View Full Version : kad si pao na........?
Zgodno pitanje, posto si svedok-ucesnik kompletne digitalne, a boga mi i predigitalne audio revolucije. Koja te je sprava u datom momentu bukvalno oborila s' nogu, bila toliko ispred svog vremena, koja je najrevolucionarnija mogucnost neke sprave u nekom trenutku..... Znam da neces reci DX7:D
Znam da neces reci DX7:D
Zasto to?
Zasto to?
Znam da covek ne voli;) . A da je revolucija- jeste
slowstar
18-05-2007, 01:58 AM
Znam da covek ne voli;) . A da je revolucija- jeste
E, na to je teeesko odgovoriti, posto je "padova" bilo vise
Sto se DX7 tice, bila mi je u posedu, i prva a i druga verzija ako se secam naziva bila je DX7 II fd, sa flopi diskom sa leve strane. I pored inicijalnog odusevljenja nekim soundovima kao sto je tada bio Rhodes piano, a bogami i Bass guitar, i neizbezna "Caliope" (shushtava frula, 'a la' kaval, ili pan)
neizbezna kasnija reakcija je bila da je osnovni zajednicki zvucni karakter bila velika "suvoca" sto se kasnijom analizom moglo objasniti faznom perfekcijom svih operatora (da ne gnjavim, ali laicki, FM sinteza se sastoji od tzv "operatora" koji su kod prvobitne verzije DX7 imali samo "sinusni" talasni oblik, i koliko god "naslagao" razlicito povezane operatore, sav zvuk je bio kompletno "u fazi" i to je davalo osecaj suvoce i dosade posle dugog slusanja i rada).
Moj prvi "pad" je bio kada sam cuo plocu "Man child" Herbie Hancocka, u kojoj je svirao nesto sto je u opisu navedeno kao "Oberheim polyphonic synthesiser"
posle cega sam pao u "histeriju", potrosio ogroman novac na tel. razgovor sa Amerikom,(mislim Cupertino, California) gde sam uspeo da nagovorim tadasnju sekretaricu Toma Oberheima da ga zamoli da mi ustupi jedan primerak, koji nije bio namenjen za prodaju,(morao sam da "placem" na telefonu, i cak da pretim samoubistvom) i da ga hitno posalje u Manny's music store u New York, a ja sam hitno avionom odleteo do Njujorka sa jos nekim drugarima (Ljuba Sedlar, Sanja Ilic, Bojan Hreljac) i sa parama u dzepu otisao po sint. Da ne duzim mnogo,
posto je bio jedan od PRVIH NA SVETU, izazivao je cak i medjunarodne shokove, jer kada sam pozvan od Gorana Bregovica da sviram klavijature na albumu "Bitanga i princeza" Engleski snimatelj i producent su potrosili pola termina da gledaju u tadasnji Oberheim FVS4, jer ga nisu videli ni u Londonu kod Rod Argent's Keyboards, koji je tada bio "kultna" radnja za klavijature...
Cuje se njegov mocni bass na numerama kao sto su "sve ce to mila moja" i jos ponekim, ne secam se tacno, svirao sam na skoro svim numerama...
(snimano u studiju V PGP RTS) Ako nisam dosadan, o sledecim "padovima" kasnije...
Poz.
Gmile
18-05-2007, 09:04 PM
Ako nisam dosadan...Da niste uradili nista drugo u zivotu osim sudjelovanja na "Sve ce to mila moja", divljenje i postovanje ne bi izostalo. Respect do neba i dosadjujte nam sto vise, za Boga miloga!
eto, posto sam dosta mladji...... ne mogu da zaboravim svoj prvi susret sa Korg Trinity-jem..... au, kako me je to prodrmalo, spejsi izgled, touch ekran, nekoliko ultrarealisticnih samplova, tad......... neka '96...
Takodje, smejacete se, NI b4, jedan od prvih VSTa sa kojima sam dosao u susret, a odlican hammond.......odusevljenje........
alavuk
24-05-2007, 08:56 PM
ja koristio medju prvim vst-ovima onaj neon , ali kad sam instalirao retro as-1 ijuuuu i dan danas ga koristim
inace i dan danas sam zaljubljen u svoj roland 505 , da nisam pao na dupe ne bi ga ni kupio , mada mi xp budi lepa secanja ... elem nije ovo moj topic :)
milos
25-05-2007, 12:05 AM
Kako si imao zivaca da namestas svaki SEM modul ponaosob za svaki patch:banghead: :) ???
slowstar
25-05-2007, 01:36 AM
Kako si imao zivaca da namestas svaki SEM modul ponaosob za svaki patch:banghead: :) ???
VEOMA, VEOMA DOBRO PITANJE!!!!
Tacno, to je bio strasan smor od posla, a osim toga stimovanje je bilo katastroficno, srecom je imao paralelisane izlaze levo od "keyboard control module-a" tako da sa, stalno drzao ukljucenu KORGovu veliku stimalicu, i svaki minut - dva dostimavao oscilatore, ali sam ih u vecini slucajeva drzao namerno malo rastimovane (1-2 hz u odnosu na a=440) da bi malo "zamastio" situaciju, koja je bila vec ionako dosta "masna" obzirom na SEM module, a sto se promene patcha tice, to je bilo "zidanje Skadra na Bojani" za svaku novu "farbu" Neki muzicari su se nervirali zbog cekanja, a neki voleli posto im je to bila taman "cigaret-pauza"
Ti SEMovi su zaista imali predivan "testera" talasni oblik, veoma definisanu "sirinu pulsa" koja je bila analogno i kontinualno promenjiva, ali nazalost jedan po jedan modul, i to samo "rucno", ali je carski bio i "NOTCH FILTER" sa kojim je moglo da se napravi cudo od soundova, kada se kombinuje sa VCF i resonance...Dobar fazon mu je bio sto si mogao da sviras ODJEDNOM cetiri razne farbe, koje si pan potovima mogao da "razbacas" kako hoces po stereo polju, to je zvucalo impresivno...
Medjutim, tada mi se toliko smucilo stimovanje, grejanje, nosenje tog "sarkofaga" i sve ostalo u vezi sa njim, da kada se pojavio ROLAND JUNO 60, expresno sam ga prodao Lazi Ristovskom, i uzeo JUNO, koji je tada za mene bio kraj sveta, samo zato sto je mogao da zapamti sve sto si radio na njemu, i imao, koliko se secam 8 banki po 8 soundova, CHORUS, hajpas filter, i stereo izlaz sa kojim je bilo maltene magicno raditi u to doba, jer taj analogni korus ugradjen u JUNO je bio cudo kako je zvucao u stereo...
Naravno, sada je taj zvuk, kada se uporedi sa FANTOM X sintovima smesan, kao "Kazoo" al' u to doba, secam se, kada mi je stigao, nisam ustajao od klavijature vise od 20 sati, mislili su da sam poludeo...E od tada je pocela moja fascinacija ROLANDom, i serija kupovina, u kojoj sam malo koji model propustio dugi niz godina, a to je tada kostalo bogami mnogo vise nego danas, posmatrano relativno, naravno.Secam se kao juce da je bilo, kada mi je Louis, koji je tada bio "Car" za nabavku instrumenata, doneo JD 800 direktno sa Frankfurtskog sajma, i unoseci ga sa "Kalman" flight caseom rekao: "Bate, otimao sam se sa Japanca za njega, umal' se pobili nismo da ti ga doturim", i zaista, koliko ja znam, bio je sigurno PRVI JD 800 koji je usao u tadasnju Jugu, sto mi je naravno, adekvatno i naplatio...U vecini slucajeva, bio sqam medju prvima koji su dobijali neku novu "spravu" ali sam to nazalost placao vecom cenom nego da sam sacekao par meseci...
Secam se takodje i pokojnog Nikice Kalogjere, koga sam sreo tada na prvoj orkestarskoj probi za Splitski Festival, sedeo sam za svojim novim ROLAND D-50 sintom, i drndao po "staccato heaven" kada je Nikica usao na probu i rekao: "Nisam morao ni da pitam, cim sam video sint na prospektu Frankfurt MusikMesse, znao sam da ces ga ti doneti na Ferstival!
Bila su to lepa vremena, festivali, Kich slageri, tercine terce terca, klape, novinari, a bogami i mlade pevacice i prateci glasovi, a bilo je to i doba kad se putovalo u London, Minhen, Frankfurt, Pariz, Bec, lakse nego sada u pancevo u "spicu", jer je nas komunjarski pasos tada na "crno" vredeo vise nego Americki...Mada, ko zna, mozda su bas danas lepa vremena, ali ja nemam tu mladost i polet...
slowstar
25-05-2007, 01:45 AM
eto, posto sam dosta mladji...... ne mogu da zaboravim svoj prvi susret sa Korg Trinity-jem..... au, kako me je to prodrmalo, spejsi izgled, touch ekran, nekoliko ultrarealisticnih samplova, tad......... neka '96...
Takodje, smejacete se, NI b4, jedan od prvih VSTa sa kojima sam dosao u susret, a odlican hammond.......odusevljenje........
Sto se Ni B4 tice, imao sam i "pravu stvar" to jest HAMMOND C3 sa Leslijem 122 koji je radio "do jaja" ali sam ga nazalost, u vreme kada sam se palio na RHODES i na ARP sintove, prodao Darku Arkusu iz tadasnje grupe "KOD" za neku smesnu lovu, a i od te smesne love, nikada mi nije isplatio mislim oko 700 maraka, a kleo se u sve zivo da ce mi poslati cim se vrati u Sarajevo...to je bilo pre tridesetak godina...Zavidno kasnjenje, zar ne?
Brzo sam zaboravio na to, jer mi je tih dana iz New Yorka Stigao RHODES SUITCASE 73, ARP ODYSSEY (valjda se tako pise) WURLITZER el piano, CERWIN VEGA Zvucnici i ACOUSTIC mixer/amp, i bio sam "naoruzan" do zuba, jer sam dokupio i CLAVINET D6, PIANET N, kao i mnoge zezalice u smislu Electro harmonix i MXR flangera, phasera, digital delay,EQ, i tako dalje, za to vreme to je bilo impresivno...eh moje radosti...
milos
25-05-2007, 02:06 AM
I mislio sam da je bila teska muka...:D
Postovanje za JD 800 kao i za JD 990 sa vintage prosirenjem.Sam vrh Rolanda uz Jupiter 8 i system 700 iz starijih dana ....
Da,spreadovanje voiceova je kljuc onih debelih padova i stringsa na Oberheimu :D :hyper: Sledeci dobar Oberheim kojeg po meni vredi uzeti je OBX
-donekle slicna arhitektura(ali nije discrete kao four voice) ali opet, nema muke oko stelovanja....
milos
25-05-2007, 02:27 AM
BTW Hvala ti na odgovoru;)
Iako nisam licno doziveo to vreme ,mogu da vidim koliko je ostavilo pozitivnog traga na mojim roditeljima.Bilo je zaista stvaralacko doba i u muzici jer sva muzika koja mi mnogo znaci je nastala u tom vremenu :)
Svi veliki igraci elektronske muziku - Kitaro ,Vangelis ,Jarre .... vise nisu ono sto su bili(mada ne mislim da su godine glavni krivac,nego postoji nesto u vazduhu...)
Jarreov Oxygene :da: ,Teo & Tea:banghead:
Kitarov Oasis :da: ,Spiritual Garden :banghead:
:rotfl: :rotfl:
Elektronska muzika se okrenula klbskoj sceni...Ah sta ces,nekada si morao debelo zasluziti pravo da udjes u studio i snimis album a sada svako(naravno ,ko ume i zna) moze da spravi neku instant techno,trance,minimal,house...stvarcicu
lepo....znaci, umesto DX7 ,fascinacija je bio juno60:)
tercine terce terca
Savrseno!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.