View Full Version : paralelni OS
nunuk_t2L
09-06-2007, 01:47 PM
primjetio sam da ima manjak plug-inova s (ili nisam duboko grebao) te neki zanimljivi nisu uopce pisani za mac os x.
sad, zanima me dal bi morao raditi bood camp te svaki put bootati u drugi os da ih koristim, ili bi mi se isplatilo da ih vrtim paralelno? ako da, dal bi se mogli signali routat iz os-a u os?
ili pak da sve zaboravim :banghead: :p
konfiguracija mi je
imac 20''
intel celeron 2 duo 2.16
1 gb ram
250 gb disk 7.200
digi 002
m-audio audiophile
lesha
09-06-2007, 02:37 PM
da imas windows, mozda uz pomoc vmware workstation, ako nateras os x da radi na pc-u kako treba, jer vec po netu kruze verzije za pc.
boggy
09-06-2007, 07:18 PM
Ne. Cak ni vmware ne moze pomoci... funkcionalno je to to sto trazis, ali vmware simulacija "pc na pc" nije ni priblizno ravna po performansama i funkcionalnosti "obicnoj" pc masini sa operativnim sistemom koji "trci" na njoj bez ikakvih simulatora...
vmware je funkcionalna simulacija i ima primenu u razvoju softvera koji radi distribuirano putem mreze na raznim i raznorodnim masinama... ali BEZ preterano velikih zahteva za procesorskom snagom...
Ako je u pitanju osx, onda ne mora instalirati xp "na vmware pod osx-om" (koji ne postoji) nego moze obrnuto... osx moze instalirati na vmware koji radi na xp.
Isto tako vmware omogucuje samo instalaciju dodatnog os-a na masinu pod xp-om ili linuxom... ali funkcionalno to je blize situaciji kada imate DVE odvojene masine povezane u mrezu... koliko znam... vmware ne obezbedjuje mnogo vise od toga... te, ono sto mozete putem Ethernet mreze da povezete vasim softverima... to vam je SVE!
Isto tako ne ocekujem nikakvu podrsku za kartice u vasim pci slotovima... za operativni sistem koji se vrti na vmware... pod vmware dobijate podrsku za disk, serijski port, paralelni port, ethernet, usb, nekakav consumer audio interfejs... nesto sto je prakticno "standardno" na svakoj PC ploci... i tu je KRAJ.
Resenje za taj problem, ako su potrebne PERFORMANSE, su i dalje DVE hardverski odvojene masine...
@nunuk_t2L ... "isplatilo" ti se ili ne... NE mozes DVA OS-a "vrteti" istovremeno na istoj masini (direktno, bez posrednika), osim u izuzetnim slucajevima kada se takva funkcionalnost specijalno zahteva.... i tada se to posebno radi za nekog kome to treba... vmware je samo delimicna zamena za dve masine uz neke kompromise...
Da bi to bilo moguce, morala bi se pc ploca specijalno konstruisati za tu namenu... i to bi bilo verovatno skuplje u vasem slucaju od DVE "obicne" pc ploce...
Recimo... moguce je, odnosno, uspevali su ljudi da pokrenu linux i jedan jako mali RTOS da rade istovremeno, s tim sto je koriscena ploca sa dva procesora, s tim sto su Linuxu dali jedan procesor i sav RAM koji postoji na ploci, a malom RTOS-u su dali drugi procesor, a izvrsavao se iz on-chip cache RAM-a (dovoljno mu je da radi)....
Da bi ovo sve radilo, tesko je ocekivati da ce standardna i bilo koja ploca omogucavati ove stvari... vrlo cesto se zavrsi na dizajnu custom hardware.... :D
pozdrav
bogi
kejkz
09-06-2007, 07:49 PM
cekajte ljudi, zar boot camp, odnosno noviji macovi, ne podrzavaju virtuelizaciju? Ja koliko se secam jesam video neke slike kako sve to radi paralelno, nisam probao jer me ne interesuje preterano, ali mislim da je moguce zavrteti osx i windows.
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303572
probaj pa javi kako radi
boggy
09-06-2007, 07:56 PM
cekajte ljudi, zar boot camp, odnosno noviji macovi, ne podrzavaju virtuelizaciju? Ja koliko se secam jesam video neke slike kako sve to radi paralelno, nisam probao jer me ne interesuje preterano, ali mislim da je moguce zavrteti osx i windows.
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303572
probaj pa javi kako radi
DA... samo se nadam da su vam ovi interfejsi SVE sto vam je potrebno i dovoljno za rad ;)
With Boot Camp Beta 1.1, the Macintosh Drivers CD includes drivers to support these within Windows XP:
Apple Bluetooth [1.0.0.1]
Apple Keyboard Support [1.0.0.1]
Apple Trackpad [1.0.0.0]
iSight Camera [1.0.0.0]
Startup Disk Control Panel for Windows XP [1.0.0.3]
Atheros 802.11 Wireless [4.2.2.27]
ATI Graphics [8.27.0.0]
Broadcom Wireless [4.80.28.7]
Intel Chipset Software [6.2.1]
Intel Integrated Graphics [6.14.10.4543]
Marvel Yukon Ethernet [8.49.2.3]
nVidia Graphics [9.1.3.1]
Realtek Audio [5.10.0.5267]
SigmaTel Audio [5.1.0.5082.0]
Eh... mog Lynx-a L22 nema na spisku :banghead: ;)
pozdrav
bogi
kejkz
09-06-2007, 07:58 PM
Dosta za pocetak ;)
boggy
09-06-2007, 08:05 PM
Dosta za pocetak ;)
ZAR???
Hoces da kazes da su ti dole navedeni audio interfejsi dovoljni za rad???
With Boot Camp Beta 1.1, the Macintosh Drivers CD includes drivers to support these within Windows XP:
....
Realtek Audio [5.10.0.5267]
SigmaTel Audio [5.1.0.5082.0]
pozdrav
bogi
kejkz
09-06-2007, 08:17 PM
...samo za komponovanje, da... za miks, ne
Instaliras asio4all i bomba ;)
nunuk_t2L
10-06-2007, 04:20 PM
dakle kada bi kroz boot camp instalirao windowse i na njih bacio ableton live, mogao bi semplove vadit bez ikakvih problema?
jel postoji neki program preko kojeg bi mogao VST-e za windows vrtjet na osx? tipa nekakav shell.. jer u tom slucaju mi windowsi uopce ne trebaju =)
a joj...
:banghead:
nunuk_t2L
11-06-2007, 09:06 AM
ma slazem se ja da mi ovo oduzima previse vremena, al kad pola, ma skoro svi plug-inovi koje skinem kad ih krenem instalirat, naletim na .exe...
a za PT nisam nasao gotovo niti jedan koji se moze downloadirati u RTAS verziji, besplatan je i jos k tome radi na os x-u.
a treba mi delay unit, reverb, kompresor ne bi bio na odmet ni kakav synth...
xpand mi javlja da nemoze nac xpand.dpm dok ja tuzno i sa suzom u oku gledam xpand.dpm koji se nalazi u digidesign/plug-ins...
di su vjetrenjace?
:vitez:
DA... samo se nadam da su vam ovi interfejsi SVE sto vam je potrebno i dovoljno za rad ;)
Eh... mog Lynx-a L22 nema na spisku :banghead: ;)
pozdrav
bogi
ne treba ni da bude........ubodes ga u mac-a na kome je boot camp i instaliras windows drivere za lynxa.....
to samo napominju da dobijas drajvere za ove integrisane komponente macova.....
edit:
da rezimiram - boot camp funkcionise na iMacu isto kao da imas PC takvih hardverskih specifikacija.......bilo koju spravu mozes koristiti pod uslovom da ima Windows drajvere.....
boggy
11-06-2007, 09:44 AM
ne treba ni da bude........ubodes ga u mac-a na kome je boot camp i instaliras windows drivere za lynxa.....
Jesi li to probao? Ne mora lynx, moze bilo koja druga pro-audio PCI karta (NE USB)
to samo napominju da dobijas drajvere za ove integrisane komponente macova.....
edit:
da rezimiram - boot camp funkcionise na iMacu isto kao da imas PC takvih hardverskih specifikacija.......bilo koju spravu mozes koristiti pod uslovom da ima Windows drajvere.....
Problem o kome pricam je dosadasnja ekskluzivnost pristupa operativnog sistema (u ovom slucaju dva!) PCI magistrali, i to nije lako napraviti da radi brzo i dobro bez ozbiljnog hardverskog arbitra (odlucuje/nadgleda/pazi na pristup, i sprecava "sudare" razlicitih operativnih sistema na magistrali)... ako se ne napravi da radi brzo, onda se to odrazava na performanse...
Da budem iskren, nisam se udubljivao u boot-camp, samo pisem ono sto znam od ranije, te ako su to resili da USPESNO radi kako ti navodis, onda je to vise nego ekstremno veliki USPEH... nevezano za pro audio....
pozdrav
bogi
nunuk_t2L
11-06-2007, 04:24 PM
mhm...
ako particioniram disk i kod bootanja stavim opciju dal zelim windowse ili os x, dal ce se i u tom slucaju kresati na performansama?
kolko sam skuzio, boot camp bi mi omogucio da vrtim windowse istovremeno sa os x..
bas kako kejkz kaze, koristio bi windowse samo za komponiranje dok os x za mix i mastering...
lol, nisam to nikada radio na mac-u pa moram bit dosadan jer se ne zelim zaje* ko n puta na windowsima...pa kad taman podesim sve, nesto se zbrejka pa opet iz pocetka...
:andeo:
djivan
11-06-2007, 05:29 PM
ja sam to probao na mac G5 + boot camp, moguca je virtuelizacija ali signal NE IDE kroz dva OS :) :) :)
lesha
13-06-2007, 07:28 AM
http://www.parallels.com
http://www.vmware.com/beta/fusion
nunuk_t2L
14-06-2007, 06:00 PM
ma reko da vidim sta taj os x sve moze da mi pruzi prije nego li se upustim u kakve egzoticne krajeve ones and zeros.. dosta mi je bilo toga na windowsima..pa programe instalirat pa ne radi pa.. dobro sam upoznat s problematikom na pc-u.
a i nemam djevojku pa se nemoram opterecivat oko toga dal cu sta miksat ili se sa curom drzat za rucice i besciljno pod okriljem sumraka lutat parkom u nadi da shvati da sam nepopravljivi romantik i poeta :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.