View Full Version : Razlike izmedju HI-FI i studijskih kutija
Da li neko moze da mi objasni sushtinske razlike izmedju pasivnih hi-fi kutija
i studijskih monitora?Zashto je recimo nemoguce odraditi ok mix na nekom
ultraskupom B&W,JBL,Pioneer...hi-fi sistemu a moguce na monitorima od 300 evrica?Ne bih rekao da svki hi-fi sistem farba zvuk,ali...
Ako nekog ne mrzi neka mi objasni malo detaljnije.
Hvala puno i pozdrav!
Sandy
01-06-2007, 06:43 PM
Uh, ovde će biti kontraverzi.:p
No dobro.
Dakle, u teoriji monitorski zvučnici treba da imaju ?to lineraniji frekvencijski odziv, za razliku od Hi-Fi kutija koje, opet u teoriji uvek ulep?avaju.
Sa druge strane, kao i svim drugim delovima audio opreme, cena igra veoma va?nu ulogu.
Sada ću de se istrčim i da tvrdim da će? mnogo bolje miksovati na veoma kvalitetnim Hi-Fi zvučnicima, nego na jeftinim monitorima.
Za sve monitore va?i da mora? dobro da ih poznaje? i to u određenom prostoru.
Slu?anje se upoznaje tako ?to na njemu sva?ta ne?to smiksa? i onda nosaka? okolo i upoređuje?, pa skapira? kako će ono ?to radi? na svojim monitorima zvučati negde drugde.
Lično sam se naslu?ala toliko očaaajnih jeftinih monitorskih zvučnika, na kojima se ne bih usudila da miksam ni izjavu za dnevnik.
boggy
01-06-2007, 06:58 PM
Da li neko moze da mi objasni sushtinske razlike izmedju pasivnih hi-fi kutija
i studijskih monitora?Zashto je recimo nemoguce odraditi ok mix na nekom
ultraskupom B&W,JBL,Pioneer...hi-fi sistemu a moguce na monitorima od 300 evrica?
Mislim da nije nemoguce, svakojake zvucnike ljudi koriste da bi dosli do rezultata, i ako pri tom dobri rezultati ne izostanu... koga briga! ;)
Ne... ja licno ne znam da postoji ista "specijalno" u monitorima od "300 evrica" sto bi ih specijalno okarakterisalo profesionalnim monitorima... to su proizvodi namenjeni odredjenoj grupi kupaca, i to je sve.
Ne bih rekao da svki hi-fi sistem farba zvuk,ali...
Ako nekog ne mrzi neka mi objasni malo detaljnije.
Hvala puno i pozdrav!
Tesko pitanje, i postoji mnogo namerno indukovanih predrasuda kod potrosaca od strane proizvodjaca i trgovaca.
Studijski monitori inace ne moraju biti aktivni... postoji dosta vrhunskih koji su upravo pasivni. Aktivni monitor je za vecinu proizvodjaca izgovor za ugradnju jeftinih i skrnavih pojacala u njih ("specijalno optimizovanih... bla... bla...")
Pogledas PMC (http://www.pmcloudspeaker.com/index2.html) i vidis da im se pro monitori i isti takvi "HiFi" modeli, razlikuju samo u spoljnom finishu... i "floorstand" modeli nisu zastupljeni u pro varijanti...
Stvarno sam trazio neku specifikaciju (preciznu, po mogucstvu) po kojoj se studijski monitori TEHNICKI razlikuju od "hifi"... i bas nista upotrebljivo nisam nasao... cak ni samo definiciju sta konkretno mora da zadovolji jedan studijski monitor (ne mislim pri tom na individualne definicije, nego na neko opste pravilo koga ce se svi pridrzavati)...
DA, primetio sam da svaki proizvodjac studijskih monitora govori za sebe da upravo on pravi "prave" studijske monitore, i da je njegov princip apsolutno ispravan (uprosceno receno, nemam nikoga u vidu specijalno)
S jedne strane moze se pomisliti da se u studijske monitore ugradjuju kvalitetnije komponente (po pravilu i s razlogom skuplje), ali to najcesce nije slucaj... pogotovo danas, usled "eksplozije" home studija, i ogromnoj potraznji za monitorima "do 300 evrica"...
Ono sto se vremenom iskristalisalo, kao neka razlika, je (mozda) surovost studijskog monitora u prikazivanju produkcijskih gresaka... ali ni to nije PRAVILO, postoji mnogo monitora koji su upravo bezobrazno tolerantni prema greskama (daju korisniku lazno samopouzdanje).
Znaci... trebalo bi da se hifi zvucnici prave da zvuce lepo ma sta im dao da sviraju (sluze za odmor, opustanje itd)... dok studijski monitor mora skretati paznju na greske... itd... medjutim... realnost i stvarnost pokazuju da je pravilo da PRAVILA NEMA... koliko proizvodjaca, toliko i stilova, toliko i "pravila"...
Mozda najbolje stoji podela na dobre i lose zvucnike... ili...
Podela na zvucnike koji TEBI omogucuju da napravis nesto dobro u mixu za razliku od ostalih zvucnika... i tada je to individualno pitanje... da... to je mozda najmanje slaba podela... radi na onome na cemu postizes najbolje rezultate... i ne brini puno ;)
pozdrav
bogi
p.s. Da... skoro svi profesionalni monitori su crni ili tamno sivi...
strasni zmaj
01-06-2007, 07:59 PM
Uh, ovde će biti kontraverzi.:p
Slu?anje se upoznaje tako ?to na njemu sva?ta ne?to smiksa? i onda nosaka? okolo i upoređuje?, pa skapira? kako će ono ?to radi? na svojim monitorima zvučati negde drugde.
ne moze li se onda "nauciti" zvuk svakog zvucnika/monitora, pa da se eliminira obojenost zvuka?
bilo je nedavno na hr news grupi govora o razlici audiofilskih zvucnika i studijskih monitora. nije li istina da je zadatak audiofilske opreme da reproducira sto vjerniji zvuk? mislim da je sva ta teorija subjektivnog karaktera.
boggy
01-06-2007, 08:09 PM
....nije li istina da je zadatak audiofilske opreme da reproducira sto vjerniji zvuk?....
Ne bih se slozio da to preterano "zulja" najveci broj proizvodjaca... osnovni zadatak audiofilske opreme, kao i svakog drugog proizvoda, je da se.............. PRODA! ;)
pozdrav
bogi
strasni zmaj
01-06-2007, 08:50 PM
da, imas pravo, to sam zanemario. djaba ja ucim ekonomiju. ...komercijalu, tocnije, pa da bude jos gore. :D
Mislim da je jedna od nasih najvecih zabluda, kad razmisljamu SAMO o farbanju ili nefarbanju nekih kutije, tj. o njihovoj frekvencijskoj karakteristici.
Moje licno i verovatno pogresno misljenje je da se covek na boju (dipove i pikove, neravnine), mnogo lakse navikne nego na druge nedostatke. Ako nista, uvek se moze slagati boja sa nekim referentnim mixom.
Za mene su kod monitora (znaci sistem - pojacalo, zvucnik, soba) najbitniji tranzijentni odziv (brzina) i nesto sto ja zovem rezolucija - koiko mali pomeraj na EQ ili kompresoru cujem na monitoru.
Sandy
01-06-2007, 08:59 PM
ne moze li se onda "nauciti" zvuk svakog zvucnika/monitora, pa da se eliminira obojenost zvuka?
na?alost, ne mo?e
ako monitori imaju neki spektar u kome su neprecizni, mo?emo samo da budemo oprezni, ali ne mo?emo da budemo sigurni ?ta radimo
- na primer, često jeftiniji sistemi ističu deo bas frekvencija vi?e nego ?to bi trebalo, da bi se dobio veći utisak snage (to je uobičajeni trik)
te preterano nagla?ene frekvencije maskiraju neke druge frekvencije...
- onda postoje sistemi koji ne reprodukuju gotovo ni?ta ispod 100Hz, pa onda nema? pojma ?ta radi? u tom spektru kojiko god da si svestan nedostatka
- neki sistemi nemaju dobu definiciju detalja u srednjim (česta boljka)...
iskreno - uvek postoji razlog za?to je ne?to jeftino, iako često ne postoji opravdanje za?to je ne?to mnogo skupo
jeftino uvek reprodukuje prilično lo?e, dok skuplji sistemi imaju ?anse da budu dobri
prostor je takođe bitan... uhhhh... skup posao
boggy
01-06-2007, 09:14 PM
............i nesto sto ja zovem rezolucija - koiko mali pomeraj na EQ ili kompresoru cujem na monitoru.
Na zalost, jako mali broj clanova foruma ima realnu sansu da uopste spozna taj fenomen... odnosno... da skapira da nema toliko problema sa svojim "slusnim mehanizmom" (usi-mozak), koliko sa sistemom za slusanje koji im informacije o EQ i kompresoru ne prenosi jasno (i glasno)...
Na zalost, desava se da ljudi (ad-hoc) ne veruju da je taj fenomen moguc... odnosno zvuci im "nelogicno"... dok ne cuju bar jednom... a onda... a paaaaaa.... onda im postane "logicno" :mrgreen:
Jako je lepo je kada neko vec ima u studiju, dosta dugo, Manley Massive-Passive (!), i pocne da cuje njegov uticaj daleko, daleko jasnije i "brutalnije" kada mu samo malko sredis akustiku ("malko" po nekim mojim "standardima" :da: ) i promenis pojacalo koje je imao na NS10... do tada skoro da nije cuo nista... ona prica... vrtim pot... a skoro nista se "ne desava" ;)
pozdrav
bogi
strasni zmaj
01-06-2007, 09:49 PM
a sta je sa kablovima? citam na audiofil forumu da su i te kako vazni kablovi. moji od par kn/metar sljakaju sasvim ok. :)
kakva je situacija u pro studiju? dali se i tamo poklanja tolika (ne)potrebna paznja tim detaljima? ...mislim, par sto kuna po kablu i nije bas beznacajna lova, kada se uzme u obzir da treba dosta toga povezati medjusobno.
Na zalost, jako mali broj clanova foruma ima realnu sansu da uopste spozna taj fenomen... odnosno... da skapira da nema toliko problema sa svojim "slusnim mehanizmom" (usi-mozak), koliko sa sistemom za slusanje koji im informacije o EQ i kompresoru ne prenosi jasno (i glasno)...
pozdrav
bogi
Postoji li sansa da se nekom objektivnom jedinicom izrazi taj karakter zvucnika?
boggy
01-06-2007, 10:24 PM
Postoji li sansa da se nekom objektivnom jedinicom izrazi taj karakter zvucnika?
Ne, koliko ja znam ne. S obzirom da je mernom mikrofonu sasvim "svejedno", odnosno graficki prikaz koji dobijamo standardnom "racunicom" nam prikazuje shumu od koje "ne vidimo" drvo ;)
Samo treniran sluh i svest o tome sta tacno zelis (koja "otklizava" kako vreme prolazi, i saznajes vremenom sta je sve "moguce" i "dostupno") je merodavno... u ovom slucaju...
Ja licno nemam nista protiv toga, celog zivota nesto merim i premeravam, i moram biti svestan koji je CILJ merenja... sigurno ne sme biti "merenje zbog merenja"
Ako koristimo mikrometar da bi proverili da li neki klip moze uci u cilindar, onda nije losa metoda prakticno proveriti da li ulazi, bez mikrometra.... ako nam je to dovoljno "precizno" ili ako nemamo mikrometar... prosto... probas pa vidis...
U ovom konkretnom slucaju, nema drugog nacina.... barem za to o cemu konkretno pricas (i koliko ja znam ;) ).
pozdrav
bogi
Sandy
01-06-2007, 10:39 PM
a sta je sa kablovima? citam na audiofil forumu da su i te kako vazni kablovi. moji od par kn/metar sljakaju sasvim ok. :)
kakva je situacija u pro studiju? dali se i tamo poklanja tolika (ne)potrebna paznja tim detaljima? ...mislim, par sto kuna po kablu i nije bas beznacajna lova, kada se uzme u obzir da treba dosta toga povezati medjusobno.
kablovi su veoma va?ni
u to sam se uverila praktično - zaista se čuje drastična razlika
međutim, ne znam od koje cifre je jednostavno dovoljno dobro
postoje kablovi koji ko?taju i po 2000 evra metar :o
ja idem logikom da je lanac dobar koliko i najslabija karika
iz toga sledi da ako ima? slu?anje "do 300 evra" nema smisla da potro?i? vi?e od 10 evra na kablove
ali ako ima? slu?anje od nekoliko hiljada, onda ipak treba da odvoji? bar 100 - 200 evra za kablove da bi oni mogli da "ispo?tuju" ono ?to tvoji zvučnici i pojačalo daju
strasni zmaj
01-06-2007, 11:05 PM
S obzirom da je mernom mikrofonu sasvim "svejedno"
pa da, boli njega k*ta, pa nije on tebe kupio. :D
kablovi su veoma va?ni
u to sam se uverila praktično - zaista se čuje drastična razlika
međutim, ne znam od koje cifre je jednostavno dovoljno dobro
postoje kablovi koji ko?taju i po 2000 evra metar :o
ja idem logikom da je lanac dobar koliko i najslabija karika
iz toga sledi da ako ima? slu?anje "do 300 evra" nema smisla da potro?i? vi?e od 10 evra na kablove
ali ako ima? slu?anje od nekoliko hiljada, onda ipak treba da odvoji? bar 100 - 200 evra za kablove da bi oni mogli da "ispo?tuju" ono ?to tvoji zvučnici i pojačalo daju
meni osobno je bitno to da je zvuk mocan. baratam sa 2+1 sistemom i zadovoljan sam kako zvuci. uglavnom mi svira HC i srodna gitarska glazba, drum and bass, garage, techno, trance i slicni tupsi/glupsi ritmovi, pa mi je sub vrlo bitan dio sistema. bez basa nema feelinga. mislim da je to sve daleko od audiofilstva, ali niti se ne trudim pribiziti mu se upravo zbog toga sto znam sta zelim. koliko je sve skupa upotrebljivo za tu muzikicu sto radim, neznam. za sada mi ne pada na pamet kupovati neke bijesne kablove. radije odvojim pare za novu zvucnu, par sto mega rama ili koju plocu.
love nikad dosta, jbt!
@off Izvini,nisam dobro procitao sta si napisao.Gledam Velikog brata i pitam se....jal sam normalan danas:) .
He, he...... ja reko, sta mu je:D
strasni zmaj
01-06-2007, 11:32 PM
....ili za pivo:beer:
aaa doktore, to je tako i tako u budjetu. :)
nenad
02-06-2007, 01:15 AM
evo prosto> kada na HI-FI soliras recimo dobos i dodajes mu reverb to nikad neces cuti korektno kao na boljim studijskim monitorima. Detalji su u pitanju, eto zasto je ns 10 pratilac svih studia, tu se bas cuje detalj i taj detalj mozes da kontrolises i cujes. A kad to mozes onda je i sam mix lepsi i pun tih "necujnih" detalja koji pesmu otvaraju i cine slusljivom na svim audio sistemima ! KONTROLA, to je pravi monitor ! Slusao sam dosta HI-FI zvucnika visoke klase ali ni jedan nije mogo da mi pokaze rep reverba na dobosu kao NS10 a to je u stvari produkcija. Teoretski razlike ne bi trebalo da budu drasticne pogotovo kada HI-FI kutija kosta 1000e ali eto ipak postoje, pa skoro drasticne, razlike.
nenad
02-06-2007, 12:01 PM
Ovo jednostavno-nije tacno.Poslusaj nesto iz Apogee centaur serije i cuces detalje koje u zivotu nisi cuo.Ovo su ribonski zvucnici i nemaju probleme koje imaju klasicni zvucnici,traze prostor i dobro pojacalo a onda razaraju kako rade.To su odavno skontali gospoda iz firme Adam pa implementirali malo ribona u model A7 veoma popularan na ovom forumu.Poslusaj i Pro-ac,oni su klasica(bez ribona)ali ces tesko da dobijes detalje sa ns10 kao sa njima,to i prostornost su im glavni aduti i nemilosrdni su.Elektro statike ne pominjem jer su ezoterija i preskupi ali ko ih barem jednom cuje...ne zaboravlja te utiske.I ja imam NS10m jer imaju svoje dobre strane a u studiju mozda presudne;relativna neosetljivost na lose akusticki obraden prostor,brze su,imaju odlicnu frekventnu karakteristiku s obzirom na zapreminu,ne unose mnogo harmonika u reprodukciju, odnos kvalitet-cena je neverovatan,izdrzljive su i to je to...sve ostalo je prosek.Da ne zaboravim,radene su tako da zvuce dobro na maloj razdaljini zvucnici-slusaoc sto je takode bitno u studiju pa eto otkuda ih toliko tamo.Zaista sjajna kutija za onoliko koliko je kostala ali sto se detalja tice...hm...pojele bi je Hi-Fi zveri.Kada hocu da cujem detalje i prostornost-pali se Kef reference i 300B i putujemo u drugu dimenziju:) .
Sto se mene tice kada bi recimo trebao da biram izmedju Apogee centaura i NS10 uvek ali bas uvek bi izabrao ovo drugo. Taman posla da je to los zvucnik i da je zvuk koji izlazi iz njega labav ali eto to bi bio moj izbor:) . I naravno ako je samo slusanje muzike u pitanju uvek dajem prednost lepuskastom zvuku HI-FI kutijama ali ukoliko je u pitanju rad sa muzikom onda nema polemike, pogotovo izmedju kutija iste ili slicne cene. U principu treeba imati od svega , bas kao sto ti(cini mi se) imas, pa porediti svoj RAD i na svim sistemima. A pravo da ti kazem ni usi nam nisu iste, neko nesto cuje neko ne. Opet ide ona stara izlizana "koliko para......" !!!
pozz !;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.