View Full Version : Muce me peekovi
Sasha Fishter
24-05-2007, 09:15 PM
Slozim sound kolko tolko ok, i na master mi uvijek izade neki peek, ide mi u clip...jel to mora tako biti il ne? :banghead:
Slozim sound kolko tolko ok, i na master mi uvijek izade neki peek, ide mi u clip...jel to mora tako biti il ne? :banghead:
Upotrebi opciju search ......
Otkucaj .... mastering .... ili limiter ......
Srecno citanje ;)
Pozdrav
Sasha Fishter
24-05-2007, 10:58 PM
jesam, stavil sam limiter na kraju malo sam odrezal peekove, al neznam dal je to pametno, svi vise manje pisu da se limiter ne stavlja na master!? pojel mi bas limiter...:(
kejkz
24-05-2007, 11:39 PM
:) Da nema limitera na masteru, vecina danasnje muzike bi zvucala mnoooooooooogo drugacije. Izbroj koliko ima o i dobices neki prosek koliko bi to u decibelima bilo izrazeno. Rasce jos malo... posto je ostalo jos svega 1 do dva dB do kraja puta. ajd ko ce prvi napraviti takav album ;)
Arthur
25-05-2007, 01:50 AM
U foto finisu su Noisia i Korn :p
slowstar
25-05-2007, 02:05 AM
:) Da nema limitera na masteru, vecina danasnje muzike bi zvucala mnoooooooooogo drugacije. Izbroj koliko ima o i dobices neki prosek koliko bi to u decibelima bilo izrazeno. Rasce jos malo... posto je ostalo jos svega 1 do dva dB do kraja puta. ajd ko ce prvi napraviti takav album ;)
Upravo to "naduvavanje" upropastava muziku, tu mislim narocito na chill out, i uopste "baladne" stvari. Iz straha da im numera ne zvuci tise od ostalih na airplay, velika vecina "Duva" sa wavesom L2 ili L3, ili Inflatorima i slicnim toliko, da kada se pogleda waveform, to izgleda k'o da je neko ofarbao sve u crno, to je katastrofa, dinamike nema ni u tragovima...Mislim da to nije dobar nacin, izuzev za "najcrnje" dens i DNB ili jungle, ili kako vec zovete numere. Primetio sam da kod finije Americke produkcije (Quincy Jones, Baby Face, Walter Affanasiev ) ta pojava izgleda drasticno manje izrazena, i samim tim je malo finiji opsti zvuk. Kada god se "preduva" sa master limiterima, (multi ili single band, svejedno) na kraju signal uvek malcice ili malo vise "Krlja" jer dolazi do distorzije verovatno u analognom delu, ili jos gore u DAC-u, ne znam strucno da objasnim, ali tvrdim da svi preduvani snimci, i kada se slusaju na vrhunskoj opremi i sa originala, imaju to fino doduse, ali prisutno "Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
Arthur
25-05-2007, 02:09 AM
"Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
kao distorziju za koju su odredjene mastering ushi za odredjene pare pod odredjenim pritiskom prihvatili titulu "ne-audibilne"
HeatMan
25-05-2007, 02:48 AM
ja sve to kapiram, ali meni se (kada preteram sa pumpanjem) toliko dignu visokotonci i srednjetonci da bass izgubim skroz.. a kako to rade, recimo, dre i ekipa..? mislim, realno 50 centov Candy Shop je PRENAPUMPAN ali opet ima tu kikchinu i tu baschinu.. znam ja sve oko mixa i eqovanja.. i sve sam ja te stvari provalio, ali opet nisam mogao dobiti to da mi glas bude toliko prezentan a da pritom ne gubi niske, da mi kick gruva izmedju 60 i 100 dok mi bass pokrije ostatak i samo doda "flava" preko kicka, a da su pritom ostali instrumenti podjednako glasni.. realno, uvek se na nechemu lomilo.. a to je obichno bio glas.. bar kod mene.. skinem mu niske i toliko ga izprezentiram (nova rech, jeeee!) da postane potpuno izoblichen i glup, jednostavno.. tako je bilo davno.. pre godinu i po.. sada to radim mnogo bolje, ali opet ne mogu dobiti taj zvuk koji crnci imaju... opet mi fali malo "onoga".. ne znam shta rade, ali svaka im chas'...
btw, ona rhiannina pesma.. ufff... ona gde piche klavir i ona.. i ponekad se ubaci orkestracija... bio je i spot za to.. ne mogu se setim kako se zove pesma.. murderer? :s nebitno.. ona je toliko napumpana da je to, bre, retardirano.. usput su i visoki dignuti da pochne da ti prshti visokotonac.. a i kada upada orkestracija.. sekund ranije se chuje kako pale kanal sa mikrofonom.. mislim, dajte bar se potrudite, jbt...
pozdrav
Sasha Fishter
25-05-2007, 10:16 AM
Znaci bez limitera na master, kako da peekove sredim onda?Probal sam eq-ati sve po redu, prvo kick pa snare hats itd. i svugdje di mi pocne klipati sredujem taj instument, al mislim da to nekekako nema smisla
.... mislim, realno 50 centov Candy Shop je PRENAPUMPAN ali opet ima tu kikchinu i tu baschinu.. znam ja sve oko mixa i eqovanja.. i sve sam ja te stvari provalio ......
Ocigledno da nisi provalio ;)
..... Naravno .... sve je do mixa , i izbora semplova ......
Pozdrav
Znaci bez limitera na master, kako da peekove sredim onda?Probal sam eq-ati sve po redu, prvo kick pa snare hats itd. i svugdje di mi pocne klipati sredujem taj instument, al mislim da to nekekako nema smisla
Naravno da treba da imas limiter na masteru ..... ali onoliko da u mixu u najjacim delovima " skine " db ili dva , a onda ga u odredjenom momentu bas stisnes .... za 7 - 8 db , da vidis sta ce da izleti u masteringu ..... pa to onda popravis u mixu . Limiter ne bi trebalo toliko da skida baseve kao sto se kod vas desava .....
Probajte ( kad " pumpate " snimak ) da to radite iz vose puta po 2 db ....... mozda pomogne ....
Pozdrav
Upravo to "naduvavanje" upropastava muziku, tu mislim narocito na chill out, i uopste "baladne" stvari. Iz straha da im numera ne zvuci tise od ostalih na airplay, velika vecina "Duva" sa wavesom L2 ili L3, ili Inflatorima i slicnim toliko, da kada se pogleda waveform, to izgleda k'o da je neko ofarbao sve u crno, to je katastrofa, dinamike nema ni u tragovima...Mislim da to nije dobar nacin, izuzev za "najcrnje" dens i DNB ili jungle, ili kako vec zovete numere. Primetio sam da kod finije Americke produkcije (Quincy Jones, Baby Face, Walter Affanasiev ) ta pojava izgleda drasticno manje izrazena, i samim tim je malo finiji opsti zvuk. Kada god se "preduva" sa master limiterima, (multi ili single band, svejedno) na kraju signal uvek malcice ili malo vise "Krlja" jer dolazi do distorzije verovatno u analognom delu, ili jos gore u DAC-u, ne znam strucno da objasnim, ali tvrdim da svi preduvani snimci, i kada se slusaju na vrhunskoj opremi i sa originala, imaju to fino doduse, ali prisutno "Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
Zaboravio sam ciji je to bio intervju (davno sam citao) mislim Paradoxov gde je covek takodje pomenuo to naduvavanje muzike i da je to jedna od stvari koja ga najvise nervira ,mada naravno sve zavisi sta se radi i kako zelis da ti zvuci stvar ali cinjenica je da se najvise gubi na samoj dinamici pesme de skoro da 'tihih' ili 'laksih' delova i nema izuzev brejka(jednostavno stane ritam i lagano se uvode ostali elementi)
kejkz
25-05-2007, 10:49 AM
Kada god se "preduva" sa master limiterima, (multi ili single band, svejedno) na kraju signal uvek malcice ili malo vise "Krlja" jer dolazi do distorzije verovatno u analognom delu, ili jos gore u DAC-u, ne znam strucno da objasnim, ali tvrdim da svi preduvani snimci, i kada se slusaju na vrhunskoj opremi i sa originala, imaju to fino doduse, ali prisutno "Krljanje" - ne znam kako da opisem taj prizvuk...
U sutini, do distorzije dolazi i u analognom i u digitalnom delu DAC-a, zavisi od toga koji je konvertor u pitanju i koliko je "vruc" master. Klip, i to cak duzi, od 3-6 pa semplova se obicno nece moci registrovati ljudskim uhom, posebno na kvalitetnoj opremi. Ova pojava se danas masovno zloupotrebljava, cak za dobijanje posebnog zvuka ;)
Sta li ce tek biti kad predjemo na 24 bita :rotfl:
Sasha Fishter
25-05-2007, 12:53 PM
Limiter ne bi trebalo toliko da skida baseve kao sto se kod vas desava .....
Evo tu je bas primjer ... (180kb)
Sa limiterom:
http://www.sendspace.com/file/s6wkt2
Bez limitera:
http://www.sendspace.com/file/6jmrl0
S limiterom sam dobio na visokima al izgubio na basu..
HeatMan
25-05-2007, 01:20 PM
znam, choveche.. ali to opet ne mogu da postignem.. jbg, makar i radio istu tu pesmu, ne mogu jednostavno da skinem zvuk...
a i logichno je, realno..
-neshapesha-
25-05-2007, 01:54 PM
o boze , kad ja vas budem razumeo...bicu presrecan...
u chemu je radjeno ovo ?
Sasha Fishter
25-05-2007, 02:01 PM
o boze , kad ja vas budem razumeo...bicu presrecan...
u chemu je radjeno ovo ?ako mene pitas, cubase...quotaj da znamo kome se obracas ;):da:
phil.milmax
25-05-2007, 03:07 PM
Na mastrer obicno ide neki mastering kompresor ali nacin upotrebe zavisi od vrste muzike i onoga sta ti zelis da postignes.Najvaznije je ustvari koliko su kvalitetno snimljeni instrumenti, semplovi ili sta je vec snimljeno.Ako je lose snimljeno ne postoji nikakav plugin ili hardver koji to moze da ispravi.Ako nije problem u tome onda je verovatno problem u eqvilajzingu ili efektima ili nivoima tj. u mixu.
U principu kompresor je nuzno zlo ali je ipak neophodan u modernoj produkciji.U situaciji kada su snimci dobri i kada je mix uradjen dobro i naravno kada imate neku dobru hardversku masinu mozete stviti prilicno kompresora a da snimak ne pocne da "pumpa" u smislu da je neprijatno za uvo.Posto kapiram da radis u kucnoj varijanti na kompu preporucujem ti da na master stavis prvo Timeworks Mastering EQ (u njemu doteras neke nijanse u zvuku,naravno ako za tim ima potrebe,recimo ako ti fali malo visokih i sl.) pa onda Timeworks Mastering Compressor gde opet slusas recimo najglasnije mesto u pesmi tako da uspes da napravis neki kompromis-da dignes nivo snimka a da ne dodje do nezeljenih efekata prouzrokovanih kompresorom.
Limiter je kompresor sa velikim odnosom kompresije (preko 1:10) i on se uglavnom koristi pri snimanju uzivo da bi se izbeglo pikovanje na snimku koji bi posle toga bio na neki nacin neupotrebljiv.U principu nije preporucljiv u mixu jel prilicno izoblicava zvuk.
Pozdrav:) :) :)
Sasha Fishter
25-05-2007, 03:45 PM
hvala phil na uputama...probatcu malo da radim na taj nacin...e sad, na kick,snare, hatove, bassline itd. sam stavljao compresore, no jedan frend mi je reko da ako hocu poglasniti radim s limiterom a ne kompreosorom, ja sam kompresirao te naknadno mu nagario gaina...dobio jesam jaci sound u "konacnoj" slici...citao sam prije o tome na forumu ovdje, i postoje mnoge diskusje glede toga...
znam, choveche.. ali to opet ne mogu da postignem.. jbg, makar i radio istu tu pesmu, ne mogu jednostavno da skinem zvuk...
a i logichno je, realno..
Uradi istu pesmu ..... a ja cu uraditi isti zvuk ..... eto resili smo .....
Pozdrav
Manley
25-05-2007, 05:46 PM
ja na master bus stavim Thermionic Phoenix i on radi sve sam :D
slazem se sa slowstar-om u septembru radim album za cafe del mar "rue de soleil" i bas smo pricali o tome kako treba da zvuci i dosli do zakljucka da uradimo sto dinamicniji snimak, da ga ne ubijem u startu sa limiterom :cool:
ja na master bus stavim Thermionic Phoenix i on radi sve sam :D
slazem se sa slowstar-om u septembru radim album za cafe del mar "rue de soleil" i bas smo pricali o tome kako treba da zvuci i dosli do zakljucka da uradimo sto dinamicniji snimak, da ga ne ubijem u startu sa limiterom :cool:
A zato covek ne moze da dodje do tebe ..... ni na PP ( koji ne citas vec godinama ) ni na tel ...... :banghead:
....... eto sta se desi kad covek postane zvezda .....;) :D
Pozdrav
..... da ga ne ubijem u startu sa limiterom :cool:
.... ubi ga na kraju sa limiterom ....:rotfl:
Pozdrav
Manley
25-05-2007, 06:04 PM
A zato covek ne moze da dodje do tebe
poruku sam vratio....UA je otisao, API je na prodaju sa 512c i A design silver ;)
btw, dobio sam soundeluxe.......ubija kako radiiiiiii :o , napokon sam nasao svoj mikrofon.....nedam ga nikome :D
poruku sam vratio....UA je otisao, API je na prodaju sa 512c i A design silver ;)
btw, dobio sam soundeluxe.......ubija kako radiiiiiii :o , napokon sam nasao svoj mikrofon.....nedam ga nikome :D
UA necu prezaliti ...... :(
Api si mi obecao ( lunchbox ) .....nemoj sad da vrdas ..... ( a 512 nisi pominjao .... samo a design )
512 i A design donesi da probam .... pa cemo videti sta ces da vratis kuci :)
Pozdrav
peekovi nisu starashni, ali ako pochnu da te muce gasovi...........
HeatMan
25-05-2007, 11:45 PM
Nije fazon.. nisam ja bregovic.. :)
Arthur
26-05-2007, 01:33 AM
Nije fazon.. nisam ja bregovic.. :)
Nisi! :banghead: :p
Arthur
26-05-2007, 01:33 AM
peekovi nisu starashni, ali ako pochnu da te muce gasovi...........
auf! a tek suljevi! :rotfl:
phil.milmax
26-05-2007, 02:58 AM
hvala phil na uputama...probatcu malo da radim na taj nacin...e sad, na kick,snare, hatove, bassline itd. sam stavljao compresore, no jedan frend mi je reko da ako hocu poglasniti radim s limiterom a ne kompreosorom, ja sam kompresirao te naknadno mu nagario gaina...dobio jesam jaci sound u "konacnoj" slici...citao sam prije o tome na forumu ovdje, i postoje mnoge diskusje glede toga...
Limiter i kompresor su ista stvar razlika je kao sto sam ti vec rekao samo u parametrima.Limiterom se smatra kada je odnos kompresije iznad 1:10.Limiterom ces samo da totalno degradiras signal tako da ti ne preporucujem koriscenje istog sem u situaciji koju sam ti vec naveo u proslom postu.
Probaj da radis sve iz pocetka.Znaci prvo namesti nivoe tako da ti miks skladno zvuci.Na pocetku se nemoj opterecivati jacinom izlaza vec gledaj da ti ni jedan kanal sam za sebe ne pikuje.Onda probaj da uradis neki eqvilajzing tamo gde ima potrebe za tim.Na kik, snare i bas se obicno stavlja kompresor dok to nije slucaj sa hi hatom i cinelama.Pazljivo upotrebljavaj kompresor, nemoj odmah da ides na neke vece odnose kompresije ako za tim stvarno nema potrebe.Takodje pazljivo postavi i treshold da bude iznad nivoa shuma jer ces u suprotnom kompresovati i shum pa ces samim tim i imati vise shuma na snimku.
Kada napravis neki mix kojim si zadovoljan i gde po kanalima nista ne ide u crveno onda na master stavi ona dva plugina koja sam ti pomenuo i podigni nivo kompresorom pomerajuci treshold ali pazi da ne preteras jer ce u suprotnom to lose zvucati.Samo slusaj i koriguj trudeci se da pluginove koristis samo u nuzdi jer obicno kada natrpas mix svim i svacim na kraju od toga ispadne samo gore.:) :) :) Pozdrav
davormen
26-05-2007, 09:21 AM
ja prosto ne verujem da niko jos uvek nije rekao ovo - ako ti klipuje - stishaj... :):banghead:
Sasha Fishter
26-05-2007, 10:08 AM
ja prosto ne verujem da niko jos uvek nije rekao ovo - ako ti klipuje - stishaj... :):banghead:
kad stisam onda izgubim cijeli instrument, ne cuje se vise uopce...nije u tome
HeatMan
26-05-2007, 11:09 AM
smanji mu gain? stishaj ceo mix.. master slider, pobogu.. :)
dvuckovic
26-05-2007, 01:48 PM
Pretpostavljam da je tvo problem u tome sto oces da ti svi instrumenti "pucaju" tj. imaju punch, i da se cuju dovoljno glasno, kao oces da ima glasan snare, a kad ga pojacas onda ti master klipuje?
Gain struktura miksa je jako kompleksna stvar kad se miksa u softveru...Zadnja stvar koju bih uradio je da smanjim master (to ne radim ni na analognom mikseru, postoji milion razloga zasto je tako). Ako umijes da gledas na peak metar na masteru u Nuendu (ili cemu vec radis), probaj da pocnes tako sto ces dici snare ili kick prvo (napominjem da je ovo samo jedan od mogucih pristupa, ima ih mnogo, a ovaj je mozda najbolji za pocetnike), i gledati da ti je peak na masteru oko -6. To bi trebalo da ti ostavi dovoljno headrooma za ostale instrumente. Isti pristup mozes da koristis tako sto ces poceti miks od onog elementa koji ti je najvazniji, vokal, stogod.
Isto tako treba da ti bude jasno da vecina elemenata u miksu sama po sebi nece imati dovoljno puncha, to se dobija kompresijom(izmedju ostalog). Probaj da prije nego dignes ijedan kanal stavis na master neki kompresor, pa miksaj kroz njega. Ne preporucujem da stavljas limiter preko mastera, narocito ako namjeravas da miks nosis kod nekoga na mastering, jer ce to napraviti dosta problema covjeku koji bude masterovao.
Inace, to sa cime se ti sad susreces je problem koji ima vecina ljudi koji pocinju da sami miksaju...Moraces dosta da ucis da bi shvatio koja pravila moraju da se ispostuju da bi dosao do nekog rezultata...U medjuvremenu ti je najpametnije da poneses materijal kod nekoga ko to zna da radi, i da gledas i probas da ukapiras....
Sasha Fishter
26-05-2007, 02:15 PM
hvala ti dvuckovic-u...i got the point :) .... samo je problem da nema kod nas nekog ko to radi....izgleda da budem moral naucit sam...znam da je sve iskustvo al muce me ta neka "pravila" ... anyway thnx svima na pomoci ;)
dvuckovic
26-05-2007, 03:13 PM
kako mislis nemo ko da radi? Dje se nalazis?
Sasha Fishter
26-05-2007, 03:22 PM
varazdin...hrv...ima nest sitno, al ti ljudi su full of job...tak da mi se neda gurati nekud...citam ovaj forum, proucavam, eksperimentiram, ucim...
Arthur
26-05-2007, 03:56 PM
varazdin...hrv...ima nest sitno, al ti ljudi su full of job...tak da mi se neda gurati nekud...citam ovaj forum, proucavam, eksperimentiram, ucim...
e tu gresis.. jedino na guranje se nesto moze i postici..
Sasha Fishter
26-05-2007, 04:02 PM
e tu gresis.. jedino na guranje se nesto moze i postici..
u zadnje vrijeme sve vise shvacam da je to jedan od uvjeta..(onih koji mi se manje dopadaju)...al jbg drugacije nemozes nista naucit:(
dvuckovic
26-05-2007, 04:36 PM
ako se radi o komercijalno projektu, prosetaj do ZG, tamo je Shot, pa neka ti on miksa...
Sasha Fishter
26-05-2007, 06:18 PM
ako se radi o komercijalno projektu, prosetaj do ZG, tamo je Shot, pa neka ti on miksa...neznam njega...:rolleyes:..
-neshapesha-
26-05-2007, 08:26 PM
Takodje pazljivo postavi i treshold da bude iznad nivoa shuma jer ces u suprotnom kompresovati i shum pa ces samim tim i imati vise shuma na snimku.
ja bash roknem da izvuchem shum i tamo gde ga nema , bash mi slatko zvuchi...a ovo suprotno od toga , shto je spomenuto gore...jedva chekam i to da provalim:hyper:
phil.milmax
26-05-2007, 11:06 PM
Quote:
Originally Posted by phil.milmax http://www.rumski.com/forum/images/rupro/buttons/viewpost.gif (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=156257#post156257)
Takodje pazljivo postavi i treshold da bude iznad nivoa shuma jer ces u suprotnom kompresovati i shum pa ces samim tim i imati vise shuma na snimku.
ja bash roknem da izvuchem shum i tamo gde ga nema , bash mi slatko zvuchi...a ovo suprotno od toga , shto je spomenuto gore...jedva chekam i to da provalim:hyper:
Ispravi me ako gresim, jer sam ponovo procitao svoj post i koliko ja vidim nisam dao ni jednu dezinformaciju.:)
boggy
27-05-2007, 04:03 AM
neznam njega...:rolleyes:..
Moderator na ovom forumu:
Shot (http://www.rumski.com/forum/member.php?u=1366)
pozdrav
bogi
SumAnuT
27-05-2007, 01:48 PM
Isto tako treba da ti bude jasno da vecina elemenata u miksu sama po sebi nece imati dovoljno puncha, to se dobija kompresijom(izmedju ostalog). Probaj da prije nego dignes ijedan kanal stavis na master neki kompresor, pa miksaj kroz njega. Ne preporucujem da stavljas limiter preko mastera, narocito ako namjeravas da miks nosis kod nekoga na mastering, jer ce to napraviti dosta problema covjeku koji bude masterovao.
Koje bi bile postavke tog kompresora, u zavisnosti od tipa miksa, recimo za dance i chill out/ambijent/downtempo? Ne trazim tacne vrednosti znam da je nemoguce, ali u kojem popsegu bi se trebalo kretati?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.