Log in

View Full Version : Test Sabiranja

Pages : [1] 2

Bitch
31-07-2007, 06:46 PM
:) in progress :)

...sve ono sto smo pricali, da vidimo i u praksi.

Na "stolu" ce biti jedna od numera Sabana Bajramovica, multitrack, sabrano na vise nacina:

- Neve 8816
- SPL MixDream
- ProTools HD3 "in-the-box"
- ProTools LE "in-the-box"
- Cubase (Nuendo)
- Logic Pro 7.2

very soon, samo da privedem sve kraju i upload-ujem.

pozdrav

OFF
31-07-2007, 06:57 PM
Bio bih ti zahvalan da Nuendo i Le budu identicni, inace, ode diplomski u q.....:(

Rocket Roll
31-07-2007, 06:57 PM
Možeš li, ako nije kasno, da dodaš i Sonar 6?

Bitch
31-07-2007, 10:45 PM
Mo?e? li, ako nije kasno, da doda? i Sonar 6?

OK, samo da skontam instalaciju... ako je neko u NS blizu nek navrati sa istom :D

Dexxy
31-07-2007, 10:57 PM
Bio bih ti zahvalan da Nuendo i Le budu identicni, inace, ode diplomski u q.....:(

Polozices 100 %.......:D

stigma
31-07-2007, 11:31 PM
Ajd uguraj i Reaper, bas me zanima...:confused:. Za nas amatere:)
http://www.cockos.com/reaper/download.php

bole
31-07-2007, 11:57 PM
jos nista...?:)

Bitch
01-08-2007, 01:59 PM
pa radim i ja nesto, osim sto radim testove :) strpite se, uskoro cu da zavrsim.

Bitch
02-08-2007, 08:17 PM
...evo upravo se upload-uje kod kolege Boggy-ja na FTP.
Znaci na testu su bili :

- Neve 8816
- SPL MixDream
- ProTools HD3
- ProTools LE
- Nuendo
- Reaper
- Logic Pro
- MMK Kovinic summing box *

* na zahtev kolege Rajka. Sreca je ta da je ista ta numera bas bila na testu, ali nesreca je sto to nisu ti odnosi! to je bio brz raf mix, ali eto cisto da imate sonicno predstavu o tome.

Svi fajlovi su prerecorded da se puste na 0db na faderu, i svaki konkurent je sumirao tako. Analogne sabirnice su isle na AD konverziju u TC System 6000 (to su mi najneutralniji konvertori u studiju, rade odlicno) i AES-EBU u Alesis Masterlink. Na TC-u je samo bio blagi limiter da ne ode preko nule, ali skoro i nije radio posto nije mix too hot.

Eto. Cekamo utiske.
Neka Boggy samo hyperlinkuje svaku od sabirnica na svoj ftp link i to je to.
Svi fajlovi su WAV, 24 bit, 44.1 kHz.
Nema MP3 namerno, razlike cete najbolje cuti na WAV fajlovima.

Pozdrav :)

bole
02-08-2007, 10:01 PM
izgleda da :banghead: sam glup, ne mogu da nadjem......

lesha
02-08-2007, 10:04 PM
izgleda da :banghead: sam glup, ne mogu da nadjem......

pa nije jos ni postavio :D

DaBear
02-08-2007, 10:19 PM
pa nije jos ni postavio :D

:rotfl: :rotfl: :rotfl: mega fora!!!!

OFF
02-08-2007, 11:03 PM
Kolju se Neve i Kovinic, ostalo, boranija:rolleyes:

Max
02-08-2007, 11:34 PM
Imao sam prilike da slusam Neve sabirnicu ( rekoh , ljudi ne mogu da omashe ) i razocarao sam se ... stalno cujem " kao " neki dist u zvuku ..... nike dist , ali nije ni lepo , a ono sto me je razocaralo je da prilicno usko zvuci .....

Mozda je stvar navike ( u stvari sigurno jeste ) ali meni Nintendo zvuci bolje ....

Aj' nemojte sad drvlje i kamenje , samo je moje licno misljenje ....

@ OFF ... a i ti si kod mene cuo mix koji smo radili za A Radovic , onaj ITB i onaj iz Pinka .... meni ta razlika ( sabirnice , sto i sl ) uopste nije tolilko ubedljiva .... a i okacio sam ovde onaj primer iz Gearslutza .... i tu se da nesto skapirati ....

Pozdrav

boggy
03-08-2007, 12:22 AM
.....

Uploaduj ponovo, ovaj put nemoj da zipujes... nesto se skrljalo, nece da se raspakuje. Znaci wav po wav... polako...

pozdrav

bogi

boggy
03-08-2007, 12:24 AM
Kolju se Neve i Kovinic, ostalo, boranija:rolleyes:

DA, DA,... i ja imam tako neke utiske! :rotfl::rolleyes:

pozdrav

bogi

p.s. ma ne trebaju vama fajlovi uopste za diskusiju :rotfl:

OFF
03-08-2007, 12:29 AM
DA, DA,... i ja imam tako neke utiske! :rotfl::rolleyes:

pozdrav

bogi

p.s. ma ne trebaju vama fajlovi uopste za diskusiju :rotfl:

Ma jok....kak'i fajlovi....samo gledam sta je skupo i uzimam na nevidjeno:D

kVu
03-08-2007, 03:32 AM
Znaci na testu su bili :

- Neve 8816
- SPL MixDream
- ProTools HD3
- ProTools LE
- Nuendo
- Reaper
- Logic Pro

* na zahtev kolege Rajka. Sreca je ta da je ista ta numera bas bila na testu, ali nesreca je sto to nisu ti odnosi! to je bio brz raf mix, ali eto cisto da imate sonicno predstavu o tome.

Svi fajlovi su prerecorded da se puste na 0db na faderu, i svaki konkurent je sumirao tako. Analogne sabirnice su isle na AD konverziju u TC System 6000 (to su mi najneutralniji konvertori u studiju, rade odlicno) i AES-EBU u Alesis Masterlink. Na TC-u je samo bio blagi limiter da ne ode preko nule, ali skoro i nije radio posto nije mix too hot.

Eto. Cekamo utiske.
Neka Boggy samo hyperlinkuje svaku od sabirnica na svoj ftp link i to je to.
Svi fajlovi su WAV, 24 bit, 44.1 kHz.
Nema MP3 namerno, razlike cete najbolje cuti na WAV fajlovima.

Pozdrav :)
moj glas ide logicu

lepa separacija, prljavo kolko treba, prijatno.. sve super...

neve ispeglan, previse sterilan, ali dobar

ostalo njesra

:mrgreen:

boggy
03-08-2007, 09:29 AM
Pozdrav svima,

Ne bih da smaram :D, ali ako vam, slucajno, za nastavak diskusije mozda ustreba :mrgreen: :rolleyes: .... evo fajlova, najbrze sto smo uspeli... :)

Link -> Test sabirnica
(http://www.bozoel.com/content/category/8/37/75/lang,cs/)
pozdrav

bogi

RetroMan
03-08-2007, 11:16 AM
Svi fajlovi su prerecorded da se puste na 0db na faderu, i svaki konkurent je sumirao tako.
Sto naravno NE garantuje identicne rezultate, posto razlicite sabirnice imaju razlicit Pan Law, koji u Pro Toolsu, (a verovatno i u drugim aplikacijama) moze da se menja (bira), da li je o tome vodjeno racuna i odabran isti algoritam? Cak i da jeste to nije moguce sa harware sabirnicama, a verovatno se i ne zna koji je Pan Law primenjen u nekim od harware sabirnica. Ljudi obicno najvise reaguju na razlike u nivoima, pa to (u najvecoj meri) opredeljuje zakljucak, i ako se jos uzme u obzir da kod harware sabirnica konvertori dodatno komplikuju pricu, jer se opet postavlja pitanje njihove kalibracije, i da li su identicni svi kanali (moguce da jesu, al' obicno nisu), dolazi se do dosta varijacija i nepoznatih detalja. Naravno da kad covek koristi samo jednu sabirnicu, ni Pan Law, ni kalibracija nisu bitni, jer nivoe podesava "na uvo" kako mu najbolje zvuci. Sad kad bi se ovaj test radio tako da se sa svakom od sabirnica radi novi mix "na uvo", dobio bi se prirodniji nacin rada, ali bi tu ljudski faktor igrao ulogu, jer je jos manje verovatno da isti covek moze napraviti dva identicna mixa. Sve u svemu Cach 22.

Ne znaci da ne treba da slusate testove, sve ovo sam napisao da biste svesno znali da (na primer) bolji bas sa jedne sabirnice ne mora da znaci da je ta sabirnica bolja u basovima, nego je mozda taj kanal glasniji nego na nekoj drugoj sabirnici (zbog razlike u Pan Law-u, ili kalibraciji), i obratili paznju na neke druge karakteristike snimka.

RM

P.S. Jos malo pa ce se zavrsiti download, pa cu moci i sam da preslusam. ;)

milos
03-08-2007, 11:37 AM
Ljudi obicno najvise reaguju na razlike u nivoima, pa to (u najvecoj meri) opredeljuje zakljucak

Bas to Retromane, iznenadi se covek koliko ljudi glasa za glasnije=bolje :)

OFF
03-08-2007, 02:38 PM
Hehe....ima par opakih fora u ovom testu..... koje ce nas naterati da sto vise slusmo, jer, ako se krene sa merenjem bice:o

Bravo, Buzge!

EDIT/

E, jesi siguran da je TC sve vreme bio DRY?

Neki fajlovi zvuce kao da su drugacije masterovani, odnosno da imaju dodate efekte....uh...bas su nemale razlike

SHIVA
03-08-2007, 04:29 PM
neoznacheni rezultati.... pravi blind test :D

Upravo skidam... bash me zanima. A zanima me i hoche li se itko usudit komentirat "kvalitetu" prije objave tochnih imena fajlova :p

Max
03-08-2007, 04:41 PM
ha ha ha ha ... vrh !!!

Mada uvek mozemo da se izvucemo na filozofiju .... tipa ...... ako je mnogo razlicito , onda znaci da neke sprave lazu ... a ako je mnogo slicno , onda ne vredi bacati pare na to .... u svakom slucaju , okrivicemo Buzgu sto se vec negde u procesu zeznuo :)

( Salu na stranu , cestitke Buzgi na trudu :) )

Pozdrav

SHIVA
03-08-2007, 05:06 PM
Takodjer sve pohvale za ideju, trud i realizaciju...

Imam jedno pitanje. Ako uchitam sve klipove u Cubase (svakog na svoj kanal sa svim faderima na nuli) hoche li reprodukcija pojedinog klipa biti na bilo koi nachin promjenjena zbog Cubase audio engine-a?

Zapravo imam dva pitanja. Je li 100% sigurno da na niti jednom sabiranju nie bilo nikakvog dodatnog procesiranja. Jedan fajl mi je specijalno "nevjerojatan" u odnosu na druge. Naprosto ima ogromnih dinamichkih razlika u odnosu na ostale fajlove. Iskreno... zvuchi kao da je komprimiran!?

Poslushat chu fajlove u par razlichitih programa (Adobe audition, Cubase, Sound Forge i mighty old WinAmp) pa javim utiske.

SHIVA
03-08-2007, 05:36 PM
Trake C i H zvuche kao da su komprimirane (ili limitirane?). H posebno, i to poprilichno agresivno.

Trake A i B su neuvjerljive iako je (koliko mi se chini) traka B izashla najglasnija.

Nemam iskustva sa vechinom opreme korishtenom u testiranju, ali ovako laichki da moram birati na temelju ovog testa izabrao bih ono na chemu je napravljena traka E.

Ostatak traka je podjednak s time da u vechini sluchajeva mix pojede reverbe, a u jednom sluchaju su i prenaglasheni (no to je moj subjektivni dojam s obzirom da ne znam kako je zvuchao izvorni mix). Bilo bi zanimljivo chuti referentni mix.. dakle mix s koim je snimatelj bio zadovoljan te onda njega usporediti sa ostalim trakama.

Obzirom da koristim Cubase pokushao sam prepoznati koja traka bi mogla biti sabrana u Nuendu, ali klipovi sadrzhe vokal, i instrumente koje relativno slabo koristim tako da mi se zbilja teshko odluchiti. Da moram pogadjat rekao bih ili F ili G :)

Inache izbor klipa je odlichan... pokriva sve bitne segmente mixa.

milos
03-08-2007, 09:54 PM
A Ableton Live 6 ??:confused: :(

Bitch
04-08-2007, 06:32 PM
RetroMan je u pravu. Ne treba toliko suditi o razlikama u nivoima. neki naravno misle da su neki trackovi kompresovani - ponavljam nisu. Neki od ucesnika prosto daju odredjenu dinamiku. Slusajte farbe, reverbe, imaging, 3D, frekventni odziv, kako ko tretira bas, srednje, visoke...

Pan laws i nivoi - trudio sam se da sve bude isto. Mikrorazlike su moguce ali ajde da ne slusamo njih. Naravno da treba svaku miksati na uvo.Ali eto cisto nije lose da vidite sta to programi smanje sta pojacaju - sto je stvarno tako. Sigurno kad miksate cete smanjiti npr. bas gitaru ili reverb, ali eto kako neko od kandidata utice na istu numeru i nivoe.

@ Max - nisam Buzga, nego Buzge :) ... a u stvari se zovem Aleksandar Buzadzic, a nadimak sam dobio kao klinac, u skoli, dok smo igrali klikere, dosao neki klinac i bubnuo Buzge, i od onda tako i bi.

...gledacemo da vremenom uguramo i Ableton Live, Sonar, i ostatak... za sad smo uradili ovo.

thx na positive feedback-u, mislio sam da je zanimljiva tema, pa reko ajde kad vec mogu da nesto uradim. Bice tu jos nekih testova, ali otom potom... drago mi je da ima efekta.

pozdrav :)

milos
04-08-2007, 08:08 PM
Hehe,pa mi se upoznali mislim dva puta :) :cool:
Prvi put kada si putovao vozom iz Sombora za Suboticu tamo negde u jesen 2002 kad sam isao kuci sa drugom sa nekih predavanja pa smo muljali o Creamwareu:da: :rotfl:
A drugi put jedno godinu dana kasnije si u autobusu nosio neki Pro Tools dvd,tada sam bio nesto nalozen da kupim tvoj Korg SP200(Levis 501 i bend neke Tanje ili tako nesto:confused: :D su bili elementi da zapamtim telefon :mrgreen: )
Jeeee, ko bi rekao .....:D

Max
04-08-2007, 09:32 PM
@ Max - nisam Buzga, nego Buzge :) ... :)

primljeno k' znanju ;)

Pozdrav

RetroMan
04-08-2007, 10:33 PM
Evo poceo sam da preslusavam, i vec posle nekoliko sekundi...
... trudio sam se da sve bude isto.
b ocigledno glasnije od a, i ... cek, cek ... jel mi se to pricinjava? od 4te do 7me sekunde elektricna gitara koje nema u a, da cujem c, nema ni u c, nema ni u d, nema... a u g fali ceo levi kanal klavira...
... Mikrorazlike su moguce
Fali klavir, gitara viska... :o MIKRORAZLIKE ??? :banghead:

RM

SHIVA
04-08-2007, 11:13 PM
Jebalo majku al sam gluh :D Tako sam pozorno slushao da su mi ove "sitnice" potpuno izmakle... Ha ha ha ha... ja chu odvalit... Slusham sad ponovo trake B i G i ne mogu vjerovat... Ajde gitara u snimku B se zaista minimalno primjeti ali razvaljen klavir u G traci je ko slon u staklarni a uopche na nisam skuzhio :D

Nema mi druge nego prodat opremu i radit na soundblasteru i kompjuterskim zvuchnicima :banghead: :D

RetroMan
04-08-2007, 11:31 PM
46 sec vokal, ili jos bolje 1.12 vokal i saxofon, na e, a pogotovo na c cuje se prostor koji nisam primetio na ostalim snimcima - sabirnica dodaje reverb :confused: to je za mene nesto novo.

RM

bole
04-08-2007, 11:37 PM
meni c najbolje radi...

kejkz
04-08-2007, 11:38 PM
lepo uradjen test, svaka cast na trudu!

Ovaj test ipak potvrdjuje samo jedno: muziku pre svega miksaju ljudi, a masine i razliciti softver su samo tu da pomognu, svaka na svoj nacin ;)

Sabrali, oduzeli, pa makar i podelili, svaki miks zvuci... drugacije :D i pokazuje kako se jedna pesma moze uraditi na vise nacina... samo treba izabrati "pravi", juriti svoj zvuk i ideju... a to nema veze sa izborom hardvera ili softvera, nego sa licnim umecem

a sto se tice ispustenih kanala... mozda su i mikser i softver pokvareni, i tu su ljudi umesali svoje krive prste ;)

Hvala, bilo je zabavno i poucno,

pozdrav...

mandrak
05-08-2007, 12:43 PM
Za sabiranje basa... ja bih koristio f sabirnicu za ostalo cemo se dogovorit Buzge:)

FrankoPanko
05-08-2007, 02:29 PM
Slusajuci ovaj test sabirnica nekako mi najvise pasu "f" i "c" , mozda sam presubjektivan, jer svaki miks ima neku svoju osobnost, neki detalj koji vise pase nego u drugom fajlu, a opet...:banghead: :confused: U stvari ocito je da svaki fajl ima razlicit nivo instrumenata u miksu (hi hats, klavir, gitara...)!:o Na "h" imam osjecaj da je iskrsnuo neki instrument koji ima predozirani reverb u returnu, tako da je cijela stvar doslovno "zaplivala" :( i odvratila mi pozornost. Sve u svemu, svaka cast na trudu! :)

Bitch
05-08-2007, 03:51 PM
@ Retroman
e moj Branislave taman te pohvalim da poznajes okolnosti i da razumes situaciju a ti mene glavom u zid :banghead: ...srecom pa imam bosansku glavu :D:)
zar stvarno mislis da kao koautor aranzmana za album, producent istog i klavijaturista istog ne cujem te reverbe gitare i sve to o cemu pricas?:o Naravno da dobro to cujem. Ali to tek mogu da demistifikujem kad budete znali imena sabirnica, ovako bi pomogao da neke otkrijem :) sve u svemu ponavljam slusajte "mood" i boju sabirnica, manite se odnosa, ocigledno je da neke ne rade isto, zar ne :) a zasto kako.... o tome kad rezultati budu javni :)

elem...jedino sto sam mozda pogresio (a mislim da jesam, moram proveriti) je da u jednom WAV-u stvarno fali kanal klavira, tj da nije stereo klavir. Moguce da sam to zeznuo, i za to se izvinjavam :kesa: ali reverbi, gitare... sve to znam i pricacemo o tome kad bude javno.

@FrankoPanko
Miks je isti sto se tice multitrack fajlova. A tacno je da neke nesto potisnu a neke nesto izvuku, ovo je sve unity gain, i to je ono sto kaze Kejkz, muziku mixaju ljudi a ne masine :-)

@ Milos
...matora imas odlicno secanje sta da ti kazem :) ja se tih razgovora secam ali se slabo secam lika, sorry :( mislim da te vidim prepoznao bih te 100% ali sad te u glavi nemam :mad::) a da moj famozni broj je 064 1864 105 (Tanja jovicevic - oktobar 1864) a Levis 501 naopacke je 105 :D tako svi pamte moj broj, volim da se sprdam, pa je ispalo i korisno :D

fala na lepim komentarima, enjoy the listening :)

pozzzzzzzz

boggy
05-08-2007, 04:06 PM
Linkove za test sam prebacio u moj potpis.
Ko ne uspeva da nadje... eto mu :)

pozdrav

bogi

boggy
05-08-2007, 05:47 PM
E, da!

I mene su "terali" da slusam... na prvo slusanje... bez obzira sto reverba ima preterano (eto, i ja ponesto cujem :da: )... nekako mi je najizrazajniji (po pitanju emocija) H.wav... kasnije... posle desetog slusanja... taj izrazeni reverb pocinje da smeta... sto bi se dalo smanjiti da se realno miksalo samo na sabirnici H. (pretpostavljam)

Ja sam uglavnom (pre)izrazene reverbe primetio na tri sabirnice... najvise na H (i to mi se tamo ne svidja da bude u tolikoj meri, generalno gledano...)...
Prema nekoj jacini reverba mogu ih soritirati u opadajuci niz... H, C, E.
Kod ostalih je to meni toliko upijeno da ne uspevam da procenim odnose. Ove tri su mi bile najlakse... cuje se i iz susedne sobe!!! ;)

Eto to sam primetio, i to mi je bilo veoma zanimljivo... pojava da sabirnice "pojedu" reverbe... neke vise a neke manje.

Slazem se i ja sa onim sto je kejkz vec primetio... svaka sabirnica ima nesto svoje, i mora da se nauci da se radi s njom... inace moze da "iznenadi" svojim specificnostima u smislu da to skoro bilo ko moze cuti...

Zbog svega toga, sabirnica, sama po sebi ne znaci puno, ako covek ne zna da je koristi... ili bolje... ako je ne "razume".

pozdrav

bogi

RetroMan
05-08-2007, 10:28 PM
... taman te pohvalim ... a ti mene glavom u zid
:rotfl:
Pa nije to bila tvoja glava, vec moja, a s obzirom da nije bosanska, jos uvek mi zvoni. Koliko god sam lupao glavu nisam uspeo da ukapiram otkud tolike razlike, ako su mixevi identicni, a nesto zvuci kao da je pokvareno. Problem je kad neko ulozi trud (kao ti), pa svaki komentar dozivljava licno, onda covek mora da pazi i mozda se cak ogranicava sa komentarima da ga ne bi pogresno shvatio. Ja jos nisam dao komentar, vec sam samo konstatovao da ako negde neki instrumenti nedostaju, a negde ima visak, to onda nisu male razlike, vec nisu uopste isti mixevi, pa je apsurdno da se komentarisu sabirnice u razlicitim mixevima. Cudno mi je da ti se potkrao takav propust, i ako smem da budem iskren, izgubio sam poverenje da je i ostalo bez greske, pa sam izgubio i volju da pravim dalja poredjenja, sto je steta, s obzirom na trud koji si ulozio. Nadam se da ces me ispravno shvatiti, i umeti da cenis trud koji sam ja morao da ulozim da skinem, i preslusam sve fajlove da bi (za sada) zakljucio da je to bilo gubljenje vremena (kojeg mi je, s obzirom na moje godine, jos malo ostalo).

RM

stigma
05-08-2007, 10:34 PM
:rotfl:
.. zakljucio da je to bilo gubljenje vremena (kojeg mi je, s obzirom na moje godine, jos malo ostalo).

RM

:rotfl::rotfl::rotfl:nasao sam se...

Arthur
06-08-2007, 12:12 AM
bacam neki dinar da su ovi koji gutadu reverbe softwerske sabirnice.. :cool:

sasa.ivkovic
06-08-2007, 04:24 AM
C pa E najcistiji, najjasniji, najutegnutiji, najkonkretniji zvuk.
B i H nikako ne pasu mom ukusu, zvuce previse "nabudzeno".

Sve je stvar ukusa (i neukusa:D).
Ja sam ovo preslusavao oko pola sata na obicnim kompjuterskim stereo zvucnicima. Ne zamerite ako sam lupio, sigurno se na ovim mojim zvucnicima ne cuje svaka frekvencija koja se inace cuje.

Licno cenim ulozen trud i zahvaljujem na malom stimovanju i (besplatnoj!) proveri sluha!

idekius
06-08-2007, 04:42 AM
Svaka cast za odradjeni posao!
Nikako da stignem da lepo to preslusam, ali... vrlo lepa kacija... jos jednom... CESTITKE!

Elf
07-08-2007, 05:39 PM
Skroz zanimljiv test,a moje skromno mishljenje je:

C i E
Najkompletniji zvuk (i nivo i stereo slika i frekventna karakteristika) i reverb koji se chuje,za razliku od nekih...
G takodje, ali posle njih, jer ima nedostatak reverba.

Uzdravlje! :)

sasa.ivkovic
07-08-2007, 07:25 PM
Bas deonice najrazgovetnije cujem na "a" snimku. Medjutim, on nema tu jasnocu visokih tonova kao sto ih ima snimak "c" i snimak "e".
Idealno bi bilo, po meni, nekako "umetnuti" bas fraze sa "a" u snimak "c" ili "e".
Ili je reverb koga ima na "c" i "e" "progutao" definisanost basa kakvu cujem na "a"...:confused:

DaBear
07-08-2007, 10:30 PM
... vrlo lepa kacija... jos jednom... CESTITKE!

[/quote]

Idekuse.....KACIJA !?? mislis AKCIJA???:rotfl: :rotfl:

bole
07-08-2007, 10:44 PM
kad ce rezlutati...? kacije...:)

Rhino
08-08-2007, 12:31 PM
Ni ja nisam cuo... Ali cim se dohvatim kuce i adsl-a za koji dan cu checkirati....

Mogli
09-08-2007, 09:44 AM
Meni se dopada kako zvuci A snimak jer volim jasan bas.

OFF
09-08-2007, 08:37 PM
Evo, da se ukljucim...jope

Ima malo nejasnoca u testu..... fali kanal klavira u G, reverb na saxu, i ne samo na njemu, u A cudan brum u B..

Test C mi cudno zvuci, veliko, lepo, a opet sa nekim reverbima koji ne postoje u ostalim mixevima..... da li je sve posledica kvaliteta sume, ili ......

Evo, bicu do sad najhrabriji i istipovati-istripovati:rolleyes: (iako pola ovih suma nisam video u zivotu:D ):

Tip 1

Mozda su analogne sume C E i H, zbog slicnosti sa reverbima, ali brum na B me navodi da je to neka analogna suma
zbog toga tip2:

C - Neve (meni se uz E najvise svidja)
E i B - SPl ili Kovinic (kao da je limiter malo pipkao)
D i F - su mi skoro identicni, nekako uzani, sa manjom dinamikom od ostalih - Kom Cubase kom PT LE
H - dobar, fin...neka bude PT HD (mada mi je malo limitiraniji......)
A- dedukciom ostao za Logic, mada ne znm sto je ovako presushen
G onaj r....., kontam da je Buzge nov u njemu pa zagubio kanale....

Hrabroo.....aj' sad vi

Bitch
09-08-2007, 09:07 PM
hrabro hrabro, OFF-u rakija u bufet rumski za hrabrost :D sta reci, ima pogodaka, ali ajmo ljudi, nemojte da ovo bude jedini post, nek jos koji hrabrisa baci koji guess :)

pozz :)

bole
11-08-2007, 10:49 PM
Nisam uspio sve skinuti. Od a do f samo. Puko mi net,sad sam na mobu.
A mi najtoplije zvuci,najljepse. Konkretan u niskim...nesto analogno? Neve?
Bio mi C najljepsi na prvo slusanje,zbog reverba koji se fino cuje,tomova koji su odlicni i sterea koji je sirok.
B je najlosiji,muljav i ne kontam sto zuji?
D i F su slicni i lijepo rade...
E je Nuendo? Ne svidja mi se kako se cuje reverb..

bole
11-08-2007, 10:54 PM
Ako sam puno lupao,to nije sto sam gluv,nego sam mamuran cijeli dan :-)

idekius
11-08-2007, 10:57 PM
Ako sam puno lupao,to nije sto sam gluv,nego sam mamuran cijeli dan :-)

Barem smes da lupis... i to je nesto... ja ni to nesnem :ups: :)

boggy
12-08-2007, 08:06 PM
Pozdrav,

Ima li jos zainteresovanih da nesto napisu, ili da objavljujemo imena fajlova?

:)

pozdrav

bogi

SumAnuT
13-08-2007, 02:20 PM
Meni sem toga sto je svaki mix razlicit, neke preterane razlike u kvalitetu zvuka i nema ...

Negde je bas otisao vise u stranu, negde je klavir levo, negde desno, negde ga nema, na glasu je na jednoj otpanjen reverb, na drugima se reverb ne cuje ... previse me zbunjuju razlicitosti mikseva da bih mogao obratiti paznju na kvalitet zvuka tj. sabiranja ...

DADDY Z
13-08-2007, 04:33 PM
skidam...mada nije bitno šta ću napisati...objavljujte...
btw...trebali ste možda ubaciti i masteracustics sabirnicu od gospode iz digital cave-a...mada sam video da oni rade uporedni test sa drugim hardverskim sabirnicama..

boggy
13-08-2007, 05:41 PM
skidam...mada nije bitno šta ću napisati...objavljujte...
btw...trebali ste možda ubaciti i masteracustics sabirnicu od gospode iz digital cave-a...mada sam video da oni rade uporedni test sa drugim hardverskim sabirnicama..

Ajd ja, mada nisam ja glavni :)

Mislim da je ubaceno sve sto je bilo "pod rukom"... ovo je bio korisnicki test... dosta entuzijazma, i neka kolicina opreme/software pod rukom, dobra volja... pauze za dorucak.... i eto testa... korisnik za korisnike ;)

Ceo test NIJE, koliko shvatam, imao za cilj da "dokaze" da je Neve "najbolji", nego da se uoce razlike, i u kvantitetu i u kvalitetu... odnosno, sta se moze konkretno ocekivati od koje sabirnice... barem u ovim uslovima i sa ovim materijalom sa kojim su sada testirane... te ako postoji "najbolja", onda da se vidi da li se te razlike koje ona napravi, konkretnom korisniku isplate ili ne... prakticno... ako se ulaze veci novac... da se barem CUJE u sta se ulaze!

Od vas, clanova Rumskog, najvise zavisi da li ce i dalje biti ovakvih testova, koji ne dokazuju NISTA, nego sluze samo da covek, koji nema mogucnosti da sve ovo proba, moze da skapira na koju stranu sve to ide... a da pri tom ne mora samo da gleda slike po netu, cita reklame, i slusa price... ili ne daj Boze, kupi pa se mozda razocara...

Znam da nije idealno, ali sam siguran da je bilo najbolje sto se moglo...

pozdrav

bogi

p.s. Ostavljam kolezi Buzgetu da objavi imena fajlova, kad bude hteo :D

OFF
13-08-2007, 05:59 PM
Aj' objavite, ili bar na PM;)

Rhino
13-08-2007, 06:52 PM
Objavljujte obavezno!
Ja eto nisam josh u mogucnosti da skinem. Jer sam daleko od kuce, ali cim se bude moglo skidam.

Podrzavam ovakve aktivnosti 10000%!;)

Arthur
14-08-2007, 12:28 AM
preslusao sam nakratko i test bi podelio na mixeve sa i bez reverba
od mixeva sa reverbom nekako je najduze na stolu ostao E
a od suvih mixeva, definitivno i ujedno pobednik u generalnom plasmanu G.
Ne znam o cemu se radi, slusao sam ponajvise glas, cinele i attack na udarackim delovima.. i tako bih najradije posedovao G, cini mi se nekako najdetaljnijim, iako su neki elementi manje istaknuti, kao da su bogatije texture.
Dosta je lep A,
a za H mi se cini da je digitalan, mada nisam siguran.. rekao bih i da je B analogni mada mi se cini manje detaljnim od G..

sasa.ivkovic
14-08-2007, 12:56 AM
Od vas, clanova Rumskog, najvise zavisi da li ce i dalje biti ovakvih testova, koji ne dokazuju NISTA, nego sluze samo da covek, koji nema mogucnosti da sve ovo proba, moze da skapira na koju stranu sve to ide... a da pri tom ne mora samo da gleda slike po netu, cita reklame, i slusa price... ili ne daj Boze, kupi pa se mozda razocara...

E, tu sam se ponajvise nasao! Lupacu i ubuduce kod slicnih testova...;)

Max
14-08-2007, 04:33 AM

Kratko sam poslusao test ..... i ne vidim puno smisla ......

Ako je ovo ISTI mix pusten kroz razne sabire ..... po mom licnom misljenju nesto nije dobro spojeno u studiju .

Mislim da ovaj test moze samo dodatno da zbuni ljude koji nisu mogli da porede sabire , jer razlika zaista ni iz bliza nije ovolika ( Ogradjujem se na moje misljenje )

Pozdrav

P.S. Evo poslacu ja sutra po 15 sek pesme od koje je jedna verzija radjena skroz ITB , UAD , PoCo , ( VSS3 ...mislim ...ili je plate 140 na vokalu ) , a druga je pustena na SSL 4000 sa dosta SSL ovih eq a , Lex 960 , paralelna kompresija sa 2 distressora , MAnley massive passive na glasu , ssl bus komp na masteru .... islo je na post kod Janeza Krizaja ( Gibonny ) .... Boggy .... kako da ti posaljem Wave ove ?

DADDY Z
14-08-2007, 07:08 AM
evo preslušao sam i pošto nemam iskustva sa hardverskim sabirnicama ne bih nagađao...samo bih se složio sa gos'n Arthurom da mi je mix pod G najviše prijao ušima...toliko

"7"
14-08-2007, 07:28 AM
Ja prosto ne mogu da verujem da je ovo potpuno ista stvar pustena kroz razlicite sabirnice... toliko razlike... cak i na obicnim sluskama... jedva cekam da se objavi sta je sta...

boggy
14-08-2007, 08:23 AM
Super!!!
.... Boggy .... kako da ti posaljem Wave ove ?

preko ftp.
Otvoricu ti nalog pa cu da ti javim username i pass...

pozdrav

bogi

Max
14-08-2007, 08:32 AM
Super!!!

preko ftp.
Otvoricu ti nalog pa cu da ti javim username i pass...

pozdrav

bogi

Hvala ..... ili mogu da ti posaljem na mail ..... rarovani imaju po 8 mb ..... ima dva kom

Pozdrav

boggy
14-08-2007, 08:35 AM
Hvala ..... ili mogu da ti posaljem na mail ..... rarovani imaju po 8 mb ..... ima dva kom

Pozdrav

moze... bogicp@gmail.com
procitaj PM

pozdrav

bogi

boggy
14-08-2007, 09:01 AM
E da, ako neko jos ima uslova da uradi slican test sabirnica sa nekom jos neuporedjenom spravom u grupi, pomocicemo na isti ovakav nacin!

pozdrav

bogi

Max
14-08-2007, 02:41 PM
Evo dva mixa OTB i ITB

Ja cu pokusati da napisem sto vise detalja , ali na neka pitanja necu biti u mogucnosti da odgovorim iz respekta prema izvodjacu ( A Radovic ) sa kojom sam imao fantasticnu saradnju i tvrdim da je izuzetno talentovan autor i pevac , i veliki profesionalac .

Znaci jedan mix je kompletno ITB , korisceni su dobri plagovi ( UAD , PoCo , VSS3 , Dyn eq i sl ) tada se jos nije pojavio waves ssl , a UAD je izasao sa Neve 1073 ....

Post je uradjen odmah na master kanalu , u Nuendu 3 , i exportovan je normalno kao stereo file , bez opcije real time export .... znaci obicno .

E sad .... posle smo otisli u studio gde smo poskidali sve soft efekte ( osim ponekog ohmboys a .... ) i onda smo iz Nuenda preko RME 9652 izasli na SSL 4000 ( znaci rme 9652 - optika - HD3 konvertori - SSL ) . Koristili smo ssl eq i comp , paralelna kompresija nam je bio 2 x distressor , Lex 960 , Manley MP , razni hardware i ..... ne secam se vise ... sabiranje u SSL 4000 i ssl ov bus kompresor .

Posle je taj snimak isao na post kod Janeza Krizaja ( opet analogija ) koji je radio Gibonny ja i sl ..... ( znaci iskusan dasa :) )

Jedino od eq software a koji smo morali da ostavimo na par kanala bio je eqium i to smo usko skidali neke frekvencije koje nismo mogli da skinemo hardware skim eq ima .

E da , da napomenem OTB mix nije radjen da se kopira ITB . Radio ga je moj prijatelj i saradnik ( naravno pod mojim budnim okom ) i ja sam se slozio sa 95 % odluka u OTB mix u . Takodje je on meni asistirao pri ITB mixu koji sam ja radio .

Eto .... to je to sto mogu da se prisetim .... ako neko ima jos neko pitanje neka pita ....

E da ... NAJBITNIJA STVAR !

Ovaj test NEMA za cilj da dokaze superiornost jednog ili drugog sistema . Kapiram da me pola foruma pogreno kapira da sam na strani ITB a . Ja sam jednostavno protiv misljenja da je OTB TOLIKO bolji ..... Znaci suzdrzite se nekih ITB vs OTB komentara , poslusajte mixeve i prokomentarisite ih

Pozdrav

http://www.bozoel.com/images/images/Max/AR1.wav
(http://www.bozoel.com/images/images/Max/AR1.wav)

http://www.bozoel.com/images/images/Max/AR2.wav (http://www.bozoel.com/images/images/Max/AR2.wav)

:da:

Max
14-08-2007, 02:42 PM
Hvala Boggy ju na ustupljenom mestu za download ;)

Pozdrav

perun
14-08-2007, 02:48 PM
Hvala Boggy ju na ustupljenom mestu za download ;)

Pozdrav

Pre nego poslusam primere veceras... pojasni mi nesto. Ako si miksao u novom Pinku, kao sto prepostavljam da jesi, kako si ista cuo tamo!? Greske u miksevima koji izlaze odande, u basu pogotovo, idu i do +-10dB!!! Ne govorim iz licnog iskustva, ja sam dugo radio sa starim Pinkom, sto i sam znas. U novom Pinku sam samo preslusao album Pink Floyda. Poenta je da je negde (u novoj zgradi) Ivica Vlatkovic omanuo. Tamo se nista ne cuje!!! I svi se zale na to. Obzirom da si naviknut na svoje uslove, cudi me da si se uopste i upustao u rad gore.

Dakle, i ako uocim razliku u zvuku, verujem da je tvoj kucni miks bolji, jer tamo (u Pinku) ni ljudima koji su ceo dan unutra nista nije jasno. Translation = 0!

Ajde, poslusacu primere. Pozdrav.

Max
14-08-2007, 02:54 PM
Pre nego poslusam primere veceras... pojasni mi nesto. Ako si miksao u novom Pinku, kao sto prepostavljam da jesi, kako si ista cuo tamo!? Greske u miksevima koji izlaze odande, u basu pogotovo, idu i do +-10dB!!! Ne govorim iz licnog iskustva, ja sam dugo radio sa starim Pinkom, sto i sam znas. U novom Pinku sam samo preslusao album Pink Floyda. Poenta je da je negde (u novoj zgradi) Ivica Vlatkovic omanuo. Tamo se nista ne cuje!!! I svi se zale na to. Obzirom da si naviknut na svoje uslove, cudi me da si se uopste i upustao u rad gore.

Dakle, i ako uocim razliku u zvuku, verujem da je tvoj kucni miks bolji, jer tamo (u Pinku) ni ljudima koji su ceo dan unutra nista nije jasno. Translation = 0!

Potpuno si u pravu .... ali smo bili pouceni proslim iskustvima iz Pinka pa smo dosta radili na Ns 10 i Dyn bm 6 ( ili je bio hr 824 ) stvarno se ne secam ..... sve cu ti objasniti detalj po detalj .... samo da ljudi prvo poslusaju , jer ako krenem da pisem , provalice iz tih detalja , koji je koji ..... mada ti moram priznati da u smo sa tim mixom iz Pinka bili prilicno zadovoljni u doticnim segmentima kad smo dosli kod mene ..... a bas je bio super :) ( hvalili smo se kako smo jedini koji su izasli iz Pinka sa mixom koji ima bas :D )

Moje licno misljenje je da ni jedan nije bolji ..... a razliciti jesu ..... cak je i Janez Krizaj radio post na osnovu ostalih peama i nije imao pojma za ITB mix

Pamtim sta si pitao ..... pa ti odgovaram posle nekih komentara :)

Pozdrav

OFF
14-08-2007, 04:07 PM
Veoma zanimljivo........
Kao provereno najhrabriji na threadu opet krecem glavom kroz zid :D :banghead: :D

Prvo, iznenadjen sam, s' obzirom na opisane uslove na veliku slicnost mixeva, ne mislim na kvalitet, vec boje i odnose..... Iznecu sad jednu suludu i verovatno glupastu teoriju koje sigurno ne bi bilo da nemam predrasude prema albumu A.R, a vezane za mastering istog (negde sam i kenjao na forumu tim povodom)..........

Evo tipa:
AR1 - ITB
AR2 - OTB

Ako nije ako, onda je obrnuto:)

Elem..... drugi mix.....imam osecaj da je sredina mixa (M) malo vise zakachena u masteringu i uopste tako mi je na celom albumu. Zena koja peva, po meni odlicno, da ne kazem, razbija, kad ocekujem na glasnijim deonicama da 'prolomi', nista se ne desi....

Meni se generalno vise svidja AR1, sto nista ne znaci..... voleo bih da cujem nemasterovane wavove.....

Mada, najveci zakljucak celog testa nas vraca na pocetak - ne mixaju sprave, nego covek. Max je imao jedan zvuk u glavi, i iz kuce ga preneo i na SSL..... verovatno bi slicno zvucalo (slicno +-20%) na nekom trecem sistemu

Max
14-08-2007, 04:21 PM
Mada, najveci zakljucak celog testa nas vraca na pocetak - ne mixaju sprave, nego covek. Max je imao jedan zvuk u glavi, i iz kuce ga preneo i na SSL..... verovatno bi slicno zvucalo (slicno +-20%) na nekom trecem sistemu

Samo da napomenem ( vec sam gore napisao ) da sam ja radio samo superviziju OTB mixa , a da je mix radio moj drugar .... ja sam naravno pazio da se nesto ne zezne .... ali se nisam kreativno mesao u mix ... a mastering se radio u Sloveniji ..... tu nisam ni prisustvovao

Znaci cak nije ni jedan zvuk u jednom uvetu :)

Ali hvala na hrabrom razbijanju leda :)

Pozdrav

mandrak
14-08-2007, 04:22 PM
Meni se mix 1 vi?e sviđa, nadam se da je on itb, mada mislim da je mix 2 itb... mix 1 je meni vi?e otvoren i konkretniji tj. separacija instrumenata u mixu je po meni bolja, vokal je svjetliji i backovi su prirodniji...
e sad kad mi tamo a ono međutim:rotfl:

Moje mi?ljenje.. pa ?ta god da bude.

bole
14-08-2007, 04:32 PM
evo poslusao sam na krk v6

vise mi se svidja ar2 ...prezentniji je i kontam da je to ta skuplja varijanta?

na prvo slusanje se primjeti....

ali definitivno nisu velike razlike...u mixu

kontam da je mastering uradio da ar2 ovako ljepse zvuci...samo mi nije jasno da li je ovaj ar2 iz slovenije ili...???

ako je obrnuto onda ...:rolleyes:

Max
14-08-2007, 04:36 PM
evo poslusao sam na krk v6

vise mi se svidja ar2 ...prezentniji je i kontam da je to ta skuplja varijanta?

na prvo slusanje se primjeti....

ali definitivno nisu velike razlike...u mixu

kontam da je mastering uradio da ar2 ovako ljepse zvuci...samo mi nije jasno da li je ovaj ar2 iz slovenije ili...???

ako je obrnuto onda ...:rolleyes:

Hvala Mandrak i Bole :)

Bole ...... koji je po tebi ITB a koji OTB ?

Pozdrav

mandrak
14-08-2007, 04:44 PM
Samo da ka?em da sam ja slu?ao na dynaudio BM5a, za svaki slucaj:)

OFF
14-08-2007, 04:49 PM
@MAx

Pun ti je inbox;)

Max
14-08-2007, 04:52 PM
@MAx

Pun ti je inbox;)

Kad mi je Diviner smanjio kvotu od kako nisam moderator ..... :)

Ispraznio ....

Pozdrav

OFF
14-08-2007, 04:55 PM
Kad mi je Diviner smanjio kvotu od kako nisam moderator ..... :)

Pozdrav

Nisam imao pojma da nisi:confused:

bole
14-08-2007, 05:02 PM
ar2 - OTB?

SumAnuT
14-08-2007, 06:18 PM
Nesto mi nikako nije jasno.

Bitch, ako si slusao dok si miksovao, kada si cuo da nema dovoljno reverba na odredjenim snimcima, zasto ga nisi pojacao, nego si ostavio da bude skoro suvo?

SumAnuT
14-08-2007, 06:25 PM
@MAX

Cini mi se da je drugi mix OTB, zbog tranzijenata. Na prvom snimku nema pop-a na P na samom pocetku pevanja dok na drugom ima, a i one udaraljke na pocetku su cistije, ali moze biti da su samo glasnije posto su razliciti miksevi.

U svako slucaju, zvuk mi je veoma slican ...

Max
14-08-2007, 06:27 PM
....a i one udaraljke na pocetku su cistije, ali moze biti da su samo glasnije posto su razliciti miksevi.

U svako slucaju, zvuk mi je veoma slican ...

Udaraljke su samo jace u mixu ....

Pozdrav

rale_
14-08-2007, 06:44 PM
AR1 - ITB
AR2 - OTB

Mozda gresim....:)

Pozdrav

peruzza
14-08-2007, 07:09 PM
@MAX:
Oba mix-a su odlicna.
Rek'o bih da je prvi ITB, a drugi OTB.
Subjektivno , vise mi se svidja prvi. Imam utisak da je ZVUK na drugom mix-u skuplji, ali je prvi uradjen lucidnije i chuje se da je covek bio vise uronjen u materiju. Tako se bar meni chini. Ako greshim il' sam gluv il' je tvoja poenta o smanjenju kvalitativne razlike izmedju ITB i OTB tachna!
Na oba kao da chujem prenaglasene sibilante, al' slusham na kucnim zvucnicima :o , tako da.../?/ , odnecu sutra u studio da poslusham na Adamima.
Pozdrav!!!;)

liman021
14-08-2007, 07:50 PM
za pocetak maxu svaka cast za "odvaznost" iz prostog razloga sto je mozda prvi na rumskom dokazao jednu bitnu stvar.oba mixa se definitivno razlikuju cak i na losim pc zvuchnicima na kojima sam slushao.bitna stvar koju je max dokazao na ovim super primerima je da razlika postoji ali da je ta razlika vishe stvar ukusa a ne toliko samog kvaliteta matrica.cinjenica da ljudi dozivljavaju ova dva snimka razlicito pokazuje da je software sve bolji koliko god hardware bio dobar i naravno znanje i umece na prvom mestu.

google
14-08-2007, 08:01 PM
Pozdrv svima, svaka cast Max!

Cuo sam na levi kanal od slusalica u kafeu (drugi ne radi), siguran sam da je 1. miks- AR1 radjen na SSL, a drugi sa UAD.

bole
14-08-2007, 08:46 PM
pozdrav googleu....:)

DaBear
14-08-2007, 09:41 PM

Ja sam bio nekoliko puta u novom Pinku, uvek sa par Cd-a od mojih najsvezijih mikseva / remiksa...i svi su se preneli odlicno!
Isto kao kod mene ( mozda sto i ja imam Dynaudio, samo manje M2), ali
definitivno nisam primetio nikakav bas problem..da ga ima u slusanju, cuo bi ga.

Ja mislim da je svima problem velicina sobe (za nase uslove - velika) i niko se nije navikao na takav zvuk...monitori odaljeni lepo od miksera a ne (kao u vecini) biju pravo u glavu...

DaBear
14-08-2007, 10:21 PM
Ar1 - SSL
Ar2 - ITB
zasto mislim...iako su oba vrlo slicna (nemozes mnogo ni da pokvaris kad su 2/3 zvukova sa kompa!!), AR2 ima malo razradjenije efekte/prostore na glasu, sto navodi na dobro poznavanje sistema na kome se radi... ITB1 ima slicne efekte ali nemaju "plug in" zvuk...

to ja onako, amaterski...

nenad
14-08-2007, 11:20 PM
Kao prvo svaka čast MAX !
Mixevi su tu negde, i to je dovoljno da se kaže.
Konačno smo , nadam se, završili ITB vs OTB.
Nego ZNANJE bato, ZNANJE !!!
Ja se ponavljam, ali ipak, VEŽBA ČINI MAJSTORA !
Moje lično mišljenje je da je pevano isuviše blizu mikrofona(koji god da je), a pevano je nežžžžno pa je to moralo da se pokaže. Glas je mnogo napred i nije
slušno uobičajeno da na onakav bas ide ovako blizu vokal. Sibilanti.....ima ih ali meni ne smetaju mnogo. Prateci su extra !!!
Stvarno mi nije bitno koji je ITB a koji je OTB, jer oba su O.K.
Ali.......pošto je test u pitanju evo izjasniću se, mada mi je slušanje lap top sa sluškama na ušima.
AR1 - ITB
AR2 - OTB
Mekši je malo AR2

POZZ !!!
:) :)

belu
14-08-2007, 11:48 PM
Pozdrav svima..
Ja mislim da AR1 je OTB a AR2 ITB..
Mada se meni vise svida AR2 i mislim da je bolje uraden mix..posebno EQ na back vokalima..znaci AR1 zvuci skupje a AR2 bolje.....

A evo tek sad sam stigao skinuti i fajlove za test sabirnica...i preslusao nabrzinke...i ostao zbunjen..Ovo meni zvuci mnooogo razlicito,preveliko da bi bilo do sabiranja[razliciti balansi,na nekim stvarima panorame?? reverbi?? u cemu je stvar mozda nisam dobro ukapirao..Svaka cast za trud za BITCH-a al ujedno i poziv da malo detaljnije objasni ovo oko panova,reverba itd..
Na fajl H limiter je bogami podosta radio...sve na sve vrlo razlicito,i ako je ovolika razlika sabirnica bice vrlo lako odluciti sta dalje menjati u opremi..

Ovako meni najgore zvuci H tako da mislim da to je Reaper..A sta je to????nema veze za aplikaciju od 2MB je ok.Ja krenuo naopacke jebi ga!!

B mi zvuci malo nedefinirano,rasplinuto..mozda mnogo jaci klavir stvara takav dojam[al u mono ok].
da preskocim ostale najbolje mi zvuce
C [mislim da je i ovde limiter malo radio], kupujem ovo..
E [previse istaknut reverb inace ok]
Mozda sam malo jeo bureka al nema veze..pozdrav i hvala Bitch-u za uradeni posao..kad bi smo svi mogli uraditi poneki test i okaciti bilo bi super,al jebi ga nemaju svi zivaca za ovakve stvari.

"7"
14-08-2007, 11:58 PM
Sta god da je, meni se mnogo vise svidja AR1, ako je ITB... ne kupujem hardver;) :D ... hehe

Max
15-08-2007, 02:00 AM
Ar1 - SSL
Ar2 - ITB
zasto mislim...iako su oba vrlo slicna (nemozes mnogo ni da pokvaris kad su 2/3 zvukova sa kompa!!), AR2 ima malo razradjenije efekte/prostore na glasu, sto navodi na dobro poznavanje sistema na kome se radi... ITB1 ima slicne efekte ali nemaju "plug in" zvuk...

to ja onako, amaterski...

Ali je opet 1/3 sa mikrofona i preampa .... poenta je da je jedan mix skroz ITB .... a da drugi prolazi kroz zaista ozbiljan hardware i kroz sprave i kroz eq i kroz komp i kroz sabir i kroz bus komp ...... a i veruj mi da nisam duduk sa koriscenjem analogije :da:

Poneta je .... da je razlika samo u sabirima onoliko velika .... kolika bi trebalo da je razlika u ovim mixevima ?

Pozdrav

Max
15-08-2007, 02:02 AM
Ja sam bio nekoliko puta u novom Pinku, uvek sa par Cd-a od mojih najsvezijih mikseva / remiksa...i svi su se preneli odlicno!
Isto kao kod mene ( mozda sto i ja imam Dynaudio, samo manje M2), ali
definitivno nisam primetio nikakav bas problem..da ga ima u slusanju, cuo bi ga.

Ja mislim da je svima problem velicina sobe (za nase uslove - velika) i niko se nije navikao na takav zvuk...monitori odaljeni lepo od miksera a ne (kao u vecini) biju pravo u glavu...

Perun je 200 % u pravu ..... a i ti si u pravu :)

Poenta je sto kad pustis neku matricu ( pa i ja kad sam donosio neke " radne " ) tamo su zvucale fenomenalno .... medjutim kad pocnes da radis krene sve da se razlece ..... ako nemas neku dobro smiksanu matricu ..... koju ces stalno da pustas na svakih 20 min dok mixas ..... sanse da useres su ogromne !!!

Pozdrav

Max
15-08-2007, 02:21 AM
Hvala svima na pohvalama za mix i za test !

Super je sto se javljate u velikom broju i super je sto su komentari zaista zaista sa puno smisla ......

Hajde javljajte se jos !!!! NIje ovo ispit pa da moze nesto lose da se desi !!!! :)

Pozdrav

DADDY Z
15-08-2007, 06:28 AM
Pozdrv svima, svaka cast Max!

Cuo sam na levi kanal od slusalica u kafeu (drugi ne radi), siguran sam da je 1. miks- AR1 radjen na SSL, a drugi sa UAD.

e,ovo je hrabrost..hehehehe...OFF je pao u zaborav...

DaBear
15-08-2007, 08:40 AM
Perun je 200 % u pravu ..... a i ti si u pravu :)

Poenta je sto kad pustis neku matricu ( pa i ja kad sam donosio neke " radne " ) tamo su zvucale fenomenalno .... medjutim kad pocnes da radis krene sve da se razlece ..... ako nemas neku dobro smiksanu matricu ..... koju ces stalno da pustas na svakih 20 min dok mixas ..... sanse da useres su ogromne !!!

Pozdrav

pa jel ima neko da ista miksuje, a da ne uporedjuje sve vreme? uvo se jako brzo privikne i na los zvuk...pa posle bude kasno.

Dexxy
15-08-2007, 11:37 AM
AR1 - ITB
AR2 - OTB

Prvi mi ima malo vise basova, drugi mi se vise svidja....
PoZz

SHIVA
15-08-2007, 12:35 PM
AR1 - ITB
AR2 - OTB

Netko je vech spomenuo tranzijente... iz istog razloga se i meni chini da je AR2 - OTB. AR1 je na tiho slushanje dosta razgovjetniji i zbog toga mu dajem malu prednost. Oba mixa su OK shto se tiche ostatka.

SumAnuT
15-08-2007, 12:37 PM
Nisam ja neko! :mad:

OFF
15-08-2007, 02:50 PM
e,ovo je hrabrost..hehehehe...OFF je pao u zaborav...

Drugovi, osvetite me...... i dajte nekoj buregdzinici ime po meni:D

SHIVA
15-08-2007, 07:51 PM
Nisam ja neko! :mad:

ooops... onda ispravak netochnog navoda:

Rijech "netko" neka se brishe i zamjeni s rjechi "nitko" .... :D

perun
15-08-2007, 11:24 PM
Ovako...

AR2 je OTB
AR 1 je ITB

Milion posto.

Iako su vrlo slicni, postoje sitne razlike. I to u korist AR1, jer je po meni malo pedantniji, ali i naduvaniji. Ne kazem da je to lose. AR2 je tisi, jer mastering inzenjer nije mogao da nabije RMS preko ovoga, zbog master busa koji je koriscen, ali jako stidljivo!!! Dok slusam ovo, cujem da bi se brzo zgovnalo da je jos dotegao (masterdzija). Master Bus komp. ima svoj izrazajan zvuk, ali make up gain mora malo vise da se odcepi. Tek tada ima smisla, i te kako. Tu ste mogli da dobijete malo "zvuka". Skoro nam je u gostima bio prijatelj iz Copenhagena, jako uspesan momak u filmu, tj. sound designu i rece mi kako on na SSLu ne dodaje vise od 4dB make upa. Ja sam mu demonstrirao preko +15dB i covek nam prizna da to zvuci do jaja, ali u muzici!!! Ok, mi se bavimo muzikom. Reglere ste drzali ispod nule ili oko nule na kanalima i grupama, nema przenja i ne vidim preterano koriscenje EQ-a. Naravno da ste ga upalili, ali ovde nema extremne hirurgije. Bar je ja ne cujem. I ok, ne treba ni da postoji ako nema potrebe. Mada je vokal po meni bio za extremnije budzenje. On mi je, najiskrenije, u obe verzije bezveze, ovo odgovorno tvrdim, jer sam sa Alexandrom radio preko 100, ako ne i 150 pesama. Nigde nije bila lead, ali smo se cesto zezali, pa je i to "glumila". Zena ima sjajan glas, ali prilicno problematican, samo, uz pravi odabir mikrofona i sistema moze da zvuci opako. Skoro smo je, za Karleusu, snimali AKG C414 XLII. Lezi joj, bolje od svih Neumanna, ali uz close miking, kroz SSLov pre, kroz EMT 156, pa dalje... Mislim da ste ga, jednostavno, lose usnimili, a ne smiksali! VOKAL.

Obe verzije mi "rade", kolko tolko, to je Ok... Miks je dobar. AR1 je bolji! Ima prijatniji high end, dosta prijatniji. Mada, i ovaj OTB ima neke prednosti.

Ovo i jeste i nije prava prezentacija i primer ITB vs OTB, jer provlacenjem stvari kroz Distressore i slicne "moderne" sprave koje u zivotu ne bih kupio ne postize se nista do najobicnijeg zgovnjavanja stvari, a ta "simulacija" skupe analogije i njeni Brit modovi i sranja su samo za paljenje vec napaljenih klijenata. Slusao sam kako rade, tj. snimali smo kroz njih nekoliko puta. Meni je to zgovnando sprava! Opet, koriscenje SSL-a samo kao sabirnice je Ok, ali mogao si da naprzis mnogo vise MB komp. Makar to. Imali bi cujniju razliku, no dobro. Ja srecom na nasem stolu mogu da rutujem masterbus i na grupe, koje nisu samo VCA, a obzirom da smo dokupili jos 3 MB komp., mislim da je to bolje resenje. Ovako (sa jednim), osudjen si da przis ili preprzis ceo snimak. Ako preteras. A mi preterujemo!

Cak i ako gresim, mada sam 100% siguran, sta je sta, ovo gore napisano stoji! Jer, miksevi su toliko blizu, a ne bi trebalo da je tako, makar po pitanju ZVUKA! A obzirom da si ih ti miksao (citaj, isti covek), logicno je da su oba miksa bliska. Samo, opet ponavljam, tj. pitam... GDE JE ZVUK tog studija Pink? To mi je cudno, ali nema veze, osvedocio si da razlike (u ovom slucaju) nisu velike. Al' kad zabodes malo vece outboard mrcine (iz mog ugla gledanja) od ovih, dobijas drugi film. Demonstriracu ti to, dogovaramo se vec dugo... Jebi ga, mnogi su miksali u Pinku, pa su svaki put premiksavali kod kuce. A to ne znaci da je SSL krpa, pa ajde, ni sav taj moderni outboard, vec uslovi za rad! Ti si se tamo solidno snasao, kad uporedim ovo sa Cecom ili ne znam s kim...

Pozdrav!

RetroMan
16-08-2007, 12:03 AM
AR2 je OTB
AR 1 je ITB

Milion posto.

Ajd' kad ti kazes da ti verujem, imas SSL pa valjda znas kako zvuci, al' meni se cinilo da je obrnuto.

AR1 - Razliven bas (malo), mutavi visoki (malo), sve mi to lici na analogiju.

AR2 - Konkretniji bas i generalno razgovetniji snimak, ali pomalo neprijatni visoki - ITB.

A mozda je sve to zeznuo mastering.

RM

perun
16-08-2007, 12:11 AM
Ajd' kad ti kazes da ti verujem, imas SSL pa valjda znas kako zvuci, al' meni se cinilo da je obrnuto.
RM

Ja sam rekao da mi je cudno sto ovako zvuci... Procitaj post ponovo!

Ali, bez malo "uterivanja" u crveno i kanala i MB kompa ni ne moze da zvuci. Nije to lampaski preamp...:D

Pozdrav RM, javi se pa svrati, gde si nestao!!!???

HeatMan
16-08-2007, 12:22 AM
1. ITB - iskreno, vishe mi se svidja.. i mislim da si ti izbacio onaj wah e piano (shta li je) blize slushaocu..
2. OTB - ne znam.. nekako mi vishe ima analogni zvuk.. mozzda je trip.. (verovatno je) ali takav sam stekao utisak..

ovo je na prvo slushanje u 1:30am.. mozzda sutra budem imao drugo mishljenje.. nikad se nezna.. u sv sl pesma je (po kratkom prilozenom semplu) kul.. svidja mi se...

OFF
16-08-2007, 12:23 AM
mali rezime, oko 10:3 za AR1 - ITB

BTW

konacno konstruktivna rasprava, sa argumentima, bez mrsomudjevina :)

HeatMan
16-08-2007, 12:24 AM
^amin. :)

DaBear
16-08-2007, 12:32 AM
I dobro, koliko cemo svi jos da cekamo da saznamo pravi rezultat?:(

sasa.ivkovic
16-08-2007, 03:11 AM
'Ajd da se izjasnim, ali najpre da kazem da je za mene (verujem i mnoge druge) Aleksandra Radovic jedan od najpostovanijih vokala kod nas, kao i njene pesme, zajedno sa svetskim (a, nasim:D!) zvukom!
Ja sam jos uvek samo zaljubljenik u dobar zvuk i nemam nikakvog iskustva sa studijskim radom. Ali, 13 godina se profesionalno bavim muzikom (tezgareci u svakojakim akustickim uslovima), pa se usudjujem da pomislim da mozda nesto cujem i ispravno.:)
Cak i ne znam sta znaci "ITB" i "OTB" i bio bih zahvalan da mi neko usput i to objasni. Moze i na PM posto verujem da svi ostali to znaju.

AR1 - Vise mi se svidja od AR2 zbog cistijeg vokala (nema "pop"-a), a i jasniji su i izrazeniji prateci vokali, sto je veoma bitna stavka za ovakvu vrstu muzike. Jedino bih prebacio udaraljke iz AR2 u AR1.

AR2 - Udaraljke (konge, sta vec) na pocetku su osetno jace nego na AR1 i to je po meni ovde prednost. Ovaj "pop" u glasu je presudio u korist AR1, kao i bledji prateci vokali na AR2.

Na oba snimka mi se cini da su bas deonice malo tise nego sto bi trebalo i maaaalo nerazgovetne na pojedinim mestima (~9-11 sec., 16-18 sec., ...). Mozda se ciljalo na mega bas. A, mozda moji PC zvucnici (kao i moje usi) nisu bas referentni...:(

Pozdrav!

HeatMan
16-08-2007, 03:37 AM
vidi pm..

Max
16-08-2007, 05:01 AM
Perun , Da Bear i RM ...... jako mi je drago da cujem " analogce " da postuju na ovu temu , jer smatram da su vasi komentari najinteresantniji , kao i da imaju najteze argumente .....

@ Perun .... SSL je prilicno gazen , imam dosta iskustva na tim stolovima i prilicno znam gde im je sweet spot ..... ne znam koliko bi ga ti jos gazio , ali eq su priiiilicno extremni ( reda velicine +- 10 db promena ) a cak i bus kompresor je " zakucavao " do 6 db ...... cak je i Cile poceo da se buni da nije do sada video da neko vise gazi bus kompresor ......

Zato mislim da je ovaj primer interesantan , jer je dosta analogije " przeno " .....

Jurili smo zvuk ..... kao sto ga uvek jurim , i u analogiji i u digitaliji ......

Za mikrofon i usnimavanje si 10000 % u pravu , ali ( znajuci za ovo ) sam se u prvom postu ogradio da neke stvari necu moci obrazlagati javno ( koristen je C12 )

Mnogo se ljudi javilo i sutra po podne objavljujem rezultat ....... voleo bih samo da vidim jos nekoliko ljudi koji se bave analogijom ( Roginu , slowstara , buzgeta , Lacky ja , Manley a .... i ostale ) da napisu svoje obrazlozenje ........ npr kao sto je Perun napisao :)

Jos jednom , hvala na slusanju i lepim komentarima ......

Javite se svi sutra do posle podne ..... ne budite cave .... pa i ako pogresite .... nije strasno !!!!

Pozdrav

Max
16-08-2007, 05:09 AM
A obzirom da si ih ti miksao (citaj, isti covek), logicno je da su oba miksa bliska. Samo, opet ponavljam, tj. pitam... GDE JE ZVUK tog studija Pink? To mi je cudno, ali nema veze, osvedocio si da razlike (u ovom slucaju) nisu velike.
Pozdrav!

Napisao sam u pocetnom postu da nisam miksao obe stvari . Ja sam miksao ITB dok je drugar asistirao , a onda je on miksao OTB a ja sam asistirao u smislu da nesto ne zgovna ....... dosta smo sprava panjili , jer on kao zagrizani ljubitelj analogije je zapravo najvise cuje kad je otpanji ...... zato i mislim da je test vrlo interesantan ....

Distressori su korisceni kao paralelni kompresing ...... tako da su oni samo doneli zvuk , a ne zapravo kompresiju ...... u vom slucaju su se lepo pokazali jes su prilicno " stvrdnuli " stvar ......

Pozdrav

google
16-08-2007, 09:32 AM
Daj rezultat brze, ko ce bre docekati. :hyper:

Ostajem pri tvrdnji da je prvi uradjen sa SSL. :cool: To se moze cuti cak i internet kafeu.

Iako su oba miksa ok.

Moze i na PM.

perun
16-08-2007, 10:47 AM
@ Perun .... SSL je prilicno gazen , imam dosta iskustva na tim stolovima i prilicno znam gde im je sweet spot ..... ne znam koliko bi ga ti jos gazio , ali eq su priiiilicno extremni ( reda velicine +- 10 db promena ) a cak i bus kompresor je " zakucavao " do 6 db ...... cak je i Cile poceo da se buni da nije do sada video da neko vise gazi bus kompresor ......

Zato mislim da je ovaj primer interesantan , jer je dosta analogije " przeno " .....

Ne zameri, ali meni to tako ne zvuci. Pricali su da su i na Cecinom albumu przili sto, a dobili su tragican rezultat, bez obzira da li jesu ili nisu. Ponavljam, dobro ste se snasli, kako su se drugi izjebali sto puta.

Ajde, cekamo rezultate, mada to nije najbitnije. Ostajem pri svome da ovo i nije najbolja prezentacija ITB vs OTB, ali dobro, bolju nismo imali na forumu.

Zanima me jos par stvari... Na sta ste bacili miks, tj. koji je mixdown konvertor u pitanju? Ne secam se sta imaju tamo...

Pozdrav.

fipke
16-08-2007, 11:53 AM
ar1 - itb
ar2 - otb

slusajte stereo sliku na ar1, koliko je definisanija. to na stolu ne moze. zatim cuje se MB comp na ar2...
na prvo slusanje na kompjuterske zvucnike sve sto sam primecivao je lepsi high end prvog, medjutim kad sam preneo na M&K taj high end se pretvorio u neki blagi upper midlarski breg, a ar2 je zvucao isto. glas svidjanja: ar2

Max
16-08-2007, 11:58 AM
Ne zameri, ali meni to tako ne zvuci.

Ma ne zameram :) , nego ako ne stavim emotikone ..... cini se kao da ozbiljno pricam .......

Ajde, cekamo rezultate, mada to nije najbitnije. Ostajem pri svome da ovo i nije najbolja prezentacija ITB vs OTB, ali dobro, bolju nismo imali na forumu.

Tako i ja mislim , mozda i ne postoji savrsen primer , ali ovaj dosta toga pokazuje ....

Zanima me jos par stvari... Na sta ste bacili miks, tj. koji je mixdown konvertor u pitanju? Ne secam se sta imaju tamo...

Pro tools HD3 .......

Rezultat danas po podne ..... ( jos jednom zovem " analogce " da poslusaju i daju svoje misljenje .... )

Pozdrav

RetroMan
16-08-2007, 12:05 PM
Procitaj post ponovo!
Ma procitao sam, samo hocu da priznam da sam zbunjen, i ispadnem hrabar, tojest iskren, jer i pored tvoje sigurnosti meni AR1 zvuci kao da je izisao iz analogne produkcije, mislim ako visoki na SSLu zvuce kao na AR2, onda mi uopste nije zao sto nemam para da ga kupim. Opet da ponovim, ko zna sta je (poboljsano/upropasteno) prilikom mastreinga, pa necu da budem kategorican u mom misljenju.

RM

P.S. Da ne bude zabune, AR2 mi je bolji, ali bi bio super da se malo smire visoki, ovako su malo neprijatni.

RetroMan
16-08-2007, 12:05 PM
i RM ...... jako mi je drago da cujem " analogce "
Otkud ja medju njima, pa ja sam ti hibrid ;) , mislim, jest da imam nesto analognog hardvera, i sintova, al' sam bio najsrecniji kad je doslo vreme da moze covek da se otarasi magnetofona, kome jos treba sum, svaki cas stelovanje, modulaciona distorzija trake (probajte da snimite sint sa podignutim resonanse na filteru pa da vidite sta ce izaci sa trake), o basovima i da ne pricam - nikad ne izadje ono sto je uslo, obavezno ih razlije (neko bi rekao da ih smeksa), mozda se to nekome i svidja, ali ja zelim da sa trake izadje zvuk koji ja hocu, a ne kako magnetofon hoce. Da se razumemo, ne pricam o nekim jeftinim magnetofonima, vec o Studeru. E sad, ja jos uvek imam dvokanalac, ali da misluzi samo kao efekt procesor, tojest da to sto on radi (dodoaje zvuku), radi samo kad ja hocu. Uostalom, ko danas jos snima klasicnu muziku na analognom magnetofonu - niko odavno su presli na digitalno snimanje, zato sto njima treba realan snimak, a ne ofarban snimak. Sad sto se nekima vise svidja nasminkano (tu mogu i sebe cesto da nadjem), nemam nista protiv, ali ne mogu tvrditi da je to bolje, zato sto NIJE, ako ne verujete, pitajte Daniela Weiss-a, ili Dzordza Masenburga (koji kaze kako bi voleo da u njegove harware EQ ugradi nesto iz plugin varijante, kao na primer 0 suma, distorzija -200dB...), ali ne moze. Nake harverske sprave (za sada) jos uvek ne mogu da se podjednako dobro "preslikaju" u plugin varijantu, kao sto su kompresori (ali su vec dosta blizu) i pogotovo sprave koje rade distorziju, ali digitalija svakim danom napreduje, a analogija je davno dosla do svog maximuma (valjda zato mnogi vole stare sprave), znaci, samo treba biti dovoljno strpljiv.
Ja, za sada, imam dosta analognog outborda, i sinteva, a o mixeru i ne mastam (kao sto Perun rece, mnogo para za dobar), vec mastam da ce uskoro (ako vec nije) i softverska varijanta moci da dovoljno dobro odradi posao.

RM

P.S. Ajde baci mi na PM detalje, posto za par sati odoh na more, pa mozda necu docekati javno postovanje.

SHIVA
16-08-2007, 01:17 PM
Cak i ne znam sta znaci "ITB" i "OTB" i bio bih zahvalan da mi neko usput i to objasni. Moze i na PM posto verujem da svi ostali to znaju.

Nema potrebe da to ide na PM jer moguche ima i drugih chlanova (ili samo chitaoca) koi ne znaju o chemu je rijech.

ITB = In The Box - kratica sugerira da je cjeli mix napravljen u (PC, Mac) kutiji bez korishtenja externe opreme (analogni mixeri, procesori, efekti itd).

OTB = Out of The Box - suprotno prvom mix se odradi koristechi kompjuter uglavnom kao sekvencer i eventualno kao HD recorder dok se ostatak mixa odvija na externim spravama.

perun
16-08-2007, 01:39 PM
slusajte stereo sliku na ar1, koliko je definisanija. to na stolu ne moze. zatim cuje se MB comp na ar2...

Ne moze??? Nisam znao. Hahaha... Hvala za informaciju.:wc:

Ne cuje se MB komp, ja mu bar ne cujem karakter (vec sam o tome pisao gore). Cuje se mastering inzenjer koji ne ume da se izbori sa problemom. Srecom, ne zove se Tom Coyne, nego Janez ili kako vec... Dakle, ima nade za nas.:D

perun
16-08-2007, 01:41 PM
Pro tools HD3 .......

Pa kad smo mogli da se otvorimo za konvertore, tek je Mitrovic mogao da razveze budjelar... Steta. Smece.

perun
16-08-2007, 01:55 PM
mislim ako visoki na SSLu zvuce kao na AR2, onda mi uopste nije zao sto nemam para da ga kupim. Opet da ponovim, ko zna sta je (poboljsano/upropasteno) prilikom mastreinga, pa necu da budem kategorican u mom misljenju.

Bane, plasis me, majke mi!!! Ko da je ovo prezentacija jedinog SSLa na svetu, sta ti je!?

Pa 95% svetske (uspesne) produkcije, bez obzira na zanr radi se na SSL stolovima. Najveci deo klasicne je radjen takodje dok u igru nisu usli digitalni sistemi poput Euphonixa i slicnih, gde je mnogo manje drkanje postici tu transparentnost koja je klasicarima potrebna.

Znaci, ako su visoki na Alexandri Radovic kita, znaci da je SSL kita, to jest njegov EQ je kita... Sjajno.

Daj bre...

RetroMan
16-08-2007, 02:56 PM
Znaci, ako su visoki na Alexandri Radovic kita, znaci da je SSL kita, to jest njegov EQ je kita... Sjajno.
Pa ja to uopste nisam rekao, vec naprotiv, da mi ti visoki smrde na ITB, i jos sam se ogradio, da je mozda greska do masteringa, jer NEMA sanse da tako zvuce visoki na SSLu, kapish? :da:

RM

perun
16-08-2007, 02:58 PM
Pa ja to uopste nisam rekao, vec naprotiv, da mi ti visoki smrde na ITB, i jos sam se ogradio, da je mozda greska do masteringa, jer NEMA sanse da tako zvuce visoki na SSLu, kapish? :da:

RM

Onda ti je oprosteno! A mene ubi mamurluk od sinoc...

Svrati malo do nas kad se vrnes s mora.

Pozdrav!

fipke
16-08-2007, 04:39 PM
Ne moze??? Nisam znao. Hahaha... Hvala za informaciju.:wc:

ja se izvinjavam, ti ili neko drugi verovatno moze. ali ono sto je moja poenta bila da daw mixevi MOGU da zvuce sire nego sto MOGU na desku sto sam ja uzeo kao svoj prepoznavajuci komentar izmedju dva primera.

ne razumem zasto svako mishljenje, pa cak i za tudje radove, neko mora uvek da shvati licno. ne razumem zasto u svakom topicu mora da se nadje neko koji smatra da je samo on u pravu, bogom dan, i da je njegovo uvek ispravno. i lepo sam rekao sebi da se necu mesati, ali opeko sam se i ok evo zvanicno se povlacim iz ovakvih diskusija. barem sam probao. :hm:

perun
16-08-2007, 05:16 PM
ja se izvinjavam, ti ili neko drugi verovatno moze. ali ono sto je moja poenta bila da daw mixevi MOGU da zvuce sire nego sto MOGU na desku sto sam ja uzeo kao svoj prepoznavajuci komentar izmedju dva primera.

ne razumem zasto svako mishljenje, pa cak i za tudje radove, neko mora uvek da shvati licno. ne razumem zasto u svakom topicu mora da se nadje neko koji smatra da je samo on u pravu, bogom dan, i da je njegovo uvek ispravno. i lepo sam rekao sebi da se necu mesati, ali opeko sam se i ok evo zvanicno se povlacim iz ovakvih diskusija. barem sam probao. :hm:

Pa reci mi... kako da ne reagujem na ovakvu glupost!? Ne mogu da shvatim ovo licno, jer je u pitanju grupna diskusija. A ne zelim da neko poveruje u ovakvu budalastinu.

Pozdrav. Nema ljutnje!

Bitch
16-08-2007, 05:35 PM
Pozdrav svima,ja se izvinjavam sto ne pisem,upravo sam stigao iz Dubrovnika,samo da se malo naspavam pa kacim sutra rezultate suma i dajem comments.Sad pisem sa mobilnog.Pozz :-)

Max
16-08-2007, 05:54 PM
Evo ga

Fipke .... vrlo inteligentno slusanje ..... mozda si i najbolje pogodio sustinu ..... takodje i ti Perune si bio u pravu , i bilo je uzivanje da citam ono sto su svi napisali ....

Arr 1 ITB

Arr 2 OTB

Kao sto su mnogi i predpostavili ..... eto , meni je licno ovaj test dosta pokazao .... i da OTB ima svoj zvuk ..... i da se moze prepoznati , isto tako ne mora da mix bude i bolji , jer su misljenja o kvalitetu mixa podeljena , sa blagom prednosti na ITB mix ....

Nadam se da vise nece biti polemika ... i zao mi je sto se jos neki ljudi mudro nisu ukljucili u test

Jos jednom HVALA svima koji su bili dovoljno " hrabri " da ucestvuju :)

Pozdrav

idekius
16-08-2007, 07:14 PM
Hvala tebi na trudu i uploadovanim fajlovima!

Nisam ucestvovao, ali sam pratio razvoj dogadjaja...
Javljam se samo da pohvalim akciju i zahvalim na njoj...

HeatMan
16-08-2007, 07:26 PM
JESSS! moje profesionalno uho je radilo i u sitne sate i pogodio sam.. :)

hahahhh..

hvala maxo.. svaka chas'..

Gianfranco
17-08-2007, 09:59 AM
Evo juce sam stigao sa mora,a sada skinuo... cim sam pustio arr1 (a da nisam jos skinuo arr2),pomislio sam ovo mora da je ITB... (pa posle toliko godina rada ITB logicno je da prepoznajem taj sound)

Onda sam cuo arr2 i razlika je bila stvarno velika. Slusao sam na tisoj jacini,sa koncentracijom na zvuk,a ne na mix...
Prvi zvuci klasicno digitalno sterilno,a drugi analogno toplo,mnogo uzbudljivije i zanimljivije... iako su odnosi u mixevima veoma slicni,skoro identicni.

Ovo je odlican primer odnosa ITB i OTB. Hvala Max!

Max
17-08-2007, 10:04 AM
Sad ne vazi ...... ne racunas se ;)

Pametovanje se prihvata samo pre resenja

Pozdrav

SHIVA
17-08-2007, 10:20 AM
svaki general je pametan poslje bitke... al badava.

Gianfranco
17-08-2007, 10:21 AM
Sad ne vazi ...... ne racunas se ;)

Pametovanje se prihvata samo pre resenja

Pozdrav

Daj Max,bar da je mala razlika... ;)

Pozdrav

Max
17-08-2007, 11:00 AM
Daj Max,bar da je mala razlika... ;)

Pozdrav

Nisi ni procitao uvodni text .... zato sam ti i rekao .....

Pozdrav

DaBear
17-08-2007, 11:36 AM
Evo juce sam stigao sa mora,a sada skinuo... cim sam pustio arr1 (a da nisam jos skinuo arr2),pomislio sam ovo mora da je ITB... (pa posle toliko godina rada ITB logicno je da prepoznajem taj sound)

Onda sam cuo arr2 i razlika je bila stvarno velika. Slusao sam na tisoj jacini,sa koncentracijom na zvuk,a ne na mix...
Prvi zvuci klasicno digitalno sterilno,a drugi analogno toplo,mnogo uzbudljivije i zanimljivije... iako su odnosi u mixevima veoma slicni,skoro identicni.

Ovo je odlican primer odnosa ITB i OTB. Hvala Max!

Sto bi rekli: "Kasno Marko .....na forum stize!!":rotfl:

Gianfranco
17-08-2007, 01:29 PM
Znaci na testu su bili :

- Neve 8816
- SPL MixDream
- ProTools HD3
- ProTools LE
- Nuendo
- Reaper
- Logic Pro

Izdvojio bih g,f i a... i pored velikih razlicitosti koji umanjuju vrednost ovog testa... Trebalo je sve mikseve izbalansirati da odnosi budu sto slicniji,a da se onda pravi samo razlika u sound-u...

Mislim da bih izmedju box-eva koriscenih za g,f i a ,nasao jednog ili 2 favorita...

Max
18-08-2007, 11:07 AM
Izdvojio bih g,f i a... i pored velikih razlicitosti koji umanjuju vrednost ovog testa... Trebalo je sve mikseve izbalansirati da odnosi budu sto slicniji,a da se onda pravi samo razlika u sound-u...

Mislim da bih izmedju box-eva koriscenih za g,f i a ,nasao jednog ili 2 favorita...

E sad si trebao da napises .... " G i F ... su SIGURNO analogni , jer se oseca ta dubina , visina toplina hladnina , vlaznina , suvina ....i ostalo " ;)

Zezam se malo :D ....

Pozdrav

google
18-08-2007, 12:06 PM
DA li bi se mogli uplodovati i fajlovi deonica, da preslusamo pa da cujemo sta je najrealnije?

Mislim da je poslednji fajl Logic Pro.

diviner
18-08-2007, 12:08 PM
Hvala tebi na trudu i uploadovanim fajlovima!

Nisam ucestvovao, ali sam pratio razvoj dogadjaja...
Javljam se samo da pohvalim akciju i zahvalim na njoj...

Evo ja samo da potpisem ove recenice, jer bih napisao isto :)

Bitch
18-08-2007, 04:19 PM
evo nakon guzve da se i ja vratim "in the game" :)

evo rezultata

:wave:

a.wav - Logic Pro ITB.wav
b.wav - MMK Kovinic_stari mix.wav
c.wav - Neve 8816.wav
d.wav - Nuendo ITB.wav
e.wav - ProTools HD3 ITB.wav
f.wav - ProTools LE ITB.wav
g.wav - Reaper ITB.wav
h.wav - SPL MixDream.wav

Da odmah razjasnim neke stvari :
- u Reaper slucaju se desilo bas ono sto je OFF rekao - malo me zbunio interfejs i promakla mi je panorama na jednom od kanala klavira. Sto se tice MMK Kovinic sabirnice, sve zvuci drugacije zato sto je ona bila na testu dok se jos radio raf mix iste te pesme, dok su svi ostali kandidati imali isti mix. Znaci za sve sabirnice osim Koviniceve je bio u pitanju ISTI MIX !!! Znaci rerecording-ovani kanali, pa onda svi ti kanali na 0db fadere, i to je to.Znaci samo sam hteo da dokazem razlike sta se desava kada se isti kanali route-uju i sumiraju na unity gain-u. Nisam hteo da idem na to da su isti mixevi, pa da se onda vija sound, to je uradio kolega Max u svom primeru, tako da se ova dva testa odlicno nadopunjuju - ja sam radio flat - jedan te isti miks delegiran na razne sabirnice - dok je Max hteo da smiksa priblizno isto ITB i OTB primer. Nisam nazalost stigao da poslusam te primere, jel sam na odmoru na dial-up-u, ali kad budem u prilici poslusacu... cudi me samo zasto je toliko ljudi govorilo da to nije isti mix kad jeste. OK razlike su neke i te kako uocljive ali da - mix je bio isti! neke sprave u studiju su koji db van unity-ja, ali sam na pocetku testa naglasio da se ne slusaju toliko miksevi koliko dubina, imaging, reverbi i sl.
REVERBA JE UVEK BILO POSTO JE TO ISTI MIX!! neko ga je pojeo, neko istakao, negde je otvoreniji i svetliji, negde ne... nije bilo "mikseva sa i bez reverba :) "
...sto se tice limitera, on je na sys6000 radio kao preventiva za clip, nije bio heavy limitinga, cudi me da ljudi misle da je to gazeno... OK, trake su pojedinacno iskompresovane, ali masterbuss ne...

...e da, zasto nema gitare - kolega Vlatko Stefanovski je zavrsio u miksu Kovinic sabirnice, a zbog osetljivosti na autorska prava i nesto drugacijeg editinga i tejka koji je zavrsio na albumu, nisam hteo da smiksam i el.gitaru, koja je eto u periodu raf miksa zavrsila na kovinic miksu...otud ona tu, da rezimiramo tu misteriju :-)

Eto. Nadam se da je bilo interesanto i poucno. Kad bude vremena, radicemo slicne stvari i dalje :)

pozzz

Bitch
18-08-2007, 04:40 PM
Drugovi, osvetite me...... i dajte nekoj buregdzinici ime po meni:D

...sredjeno :) :D

http://img251.imageshack.us/img251/9741/offburekus6.jpg

SHIVA
18-08-2007, 04:55 PM
1)
Znaci za sve sabirnice osim Koviniceve je bio u pitanju ISTI MIX !!! Znaci rerecording-ovani kanali, pa onda svi ti kanali na 0db fadere, i to je to.

2)
...sto se tice limitera, on je na sys6000 radio kao preventiva za clip, nije bio heavy limitinga, cudi me da ljudi misle da je to gazeno... OK, trake su pojedinacno iskompresovane, ali masterbuss ne...

Ochito je da su ova dva navoda kontradiktorna. Ako su sve trake jednake i na 0 dB onda bi ili svi mixevi morali u clip ili niti jedan. Ako je na zadnjoj traci trebao limiter onda znachi da (barem) zadnji mix nie imao jednake volumene prilikom sabiranja. Ako je (a je) limiter radio onda zadnja traka ima potpuno irelevantne dinamichke odnose, a kao shto sam vech i rekao tako i zvuchi... minimalno zguzhvano!

Ono shto me deprimira je to shto sam odmah (u roku od 3-4 preslushavanja) odabrao opciju E kao najubjedljiviju a sad vidim da se radi o PT HD3 od skoro 14.000,00 $ :banghead:

google
18-08-2007, 06:20 PM
Ono shto me deprimira je to shto sam odmah (u roku od 3-4 preslushavanja) odabrao opciju E kao najubjedljiviju a sad vidim da se radi o PT HD3 od skoro 14.000,00 $ :banghead:

Takodje, ako se dobro secam. Cak sam bio ubedjen da je analogna.

Bio sam isto tako ubedjen da je prva takodje analogna. Prva i poslednja mi zvuce ubedljivo najgore.

Ima 2-3 neubedljive u sredini, mislio sam da je jedna od njih Nuendo. Ostalo sam promasio.

OFF
18-08-2007, 06:21 PM
Tip 1

Mozda su analogne sume C E i H, zbog slicnosti sa reverbima, ali brum na B me navodi da je to neka analogna suma
zbog toga tip2:

C - Neve (meni se uz E najvise svidja)
E i B - SPl ili Kovinic (kao da je limiter malo pipkao)
D i F - su mi skoro identicni, nekako uzani, sa manjom dinamikom od ostalih - Kom Cubase kom PT LE
H - dobar, fin...neka bude PT HD (mada mi je malo limitiraniji......)
A- dedukciom ostao za Logic, mada ne znm sto je ovako presushen
G onaj r....., kontam da je Buzge nov u njemu pa zagubio kanale....

Hrabroo.....aj' sad vi

Umalo da sve pogodim:D

Salu, na stranu, sad kad vidim rezultate, moram da kazem jos koju impresiju....

Za mene je definitivno pobednik testa PT HD..... kada sam slusao, izdvojile su mi se 3 sabirnice, (ispostavilo se - NEve, SPL i PT HD), ali je B morala biti analogna suma.....

zato sam pretpostavio da je H - pt a E - SPL, jer sam ocekivao da je SPL bolji (ma sta to znacilo)...

Sad, ovo nikako ne shvatam jednoznacno, tj. da PT HD bolje sumira od SPLa, uvek, kao sto ne treba shvatiti da je Nuendo govno, iako se dalo prepoznati (naravno, posle dubljeg i pazljivijeg slusanja) sta su Nuendo i PT LE . Mislim da je PT HD najbolje ispao (u odnosu na ocekivanja) bas zato sto se mixalo (zapravo, pesme su se snimale i editovale u njemu), pa je bio, kako da se izrazim, najspremniji za test..... Odnosno, radjeno je 'po njemu'....Da je radjeno u Nuendu, verovatno bi se dodalo reverba, ili sta znam vec, uglavnom covek bi se u startu prilagodio Nuendovom zvuku i izvukao bi puno bolji rezultat, nego sto je samo sumiranje u Nuendu, 'tudjeg' projekta (ako je neko skontao sta sam hteo reci, blago njemu:) )..... a to nas opet nadovezuje na Max-ov test

Definitivno, hvala obojici na trudu i odlicnim primerima, ushtedeli ste mi 6000,7000 e (aurora+neve):da: ;)

@Bitch

300g sa mesom, molicu:D

SHIVA
18-08-2007, 08:03 PM
@ Max: imam jedno pitanje. Je li na onom ITB mixu mozhda korishten PSP Mix Treble?

idekius
18-08-2007, 08:14 PM
Buzge... vazi isto sto i za Maxa...!!!
Svaka cast i veliko hvala :!: ;)

Ne secam se da su se na forumu desile ovako dobre akcije...

"7"
18-08-2007, 08:16 PM
Evo jednog pitanja:
poredio sam d: (Nuendo) i e: (HD3) jer sam to i ranije kad sam slusao cuo...
...poslusajte deonicu od 1:00 do 1:05, znaci na tih pet sekundi se najbolje cuje...
... ja bih se kladio da u primeru d (Nuendo) ne postoji reverb na glasu, jer ako nije tako:confused: ... onda je Nuendo smece, i kako je moguce da pojede doticni reverb toliko da zvuci kao da ga uopste nema:confused:

Pozz

OFF
18-08-2007, 09:24 PM
Evo jednog pitanja:
poredio sam d: (Nuendo) i e: (HD3) jer sam to i ranije kad sam slusao cuo...
...poslusajte deonicu od 1:00 do 1:05, znaci na tih pet sekundi se najbolje cuje...
... ja bih se kladio da u primeru d (Nuendo) ne postoji reverb na glasu, jer ako nije tako:confused: ... onda je Nuendo smece, i kako je moguce da pojede doticni reverb toliko da zvuci kao da ga uopste nema:confused:

Pozz

Ja to tako ne bi kontao......da je 'malo' drugaciji, jeste....ali sta mislis kad bi uradio obrnut test..... mixas stvar u Nuendu dovedes do nivoa kad ti je OK, i onda saberes exporte grupa u PT HD3... da li bi bila takva razlika i u kom smeru bi je bilo....?

Smece je krupna rec:)

boggy
18-08-2007, 09:47 PM
....i onda saberes exporte grupa u PT HD3... da li bi bila takva razlika i u kom smeru bi je bilo....?

Hm... morao bi da mixas sve ispocetka? Ili gresim?

Smece je krupna rec:)

relativna i subjektivna pre svega u ovom slucaju ;)

pozdrav

bogi

diviner
18-08-2007, 10:30 PM
Buzge... vazi isto sto i za Maxa...!!!
Svaka cast i veliko hvala :!: ;)

Ne secam se da su se na forumu desile ovako dobre akcije...

Jos jednom da citiram dekija :mrgreen: ...

"7"
19-08-2007, 07:35 AM
Pa dobro, malo sam se zaneo:D , jeste smece teska rec, ali sam to rekao jer sam ubedjen da gresku nije napravio Nuendo vec da tu reverba nema. Znam da je Bitch rekao da ga svuda ima... ali da ga tako pojede za dorucak...:confused:

@Diviner
Ovo nije bila kritika na njegov trud i Bitch-u svaka cast za akciju i za vreme koje je utrosio da bi nama neke stvari bile jasnije... nisam to pomenuo u prvom postu, a stvarno mislim tako... nego sam samo primetio nesto sto mi je nejasno, pa pitao, kao sto su ljudi primetili za levi kanal klavira na jednom fajlu ili da je onaj zadnji napucan...

Pozz

boggy
19-08-2007, 09:14 AM
.....Znam da je Bitch rekao da ga svuda ima... ali da ga tako pojede za dorucak...:confused:
....

"7", :)

Nijedna sabirnica koja "sabira" kanale u cilju miksanja koje se radi u audio produkciji nije idealno sabiranje, ono koje vi, u najvecem broju, podrazumevate (matematika)

S jedne strane ITB sabirnice imaju svoje probleme (najcesce shum kvantizacije, preterano mali sampling rate da bi uopste mogla da radi, itd.)
S druge strane OTB sabirnice imaju svoje anomalije.. od kojih mi prvo padne na pamet cross-talk... koji postoji u svim visekanalnim analognim spravama... i frekventno nije konstantan, nego obicno crosstalk raste sa porastom frekvencije...

Ono sto vi na kraju cujete moze biti da ima reverba vise ili manje, recimo... ali se, na zalost, ne moze "prstom pokazati" ni na jedan konkretan i usamljen problem koji to moze da izazove... ja barem ne znam.

Zato mi je HD3 zanimljiv... te se pitam da li su na toj, definitivno, digitalnoj sabirnici... nesto odradili, da je bar malo priblize navikama ljudi koji su radili na analognim mikserima... recimo simuliranje analognog cross-talk... koji kada se SAMO softverski sabira NE POSTOJI, ako ga ne "napravimo" vestacki da "lici" na analogni. (ne sme se zaboraviti da bi tako nesto dodatno gnjavilo procesor.... pogotovo ako bi se sa tim modelovanjem teralo "mak na konac")

Uzmi u obzir da nagadjam, i pravo da ti kazem, ne bi se nesto ni posebno gnjavio sa ovim pitanjem, posto nije uopste jednostavno, niti je posao malen, da se realno ustanovi gde su osnovni razlozi ovih i drugih razlika... a neku sliku o kompleksnosti problematike, mozes zakljuciti iz cene PT HD3 paketa... gde su nesto definitivno uradili da smanje razlike.

Naravno, ovo o cemu pricam su grube razlike.. koje se mogu srediti dodavanjem reverba tamo gde je "pojeden"... i to se obicno tako i uradi... i s obzirom da se miksa na ushi.... ti problemi se rese prema ukusu onoga koji miksa... zato su mozda ove razlike toliko iznenadjujuce i neocekivane...

pozdrav

bogi

google
19-08-2007, 11:46 AM
@perun, da li bi mogao, ako imas vremena da iste fajlove saberes u SSL, da cujemo kako to cudo radi, kolika je razlika?

To bi stvarno mnogo znacilo.

"7"
19-08-2007, 12:22 PM
"7", :)

Nijedna sabirnica koja "sabira" kanale u cilju miksanja koje se radi u audio produkciji nije idealno sabiranje, ono koje vi, u najvecem broju, podrazumevate (matematika)

S jedne strane ITB sabirnice imaju svoje probleme (najcesce shum kvantizacije, preterano mali sampling rate da bi uopste mogla da radi, itd.)
S druge strane OTB sabirnice imaju svoje anomalije.. od kojih mi prvo padne na pamet cross-talk... koji postoji u svim visekanalnim analognim spravama... i frekventno nije konstantan, nego obicno crosstalk raste sa porastom frekvencije...

Ono sto vi na kraju cujete moze biti da ima reverba vise ili manje, recimo... ali se, na zalost, ne moze "prstom pokazati" ni na jedan konkretan i usamljen problem koji to moze da izazove... ja barem ne znam.

Zato mi je HD3 zanimljiv... te se pitam da li su na toj, definitivno, digitalnoj sabirnici... nesto odradili, da je bar malo priblize navikama ljudi koji su radili na analognim mikserima... recimo simuliranje analognog cross-talk... koji kada se SAMO softverski sabira NE POSTOJI, ako ga ne "napravimo" vestacki da "lici" na analogni. (ne sme se zaboraviti da bi tako nesto dodatno gnjavilo procesor.... pogotovo ako bi se sa tim modelovanjem teralo "mak na konac")

Uzmi u obzir da nagadjam, i pravo da ti kazem, ne bi se nesto ni posebno gnjavio sa ovim pitanjem, posto nije uopste jednostavno, niti je posao malen, da se realno ustanovi gde su osnovni razlozi ovih i drugih razlika... a neku sliku o kompleksnosti problematike, mozes zakljuciti iz cene PT HD3 paketa... gde su nesto definitivno uradili da smanje razlike.

Naravno, ovo o cemu pricam su grube razlike.. koje se mogu srediti dodavanjem reverba tamo gde je "pojeden"... i to se obicno tako i uradi... i s obzirom da se miksa na ushi.... ti problemi se rese prema ukusu onoga koji miksa... zato su mozda ove razlike toliko iznenadjujuce i neocekivane...

pozdrav

bogi

:mase: e to ja zovem objasnjenje. Pitanje jeste bilo vise informativnog karaktera nego prakticnog (s obzirom da se potpuno slazem sa onim sto si napisao u poslednjem pasusu) ali eto i to smo resili.

Hvala

Pozz

perun
19-08-2007, 12:28 PM
@perun, da li bi mogao, ako imas vremena da iste fajlove saberes u SSL, da cujemo kako to cudo radi, kolika je razlika?

Sada ne (ne ovog trenutka), ali u Septembru cete moci da cujete o cemu pricam, obzirom da zavrsavamo 2 ili 3 albuma... Ja necu praviti AB test sabirnica, samo cu vam prezentovati kako zvuci smiksano, a kako je zvucalo u startu, recimo, avi presudjujte o karakteru i zvuku, a o tome sam dovoljno prdeo:

1. polu-extremno budzenje (novi album Jelene Karleuse, koji mora da zvuci komercijalno, nadrkano, dakle, bice primera jacih kompresija itd. Ideja nije sterilan album, bice prljavstina i raznih igrarija, al' ok, otom potom.)

2. transparentniji, prirodan pristup (Adama Yalomba - cuveni muzicar iz Malija, Afrika cija grupa novi album radi kod nas, u studiju Ateljea Trag u Beogradu. Ujedno to je za nas i pocetak, nadam se uspesne, saradnje sa Africkim celeb. muzicarima/grupama iz Malija. Radi se o potpuno akusticnom albumu koji se i snima i miksa kod nas, u nasoj produkciji. Veliko mi je zadovoljstvo sto ce se to odigrati, jer malijski muzicari drze visoku poziciju u world musicu, a ovakva saradnja ne dogadja se bas svakog dana, da ne kazem uopste, kod nas. Uglavnom rade u Francuskoj ili Americi)

3. polu-extremno budzenje, ponovo (MAROKO, tj. Marko ex 187 ciji album pripremamo vec duze, ali do kraja Septembra imacemo bar veci deo, nadam se. Estetski se album razlikuje drasticno od ranijih nasih radova sa 187, daleko je sofisticiraniji, ali obzirom da je rec o repu, tj. miksu repa, komercijale:D i "slicnih" zanrova, ocekuje se da bude tvrdo i krupno.)

Eto, toliko... Mislim da ce primeri biti ok, jer su potpuno razliciti. Sem kod Adame Traore Yalombe, mi smo i autori svih aranzmana i vecine kompozicija... Sve se snima i miksa u nasem studiju, u nasoj produkciji. Sad ne mogu i nemam vremena da se petljam i postavljam nesto sto jos nije zavrseno.

Ok, da ne serem vise... Strpi se de tada, pa cemo diskutovati!

Pozdrav!;)

google
19-08-2007, 02:56 PM
Ok. Hvala.

SumAnuT
19-08-2007, 05:16 PM
Jos jedna stvar mi nije jasna oko tih spornih delova sa glasom.

Da li je na tim trakama koje su ubacene u miks, vec bio snimljen hardverski reverb pa je tako miksano, ili su trake ubacene suve a dodavan im je neki soft reverb?

Arthur
19-08-2007, 05:35 PM
ja i dalje nisam siguran u potpunu verodostojnost testa, iz vise razloga koji su navedeni.. kada bih bio siguran u to, bio bi veoma srecan sto mi se ubedljivo najvise dojmila software sabirnica, verovatno dostupna smrtnicima. takodje bi mi bilo drago sto su razlike izmedju pojedinih veoma razlicitih sistema skoro pa neprimetne.. a zivo me zanima da li je i izvrsni mix albuma radjen na HD3..

Bitch
19-08-2007, 06:51 PM
Jos jedna stvar mi nije jasna oko tih spornih delova sa glasom.

Da li je na tim trakama koje su ubacene u miks, vec bio snimljen hardverski reverb pa je tako miksano, ili su trake ubacene suve a dodavan im je neki soft reverb?

ne.jedan je mix, jedan je reverb. Modifikovani Large Hall sa TC System 6000, return je snimljen kao wav i sabran sa ostatkom "ekipe" :D

Bitch
19-08-2007, 06:56 PM
ja i dalje nisam siguran u potpunu verodostojnost testa, iz vise razloga koji su navedeni..

koji su to razlozi?

.. a zivo me zanima da li je i izvrsni mix albuma radjen na HD3...

nisam te bas najbolje razumeo :ups: pojasni mi...

p.s. OFF je prosao diplomski :) - nema razlike u sumiranju Nuenda i ProTools LE - bar je ja ne cujem.

SumAnuT
19-08-2007, 07:45 PM
Pod istim miksom, podrazumevamo da su svi elementi miksa jednaki po nivou, mestu na panorami, frekventnoj karakteristici?

Kako su miksevi isti, ako nekima fale neki delovi, skoro nijedan nije ujednacen po nivou, panorame su tu i tamo ... ?

Zasto ne skinete neki sample pack za ona remix takmicenja, i samo provucete trake kroz sve te sprave, sa identicnim odnosima u miksu, pa da mozemo bez sumnje da pricamo o samom zvuku ...

Mada, postaje mi sve to bez veze, jer sto rece neko, ako se reverb dobro ne sabira, ti ga pojacas pa opet dobijes isti rezultat ...

"7"
19-08-2007, 08:20 PM
Ma ista je prica kao i sa monitorima i sa zvucnim kartama i sa pc ili mac pricom... Lepo je videti rezultate na jednom mestu i cuti razlike, i dobro je sto se Bitch potrudio da mozemo to da cujemo... ali prakticno sa svakim od ovih programa i sprava moze da se napravi dobra produkcija... uz odredjene intervencije;) ... i evo kacim jednu vrlo poucnu "pesmu" od Voodoo Popeye-a koja ima sasvim adekvatnu poruku...

2077

Max
19-08-2007, 09:40 PM
@ Max: imam jedno pitanje. Je li na onom ITB mixu mozhda korishten PSP Mix Treble?

Ne .... Psp WV ..... jedino od PSP ....

Pozdrav

Max
19-08-2007, 09:42 PM

Pa zar nisam ja to isto uradio ..... Nuendo i SSL ....razlike zaista nisu specijalno velike

Pozdrav

Max
19-08-2007, 09:57 PM
Nisam hteo da idem na to da su isti mixevi, pa da se onda vija sound, to je uradio kolega Max u svom primeru, tako da se ova dva testa odlicno nadopunjuju - ja sam radio flat - jedan te isti miks delegiran na razne sabirnice - dok je Max hteo da smiksa priblizno isto ITB i OTB primer.

Molim te da kad se vratis , procitas uvodni text pre testa ........ nije niko vijao sound , niti je iko hteo da smiksa priblizno .....

Upravo je bilo suprostno ...... isti su sirovi kanali .... jedan je mixan i sabiran kompletno software ski , a drugi je radjen i sabiran sa analognim spravama ..... znaci da bi razlika trebalo da bude mnogo veca od razlike u onome sto si ti radio .... a nije ....

Pozdrav

Steka
19-08-2007, 11:46 PM
Ne .... Psp WV ..... jedino od PSP ....

Pozdrav

Mislis Vintage Warmer VW ;) hahah lol

---------------------------------------------------------------

Meni je za moj ukus se svideo AR1 za ovu pesmu, medjutim
moglo je da se predpostavi da je drugi miks bio analogni.

Na kraju ideje i sama pesma su bitne. Ako se ima potrositi
ogromnu kintu za neki album treba onda sve raditi sto skuplje
i traziti tu dlaku u jajetu itd. ali mislim za nase uslove da ona varijanta
sa kompom je vise izvodljivija za vecinu.

U sustini koliko para toliko muzike, ali pristojan rezultat kompjuterskim
putem. Takodje postoji sajt nemogu sada da se setim gde mogu sve
stvari da se posalju preko neta nekom mrak mikseru da izmiksuje i masteruje.
Cemu onda poenta kupovanju velikih analognih sprava, jedino ako to neko
moze da priusti ili finansijski moze da isprati i neko ko se ne uzda u tu osobu i zeli da je pritutan u celom procesu miksanja i masterovanja.

Naci cu taj sajt pa vam saljem.:D

boggy
20-08-2007, 12:06 AM
.....
Mada, postaje mi sve to bez veze, jer sto rece neko, ako se reverb dobro ne sabira, ti ga pojacas pa opet dobijes isti rezultat ...

E ovo je poenta price... ;)
Sto se tice miksanja, tu su ushi, tu je ideja, tu je vestina... itd... sve to ako je konzistentno... covek ce da izvrti dugmice da bi to dobro napravio... prema svom ukusu, da ne zaboravimo...

Nadam se da ce ovi testovi pomoci da vam fokus ode u pravom smeru,.. odnosno da ni jedna sabirnica, niti jedan mikser, sami po sebi ne mogu nadomestiti, vestinu, ideju, ushi, i sve ostalo... to je samo sredstvo za rad i nista vise... a ponajmanje moze biti predmet polemike sta je "istije"... :banghead:
Nesto se razlikuje nesto ne... ali tu ste vi da se te razlike kompenzuju... na svu srecu!!!

pozdrav

bogi

Max
20-08-2007, 12:48 PM
Meni je za moj ukus se svideo AR1 za ovu pesmu, medjutim
moglo je da se predpostavi da je drugi miks bio analogni.

Sto se onda nisi javio na test ? Bio si prisutan nekoliko puta dok je test trajao , a nisi se oglasio , znaci , nemoj sad da se pravis pametan ;)

Na kraju ideje i sama pesma su bitne. Ako se ima potrositi
ogromnu kintu za neki album treba onda sve raditi sto skuplje
i traziti tu dlaku u jajetu itd. ali mislim za nase uslove da ona varijanta
sa kompom je vise izvodljivija za vecinu.

Uopste se ne slazem sa tobom , mozes traziti dlaku u jajetu i analogno i digitalno ..... pri cemu ako saberes koliko kostaju waves i i jos nekoliko skupah bundle ova ..... nisam vise siguran sta je skupo , a sta jeftino !!!!

Pozdrav

SHIVA
20-08-2007, 03:50 PM
@ Max: tnx... stvarno sam pomislio da "chujem" MixTrebel :D ... bilo bi to malo 2 much :D

Enivej, svaka chast na svemu skupa... svi imaju potrebu zaklinjat se u raznorazna chuda ali malo tko ima hrabrosti skochit u vatru. Za mene je ovo sasvim dovoljna potvrda da uz dovoljno znanja i truda razlike izmedju ITB i OTB gotovo pa i ne postoje. Da postoji bitna razlika vjerojatno bi vechina prisutnih profesionalaca odmah i jednoglasno uochila razliku. Ali ako profesionalci imaju problema razlikovati ih... chemu onda AD dilema uopche?! :D

hvala na trudu, vjerujem da si mnogima ushtedio i novaca i zhivaca ;)

Max
20-08-2007, 05:25 PM
@ Max: tnx... stvarno sam pomislio da "chujem" MixTrebel :D ... bilo bi to malo 2 much :D

Mislim da ne preterujes ..... PSP VW ima taj zvuk koji nosi i PSP treble .... zapravo svi PSP ovi .... tako da se ne cudim .....

Pozdrav

SHIVA
20-08-2007, 08:12 PM
PSP je doista karakterna pojava u VST domeni. Znam da je smjeshno ali jedan od njihovih najdrazhih mi je Piano Verb :D

rale_
21-08-2007, 01:03 PM
Bitch, Max, veliko HVALA na ovim testovima...!!!:)

Svaka Cast!

Pozdrav

google
21-08-2007, 03:51 PM
Max, imas li onaj miks sa SSL bez masteringa, da cujemo?

Max
21-08-2007, 09:24 PM
Imam , ali ne mogu da ga prezentujem , jer ne bi bilo fer prema izvodjacu .....

Pozdrav

lesha
21-08-2007, 09:50 PM
kad ce test oduzimanja?
ili to da ostavimo za kafanu?

:D :D :D

DaBear
21-08-2007, 10:15 PM
Imam , ali ne mogu da ga prezentujem , jer ne bi bilo fer prema izvodjacu .....

Pozdrav

pa zar je tolika razlika? loshije ?

Max
21-08-2007, 10:34 PM
pa zar je tolika razlika? loshije ?

Nije losije , ali nije finalni mix ..... ova dva mixa su oba zavrseni finalni radovi ..... zato sam mogao da ih objavim .......

Pozdrav

google
22-08-2007, 01:02 PM
Moze li recimo, 15 sek. u sredini pesme? Dovoljno za informaciju. Nije nekorektno.

RetroMan
22-08-2007, 01:18 PM
... nije finalni mix ...
Nije mi namera da zanovetam, ali kako mislis da nije finalni mix? Pa ti si na mastering poslao finalni mix, a ne nesto nedovrseno, zar ne? Licno ne vidim problem da okacis to isto parce snimka bez masteringa, neznam sto bi neko imao nesto protiv, ako si vec, bez problema, okacio finalnu (sa masteringom) verziju (sto bi, u principu, trebalo da predstavlja veci problem). Naravno, ti mozda imas i neke druge razloge, koje ne zelis javno da iznosis, sto mogu da postujem, i ne insistiram, samo sam pomalo zbunjen.

RM

Max
22-08-2007, 01:25 PM
Jednostavno .... ovo su snimci spremljeni za predaju ..... zato sam vam i poslao ..... OTB mix iz pulta je spreman za post ... i kao takav nije za predaju javnosti ...... osim ako Aleksandra to ne pozeli .....

...... a i ne znam gde je :rotfl:

Pozdrav

RetroMan
22-08-2007, 01:57 PM
nije za predaju javnosti ...
Pa i ne predajes javnosti, vec maloj grupi zaludjenika, mislim niko normalan se i ne bavi snimanjem, niti dolazi na ovaj forum. :hyper:

RM

Max
22-08-2007, 04:24 PM
Pa i ne predajes javnosti, vec maloj grupi zaludjenika, mislim niko normalan se i ne bavi snimanjem, niti dolazi na ovaj forum. :hyper:

RM

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

Evo , ako nadjem i ako te bas toliko zanima , pozvacu te kod mene , pa poslusaj :)

Pozdrav

STUDIOTON
22-08-2007, 11:16 PM
auuu sta sam ja propustio .. secam se Maxe da si mi poslao link ali ja nisam ni gledao! Nisi mi rekao OBAVEZNO pogledaj:banghead: .. vec sat vremena citam .. ali nije sad fora :banghead:

sasaristic
28-08-2007, 11:27 PM
Nesto mi je stvarno cudno sa ovim ITB mixevima ...bar bi Logic i Nuendo trebali fazno da se poniste....+ ovaj prostor koji na PT HD dominira.
Pa nemoguce da su samo traku sa reverbom Nuendo i Logic toliko zamaskirali ....

RetroMan
29-08-2007, 07:40 AM
Pa nemoguce da su samo traku sa reverbom Nuendo i Logic toliko zamaskirali ....
I Pro Tools LE, koji je, u sustini, identican sa TDM verzijom, samo sto TDM verzija ima neke dodatne funkcije (surround, ADC...), i sad na jednom ima reverb, a na drugom ga nema :confused:

RM

sasaristic
29-08-2007, 08:24 AM
I Pro Tools LE, koji je, u sustini, identican sa TDM verzijom, samo sto TDM verzija ima neke dodatne funkcije (surround, ADC...), i sad na jednom ima reverb, a na drugom ga nema :confused:

RM

Ma znam...ali po ovim primerima TDM je superioran u odnosu na native....

RetroMan
29-08-2007, 08:36 AM
ali po ovim primerima TDM je superioran u odnosu na native....
Sto je suprotno od onog sto tvrde najjaci svetski snimatelji/producenti. Naime PT LE zvuci BOLJE od TDM verzije posto LE radi sa floating point aritmetikom, koja je superiornija od fixed point aritmetike sa kojom radi TDM verzija PT (razlika u kvalitetu je bila znacajna u vreme originalnog TDMa, a sa TDM2 je uveden double precizion fixed point, tako da su sad razlike prakticno samo teoretske).

RM

Max
29-08-2007, 11:19 AM
Ma dajte ljudi ..... nemojte se smarati ..... da je to tako prstali bi svi forumi , a svi programeri bi izgubili posao ...... a i jako brzo bi se pojavile sabirnice koje " imitiraju " npr Neve sabir .... tako sto pojacaju ili utisaju reverbe ... ili pomeraju klavire po panorami :)

Pozdrav

kejkz
29-08-2007, 12:05 PM
Ma dajte ljudi ..... nemojte se smarati ..... da je to tako prstali bi svi forumi , a svi programeri bi izgubili posao ...... a i jako brzo bi se pojavile sabirnice koje " imitiraju " npr Neve sabir .... tako sto pojacaju ili utisaju reverbe ... ili pomeraju klavire po panorami :)

Pozdrav

:rotfl: :rotfl:

sasaristic
29-08-2007, 01:48 PM

Pozdrav

Hehe ...a kako ce da znaju na kom je kanalu reverb?:):):)

Trenutno mi je jedan PT HD pri ruci....moram da proverim da li ce da se ponisti sa Nuendom.

Max
29-08-2007, 01:51 PM
Hehe ...a kako ce da znaju na kom je kanalu reverb?:):):)

..... eeeeeeee ..... brajko .... Neve je to !!! :D

Pozdrav

sasaristic
31-08-2007, 07:12 PM
Kao sto sam i mislio...nesto opasno ne stima kod ovog ITB sabiranja...danas sam uradio jedan summing na PT HD-u i Nuendu....16 stereo kanala....
i konacan skor je da su sabiranja identicna...sa okretanjem faza na jednom od njih , rezultat je potpuna tisina.
Mogu da se kladim da bi se isto desilo i da je Logic ili PT Le u pitanju.

SumAnuT
31-08-2007, 07:39 PM
Ne moras nista da se kladis, probavali smo i to na drugoj temi takodje vezanoj za sabirnice i sav softver se medjusobno ponistio ...

lesha
31-08-2007, 08:05 PM
Ne moras nista da se kladis, probavali smo i to na drugoj temi takodje vezanoj za sabirnice i sav softver se medjusobno ponistio ...

mislim da je razlika u sekvencerima u kvalitetu internih pluginova, meni je logic po tome bolji od cubasea, pt nisam probao..

sasaristic
31-08-2007, 08:41 PM
Ma lako cemo za native ...PT HD mi je bas grizo usi, na testu koji je radio Bitch PT HD zvuci znaaaacajno bolje...

Goran
31-08-2007, 11:18 PM
Kao sto sam i mislio...nesto opasno ne stima kod ovog ITB sabiranja...danas sam uradio jedan summing na PT HD-u i Nuendu....16 stereo kanala....
i konacan skor je da su sabiranja identicna...sa okretanjem faza na jednom od njih , rezultat je potpuna tisina.
Mogu da se kladim da bi se isto desilo i da je Logic ili PT Le u pitanju.

Logic i Nuendo - potpuno ista stvar, tisina. (Nuendo pan law = 0db)

OFF
01-09-2007, 02:48 AM
Aj ovako:
Ima li PT HD neki poseban algoritam za sumiranje, sta koristi za to, hd accel ili cpu?

sasaristic
01-09-2007, 11:12 AM
Aj ovako:
Ima li PT HD neki poseban algoritam za sumiranje, sta koristi za to, hd accel ili cpu?

Valjda svoj dsp sa karte...mada... sta god koristio ocigledno da su sa algoritmima za sabiranje udarili svi u neki trenutni plafon...i to brat bratu zvuci identicno ;)

boggy
01-09-2007, 11:20 AM
......sta god koristio ocigledno da su sa algoritmima za sabiranje udarili svi u neki trenutni plafon...i to brat bratu zvuci identicno ;)

@kejkz
Upravo o ovome sam ti pricao... ;)
MORA da to moze bolje, cak i sa postojecom digitalnom tehnologijom!!! Pitanje je samo da li ikome to treba :)

pozdrav

bogi

sasaristic
01-09-2007, 07:46 PM

@kejkz
MORA da to moze bolje, cak i sa postojecom digitalnom tehnologijom!!! Pitanje je samo da li ikome to treba :)

pozdrav

bogi

Ma bolje uvek treba, ali ocigledno da je sabiranje cista matematika inace bi ipak postojale razlike u karakteru.Ovako ostaje cinjenica da jeftini Ableton i preskupi PT sabiraju potpuno identicno.

lesha
01-09-2007, 08:27 PM
Ma bolje uvek treba, ali ocigledno da je sabiranje cista matematika inace bi ipak postojale razlike u karakteru.Ovako ostaje cinjenica da jeftini Ableton i preskupi PT sabiraju potpuno identicno.

"jeftini" ableton (http://www.ableton.com/pages/shop/full)

sasaristic
01-09-2007, 08:35 PM
"jeftini" ableton (http://www.ableton.com/pages/shop/full)

Pa jes da nije za dzabe ali par puta manje od Logica , Samplitude , Nuendo a da ne pominjem PT TDM ;)

lesha
01-09-2007, 08:53 PM
od jeftinijih preporucujem mackie tracktion 3 (project (http://www.sweetwater.com/store/detail/Tracktion3Pr/) ili ultimate (http://www.sweetwater.com/store/detail/Tracktion3Ul/) bundle) i energyXT 2 (http://www.energy-xt.com/buynow.php)

siguran sam da ni kod njih nema neke vece razlike u zvuku.

sasaristic
01-09-2007, 10:03 PM
Verovatno nema nikakve

boggy
01-09-2007, 10:21 PM

Pa dobro neko voli ono neko ovo... mozda ergonomija, brzina u baratanju...

A ako je stvarno samo aritmetika.. ahm... pa ili je problem izuzetno ozbiljan da se izmodeluje analogna sabirnica .. ili se bas i nisu pretrgli... ne znam...

moze biti da je kompleksno, samo se pitam da li su probali BAS sve tehnologije, nije dedicated DSP procesor najbrze resenje za DSP, ima i brzih... ali je komplikovaniji razvoj (spekulisem, nemam nikakve argumente za ovaj konkretan problem)

Sto se tice "treba"... ahm... svasta treba... ali ovaj problem ne "boli" nikoga bas preterano... ili se varam...

pozdrav

bogi

sasaristic
01-09-2007, 10:31 PM
Pa dobro neko voli ono neko ovo... mozda ergonomija, brzina u baratanju...

A ako je stvarno samo aritmetika.. ahm... pa ili je problem izuzetno ozbiljan da se izmodeluje analogna sabirnica .. ili se bas i nisu pretrgli... ne znam...

moze biti da je kompleksno, samo se pitam da li su probali BAS sve tehnologije, nije dedicated DSP procesor najbrze resenje za DSP, ima i brzih... ali je komplikovaniji razvoj (spekulisem, nemam nikakve argumente za ovaj konkretan problem)

Sto se tice "treba"... ahm... svasta treba... ali ovaj problem ne "boli" nikoga bas preterano... ili se varam...

pozdrav

bogi

Ma ima puno toga u zvuku sto bi moglo da bude superiornije...npr..3d...tj preciznije pozicioniranje zvuka u dubinu.Meni je skoro sinonim za dobru produkciju upravo prisutnost tog kvaliteta.

boggy
01-09-2007, 10:39 PM
Ma ima puno toga u zvuku sto bi moglo da bude superiornije...npr..3d...tj preciznije pozicioniranje zvuka u dubinu.Meni je skoro sinonim za dobru produkciju upravo prisutnost tog kvaliteta.

UUUUUH! :o
A sta da radimo ako ce nam 90% svih potencijalnih korisnika reci da te "sitnice" skoro "niko" ne cuje? Pod uslovom da se ista moze unaprediti danasnjom tehnologijom...

pozdrav

bogi

p.s. ofrlje, i bez udubljivanja... funkcija prenosa medjusobnih uticaja kanala je matricnog tipa te ih moze teoretski biti za 32-kanalni mixer, recimo, 32x32=1024... znaci 1024 real-time "nechega" sto se mozda moze nazvati prostim filterskim plug-in-om (simuliramo samo cross-talk).. da ne uzimamo u obzir neliearnosti i izoblicenja koje analogni mixer ima...

SumAnuT
01-09-2007, 10:43 PM
Sta mu ga dodje taj cross-talk?

sasaristic
01-09-2007, 10:55 PM
[quote=boggy;167650]UUUUUH! :o
A sta da radimo ako ce nam 90% svih potencijalnih korisnika reci da te "sitnice" skoro "niko" ne cuje? Pod uslovom da se ista moze unaprediti danasnjom tehnologijom...

pozdrav

bogi

Hehe .. pa fokusiracemo se na onih 10 % zainteresovanih ;)

boggy
01-09-2007, 11:07 PM
Sta mu ga dodje taj cross-talk?
http://en.wikipedia.org/wiki/Cross-talk

Nas izraz je "preslusavanje"

pozdrav

bogi

boggy
01-09-2007, 11:16 PM
Hehe .. pa fokusiracemo se na onih 10 % zainteresovanih ;)

Ajd... :)

pozdrav

bogi

RetroMan
02-09-2007, 12:49 AM
ocigledno da je sabiranje cista matematika
Za razliku od analognog sabiranju gde se koristi prljava matematika?

Kad bi stvari bile samo tako proste!!!

Kad je u pitanju programiranje, magicna rec je algoritam - iliti (uprosceno) put kojim se dolazi do resenja problema. Kao i u stvarnosti, postoji vise puteva koji dovode do zeljenog cilja, neki su kraci neki su elegantniji... kad treba koji koristiti - dobar programer ce znati (a losiji nece biti siguran).

Nije dovoljno samo znati sabrati, vec je BITNO i kako interpretirati i zapisati rezultat.

Veoma uproscen primer:

111111111111111111111111 + 111111111111111111111111 = 1000000000000000000000000

Znaci sabiranjem (vec samo) dva dovoljno velika 24 bitna broja dobije se 25obitni broj. E sad, kako rezultat prikazati kao 24 bitni broj (pretpostavka je da je u pitanju 24bitno snimanje)? Mora doci do nekog zaokruzivanja, a algoritam koji se tom prilikom koristi znatno utice na krajni rezultat. Najjednostavnije je samo odbaciti sve posle 24te cifre (truncation), ali u ovom slucaju je ocigledno da je 100000000000000000000000 daleko od tacnog rezultata, i sad kad se to jos pomnozi sa brojem kanala koji se sabiraju (mixaju)... http://rodaplus.net/forum/images/smiles/gaah.gif znaci mora se koristiti neki drugi algoritam, i da skratim - dobri programi koriste dithering (opet je pitanje koji dithering algoritam je najbolji), a dithering je u osnovi proces dodavanja nasumicnog (random) suma (niskog nivoa), pa rezultati sabiranja NIKAD NEMOGU biti isti ni kod dva uzastopna puta ponovljenog mixa u istom software-u, a kamoli u dva razlicita software-a. To jos uvek ne znaci da ih mozemo i cuti, posto su te razlike obicno ispod -122 db

RM

P.S. Posto sam jos uvekm na moru, ja resio da jos malo zatalasam http://rodaplus.net/forum/images/smiles/wave.gif diskusiju. :p

LACKY
02-09-2007, 02:46 AM
Jednostavno receno u ovom slucaju preslusavanje levog kanala u desni i obrnut.

kejkz
02-09-2007, 03:22 AM

@kejkz

pozdrav

bogi

Mene zoves? :)

Znam, bas me zanima kako ce se sve to odvijati ;)

sasaristic
02-09-2007, 09:14 AM
Za razliku od analognog sabiranju gde se koristi prljava matematika?

Kad bi stvari bile samo tako proste!!!

Kad je u pitanju programiranje, magicna rec je algoritam - iliti (uprosceno) put kojim se dolazi do resenja problema. Kao i u stvarnosti, postoji vise puteva koji dovode do zeljenog cilja, neki su kraci neki su elegantniji... kad treba koji koristiti - dobar programer ce znati (a losiji nece biti siguran).

Nije dovoljno samo znati sabrati, vec je BITNO i kako interpretirati i zapisati rezultat.

Veoma uproscen primer:

Znaci sabiranjem (vec samo) dva dovoljno velika 24 bitna broja dobije se 25obitni broj. E sad, kako rezultat prikazati kao 24 bitni broj (pretpostavka je da je u pitanju 24bitno snimanje)? Mora doci do nekog zaokruzivanja, a algoritam koji se tom prilikom koristi znatno utice na krajni rezultat. Najjednostavnije je samo odbaciti sve posle 24te cifre (truncation), ali u ovom slucaju je ocigledno da je 100000000000000000000000 daleko od tacnog rezultata, i sad kad se to jos pomnozi sa brojem kanala koji se sabiraju (mixaju)... http://rodaplus.net/forum/images/smiles/gaah.gif znaci mora se koristiti neki drugi algoritam, i da skratim - dobri programi koriste dithering (opet je pitanje koji dithering algoritam je najbolji), a dithering je u osnovi proces dodavanja nasumicnog (random) suma (niskog nivoa), pa rezultati sabiranja NIKAD NEMOGU biti isti ni kod dva uzastopna puta ponovljenog mixa u istom software-u, a kamoli u dva razlicita software-a. To jos uvek ne znaci da ih mozemo i cuti, posto su te razlike obicno ispod -122 db

RM

P.S. Posto sam jos uvekm na moru, ja resio da jos malo zatalasam http://rodaplus.net/forum/images/smiles/wave.gif diskusiju. :p

Ma sve je to ok ali , poenta je da fazno ponistavanje ukazuje da je rezultat sabiranja kod razlicitog softwera matematicki identican !
Imaju li svi isti algoritam ???? verovatno ne.
Cak i na -122db rezultat bi bio "nesto" a ne nista.

SumAnuT
02-09-2007, 09:30 AM
Veoma uproscen primer:

Znaci sabiranjem (vec samo) dva dovoljno velika 24 bitna broja dobije se 25obitni broj. E sad, kako rezultat prikazati kao 24 bitni broj (pretpostavka je da je u pitanju 24bitno snimanje)? Mora doci do nekog zaokruzivanja, a algoritam koji se tom prilikom koristi znatno utice na krajni rezultat.

Nemaju sve cifre istu vrednost iliti tezinu, pa se one sa kraja, sa najmanjom vrednoscu odbacuju, tako da to i ne utice toliko znacajno na rezultat?

anap25
11-10-2007, 11:53 PM
:banghead:
Bok! Ne zelim vam kvariti veselje al ovaj test je neispravan u startu. Stvarno nemam volje citat sve ove stranice, ali koliko sam skuzio iz prvih par stranica autor testa i sam napominje da nemaju svi primjerci isti level sto je apsolutno odmah u startu krivo. A vidim netko je spomenuo i pan law sto je apsolutno nebitno za ovaj test da je napravljen kako treba.

Sad da ne solim pamet vec je nebrojeno ovakvih testova napravljeno no nazalost samo je par njih bilo tehnicki ispravno. Cak je i sam digidesign nedavno napravio slicnu stvar(ispravno dakako) i mnogi sa takozvanim "golden" usima nisu mogli cuti razliku. Bilo bi zgodno da se autor svega ovoga prvo tehnicki informira prije nego povede stotine ljudi u krivom smjeru. I na kraju dana ne moram valjda ni napominjati da su na slijepim testovima bezbroj puta pali i sami proizvodjaci famozne turbo uber analogne opreme kao i digitalne. Nemam linkove ali dovoljno je potraziti na gearslutz, kvr ili sire.

Steta...mogao je biti dobar test....Ali bar mi je uljepsalo dan ono da neki prog dodaje reverb, neki compresira a neki distorzira....super fora...Slicno sam se razveselio dok mi je frend "demonstrirao" channel strip i kako ima open sound samo dok propustis zvuk kroz njega(ne nema lampe u sebi). Na kraju smo ustanovili da nije bio ni spojen. Al zakon fora. Cak je i mene u jednom djelu uspio prevariti i cinilo mi se da je zvuk promijenjen.

Bas je neki dan na gearslutzu progovorio covjek koji je stvarao prve SSL ekvilajzere, dizajnirao neke od vama najlegendarnijih ssl deskova a kasnije radio za cambridge i na kraju dizajnirao Sony Ofxord paletu digitalnih proizvoda. Mislim da je u par rijeci demistificirao ovakve gluposti poput nekog kungfu egzorcista. Posebno je objasnio "non linearity" bullshit oko kojeg danas vecina marketinga prica bajke (o ekvilajzerima pricamo dakako). Takodjer je i pricao o famoznim oscilacijama, takozvanim fluktuacijama koje kao daju specifican karakter nekoj opremi. Haha...presmijesno. Mada ovo nema veze sa sumiranjem covjek je dao lijepi osvrt na to kako marketing danas vodi ljude kuda zeli sto se of course odnosi i na sumiranje....

Ajmo sad jedan 64-bit summing test napravit, po mogucnosti isto neispravan izgubit jos malo vremena pa da vidmo LOL

Uzdravlje !

LACKY
12-10-2007, 01:59 AM
.bem li ga! Napljuva ti test, pa sve sa primerima sa kojekakvih foruma i to fino i skolasticki obrazlozi. Bat medjutim pitanje je kakve to veze ima sa muzikom i test i komentar?

Mogli
12-10-2007, 08:01 AM
.bem li ga! Napljuva ti test, pa sve sa primerima sa kojekakvih foruma i to fino i skolasticki obrazlozi. Bat medjutim pitanje je kakve to veze ima sa muzikom i test i komentar?

Sta napadas coveka? Samo nam je otvorio oci, tj. usi, da je sve u stvari samo stvar autosugestije! Od danas cu sam sebi kazati, za moj snimak, da je radjen na SSL-u i stvar je gotova! Ostaje mi onda samo da i druge ubedim...:p

Bitch
12-10-2007, 10:05 AM

ma neka :) pusti kolegu nek uradi svoj 256-bitni test :rotfl: ...kakve crne razlike u nivoima, o cemu on prica??
...izgleda da pola ljudi nije iscitalo ceo thread nego prosipaju filozofiju citajuci kroz redove... a bar 5 puta sam rekao da je miks isti :o samo sto to ovde puno njih to ne konta :( ali zasto bi me ranjavali pacenicki stavovi ... mozda da ubiju zelju, volju i tako to, ali ne dam se :D:D :rotfl:

e da, cim dodjem do vremena, bice malo opet preamp testova, kao i mic testica, svasta nesto, samo da dodjem malo do vremena :) ...cak je bila i ona tema Raw Drum Tracks, ako ljudi iz Lebisola dozvole, mozda cu okaciti i taj sample drum recordinga odavle :)

...taman da vratimo forum In The Game, vec duze vreme novajlije spamuju, mrze ih da koriste Search, i prosipaju google filozofiju bez realnosti.

pozzz

p.s. Lacky kas' na pivo u NS? nesto te nema :D

SHIVA
12-10-2007, 10:32 AM
Iako ne pretjerano taktichan, post mu je relativno na mjestu. Daleko od toga da test nishta ne pokazuje, ali upotreba limitera na jednom mixu, razlichite panorame, mjestimichan nedostatak pojedinih traka i ochito razlichiti nivoi reverba chine ovaj test prilichno "aproksimativnim" i subjektivnim.

Ne znam chemu inzistirash na varijanti da nas pola ovdje neshto ne konta a sam si priznao da postoje razlike u mixevima (panorame i izostanak nekih gitara ako se dobro sjecham) i da je na jednom mixu korishten limiter. Ako nekome neshto nie jasno onda si to ti... valda si prochitao manual od barem jednog limitera :rolleyes:

Umjesto da uvazhish objektivne kritike i rasvjetlish prirodu nekonzistentnosti testa (shto bi nam omoguchilo da iz njega ipak izvuchemo neke konkretne zakljuchke) ti inzistirash na tome da su svi osim tebe glupi i prodaju Google filozofiju. Shatro ne pogadjaju te "pochetnichka" mishljenja (kriterij je valda takav da je pochetnik svako tko se ne slazhe s tobom), ali svejedno imash potrebu napisati da je osoba pochetnik i da prodaje google filozofiju. Reakcija ti je konzistentna otprilike koliko i test :rolleyes:

Sad slobodno i mene mozhesh uvrstit medju pochetnike, a filozof vech ionako jesam. :mrgreen:

Bitch
12-10-2007, 11:10 AM
...e moj Shiva :( internet manijace :D

ne znam samo sta ti nije jasno pa da rasvetlim...:confused: gitare u jednom snimku ima, jer je to temp mix na kovinicevoj sabirnici, sa nekim ranim editom Vlatka Stefanovskog, koji smo zbog dogovora oko autorskih prava resili da izbacimo iz svih ostalih trackova (ko ume, razumece, i reci ce "e cool, hvala na testu" , a nece traziti dlaku u jajetu koje btw nema) i ona je jedina sa "drugacijim" miksom... da se razumeti zasto, zar ne? Sabirnica mi je bila kod mene prvog dana kad sam poceo da miksam album, i iako je mix drugaciji, zamolili su me da stavim i nju za download, cisto da cujete neke sonicne koloracije, a ne razlike u miksu (iako je to naznaceno) - namerno nisam to napisao pre nego sto su objavljeni rezultati, zato sto bi bar neko skontao o kojoj se sabirnici radi, i imao pogodak za bar jednu :D

...sve ostalo, miksevi su isti, a reverbi - tacno je da izlaze bolje na hardverskim sabirnicama, sad to sto to neko ne moze da utuvi u vugla, njegov issue... konkretno ta numera je radjena tako da sam reverbe slao sa velikim sendom u TC6000, a return mi je bio smanjen podosta, i sad vidi, nek sabirnica digne i otvori makar za 2 db-a, mnogo vise reverba se cuje.

...google filozofija, i citanje izmedju redova... pa da tu smatram i tebe, zato sto sam sve ovo vec napisao tamo negde na pocetku thread-a, al te mrzelo da citas, pa eto i mene je mrzelo da dvaput kucam ISTI tekst, pa sam ti izasao u susret i spasio te par klikova misem...

...ne znam samo sto da se vredjamo :confused: ...test mi je los, kao i moj prethodni post?? ...Mogu i ja tebe vredjati, pa to je najmanji problem :D samo ne znam zasto? Mada sam si sebe odao, filozofiras po ceo dan, umesto da napravis nesto i budes in the game, ti prosipas filozofije i trosis kilobajte na Rumski serveru za psihological ispade i prosvetljavas teme ljudskog postojanja :) uradi analizu svojih postova na ovom forumu, i videces koliko % ima veze sa muzikom, zvukom, a koliko o nekim tamo filozofijama :D alal vera, ne branim nikakve teme na forumu, niti to ima smisla, ali ne vidim da mlacenje prazne slame takodje ima smisla. Ako ti nesto nije jasno, uzmes i pitas, ali prethodno iscitas sve
sto pise pa ako ne nadjes odgovor, pitas. Da ne kazem koliko ima RTFM likova... ljudi jednostavno ne vole da citaju manuale, pa to ti je... lakse je otvoriti topic i pitati kako da promenim midi kanal na sintu, nego da pregleda svoj pdf ili stampano izdanje....

jbg bate, u pravu sam, pa ti vidi :) no hard feelings, ako neko ume da prihvati kritiku, taj sam, ali uvek gledam KO mi da kritiku ;)

pozz :)

Bitch
12-10-2007, 11:19 AM
zaboravih, limiter je bio nesto tipa na -0.5db, samo da ne ode u crveno... nikakav ultramaximizing i te fore... vidim da nesto nisam napisao :D

SHIVA
12-10-2007, 01:58 PM
zaboravih, limiter je bio nesto tipa na -0.5db, samo da ne ode u crveno... nikakav ultramaximizing i te fore... vidim da nesto nisam napisao :D

kako ti onda drugi mixevi nisu otishli u crveno? Ako su svi jednaki bilo bi logicno da svi idu u clip. Osim toga mogao si mixeve snimit na 32bit float point pa i malo clip-anja ne bi pravilo nikakav problem :rolleyes:

Ako netko vjeruje u magiju hardvera koi pojachava reverbe u odnosu na ostale trake... to nie moj problem. Uostalom ja sam svoe mishljenje dao prie nego se i krenulo komentirati o limiterima i ostalom. Pri svom mishljenju i ostajem... iskreno djeluje mi kao da je test ili aljkav ili "navodjen" da stvori odredjenu sliku, ali to je samo moj problem i moje filozofsko Google mishljenje koje apsolutno nema veze sa sluhom i iskustvom :)

nenad
12-10-2007, 02:40 PM
Čitam i ne mogu da verujem.....opet rasprava.......:mad:
ajd' ovako : bacio sam jedan projekt iz nuenda na net.....projekt je nebitan
i nema frke oko autorskih prava:), čist zez. Ali eto mo?e da se iskorisri u svrhu testiranja.
znači radi se mix i ne dira se ni?ta, pa se sabira u već pomenute skalamerije, pa sve to na net na slu?anje....a onda načuljite u?i i oslu?kujte.
Znači nikakve promene gitara, reverba, panorama i ostaloga sto mo?e da ljude dovede u dilemu, kao predhodni test.
Eto to je moj predlog !!!

bole
12-10-2007, 03:35 PM
:banghead:
Bok! Ne zelim vam kvariti veselje al ovaj test je neispravan u startu. Stvarno nemam volje citat sve ove stranice, ali koliko sam skuzio iz prvih par stranica autor testa i sam napominje da nemaju svi primjerci isti level sto je apsolutno odmah u startu krivo. A vidim netko je spomenuo i pan law sto je apsolutno nebitno za ovaj test da je napravljen kako treba.

Sad da ne solim pamet vec je nebrojeno ovakvih testova napravljeno no nazalost samo je par njih bilo tehnicki ispravno. Cak je i sam digidesign nedavno napravio slicnu stvar(ispravno dakako) i mnogi sa takozvanim "golden" usima nisu mogli cuti razliku. Bilo bi zgodno da se autor svega ovoga prvo tehnicki informira prije nego povede stotine ljudi u krivom smjeru. I na kraju dana ne moram valjda ni napominjati da su na slijepim testovima bezbroj puta pali i sami proizvodjaci famozne turbo uber analogne opreme kao i digitalne. Nemam linkove ali dovoljno je potraziti na gearslutz, kvr ili sire.

Steta...mogao je biti dobar test....Ali bar mi je uljepsalo dan ono da neki prog dodaje reverb, neki compresira a neki distorzira....super fora...Slicno sam se razveselio dok mi je frend "demonstrirao" channel strip i kako ima open sound samo dok propustis zvuk kroz njega(ne nema lampe u sebi). Na kraju smo ustanovili da nije bio ni spojen. Al zakon fora. Cak je i mene u jednom djelu uspio prevariti i cinilo mi se da je zvuk promijenjen.

Bas je neki dan na gearslutzu progovorio covjek koji je stvarao prve SSL ekvilajzere, dizajnirao neke od vama najlegendarnijih ssl deskova a kasnije radio za cambridge i na kraju dizajnirao Sony Ofxord paletu digitalnih proizvoda. Mislim da je u par rijeci demistificirao ovakve gluposti poput nekog kungfu egzorcista. Posebno je objasnio "non linearity" bullshit oko kojeg danas vecina marketinga prica bajke (o ekvilajzerima pricamo dakako). Takodjer je i pricao o famoznim oscilacijama, takozvanim fluktuacijama koje kao daju specifican karakter nekoj opremi. Haha...presmijesno. Mada ovo nema veze sa sumiranjem covjek je dao lijepi osvrt na to kako marketing danas vodi ljude kuda zeli sto se of course odnosi i na sumiranje....

Ajmo sad jedan 64-bit summing test napravit, po mogucnosti isto neispravan izgubit jos malo vremena pa da vidmo LOL

Uzdravlje !
nadji vremena i volje i procitaj sve stranice....

Max
12-10-2007, 07:52 PM
Pa zasto sam vam ja koji q stavljao test iza Buzginog ???? :mad: :(

Pozdrav

ANITA
12-10-2007, 10:57 PM
Max, što ne kažeš da si i glumac?!
http://www.grapheine.com/bombaytv/index.php?module=see&lang=br&code=448bc144c5b0fb348e4f6df511e38cfb

nenad
12-10-2007, 11:59 PM
Pa zasto sam vam ja koji q stavljao test iza Buzginog ???? :mad: :(

Eto.....ljudi ne čitaju red po red pa onda izvlače iz mozga neko svoje viđenje.
I jo? jedno mi nije jasno, a neko je već pomenuo, koliko ljudi uop?te ne čitaju MANUAL-e. Sve ne?to kao lako ćemo......ma q lako......čitaj...uči...pitaj ?ta nije jasno.....ali ba? tim redosledom !!!

nenad
13-10-2007, 12:03 AM
Max, ?to ne ka?e? da si i glumac?!
http://www.grapheine.com/bombaytv/index.php?module=see&lang=br&code=448bc144c5b0fb348e4f6df511e38cfb

Evo sada sam pogledao ovo !!!!!!!!!!!! EXTRA JE !!!!
No comment !!!:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

ANITA
13-10-2007, 12:06 AM
Evo sada sam pogledao ovo !!!!!!!!!!!! EXTRA JE !!!!
No comment !!!:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

Ima jo?! :D http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=174504#post174504

anap25
13-10-2007, 02:00 PM
We hope this will help you understand a thing or 2 before you will freak out.

You may ask yourself:
Different DAW = different Sound Engine ?!

Answer:
They all sound the same.

In sane, sensible, real-world practice there is no measurable difference between them. If you rig a test specifically to wring out the differences between how tiny decimals are rounded or truncated then you might be able to get a miniscule detectible (but not audible) difference between say 32-bit fixed-point results and 64-bit floating point. You can check out Lynn Fuston's Awesome DAWsum CD to compare a bunch of different analog and digital summing, but I can save you the trouble and tell you that among the digital summing busses, there is no difference.

So... what's with all the people who swear that DAW X sounds better than Y? Some of this is plain old "placebo effect," and some of it is user error, and some of it is a third thing I'll get to in a sec. There are several "hidden" ways in which users can very easily and unknowingly make invalid comparisons of what they *think* should be a simple A/B test. One is having dither, or a different type of dither enabled or disabled on one DAW but not the other-- this can give one DAW smoother-sounding tails and greater low-level detail, or another a slightly "veiled" sound with less sense of audio "black space" between notes-- exactly the kind of slight, ephemeral "lower quality" that people often refer to with one vs another. Another far more dramatic, but also easy-to-misunderstand difference is pan law. If you move the exact same project files from one DAW to another, and one of them has a different default pan law, then the difference in size, loudness, apparent detail, stereo spread, and instrument clarity could be pretty dramatic, although still within the realm of stuff that could be mis-heard as "better quality." These kinds of mistakes are easy to make if you don't really know what you're doing.

The one area where there *might* be a real difference is plugin handling. Theoretically all this stuff has specs that the plugin developers and the DAW developers should be following, but most of us are aware that not all plugins get on equally with all hosts. This is technically a *bug* and not a difference in the audio engine, but it's there.

For the record, it is pretty easy to perform a null test (as long as you know exactly what you're doing) to compare DAWs, and they all null completely when used sensibly. If you really push the limits and try to force a project to reveal differences, then you might get microscopic variations down at like -132dB from a 32-bit fixed engine vs a 64-bit float engine, but nothing that is going to be audible in a real double-blind listening test. It's also worth mentioning that fixed-point engines are susceptible to intersample distortion if you were to run all your levels right up to 0dB, but again, in sensible real-world practice it's not going to make any difference, and cakewalk users have nothing to fear since they have 64-bit float, which is the best you can get anyway.

Digital audio engines are just performing mathematical operations, like a calculator. If you plug in 4+4 on your calculator and I plug in 4+4 on mine they should both always spit out 8, unless one is outright broken. The microscopic differences between fixed point and floating-point and 64-bit vs 32-bit are basically like calculators that have 80 decimal places instead of 60, or that chop off the decimals that won't fit vs rounding them. So for instance if you divide 2/3 in one, it might spit out 0.66666666666666666666666666667, and the other might spit out 0.666666666666666666666666666. Those are generally not meaningful audible differences, and they are certainly not the kind of across-the-board "better quality" that is implied in many debates.

These kinds of things come up often on internet message boards, and lots and lots of theories from the brilliant to the preposterous get tossed around, and lots of flames and accusations and ill-will often gets expended before anyone actually goes to the small trouble of posting a reproducable null test, and then it invariably turns out that they are the same.

The best measure of a DAW or any piece of audio equipment is the degree to which it allows you, the engineer, to achieve the most satisfying recordings quickly and easily. We can make objective measurements of a device until we're blue in the face, but if X allows you, the particular user, to achieve the sonic results you're looking for easily and on-the-fly, then it is better than Y if Y does not, no matter who comes along with any kind of mathematical proof or whatever that they are equivalent.

At the end of the day, the objective should be to provide the listener with a satisfying, convincing, and immersive listening experience, and in that sense, some device that has been scientifically proven to achieve some benchmark or another is more or less irrelevant. It is helpful to understand the science, theory, and art of audio, because it makes it easier to achieve a better subjective litening experience. But most of the debates about which DAW is empirically "best" are basically just people trying to justify what they like, and mostly a waste of time.

Pa onda tko zeli neka sanja.

Mislim null test rasprsuje sve mitove naravno dok ga se zna upotrijebiti. To bar nije tesko napraviti i matematicki je dokazano najbilze sto se korisnik moze pribliziti rezultatu (bez poznavanja interne scheme hosta)...

Ludnica....Ovih dana mi stalno dolazi jedna misao u glavu dok razmisljam o svemu ovome. Nevjerovatno je sto je sve covjek sposoban uciniti stvarnim u svojem umu a sve u svrhu samo da bi si olaksao snalazenje u vanjskom svijetu.

Super cinjenica. Vidim mnogo je ljudi to shvatilo i debelo to iskoristava a iz ovog citavog threada vidi se da jos uvijek postoji i more ljudi koji vole biti iskoristeni u tu svrhu i jos se k tome osjecaju dobro. Ma fenomenalno...Obozavam ljude ;)

ANITA
13-10-2007, 05:52 PM
anap25, članak je sasvim na mjestu, no test koji je Bitch radio je uključivao digitalne ALI I analogne sabirnice, o čemu u textu nije bilo riječi.

anap25
13-10-2007, 08:10 PM
Ja se ispricavam. Trebao sam napomenuti da u proslom postu sa stranice br 24.mislim i ja pricam samo o digitalnim mixerima. Analogni su naravno potpuno nesto sasvim drugo. Moja isprika sto nisam odmah napomenuo i hvala sto ste me podsjetili. Svejedno tvrdim da test nije potpuno ispravan zbog glasnoce. Naravno da ne moze biti potpuno ista na svim primjerima ali koliko vidim mogle je to i bolje. Ovak je normalno da neko percipira glasnije kao bolje.

Usput iskopao sam jos nesto da se malo nasmijemo svi ;)
Evo pravi oglas ako netko hoce nabrzinu zaraditi milijun dolara hahahaaaaa
(napomena...."audiofili" izbjegavajte ovo)

http://gizmodo.com/gadgets/calling-bullshit/james-randi-offers-1-million-if-audiophiles-can-prove-7250-speaker-cables-are-better-305549.php

google
28-10-2007, 12:42 PM
Sada ne (ne ovog trenutka), ali u Septembru cete moci da cujete o cemu pricam, obzirom da zavrsavamo 2 ili 3 albuma... Ja necu praviti AB test sabirnica, samo cu vam prezentovati kako zvuci smiksano, a kako je zvucalo u startu, recimo, avi presudjujte o karakteru i zvuku, a o tome sam dovoljno prdeo:

1. polu-extremno budzenje (novi album Jelene Karleuse, koji mora da zvuci komercijalno, nadrkano, dakle, bice primera jacih kompresija itd. Ideja nije sterilan album, bice prljavstina i raznih igrarija, al' ok, otom potom.)

2. transparentniji, prirodan pristup (Adama Yalomba - cuveni muzicar iz Malija, Afrika cija grupa novi album radi kod nas, u studiju Ateljea Trag u Beogradu. Ujedno to je za nas i pocetak, nadam se uspesne, saradnje sa Africkim celeb. muzicarima/grupama iz Malija. Radi se o potpuno akusticnom albumu koji se i snima i miksa kod nas, u nasoj produkciji. Veliko mi je zadovoljstvo sto ce se to odigrati, jer malijski muzicari drze visoku poziciju u world musicu, a ovakva saradnja ne dogadja se bas svakog dana, da ne kazem uopste, kod nas. Uglavnom rade u Francuskoj ili Americi)

3. polu-extremno budzenje, ponovo (MAROKO, tj. Marko ex 187 ciji album pripremamo vec duze, ali do kraja Septembra imacemo bar veci deo, nadam se. Estetski se album razlikuje drasticno od ranijih nasih radova sa 187, daleko je sofisticiraniji, ali obzirom da je rec o repu, tj. miksu repa, komercijale:D i "slicnih" zanrova, ocekuje se da bude tvrdo i krupno.)

Eto, toliko... Mislim da ce primeri biti ok, jer su potpuno razliciti. Sem kod Adame Traore Yalombe, mi smo i autori svih aranzmana i vecine kompozicija... Sve se snima i miksa u nasem studiju, u nasoj produkciji. Sad ne mogu i nemam vremena da se petljam i postavljam nesto sto jos nije zavrseno.

Ok, da ne serem vise... Strpi se de tada, pa cemo diskutovati!

Pozdrav!;)

Marko, da li je ovo gotovo ili pri kraju?

perun
29-10-2007, 01:35 AM
Marko, da li je ovo gotovo ili pri kraju?

Gotovo nije... Pri kraju jeste!

Jebi ga, opusteni smo, i previse... Al ispunicu obecanje, polako!

Pozdrav!

anap25
29-10-2007, 09:07 AM
Hehehe evo(ako vec nije) vam jos malo linkova analog vs digital console. Fala bogu ovi iz digidesigna su to napravili ispravno.

http://www.digidesign.com/index.cfm?langid=100&navid=49&itemid=25711

Dubljke u stranici se moze naci i kviz(challenge). Pogodio sam samo dva puta od 7 sto znaci 29% iliti vjerovatno slucajno. Izgleda da nisam od onih koji imaju "zlatno uho" :banghead:

Max
29-10-2007, 12:09 PM
eeee .....bilo , pricali , proslo .....

Hajde potrudi se pa procitaj ovaj thread od pocetka do kraja , posto se konstantno vracas na njega , pa bi bilo pametno i da ga procitas celog .....

Pozdrav

anap25
29-10-2007, 01:08 PM
Ok, obecajem :D

silicon science
15-11-2007, 11:09 PM
Evo danas licno bio kod gos'n Bitch-a i poslusao sve sabirnice side by side, i razlike su drasticne:grin: SPL I NEVE su daleko ispred svih po pitanju definicije i puncha i topline i dinamike i sve, mada je svaka obojena na svoj nacin, za razliku od soft koje su vrlo slicne. Jedino se izdvaja Pro Tools HD koja ima delic tog hardverskog zvuka, ali ni blizu kao gorespomenute. Al koliko para toliko i zvuka:wink:

Max
16-11-2007, 11:02 AM
...... Je l' ima neki smajli koji puca sebi u glavu ????

Pozdrav

sasaristic
16-11-2007, 11:09 AM
...... Je l' ima neki smajli koji puca sebi u glavu ????

Pozdrav

:rotfl: :rotfl: :rotfl: