PDA

View Full Version : FIREWIRE vs PCI

DJedai
05-05-2007, 02:04 PM
Imam jedno pitanje za ljude koji imaju sa ovim iskustva: naime, planiram da pređem sa svog buđavog kompa (opremljenog manje buđavim LUNAma) na neku laptop konfiguraciju. Pre svega, zbog LIVE ACT-ova a i zbog činjenice da je laptop opet kompaktan, zatvoren sistem, firmiran...itd.
Poenta priče je da bih uz laptop onda kupio neku firewire audio kartu. Znam da je PCI protokol br?i od firewire-a , pa me interesuje, ?ta konkretno mogu da izgubim? Ovo pitam jer bih osim za LIVE nastupe taj laptop koristio i u dosada?nje svrhe, za "studijski" rad, produkciju...Znači, klasika: logic ili Cubase/Nuendo i gomila VST instrumenata i plug-ova... Naravno, koliko će toga sistem da izdr?i vi?e zavisi od same konfiguracije, ali ipak, koja je prednost PCI kartice u praksi, ako postoji? Čuo sam neke priče pa čisto da proverim.
Hvala Vam unapred!!!
pozzzzzz !!!!!

Oggy
05-05-2007, 02:20 PM
Tvoj problem u tom slucaju nece biti FW karta, vec lap top koji je najmanje za 50% slabijih performansi od desktop kompjutera u cenovnom rangu.

DJedai
05-05-2007, 03:00 PM
DA..to mi je odavno jasno.... a 100% slabijih performansi u cenovnom rangu u poređenju sa Apple laptopom... :D ... Interesuje me, ako zanemarimo navedene činjenice, poređenje firewire protokola u odnosu na PCI . Da li se nešto firewire-om gubi, u praksi?

diviner
05-05-2007, 03:04 PM
Ovo sto prica Oggy je u potpunosti tacno. Kada si vec spomenuo gomilu VST instrumenata i plugova, jedini ekvivalent dekstop racunara jesu mnogo skupi laptop (jer jeftiniji uglavnom imaju spore diskove, pored relativno dobrog core-a (procesor, cipset, memorija), a na njih se samplebased VSTi-ovi najvise oslanjaju.

FW u odnosu na PCI i PCI-E, barem kada je u pitanju audio domen, nije pokazao neke vece nedostatke, osim u nesto vecoj latenci, koja je opet svakako dovoljna za live act...Prakticno i nema razlika, jer Firewire moze da "propusti" i najzahtjevnije projekte, kada se radi o audio domenu.

Imaces veoma skoro na rumskom, review svih dostupnih kod nas USB i Firewire interfejsa i njihove uporedne karakteristike (doduse samo onih u nizoj, jeftinijoj klasi, namjenjenim manje zahtjevnim korisnicima).

PS. Razmisli i o ruDAWu, koji je dovoljno kompaktan da uz torbe, koje planiramo isporucivati uz njega, bude maksimalno mobilan onoliko koliko to moze biti jedan desktop racunar (a u odnosu cijena/performanse se nikako ne moze porediti sa laptopom).

DJedai
05-05-2007, 03:11 PM
Uporediću na netu latency firewire i PCI kartica... Mada, predpostavljam da latency nije veći nego na mojim Creamware Luna 2 karticama. Hvala...

submaster
08-05-2007, 12:12 PM
ako ti je taj hofman svez,kao sto izgleda....neverujem da ce ti zasmetati,bilo kakva latencija..:rotfl: