View Full Version : Neka pitanja meni bitna
1. Interesuje me sta mislite koji su glavni razlozi zasto se na ovim prostorima ne deshava nishta znacajno niti se ikad desilo po pitanju muzike dok preko muzika evoluira non stop ?(i ako mislite suprotno voleo bih da se navedu neki primeri)
2. Zasto do sad Balkan ili kako god nije napravio neki svoj prepoznatljiv stil ,zvuk pa shto da ne kazhem i pravac koji bi bio prihvacen svuda ?(ne mislim na folk , ethno i sl. stvari jer to imaju i svi drugi ,a sad chije je bolje itd neka druga tema)
3. Da li mislite da ugledanje na strane poducente i muzicare je donelo vishe 'zla' nego dobrog ?(ja lichno bih voleo da dobijem amneziju i krenem ispochetka ,opet s druge strane ne bih se odrekao dzungle nikad 0slusanja naravno0)
Imao sam josh par pitanja koja su nestala iz glave dok sam kucao ovo ali pojavice se kad im dodje za to vreme :)
-neshapesha-
17-06-2007, 11:00 PM
mene interesuje koja jos pitanja imash:)...ili im josh nije doshlo vreme...
dejankuki
18-06-2007, 09:01 AM
Odgovor na tvoje pitanje tj pitanja svodi se na jednostavnu stvar
mi smo zema u kojoj nema, ajd da ih nazovem agenata za talente niti ko vodi racuna o novim ljudima, bendovima i stilovima... Svedoci smo da na lokalnim svirkama, partijima i zurkama ima mnogo kvalitetnih bendova i pojedinaca koji ne mogu da nadju put do medija i do izdavaca.
Izvesna TV stanica fura fazon koji joj donosi mnogo para, uz to ima i "klan" tekstopisaca i kompozitora, pa ako ti oni nisu potpisali tekst i muziku (i pritom im dao brdo para) nema od prezentacije nista. A Veliki RTS nema interesa da trazi mlade ljude.
Da li si ti video skoro neku top listu, pa na toj top listi novitete? Ili jesi li skoro bio na nekom dogadjaju gde se predstavljaju nove nade, a da je to bilo u organizaciji neke diskografske ili medijske kuce koja bi preuzela izdavanje ako ne pojadinacnog, ono kompilacijskog albuma tipa "paket aranzman". Pokusaj necega slicnoga radi 202ka ali ne dolazi do krajnjeg proizvoda, sve se zavrsi na svirci. Ne dolazi do nastavka - predugovor, ugovor i realizacija projekata.
Eno gledam kako "grand" izvlaci nove ljude, organizuje im promociju i sve ostalo, al' ta se meni muzika ne svidja, dok na drugoj strani, moz' covek da bude fenomenalan, nece da izadje iz lokalnih okvira zato sto nema "lovaca na talente" a velike javne servise to ne interesuje jer nema profita.
Ovde na forumu sam cuo jako zanimljivih i dobrih stvari a tek ono sto nisam cuo i ono sto sam cuo daje osnov da kazem da ima kvaliteta, samo nema ko da ih otkrije.
A sto se tice novih stilova i prepoznatljivog balkanskog zvuka ili pravca, to obicno rade velika imena, tj. oni koji mogu i imaju moci da isfuraju neki novi stil (koji mogu pokupiti od nekog klinca, sto da ne) ali...
Sve u semu treba imati jaku konkurenciju i kvantitet, da bi kvalitet mogao da se pojavi i odrzi. A kvantiteta na ovim prostorima nema. Neznam doduse kako je u drugim zemljama u okruzenju, al' nisam siguran ni kod njih da cvetaju ruze.
Ovo je moje misljenje, mada u razgovoru sa nekim ljudima na kraju dodjemo do istog zakljucka.
-neshapesha-
18-06-2007, 09:31 PM
ja sam 'teo samo to da kazem shto i ti u zakljuchku svom ..."sve u svemu nemamo kvalitet" , ali lepshe je ovako opshirno :) , a ja nemam moc za napisati tako neshto...
DaBear
18-06-2007, 09:45 PM
sve se vrti oko "ponude i potraznje". Ponuda je slaba, losa ili sta vec..ne prodaje se, (zahvaljujuci mp3, torrentima itd) pa niko i nece da ulozi pare u to. A i potraznja je mala...nemaju ljudi pare da kupuju itd...
A treba mnogo vremena, i srece i para (za zivot) dok se ne ispliva sa kvalitetom...mnogi se povuku rano...
Rocket Roll
18-06-2007, 09:54 PM
Bio jednom jedan naš bend, "Familija". Bili su odlični i raspali su se zbog očajničkog nedostatka para. Ljudi koji su prisustvovali tom raspadu kažu da je to bio najtužniji prizor koji su ikada videli.
Ali i kada je bilo para u kreativnijim muzičkim oblastima kod nas (čitaj: "rok i tako to") jedva da smo mogli da konkurišemo za "ima-neka-Disciplina-Kičme-i-neki-Obojeni-Program-video-sam-ih-na-MTVju-whatever" status.
Danny Lou
19-06-2007, 12:03 AM
1. Interesuje me sta mislite koji su glavni razlozi zasto se na ovim prostorima ne deshava nishta znacajno niti se ikad desilo po pitanju muzike dok preko muzika evoluira non stop ?(i ako mislite suprotno voleo bih da se navedu neki primeri)
2. Zasto do sad Balkan ili kako god nije napravio neki svoj prepoznatljiv stil ,zvuk pa shto da ne kazhem i pravac koji bi bio prihvacen svuda ?(ne mislim na folk , ethno i sl. stvari jer to imaju i svi drugi ,a sad chije je bolje itd neka druga tema)
3. Da li mislite da ugledanje na strane poducente i muzicare je donelo vishe 'zla' nego dobrog ?(ja lichno bih voleo da dobijem amneziju i krenem ispochetka ,opet s druge strane ne bih se odrekao dzungle nikad 0slusanja naravno0)
1. nema para
2. nema interesa (nema para)
3. dobro je ali dok ne dodjemo do njihovog nivoa mislim da je bolje da se ugledamo na njih jer je muzicka industrija (a svi to znamo) tamo razvijena kao parna masina! show biznis u zemljama gdje ljudi ne brinu sta ce sutra jesti je za svakog covjeka zakon, dusevna hrana.
evo sad mi pade na pamet dodatak odgovora za 2-go pitanje.
caac da li mislis da ljudi sa balkana traze nesto novo? razmisli kakvo ti je okruzenje (ne ljudi sa kojima drugujes). to okruzenje na svo smece koje se slijeva sa tv-a uopste ne reaguje, na prostacke-iscijedicu-jos-jednu-kap-iz-ovog-presusenog-sundjera pjesme turbo-trash-pop-dance-folk pravca dize ruke i lomi case.... da ne duzim....
takvih je 87% :mad: njima novo ne treba... pjesma koja nema ljubav za temu, nije pjesma... smijesno
ali nesto sam razmisljao: pa ko njih pita??? da li laici (trziste) treba da kroji scenu? cuj kad prolazi svaki moguci trash zasto ne bi prosla i what comes around varijanta na nasem jeziku? mislim da bih ako bi to promovisao neko ko je vec afirmisan, sta vi mislite?
alavuk
19-06-2007, 12:44 AM
razmisli kakvo ti je okruzenje (ne ljudi sa kojima drugujes).
upravo tako !
drummer@
ipak se nadam da ce najbitnija pitanja pokrenuti malo stariji(znacilo bi da ima nade) ,nije vazno i ako krenete sa nekom off temom tipa spavao sam sa tri babe -bice korisno .Ovim pitanjima ne zelim nikog da ugrozim jer se ticu bar ja tako mislim svih nas,ametara i pro
dejan@
Ljudi koji su uticali svojom muzikom na druge i kojih ima (ali ne u velikom broju),i kojima nikako nije posvecena zasluzena paznja ima i uvek ih je bilo ali i to je opet sve uradjeno po nekom stranom receptu ,a o profitu cu na kraju poruke i naravno bice malo i politike mada nsam siguran : )
Rocket@
Znaci bez domace podrske jer nema para ,ok
DaBear@
Ok sve se vrti oko ponude i potraznje i slaba je ne prodaje se itd ok slazem se ,i hteo sam da kazem 'ali zasto' kad ono torenti itd .Koliko ima nase muzike a koliko npr engleza na tim istim torentima :),a tamo vec devedeseto godishte radi opasnu muziku i snima jos opasnije spotove (verovali ili ne) , pricham o uticaju i o kvalitetu .Uglavnom to sto si rekao povlachi mnoga pitanja ,a izmedju ostalog i ova moja .
Znaci nisi dao odgovor
Lou@
1.Eto opet te pare ok bitne su ali bilo je i ima skolovanih ljudi koji su zaradili pare lako ili tesko nije bitno i opet nista .Ja ne pricham samo o o npr. zadnjih deset godina ..valjda ima tu i josh nesto..
2.kako se ne bi isplatilo da nesto odavde ima prolaz u svetu ?Pa o tome se i radi .Mislim da bi svi bili zadovoljni pod takvim okolnostima i kesh producenti i jebachi i narvno da ima sranja(nishta protiv) ali njega ima svuda
3.Sta mislis koliko ce nam trebati da dodjemo do njihovog nivoa ,ja mislim negde oko milion godina ili nikad .Slazem se da treba pratiti sta se desava ali opet ima stranih pesama od pre deset ili vishe godina koje su radjene na mnogo goroj opremi a zvuce kao neke nase danas i ti isti ne pitaju kako si napravio onaj zvuk(pitaju ali kad je to domaci proizvod i imaju pravo na njega,bar kad je rech o industriji)
I naravno dolazimo do socijalnih tema koje su u sustini svi pomenuli ali bih voleo prvo da prichamo o kvalitetu i orginalnosti pa tek posle da pljujemo po politicarima .Mislim da su na ovim prostorima svi odgovorni za to 'nista' od shkola i profesora i onih pro pa sve do nas amatera i isto tako bih voleo da se ova pricha malo razgrana ali ipak je leto ..mozda bolje da sam sacekao zimu
alavuk@pa preko ima josh vishe ludaka i..
I naravno ako neko misli da sam pitanja postavio pogresno neka kaze ,ne smeta da pricha ide u vishe pravaca
Tu pomoci nema!
Svi smo samozadovoljne seronje i lijenstine...
Kad god neko nesto napravi,svi bi da su kriticari a taj kritikovani bi da svi u njegovom govnetu vide tortu.Tako u startu odose i kvalitet i kvantitet...
PS:Mozda nije obavezno govno u pitanju ali je torta jos rijedje.
Izvinte na analno-gastronomskim paralelama ali to mi je bilo najplasticnije.:mrgreen:
Lepo receno Tom ,i sebe jednim delom vidim tako ali opet voleo bih da dokazem suprotno .
Jednostavno bih voleo da postojimo i verujem da ovde ima ljudi koje zabole ali neka se ne cude kad odu brzo u zaborav i ako ih se klinci nekad sete samo zato jer je tog leta retro u fazonu .
Tiki the Boyler
20-06-2007, 08:05 PM
Tu pomoci nema!
Svi smo samozadovoljne seronje i lijenstine...
Kad god neko nesto napravi,svi bi da su kriticari a taj kritikovani bi da svi u njegovom govnetu vide tortu.Tako u startu odose i kvalitet i kvantitet...
PS:Mozda nije obavezno govno u pitanju ali je torta jos rijedje.
Izvinte na analno-gastronomskim paralelama ali to mi je bilo najplasticnije.:mrgreen:
U najkraćim crtama! ;)
Pa ok ,da li i pored partnera imate potrebu da se samozadovoljavate i da li vash partner to zna i ako zna da li odobrava ?:rotfl:
Pitanje je dvosmisleno ali sustina je 'koliko porodica i sam zivot dozvoljavaju da se zanrovski poigravate sa muzikom' ?
Da li smatrate to rizichnim pokusajem koji ne bi bio prihvacen od strane poslodavca i uopste koliku slobodu imate kad spremate neki 'materijal' ?
sgracanin
20-06-2007, 09:49 PM
Ne slažem se sa vama.
Para ima, ali ih drže bivše komunjare i lopurde, koji najviše vole folk i turbo folk.
Talenata ima, pogledajte Zvezde Granda, klinci ne falširaju i pevaju odlično taj shit. Raja kupuje taj shit, i to obilno, i ne samo kod nas. Zato svi talenti idu za parama...
Mi koji volimo Rock, Pop, modernu muziku bilo koje vrste, mi smo u manjini. I mi smo likovi bez para. Mi nećemo da izkeširamo 1200 dinara za original Toto, a ovi paori imaju da iskeširaju 1200 za 6 albuma turbo folka...
I na žalost, to je balkanski zvuk. Etno. Trube. "Lane Moje", u najboljem slučaju.
Da se promene ukusi, treba da se promeni "Elita" Srbije, dakle lopurde i komunjare u zatvor, i pošteni privrednici koji zarade pare, e, ti na vlast... to se nikada neće desiti. Sanjajte dalje, jer Velja Ilić, Toma Nikolić i Koštunjavi vam kroje kapu, a i oni su svi na Trgu bili za Cecin koncert...
Pravog producenta, kakvi su "napolju" ovde nema. A i kad bi se pojavio, ne bi imao šta i sa kime da radi, a ni gde da izda, ni ko da kupi.
Ne slažem se sa vama.
Para ima, ali ih drže bivše komunjare i lopurde, koji najviše vole folk i turbo folk.
Talenata ima, pogledajte Zvezde Granda, klinci ne falširaju i pevaju odlično taj shit. Raja kupuje taj shit, i to obilno, i ne samo kod nas. Zato svi talenti idu za parama...
Mi koji volimo Rock, Pop, modernu muziku bilo koje vrste, mi smo u manjini. I mi smo likovi bez para. Mi nećemo da izkeširamo 1200 dinara za original Toto, a ovi paori imaju da iskeširaju 1200 za 6 albuma turbo folka...
I na žalost, to je balkanski zvuk. Etno. Trube. "Lane Moje", u najboljem slučaju.
Da se promene ukusi, treba da se promeni "Elita" Srbije, dakle lopurde i komunjare u zatvor, i pošteni privrednici koji zarade pare, e, ti na vlast... to se nikada neće desiti. Sanjajte dalje, jer Velja Ilić, Toma Nikolić i Koštunjavi vam kroje kapu, a i oni su svi na Trgu bili za Cecin koncert...
Pravog producenta, kakvi su "napolju" ovde nema. A i kad bi se pojavio, ne bi imao šta i sa kime da radi, a ni gde da izda, ni ko da kupi.
Ne vidim zasto se ta tri navedena razlikuju od druge gospode pa da samo oni budu pomenuti ,a da li lopurde vole turbo folk ili jazz isti ##### .
Ipak sam hteo o muzici i ideji pre svega al verujem da ti je dozlogrdilo .
Ne znam treba sve da se menja ,pocevsi od skola gde jednostavno onaj ko je zavrsio sad nije naucio nista novo u odnosu na ljude koji su je zavrsili pre trideset godina .Dosli smo i do toga da je prava retkost da naletite na neki bend koji ce na svom koncertu ili svirci da improvizuje nego bukvalno svaka svirka im je ista (za to najvishe krivim shkole,same muzichare ,nikako turbo
folk ili folk)jer su oni nauchili da sviraju tako muziku ,a ne da je osecaju ,da osecaju coveka sa kojim sviraju itd .Takodje i publika koja nije narodnjacka i ide na te koncerte ,svirke je zadovoljna prikazanim i u vecini slucajeva sama atmosfera mi izgleda uvrnuto ,primer - na svirci naseg rege benda chije ime nije ni vazno kad god im se ucini da publika malo zabode oni se razderu Jah Rastafaraj i svi odjednom krenu da vriste ,upadose u trans :confused::confused::confused:
Znaci da torenti i nisu tako losi jer da su se potrudili da nadju nesto(ovde na cd-u osim Boba ili neke chudne kompilacije nema nista) najverovatnije bi im zvizdali sto ih loze itd (i ako svirka nije bila toliko losha ali ponavljam bez improvizacije kao i vecina na kojima sam bio).I to ispade kao neko vrzino kolo ,jer ti isti muzicari rade tako jer im se moze ,a publici sve jedno .Pa kad vec nema para sto se ne opuste ili ako si vec ime neko kod te iste publike i ima para zasto se ne dokazati i onom drugom delu publike kojoj ipak muzika znaci nesto vise od padanja u trans na neke turbo folk fore ?Nece se ili se ne zna ili ne oseca ..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.