View Full Version : Hajde da napravimo shablon ove noci!!!
disco violence
01-08-2007, 12:22 PM
Pozivam moderatore da naprave neku vrstu shablona, koji bi sluzio kako pocetnicima tako i onima koji misle da znaju, a ustvari ne znaju, kako tece proces pravljena muzike na compu. Od otvaranja projekta( pod ovim ne mislim da se objasnjava kako se otvara projekat) do postprodukcije i Masteringa, napisati kroz koje se sve operacije prolazi u slucaju da se radi sa VST instrumentima, a kako se radi sa zivim bendom, kako prici miksu, kako rasporediti razlicite instrumente i da li ih stravljati u mono ili u stereo, gde i zasto se stavljaju pojedini efekti( npr. ja do juce nisam znao da se efekti dodaju u mixu, ja sam ih stavljao pre mixa) , kako i zato se radi mastering. Ovakav jedan sablon bi trebalo napisati najprostije moguce kako bi svima bilo razumljivo, znam da je to velik posao ali dugorocno gledano mislim da bi moderatori sebi ustedeli vreme. Pozdrav!
Pozivam moderatore da naprave neku vrstu shablona, koji bi sluzio kako pocetnicima tako i onima koji misle da znaju, a ustvari ne znaju, kako tece proces pravljena muzike na compu. Od otvaranja projekta( pod ovim ne mislim da se objasnjava kako se otvara projekat) do postprodukcije i Masteringa, napisati kroz koje se sve operacije prolazi u slucaju da se radi sa VST instrumentima, a kako se radi sa zivim bendom, kako prici miksu, kako rasporediti razlicite instrumente i da li ih stravljati u mono ili u stereo, gde i zasto se stavljaju pojedini efekti( npr. ja do juce nisam znao da se efekti dodaju u mixu, ja sam ih stavljao pre mixa) , kako i zato se radi mastering. Ovakav jedan sablon bi trebalo napisati najprostije moguce kako bi svima bilo razumljivo, znam da je to velik posao ali dugorocno gledano mislim da bi moderatori sebi ustedeli vreme. Pozdrav!
Bilo bi super! Neko samo procita taj clanak i odmah je smimatelj, masterdzija i producenat...
Daj...... za to se upisuje skola koja traje par godina, i na kraju koje se opet nista ne zna
tesovac
01-08-2007, 01:37 PM
Nije losa ideja.Da se bar malo pomogne ljudima koji tek pocinju da se bave zvukom.OFF-e,trebao si bolje pratiti predavanja.
Iskren da budem, besmisleniju ideju nisam cuo...
Pa kako ti mislis to sa sablonom, kad ja prvi svaki put sve radim drugacije, barem u kreativnom delu posla. A pri tom mislim i na mixanje i snimanje. Jedino svaki put na isti nacin kliknem na ikonicu Nuenda...
Za sve ostalo, neka ljudi citaju forum. Istina, tu je uglavnom sve ukratko i potrebno je jos dosta prakse, ali nema nikakvog sablona, nema matrixa...
Tu gde ga ima, nema muzike.
Samo radi i ne treba ti sablon. Znanje dodje vremenom.
ANITA
01-08-2007, 01:58 PM
Ja se samo djelomično slažem s Oggyjem. Vjerojatno bi neka osnovna "šablona" dobro došla i bila korisna, no taj koji bi je pisao bi utrošio puno vremena (a ti koji bi je znali napisati, najčešće toliko vremena nemaju)..
Evo nesto
http://www.amazon.co.uk/Making-Music-Computer-David-Trubitt/dp/0872887448
alfom
01-08-2007, 02:02 PM
De malo mek?e!
Kolega je (moguće) mislio :
neko ko je iskusan okači potpuno gotov uradak, pa onda objasni (opi?e - mo?e po taktovima ili sekunda?i) koje je koristio efekte, u kojem dijelu, koje pode?enje, kada i koliko kompresije, normalizacije, sterea, .... , ...... , ...... , ......
I tako trak po trak.
Pa kako je snimao ?ivi trak, kako je radio midi trakove, pa miksanje u bobu, pa bubanj dio po dio, pa, ... , ... , ...
Pa onda izvoz, či?ćenje, mastering,
itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,itd.,
I onda jedna pjesma = jedna knjiga od 1.000 strana.
http://www.rumski.com/forum/images/icons/icon8.gifhttp://www.rumski.com/forum/images/icons/icon9.gifhttp://www.rumski.com/forum/images/icons/icon8.gif
http://www.vets.edu.yu/avt/produkcija_dr.html
disco violence
01-08-2007, 03:39 PM
Iskren da budem, besmisleniju ideju nisam cuo...
Pa kako ti mislis to sa sablonom, kad ja prvi svaki put sve radim drugacije, barem u kreativnom delu posla. A pri tom mislim i na mixanje i snimanje. Jedino svaki put na isti nacin kliknem na ikonicu Nuenda...
Za sve ostalo, neka ljudi citaju forum. Istina, tu je uglavnom sve ukratko i potrebno je jos dosta prakse, ali nema nikakvog sablona, nema matrixa...
Tu gde ga ima, nema muzike.
Samo radi i ne treba ti sablon. Znanje dodje vremenom.
Znam za jadac i znam da shablon ne postoji, ali zasto ne razjasniti ljudima osnovne stvari samo na to sam mislio. Zasto da se ljudi gube po forumu kada bi ''sve'' mogli da nadju na jednom mestu, sta ce im gomila pluginova kada ne znaju kada i gde da ih upotrebe, a to neki ljudi stekaju znanje i boje se da ce posle citanja jednog teksta neko biti ''bolji producent'' od njih to mi je jadno, pri tome ne mislim na tebe Oggy nego na Off-a. Pozdrav!
disco violence
01-08-2007, 04:12 PM
Opet ja. nije jasno sto ste odmah popizdeli cim sam izneo ovakvu ideju, ako je ideja toliko besmislena i ako ne postoji shablon kako je onda Charles Dye snimio video ''Mix it like a record'' gde je objasnio samo proces mixovanja, onako kako on to radi, naravno on je pokazao samo jedan primer i podrazumeva se da ne radi svaki put isto, a da sad sam se setio on je dobio pare za to. Mislio sam kada vec nema tutorijala na nasem jeziku i kada nema nigde kod nas zasto ne bi bilo na rumskom, al' sam izgleda pogresio. Nemojte sta zameriti.
sta ce im gomila pluginova kada ne znaju kada i gde da ih upotrebe
Pa u tome je najveca char i lepota .Ja izbegavam gomilu plagova (moj komp to ne moze da podnese) pa izaberem par komada sa kojom cu da se mucim i patim dok ne dobijem bar priblizno ono sto trazim ,a i ako nista ne uradim malo sam tuzan pa opet ispocetka (zvuci glupo) ali kad dodjem do kakvog takvog rezultata tri dana slavim :beer:
disco violence
01-08-2007, 05:12 PM
Pa u tome je najveca char i lepota .Ja izbegavam gomilu plagova (moj komp to ne moze da podnese) pa izaberem par komada sa kojom cu da se mucim i patim dok ne dobijem bar priblizno ono sto trazim ,a i ako nista ne uradim malo sam tuzan pa opet ispocetka (zvuci glupo) ali kad dodjem do kakvog takvog rezultata tri dana slavim :beer:
Svaka cast, ali za tako nesto treba imati puno slobodnog vremena. Ja sam svoj prvi demo radio 3, 4, a neke stvari i 5 puta ispocetka, trbalo mi je 3-4 godine, ok tada sam ucio da radim sa Cubaseom, ali sam bio na granici da prolupam.
Opet ja. nije jasno sto ste odmah popizdeli cim sam izneo ovakvu ideju, ako je ideja toliko besmislena i ako ne postoji shablon kako je onda Charles Dye snimio video ''Mix it like a record'' gde je objasnio samo proces mixovanja, onako kako on to radi, naravno on je pokazao samo jedan primer i podrazumeva se da ne radi svaki put isto, a da sad sam se setio on je dobio pare za to. Mislio sam kada vec nema tutorijala na nasem jeziku i kada nema nigde kod nas zasto ne bi bilo na rumskom, al' sam izgleda pogresio. Nemojte sta zameriti.
Prestao sam da citam kod "Charles" i krenuo da kvotam, a onda sam dok sam gledao odakle cu da brisem, video da si do kraja posta ukapirao cemu je sluzila cela akcija... :)
I da ne postoji nesto, ljudi to izmisle da zarade lovu. On je covek odabrao jedan segment svoga bavljenja poslom, to snimio, obrazlozio i zaradio novac. Verovatno je sledeci projekat radio skroz drugacije...
Digresija, ali ne prevelika:
Koliko vam se puta desilo da ste slusali klinca koji je skinuo solo na gitari iz neke pesme do savrsenstva? I onda odete na koncert tog istog benda, gde svira isti taj gitarista, istu tu pesmu, ali potpuno drugacije... Dakle, "original" evoluira muzicki, kao sto se i taj covek vremenom menja i napreduje, dok "kopija" ostaje uvek identicna trenutku u kome je "slikana".
DAkle, i dalje sam protiv sablona, a to koji plag gde treba staviti, ne znam ni sam dok ne krenem da radim. Koliko se samo puta desilo da sam sve vracao iz pocetka i menjao gomilu razlicitih plagova...
Ali, ako se bavis time zato sto volis, onda ti to nije poteskoca, vec izazov.
Sve zavisi kkako se gleda na stvari ;)
ANITA
01-08-2007, 07:21 PM
Mislim da je bottom line svega ipak da se treba primit posla i experimentirat, umjesto traženja sablona. Priznajem i ja volim servirano.... posebno mi je tu naviku stvorio internet i svekolika dostupnost, no u experimentanju je majka znanja. :)
disco violence
01-08-2007, 07:22 PM
Prestao sam da citam kod "Charles" i krenuo da kvotam, a onda sam dok sam gledao odakle cu da brisem, video da si do kraja posta ukapirao cemu je sluzila cela akcija... :)
I da ne postoji nesto, ljudi to izmisle da zarade lovu. On je covek odabrao jedan segment svoga bavljenja poslom, to snimio, obrazlozio i zaradio novac. Verovatno je sledeci projekat radio skroz drugacije...
Digresija, ali ne prevelika:
Koliko vam se puta desilo da ste slusali klinca koji je skinuo solo na gitari iz neke pesme do savrsenstva? I onda odete na koncert tog istog benda, gde svira isti taj gitarista, istu tu pesmu, ali potpuno drugacije... Dakle, "original" evoluira muzicki, kao sto se i taj covek vremenom menja i napreduje, dok "kopija" ostaje uvek identicna trenutku u kome je "slikana".
Ok ali ja sam od tog Charlesa naucio bar nesto, bar sam neke stvari razjasnio mada ja ne radim kao on sa zivim instumentima. Nisam trazio da se ide u najsitnije detalje nego npr. napises ono sto je zajednicko za svaki projekat koji radis, neke norme koje moraju da se ispostuju.
Ok ali ja sam od tog Charlesa naucio bar nesto, bar sam neke stvari razjasnio mada ja ne radim kao on sa zivim instumentima. Nisam trazio da se ide u najsitnije detalje nego npr. napises ono sto je zajednicko za svaki projekat koji radis, neke norme koje moraju da se ispostuju.
Ko je bre charles ,neki bitan lik ?
lesha
02-08-2007, 06:07 AM
Ko je bre charles ,neki bitan lik ?
ne znam koliko je bitan, ali evo ti link www.charlesdye.com
disco violence
02-08-2007, 02:35 PM
http://www.vets.edu.yu/avt/produkcija_dr.html
Ovde je u diplomskom radu Milana Djordjevica je odlicno objasnjen proces snimanja i mixovanja jedne heavy pesme, Hvala Offe.
Imate i rad Milosevic/Ceric, takodje do detalja sve objasnjeno;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.