View Full Version : Virtual memory na SCSI HD-u
boggy
28-06-2007, 11:08 AM
paki, navedi i koji scsi kontroler koristis... od njega dosta (ako vec ne sve) zavisi...
pozdrav
bogi
boggy
28-06-2007, 01:05 PM
Masina je kontroler prepoznala kao LSI Logic 53C810,ja se u SCSI slabo razumem ali rece mi drugar da je ovaj kontroler dobar.Jel si radio sa slicnim i sta bi mozda bilo jos bolje resenje?Pozdrav Boggy
Iskreno, ne "volim" scsi periferale/kontrolere zato sto su skupi, slabo rasprostranjeni itd... a pri tom u 8 od 10 slucajeva na koje sam naletao su bili bez racionalnih razloga korisceni... ok mogu biti jako brzi.... ali sam precesto nailazio na slucajeve gde tu "brzinu" nema STA da napravi... mislim nema posla za njih... itd...
Drugi razlog ovih mojih "emocija" je veliki broj potpuno razlicitih standardnih konektora, plus... sa terminacijom ili bez... itd... tako da znam da postoji neka kolicina scsi uredjaja van upotrebe, samo zato sto vlasnik nije uspeo da nadje kabl kojim bi spojio uredjaj i kontroler...
Nemam nikakav predlog sto se kontrolera tice, jedino sam primetio da ga nisi naveo... na kraju, bitno je da si ti zadovoljan... samo da zabelezimo sta ti je bio "setup" za to zadovoljstvo.... ;)
pozdrav
bogi
diviner
28-06-2007, 02:45 PM
Uh...tesko da si ti ista sa tim dobio...
10GB SCSI disk u najboljem slucaju ima gustinu zapisa od 20GB po ploci, sto je 4 puta manje u odnosu na danasnji standard...Pa i da se vrti na 10 000 rpm (a tesko da se vrti), opet je min 3 puta sporiji u sustain streamu...Jedino sto ga izvlaci jeste seek rate (odnosno vrijeme pristupa...otuda i privid da win radi brze) koje je kod SCSI diskova najcesce odlicno, ali ne toliko superiorno da bi moglo da nadoknadi ovoliki generacijski jaz...
Sad ako tebi to pomaze i radi brze, ondak ok :) ...
zvincic
28-06-2007, 04:27 PM
Sigurno se vrti na 10000,to sam proverio pre ugradnje.U pitanju je neki seagate...mrzi me da otvaram masinu da vidim tacnu oznaku ali glavna fora koliko ja znam je u komunikaciji sa CPU koja je mnogo direktnija nego kod ide ili sata diskova.Sa kablom sam imao problemcic ali uz malo truda smo ga nasli.Nisam te skontao ovo za velicinu diska,napisao sam da je na njemu samo virtual memory a 10g je za to vise nego dovoljno.Da rezimiramo:poseban hd za virtual memory,10000 brzina,brz pristup....to je vec dovoljno razloga da masina radi brze.
pa jeftinije bi prosao da si nafilao masinu sa pravim ramom....ddr2 je jeftin ko' nikad...
SumAnuT
29-06-2007, 12:28 AM
Nema potrebe da ga vracas, sve da prikacis i disk od pre ne znam koliko godina, imaces ubrzanje zato sto ti je swap iliti pagefile.sys na zasebnom disku, tj. nije na istom fizickom disku kao i sistem.
Stoperica pokazuje da je ATA brzi, ali ukoliko taj na kome je sistem mora da pise i po swapu i po sistemskoj i ostalim particijama, onda sje jasno da ce Win raditi brze sa zasebnim diskom za swap.
Ako te ne kosta nista i ako ti ne zuji previse, nema razloga da ga ne ostavis u masini.
E sad, jeste bolje je uzeti jos RAM-a ili neki bolji disk za swap, ali i ovde si cini mi se dobio ubrzanje, koliko-toliko.
Mozda i gresim, ispravice me vec neko ako je tako ...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.