View Full Version : Usnimavanje bubnja
Heavy Jerk
06-07-2007, 08:35 PM
Dakle, interesuje me samo kako se snima bubanj. Lik u jednom studiju mi je rekao da se posebno snimaju cinele, prelazi, hetovi i snare. Mislim, :o ?! Nije valjda da bubnjar treba ovo sve posebno da svira, a posebno sto nase stvari nisu ono u trala-la fazonu, nemoguce je... Takodje, gledao sam dosta snimaka iz rekording sesija nekih bendova, i oni su snimali sve odjednom, naravno svaki element bubnja sa svojim micom je ozvucen. Interesuje me, sta je istina? Meni snimanje svakog elementa posebno (znaci, samo se on "lupa" kad se usnimava) deluje kranje nelogicno. > ?
Pozdrav
dr.Ru
06-07-2007, 10:47 PM
ovo drugo je tacno. Posebno se snima znaci: na posebne kanale se snima ozvucen bubanj. Svaki element ima svoje mikrofone.
boggy
06-07-2007, 11:24 PM
koliko znam, snima se na 8 do 16 kanala istovremeno a bubnjar odsvira sve odjednom ;)
pozdrav
bogi
Heavy Jerk
07-07-2007, 01:39 AM
Meni je delovalo nelogicno, posebno jer svuda citam da se bubanj ozvucava sa 9 i vise micova. Da se onako ozvucava, trebao bi mic ili dva.
Hvala :)
Pozdrav
silicon science
09-07-2007, 01:20 PM
Meni je delovalo nelogicno, posebno jer svuda citam da se bubanj ozvucava sa 9 i vise micova. Da se onako ozvucava, trebao bi mic ili dva.
Hvala :)
Pozdrav
Sve zavisi. Zasto se ogranicavati? Meni je trip da snimim bubanj sa 3 mikrofona sa pravim reverbom od prostorije u kojoj se snima. Naravno da prostorija mora biti besprekorno zadenfofana i "ukrocena". Dobija se nesto sasvim drugo od snimanja, da kazem, klasicnim putem.
Arthur
09-07-2007, 04:35 PM
Sve zavisi. Zasto se ogranicavati? Meni je trip da snimim bubanj sa 3 mikrofona sa pravim reverbom od prostorije u kojoj se snima. Naravno da prostorija mora biti besprekorno zadenfofana i "ukrocena". Dobija se nesto sasvim drugo od snimanja, da kazem, klasicnim putem.
ovo moze dati odlicne rezultate, ali tek kada je bubnjar ozbiljno kvaliteta, a pomoglo bi i da je sam bubanj (drvo) skuplje od 5k eura... ispod ovih uslova, ne bih imao hrabrosti..
Tiki the Boyler
09-07-2007, 10:49 PM
A na kraju krajeva... zašto se ograničavati...
Ako je "Every Breath You Take" snimljena element po element što ne bismo i mi! :D
STUDIOTON
09-07-2007, 11:40 PM
A na kraju krajeva... za?to se ograničavati...
Ako je "Every Breath You Take" snimljena element po element ?to ne bismo i mi! :D
pa kad nisu umeli da odsviraju :mrgreen:
clusterchord
16-07-2007, 05:36 AM
nakon par albuma na kojima sam sudjelovao kao izvodjac, gdje se netko bio prihvatio spomenutog zadatka (jao), mog reci da je za dobar zvuk bubnja apsolutno najvaznije (osim naravno da je izbor bubnjeva i sam bubnjar top za tu pjesmu):
1. velika, difuzirana i akusticki tretirana soba
(al ne zagusena. po mogucnosti pomicni paneli na stalcima i sl)
2. vidi pod 1.
3. pozicioniranje mikrofona (pomocnik ih mrda okolo ti slusas u reziji)
i uho tonskog snimatelja i g. producenta
4. e tek sad mikrofoni
5. e tek sad preampi
obratno je fantaziranje i bacanje para..
ukratko, ako snimas u "šupi", nikakvo demfanje ni mikrofoni ti nece pomoc da izbjegnes "mali" zvuk. sve sto sam cuo kod nas da vrijedi snimljeno je u postenom prostoru.
PS nekad su se znali prelazi pa i hihat nasnimavat posebno.. pogotovo krajem 70tih i pocetkom 80tih.. (duran duran, itd), s tim da su svirali uz click..
Steka
27-07-2007, 10:18 PM
nakon par albuma na kojima sam sudjelovao kao izvodjac, gdje se netko bio prihvatio spomenutog zadatka (jao), mog reci da je za dobar zvuk bubnja apsolutno najvaznije (osim naravno da je izbor bubnjeva i sam bubnjar top za tu pjesmu):
1. velika, difuzirana i akusticki tretirana soba
(al ne zagusena. po mogucnosti pomicni paneli na stalcima i sl)
2. vidi pod 1.
3. pozicioniranje mikrofona (pomocnik ih mrda okolo ti slusas u reziji)
i uho tonskog snimatelja i g. producenta
4. e tek sad mikrofoni
5. e tek sad preampi
obratno je fantaziranje i bacanje para..
ukratko, ako snimas u "?upi", nikakvo demfanje ni mikrofoni ti nece pomoc da izbjegnes "mali" zvuk. sve sto sam cuo kod nas da vrijedi snimljeno je u postenom prostoru.
PS nekad su se znali prelazi pa i hihat nasnimavat posebno.. pogotovo krajem 70tih i pocetkom 80tih.. (duran duran, itd), s tim da su svirali uz click..
Bravo care !! odlican odgovor.
Dodacu da pogledas Auralex odbijace za gornje coskove, kao i
za pod ispred seta i odbijace na plafonu iznad seta.
Ne secam se modela, pogledacu veceras pa cu javiti...
Miha Blaze
28-07-2007, 03:04 PM
Bravo care !! odlican odgovor.
Dodacu da pogledas Auralex odbijace za gornje coskove, kao i
za pod ispred seta i odbijace na plafonu iznad seta.
Ne secam se modela, pogledacu veceras pa cu javiti...
dobro ljudi, sve je okej sa velikim prostorima, ali ko ima para da prijusti sebi toliki prostor i svu akusticku obradu u njemu... kolko para tolko i muzike ;)
Slusao sam Djordja Petrovica i mislim da bi se covek nasmejao kad bi cuo za postavku od devet majkova i sl. Mogao bi neko da ga pozove na ovaj forum jer ima dosta iskustva sa postavkama mikrofona kako bubnja tako i ostalih zivih instrumenata ,a i razume se u josh ponesto .e sad da li je raspolozen to je drugo pitanje .
Arthur
29-07-2007, 11:38 PM
nisam shvatio sta fali postavci od 9 majkova? neretko upotrebim i vise...
nisam shvatio sta fali postavci od 9 majkova? neretko upotrebim i vise...
moze i sa perestri samo da li je potrebno toliko i sta je lakse ,nemam iskustva samo sam slusao price pa me interesuje
Arthur
30-07-2007, 10:09 AM
kad te interesuje, pitas :|
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.