View Full Version : Potrebna pomoc oko biranja syntha
HeatMan
19-05-2007, 10:25 AM
Treba mi neki dobar analogni synth koji ima neku opciju povezivanja sa kompom direktno.. :) ala sam ga objasnio.. nisam spavao.. no, nebitno.. neshto u fazonu Virus TI-a...
do soma jura.. pitanje je: imali shta bolje za te pare (i zashto je to neshto bolje od virusa)
dakle treba mi neshto na cemu cu da radim zajebane prodigy style synthove, ali da ima tu toplinu i mekocu kada treba da se uradi neki phat bass ili synth..
hvala unapred na pomoci..
Sale
SHIVA
19-05-2007, 01:07 PM
Bash sam nedavno naletio na sajt od ovog tipa i skuzhio da ima i par dobrih chlanaka. Upravo su na temu syntheva, modulara itd. Inache tip je napravio albuma i albuma... nie da lupeta napamet ;)
http://www.cosmosis.co.uk/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=40
http://www.cosmosis.co.uk/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=51&Itemid=40
goasia
19-05-2007, 05:20 PM
prvo Virus nije analogni sint ,sonicne mogucnosti analognih i VA sinteva su razlicite . Ono sto se danas cuje u mnostvu klubskiorijentisane muzike jesu Va sintevi i pluginovi , stim da su VA sintevi ustvari programi , specijalno razvijeni za odredjeni hardver , ili obratno , hardver je konfigurisan po potrebi softvera tj sinta koji je nista drugo nego jedan program slican virtualnim sintevima na kompu . Analogni sintevi su nesto sasvim drugo , druge sastavne komponente , nacin generisanja i obrade zvuka itd ... znaci treba se odluciti dali kupujes analogni ili virtuelno analogni (VA) sint... moderni sintevi tipa Virus i Nordlead imaju veoma sirok spektar zvukova , brzi su , operativni i prilagodjeni brzom i efikasnom radu , dok analogne sinteve danas prozvode male i relativno nepoznate firme tipa MFB,Spectral Audio, Studio Electronics ,Jomox,Vermona , Doepfer i razne manufakture kojima je obim prodaje zanemarljiv u odnosu na danas vladajuce Claviu , Access mozda Waldorf (koji se lagano dize iz mrtvih) ,Korg ,Roland ....ako nisi siguran dali zelis analogni ili VA sint skini demoe sa sajtova proizvodjaca ,i odredi koji ti tacno zvuk treba ... netreba se preterano obazirati na verbalne poljmove opisa karaktera jednog sinta (masno,toplo , jako , killargh itd) jer su one veoma zlouprotrebljene zbog trzisne utakmice
jedne od opcija koje su ti na rapolaganju je nabavka starijeg sinta recimo Oberheima tipa Matrix 6, 1000 ili nekog Rolan Juna 60,106 sh 101,09,2,1 koji su u udnosu na danasnje VA sinteve drugacije ali ako imas vece mogucnosti tu su i ananogni sintevi teske kategorije(1500 eur) tipa Oberheim Xpander ,Rolandovi Jupiteri ili noviji Alesis Andromeda ...
integracija tih sinteva cak i tih starijih ,pod uslovom da imaju midi je vec moduca kroz recima pacth panele u Cubase-u ,a slicne mogucnosti nude i Sonar i Logic , svaka u nekom svom fromatu ... tako da hardversint jednostavno otvoris kao neki plugin i editujes ga direktno iz svog sekvencera
, interesantno je kad otvoris pach panel jednog oberheim Matrixa 1000 , i vidis koliko je to mocan sint ,cak i u odnosu na danasnje izvikane VA zajebencije koje placas prilicno papreno ...
ni u VA svetu nema univerzanog sinta , niti ce Virus niti Nordlead zadovoljiti sva ocekivanja , zato ako imas soma uzmi jednog secondhand Nordlead-a 2(da imas dobar i operativan VA sint) za 400 eura ,neki monosint tipa sh 101 ili co. (za analogne baseve, leadove , efekte) za 350 i jedan matrix 1000 za 250(za stringove, padeve i neke tipicno analogne farbe tipa osamdesetih) pa tako ces za te pare imati najvise od oba sveta :)
http://www.myspace.com/goasiaproject
HeatMan
20-05-2007, 01:50 PM
pa ne znam.. iskreno, hteo bih da kupim neshto shto se dizze i kao plug u cubaseu.. jer bash ne volim (ako ne moram) da snimam audio i da posle samo sa njim mogu da se igram.. (ili da ponovo podeshavam sve ispochetka i snimam opet).. pogotovo shto moram da dignem latency pa ce to ko zna kako da se snimi...
nisam te skapirao za matrix 1000.. kako se on dizze u cubaseu? :/
goasia
20-05-2007, 04:41 PM
skines Cubase Patch panel za njega sa neta i imas editor u okviru Cubase-a
za Matrix , totalna kontrola parametara , samo sto naredbe promene nekog parametra izlaze na kompovog midi out-a ravno u Matrixa , vrlo jednostavno ..
znaci ne dize se Matrix u Cubase-u nego samo njegov editor u okviru skvencera
pa ne znam.. iskreno, hteo bih da kupim neshto shto se dizze i kao plug u cubaseu.. jer bash ne volim (ako ne moram) da snimam audio i da posle samo sa njim mogu da se igram.. (ili da ponovo podeshavam sve ispochetka i snimam opet).. pogotovo shto moram da dignem latency pa ce to ko zna kako da se snimi...
nisam te skapirao za matrix 1000.. kako se on dizze u cubaseu? :/
goasia
20-05-2007, 04:52 PM
evo ga
Tazman
20-05-2007, 05:16 PM
@goasia
kazes polovan Nordlead 2 za 400 evra, to kod nas ili preko ? u kakvom bi to stanju bilo ? mislim ta cifra mi nekako zvuci premalo, zar nova dvojka nije oko 1000 i nesto evra ?
goasia
20-05-2007, 05:35 PM
ma napolju ,kod nas taj segment trzista i ne postoji , jako je malo sinteva u ponudi osim aranzera i raznih roplera , semplera
HeatMan
20-05-2007, 05:56 PM
skines Cubase Patch panel za njega sa neta i imas editor u okviru Cubase-a
za Matrix , totalna kontrola parametara , samo sto naredbe promene nekog parametra izlaze na kompovog midi out-a ravno u Matrixa , vrlo jednostavno ..
znaci ne dize se Matrix u Cubase-u nego samo njegov editor u okviru skvencera
a on je uboden preko dva balansirana trs-a u zvuchnu? skroz do jaja.. :)
a shta josh ima od tih analogno/vst synthova? ovaj mi se matrix bash svidza.. :)
clusterchord
21-05-2007, 03:38 AM
pogotovo shto moram da dignem latency pa ce to ko zna kako da se snimi...
u praksi, latency utjece samo na delay kad ti na kontroleru stisnes ton za neki VSTi sint - tj. koliko mu vremena treba da pusti zvuk. ili na kasnjenje zvuka ako kod snimanja koristis monitoring ulaza preko Cubase monitoringa - to treba izbjegavati; ili slusaj vokal/instrument koji snimas direktno na mixeru ili poj. ili koristi karticu sa ZLM (zero latency monitoring) kao RME MOTU itd..
ukoliko je ovo gore ispunjeno - kad snimas hardverski sint, ili bilo koji drugi audio signal, setting latency-ja NE UTJECE na kvalitetu i tocnost signala.
ako ti je latency setting radio dobro sa VSTi pluginovima, ne vidim zasto bi trebao "dizati" vrijednost da nesto snimis.. audio playback i recording su za comp puno lakse operacije od izracunavanja VST pluginova i VST instrumenata..
MAtrix 1000 (i ovi ostali) je hardverski sint. spajas ga na MIDI i na Audio ulate. dok radis aranzman mozes stalno "svirati" sa MIDI trackom, prema tome nije nuzno da ga snimis sve dok nisi pri kraju sa aranzmanom i ides u miks. osim ako ga ne zelis koristiti vise puta, tj. nasmimavati.
slazem se s Goasiinim prijedlozima za sinteve, dodao bi jos i kombinaciju MAtrix 1000 sa Juno 60. Juno ima vrlo brz attack, moze raditi kao arpeggio, bass ali i neke polifone zadatke. moze se naci za 300tinjak eura, ovisno o stanju. vrlo je topao za razliku od ever-popular masina kao 101 ili 106, i ima stvarno fantastican filter. treba ti za njega jos MIDI interface, koji je oko 100 eura. ali to sve vijredi svaki euro, pogotovo ako mislis raditi elektroniku malo viseg BPM-a..
za "prodigy" sinteve: SH-2, TB-303, 101, plus malo distorzije na mackie mikseru ili u nekoj pedali a la pro co rat, tube screamer itd..
HeatMan
13-06-2007, 08:54 PM
u praksi, latency utjece samo na delay kad ti na kontroleru stisnes ton za neki VSTi sint - tj. koliko mu vremena treba da pusti zvuk. ili na kasnjenje zvuka ako kod snimanja koristis monitoring ulaza preko Cubase monitoringa - to treba izbjegavati; ili slusaj vokal/instrument koji snimas direktno na mixeru ili poj. ili koristi karticu sa ZLM (zero latency monitoring) kao RME MOTU itd..
znam.. imam e-mu 1820m.. ne znam ni shta sam hteo da kazzem time shto sam napisao.. :banghead:
btw, poslushao sam gomilu sempl pesama.. pa chak i pesama izvodjacha sa raznim synthovima.. i mogu vam reci da sam se odushevio virus TI-em.. jbg.. to moram uzeti, a posle mozzda padne neki juno 60, ali iskreno, nemam mnogo poverenja u polovnu opremu.. previshe losheg iskustva..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.