PDA

View Full Version : Audio mixdown

"7"
06-06-2007, 02:29 AM
Kada radim mixdown jedne trake (volume recimo -12) SX mi napravi traku koja je tisa od originala, tj. u slusanju je ista ali volume je na 0.00 (znaci ne bih mogao da je kasnije pojacam). Na pet traka imam Guitar Rig a na jos dve Melodyne, pa posto i dalje radim, mislio sam da malo spustim opterecenost procesora, ali nije mi jasno zasto "utisava" traku?
Dakle da li moram pre mixdown-a da stavim volume na 0.00, ako treba dali isto vazi i za midi trake (vol na 127 pre mixdown-a)?

Hvala unapred

Pozz

gosnbandar
06-06-2007, 09:14 AM
Ej veoma zanimljivo pitanje !
I ja sam isto prometio samo sto nisam od toga pravio problem
vec jednostavno importovani novi track pojacham !
Kako mislis ne mozes da ga pojachas ako je na 0.00 ?
Pa pojacaj ga na 12.00:)

nenad
06-06-2007, 10:51 AM
Dakle da li moram pre mixdown-a da stavim volume na 0.00, ako treba dali isto vazi i za midi trake (vol na 127 pre mixdown-a)?

Hvala unapred

Pozz

Da, kada radis export te audio trake uvek neka bude na 0.0 a ti kasnije kada ponovo uvezes traku onda je na novom kanalu snizi za koliko ti odgovara, za recimo -12 pa ces onda dobiti istu glasnocu. Sto se MIDI-a tice ja izvozim isto kao i audio, znaci odredim neki stereo ili mono bus i preko njega izvezem midi isto kao i audio kanal.

podrazumeva se da kada ti je klizac na 0.0 nista od signala ne klipuje a signal bude prezentan. ja recimo pozadinske gitare izvozim sa klizacem na 0.0 i max peak-om oko -6.
;)

"7"
06-06-2007, 01:01 PM
Ej veoma zanimljivo pitanje !
I ja sam isto prometio samo sto nisam od toga pravio problem
vec jednostavno importovani novi track pojacham !
Kako mislis ne mozes da ga pojachas ako je na 0.00 ?
Pa pojacaj ga na 12.00:)

Ne moze, moze samo do 6.02;)
Ali nije to problem, sve je to upotrebljivo, pisao sam svasta ovde pa sam obrisao jer mi se u medjuvremenu javilo;) da to i nije tako nelogicno, medjutim, posto je normalno da snimi traku takva kakva je pa je otvori u novoj traci (po default-u 0.00 i pan u centar) opet mi nije jasno zasto onda nije snimio traku panoramiranu u levo vec je snimio traku kao da je centrirana. A tu je i problem... hm... ma evo slike, gornji wave je originalan (mono 24/44100) s tim sto na insertu ima Guitar Rig (neka blaga distorzija), a donji je rezultat exporta (mono, 24/44100, real-time export).
I da, zasto mi uvek pri exportu kaze da ce od dva output kanala biti napravljen jedan mono kada je traka koju exportujem mono?
1823

Unapred se izvinjavam ako izlupetam nesto jer se do skoro nisam bavio ovim stvarima vec svime sto ide pre mix-a, a gde cu da naucim nesto nego ovde jel' tako.

Pozz

"7"
06-06-2007, 01:56 PM
Ok, skontao sam da moram da exportujem traku kao stereo da bi zadrzala panoramu i wavform kako treba. Moje pitanje je: ako snimim recimo ritam gitaru (mono), i sada hocu da je dupliram da bi jedna isla levo druga desno, hocu da im dam blago razlicit zvuk (u Guitar Rig-u recimo, malo eq itd) i na kraju hocu da napravim novi wav na novom kanalu koji je sam po sebi originalan wav + svi efekti, da bi poiskljucivao efekte i oslobodio procesor, kako to vi radite? Meni svakakve kombinacije padaju na pamet ali rek'o da pitam kako je ispravno.

Pozz

disco violence
06-06-2007, 01:57 PM
Isto pitanje za eksport monoa sam postavio i ja samo sto nije upitanju Cubase nego Nuendo, ali posto je razlika izmedju ova dva programa minimalna radi se o istom, kada eksportujes mono na taj nacin na koji si opisao, on prolazi kroz stereo bus i vise nije mono nego stereo, potrebno je da dodas u projekat i jedan mono output buss preko koga ces eksportovati mono kanale, da bi saznao kako se to radi pogledaj temu koju sam ja otvorio pre neki dan ''Export mono trackova u Nuendu 3'' tamo ti je sve objasnjeno i nije neka velika nauka.

"7"
06-06-2007, 02:30 PM
Ok, hvala, skontao, samo jos jedno pitanje, da li je bolje uvek real-time export i ako ne mora uvek, kako da znam generalno kada treba da se koristi ta opcija?

Tomislav
06-06-2007, 06:53 PM
Isto pitanje za eksport monoa sam postavio i ja samo sto nije upitanju Cubase nego Nuendo, ali posto je razlika izmedju ova dva programa minimalna radi se o istom, kada eksportujes mono na taj nacin na koji si opisao, on prolazi kroz stereo bus i vise nije mono nego stereo, potrebno je da dodas u projekat i jedan mono output buss preko koga ces eksportovati mono kanale, da bi saznao kako se to radi pogledaj temu koju sam ja otvorio pre neki dan ''Export mono trackova u Nuendu 3'' tamo ti je sve objasnjeno i nije neka velika nauka.
Pa, mislim da ne treba raditi bus, nego smo selektirati u export prozoru da hoće eksportat taj i taj track, a ako eksporta vi?e, onda ovaj način.

E da, bio je i onaj problem sa pojačavanjem kanala i granicom od 6,0x... E, samo pojača? gain.

"7"
06-06-2007, 07:55 PM
Pa, mislim da ne treba raditi bus, nego smo selektirati u export prozoru da hoće eksportat taj i taj track, a ako eksporta vi?e, onda ovaj način.

E da, bio je i onaj problem sa pojačavanjem kanala i granicom od 6,0x... E, samo pojača? gain.

Mora da se napravi mono Bus zato sto ako to ne uradis i ne stavis ga kao output na taj track, u export prozoru (outputs)ti pokaze tu traku kao mono(strelica)stereo i opet ne valja, bez obzira sto si izabrao da bude mono chanel

Tomislav
06-06-2007, 08:41 PM
Totalno čudno i nelogično.

U tome slučaju hvala na upozorenju i dobrom savjetu.

shigumicu
06-06-2007, 09:18 PM
Ok, hvala, skontao, samo jos jedno pitanje, da li je bolje uvek real-time export i ako ne mora uvek, kako da znam generalno kada treba da se koristi ta opcija?

Ako ti je na kanal koji hoces da eksportujes insertovano dosta efekata vst-a, onda treba raditi real-time, jer moze doci do greske usled brzog eksporta i totalno promeniti zvuk. Ustvari real-time eksport je pozeljan i ako imas samo jedan insertovan efekat.

"7"
07-06-2007, 12:09 AM
Totalno čudno i nelogično.

U tome slučaju hvala na upozorenju i dobrom savjetu.

Pa i nije tako nelogicno, jer ako ne stavis na traci mono bus kao output, na out-u ce ti stajati po default-u master bus koji je stereo, znaci kad eksportujes on konta da je traka stereo jer ti na out-u trake stoji master bus i onda ga konvertuje u mono i zato prijavljuje onu cuvenu poruku.

Nego imam jos jedno pitanje. Pri eksportu midi kanala na out-u mi stoji recimo Hypersonic... sta sad... kako da mu kazem da na out-u bude mono?

disco violence
07-06-2007, 09:04 AM
Meni nije jasna ta glasnoca monoa od -6.0 db, koju program automatski podesi. Evo dacu vam primer sta hocu da uradim. Napravio sam bubanj u bateriju 2, sledece sto hocu da uradim je da eksportujem bas bubanj posebno kao mono track, dobos posebno takodje kao mono track i tako dalje, vec u samom bateriju sam svakom od koristenih kitova dodelio razliciti mono ulaz(kanal 17,18,...), koji sam povezao sa mono izlazom, tu je program sam utisao signal na -6.0 db interesantno je da je i bateri na svom masteru utisao signal na -6.0 db, tako da od sinala nema skoro nista, moje pitanje je sta mu znaci tih -6.0 db za mono i koliko pojacati mono pri eksportu da bi se dobio sto kvalitetniji i ''snazan'' signal?

kejkz
07-06-2007, 09:16 AM
Koji je pan law u projektu?

alavuk
07-06-2007, 09:18 AM
tih -6 koje spominjes nema veze sa mono signalom u batery 2 , vec je to "prevencije" stavljeno zbog semplova i da ti ne pravi po defaultu peak u miksu ... barem sam ja to tako skontao

disco violence
07-06-2007, 09:24 AM
tih -6 koje spominjes nema veze sa mono signalom u batery 2 , vec je to "prevencije" stavljeno zbog semplova i da ti ne pravi po defaultu peak u miksu ... barem sam ja to tako skontao
Zasto onda tih -6.0 db nema nigde kada bas bubnju u bateriju dodelim stereo kanal
1-2? Inace sto se tice pan lawa valjda mislis na kom kanalu mi je mono , na levom. Ako sam dobro skontao sta me pitas.

kejkz
07-06-2007, 09:26 AM
Pritisni shift-s i vidi na koju vrednost je podesen pan law u projektu.

disco violence
07-06-2007, 09:33 AM
E... jbg nisam kuci na svom compu, ubijam sate u preduzecu.

alavuk
07-06-2007, 09:40 AM
Zasto onda tih -6.0 db nema nigde kada bas bubnju u bateriju dodelim stereo kanal
1-2?

meni se to nikad nije desavalo , sve mi je u bateriji sem mastera na 0.0, bez obzira na stereo/mono sample

Arthur
07-06-2007, 12:20 PM
pisao sam vec gore, al ajd opet : Nije potrebno zajebavati se i praviti mono output buss, sve sto treba uraditi je izabrati taj track kao output, i reci nuendu da zelis da ti export fajl bude mono... ne moze biti jednostavnije.
Na sva ostala pitanja odgovor ste dali, ili je veoma logicno..

Max
07-06-2007, 12:23 PM
Ako ti je na kanal koji hoces da eksportujes insertovano dosta efekata vst-a, onda treba raditi real-time, jer moze doci do greske usled brzog eksporta i totalno promeniti zvuk. Ustvari real-time eksport je pozeljan i ako imas samo jedan insertovan efekat.

Ovo jednostavno nije istina ....... cak kada exportujes mix sa dosta efekata ...... napr na pesmi od 3 min , export moze da traje do 6 min , jer komp ne mora da zuri da exportuje u real time u ......

Ja nisam primetio razliku uzmedju obicnog i real time exporta ..... bar ne na Nuendu 3 ....

Pozdrav

Arthur
07-06-2007, 12:44 PM
Ovo jednostavno nije istina ....... cak kada exportujes mix sa dosta efekata ...... napr na pesmi od 3 min , export moze da traje do 6 min , jer komp ne mora da zuri da exportuje u real time u ......

Ja nisam primetio razliku uzmedju obicnog i real time exporta ..... bar ne na Nuendu 3 ....

Pozdrav

meni se kolega koji se bavi elektronskom muzikom zalio na opasne probleme prilikom exporta - automatizacije filtera npr.. ne rade kako treba, tojest rezultat ne bude isti kao i prilikom slusanja.. pokazivao mi je, desi se da stucne, pa recimo u prvom arpedju se filter ne otvori na vreme, a vec u sledecem paternu uspe.. jedino se ne secam dal je ovo bilo reseno realtime exportom..

Max
07-06-2007, 01:12 PM
meni se kolega koji se bavi elektronskom muzikom zalio na opasne probleme prilikom exporta - automatizacije filtera npr.. ne rade kako treba, tojest rezultat ne bude isti kao i prilikom slusanja.. pokazivao mi je, desi se da stucne, pa recimo u prvom arpedju se filter ne otvori na vreme, a vec u sledecem paternu uspe.. jedino se ne secam dal je ovo bilo reseno realtime exportom..

Tu si u pravu ...... neki plagovi jednostavno nece da funkcionisu ako se ne exportuje real time , ali je to do plagova a takodje i zbog samog nacina snimanja preko real time exporta .... s' druge strane , ako imas neki puc ili smetnje zbog preopterecenosti procesora , to ce se pri real time exportu cuti ..... a normalnim exportom nece , jer ce komp da uzme vremena koliko mu treba da sve to sracuna .....

Pozdrav

Mogli
07-06-2007, 01:22 PM
Tu si u pravu ...... neki plagovi jednostavno nece da funkcionisu ako se ne exportuje real time , ali je to do plagova a takodje i zbog samog nacina snimanja preko real time exporta .... s' druge strane , ako imas neki puc ili smetnje zbog preopterecenosti procesora , to ce se pri real time exportu cuti ..... a normalnim exportom nece , jer ce komp da uzme vremena koliko mu treba da sve to sracuna .....

Pozdrav

Ja sam to resio tako sto vise nista ne exportujem, nego usnimim matricu u Wavelab kao na dat. Kad god exportujem, imam fantomski osecaj da nije to taj sound.

shigumicu
07-06-2007, 04:33 PM

Pozdrav

Moguce je lako da si u pravu, jer ni ja nisam primetio razliku izmedju ova dva exporta u 99% slucajeva, ali... Jednom sam exportovao mono kanal na kome je bila snimljena gitara sa insertovanim Amplitube 2 i IK multimedia CSR halom. Nakon exporta gitara je imala neki blesavi hall ni nalik onom kakav je bio pre exporta, vise je licilo na deelay, (kao da je dva puta odradio hall sa kasnjenjem). Kada sam isti kanal exportovao u real time-u sve se vratilo na normalu. Mozda je i to sto kazes da je do plug in-a, ali zaista to je bio prvi i jedini put da sam cuo tako drasticnu razliku izmedju ove dve vrste exporta. :confused:

"7"
07-06-2007, 06:49 PM
Nisam dobio odgovor pa evo konkretno da pitam. Pri eksportu midi trake na kojoj je na output-u Hypersonic, ne znam sta treba da radim da bi dobio mono wav kako treba. Ako u export prozoru izaberem za output Hipersonic, on je stereo pa se exportuju dva kanala u mono, a ako stavim mono bus ne dobijem nista (sto je normalno). E sad, nasao sam u setup-u Hypersonic-a opciju Audio output gde od 16 kanala prva 4 su S (stereo) i ima opcija da budu Mono x2:confused: , medjutim i kad promenim nista se ne desava niti mi je jasno sta je najbolje da radim
Ajde valjda je neko radio nesto sa Hypersonic-om pa zna sta je najbolje uraditi da bi se dobio mono wav

Pozz

"7"
08-06-2007, 02:32 AM
/?/ :taz: zar niko:o :confused: ... nista... idem onda da napadnem zenu:ninja::p:smile2: :cool2:

HeatMan
08-06-2007, 03:15 AM
probao si da ga bacish na mono grupu? ne bi trebalo skroz da ti se ponishti signal.. a u svakom sluchaju na samom kraju (kada stisnesh export) mozzesh da izaberesh mono..? ne? :)

"7"
08-06-2007, 12:00 PM
Kako da ga bacim na mono grupu? Ja napravim mono grupu, ali kako da posaljem midi kanal na tu grupu. Audio kanalu mogu da stavim na send mono grupu, ali toga nema kod midi kanala.
Mogu da u export prozoru stavim da bude mono ali onda je i dalje output tog midi kanala stereo i on prijavljuje da ce 2 output kanala prebaciti u mono, a nisam siguran da je u redu tako uraditi.

Arthur
08-06-2007, 04:26 PM
koliko ja kontam, hypersonic je neki VST (oprosti, nisam u toku)
VST ide na svoj sopstevni kanal, koji je po defaultu stereo..
Ukoliko ti u njemu furas neku mono farbu koju zelis da sacuvas kao mono, lepo ispostuj standardnu proceduru na exoprtu i trazi mono fajl kao rezultat. Bez obzira sta ti on rekao, i upozorio te, ti ces i dalje dobiti tacnu informaciju, eventualno ces imati promenu nivoa od 3dB glasnije nego sto je to dok ti je hypersonic taj koji svira. i to je TACNO 3 dB. Ukoliko imas stereo farbu na hypersonicu, onda stvari postaju malko drugacije.. Jer, zasto bi onda trazio mono export? U tom slucaju, Nuendo ce ti prilikom exporta sabrati sam ta dva kanala u jedan, sto nije preterano tragicno sto se same boje tice, osim ukoliko je zestoko kontrafazna.. i to je manje vise sve od scenarija..
ajd sad ti lepo objasni, sta si tacno i zasto hteo?

"7"
08-06-2007, 05:44 PM
Evo... Farbu za bubnjeve sam uzeo iz Hypersonic-a (VSTi) koji je po default-u stereo (a ne uspeva mi da ga prebacim u mono u njegovom setup-u, ne znam ni da li moze), i na svakom kanalu su mi posebne farbe za kick, dobos... koje treba (svaku posebno) da exportujem u wav kao mono. Vec sam, ja mislim, rekao da nije problem da se exportuje u mono iako je output na kanalu stereo, nego sam hteo da cujem da li je to ok i ispravno da se uradi. Koliko sam tebe shvatio nema nikakvih problema osim tih 3dB tako da je problem resen sto se mene tice.

Pozz

alavuk
08-06-2007, 08:03 PM
a sto ne bi jednostavo onu panoramu ostavio kao mono tj ne bi stavio dual panner ?

"7"
08-06-2007, 11:25 PM
a sto ne bi jednostavo onu panoramu ostavio kao mono tj ne bi stavio dual panner ?

:confused: izvini, mozda je kasno, ali ne kontam sta si hteo da kazes... ali nema ni veze, u export prozoru sam za output stavio Master bus (stereo) a rekao mu da exportuje mono, on mi je prijavio da ce da smesti dva output-a u jedan (mono), ja sam mu rekao - nema veeeze, i on mi napravio mono wav koji je dobar i cuje se isto kao original. Trebala mi je samo potvrda da je ovaj postupak ok i dobio sam ga od Arthur-a...
...a kad smo kod njega...

@Arthur
u vezi onih 3dB - rezultat nije glasniji vec tisi za 3dB (ako je midi kanal bio pojacan do koske na 127, wav ce biti na -3dB... i to ne uvek tacno -3dB kako ti rece. Kick i dobos su na -3dB, ali kontra je na -21dB, crash na -16,3dB, ride na -20,4dB...

Pozz