View Full Version : Prozor pomoć
Već jako dugo radim bez prozora između studija i kontrolne sobe, po?to su zid i vrata dosta dobro izolirani. Najveći problem su bile pare...jer za malo novaca bi samo kroz taj prozor(jeftini)puno procurio zvuk...međutim, nabavio sam debelo duplo izo-staklo od koji 4-5 cm...između je vakum(valjda)....moj plan je staviti to izo staklo u debeli okvir(koliko i zid) a sa strane kontrolne sobe na kraj okvira ubacit jo? jedno obićno deblje staklo (pod nekim kutom, jer sam negdje vidio da se tako radi)...Potrebna mi je va?a pomoć i savjet...da li je ta moja ideja dobra? Kako se to uopće, zapravo, radi?...Pod kojim kutom se stavlja drugo staklo?...Kakav okvir treba biti...i s ćime se učv?ćuje staklo za okvir? DA li je bolje da izo staklo bude sa strane studija, ili re?ije?....Koliko će to staklo utjecati na akustiku studija i re?ije(jer je poprilićno veliko(1,5m sa 1m)?...između tog izo stakla i obićnog bi jo? isiso zrak da napravim vakum...jel to dobra ideja?....Puno bi mi pomogao bilo kakav savjet...ili link na site gdje je prikazana izrada prozora....Hvala...
SumAnuT
18-05-2007, 11:23 AM
A sto u studio ne stavis kamericu i sprovedes je do kontrolne sobe na TV ili monitor od kompa?
Razmi?lj'o sam.....Ali onda moram i obrnuto da studio vidi re?iju...ako hoću bolje onda...veći monitori....pa onda bolja kamera...pa jo? kablova....struja i zujanja (predpostavljam)....kada snimam gitaru u kontrolnoj sobi, gasim monitore jer stvaraju brum...dodu?e jo? nisam uveo sondu za uzemljenje...ali svejedno.....ovako prozor...i ekran je ogroman...interakcija savr?ena...sve u boji...full kolor :-)...e sad zanima me...kako to drugi rade...i kako su zadovoljni s tim ?to su napravili...najbitnije mi je da ne pokvari akustiku obaju soba(prem da nisu ne?to posebno tretirane...al ok...bolje da ne kvarimo...a i jednom ću ulo?it da to sve bude bolje, ali prozor bi ostavio netaknut) i da zvuk ne pu?ta kroz prozor...pomozite...hvala...
boggy
18-05-2007, 03:04 PM
File, savet koji ti je dao SumAnuT je nesto sto ce ti najsigurnije dati dobre rezultate, ako uzmemo u obzir da je ovo forum i da se cesto desava da se ne moze (iz bilo kojih razloga) posetiti neko i videti sta to konkretno ima i sta bi bilo dobro da uradi...
Da, treba ti dve kamerice i dva monitora, za dvosmernu vezu, kamerice i monitore mozes mrdati (pogotovo u sobi za snimanje to moze biti korisno)... te stvari danas nisu skupe i to su obicno one kamerice/monitori za nadzor i obezbedjenje....
Po mom licnom misljenju, prozor prema sobi za snimanje je nuzno zlo (u tehnickom smislu) i treba ga izbegavati gde god se moze... pogotovo ako se namesti da bude samo sa leve ili desne strane od snimatelja... tada vise u reziji nema govora o frekventnoj homogenosti stereo slike... kasnije, kada se u istoj toj sobi i miksa....
Ako vec imas neki prozor, i ne zelis da odustanes od njega.... onda stavi to sto imas, i ne smaraj se sa uglovima i ostalim stvarima... samo dobro zadihtuj prozor na mestu gde se ugradjuje.... kao i sam prozor...
pozdrav
bogi
Mogli
19-05-2007, 10:26 PM
Treba u principu izbegavati paralelna stakla, vec gledati da izmedju dva bude trece pa bi to izgledalo kao slovo N, gledajuci sa strane. Zvuk prolazi i kroz drveni okvir, tako da i njega treba maksimalno izolovati. Ja sam postavio veliki prozor i zadovoljan sam sa njim.
boggy
19-05-2007, 10:45 PM
.... vec gledati da izmedju dva bude trece pa bi to izgledalo kao slovo N, gledajuci sa strane....
S obzirom da se ovde radi o "uradi sam" (sirotinjskom?) prozoru za sobu za snimanje... mislim da ne treba komplikovati i preterivati a da se pri tom nema jasna ZVUCNA "slika" i usima prepoznatljiva razlika uticaja jednog i drugog resenja, osim par ilustracija iz knjiga i nacelnih objasnjenja (u stilu "eto to vam je zbog toga"... ili "vase A se mesa sa vasim B")... pogotovo sto postoje i jedna i druga resenja u (profesionalnoj) eksploataciji... skoro potpuno ravnopravno...
pozdrav
bogi
p.s. Akustika, pogotovo ova, koja se tice emotivno-kreativnih primena, kao sto je muzicka produkcija, je vec skoro beskonacno komplikovana... te ne vidim razlog da se i resenja komplikuju i poskupljuju bezrazlozno... pogotovo ako je rec o low-budget resenjima.
Mogli
19-05-2007, 11:48 PM
S obzirom da se ovde radi o "uradi sam" (sirotinjskom?) prozoru za sobu za snimanje... mislim da ne treba komplikovati i preterivati a da se pri tom nema jasna ZVUCNA "slika" i usima prepoznatljiva razlika uticaja jednog i drugog resenja, osim par ilustracija iz knjiga i nacelnih objasnjenja (u stilu "eto to vam je zbog toga"... ili "vase A se mesa sa vasim B")... pogotovo sto postoje i jedna i druga resenja u (profesionalnoj) eksploataciji... skoro potpuno ravnopravno...
pozdrav
bogi
p.s. Akustika, pogotovo ova, koja se tice emotivno-kreativnih primena, kao sto je muzicka produkcija, je vec skoro beskonacno komplikovana... te ne vidim razlog da se i resenja komplikuju i poskupljuju bezrazlozno... pogotovo ako je rec o low-budget resenjima.
Da li je prozor sirotinjski ili nije, najvaznije je da ispuni svoju funkciju, da fizicki odvoji gluvu sobu uz sto realniju zvucnu sliku u reziji, a za to je najvaznije dovoljno poznavati svoje monitore. Ako si naslusan svojih monitora, znaces da li je prozor lose postavljen ili nije. Moja preporuka je slusati i drugu muziku na jednim te istim monitorima jer su oni kljuc svega.;)
DrumstickBass
30-05-2007, 01:54 PM
Koje resenje imate za tu kamericu. Imam jedan lcd tv viska al nemam kameru, koje je najjeftinije resenje?
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.