View Full Version : -= Pesma, zakon, ideje ... =-
ProkDu
02-05-2007, 10:46 PM
Veliki pozdrav i po?tovanje.
Da probamo ovako:
1. Omiljena pesma koju si uradio i na koju si ponosan, i zbog čega ta pesma (aran?man, melodija, harmonija, ... ?!?) ?
2. Kad si poslednji put čuo neku dobru pesmu sa 'ovih prostora', koja je to pesma i zbog čega ti se sviđa ?
3. Omiljeni instrumental iz nekog ranijeg perioda ili mo?da ne?to novo?
4. Da li slu?a? ne?to od novijih pravaca 'elektronske' muzike, ili jo? bolje neki novi album kojim si odu?evljen?
5. Da li misli? da je nepoznavanje osnovne 'muzičke pismenosti' glavni uzrok zbog koga mladi 'producenti - muzičari' ne prave 'kvalitetnu' muziku?
6. [opu?teno pitanje] Omiljeni akord, modus i ritam ? :) [/opu?teno pitanje]
7. Ako bi bio zakonodavac, koja bi bila tri člana zakona kojima bi poku?ao da uvede? red u trenutno stanje na 'muzičkoj sceni' ?
8. ?ta radi? kad ima? blokadu tj. kad presu?e ideje odn. kad ispiracija ode, gde je tra?i? ? Knjige, filmovi, muzika, ?etnja u parku, par sati dobrog sna, ... ?
Uh, dosta je.
Po?tovanje. :cool:
slowstar
03-05-2007, 12:16 AM
Veliki pozdrav i poštovanje.
Da probamo ovako:
1. Omiljena pesma koju si uradio i na koju si ponosan, i zbog čega ta pesma (aranžman, melodija, harmonija, ... ?!?) ?
2. Kad si poslednji put čuo neku dobru pesmu sa 'ovih prostora', koja je to pesma i zbog čega ti se sviđa ?
3. Omiljeni instrumental iz nekog ranijeg perioda ili možda nešto novo?
4. Da li slušaš nešto od novijih pravaca 'elektronske' muzike, ili još bolje neki novi album kojim si oduševljen?
5. Da li misliš da je nepoznavanje osnovne 'muzičke pismenosti' glavni uzrok zbog koga mladi 'producenti - muzičari' ne prave 'kvalitetnu' muziku?
6. [opušteno pitanje] Omiljeni akord, modus i ritam ? :) [/opušteno pitanje]
7. Ako bi bio zakonodavac, koja bi bila tri člana zakona kojima bi pokušao da uvedeš red u trenutno stanje na 'muzičkoj sceni' ?
8. Šta radiš kad imaš blokadu tj. kad presuše ideje odn. kad ispiracija ode, gde je tražiš ? Knjige, filmovi, muzika, šetnja u parku, par sati dobrog sna, ... ?
Uh, dosta je.
Poštovanje. :cool:
Malo tezak "zadatak"!!
1a. Ne bih mogao da se ogranicim na jednu, pa ni vise pesama, ali recimo da su to "Melanholija" (Zdravko Colic)
1b. "Daljine" (Maja Odzaklijevska)
1c. "Negdje izvan planeta" ili "Princeza" (Sladjana i Dado)
Ne mogu da kazem zbog cega, to je verovatno neki moj "Opsti utisak" a ni sa jednom nisam 100% zadovoljan...
redosled ne znaci nista, tim sam se redom prisecao, i ne mogu da odlucim o favoritu, mozda je neka deseta...
2. To je pesma (balada) Massima Savica, ne znam naslov, ali je bio spot na TV, on sa Bendom, veoma transparentan i "fluidan" aranzman.
3. Omiljeni instrumentali su mnogi, ali recimo John Williams - "Star Wars" - "Princess Leia" theme, pa zatim Vangelis "Mythodea" zatim Oldfield "Songs of distant Earth" Sakamoto "Young Buddah", ima i mnogih drugih, ali ne povezujem textualne naslove numera, imam unutrasnju "asocijaciju" i pamtim samo autora...
4. Slusam, ali ne tako pasionirano da bih otisao na nastup nekog D.J, mada veoma rado uputim svoj browser na neku internet radio stanicu sa odrednicom "ambient" i u stanju sam da dugo slusam tu elektronsku, sporu "slow evolving, chill out" svirku, koje mi skoro nikada nije dosta, iako sam u dusi "Wagnerijanac" kada se o tzv. "ozbiljnoj" muzici radi.
5. Nepoznavanje osnovne muzicke pismenosti je veliki problem kod danasnjih autora, bilo muzike, bilo aranzmana, bilo produkcije, (tu su najveci amateri) mnogo jaci razlog je POPULIZAM, tojest mogucnost pogresne upotrebe tehnoloskih pomagala u vidu racunara, koja omogucava da se bukvalno SVAKO bavi muzikom. Moje mozda usamljeno, i pomalo elitisticko misljenje je da muzikom treba da se bavi mala, jako talentovana, i beskrajno posvecena grupa ljudi, koji ce postizati vrhunske rezultate, a ne ova super - marksisticka teorija po kojoj iz kvantiteta dolazi kvalitet - TO JEDNOSTAVNO U MUZICI NIJE TACNO!!!
6. omiljeni akord mi je "11" u svim verzijama kao i kvartni klasteri, a modusi su mi dorski i lokrijski, a bliski ritmovi su mi "latino" (sambe. bossa nove, ali "otkaceni")
7. Ni po koju cenu ne bih bio zakonodavac, ne zbog ubedjenja koje je liberalno - demokratsko, vec zbog toga sto ne bih bio u stanju bilo kome da nesto nametnem, cak i zakonom...(mada bih uveo neku vrstu osnovnog ispita iz sluha i muzikalnosti uopste, i poznavanja bazicnih osnova muzicke teorije radi dobijanja licence za aktivno - rofesionalno bavljenje muzikom). Kod kuce, neka svako radi sta god hoce, ali da ne namece medijima svoja "nedela" vodjen bolesnom ambicijom bez realnog osnova, (vidi reference pod "lokalne" televizije sa 11 kanala, i mnogi drugi mediji)
Naravno, mnogo bi teze bilo nametnuti ovakvu "muziku" da nam je narod malcice prosveceniji i malcice istancanijeg "ukusa" jel' tako?
8. Moj najveci problem nije "presusivanje" ideja, (cesto ih na zalost dobijem kada sam daleko od svoje "tehnike", na moru, u avionu, kasno nocu u setnji, i slicno)
Moj zestok i neresiv problem je ogromna samocenzura, samokritika i vecito nezadovoljstvo sobom i onim sto sam uradio, sto ce me na kraju i prevremeno penzionisati, po svoj prilici...
"Daljine" e,to su bile pjesme.
Mi smo onaj "sweep" sa pocetka Princeze na zurkama na klaviru izvodili k`o glisando po crnim dirkama sa puno pedala..:mrgreen:
To je evergrin,pravi evergrin!
peruzza
04-05-2007, 12:53 AM
kaze Pera:
Ja sam potroshio nedelju dana da napravim tu farbu na KAWAI-ju SX-210 koji je Zoki Radetic prepakovao za rad u studiju, a stig'o sam do blede senke tog sounda, koji mi je i daaan danas ostao misterija.:o rece Pera...
Nije Pero nista strasno, za tvoju informaciju, to je bio JUNO 60, koji je imao i noise generator, pa je to "provuceno" kroz dosta strmu resonancu, i dodato malo chorusa, bez ikakvih pomagala ili plug-inova, napravio sam istu na FANTOMU X7 kada su trazili iz TV, sto je samo jos jedan dokaz superiornosti i konzistentnosti ROLAND hardwarea
(uopste nisam pristrasan, jel' da?)
Pozdrav svima, odo' do Beca,(Wien, kako oni kazu) sa bendom, da otpratim Cholu, eto me nazad u nedelju kasno...
p.s. Nego, jeste li videli najnoviji fazon Rolanda, koji se zove "SonicCell" - naprosto fenomenalna stvar, narocito za onog ko ima tzv. "laptop" tacan izraz je "notebook" poslednji "laptop" je napravljen pre 15 godina...
Sprava je dimenzija kao dve paklice cigareta, a 128 glasova,boje u stilu "Fantoma" ali kazu jos novije i bolje, MIDI, USB i jos audio interface, cim se pojavi, kupujem, i nosim na more sa mojim Mac Bookom, uz neku malecnu "plastikanac" klavijaturu, pa da sednem ispod palme ili bora, i "kucam" nadajuci se jos nekoj inspiraciji... pogledaj i sam na www.roland.com
slowstar
04-05-2007, 01:24 AM
Pero, izvini sto sam ti nehotice "izeditovao post" nije bilo namerno, sada ne mogu da ga vratim nazad, pa ako hoces da ostane "neokrnjen" posalji ga ponovo, sta da radim, umoran i malo rasejan, zavrsavam nesto pred put, cekaju u montazi sutra, a "za dzaba" je, pa tim pre ne smem da ih zeznem...
Poz. IZVINI PERO jos jednom...
peruzza
04-05-2007, 09:31 AM
Pero, izvini sto sam ti nehotice "izeditovao post" nije bilo namerno, sada ne mogu da ga vratim nazad, pa ako hoces da ostane "neokrnjen" posalji ga ponovo, sta da radim, umoran i malo rasejan, zavrsavam nesto pred put, cekaju u montazi sutra, a "za dzaba" je, pa tim pre ne smem da ih zeznem...
Poz. IZVINI PERO jos jednom...
Opusteno druzze;) !
Pozdravi Paju!
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.