nabavi multitrack nekako ili on od d'Angela - pa cu da dam i tebi i njemu gajbu piva ako to uradis... ti ako imas vremena u zivotu cackaj software i vijaj taj sound, ja cuo, video, radim :)
naravno da se na laptopu ne cuje neka razlika, citaj malo bolje prethodne postove.
...digitalno da zvuci isto kao i analog, sa malo distortion i noise pluginova?? :rotfl::rotfl::rotfl:
mani me ..., :rotfl:
Bitch
09-08-2007, 11:17 PM
Ako je to slika... s time se slazhem. Ne slazhem se sa tvrdnjama da je analogno kvalitetnije od digitalnog chisto zato shto nigdje ne pishe shto je kvalitetnije od chega i kvalitet zvuka svaka osoba dozhivljava razlichito. Beauty is in the eye of the beholder. Kvaliteta zvuka takodjer.
Da svaki alat ima svoje drazhi i specifichnosti... sigurno ima. Sve dok je to stvar osobnog izbora analogija mi je sasvim u redu. I ja se nalozhim kad vidim analog synth sa patch poljem i brdo kablova... vech u samom konceptu ima drazhi u odnosu na software. No nekako se te stvari pokushavaju nametnuti kao najkvalitetnije, najbolje i jedine prave, a to je IMO totalna debilana!
tako je! najvaznija je muzika, i atmos koji dobija - jel to neko patchovao modulara i dao eventide shifter ili je to cubase synth - boli me ona stvar ako to radi. samo sto je eto analog malo prijatnije, nista vise. naravno da se sve moze ITB , lud je onaj ko kaze da ne moze - samo sto analog rekoh ti vec... da ne budem dosadan
Rocket Roll
09-08-2007, 11:57 PM
Iz prve sam uboo 69 posto na "Hard Rock Continuous" testu (ne, nisam samo lupao nasumice) i ne čini mi se da je tih par posto analogno/ digitalne razlike presudno za dobar miks, ako i samo ako:
1) Isti rezultati kao u ponuđenim testovima mogu da se postignu i sa uključenom automatizacijom miksa (DigiDesignovci su naglasili kako su izbegavali automatizaciju, i sad me to kopka)
2) Neko izabere da uvek radi na SSLovom stolu/ Wavesovom SSL "stolu". Da mogu da biram, izabrao bih Neve konzolu, lepo reče neko da SSL nije nikada bio "the best of the best", nego samo "najpriuštiviji od the best". Waves su u Mercuryju "skinuli" par Neve sprava, i one me više zanimaju (avaj, Mercury paket je van domašaja).
A ako čovek ne želi da uvek radi na SSLovom stolu/ pluginovima, onda razlika analogno/ digitalno može (ne mora) da bude veća i presudna. Ipak je Waves SSL još uvek više izuzetak među pluginovima po svom "šarmu".
Rhino
10-08-2007, 12:14 AM
Bicu kratak!
Ja ne mogu da postignem relativno priblizan zvuk sa ITB! Tacka.
Ko moze, RESPECT!
HeatMan
10-08-2007, 02:46 AM
Procitaj stavku 4. iznad jos jednom! P.S. Mene ne jebe susjedova kosilica, nece ni tebe ako kupis sto i solidnu "struju" pre njega!
Pozdrav.
uz svo duzno poshtovanje, koje itekako zasluzujesh, mislim dasi malo nadobudan.. kao i nekolicina ljudi na ovom forumu sa kojim sam imao prilike da "procaskam"..
ja, recimo, zivim u jednosobnom stanu sa caletom.. i spavamo maltene u istom krevertu.. jesam ja losh tonac zbog toga shto nemam kinte? glupo je generalizovati ljude po tome.. ja svu kintu koju zaradim potroshim na opremu.. imam svoj kutak i radim muziku koju volim i za koju dosta ljudi kaze da je kvalitetna i "revolucionarna".. bez lazne skromnosti mogu se pohvaliti time da sam zadovoljan sa time shto sam postigao za svoje dve decenije zivota..
e sad, uglavnom koristim plugove.. zashto? zato shto pored hardware-a koji kupujem nemam para za ssl sto, pa chak ni za alpha chanel.. to shto ti imash takvu opremu - blago tebi.. ali nemoj pljuvati po drugima i stavljati se iznad vecine zbog toga.. verujem u to da to shto ti radish ima dobar zvuk i da je kolko tolko za to zasluzna oprema.. ali vidi, to nije do nje.. nece ona sama raditi.. to je do studijskih tehnichara i samih muzichara.. kapish? vrlo malo je za to zasluzna sama oprema..
i sam ZVUK ne znachi KVALITET.. i to mi iskreno ide na kurac.. sve se sada vrti oko jachine i oko zvuka.. jbte, gde je nestala muzika? kakva god da je.. gde je? spominjesh fergie i slichne.. jbg, spomene se dre i ja kazem dobar ZVUK.. a ne i dobra muzika.. ranije je imao mnooogooo bolju muziku dok nije pocheo da se truje tim vashim tripovima..
ako je muzika dobra, da li je bitno to shto su se koristili plugovi? ja malo koristim waves ssl.. kanim se da pazarim liquid mix.. ali moram ga chuti prvo.. sve shto kupim moram da chujem i da probam.. da vidim da li zadovoljava moje prohteve.. kao shto sam kupio dbx 376.. kao shto sam kupio gomilu opreme.. chak ti mogu reci da mi se vishe svidja zvuk mog dbx-a sa akg 3000c mikrofonom od zvuka neuman u87ice i alpha chanell-a.. i to kada poslusham na ns-10kama..
znachi to shto ti imash ssl-a - blago tebi.. i to je to.. ti probaj da dash konstruktivnu kritiku ljudima koji veruju u to da je plug sranje.. ali nemoj napushiti ljude na taj prefinjeni ego trippin fazon.. ruzno je i nije za ovakav forum.. i nije za kolege muzichare..
jbt, muzika je postala to.. napushavanje i mrznja.. i shto si nadobudbiji i koristoljubiviji to je bolje.. i shto je uproshcenija muzika na skupoj opremi to bolje..
ponekad se pitam, stvarno, zashto se trudim..
jbt..
idekius
10-08-2007, 03:32 AM
A da ja lepo zakljucam ovu temu, pa da ne bude vise svadje? :rolleyes:
Buzge je verovatno posao to da uradi, pa ste ga vi ubedili da vam se pridruzi :D
Odakle ti ideja da bilo kog clana nazoves "nadobudnim", bio to Perun (http://freemasonry.org/), ili "nekolicina ljudi na ovom forumu" (http://www.kkklan.com/)? Uzdrzi se otvorenog vredjanja koje se moze zavrsiti katancem na temi, ili, ne daj Boze, sankcionisanjem, a ako bas zelis da uvredis nekoga, nauci od nas "nadobudnih", ali i iskusnih, da karas (http://josh.blogs.com/israel/images/P1010057.jpg), a da to bude legalno :D
Sto se tice zvuka... ovo mi lici na bespotrebnu raspravu. Licno mislim da se lepse, lakse i kvalitetnije radi sa vecom paletom alata. Ne mislim da je analogija "bolja" od digitalije, ne mislim ni da je digitalija bolja od analogije, volim i native efekte, a volim i DSP efekte... ima dobrih i na jednoj i na drugoj strani. Volim Altiverb, ali volim i Plate 140, volim Waves SSL, ali volim i UAD-Neve... volim sve sto vole mladi :D
Radim sa onim sto imam i sa onim "sto mogu da se ogrebem" kad i ako zatreba... Ali svakako mislim da dobri tonci imaju para, a i posla, pa ne moras da brines... ako je tacno ovo sto si naveo, kupices uskoro SSL, Neve, Nivea, ili sta vec :)
Dakle... samo bez vredjanja i napushivanja (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Fellatio_Isis_Osiris_modified.jpg/473px-Fellatio_Isis_Osiris_modified.jpg);)
HeatMan
10-08-2007, 03:57 AM
^daleko od toga da je to bila uvreda.. to je bila konstruktivna kritika.. i upucena choveku koji mi izgleda najopushtenije i najnormalnije od te "nekolicine ljudi".. kao shto rekoh, bez uvrede.. samo mislim da takvim pljuvachinama nema mesta na ovakvom nekom forumu..
ovde smo jedni drugima da pomognemo, zar ne? zashto bi se tako ophodio prema nekome ko si ti bio pre nekoliko godina?
ja se stvarno izvinjavam ako sam nekoga uvredio, ali to shto sam rekao rekao sam iz najbolje namere..
pozdrav
sunce ti, ti kao da svoj ego kljukas steroidima, i to onim skupljim :D
Sorry Bitch .... zaneo sam se .... idem nazad u svoju misju rupu da radim lose produkcije . Kad nakupujem sprave .... valjda ce onda biti bolje:(
p.s. ne razumem ono za Obrsim Perela... zvizduk?
Bice da je do mojih zvucnika ......
Pozdrav
idekius
10-08-2007, 04:23 AM
Slushas Shabana, a??? :mrgreen::rotfl:
Slushas Shabana, a??? :mrgreen::rotfl:
Joooj Deki ...... kad vajar bude radio skulpture sa boljim i losijim cekicem i kad mu " Zvuk " bude bio u cekicu ..... uhhhhh
Ne mogu vise da se obajsnjavam ..... umoran sam :(
Samo neka bude sto vise muzike .... valjda ce onda da bude i vise dobre muzike .....
Pozdrav
zaboravljas samo da je tvoje uvo "Analogno" tj da nema samplinga, sample rate-a i slicnih stvari. Analogija je taj trip - ne dodaje ona nista (osim blage saturacije i niz drugih sitnih smetnji zbog kolicine el.opreme na malom prostoru) - fora je sto je digitalija sve bolja i da je sve bliza analognom - ne moze biti bolja, moze samo da tezi da bude ista kao i ona - sto je vrlo blizu - meni sessioni na PTHD u 24bit 192 kHZ zvuce potpuno prirodno. A analogni summing...pa ima i to svoje... ljudi su navikli koji su dugo u poslu i sa dobrim uvetom da to vise prija, opet zato sto je ANALOGNO - tj, nema Digititisa tj boljki kvantizacionih gresaka algoritama, pa prosto je skroz i mozes to da razumes, zar ne?
...pozzzz :)
Ovde se, vidis, ne bih slozio....... Mi u glavi zapravo imamo jos jedan A/D konvertor, a u stvari cujemo digitalno - mozgom. Mislim da ce buducnost zvuka (mada ne znam da se na tome jos radi, ali nekako mi logicno da ce biti) se zasnivati bukvalo na preskakanju zvucnika i uha, kao simetricnih karika u lancu. Znaci, direktno iz ProToolsa:D u bazalnu membranu, pa u mozak
ANALOG EARS, DIGITAL MINDS!
boggy
10-08-2007, 09:31 AM
Ovde se, vidis, ne bih slozio....... Mi u glavi zapravo imamo jos jedan A/D konvertor, a u stvari cujemo digitalno - mozgom.
Da pocnem kao i ti... :)
"Ovde se, vidis, ne bi slozio...." ;)
Nacin rada naseg prirodnog A/? konvertora ne lici na klasican digitalni A/D konvertor...
Mozda najblize sto postoji od matematickih modela, cime bi se moglo, MOZDA, izmodelovati ljudsko culo sluha... je Fuzzy Logic (http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic)... a to je posebna prica... grubo receno... nesto gde je vrlo izmesano analogno i digitalno.
Ponavljam,... govorim samo o tome cime bi se moglo pokusati izmodelovati ljudsko culo sluha... a daleko sam od toga da kazem da se to tako radi... jer pre nego sto pocnes nesto da modelujes (pravis simulacioni model).... potrebno je sto bolje da poznajes nacin funkcionisanja toga sto modelujes... a tu smo malo "tanki" :mrgreen:
Mislim da ce buducnost zvuka (mada ne znam da se na tome jos radi, ali nekako mi logicno da ce biti) se zasnivati bukvalo na preskakanju zvucnika i uha, kao simetricnih karika u lancu. Znaci, direktno iz ProToolsa:D u bazalnu membranu, pa u mozak
ANALOG EARS, DIGITAL MINDS!
Jeste... u buducnosti ces imati na potiljku standardno USB konektor... a ako si bogat... kupices wireless dongle sa enkripcijom, placaces Fraunhofer Institutu porez na mp3, u vidu pretplate :mrgreen::da:
pozdrav
bogi
Zaboravljas da smo tek u 21. veku:)
boggy
10-08-2007, 09:46 AM
Zaboravljas da smo tek u 21. veku:)
Sto? Mislis da ce ukinuti porez i/ili pretplatu u bilo kom obliku... u "buducnosti"? ... Ljudi ce biti manje gramzivi?
Sumnjam. ;)
pozdrav
bogi
Arthur
10-08-2007, 10:07 AM
imam jedan predlog i sugestiju koju cu izneti u sobi za predloge i sugestije
Color
10-08-2007, 10:11 AM
.........EBES ALAT! Ispeci ZANAT!
.........EBES ALAT! Ispeci ZANAT!
..... lepo receno ..... jos samo da to ljudi i urade :(
Pozdrav
Samo sto je to nekom magijom preslo u programiranje midi matrice i kopiranja D' angelovog sounda :)
Ponuda i dalje stoji , da se prica ne bi suvise komplikovala :)
Pozdrav
Color
10-08-2007, 11:16 AM
Eto, divna prilika da se okupimo i druzimo... Organizujemo se i napravimo jedan mali "seminar" i debatu na temu mixinga. Svako bi mogao da donese neki svoj uradak, dobar ili los nije bitno, pa da prica na cemu je, sta je i kako radio zarad cega! Cak su mozda losi primeri i bolji, tj. citljiviji i poucniji.. U ovo sve bi bilo idealno kad bi bio ukljucen i neko ko ima komplet OTB mix, tj. Perun, ne znam za ostale foRumase ko disponira cime, pa da moze da se prica i o analogiji i prednostima i nesavrsenstvima iste, da se sagleda sa sto vise razlicitih uglova.. Nisam siguran koliko je ovo sve realno ali ajd, tema za razmisljanje...
Color
10-08-2007, 11:23 AM
..... lepo receno ..... jos samo da to ljudi i urade :(
Pozdrav
Pre ili kasnije svako shvati da je tu kljuc, kao i u svakom drugom zanatu. Problem je samo sto nemaju svi iste kapacitete i predispozicije za bavljenje ovim poslom.... pa im ne preostaje nista drugo no da traze spas u opremi...
perun
10-08-2007, 11:31 AM
Pre ili kasnije svako shvati da je tu kljuc, kao i u svakom drugom zanatu. Problem je samo sto nemaju svi iste kapacitete i predispozicije za bavljenje ovim poslom.... pa im ne preostaje nista drugo no da traze spas u opremi...
Ne osecam se prozvanim u tvom postu, daleko bilo. Nego, pomenuo si rec POSAO, pa me zanima, iz koje si perspektive tacno napisao poslednju recenicu!? Ispada da su svi bestselleri i ovde i preko, bilo gde, ustvari papci koji u zivotu ne bi nachukali nista da nisu kupili opremu!? Zanimljivo, obzirom da im je svima trebalo po 10 godina (manje ili vise) da bi krenuli u investicije tog tipa. Da, sa preko 100 hitova pre toga. Minimum...
Ne kapiram o cemu pricas!?
Color
10-08-2007, 11:49 AM
Ne osecam se prozvanim u tvom postu, daleko bilo. Nego, pomenuo si rec POSAO, pa me zanima, iz koje si perspektive tacno napisao poslednju recenicu!? Ispada da su svi bestselleri i ovde i preko, bilo gde, ustvari papci koji u zivotu ne bi nachukali nista da nisu kupili opremu!? Zanimljivo, obzirom da im je svima trebalo po 10 godina (manje ili vise) da bi krenuli u investicije tog tipa. Da, sa preko 100 hitova pre toga. Minimum...
Ne kapiram o cemu pricas!?
Cudno da bas ti reagujes, i to sa potpuno pogresnim tumacenjem... tako da cu dozvoliti sebi da dovedem u pitanje da li se TI osecas prozvanim ili ne. U svakom slucaju izmedju redova koje sam JA napisao nigde ne pise Perun! Daleko bilo, uopste nemam razloga da osporavam tvoj rad, cak bi mi bilo drago i da razmenimo iskustva. Rasprave me ne zanimaju, konstruktivne ideje da!
Gore sam vec napisao ....EBES ALAT - ISPECI ZANAT! Ako citas, kapiraces o cemu pricam.. ja o nikakvim papcima ne pricam!
perun
10-08-2007, 12:00 PM
Cudno da bas ti reagujes, i to sa potpuno pogresnim tumacenjem... tako da cu dozvoliti sebi da dovedem u pitanje da li se TI osecas prozvanim ili ne. U svakom slucaju izmedju redova koje sam JA napisao nigde ne pise Perun! Daleko bilo, uopste nemam razloga da osporavam tvoj rad, cak bi mi bilo drago i da razmenimo iskustva. Rasprave me ne zanimaju, konstruktivne ideje da!
Gore sam vec napisao ....EBES ALAT - ISPECI ZANAT! Ako citas, kapiraces o cemu pricam.. ja o nikakvim papcima ne pricam!
Eto, sad ja ispadoh grbav! Ne osecam se prozvanim, ni najmanje. To sam i napisao. Samo, ova prica je toliko apsurdna... O cemu se ovde raspravlja!!!??? Jos u prvom postu napisao sam da je test apsurdan, jer nemamo usnimljene trake, to jest neku postavku samih usnimaka, makar zajedno. Da li je ista radjeno ovde!? Verujem da nije. Ili vrlo malo.
A, cekaj Color, kad vec napisa to... Zar stvarno mislis da pripadam (verovatno nepostojecoj kategoriji) onih koji tvrde... JEBES ZANAT, KUPI ALAT?
Pozdrav. Bice prilike da se upoznamo, nadam se.
Gianfranco
10-08-2007, 02:58 PM
nisam jos cuo test(na moru sam,kucam sa mobilnog).ali to sto pothranjuju iluzije ljudi da sa 1k vrednim plug-inovima mogu postici identicne rezultate kao oni sa miksetom od 100k,je da ne kazem podlo.I tako danas i baba-sera moze da kupi SSL!Prostom logikom pothranjenom veshtim reklamama poput ove,namece se jednostavan zakljucak-da su svi ovi drugi(100k) finansijski retardi,snobovi ili neznalice...
roginator
10-08-2007, 03:00 PM
PA kakva politika oko HEBES alat....
PRVI MOJ no1. single na HRVATSKOJ NACIONALNOJ TOP LISTI napravlen je s
PIII 233 MHz ( cubase 3.55 i acid v1.0) i 96 MB rama, MC 505 , E 64 (poluispravan) i JX10.....e da imao sam prvi sb live u to vrijeme
pa se vrtilo i vrtilo ..pa sto ako pojedinci imaju BRDO alata...pa zaradili su (ili je tata kupio ):D :D :D :D :D :D :D :D :D
nazalos ja nisam te srece :( sve sam sam izgurao
Gianfranco
10-08-2007, 03:39 PM
Na sve strane vidim veoma ponosne koji sa kompom,brdom soft synth-eva i jeftinim monitorima kazu da prave cuda,ama isto sve kao vrhunski producenti.Jos vise onih koji sada kupuju prvi komp i za 3
meseca izdaju za jaku stranu labelu.A ja koji kupujem n-ti hard synth sam verovatno zesci gubitnik,jer oni to sve isto mogu i sa soft synths.Sta li tek misle o onima koji daju 100k da dobiju ono nesto!?
SHIVA
10-08-2007, 03:42 PM
Da pocnem kao i ti... :)
"Ovde se, vidis, ne bi slozio...." ;)
Nacin rada naseg prirodnog A/? konvertora ne lici na klasican digitalni A/D konvertor...
Mozda najblize sto postoji od matematickih modela, cime bi se moglo, MOZDA, izmodelovati ljudsko culo sluha... je Fuzzy Logic (http://en.wikipedia.org/wiki/Fuzzy_logic)... a to je posebna prica... grubo receno... nesto gde je vrlo izmesano analogno i digitalno.
Mislim da nisi "problem" sagledao u cjelosti. Meni se chini da imamo A/D/A konverter. Analog u digital i ponovo rekonstrukcija u drugachiju vrstu analognog.
U srednjem uhu se nalazi "cochlea" gdje se valovi pretvaraju doslovno u binarni kod. Neuroni imaju prijenos podataka identichan binarnom sustavu. Neuron ili "opali" ili ne. Nash mozak nekim josh nepoznatim chudom uspjeva brdo tih jedinica i nule rekonstruirati nazad u zvuk. Zapravo zvuk tek nastane u nashoj glavi... izvorno zvuchnik emitira valove komprimiranog zraka... to sigurno znash i bolje od mene. Tek u nashim glavama to postane zvuk... "tamo vani" se nishta ne chuje :)
Na sve strane vidim veoma ponosne koji sa kompom,brdom soft synth-eva i jeftinim monitorima kazu da prave cuda,ama isto sve kao vrhunski producenti.Jos vise onih koji sada kupuju prvi komp i za 3
meseca izdaju za jaku stranu labelu.A ja koji kupujem n-ti hard synth sam verovatno zesci gubitnik,jer oni to sve isto mogu i sa soft synths.Sta li tek misle o onima koji daju 100k da dobiju ono nesto!?
Covece ..... kupaj se i suncaj ...... kad ti se vec moze :cool:
Pozdrav
boggy
10-08-2007, 03:44 PM
Mislim da nisi "problem" sagledao u cjelosti. ....
Ni ne nameravam...
pozdrav
bogi
Gianfranco
10-08-2007, 03:58 PM
Roginator,ogradjujem se za ex yu prostore... neko da bi ovde uspeo ,stvarno mu treba minimum opreme. I u inostranstvu,kada je rec o nekim manje komercijalnim teenage stilovima...
DaBear
10-08-2007, 04:07 PM
Ideje momci..ideje !! To je ono sto nema da se kupi!!!
Ima milion primera gde se dobra i komercijalna muzika uradila na opremi koja sve zajedno ne kosta 2000 Eura!!
Ideje...ideje....ideje....
Rocket Roll
10-08-2007, 04:17 PM
...namece se jednostavan zakljucak - da su svi ovi drugi (100k) finansijski retardi, snobovi ili neznalice...
Meni se nameće zaključak da smo konačno stigli u vreme u kome zvuk softvera ne zaostaje (puno?) za zvukom hardvera. Šta to dalje "implicira", na svakom je da zaključi, ali DigiDesignovci nisu na sajtu napisali "Ha-ha! Vlasnici SSL konzola, za*ebali ste se!"
Da li bi neko bio ljubazan da prokomentariše sam test? Šta se čuje, šta se ne čuje, koliko se sama razlika čuje i čini li vam se kritičnom? Unapred zahvalan.
Gianfranco
10-08-2007, 04:36 PM
Naravno DaBear!Bavio sam se iskljucivo kvalitetom analog-soft sounda,a ne kompozicijom ili aranzmanima,sto je i bila tema.
Gianfranco
10-08-2007, 04:54 PM
Rocket test je garantovano neobjektivan.Trackovi su sigurno vec u startu prosli/usnimljeni/pre-procesirani kroz vrhunski outboard,a onda sa SSL miksete (bez eq-a,comps) exportovani u wav-ove gde u daw-u najverovatnije nije bio potrebniji neki veci procesing.Ti wav-ovi su vec u startu imali svu mast i analognu toplinu,koju sam SSL plugin ne bi dao...
SumAnuT
10-08-2007, 05:31 PM
Ti wav-ovi su vec u startu imali svu mast i analognu toplinu,koju sam SSL plugin ne bi dao...
Probaj ovaj hardver za toplinu:
http://www.elektros.si/images/bojler-gorenje-tg-100.jpg
:)
DaBear
10-08-2007, 08:03 PM
Probaj ovaj hardver za toplinu:
http://www.elektros.si/images/bojler-gorenje-tg-100.jpg
:)
Protocni je bolji..ide toplina sve vreme, sa ovim moras da cekas da se zagreje!!:rotfl:
SumAnuT
11-08-2007, 12:52 PM
Eto teme za novu raspravu. Obicni vs Protocni bojler ... Jos kad se uzme u obzir da oba rade pomocu vode (H2O), tema postaje jos zanimljivija.
Roginator je verovatno sam sastavio svoj bojler, DaBear je uzeo najnapucaniji bojler direktno od najvecih faca koje rade sa bojlerima u Londonu, dok je perun dovukao najveci bojler pravo iz Amerike. Tu je i boggy koji ima na umu da je toplota relativna, pa je malo sumnjcav oko cele te stvari sa bojlerima i misli da je ipak bitnije napraviti dobro kupatilo nego sve pare potrositi na bojler ... :p
A Ivan i Dr.Ru su pomislili da je najzad vreme da promene plocice u kupatilu:D ...
... a mi ostali jos uvek imamo poljski wc sa tendencijom da polako krenemo u malterisanje;) :D
Manley
11-08-2007, 05:36 PM
waves je pokusao opet prevarom do kupaca, ali NAZALOST SE SSL ZA SADA NE MOZE EMULIRATI....na nasu zalost(koji ga nemamo) a na radost onih koji ga imaju...surovo, ali istinito.
Roginator je verovatno sam sastavio svoj bojler, DaBear je uzeo najnapucaniji bojler direktno od najvecih faca koje rade sa bojlerima u Londonu, dok je perun dovukao najveci bojler pravo iz Amerike. Tu je i boggy koji ima na umu da je toplota relativna, pa je malo sumnjcav oko cele te stvari sa bojlerima i misli da je ipak bitnije napraviti dobro kupatilo nego sve pare potrositi na bojler ... :p
Odlican post !!! 4.5 / 5
idekius
11-08-2007, 09:13 PM
Eto teme za novu raspravu. Obicni vs Protocni bojler ... Jos kad se uzme u obzir da oba rade pomocu vode (H2O), tema postaje jos zanimljivija.
:rotfl::rotfl::rotfl: Vrh! Skidam kapu i poshtujem :rotfl::rotfl::rotfl:
roginator
11-08-2007, 09:51 PM
pa nisam satavio bojler.....rekao bih da sam ga reparirao :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ali bolje reparirani bojler negoli voda iz bunara;)
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
sumanut DOBRA!!!!!!!!!!!ti je ova!!!!!!!
roginator
11-08-2007, 09:51 PM
e da jebes kupatilo bez bojlera!!!!!!!....
;)
to je kao studio bez velikog mixera
perun
11-08-2007, 11:01 PM
Ma jebes ove analogne bojlere...
Moramo sad da nabavimo neki digitalni, najveci, iz Amerike!!! Jer je i nase telo jedan AD/DA konvertor, ali ima i standardnu, bolju opciju DD... pa je bolje oprati se skroz u digitalnom rezimu i preskociti sva ta A sranja! Nema gubitaka, noisa i distorzije. A i voda je od skora digitalna u BGu!
Nego, plasim se da cemo posle takvog tusiranja izgubiti onaj "karakter"!? Ma, ionako sam morao uvek da trpam neki stick ili dezodorans... Jebes analogiju.
Ok. Momci... 'oce neko da kupi SSL-a? Ma, evo, ko plati njega, dobija i Pacific/Harrison za DZ!!! Ajmo, ponude na PM! Slike saljem na mail.
U stvari, ne moze Harrison gratis, on je pola analogni, pola digitalni bojler!
SumAnuT
11-08-2007, 11:13 PM
Ajmo, ponude na PM! Slike saljem na mail.
U sta se ovaj forum pretvorio :mrgreen:
alavuk
11-08-2007, 11:15 PM
u otpad i prodavnicu bojlera ...
roginator
11-08-2007, 11:27 PM
bolje bojlera neko brojlera:hyper:
idekius
12-08-2007, 02:38 AM
... Jer je i nase telo jedan AD/DA konvertor
Mogu samo da zamislim kako se ukljucuje... :o :rotfl::rotfl::rotfl:
LMstudio
12-08-2007, 03:55 AM
pozdrav svima , moj prvi post nakon meseci citanja i blejanja po rumskom.
analogno ili digitalno vecita tema , za i protiv i jedna nepobitna cinjenica:
sve zavrsava na 44.1/16 digi. svi mi zaljubljenici analognog gubimo polako ali sigurno trku, tako ce i SSL samo je pitanje vremena(na zalost ali istinito)
HeatMan
12-08-2007, 04:56 AM
pomeshao si neke stvari:
ne ide bash sve u 44.1/16.. zavisi da li se radi za dvd audio.. no, nebitno..
iako je na kraju svedeno sve na 44.1, bolje je raditi sa vecim sr-om da bi:
-plug inovi i analogni efekti (i sprave) radili shto bolji posao.
-da se ne bi obradjivao vec 44.1/16 snimak i komprimovao se.. da bi bilo vishe mesta za disanje i shto manje shuma
-da bi se na kraju svelo sa vece na nizu frekvenciju..
mix radjen na 96/24 pa posle sveden na 44.1/16 se itekako razlikuje od miksa radjenog svo vreme u 44.1.. (chak i kada je sa 48 na 44.1, moze se primetiti razlika) - uglavnom se na efektima primecuje
drugo, pricha se o analogiji kao kompletnoj from insert to tape putanji.. ona ce biti, svakako, bolja od chincheva ubodenih neke pishljive audigy kartice..
ali, u novoj eri produkcije, cenim da je i vishe nego dovoljno raditi na digitalnim sistemima.. analogija moze samo da doda toplinu.. a to, po mom iskustvu, ne moze ni jedan plug in efekat da uradi...
zato je uvek bolje snimiti gitaru kroz pravo lampashko pojachalo, nego snimiti ga direktno u zvuchnu..
ali, opet.. neki od nas nemaju tu mogucnost, pa rade kako znaju i umeju i opet uspevaju da dobiju zavidne rezultate..
pitanje je subjekta kakav ce finalni objekat biti, predikat je tu samo da ti olaksha posao..
pozdrav
Gianfranco
12-08-2007, 07:18 AM
Ukratko,hteo si da kazes,zasto se cimati analogno,kada je finalni produkt (wav fajl) digitalan!? Neka digitalno smiksane trake izgledaju kao broj 8.Te iste trake smiksane analogno izgledace slicno,ali ne isto,recimo kao slovo B.I sada da li ti slikao 8 i B digitalnim ili analognim foto-aparatom,stampao na papir,potom skenirao,pa smanjio rezoluciju,emitovao ih na tv analogni ili digitalni ...
Gianfranco
12-08-2007, 07:22 AM
...8 i B ce razlikovati i dete od 7 godina i baba od 77.
Gianfranco
12-08-2007, 07:29 AM
(moj post je komentar na zajebite-ovu konstataciju)
SumAnuT
12-08-2007, 08:25 AM
Sta kazete vi na to, da nas, a ima nas koliko vidim, koji nikada nismo culi hardver, neko pozove u studio da i mi cujemo te razlike i da prestanemo sa ovom pricom?
To bi sve trajalo jedan dan, a nama koji nemamo hardver bi otvorilo oci i usmerilo nas u pravom smeru.
Koliko vidim ovde samo nekolicina ljudi ima hardver i oni tvrde da je hardver bolji, na drugoj strani ima dosta ljudi koji hardver nemaju i ne veruju da je nesto bolje ili drugacije dok sami ne cuju. Sve bi se to moglo resiti u jednom danu, ukoliko neko ima volje za time?
Gianfranco
12-08-2007, 09:51 AM
Kada producent koji je snimao Shakiru,sa ponosom prica kako je sa odredjenim mikrofonom(koji kosta brrrr)dobio da Shakira
zvuci WOW,ja nikada nisam pomislio:1)e ajde da ja cujem taj mic,pa da ti kazem,...2)ma moj mic od 500e moze to isto 3)ma to je nebitno,prosecan slusalac to ne cuje...
Ako si inteligentan,radis s tim sto imas,ali ne pricas da tvoj monitor,mic,mikseta...zvuci kao ona 20 ili ...
Gianfranco
12-08-2007, 10:05 AM
...100 puta skuplje.Kao sto je malo ko od nas vozio Ferari...a nikada nece reci:e ajde bas da vidim,daj mi jedan krug da ga provozam... svi pricaju da je bolji od mog peugeot206,ali ja dok to ne probam,dzaba...
Ajmo vi koji imate ferari,ako neko ima vremena,neka jedan dan provoza nas koji nemamo,da vidimo da li to stvarno bolje przi
od 206...
SumAnuT
12-08-2007, 10:17 AM
Jes, u pravu si.
idekius
12-08-2007, 10:43 AM
... i jesi u pravu, a i nisi :) Shakira zna da peva, a ja jos nisam cuo da los pevac dobro zvuci na bilo kakvom mikrofonu, ali sam zato chuo gomilu odlicno odradjenih pesama na Shure SM7 i SM57... vec smo pricali o tome, da se ne ponavljam. Jeste lepo imati dobar mic, ali... igra tu mnooogooo stvari, a i sam izbor mica je razlicit i cesto zavisi od pevacha. To ne kazem ja, vec to kazu i mnogi zajebani likovi ukljucujuci i Bob Rock-a...
Dakle itekako je vazno i ko vozi Ferrari i da li je Ferrari namenjen odredjenom tipu trke. U rally-u Ferrari nema sta da trazi, a 206-ica se za to odlicno pokazala.
Manley
12-08-2007, 12:01 PM
stvarno i dalje verujete da krekovan softwer ili original verzija od 600$ zvuce bolje od mixera koji vredi 500000$ :o . pa to je idiotizam pomisliti, a pojedini jos i brane stav tvrdoglavo.
isto kao da bih rekao, schumacher je bio svetski prvak 7 puta, ali posto je talentovan mogao je sve to i sa zastavinom kopijom ferarija da uradi :D
Manley
12-08-2007, 12:03 PM
idekius, da ferari ima interesa u raliju, nebi drugi tu imali sta da traze....tako da je i to stvar za diskusiju
idekius
12-08-2007, 12:06 PM
idekius, da ferari ima interesa u raliju, nebi drugi tu imali sta da traze....tako da je i to stvar za diskusiju
Odosmo u u automobilizam... ali... Ferrari je to sto jeste, a s' obzirom na njegovu konstrukciju i predispozicije, definitivno nije upotrebljiv za rally. Inace je to firma koja radi pod Fiat-om, tako da tu ima svasta nesto. Kako god bilo, Fearrai trenutno nema auto koji moze ista da napravi u ralley trkama...
A Zastavu bih voleo da vidim na trkama formule 1 :rotfl::rotfl::rotfl:Boze, na sta bi to licilo... :rotfl:
Manley
12-08-2007, 12:16 PM
A Zastavu bih voleo da vidim na trkama formule 1 :rotfl::rotfl::rotfl:Boze, na sta bi to licilo... :rotfl:
e to isto mozes da kazes na poredjenje ovih waves-a sa pravim ssl-om
nemoj da vredjas zastavu i to je na neki nacin fiat, a samim tim rodjak ferarija :D
SumAnuT
12-08-2007, 12:32 PM
Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?
Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica?
Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera?
Manley
12-08-2007, 12:55 PM
Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?
Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica?
Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera?
naravno da se ne govori o svakom harweru u poredjenju sa softwerom....ja na primer ne bih dao moj revibe i dvr2 reverb za nizasta ispod tc 4000, pa cak ni za lex 91 i 81 jer mi softwer bolje zvuci, ali imao bih problem da mi neko kaze da je altiverb bolji od eventida h8000 ili lex-a 960.
ja razumem da ljudi pokusavaju da dodju do dobrih rezultata sa malo para, to tako i treba, jer samo tako mozes da naucis. ali sa istim znanjem na kvalitetnom hardweru ces sigurno dobijati bolje rezultate. nije samo pitanje talenta vec i mogucnosti.
evo dacu primer mog kolege Andreasa (koga i perun zna) koji je profesionalac kome mozemo samo pozavideti. pored razvoja Protoolsa i Logica 7 radio je na filmovima kao sto su Gladiator, Rom, 300, The Simpsons the movie i da ne duzim vise.
dosao pre par nedelja iz amerike i seli kod mene uz njegosku prsutu i zutu osu ;) i razgovaramo. prica mi kako je svoj deo simpsonova radio deo u logicu, nuendu i na kraju zavrsio u protoolsu i kaze da je Hans Zimmer kesnu lovu za neke super Mac-ove i da je milina raditi na euphonix controleru sa tim softwerom i da je jednostavnije nego na hardweru. po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh. caka je u tome sto su kao prvo u studiu 1 imali bolju akustiku, bolji monitoring i sam ssl.
znaci....kome treba ssl kada radi u nekim hobby uslovima i sa osrednjom akustikom....tu ce svako normalan pojuriti ka waves-u ili obrnuto, kome treba waves kada ima pravi ssl u pravom studiu
moje licno misljenje je da je zbir analognog sa digitalnim pun pogodak.
jedan 8-mo kanalni rak sa ssl-om i waves tdm za doradu manje bitnih kanala i onda smo na pravom putu ;) sa malo para dosta muzike
SHIVA
12-08-2007, 12:55 PM
...sa zastavinom kopijom ferarija...
ja bih vishe volio vidjeti ferarijevu kopiju zastave 101 :D
idekius
12-08-2007, 01:11 PM
nemoj da vredjas zastavu i to je na neki nacin fiat, a samim tim rodjak ferarija :D
Odmah sam ja uvideo slicnosi izmedju Yugica i F50, do duse postoje sitne razlike u finesama koje samo vrhunski majstori mogu razlikovati. :rotfl::rotfl::rotfl:
@SumaNut... heh... svako radi valjda sa onim sto mu se svidja. Naravno da su varijante iz PCM serije odlicne, Lex 300, L480 itd. da ne pominjem, jer su to zaista vredne stvari. Ali... kojekakva MPX chuda (izuzev MPX-1), ja bih zaobisao u sirokom luku... Za mene su kud i kamo bolji npr. Altiverb, Plate 140, VSS3, Princeton Digital Stereo Room, IK CSR...
Ali... to sam ja i to je moj ugao gledanja, a na svakome je da odabere ono sto mu se svidja. Ako se tebi nesto dopada, a jos ga i primenis na pravi nacin... onda je dobro, sta god neko treci rekao o tome.
Vrlo mali broj ljudi poseduje ezotericne uredjaje poput L480, Manley eq-a, SSL stolova i to je neka druga prica, jer to obicno ne kupuje "svako"... , ali zato vrlo veliki broj ljudi kupuje razne krsheve (zato sto je to ipak hardware) trazeci magicni stapic i "dugme za SUPER", a najcesce problem nije u spravama. Nista nece da radi umesto nas...
Rekao bih da postoji veliki broj krsh snimaka radjenih na vrlo skupoj opremi (barem kod nas, a verujem da je tako i u svetu), a takodje i u obrnutom slucaju. U slucaju software-a je to cak i znatno cesce, ali ne zato sto "software ne valja", vec zato sto je zahvaljujuci piratima pristupacan, pa svakome padne na pamet kako bi bilo lepo da sasvim sam i bez icije pomoci uradi pesmu :)
Treba praviti razliku i da li neko kupi ezoteriju od hardware-a zato sto to stvarno voli i ume sa tim da radi, ili da bi namamio priglupog pevacha kod sebe u studio uz reci "Vidi sta imam... proser... proser", a mozda i zbog vere u dugme "super"... i jedno i drugo i trece su cesti slucajevi, a nije na firmama da brinu o tome ko ce da kupi njihov proizvod...
Takodje postoji i nepostovanje prema software-u upravo zbog pirata... posto je onda to "dzabaka", a kad bi morali da ga plate, kao sto ga mnogi i placaju, video bi kako bi ga hvalili na sva usta.
He, he... kao sto rece agent Molder: "Istina je negde izmedju"... :D
Vec rekoh, ovo su moji stavovi, razmisljanja, ugao gledanja, ili sta vec, a ne tvrdokorna tvrdjnja, te vas molim da se ne svadjate samnom :D
idekius
12-08-2007, 01:14 PM
ja bih vishe volio vidjeti ferarijevu kopiju zastave 101 :D
:o:o:o Ko ce iskopirati onakav system za samounistenje??? :o
Nema sanse... :cool:
Manley
12-08-2007, 01:15 PM
u pravu si skroz. nema svadje ;)
perun
12-08-2007, 01:18 PM
po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh.
Ovo i jeste poenta!!!
ONI SU IMALI ODLICAN MIKS I PRE SLUSANJA U DRUGOM, VECEM STUDIJU, ALI JE ZVUK BIO PROBLEM!!! BILI SU NEZADOVOLJNI ZVUKOM, NE MIKSOM! TO SU DVE RAZLICITE KATEGORIJE, O TOME SVE VREME I PRICAM. I LOGICNO JE DA SU U JOS BOLJIM USLOVIMA, SA BOLJOM OPREMOM, BOLJIM SLUSANJEM MOGLI SVE TO DA POPRAVE... A TU RAZLIKU NECETE IMATI PRILIKU DA CUJETE, JER STAROG SNIMKA NEMA, DAKLE CAK I DA JE MALA, FINALNI ZVUK JE MRAK! I NA MP3 PLEJERU O KOM PRDITE, I NA LAPTOPU, I NA AVANTGARDE TRIO ZVUCNICIMA OD 40000! SVUDA I UVEK! TO JE POENTA.
SVE VREME PISEM O RAZLICI IZMEDJU MIKSA I ZVUKA! NIJE ISTO! U MIKSU SE STVARI USKLADJUJU, POVEZUJU, ODVEZUJU:banghead:... ZA TO VAM TREBA TALENAT, OSNOVNI ALAT, SOLIDNE TRAKE I ISKUSTVO! A ZA ZVUK VAM, NAZALOST ILI NA SRECU, TREBA MNOGO PARA!
Pozdrav.
roginator
12-08-2007, 01:21 PM
ZASTAVU 101 je skopirao CASIO imaju model CRVENA ZASTAVA 101
aka CZ 101
http://hem.passagen.se/tkolb/art/synth/images/cz101.jpg
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
danijel
12-08-2007, 05:32 PM
Nema smisla uspoređivati mixanje ITB i OTB,iza svakog stoji drugacija ideja i drugaciji pristup i nacin rada.(npr.analogne sprave lijepo zaobljavaju trasiente,skidaju duboke bassove i visoke,itd....,ITB toga nema,puno stvari koje se u analognom svijetu događaju same od sebe moraš sam napraviti....itd.)
Sve ima svoje prednosti i mane,svako mora sam probati i naći što mu najbolje odgovara.
LMstudio
12-08-2007, 07:04 PM
(moj post je komentar na zajebite-ovu konstataciju)
ocigledno da neki clanovi nisu shvatili moj kratak komentar,ili nisu dobro procitali moj post
Rocket Roll
12-08-2007, 10:03 PM
Ne može, ipak, sve što je dobro da se dobije (tako lako) "analogijom". Semplujte analogijom i završićete kao Pink Floyd, razvlačeći traku po celom studiju. Kakav timestretching bolje zvuči - u ProToolsu ili "rastezanje" trake? A promena faze upotrebom modulacionog signala (recimo pomoću envelope generatora)? A osmobitni zvukovi - Akai S1000? Kompleksni delay kakav je Native Instruments Spektral Delay? Bitcrusheri?
Ima još primera, ali digitalno je više od "zvuči dobro - ne zvuči dovoljno dobro". Bounceujte take u loš .mp3, uvezite ga nazad u DAW, okrenite mu fazu, poslušajte - kako bi se to dobilo "analogijom"?
Ako neko zna da sam pogrešio, neka kaže da naučim, nisam "digitalac on a quest"!
Da... samo veoma retardiran rodjak:banghead:
boggy
12-08-2007, 11:14 PM
.....
Zavisi sa koje strane se gleda, ali sam siguran da je Zastava, na ovaj ili onaj nacin uticala na razvoj Ferarija... direktno ili indirektno, pozitivno ili negativno... :mrgreen: :p :rolleyes:
pozdrav
bogi
idekius
13-08-2007, 12:01 AM
Da ne bese djunte za Ficu, ne bi bilo ni ferarija :rotfl:, ako se neko seca filma "Nacionalna klasa" iz kojeg potice pesma "Floyd" koju peva Dado Topic :)
Usput, moze "Fica" da razvije i 280 km\h, uz omanje "modifikacije" :)
http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2005/03/10/srpski/R05030901.shtml
"In Yugoslavia, for more than 30 years these little cars had competed in several classes. The most popular "national class" was based on Zastava 750, but there were also classes for Zastava 750 special, Zastava 850, Abarth 850 and Abarth 1000 racing cars. Still now there are races, but not for Yugoslav championship, just for Serbian championship.
For private use, in the 70s it was very popular to use engines and gear boxes of Fiat 850, super, special and Sport Coupe. These engines were 843 to 896 ccm, 34 to 52 HP, and with some slight modifications it could produce about 60 HP. After that started new era with Fiat 903 ccm engine, 45 HP, than 1047 ccm engine 50 HP, 1116 and 1300 ccm engine from Fiat 128. There are few 600 with Fiat/Lancia engines of 1600 ccm.
But the next one is really one of the biggest monsters I've ever seen. Fiat 600 (actually Zastava 750) with full tuned engine from Alfa 155 racing. Originally, engine was 2000 ccm, but for Yugoslav hobby class it is reduced to 1600 ccm. These car were built for more than two years with lot of testing and later modifications. A lot of Alfa Romeo 155 parts were used."
http://img489.imageshack.us/img489/3495/2fiat600hy6.jpg (http://imageshack.us)
Uhhh... kakav off-topic, ali i Fica je analogna naprava, pa 'ajde ... :)
boggy
13-08-2007, 12:11 AM
.....
Uhhh... kakav off-topic, ali i Fica je analogna naprava, pa 'ajde ... :)
ma da... ionako nikad nece biti sloge oko teme threada... :p
evo... biografija Karla Abarta (http://en.wikipedia.org/wiki/Carlo_Abarth), kad bi se malo zaceprkalo... mozda bi se stiglo i do Mileve Marić (http://en.wikipedia.org/wiki/Mileva_Einstein) :)
pozdrav
bogi
p.s. Dosta, necu vise... :D
idekius
13-08-2007, 12:17 AM
ma da... ionako nikad nece biti sloge oko teme threada... :p
Pre cemo se okupiti oko ideje "Dole Ferrari - ziveo Fica!!!", nego oko analognih i digitalnih kompresora i eq-a :D
Jedni zapeli "SSL, kako to gordo zvuchi", a drugi se drze slogana "Tehnika narodu" :rotfl:
Steka
14-08-2007, 06:24 AM
razlika je 25% , ovaj source dolazi od jednog coveka koji
je miksao 50 cent/jessicu simpson/pink itd. itd. filmove holivudske .....
i nas je lik.
toliko.
Steka
14-08-2007, 06:29 AM
a sto se tice mikseva na analogiji i ostalo uvek ce analogija da zvuci bolje
dok ovi ne krenu nesto sa softverom drasticno da rade....
nemojte da me pogresno shvatite, ali zasto se raspravljate ovde ne razumem ??
neka svako radi kako misli da je najbolje, pa valjda ovi ljudi koji imaju SSL
na forumu znaju mnogo vise nego pocetnici ne znam samo kako neki ljudi daju sebi pravo da udju u diskusije sa nekime koji se bavi dobrim delom svoga zivota.
i jos nesto sam hteo da kazem ... ako neko napravi hit malo ce ljudi
koji slusaju da kazu e vidi kako je uradio vokale ili da cujem stylus rmx ili BFD ili DFH , mogao je macan da snimi neke zive bubnjeve i da umesto vokala ala aleksandra radovic + jelena tomasevic dovede timberlake-a i janet jackson da odpevaju vokale ....
Toliko ima resorsa na netu da dokaze ovo o cemu mi pricamo da je prosto
gubljenje vremena uci u neku diskusiju ...
nenad
14-08-2007, 06:56 AM
Back to topic.......
Činjenica je da se dobro odradjen mix u nekom sekvenceru sa plugsima sve manje razlikuje od mixa radjenog na stolu. Dosta zavisi i od vrste muzike koja se radi i od ČOVEKA koji radi....ali u principu, moje lično mišljenje, NAJBITNIJI je ustvari zdrav usnimak instrumenta.......to je ono gde treba itekako potrošiti vreme. U današnje vreme od analogije za pristojan rad treba dobar mikrofon(mikrofoni), neko "karakterno" predpojačalo i dobar pretvarač analognog u digitalni signal. Ako je taj signal dobar, zdrav, tada je i mix ITB sasvim O.K.
Dosta je testova uradjeno ovde.....te sabiranje ovakvo, te onakvo.....te export iz nuenda....... te iz cubase..... te koji je zvuk lepši a koji je mekši...... ali ukoliko hoćete pravi test i jedini relevantan onda svakom ko hoće dati pet iste trake pa mixajte i sa marsovcima ako će to da pomogne u konačnom zvuku. E a onda svako svoj mix okači ovde da svi čujemo razliku izmedju stola i plugsa.
btw.... imam motor za "kratkog" (fića) pa ako će neko da budži svog ferarija neka se javi
:) :)
nenad
14-08-2007, 07:00 AM
Toliko ima resorsa na netu da dokaze ovo o cemu mi pricamo da je prosto
gubljenje vremena uci u neku diskusiju ...
BAŠ TAKO !!!
razlika je 25% , ovaj source dolazi od jednog coveka koji
je miksao 50 cent/jessicu simpson/pink itd. itd. filmove holivudske .....
i nas je lik.
toliko.
Ja ipak mislim da je tu negde .... oko 24 % ;) :D
Pozdrav
Steka
14-08-2007, 09:01 PM
Ja ipak mislim da je tu negde .... oko 24 % ;) :D
Pozdrav
hehehe i koji 0.000001 lol
;):D
DaBear
14-08-2007, 09:24 PM
kako se zove taj nas covek koji je mixao 50Centa, Jessicu Simpson, itd??
perun
14-08-2007, 11:52 PM
kako se zove taj nas covek koji je mixao 50Centa, Jessicu Simpson, itd??
Mislim, tj. siguran sam da se radi o Bojanu Dugicu, sinu Bore Dugica, koji radi kao ton majstor u Sound On Sound studiju, NY. A sad, sta je snimao, sta je miksao, ako je miksao, ne znam.
DaBear
14-08-2007, 11:58 PM
Mislim, tj. siguran sam da se radi o Bojanu Dugicu, sinu Bore Dugica, koji radi kao ton majstor u Sound On Sound studiju, NY. A sad, sta je snimao, sta je miksao, ako je miksao, ne znam.
pretpostavljao sam...culi smo se dva puat preko maila.."mnogo je bizi".
Mislim da je on tamo asistent snimatelja...gledao sam gomilu ploca koje je navodno, miksao i nigde ga nema....?
hehehe i koji 0.000001 lol
;):D
Hajde poslusaj moj test gde je ITB mix i OTB mix ..... i daj svoje misljenje
Pozdrav
HeatMan
15-08-2007, 03:45 AM
^ne, al zato imash usb papuche za nadolazece hladne dane. jesen/zima 2007..
http://gizmodo.com/gadgets/gadgets/toasty-v20-usb-heating-slippers-139417.php
:?
Steka
15-08-2007, 04:59 AM
jeste bojan dugic, radice mi neke mikseve uskoro ...
da radio je na dosta materijala da bear, ne znam o tome sto pricas...
Arthur
16-08-2007, 02:48 PM
jeste bojan dugic, radice mi neke mikseve uskoro ...
da radio je na dosta materijala da bear, ne znam o tome sto pricas...
http://wc08.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&searchlink=BOJAN|DUGIC&sql=11:g9frxql0ld0e~T4
Steka
29-01-2008, 07:34 PM
evo nedavno je radio Gwen Stefani, radi kao asistent inzenjer ali sve vise
mislim da dobija mogucnost da samostalno radi. Ameri su takvi, ne daju mladjima da rade a i kada daju sutiraju se u dube , tako je na trulom zapadu.
LACKY
30-01-2008, 12:43 AM
Svo vreme ja kako ovde nista nevalja i kako covek nemoze da uspe! Sad odjednom truli zapadi i nedaju mladjima da rade?
Elem "argumenti" menjaju polaritet zavisno od potreba za potkrepljenjem svakodnevnh tvrdnji, koje se menjaju kao i meteoroloska prognoza.
Steka
30-01-2008, 02:37 AM
Svo vreme ja kako ovde nista nevalja i kako covek nemoze da uspe! Sad odjednom truli zapadi i nedaju mladjima da rade?
Elem "argumenti" menjaju polaritet zavisno od potreba za potkrepljenjem svakodnevnh tvrdnji, koje se menjaju kao i meteoroloska prognoza.
pa tako jeste, sada ti vidi .... s obzirom da zivim u americi
nazalost tako je ..... :banghead::banghead::banghead::banghead::banghead: :banghead::banghead::banghead: ista prica kao kod nas.
LACKY
30-01-2008, 02:44 AM
Pa kojeg ces djoke onda tamo, to mozes da radis i ovde, bice ti lakse!
Miha Blaze
30-01-2008, 03:22 AM
Dakle itekako je vazno i ko vozi Ferrari i da li je Ferrari namenjen odredjenom tipu trke. U rally-u Ferrari nema sta da trazi, a 206-ica se za to odlicno pokazala.
e ovo je dosta objasnilo... kapiram da tako nekako i Bob Rok razmislja ;)
ja nisam "probao" :D ssl astal, ali sam prezadovoljan plugovima...
kad bi zvucalo isto bilo bi besmisleno praviti stolove koji kostaju kao par stanova ili automobila... al ja i da imam taj astal nemam gde da ga stavim :D cak mi i ovi plagovi uzimaju mnogo :)
Steka
30-01-2008, 06:56 AM
perune slazem se sa tobom u vezi miksa i kvalitetnog/skupog zvuka.
cuo sam pesmicu od karleuse, svidja mi se bas posebno. :) sto se tice
karleuse no comment.
Boki_R
03-02-2008, 03:10 PM
Ne uspevam da uvidim kako je ovaj topic dosao dokle je dosao. Pa osim nekolicine ostali su videli SSL samo na slici.
Razlike izmedju konzole i pluga je mozda minimalna, ali sa vrhunskim konvertorima. Ono sto pruza recimo cak i HD3 nemoze se meriti sa SSLom. Jenostavno, nedostaje sirine, nema tu onih pravih m*da sve ostaje nekako kanalisano i skuceno. U stilu "slobodan sam da idem gde hocu osim..." Cujem da ce Perun organizovati seanse upoznavanja sa pro opremom po skromnoj ceni od :))
Cisto da nebi bilo price napamet.
idekius
03-02-2008, 05:05 PM
... nema tu onih pravih m*da...
Svako trazi ono sto voli :) Mene licno muske genitalije ne zanimaju, hetereoseksualno sam opredeljen, ali opet, pojmovi za zvuk mi nisu sise, pi*ke itd. :D Pre sam za realnije i opipljivije mere, koje se mogu argumentovati i dokazati, a ostalo smatram prodajom magle.
Nemam nista protiv SSL-a, narotiv, ali... argumenti su ti fenomenalni :)
Bez uvrede, ali stvarno ne znam kako da karakterisemo ta m*da i sl. u zvuku, a i jos nisam video uredjaj koji ima potenciometre obelezene sa -dojajnost, jebitachnost, gustina, m*da... itd. :)
Dexxy
03-02-2008, 06:28 PM
:rotfl::rotfl::rotfl:
Everbeatz
03-02-2008, 06:54 PM
:rotfl::rotfl:
Obozavam Idekiusa iako sam heterosexualno opredeljen!
, nedostaje sirine, nema tu onih pravih m*da
Da , ovo bas zvuci homoseksualno :)
Pozdrav
Braca
03-02-2008, 10:37 PM
Sve sam pazljivo procitao, pa bih rekao sledece: nacekacemo se dok digitalija postane analogija, fala digitaliji sto su mi omogucili da analogija malo padne sa cenama i da je dostupnija obicnim smrtnicima (evo ja se usudih da pazarim mixer analogni-ne smatram da je promasena investicija), pre mislim da su digitalci napravili dobar poslovni potez i spustanjem cena dobili znatno vece trziste nego sto je ikada analogija imala.
...fala digitaliji sto su mi omogucili da analogija malo padne sa cenama i da je dostupnija obicnim smrtnicima...
to je tacno...
Sve sam pazljivo procitao, pa bih rekao sledece: nacekacemo se dok digitalija postane analogija, fala digitaliji sto su mi omogucili da analogija malo padne sa cenama i da je dostupnija obicnim smrtnicima (evo ja se usudih da pazarim mixer analogni-ne smatram da je promasena investicija), pre mislim da su digitalci napravili dobar poslovni potez i spustanjem cena dobili znatno vece trziste nego sto je ikada analogija imala.
Ne delim tvoje misljenje , ali necu da te obesharbrujem u poletu ..... samo napred !!!!
Digitalija je odavno pretekla nizu , pa i srednju analogiju .... ostala je jos samo ona prvoklasna :)
Pozdrav
Ne delim tvoje misljenje , ali necu da te obesharbrujem u poletu ..... samo napred !!!!
Digitalija je odavno pretekla nizu , pa i srednju analogiju .... ostala je jos samo ona prvoklasna :)
Pozdrav
sto kazu englezi
coulnd't agree more
LACKY
04-02-2008, 03:28 AM
Pozdrav
Bogami polako pada i prvoklasna.
Bogami polako pada i prvoklasna.
He he he ..... u pravu si , ali nisam hteo coveka da ubijam u pojam :)
Pozdrav
Boki_R
04-02-2008, 05:49 PM
Bez uvrede, ali stvarno ne znam kako da karakterisemo ta m*da i sl. u zvuku, a i jos nisam video uredjaj koji ima potenciometre obelezene sa -dojajnost, jebitachnost, gustina, m*da... itd. :)
Dobro, de, desilo se u naletu strasti, ali,...
Smatram da u zvuku kao i u realnom zivotu m*da ili imas ili nemas. Za to nikad nece ni postojati pot. Pogotovo sto se ne odnosi na stanoviti visuljak vec na karakternu osobinu. Jos uvek su nijanse na strani analogije
darkstar
05-02-2008, 12:21 AM
Ok,sorry vly,znam da sam te predlozio,ali...
IDEKIUSA ZA PREDSEDNIKA ODMAH ! ! !
Ponistimo sadasnje izbore.A i znam da bi ste radije njemu dali glas nego bilo kome od ovih: )
Dexxy
05-02-2008, 12:57 AM
Ja sam ZA!
idekius
05-02-2008, 03:17 AM
Samo sa novom vladom!!! U kojoj ce svakako Oggy biti ministar vojske, Arthur ministar policije, Ivan Studioton ministar za kapitalne investicije, a imam na umu i kandidate za ministre kulture i obrazovanja, medjuljudske odnose, ali za sada su njihova imena tajna... :rotfl:
Arthur
05-02-2008, 03:28 AM
Oh techa-idekiuse, citate mi misli... da si me pitao, taj bi resor i sam trazio !
Rhino
05-02-2008, 03:44 AM
I avatar ti to fino kaze:rotfl:
Arthur
05-02-2008, 03:33 PM
harasho!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.