View Full Version : pomoc oko IBANEZ-a?
Naime radi se o sledecem: dosao sam u posed el. gitare na kojoj pise Ibanez, ali nekako cudno (z kao da je cirilicom). Po serijskom broju na plocici koja se nalazi na poledjini vrata, sam saznao da je gitara napravljena 1976 god (to sam pronasao na netu). Pa me zanima kako da utvrdim da li je to pravi Ibanez (na sajtu nema nista sto lici na tu gitaru - inace izgleda kao Gibson Les Paul). Stavio bih i slike, ako neko hoce da mi pomogne, ali ne znam kako, cisto da bude razumljivije. Sve u svemu zanima me da li da je pazarim ili ne, tj da li da je platim kao da je Ibanez ili kao kopiju posto ima super zvuk. Unapred hvala...
BTW... nije mi jasno kako do sada nisam nigde naisao na ovaj forum, stvarno je penal. Hehehe
E da evo i slike. Nije bas nesto ali mislim da se vidi...
http://img403.imageshack.us/img403/1329/git01wp7.jpg
Izvinjavam se na velicini. Ko ima Dial-up neka ovo preskoci.
Pozdrav
dawid
16-07-2007, 08:06 PM
ja sam jedno vreme imao tu gitaru i bio sam skroz zadovoljan!! Taj natpis, to ti je stari ibanez logo. Ako nije skupa - kupuj slobodno, a ako neces ti - ja cu :mrgreen:
mare_ns
16-07-2007, 08:07 PM
Pozdrav,
da, to se cini kao original. Tako izgleda logo na starijim Ibanezima. Btw, verujem da odlicno radi. Cuo sam sve najbolje o tim starim kopijama Les Paula. Koliko placas za njega, ako nije tajna. I, ako moze jos neka slika- bas bih voleo da vidim kako izgleda UCELO...:D
Instrumenti se kupuju "po zvucnosti". To sta pise i kako pise, ne mora nista da znaci.
Evo mucim se oko slike cele gitare. Image Shack me zeza. Cena? prava sitnica....
mare_ns
16-07-2007, 08:20 PM
Ne mora nista da znaci, osim ako ti neko ne proda Gibson Les Paul za 2000 DM, da bi se naknadno ispostavilo da to nije original ( jebi ga bio sam klinac). Onda je jos kako bitno sta pise i kako pise. Covek s pravom pita.
ah napokon
Sto je to tako komplikovano
http://img530.imageshack.us/img530/2299/gitcelaky7.jpg
malo je mutno,ali mislim da se vidi
-neshapesha-
16-07-2007, 08:46 PM
uh , lepotica :)
mare_ns
16-07-2007, 09:01 PM
Da, da, lepo izgleda. Kobilica je, cini se, malo budzena ali nema veze ako nista ne zveci i tandrce :rolleyes: , onda je samo pitanje estetike. A, i magnetima bi dobro doslo ribanje, deluju kao da ima po kile katrana na njima.
Sve u svemu, to su sitnice, gitara stvarno deluje ocuvana za svoje godine. I, nemoj da si tako tajnovit, raci koja je cena, bas me interesuje.
Ma za cenu pregovori nisu jos ni poceli, jer je vlasnik, koji inace nije klinac, nije zainteresovan za istu, posto ima jos jednu takvu samo crnu. A i gitara vec 10 godina nije kod njega, pa ne znam koliko da mu ponudim a da ne izgleda smesno. Ni njemu ni meni... Ja bih naravno da dam sto manje, ali istovremeno da ne izgledam neozbiljno. Pa ako ima neki predlog necu se buniti.
Inace na gitari sve radi, nista ne zveci i utisak je sve pet. Ustvari malo civije preskacu ali nove kostaju oko 2000 dinara.
Ustvari malo civije preskacu ali nove kostaju oko 2000 dinara.
Mozda... Ali komad...
Cudno, meni su nudili svih 6 po ceni od 1800 din. Doduse ne original. Ali bolje su i "neoriginal" koje rade nego original koje ne rade.
mare_ns
16-07-2007, 09:22 PM
Neki lik je skoro prodavao dva slicna komada (cak je i godiste tu negde). Trazio je za njih nekih 500-600 EUR (recimo da toliko i vredi- ipak je Japanac u pitanju). Ne znam za koliko ih je prodao. Ti naravno, ponudi 250-300 npr. Ne verujem da ce ti ih dati ispod toga (ja ne bih :D ).
http://www.thomann.de/gb/gibson_mh040_tuners.htm
http://www.thomann.de/gb/grover_imperial_tuner_set_gold.htm
http://www.thomann.de/gb/grover_imperial_tuner_set_chrome.htm
http://www.thomann.de/gb/gibson_gimh020_gitarrenmechanik.htm
Verovatno ima da se kupe i za 2000, ali ce da ti drze stim samo bez zica... ;)
Au, brale kakve cene! Ma nije to za nas...
dejankuki
16-07-2007, 10:13 PM
Uuu, bre. Ovio jeste skupo, i to vrlo.
Evo nekih koje su kudikamo jeftinije i to 3-per-side kakve njemu trebaju
http://www.musiciansfriend.com/product/Schaller-Locking-Mini-Tuning-Machine-Heads-3-Per-Side-?sku=360383
http://www.musiciansfriend.com/product/Grover-102-3PerSide-Guitar-Tuning-Keys?sku=361000
http://www.musiciansfriend.com/product/Planet-Waves-AutoTrim-Tuning-Machines3-Per-Side?sku=361451
http://www.musiciansfriend.com/product/Grover-205C-3PerSide-Mini-Tuners?sku=361002
Uostalom kad i ako kupi gitaru neka skine jednu i neka ide po beogradu i neka potrazi po prodavnicama.
Za prvu pomoc neka kupi Behringerove u Mix And Music company Mar?ala Birjuzova 35 http://www.mixmusic-company.com/
za oko 4000 din. komplet, ako se hvataju. A ima i malo skupljih.
Admiral
20-07-2007, 06:40 AM
To su stari Ibanezi koji su se trudili da budu sto bolji tada kada su pravljeni da bi isplivali na trziste (kraj sedamdesetih i pocetak osamdesetih) tako da ne verujem da puno zaostaju za bilo kojom drugom gitarom tog ranga. svakako su Bolji od pola Fendera. Ja bi ovaj tvoj model tretirao kao Epiphone (Les Paul je inace svirao Epiphone gitaru koja je izgledala kao danasnji Gibson LEs Paul pa je onda Gibson prakticno kupio Epiphone i istu takvu gitaru proglasio modelom LEs Paul)...
Ja sam svirao na takvom ,samo crnom ibanezu , i to je bila gitara do jaja!
Zvuk fenomenalan, ubio za R'n'r ali sad ,verujem da to zavisi od modela do modela...
Procunjaj na netu po serijskom broju, mozda ti ljudi kazu vise , o njima, tipa, koje je drvo kada i kako bilo korisceno, koji je hardware, pa ces videti mozda i zacenu...
Inace Garantujem da je ta gitara bolja od mase ovih novih ibaneza sem mozda ovih ultra skupih serija Satriania i slicnih...
Ponudi mu 300E...
Reci da nemas vise.
On ce da prihvati jer mu pare trebaju a nece da se aka okolo da bi je prodao...
A dobio si gitaru koja vredi bar 450E...:)
P.S.
Za ibanez je ja mislim jedan od najkarektiristicnijih, onaj model Artist koji se razlicito pravio u razlicitim periodima pa je jedno vreme potpuno prekinut pa je opet sad nesto kao poceo da se pravi ali znam da je najbolja gitara za zive svirke (dijapazon mogucnosti) koje sam slusao bas jedan takav Ibanez Artist (opasna ali stvarno opasna gitara) iz tamo nekih poznih 80-tih (cije cene su i dalje vrlo visoke) i Kramer Pacer oput onog Dzindzerovog svojevremeno...
Dushan_S
24-07-2007, 10:00 AM
To su stari Ibanezi koji su se trudili da budu sto bolji tada kada su pravljeni da bi isplivali na trziste (kraj sedamdesetih i pocetak osamdesetih) tako da ne verujem da puno zaostaju za bilo kojom drugom gitarom tog ranga. svakako su Bolji od pola Fendera. Ja bi ovaj tvoj model tretirao kao Epiphone (Les Paul je inace svirao Epiphone gitaru koja je izgledala kao danasnji Gibson LEs Paul pa je onda Gibson prakticno kupio Epiphone i istu takvu gitaru proglasio modelom LEs Paul)...
Ja sam svirao na takvom ,samo crnom ibanezu , i to je bila gitara do jaja!
Zvuk fenomenalan, ubio za R'n'r ali sad ,verujem da to zavisi od modela do modela...
Procunjaj na netu po serijskom broju, mozda ti ljudi kazu vise , o njima, tipa, koje je drvo kada i kako bilo korisceno, koji je hardware, pa ces videti mozda i zacenu...
Inace Garantujem da je ta gitara bolja od mase ovih novih ibaneza sem mozda ovih ultra skupih serija Satriania i slicnih...
Ponudi mu 300E...
Reci da nemas vise.
On ce da prihvati jer mu pare trebaju a nece da se aka okolo da bi je prodao...
A dobio si gitaru koja vredi bar 450E...:)
P.S.
Za ibanez je ja mislim jedan od najkarektiristicnijih, onaj model Artist koji se razlicito pravio u razlicitim periodima pa je jedno vreme potpuno prekinut pa je opet sad nesto kao poceo da se pravi ali znam da je najbolja gitara za zive svirke (dijapazon mogucnosti) koje sam slusao bas jedan takav Ibanez Artist (opasna ali stvarno opasna gitara) iz tamo nekih poznih 80-tih (cije cene su i dalje vrlo visoke) i Kramer Pacer oput onog Dzindzerovog svojevremeno...300 evra je previ?e za to i to ba? previ?e. Par komada je prodavano ovde za po 200-250 evra i to sa koferom, (na primer moj drugar je svoju prodao za 200) a u dobrom stanju. Ja bih ponudio čoveku 200 u vrh glave, zbog bridge-a i zato ?to su čivije u lo?em stanju, treba računati i ulaganje za te dve stvari. Čak bih mo?da probao i 150 i ne bih računao da sam orobio čoveka jer u zbiru posle opravki cena će opet izaći 250-300. Ipak koliko god to bila kopija gibsona, nije ni mahagoni, a ?rafljen je vrat, tako da zvučno ne liči ba? toliko. Btw čivije su slaba tačka generalno, na vi?e od pola ovakvih su čivije bile u lo?em stanju i gitara nije mogla dr?ati ?tim. Ibanez artist je dojajan, ali to je već ozbiljnija gitara, po svemu.
Evo kupio sam je danas za 150, ako to ikoga jos zanima. U svakom slucaju hvala za savete i sugestije...:D
Ovako!!! Ja sam iz Hrvatske, neznam kakve su cijene kod vas i kakvog ste ukusa u soundu gitare!! Ja Imam Ibaneza RG570 Prestige, cjena oko 900E što je za takvu cjenu kod nas i što dobiš za tu lovu jedan od najboljih izbora!!!! Ko Jackson soloist recimo gitara koja vredi 2000-3000E!!! Humbackeri V7, V8 i singl S1 su odličan izbor od Hendrixa na singlu do Metallice na V8 i Slash solaža na V7! (ukratko)!!! Sa Laney - pojačalima uz Boss GE-7 vrhunski!!!!
Pozdraf!!!!
analog
06-09-2007, 10:26 AM
Meni se licno ne dopadaju ti magneti..
Gitara je propevala kada sam ih zamenio. Zar prestige serija ne bi trebala uvek da ide sa dimarzio magnetima? Koliko se secam prestige samo oznacava da je vrat rucno obradjen (tja...) i da ima bolje magnete. nesto mi je skupa da bi dosla sa V7 i V8 za 900E. Bolje onda za te pare da se uzme obican RG iz 5xx serije.
Jedini ibanezov magnet koji mi se dopada je super 58 sa mog Semi-hollow Artist-a AS200 iz '81 i nema boga da cu ga ikada promeniti. Mislim da ga stavljaju i solid-body Artist-e AR-xxx. E sad, nisam proverio, ali prica se da nove verzije super 58, su slabije u kvalitetu od starih.
A ako nekome trebaju ti originalni ibanezovi magneti moze me kontaktirati, meni ne trebaju
Dushan_S
08-09-2007, 08:23 PM
Ovako!!! Ja sam iz Hrvatske, neznam kakve su cijene kod vas i kakvog ste ukusa u soundu gitare!! Ja Imam Ibaneza RG570 Prestige, cjena oko 900E ?to je za takvu cjenu kod nas i ?to dobi? za tu lovu jedan od najboljih izbora!!!! Ko Jackson soloist recimo gitara koja vredi 2000-3000E!!! Humbackeri V7, V8 i singl S1 su odličan izbor od Hendrixa na singlu do Metallice na V8 i Slash sola?a na V7! (ukratko)!!! Sa Laney - pojačalima uz Boss GE-7 vrhunski!!!!
Pozdraf!!!!:) Pa nije ba? "Kod nas" jer ovde na forumu ima ljudi sa svih strana ;)
Ne znam kako imash 570 prestige, misli? valjda RG 1570? Neću se slo?iti sa tobom iz vi?e razloga, ponajvi?e zbog magneta koji su daleko od sjajnih da ne upotrebim neku te?u reč. Ne vidim ni?ta na toj gitari ?to bi zaslu?ivalo da gitara bude drastično skuplja od obične 500 serije japanca, jer običan Ibanez uzet u oglasima (400e) plus Dimarzio (200e) je mnogo manje od 900e a zvuči daleko bolje. Ako bi se stavili pristojni magneti u 1570 to bi pomoglo ali onda gitara ko?ta jo? vi?e. Ako ni?ta drugo, bar je lepa gitara. Ono ?to valja u prestige serijama su oni ne?to skuplji modeli koji su mahagoni i vrat kroz telo, i imaju ozbiljnije magnete.
Zar prestige serija ne bi trebala uvek da ide sa dimarzio magnetima? Koliko se secam prestige samo oznacava da je vrat rucno obradjen (tja...) i da ima bolje magnete. nesto mi je skupa da bi dosla sa V7 i V8 za 900E. Bolje onda za te pare da se uzme obican RG iz 5xx serije.Pa taj najjeftinije prestige zaista ima v7 i v8, ostali imaju bolje magnete. Naravno da je prestige pomalo prodaja magle, ali ?ta sad.
Momci pitanje! Koji bi humbucker pasao na neck u kominaciji sa dimarzio superdistortion na bridge-u? Posto imam i single coil na sredini trebo bi i taj jedan iz dimarziove ponude! U globalu, htio sam da mi predložite jedan od onih koji nece toliko da izgubi na signalu za razliku od superdistortiona!!! Ili ići na 81&85 EMG-e!!! Sviram u dark gothic metal bendu a do sad nisam imao puno iskustva s ostalim pickup-ovima osim svojih V8, V7 i S1 na rg-u 1570!!!
Pitam za kombinaciju superdistortiona jer ga 2 gitarista koji svira samnom ima na svom RG-u!!! Zahvaljujem na sugestijama!!!
I da!! Moj prestige je made in japan i kupio sam ga novog u dućanu i ima V7, V8 i S1 magnete!!!
Dushan_S
17-09-2007, 01:44 PM
To je te?ko nekog savetovati, konačno i ukusi se razlikuju. Ima? mnogo različitih varijanti, i ne postoji "ovo je dobro". Na primer ja ne bih nikad uzeo super distortion za bridge.
Ali probaj neku "pametnu" pretragu po forumima da vidi? ?ta su ljudi stavljali u gitare i kako su bili zadovoljni, na primer:
http://www.google.com/search?hl=en&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&hs=KnF&q=forum+dimarzio+superdistortion+bridge+neck&btnG=Search
Vidim da ima ljudi koji su stavljali ?to i ti u ibaneze. E sad, i to ti je rekla kazala, dok sam ne čuje?, neće? znati. ?to je nekom super drugom ne valja, zatim zavisi i od amp-a, efekata... Ovaj ili onaj setup će bolje ići sa jednom ili drugom gitarom.
EMG ti mo?e raditi posao, i to je neka sigurica ako uzima? na slepo, u smislu da neće? dobiti lo? rezultat za D? D? ali mo?da neće? biti i najsrećniji na svetu, a moraće? i da promeni? sve komplet uključujući i Dimarzio koji ti je u Bridge-u.
jou dushane, daj napiši koje ti magnete imaš na onoj stvari na space-u i koji amp koristiš! zahvaljujem, pozdraf!
Dushan_S
21-09-2007, 01:00 PM
Haha, pa lepo ako ti se svidja, ali meni se ba? i ne svidja toliko... Gitare su snimljene kao eksperiment sa raznim simulatorima, nikad ih ne bi tako snimao da je bilo za ozbiljno. Gitara je (ja mislim) bila Valley Arts sa Joe Burden magnetima. To bash i nije neka uobichajena kombinacija za D? D? varijante. Nije snimano kroz amp, ako si na to mislio kad si pitao "koji koristim". :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.