Log in

View Full Version : Roland Fantom X

sRce
07-06-2007, 10:49 PM
Posle hvale i hvale gospodina Slobe Markovica i ostalih na racun Roland Fantom synth-a, danas sam dobio na testiranje pa da vidimo lagano o cemu se tu radi...

Javicu utiske ako nekoga uopste to zanima...

slowstar
08-06-2007, 05:22 PM
Super!!
Ako slucajno imas i KORG neke nove serije u blizini, uradi karakteristican test:
UKINI sve efekte (reverbe, choruse, MFXove, flanger, itd.) na OBE masine pa ih ONDA uporedi, videces (ne zelim da insinuiram) da jedan instrument zvuci malo bedno, "midlasto" i sitno, a drugi jedva da je nesto izgubio...
Zanima me zaista kao mladog, svezeg, tvoje misljenje, ali naravno, nemoj da KORG bude OASYS, nego neki u cenovnoj klasi (triton extreme, ili slicno)

slowstar
08-06-2007, 05:24 PM
Usput, iako je malo off topic, ako neko moze da mi ucini skoro nemoguce, a to je da ima JEFTINO da mi proda Fantom XR (rack) i jos da mi da na 2 rate, bio bi mnoooogo srecan, i nestala bi mi depresija...

Poz.

Bitch
08-06-2007, 10:10 PM
...moj pobednik u tom cenovnom rangu je Kurzweil K2661 :) kdfx, kb3, adat, 3 prosirenja, fenomenalan sound set, 8 balanced outs.... za 1999e :D

...za ono sa testiranjem bez efekata se apsolutno slazem sa Slowstarom. imao triton - prodao - uzeo K2600 :), triton u SEQ multi modu, e tu skontas to bez efekata.kreni da pravis matricu u multi modu i skenjas se od loseg sounda...iskljucivo program mode....za padove bellse i tako to... neki Triton rack mozda paznem u buducnosti ali extreme i to, no thank you :)

pozz

p.s. nije los taj fantom XR, fino skroz, probao sam, vrlo cool :-)

OFF
10-06-2007, 09:13 PM
Mislim da je potpuno tacno sve vezano za triton/fantom zvucno poredjenje, zvuk suvog korga.......

Ono gde se ne slazem je da je extreme nesto losiji od ostalih tritona, mada, mozda nisam ispravno shvatio Bitch-a. Licno mislim, i uverio sam se, da je zvucno, i u svakom drugom pogledu jednak kvalitetom sa ostalima, ali mnogo kvantitativniji od ostalih tritona (ne racunam LE i TR, koji su 2 klase ispod)

Takodje, fantoma bih voleo da imam samo u reku, jer stvarno ne znam sta bih sa njim live. Slobu razumem, covek svira koncerte, gde je dovoljno da imas spremnih 20-30 pesama, urade se performansi i polako, ali ja bih sa tim na svirci pobeleo. Kako se uopste mogu brzo promeniti perf ili prog na njemu?:banghead:

Ja, na zalost :confused: imam Extreme. Nisam ga uzeo zato sto je najbolji workstation, vec sto mi je bio mnogo povoljniji od ES6 (koji mi je favorit) u tom trenutku.

slowstar
11-06-2007, 12:42 AM
Mislim da je potpuno tacno sve vezano za triton/fantom zvucno poredjenje, zvuk suvog korga.......

Takodje, fantoma bih voleo da imam samo u reku, jer stvarno ne znam sta bih sa njim live. Slobu razumem, covek svira koncerte, gde je dovoljno da imas spremnih 20-30 pesama, urade se performansi i polako, ali ja bih sa tim na svirci pobeleo. Kako se uopste mogu brzo promeniti perf ili prog na njemu?:banghead:

Vidi Off,

Ja NIKADA nisam kupio nijednu sviracku spravu, da bi na istoj svirao koncerte, o tome nisam ni razmisljao preterano, pogotovo sto vise NECU da sviram koncerte, bar one koje sam do sada svirao, prvo - sto to ne prilici mojim godinama (mada sam fizicki u sasvim dobroj formi, hvala na pitanju)
a drugo, oduzima mi vreme a i energiju koju bih mogao pametnije da iskoristim, "kucajuci" nesto svoje, sto nikako da zavrsim, jer sam STALNO nezadovoljan...

Svasta su mi ljudi (trgovci) donosili da probam, cak i ostavljali na po nekoliko dana, ne bih li se "napalio" ali nikako da skrenem sa svoje top liste
klavijatura, pa i modula koja izgleda ovako:

1. ROLAND FANTOM X (sve verzije)
2. KURZWEIL K2661
3. MOTIF 7 SX
4. KORG M3 (samo na osnovu demo prikaza, mozda je i bolji)

Korg OASYS i ne pominjem, iako je veoma dobar, jer vredi objektivno 4 PUTA MANJE nego sto kosta!!!! SRAMOTA!!!

Do sada nijedan Plug/in ili VSTI tojest AU instrument nije naisao na moje preterano odusevljenje, izuzev klavira firme MODART PIANOTEQ, koji je sto se svirljivosti tice NAJBOLJI KLAVIR NA KOJI SAM PRSTE STAVIO izuzev koncertnog STAINWAYa, pritom je modelovan, a ne semplovan, a kao svirac klavira, nisam nimalo naivan, bar po iskustvu...

OFF
11-06-2007, 11:19 AM
Pa znam, zato i kazem:)
Fantom je stvarno super sprava za studio, pa i za koncerte, ali za ono sto meni treba, nikako ne bi mogao da mi odradi - situacija gde mi treba bar 100, 150 spremnih raznoraznih performansa, za 5,6 totalno razlicitih zanrova svirke. Zvuk, dirka, sve super, ali kako brzo promeniti farbe:banghead:

A to za vst, se takodje slazem, ja imam mnogo skromniju kolekciju hardwera, ali i dalje 70% boja vucem sa njega. Od VSTa jedino koristim BFD, Culture (koji mi je stvarno vrh, steta sto mu interface nije malo bolje povezan sa loopovima), Real Guit i majestic bass..... sve ostalo vucem iz sobe:)

Hush
11-06-2007, 11:33 AM
cuj, 100-150..

ja sam ga koristio za live.. ne znam jesi li probao, imas na njemu "live mode" nacin rada.. 20 bankova sa brzim pristupom na 16 preformansa (ili programa, po zelji).. 20x16=320.. moguce je kretati se po bankovima bez promjene sounda koji trenutno svira, tako da za vrijeme pjesme mozes "razgledavati okolo"

ispod displaya su F1-F8 (sa "shiftom" dolazis do F9-F16), iznad dugmadi (na displayu ispisan naziv preformansa (ili programa) i jos k tome razlicito obojeni, tako da i samo letimicnim pogledom razlikujes sto je pref, a sto program..

mislim da to moze svakoga zadovoljiti :da:

OFF
11-06-2007, 12:08 PM
cuj, 100-150..

ja sam ga koristio za live.. ne znam jesi li probao, imas na njemu "live mode" nacin rada.. 20 bankova sa brzim pristupom na 16 preformansa (ili programa, po zelji).. 20x16=320.. moguce je kretati se po bankovima bez promjene sounda koji trenutno svira, tako da za vrijeme pjesme mozes "razgledavati okolo"

ispod displaya su F1-F8 (sa "shiftom" dolazis do F9-F16), iznad dugmadi (na displayu ispisan naziv preformansa (ili programa) i jos k tome razlicito obojeni, tako da i samo letimicnim pogledom razlikujes sto je pref, a sto program..

mislim da to moze svakoga zadovoljiti :da:

Moze, ali meni je to sporo. To je u princitu vise moj problem, nego rolandov, jer sam navikao da dobijem novu boju sa pritiskom 2 tastera max, bez shiftova, listanja........

U tom segmentu, meni je motif zakon (uopste taj princip, banka, sa 16 direktnih programa, na dugme........ ne moze brze, i sigurnije)

fischek
12-06-2007, 11:01 AM
Ne znam gde ste bili kad sam ja kupovao klavijaturu pre 2 meseca. Toliko sam negativnih komentara procitao ovde u vezi sa Korgom (kupio sam TR) da mi nije jasno jednostavno kako sam uspeo toliko da se za***em.

Ta prica skini sve efekte, pa ce da ostane sranje i te fore. Kako je moguce da je postao industry standard ako je bas toliko sranje? Ili sam pogresno razumeo sve kritike i prikaze po raznim casopisima na internetu.

Nesto sam pogresno razumeo u svakom slucaju :) Jedina stvar sa kojom bih se slozio (a imam i Rolanda) je da Roland ima bolje akusticne zvukove, odnosno instrumente. Cini mi se da Korgove gitare, saksofoni, harmonike tral ala nisu toliko ubedljive.

S druge strane Korg ima fantasticne synth zvukove - cak i ovo moje niskobudzetno, nisko-klasno, entry level, pooor man's Triton, ono kupis nesto cisto da bi mogao da kazes da imas nesto...igracka...sta god...sokocalo od Korga TR. Nemam pojma, meni je dobar - ali to je mozda zbog toga sto ja nisam narocito napredan...sta god...

darkstar
13-06-2007, 03:17 PM
Cela prica o tome koja je klavijatura bolja mi jako lici na pricu koji je automobil bolji,bmw ili mecka ... savrseni automobil,zena,i instrument prosto ne postoje...i sto se pre pomirimo s tim,bice nam lakse :)

Najbolja varijanta klavijatura,po meni ... je da imas sve ... korg + roland + yamaha + kurzweil + clavia + (stavi po zelji)

A ako nemas pare za sve to ... onda nadji onu koja ti je najmanje losa u tom trenutku :rotfl:

Bota
28-06-2007, 10:00 AM
Evo moje kratke opservacije na problematiku. Moj klavijaturista je imao prije par mjeseci dilemu koju spravu da kupi. Odavno se lo?i na Motifa ali ga nije bilo ovde kod nas po prodavnicama (trebalo se poručiti) pa je u jednom momentu u opciji i bio Fantom. Na kraju je kupio Korg Triton Studio jer ga je dobio prilično povoljno.
Elem, ostala je dilema da li je trebao uzeti ipak Fantoma (naročito kad sam mu ja prenio koliko ovde ljudi hvale tu klavijaturu) tako da se do?lo do razmi?ljanja da je proda i uzme ne?to drugo...ja se već spremao da okačim oglas na Rumskom kad ispade nam jedna svirka zajedno sa To?etom Proeskim, i gle slučajnosti, njegov klavijaturista svira Fantom X7. Moram vam priznati da je već na samoj tonskoj probi Fantom izlazio dosta lo?ije od Tritona. Nekako su mu boje skroz ''iza'', blago zamućene i nedefinisane dok se kod tritona uvijek osjeti neka prirodnost u zvuku, čuje se ''drvo'' iz kutija. Klavir kod Tritona je stvarno dobar i tu se očekivala razlika ali razlika kod ostalih farbi nas je stvarno iznenadila. Triton, za razliku od Fantoma, prolazi kroz miks koliko god da je pojačan, prosto ga re?e, ima tu prezentnost dok je Fantom stalno iza.
Znam da je te?ko davati neke generalne zaključke na ovakav način, razlika je i u stilu svirke između nas i njih ali s druge strane, slu?ao sam i njihovu verziju ''Here I Go Again'' i ''Is This Love'' od Whitesnake (koje i mi sviramo) i opet je utisak isti, Korg zvuči bogatije od Fantoma.
Opet ka?em, to je vjerovatno i stvar ukusa, svakome le?i ne?to drugo. Za kraj da spomenem, klavijaturista je odustao od prodaje Tritona...?to je i bilo za očekivati :)

OFF
28-06-2007, 10:14 AM
Evo moje kratke opservacije na problematiku. Moj klavijaturista je imao prije par mjeseci dilemu koju spravu da kupi. Odavno se loži na Motifa ali ga nije bilo ovde kod nas po prodavnicama (trebalo se poručiti) pa je u jednom momentu u opciji i bio Fantom. Na kraju je kupio Korg Triton Studio jer ga je dobio prilično povoljno.
Elem, ostala je dilema da li je trebao uzeti ipak Fantoma (naročito kad sam mu ja prenio koliko ovde ljudi hvale tu klavijaturu) tako da se došlo do razmišljanja da je proda i uzme nešto drugo...ja se već spremao da okačim oglas na Rumskom kad ispade nam jedna svirka zajedno sa Tošetom Proeskim, i gle slučajnosti, njegov klavijaturista svira Fantom X7. Moram vam priznati da je već na samoj tonskoj probi Fantom izlazio dosta lošije od Tritona. Nekako su mu boje skroz ''iza'', blago zamućene i nedefinisane dok se kod tritona uvijek osjeti neka prirodnost u zvuku, čuje se ''drvo'' iz kutija. Klavir kod Tritona je stvarno dobar i tu se očekivala razlika ali razlika kod ostalih farbi nas je stvarno iznenadila. Triton, za razliku od Fantoma, prolazi kroz miks koliko god da je pojačan, prosto ga reže, ima tu prezentnost dok je Fantom stalno iza.
Znam da je teško davati neke generalne zaključke na ovakav način, razlika je i u stilu svirke između nas i njih ali s druge strane, slušao sam i njihovu verziju ''Here I Go Again'' i ''Is This Love'' od Whitesnake (koje i mi sviramo) i opet je utisak isti, Korg zvuči bogatije od Fantoma.
Opet kažem, to je vjerovatno i stvar ukusa, svakome leži nešto drugo. Za kraj da spomenem, klavijaturista je odustao od prodaje Tritona...što je i bilo za očekivati :)

Meni bi ta prica bila logicna da je kontra, posebno klavir, kod korgovih workstationa, od Kulina Bana pa do danas, ne secam se dobrog klavira.
Opet, ne sumnjam ni u to sto ste culi, ali mi najlogicnije objasnjenje, da je taj klavijaturista koji ima x7 nesto majstorisao po njemu i sj.... farbe, odnosno, lose ih podesio za live

Ps, ja imam Tritona, ali....

Bota
28-06-2007, 12:10 PM
Zaboravio sam da spomenem da je i taj klavijaturista odmah rekao da Triton Studio bolje radi od njegove sprave.

sRce
13-08-2007, 04:55 PM
Fantom X6 koji sam dobio na probu morao sam brzo da vratim prijatelju koji mi je i pozajmio radi probe...covek ima stalno svirke pa da ne remetim coveka. Mogu da kazem da je klavijatura dobra i ima sve pohvale.:cool:
U medjuvremenu sam pazario Roland Super Jv-1080 jer meni klavijatura za zive svirke ne treba vec za komponovanje i aranzmane.
Prvo sto sam uradio jeste da sam resetovao sve (jer sam kupio od nekog narodnjaka)... Radim ambijentalnu i muziku i ostao sam zatecen kako lepih sound-ova ima u njemu. Stvarno sam se odusevio...:hyper:

Prvo > cena je 10x (citaj: deset puta) manja od Fantom-a !
Drugo > Sound je odlican !
Trece > Poseduje 4 prosirenja pa guraj brate kartice ako ti zafale boje... (kartice kostaju kao pola JV)
Cetvrto > Nisam jos sreo coveka koji je rekao nesto lose za taj modul... a i kad ga koristi neko kao sto je izmedju ostalog i Vangelis sto ne bih i ja...

p.s. Mozda kupim XV-5080, a ovaj prodam posto se u XV-u nalaze te iste farbe i jos dosta njih iz JD-990... otom potom...:mrgreen: