View Full Version : Brass
HeatMan
15-06-2007, 03:47 AM
Shta od pluginova koristite za brass sekcije? ako koristite plugove uopshte? :)
pokushavam vec neko vreme da nadjem adekvatne brass solo semplove, ali nishta mi se ne svidja.. sve mi je nekako prazno i tanko.. jedino po koji sempl tube i trombona u collososu i hypersonicu mi ispadne "do jaja" (kako bi vi rekli) :D ali uglavnom su to sve neki tanki zvuci koje bi me bilo sramota da ubacim u aranzzmane.. :) hvala unapred
Pozdrav
Sale
P.S. Zashto ne spavate u ove sitne sate? :)
sasa.ivkovic
15-06-2007, 10:14 PM
Ja malo "googl-ao"...A, strucnjaci neka kazu sta misle o ovome:
http://www.arturia.com/evolution/en/products/brass/intro.html
Jedan od najbednijih pokusaja emulacije brasova. Ko ne veruje nek poslusa one demoe...
Generalno, ne postoji nista sto bi adekvatno zamenilo zive brasove zbog specificne tehnike sviranja, stima i svega ostalog. Time se ne treba ni zanositi, ako zelis da ti to zvuci kao prava brass sekcija ili neki od solo instrumenata. Najblize je tu Wiena, ali i tu su trube skroz diskutabilne, dok tromboni i horne mogu vec da uzlice na pravo svirane. Sve sto nije zivo svirano, to se cuje i totalno je gubljenje vremena pokusavati da to postignes na taj nacin.
EDIT:
Sad vidim da je ovo soba Gosta Foruma, pa se izvinjavam, ako se trpam, posto je pitanje upuceno njemu ;)
HeatMan
16-06-2007, 04:48 PM
^pa sve jedno, poshto gosta nema.. bar i ovo malo pomazze.. :) mada, aj ne znam kako da dodjem do wienne.. jbg..
slowstar
16-06-2007, 05:59 PM
Evo i mene, izvinjavam, nais'o neki pos'o pa to ne sme da se pomera...
Ovo sto su pre mene pisali na threadu je uglavnom tacno, mada nisam bas tako pesimista povodom nemogucnosti realnog "docaravanja" brassova.
Uz malo dobre MIDI tehnike, i relativno dobrog sempla, kako grupnog (ensembles) tako i solo, se moze prilicno ubedljivo docarati "prava" brass sekcija, i to, paradokslano, lakse veliki brass ansambl, kao "Big Band" negoli 2 - 3 duvaca.
Odmah da napomenem, solo saxophon, narocito tenor, zbog specificnog manira svirke je skoro NEMOGUCE iole realno "izimitirati" sto ne vazi za trube, horne i trombone, koje ukoliko se pazljivo sviraju, linija po linija, i naravno po osmisljenom aranzmanu, mogu da zvuce zaista jako dobro, ali kazem, jako je bitna "Midi" tehnika, i performans elementi, kao sto su volumen controla (cc7)
otvaranje filtera u relativnom odnosu sa volumenom (cc 73, 74, 76, i razni, nije ustanovljen tacan standard). Saxofonska sekcija, veoma realno moze da zazvuci, ako se adekvatno harmonizuje, i ima dobre intervalske odnose "unutar" takozvanog "Zaca" Veoma je bitno osmisliti sta treba taj brass da svira, a ne lupetati po klavijaturi, pa sta "padne" jer se tako veoma tesko dolazi do zeljenog rezultata. Skromnost je vrlina - to narocito vazi za koriscenje brass sekcija u POP muzici, sto kaze Quincy " I malo je mnogo"
U principu, sve orkestarske instrumente treba promisljeno i stilski karakteristicno za njihov nacin sviranja koristiti, sto znaci ne moze se sekcija od 4 trube svirati kao "dallape" harmonika, kao sto jedan nas "folk aranzer" iz Pozarevca radi...Sto se samih zvukova tice, nije da ih nema, ali ih treba traziti u samplovima NAMENJENIM za pop muziku, a manje u simfonijskim orkestrima, zbog prilicno drugacijeg karaktera zvuka i nacina sviranja. Dobar primer za solidne brass semplove je prastari rolandov disk "Orchestral family No.2" na kome i dan danas moze da se nadje jako dobar izbor Brass instrumenata.
Postoji i jedna IZVANREDNA kartica, nazalost samo za Rolandove sintove, iz SRX serije, a zove se (vrlo neobicno) "Brass Ensembles" na kojoj ima jako, jako dobrih, i ponajvise "svirljivih" brass semplova.
milos
16-06-2007, 08:45 PM
Ja malo "googl-ao"...A, strucnjaci neka kazu sta misle o ovome:
http://www.arturia.com/evolution/en/products/brass/intro.html
Ja se licno najezim i okrenem glavu kada cujem "Arturia" mada to je vezano za emulacije sintova a ovo je sasvim druga stvar...
Samo Mac korisnici mogu da nam kazu nesto o tome jer nema fleka za PC:)
Heatman dobro veli za brass u EWQL Colossus ,mada to je i odlican(najbolji) vst all in one paket u stilu romplera tipa Fantom,Triton,Motif...
:) ;)
HeatMan
17-06-2007, 02:25 AM
^ja sam iznenadjen koliko je dobar, iskreno.. mada oni synthovi, padovi i elektrichni klaviri su bili potpuno nepotrebni.. ali shto se stringova i brassova (sem trube) tiche, iskreno, meni bash odgovaraju (za ovih par stvari shto sam radio do sada) jer se uklapaju savrsheno..
@slowstar: a neki plug in za nas smrtnike? uzeh synth juche tako da teshko da cu u skorije vreme imati pare da jedem a kamoli da kupim neki sempler.. :)
pozdrav
Samo Mac korisnici mogu da nam kazu nesto o tome jer nema fleka za PC:)
Heatman dobro veli za brass u EWQL Colossus ,mada to je i odlican(najbolji) vst all in one paket u stilu romplera tipa Fantom,Triton,Motif...
:) ;)
Ne znam, ja sam taj colossus odavno deinstaliro..... sve mi zvuci tako 'vodeno' i sta znam.... zao mo skoro 40 Gb prostora na disku za to
A brass, generalno, Roland mi je tu uvek bio najsimpaticniji, od najjeftinijih sprava, pa nadalje. Npr... truba sa U20/220, meni i danas ok zvuci, ne toliko realisticno, koliko je dobra, sama za sebe (lepo ovoo rekoh:cool: )
slowstar
18-06-2007, 12:28 AM
Licno, nemam ni jedan Brass plug in, tako da ne mogu da preporucujem ista sto nisam prilicno dobro isprobao, a znamo svi da je mnogo teze naci "try before buy" za MAC nego za Apotekara (P.C.) tako da sam tu u dosta nezavidnoj situaciji, cak i sto se "probanja" tice...
Znam kako zvuci Vienna, ne bih da je preporucim za trazenu svrhu (pop muzika)
trebalo bi da uskoro dolazeci Kirk Hunter Symphonic orchestra (Brass sections)
bude malo prisutniji i tvrdji nego Vienna, ali treba sacekati da se pojavi na "try before buy" trzistu. Ako neko ima pristup gore navedenom, neka postuje svoje utiske, molio bih...
Pozdrav, i srecan lov na brass!
slowstar
18-06-2007, 12:44 AM
Primecujem jednu karakteristicnu pojavu:
Kada neko do zvuka, instrumenta,sempla, softa, VSTIa, i tako dalje dodje DZABE,
onda veoma lako kritikuje i odbacuje, nalazeci dosta mana, a ne udubljujuci se pri tom da ispita sve dobre, pa i lose osobine navedenog (uglavnom) softvera, tako da prilicno olako (kako vidim i citam) odbacuje inace prilicno dobre softvere
(ja u principu ne volim, ne bez razloga, vecinu VSTi ili AU instrumenata, ali i tu ima u najmanju ruku "simpaticnih" stvarcica, kao recimo poneki Rhodes piano, Clavinet D6, Hammond B4 ili onaj u LOGICu, i par dobrih sintova kao naprimer Prophet 53 i slicno) Opet moje misljenje: Bar za sada, tesko da ce neki virtuelni instrument zazvucati bas izuzetno dobro, kada se uporedi sa "pravom" verzijom, i zato, i pored ne bas sjajne finansijske situacije u kojoj se nalazim, donosim odluke da i dalje nabavljam - kupujem Hardware, mada bih mogao da predjem na "soft" resenja...
Dakle (posle duge digresije, oprostite) Kada je neko instrument, spravu, soft, hard, PLATIO, zaradio, ipak to vise ceni, ne samo u simbolickom smislu, nego se i trudi da ispita sto je moguce vise pozitivnih mogucnosti/osobina, koje doticna sprava ili soft daje...Nikoga i nista ne kritikujem, navodim SVOJ primer,
kada sam u novom LOGICu PRO 7 dobio i neke instrumente konkretno "SKULPTURE" synth, probao sam par patcheva, i razocaran uglavnom "otkacenim" i neupotrebljivim farbama, krenuo da slusam i sviram nesto drugo, ali posle par meseci, "cackajuci" sam otkrio zaista divne mogucnosti doticnog, kao i nekih drugih sintova, koji su sastavni deo LOGICa, znaci savetujem da svaki soft do koga "dodjete" try before buy metodom ipak dooobro ispitate, nece da skodi, zar ne, a cim ne skodi onda znaci da...
HeatMan
18-06-2007, 01:34 AM
dooobro sam isprobao i zato i pitam.. samo ja znam i energija koja nas okruzzuje koliko sam pokushavao da zazvuche te trube dobro.. kao shto rekoh tuba i trombon uglavnom mogu da se svare... shto se vienne tiche.. skida se :) i videcemo.. Ma kakvi god da su, samo da su metalni a ne plastichni.. nateracu ih da budu pop.. :)
(znam da nije upuceno samo meni, ali sam se osetio prozvano, ja se izvinjavam) :)
Pozdrav
FrankoPanko
18-06-2007, 06:59 AM
@ Slowstar
Uskoro snimam u studiu tenor sax i to instrumentale, pa me interesira koja su tvoja iskustva s tim. Prije dosta godina sam ga snimao preko Rode NT-1 i Focusrite Voicemaster platinum preampa i zvucao mi je dosta spichasto i midlasto:( . Sad imam Rode Classic 1 "poboljsanim" sa kapsulom od Neumanna U-67 (znaci malo tamniji od originalnog Rode-a), raznorazne tube/fet diy preampove i TLAudio 5051. Koja kombinacija bi najbolje odgovarala? Da li jedan ili vise mikrofona? Koja udaljenost? Kakva ekvalizacija u miksu? Kompresija (ratio, redukcija)? Koji efekti? Na sto treba obratiti posebnu paznju? :hyper: :mrgreen: ...Hvala unaprijed!
slowstar
18-06-2007, 04:12 PM
Jako je tesko ista savetovati, jer sve zavisi od TRENUTNE situacije, bila ona u kondiciji izvodjaca, vrste trske koju koristi, koja "pifla" kakav nu je pristup izvodjenju, kakva ti je prostorija, kakvo je cak i raspolozenje izvodjaca...
Po meni najbolje bi bilo snimati sax, pod uslovom da je prostorija dobra, "Omni" mikrofonom, na oko 60cm do jednog metra, sto opet zavisi i od gaina, i od kvaliteta mikrofona. Po meni a o ukusima ne treba raspravljati, treba koristiti "Clean" tranzistorski preamp, bez ikakvog farbanja u snimanju, osim mozda blagog hi-passa na oko 50-60 hz, i izuzetno blage kompresije, ne vise od par db, 2:1, ako je izvodjac "konzistentan" mozda bez ikakve kompresije. Omni je pozeljan, zbog obaveznih kretanja izvodjaca dok svira, sto NIKAKO ne treba sputavati, jer moze lose da utice na interpretaciju.
Saksofonisti su po svome psiholoskom karakteru dosta blizu pevacima, pa treba kod njih stalno potencirati "neobaveznost" i laku atmosferu, i PAZLJIVO birati sluske koje ce da nosi, moraju da mu budu veoma komotne, mozda probati sa varijantom samo na jednom uvetu.Koji god da sam tenor snimao, od Mice Markovica, Joce Maljokovica, do Ljube Paunica i ostalin, svi su u mixu imali "harsh" komponentu negde oko 3,6K, do 4,2K, tako da sam to relativno siroko "vadio" u mixu, a dizao oko 12 khz, ali to zavisi od mnogih okolnosti. Po meni, opet kazem PRAVILA NEMA, i svaki eksperiment je pozeljan, naravno ako nije vremenska stiska u pitanju...
Srecan Rad!!!
Skoro da zaboravim, snimao sam sa Neumanima U 87, Sony C48, i onim (zaboravih oznaku) jako skupim SONYem koji ima "hladnjak" pozadi, koji koristi i Mariah Carey, ali to me nije odusevilo, bar ne za sax.
Bilo je u radio Beogardu par komada "Coles" ribbon mikrofona, koji su se pokazali ODLICNI za duvace, ali kada sviraju u "sekcijama" specijalno trube...
Moj prijatelj Misa Hajdukovic je mislim napravio dosta dobar snimak Saxa ruskim "oktava" 012 mikrofonom, ali je u pitanju bio izuzetan prostor...
FrankoPanko
18-06-2007, 09:42 PM
Hvala Slowstar, imam Oktavu 012 i to je zaista odlican mikrofon za taj novac! Prostorija u kojoj snimam vokale je 10 m2 i akusticki je sredjena, a ovo sa omnijem je dobra ideja. ;) Zanima me, s obzirom da su to sax instrumentali gdje je sve fokusirano upravo na sax, da li je potrebno staviti jos kakve overheade radi prirodnog sterea ili snimati samo sa jednim mikrofonom?
Na to pitanje ne mogu da ti odgovorim, posto licno nikada nisam to radio, a ni prisustvovao takvom nacinu, mada sam cuo i citao da i tako rade (Groover washington, Kenny G) zavisno od producenta, ali kada si naveo samo 10m2 malo si me zabrinuo, osim ako nisi izuzetno dobro Tretirao" prostoriju, jer ja sam nekoliko saxova snimao u zaista velikom prostoru, od preko 200m2 (studio 6 RTB, i tonska sala CFS "Kosutnjak"- danas "music factory") ali ako ti je soba pogodna, koriscenjem omni mikrofona ces izbeci 2 problema:1. nestabilnost zvucne slike usled udaljavanja i skretanja sa ose kardioidnog mikrofona, i 2. takozvani "Harsh" efekat, nastao bliskim strujanjem vazduha iz korpusa, i "drcanjem" trske na pifli saxa, ako imaa omni, udalji ga slobodno oko 1 metar i prilagodi gain, stavivsi veoma laki limiting, to se jako fino radi sa onim UREI mislim da je 1176 ili 1178 ne mogu se setiti tacno, tako da ga ne "delje" vise od 3 db...
Pozdrav, i srecan lov na sax sound...
savet: napravi "rupu" u aranzmanu i narocito mixu izmedju 800 i nekih 2400 hz, tu ce lepo usnimljen tenor fino da "legne" pa neces morati mnogo da ga dizes iznad matrice
slowstar
19-06-2007, 02:58 AM
Izvini, greskom sam "izeditovao" tvoj post, umesto da napravim svoj odgovor, ali mislim da nista nisam isekao...
Dekoncentrisan sam radim neku dugacku muziku, pa sam poludeo (simfo)
P.S. sto se overheda tice, narocito ako imas i bliski mikrofon, tu prete fazni problemi, i zato neka ti prst bude veoma hitar na "mono" dugmetu, non-stop, ukoliko ces da koristis vise mikrofona za sax...
Offtopic:
Ne znam, ja sam taj colossus odavno deinstaliro..... sve mi zvuci tako 'vodeno' i sta znam.... zao mo skoro 40 Gb prostora na disku za to
A brass, generalno, Roland mi je tu uvek bio najsimpaticniji, od najjeftinijih sprava, pa nadalje. Npr... truba sa U20/220, meni i danas ok zvuci, ne toliko realisticno, koliko je dobra, sama za sebe (lepo ovoo rekoh:cool: )
Meni je Colossus isto jeziv(ne svidja mi se), uf 40 gb zauzatog prostora a tek 10-ak instrumenata se mogu iskoristiti...A sto se brass-a tice, ja koristim Chris Heins Horns, nije losa banka, samo ja retko ubacujem solo trubu, ali ovako je bar meni okej...A se se tice Colossus-ovih stringova, ima i boljih...
alfom
23-08-2007, 09:14 AM
Solo instrumentacije VST plaginovima - principijelno, pa i brasovi.
* Da li za takve dionice zvati instrumentalistu u pomoć ili bi moglo biti dovoljno uporediti već gotove produkcije*?.
Sam veoma dobro poznajem većinu ?ivih instrumenata koji se trenutno rabe. Ali, pretpostavljam bez uvrede za bilo koga, da dobar dio foruma?a nije instrumentalista na petnaest - dvadeset instrumenata, a kamo li da je bio u prilici uraditi aran?man, pripremiti orkestar i u?ivati u 'svojih ruku djelo'.
Zato mnogim plagina?ima ili aran?eristima bubnjar u tri ruke dr?i palicu, u dvije metlice, izrasle mu četiri noge, ... , flauta? nikada ne teba uzeti vazduh, violinista ima beskonačno dugačke strune, gudalo,..., ritam gitarista trza samo odozgo, ...
(Pitanje je obilje?eno zvjezdicom).
slowstar
29-08-2007, 05:33 PM
Solo instrumentacije VST plaginovima - principijelno, pa i brasovi.
* Da li za takve dionice zvati instrumentalistu u pomoć ili bi moglo biti dovoljno uporediti već gotove produkcije*?.
Sam veoma dobro poznajem većinu živih instrumenata koji se trenutno rabe. Ali, pretpostavljam bez uvrede za bilo koga, da dobar dio forumaša nije instrumentalista na petnaest - dvadeset instrumenata, a kamo li da je bio u prilici uraditi aranžman, pripremiti orkestar i uživati u 'svojih ruku djelo'.
Zato mnogim plaginašima ili aranžeristima bubnjar u tri ruke drži palicu, u dvije metlice, izrasle mu četiri noge, ... , flautaš nikada ne teba uzeti vazduh, violinista ima beskonačno dugačke strune, gudalo,..., ritam gitarista trza samo odozgo, ...
(Pitanje je obilježeno zvjezdicom).
Sve gore navedeno je nazalost tacno, vec sam dosta "jadikovao" nad totalnim neznanjem VECINE ljudi koji pokusavaju iz sve snage da se bave muzikom, a sa njom nazalost, veoma malo dodirnih tacaka imaju...
Medjutim, moram da kazem nesto, mada nerado, u njihovu odbranu (izuzeci naravno)
Kao i u kinematografiji, i u muzici postoje "uslovnosti" - kao sto na primer Schwarzeneger "prolece" ziv i zdrav kroz soliter od stakla, (i to o svom trosku, kako sam procitao), tako i neki drugi "hodaju" po vodi, lete u druge zvezdane sisteme brze od svetlosti (valjda ce i to nekada u buducnosti biti moguce) tako i u muzici, narocito programiranoj postoje slicne "uslovnosti" - tako da hi-hat svira i za vreme brejkova, gudaci imaju kruzno - cirkularno gudalo, trubaci imaju prikacen kompresor i tako dalje, ali je sve to u nekom cilju dobrog zvuka, pa makar taj zvuk i ne postojao u stvarnosti, nego samo "virtualno" ZAR NE?
Dakle, stojim na stanovistu da su tvoje primedbe booolno tacne, ali kod ponekih, koji znajuci za nemogucnosti, to rade NAMERNO, to u cilju interesantnijeg zvuka moze da se opravda - nadam se da si me razumeo, i pored toga sto ponavljam da se potpuno slazem sa tobom, i da cu biti kakav-takav borac protiv neznanja i amaterizma u ovo malo godina sto mi je preostalo, mada tu nema mnogo nade, bar posmatrajuci tzv "mlade, talentovane i kreativne" aranzere i producente....avaj....
alfom
30-08-2007, 07:19 AM
Dakle, stojim na stanovistu da su tvoje primedbe booolno tacne, ali kod ponekih, koji znajuci za nemogucnosti, to rade NAMERNO, to u cilju interesantnijeg zvuka moze da se opravda - nadam se da si me razumeo, i pored toga sto ponavljam da se potpuno slazem sa tobom, i da cu biti kakav-takav borac protiv neznanja i amaterizma u ovo malo godina sto mi je preostalo, mada tu nema mnogo nade, bar posmatrajuci tzv "mlade, talentovane i kreativne" aranzere i producente....avaj....
Ja samo znam da sam ?estoko nabelajisao radi toga i u ekipu morao uvesti jo? jednog klavijaturistu (čitaj : imitatora svega onoga ?to je ubačeno a ne treba), jer su aran?mani (često) postali prava mora i fizički ne mogu da stignem na većinu od onoga ?to je karakteristika kompozicije.
Ovo me umara i počesto isfrustriran pomislim da je moje vrijeme pro?lo, ili da se trebam utopiti u mogućnosti i polako, pora?en, podviti rep i prestati sa 'ganjanjem vje?tica'.
HeatMan
31-08-2007, 06:03 PM
^podvij rep i radi rep.. shala mala.. ako te muzika frustrira, uzmi odmor.. on je uvek dobrodohsao.. shto se tiche onoga shto je slow rekao u odbranu "mladih talentovanih nada": istina.. jbg, ja se pronalazim u tome.. od muzichke shkole imam godinu dana bezanja sa chasova.. jednostavno, trudim se.. i mislim da neke stvari ne bi trebale da te sputavaju... ako neshto zvuchi dobro, bash me briga shto na violinama ne postoji pitch bend od +24 note.. jedino shto stvarno ne razumem je to oko bubnjeva.. shto se tiche toga, trudim se da bude shto realnije.. jer, jbg, chak i neobrazovano uho provali da tu neshto ne valja... mislim, ako radish "zive" bubnjeve, otkud njemu 10 tomova i 8 hi hata? shto se tiche toga, trudim se da budem shto realniji.. i nije normalno da u brake-ovima budu hihatovi uz dobosh, tomove, i bass bubanj.. isto tako nije logichno da (a video sam to, verujte mi) gitara svira bass deonicu.. (nisu imali bass pa kao, aj to je to..) kao shto nije normalno da gitara ima 150 zica i uvek svira na dole ili nerazlozeni akord (kao na klaviru).. da znam neshto vishe o brass-u, recimo, sigurno bih pratio i ta pravila.. a ovako se trudim samo da zvuchi kako sam zamislio.. da li sam odsvirao realnu sekciju? nemam pojma.. oko gudacha znam poneshto, i zato njih najvishe koristim uz gitaru i klavir.. ali, tu je uvek synth.. shta god da odsvirash, zvuchace dobro.. :)
moje poimanje stvari.. :) izvinjavam se na offtopicu..
pozdrav
slowstar
01-09-2007, 06:06 PM
moje je misljenje da ako se nesto "kuca" ili programira, to je vec samo po sebi uslovnost, pa onda zasto bi se vodilo racuna da to sve treba da bude kao da je zivi bend svirao?
Zasto onda ne uzeti isti taj zivi bend, napisati ljudski aranzman (ima ih cak trojica ili cetvorica kod nas, da budem optimista - koji bi to znali da napisu kako treba)
i zaista snimiti kao zivi bend - to bi bio neki pravi nacin...medjutim, kao sto rekoh, "programirana" ili "kucana" muzika, od koje je samo slaganje gotovih loopova nizi stupanj,(a i to ima svoje opravdanje, i nivoe kvaliteta) ima za cilj adekvatno, trazeno zvucanje, ritmicki groove i sve ostale elemente koje je "aranzer" trazio, pa zato ne treba biti sitnicav po pitanju moze li se "kucani" bubanj odsvirati uzivo, i sa koliko izvodjaca, to zaista nije bitno, narocito ako je "kucano" sa namerom, a ne iz neznanja, jer na kraju krajeva svima nam je cilj dobra (po bilo kojim merilima) muzika, a do nje se ionako veoma tesko dolazi, zar ne?
HeatMan
01-09-2007, 10:10 PM
samo mi recite, da li neko stvarno sklapa loopove? na sceni.. ako je zaista tako, treba baciti granatu na studio..
to je skrnavljenje muzike.. bar po meni.. kao shto je ceo MTV postao samo obris onoga shto je muzika nekada bila...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.