PDA

View Full Version : Koje su sanse da nadjem Roland D50?

fischek
24-07-2007, 07:26 PM
Zdravo,

Gledao sam celo detinjstvo Roland D-50 otpozadi na spotovima, pa bih da probam da nadjem neki u sto je moguce boljem stanju. Da li imate predstavu o tome gde i za koliko para?

Hvala!

OFF
24-07-2007, 08:49 PM
Naleti u oglasima....oko 150e

roginator
24-07-2007, 09:23 PM
osobno mislim da je to vrlo kompleksan, zanimljiv orginalan i JAKO POTCIJENJEN sint s odlicnim zvukom....

minusi su mu:

-trom midi...nije za brze sequence...mada postoji MEX expanzija ali to nisam probao...navodno je onda brz...
-noise koji je vrlo specifican......ali nije previse nametljiv
-tipke ...KLASIKA ROLANDOVA ZA LATE 80s..gumice su dosta problematicne ako ga se puno lupa.....

sve ostalo je VELIKI ++++++++

fischek
24-07-2007, 09:58 PM
Da da, legendarna je sprava - zato me i zanima :) Nisam znao za sve te nedostatke, ali dobro...prezivecu. Samo mi je vazno da bude u sto boljem stanju - da ne bude neko raspadanje :)

Don Solaris
24-07-2007, 11:33 PM
Gledao sam celo detinjstvo Roland D-50 otpozadi na spotovima, pa bih da probam da nadjem neki u sto je moguce boljem stanju.
Odličan synth. Nevjerovatno koliko vrsta zvukova možeš pokriti s njime. Vrlo dobri analogni zvukovi, odlični (ako ne i najbolji) organ soundovi, širok zvuk (može potegnut i supersaw boju) ali ne baš topao, hrpa hibridnih zvukova zahvaljujući ring modulatoru i lo-fi sampleovima. Tamo početkom 90-tih svaki taljanski producent ti je imao barem jedan D-50, neki čak i 8 komada naslaganih jedan na drugi kao npr. Gianfranco Bortolotti.

Obavezno si poslušaj demo koji je napravio moj prijatelj Paolo Di Nicolantionio (inače vlasnik Synthmanie (http://www.synthmania.com/Synthesizers.htm)): http://tinyurl.com/333flb

Ovo je pak radio jedan poznanik - nešto u stilu Larry Fast-a: http://analogkid.us/Soundbytes/LinearDrift.mp3

Oprez. D-50 nema filter! Zbog toga i ne možeš provlačiti sampleove kroz "filter" od D-50, jer ga jednostavno - nema. Ali ga zato analogni dio može emulirati pa je rezultat sličan zvuku rezonantnog filtera. Može se reći da je D-50 zapravo prvi VA synth ikad napravljen. Cjeli "analogni" dio + filter je zapravo DSP.

roginator
25-07-2007, 12:24 AM
alo DON Kaj je teb????i......:o :o :o :o da d50 nema filter:o :o :o :o

D50 ima filter s rezonancom......

http://www.vintagesynth.com/index2.html

inace imam D550 s PG 1000 nedavno kupljen JEFTINO i naravno da ima i filter i TVF....doduse resonance ima samo od 0 do 16 sto i nije fina podjela ali .....
inace onaj drugi demo je D50 filter kroz neki random LFO.....

a i onaj sweep u podlozi je rezonanca s filtera iz D550

Don Solaris
25-07-2007, 09:06 AM
alo DON Kaj je teb????i......:o :o :o :o da d50 nema filter:o :o :o :o

D50 ima filter s rezonancom......
:)

Polako. Inače D-50 jedan od mojih omiljenijih synthova, imam ga skoro 7 godina, a i razumijem se pone?to u te spravice sa tipkama, pa dozvoli da objasnim. Vintagesynth je ok site za početnike, ali ne pi?e sve tamo...

Jesi si ikad otvorio D-50? Ma sigurno jesi - ili je crkla baterijica ili je joystick trebalo počistit sa kontakt sprejom ili sredit koji gumbić. Ok, idemo dalje.

Dali si primjetio ne?to neobično? Naprimjer ovako ne?to: synth ima 32 polifonije sa 2 analogna oscilatora po patchu (od kojih svaki nudi pulse i saw). Znači to bi bilo 64 oscilatora. Pa gdje li su se sakrili svi ti oscilatori? Jel si mo?e? zamisliti prostor koji bi zauzimala 64 analogna oscilatora? Odgovor je -> nema analognih oscilatora i nema klasičnog filter-a chipa. Već - kao ?to sam napisao u prethodnom postu, analogni dio emulira filter. Za?to?

Godina je 1986-ta i Roland se sprema na dizajniranje D-50. Tada, niti jedna kompanija na svijetu nije bila u stanju proizvesti digitalni rezonantni filter. To bi naprosto bila znanstvena fantastika. Takav čip tra?i puno DSP-a, koji u ono doba - nije postojao. Prvi uređaj koji je imao digitalni filter u to doba bio je TX16W (1987), no to je bila igračka od filtera koja se je samo mogla podesit iznad 300 Hz. Da bude jasno o čemu pričam, Korgu je trebalo skoro deset godina(!) od tada, da napravi digitalni rezonantni filter koji će se pojaviti u Trinity-u.

Zato su Rolandovi in?enjeri 1986-te godine do?li na jednu genijalnu ideju. Napravili su sklop koji na pravokutnom signalu mo?e opona?ati filter. To ne tra?i puno DSP-a, po?to se sve unaprijed mo?e proračunati. Ima? samo jedan waveform na ulazu -> shodno tome unaprijed zna? ?to će biti na izlazu. Zatim u kombinaciji sa sinusnim signalom jo? mo?e? proizvesti i pilasti signal. To se lijepo mo?e vidjeti na slici ispod (ovo neće? naći na Vintagesynth exploreru). Pogledaj malo bolje ?ta se nalazi u "filteru" - ovaj cijeli veliki blok u sredini je TVF(!):

http://homepage.mac.com/synth_seal/images/lasynth.gif
(http://homepage.mac.com/synth_seal/images/lasynth.gif)

Pitanje za soma dolara. Ako D-50 ima filter, za?to ne mo?e filitrirati PCM sampleove? Ako D-50 ima filter, za?to ne filtrira i pilasti valni oblik, već ga je prislijen stvarati naknadno? Čim odabere? neki PCM sample, filter misteriozno nestane. Za?to? Zato ?to nema pravog filtera. Da unutra postoji pravi filter, onda bi mogao normalno filtrirati i analogni dio i PCM sampleove. Filtera nema i proći će jo? 4 godine prije nego se u Rolandovom synthesizeru pojavi prvi digitalni rezonantni filter i to konkretno u D-70.

Ovo ?to se nalazi u D-50 je samo emulacija filtera. Kao ?to sam i spomenuo več u prethodnom postu. Stvar solidno radi i stvara jednu specifičnu boju, karakterističnu za D-50.

Meni je samo ?ao, za?to se je stalo sa razvojem ovakvog DSP-based generiranja waveformova. Bilo bi super imati, recimo na JD-800 uz sve one sampleove da ima? jo? i dodatni DSP engine koji generira square i saw sa Pulse Width Modulacijom, na način na koji to radi D-50.

I za kraj, ?ta reći - D-50 je prava klasika. Imam doma jedan u 100% mint stanju (kupljeno od prvog vlasnika) i znam da će za 5 godina vrijediti barem duplo. To je jedostavno sprava koja se ne prodaje. Slično kao i JD-990. A danas, danas se synthovi jednostavno vi?e ne rade tako kvalitetno!

shufter
25-07-2007, 09:45 AM
Čovjek zna znanje!

roginator
25-07-2007, 11:11 AM
@ Don ajde nek ti bude...ja sam malo radio na D550 jer je jos friski....bum ti rekao za koji dan....malo vise......

;)

jesi li pronasao kakav info za MEX expanson????

BTW otvorih D550 unutra skoro nis nema :o :o :o
par ICa i mislim u odnosu na mogucnosti i vreme proizvodnje i tehnolohgiju:o :o :o :o :o :o :o :o

eto....

Don Solaris
25-07-2007, 11:40 AM
@ Don ajde nek ti bude...ja sam malo radio na D550 jer je jos friski....
Jel si ga možda kupio preko news grupe, mislim da je bio 1500 kn. Jel to taj?

Ako je. Ufffff..... baš sam ga ja htio kupiti ali sam zakasnio. Naime, nemam više mjesta u sobi i prisiljen sam prodati D-50.

Sa druge strane, žao mi je ko psu, jer ovaj D-50 koji imam je u muzejskom stanju (novo novcato !!!!). Neznam ni sam šta da radim. Znam da ako ga prodam da će jednog dana biti :banghead:.

Nemam pojma jel ima još koji D-550 u Hrvatskoj. Oni su dosta rijetki.

jesi li pronasao kakav info za MEX expanson????Ma ne isplati se. Danas sve možeš rješiti overdubom u Cubaseu ili čemu već radiš. Ja potpuno ignoriram sve te eskpanzije, neovisno jel se tiću timbrala ili polifonije. To je super za živu svirku & stuff, ali za studio... nek novac ode u nešto drugo.

BTW otvorih D550 unutra skoro nis nemaTo je zapravo prvi VA synth ikad napravljen. I ja sam svojedobno mislio da je "analogni dio" napravljen od analognih komponenata, ali kada sam otvorio D-50, taj san se lagano istopio. A pogled na shemu filtera ispričao je cjelu priču.

fischek
25-07-2007, 11:42 AM
Stani malo. Jel si ga mozda kupio preko news grupe, mislim da je bio 1500 kn. Jel to taj?

Ako je. Ufffff..... ba? sam ga ja htio kupiti ali sam zakasnio. Naime, nemam vi?e mjesta u sobi i prisiljen sam prodati D-50.

Pa, nista - prodaj ga meni - to je ionako tema topic-a :D

roginator
25-07-2007, 01:19 PM
Prvi VA ikada je 8 bitni RMI KCII

vjeruj mi i provjeri...davna 1974 godina ;)

Don Solaris
25-07-2007, 01:28 PM
Pa, nista - prodaj ga meni - to je ionako tema topic-a
D-50 i D-50 u 100% mint stanju ne koštaju isto. Evo ga (http://cgi.ebay.de/Roland-D50-Syntesizer-D-50-Topzustand_W0QQitemZ320138791121QQihZ011QQcategory Z47037QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) na eBayu jedan u mint stanju otišao za 360 EUR. Znači, ne isplati ti se uzimat od mene. :)

Don Solaris
25-07-2007, 01:31 PM
Prvi VA ikada je 8 bitni RMI KCII
Može se reći.

Nego, gdje si kupio D-550? News oglas?

fischek
25-07-2007, 01:36 PM
D-50 i D-50 u 100% mint stanju ne ko?taju isto. Evo ga (http://cgi.ebay.de/Roland-D50-Syntesizer-D-50-Topzustand_W0QQitemZ320138791121QQihZ011QQcategory Z47037QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) na eBayu jedan u mint stanju oti?ao za 360 EUR. Znači, ne isplati ti se uzimat od mene. :)

Ne znam cemu to objasnjenje da D50 i mint D50 ne kostaju isto. Ja sam samo pitao koja je cena ako se secas (ako ne pogledaj gore).

A za Ebay, sto se mene tice prodaj ga i za 720 e ako mozes - nemam nista protiv. :)Mene je vise interesovala realna cena za dobro ocuvani D-50.

Don Solaris
25-07-2007, 02:34 PM
Ne znam cemu to objasnjenje da D50 i mint D50 ne kostaju isto. Ja sam samo pitao koja je cena ako se secas (ako ne pogledaj gore).

A za Ebay, sto se mene tice prodaj ga i za 720 e ako mozes - nemam nista protiv. :)Mene je vise interesovala realna cena za dobro ocuvani D-50.
Rekao si mi, citiram "Pa, nista - prodaj ga meni ".

A ja sam ti na to odgovorio da ti se od mene ne isplati uzimati i ujedno objasnio zbog čega.

Nadam se da je sada jasnije.

fischek
25-07-2007, 02:37 PM
Rekao si mi, citiram "Pa, nista - prodaj ga meni ".

A ja sam ti na to odgovorio da ti se od mene ne isplati uzimati i ujedno objasnio zbog čega.

Nadam se da je sada jasnije.

Bio je tu i neki private message - ako treba mogu da citiram ovde. Sve je jasno, bez brige.

Don Solaris
25-07-2007, 03:01 PM
Bio je tu i neki private message.
Eh, tek sam ga sada vidio. Neznam za?to mi ne javlja da imam private message, a selektirao sam da mi javi novu poruku svaki puta.

Evo poslao sam PM.

Pozdrav!

fischek
25-07-2007, 03:03 PM
Eh, tek sam ga sada vidio. Neznam za?to mi ne javlja da imam private message, a selektirao sam da mi javi novu poruku svaki puta.

Evo poslao sam PM.

Pozdrav!

Video sam - hvala na savetima.

Don Solaris
25-07-2007, 09:16 PM
a sam malo radio na D550 jer je jos friski....
Đe's ga kupio??!!:rotfl:

roginator
25-07-2007, 09:20 PM
:p :p :p :p :p :p :p 200 evra s PG-om :p :p :p :p :p :p :p

kupljeno blizu EU :D :D :D

Don Solaris
26-07-2007, 09:36 AM
:mad::mad::mad::mad::mad:

You lucky bastard !!!!!!!!!!

roginator
28-07-2007, 12:55 AM
http://cgi.ebay.com/Roland-D-550-D-550-Classic-Sound-Module-with-FAT-sounds_W0QQitemZ200132295959QQihZ010QQcategoryZ237 90QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

eto pa ganjajte d550...

to je oko 150 <Eura

Don Solaris
28-07-2007, 07:37 AM
eto pa ganjajte d550...

to je oko 150 <Eura
Nije loša cijena, ali ide to i do 170 $.