PDA

View Full Version : Aranziranje...

idekius
02-05-2007, 05:36 PM
Presiroka tema, ali... mislim da Sloba ima puno sta da kaze na ovu temu...
Koje su najcesce greske koje primecuje kod mladjih aranzera sa ovih prostora, sta smatra klucnim i bitnim za jedan aranzman, gde ljudi najcesce grese prilikom primene orkestarskih instrumenata u aranzmanima...? Itd. itd... milion pitanja... zaista previse za jednu temu, ali... eto... da malo pocnemo i o tome i cujemo malo Slobine preporuke i savete...

slowstar
02-05-2007, 09:57 PM
Hvala na poverenju Deki, imam sta da kazem, ali se bojim da ne smaram forum, posto je tema veoma siroka, a "zloupotrebe" ogromne, mada ne smetaju, ocigledno...
Prvo i pre svega, moram sa velikom tugom da konstatujem da odavno nisam cuo nesto sto bi moglo da se nazove "aranzmanom" tako da mi je tesko da nesto cak i ocenim, ili uputim na greske, jer pravno gledano - nema dela (tela) nema ni zlocina, ali zlocin je i u principu.
Slusajuci "moderne" aranzmane, bar one koje sam cuo, izuzev vokalnog soliste, (obicno prejakog u miksu) pratecih vokala (preterano iskoriscenih, ima ih premnogo - to je valjda "trend", a i oni su prejaki u miksu) i naravno skroz predimenzioniranog "bubnja" i udaraljki, ja skoro da i ne cujem nista sto bi se moglo zvati "aranzman", a mogu da primetim takodje da postoji velika tendencija ka "kloniranju" i to malo aranzmana sto postoji, dakle ako je Vlado Georgiev uradio nesto u svojim pesmama, sto je dobro, odmah potom se pojavljuju neki klonovi u smislu "aranzmana" i "produkcije" koji frapantno lice na to sto Vlado radi, ali Vlado je original...
Ako se zaista ukaze potreba ili interes da dam neki svoj savet, ili "know how"
spreman sam iz sve snage, ali ponavljam, bojim se da ne smaram...

SHIVA
02-05-2007, 11:35 PM
Pa mene konkretno zanima ako imash kakvih kritika na moderne instrumentalne aranzhmane. Ja volim prvenstveno glazbu a pjevanje vechinom nalazim neukusnim verbalnim "uljezom" u glazbi (osim u par rijetkih i chasnih iznimaka). Ovo shto si napisao se uglavnom odnosi na pjesme ali volio bih chuti tvoje mishljenje o instrumentalnoj glazbi. Koliko je to drugachije od aranzhiranja pjesama i koja je "nit vodilja" u mixu gdje nema verbalne priche.

slowstar
03-05-2007, 12:04 AM
Ne znam na koje instrumentalne aranzmane mislis...U nasim krajevima, koliko ja znam, to je prilicno retka pojava, ako izuzmemo neke trance, Goa syco, dance Drums & bass i slicne stilski strogo opredeljene muzicke numere, kod kojih se ne osecam kompetentnim da nesto kritikujem, jer se i sam tom vrstom muzike ne bavim, cak i mislim da je ona toliko "stegnuta" stilom, da i nema mesta za neku preteranu aranzersku originalnost, nego se sve vodi na prefinjeno baratanje MIDI i Audio fajlovima, i stilski iznijansiranom razvojnom linijom...
Skoro nisam cuo neki instrumental izdat na CDu sa "ovih prostora" mada bih jako voleo tako nesto i da vidim i da cujem. Da nemas mozda nesto da mi preporucis, ili da mi skrenes paznju na neko izdanje/link/download?
P.S. Iako se sam ne bavim gore navedenim "instrumentalima" volim da slusam, pa tako dosta cesto "skocim" na internet radio sa stilskom odrednicom "Ambient"...a sto se mog licnog ukusa tice, dosta je sirok: Vangelis, Oldfield, Sakamoto, Eno, Jarre, Williams, Schulze, pa cak i Zimmer u nekim numerama.
Najvece razocarenje mi je Yanni, koji je olicenje Kitscha...

SumAnuT
03-05-2007, 02:05 AM
Slazem se sa SHIVOM, i meni je pevanje u muzicu nekako suvisno i odvlaci mi paznju od muzike. Reci ti nama, u bilo kojoj muzicu u koju se razumes, kako se pravi aranzman kada vodilja, kao sto rece SHIVA, nije glavni vokal ... bez obzira da li je to elektronska ili analogna(?) muzika.

SHIVA
03-05-2007, 02:27 AM
Ne znam na koje instrumentalne aranzmane mislis...U nasim krajevima, koliko ja znam, to je prilicno retka pojava, ako izuzmemo neke trance, Goa syco, dance Drums & bass i slicne stilski strogo opredeljene muzicke numere, kod kojih se ne osecam kompetentnim da nesto kritikujem, jer se i sam tom vrstom muzike ne bavim, cak i mislim da je ona toliko "stegnuta" stilom, da i nema mesta za neku preteranu aranzersku originalnost, nego se sve vodi na prefinjeno baratanje MIDI i Audio fajlovima, i stilski iznijansiranom razvojnom linijom...

Na zhalost u pravu si... barem djelomichno. "Stegnuti" su naime producenti i to ne stilom nego nedostatkom ideja. No posljedica je tochno kako si je opisao... sve se svodi na minimalno adaptiranje standarda i kvazi originalnost unutar zadanih okvira.

Skoro nisam cuo neki instrumental izdat na CDu sa "ovih prostora" mada bih jako voleo tako nesto i da vidim i da cujem. Da nemas mozda nesto da mi preporucis, ili da mi skrenes paznju na neko izdanje/link/download?

Ne pratim glazbu po regijama ali mislim da na "ovim prostorima" raste samo "profitabilna" glazba pa je instrumentalizacija (kao i aranzhman) tek sekundarna ili tercijalna "stavka" u "formuli" za uspjeh na lokalnoj estradi.

Iako se sam ne bavim gore navedenim "instrumentalima" volim da slusam, pa tako dosta cesto "skocim" na internet radio sa stilskom odrednicom "Ambient"...

U tom sluchaju bilo bi mi drago chut tvoje mishljenje o "idealnom pristupu" aranzhmanima ambijentalne glazbe navedenih projekata koji ti se svidjaju.

tom
25-05-2007, 04:58 PM
Mante se toga.

Zanima me,koji je ono sound(sweep neki) u refrenu "Moja Dijana" od Dejana Petkovica?

DaBear
25-05-2007, 08:16 PM
posto sam u zadnjih 2 godine izmiksao oko 50-tak pesama iz nasih krajeva, naisao sam na veliki broj slicnih "aranzmanskih fora"!

1. Tepih ("stereo", sa reverbom) svira sve vreme od pocetka do kraja pesme (i pojede sav space za ostale instrumente) - ovo je masovna pojava!!!
Pravi sve "velikim i punim" a u stvari prikriva prazan aranzman!!

2. strings ("stereo" opet, brljave nesto odozgo, opet sve vreme, od pocetka do kraja)

3. sve je "siroko" - svi instrumenti su "stereo" (dva kanala), a nema nista u sredini!

4. Niko ne obraca paznju na frekvencije zvukova / synth / string patcheva. Svira se u pogresnim oktavama, koje "kolju " glas i ostale iste instrumente. Ako se neke linije odsviraju u drugoj oktavi ili je voicing drugaciji - bolje izlaze linije / harmonije. Nema gusenja i ne treba eq puno!

5. Isto za bubanj...prva noga ili dobos koji dodju pod ruku - vozi!

ima jos, ali ovo se ponavlja iz pesme u pesmu!!

alavuk
25-05-2007, 10:27 PM
sta nam radi kajli ? :] jel radis album ili samo remixujes neke pesme ?

elem ja cu pitati prosto/glupo pitanje sta je orkestracija ? kad mi to neko kaze odma pomislim na violine , trube slicno ali u klasicnom maniru (opere i sl. ) ili su "aranzmani" za...

ne znam ni ja sta sam hteo da kazem upravo me ortak odvratio pricom o nekoj devojci sto smo je videli u busu ... :banghead::banghead::banghead:

slowstar
26-05-2007, 01:17 AM
Mante se toga.

Zanima me,koji je ono sound(sweep neki) u refrenu "Moja Dijana" od Dejana Petkovica?

To je zaista sweep, ali "hromatski kvantizovan" dakle ne ide kontinuirano, nego po polustepenima, a izveden je na Oberheimu FVS4 pomocu keyboard modula, koji na sebi ima za svaki par oscilatora na SEM modulima komandu za transponovanje koja ide i do 6 oktava, ali polustepenski, tako da kada se dugme za transponovanje (intervalski pomak) brzo pomera, to zvuci kao "sweep" sto strogo gledano - nije...

slowstar
26-05-2007, 01:30 AM
posto sam u zadnjih 2 godine izmiksao oko 50-tak pesama iz nasih krajeva, naisao sam na veliki broj slicnih "aranzmanskih fora"!

1. Tepih ("stereo", sa reverbom) svira sve vreme od pocetka do kraja pesme (i pojede sav space za ostale instrumente) - ovo je masovna pojava!!!
Pravi sve "velikim i punim" a u stvari prikriva prazan aranzman!!

2. strings ("stereo" opet, brljave nesto odozgo, opet sve vreme, od pocetka do kraja)

3. sve je "siroko" - svi instrumenti su "stereo" (dva kanala), a nema nista u sredini!

4. Niko ne obraca paznju na frekvencije zvukova / synth / string patcheva. Svira se u pogresnim oktavama, koje "kolju " glas i ostale iste instrumente. Ako se neke linije odsviraju u drugoj oktavi ili je voicing drugaciji - bolje izlaze linije / harmonije. Nema gusenja i ne treba eq puno!

5. Isto za bubanj...prva noga ili dobos koji dodju pod ruku - vozi!

ima jos, ali ovo se ponavlja iz pesme u pesmu!!

Dakle, OVO JE NAJISTINITIJI OPIS ONOGA STO DANAS ZOVU "ARANZMAN"
sa kojim nema NIKAKVIH DODIRNIH TACAKA!!!! CIST AMATERIZAM MULTIPLIKOVAN BEZBROJ PUTA, i milo mi je da je Da Bear to izgovorio, posto je mlad i uspesan covek, slazem se sa njim 100%, ali nisam smeo PRVI da tako nesto kazem, jer bi me verovatno ispljuvali, rekavsi kako sam "mator, i demodiran" a pri tom nisu svesni da sam ja NAJMANJE demodiran od vecine danasnjih "ARANZERA" - malo je jedan navodnik, treba po deset ispred ovog nekada slavnog zanimanja, a danas opravdanja za totalni TOTALNI MUZICKI AMATERIZAM I OPSTU NEMUZIKALNOST - izvinjavam se na agresivnosti i gorcini, ali je potpuno opravdana, verujte!!!!

Da li treba jos da dodam neuko harmonizovanje, neuko pre svega sto je NEUKUSNO, pogresno vodjene pratece glasove, bass liniju koja svira u najmanju ruku kojesta, TOTALNO pogresan nacin koriscenja gudaca, kod nazalost 99,99999% svih nasih """"Aranzera""", vidi se da su do "Vienna symphonic library" dosli dzabe, stedeci cak i na praznim DVDima ili hardovima, jer da su makar nesto platili, pokusali bi da nesto od toga iskloriste na pravi nacin, jer SAMO TOTALNI IDIOT moze da svira "strings" svirajuci neuke akordske obrtaje, kao amater harmonikas na Ibarskoj magistrali!!! Strings ili gudaci se programiraju "horizontalno" - sto ce reci svira se jedna po jedna tzv "kontra melodija" koje mogu eventualno zajedno da sacinjavaju harmonsku celinu, ili se gudaci koriste kao "artikulativni" (pokrecuci) element, ili najcesce kao jedna opsta
"kontra melodija" koja cini kontrapunkt pevacu ili solisti...Ali to je tema za malo opsirnije pisanje, a ne bih hteo da smaram po ko zna koji put...
Nikako ne tvrdim da svi treba da zavrsavamo muzicke akademije, ali malo poznavanja "naucne strane" muzike bi nam MNOGO pomoglo u borbi protiv primitivizma, kicha, i sveopsteg mraka koji je duboko zahvatio celu nasu muzicku scenu, cast RETKIM, pohvalnim izuzecima!!!

alavuk
26-05-2007, 01:33 AM
aman zaman covece ne smaras ! evo ja pojma nemam nista o tome a zeleo bi da znam , zato raspali !

SumAnuT
26-05-2007, 01:36 AM
Ima li neko neki tekst o orkestraciji?

Arthur
26-05-2007, 01:44 AM
mene treba grasak! :rotfl:

slowstar
26-05-2007, 01:56 AM
Ima li neko neki tekst o orkestraciji?

Tekstove o orkestraciji su pisali mnogi, svetski poznati, a i nasi strucnjaci za tu tematiku, medjutim da bi se razumelo o cemu se radi, potrebno je ne bas tako zanemarljivo predznanje iz harmonije i kontrapunkta. Da pocnem sa razlikom:
Orkestracija je pored nauke o osobinama muzickih instrumenata i elektronskih zvucnih izvora, i nacin na koji se spajaju razne instrumentalne i orkestarske boje, kao i dinamicki i staticki odnosi izmedju pojedinih instrumenata, ili grupa instrumenata, dok aranziranje podrazumeva u sebi i harmonizaciju, formalnu i kontrapunktalnu adaptaciju sirove melodije ili prostog muzickog dela, i slicne "intervencije" na baznoj, komponovanoj melodiji, tojest kompozicionoj osnovi.
Hoce se reci da je orkestracija samo logican nastavak aranzmana, tojest harmonsko - strukturalno - formalnoj adaptaciji ili unapredjenju osnovnog muzickog dela ili same melodijske linije...
Malo ko danas tome prilazi iole studioznije, radi se uglavnom neuko i po sistemu "kako ispadne" pa sam cak i cuo izraze "bas mi je dobro ISPAO aranzman" Aranzman ne "ispada" on se pazljivo planira, promislja, a i rezultat je svojevrsne imaginacije ISKUSTVA (namerno velika slova) i koncepcije...

Sto se same orkestracije tice, kod nas je malo ko ili niko obradjivao savremen nacin orkestracije, pogotovo u tzv "popularnoj muzici" ali referentnih knjiga za orkestraciju simfonijskog, kamernog orkestralnog tipa su pisali i takve velicine kao sto su Piston, Rihard Strauss, Rimski Korsakov, i jos neki, ali ponavljam, te knjige PREDPOSTAVLJAJU predznanje, inace nista ne vredi citati ih...

SumAnuT
26-05-2007, 01:57 AM
mene treba grasak! :rotfl:

http://www.pikbecej.co.yu/radne_jedinice/flora/proizvodi_hladna/grasak.jpg

Evo graska, daj sad nesto o orkestraciji :p

Eh :(

Ako je tako zaebano onda cu se ja drzati slaganja lupova :)

peruzza
26-05-2007, 09:32 AM
Ako je tako zaebano onda cu se ja drzati slaganja lupova :)

Poshteno!!! :rotfl: :rotfl: :rotfl:

HeatMan
26-05-2007, 11:47 AM
Tekstove o orkestraciji su pisali mnogi, svetski poznati, a i nasi strucnjaci za tu tematiku, medjutim da bi se razumelo o cemu se radi, potrebno je ne bas tako zanemarljivo predznanje iz harmonije i kontrapunkta. Da pocnem sa razlikom:
Orkestracija je pored nauke o osobinama muzickih instrumenata i elektronskih zvucnih izvora, i nacin na koji se spajaju razne instrumentalne i orkestarske boje, kao i dinamicki i staticki odnosi izmedju pojedinih instrumenata, ili grupa instrumenata, dok aranziranje podrazumeva u sebi i harmonizaciju, formalnu i kontrapunktalnu adaptaciju sirove melodije ili prostog muzickog dela, i slicne "intervencije" na baznoj, komponovanoj melodiji, tojest kompozicionoj osnovi.
Hoce se reci da je orkestracija samo logican nastavak aranzmana, tojest harmonsko - strukturalno - formalnoj adaptaciji ili unapredjenju osnovnog muzickog dela ili same melodijske linije...
Malo ko danas tome prilazi iole studioznije, radi se uglavnom neuko i po sistemu "kako ispadne" pa sam cak i cuo izraze "bas mi je dobro ISPAO aranzman" Aranzman ne "ispada" on se pazljivo planira, promislja, a i rezultat je svojevrsne imaginacije ISKUSTVA (namerno velika slova) i koncepcije...

Sto se same orkestracije tice, kod nas je malo ko ili niko obradjivao savremen nacin orkestracije, pogotovo u tzv "popularnoj muzici" ali referentnih knjiga za orkestraciju simfonijskog, kamernog orkestralnog tipa su pisali i takve velicine kao sto su Piston, Rihard Strauss, Rimski Korsakov, i jos neki, ali ponavljam, te knjige PREDPOSTAVLJAJU predznanje, inace nista ne vredi citati ih...

pre svega, veliko poshtovanje. Drugo, nemojte misliti da nas smaramo.. jer svi znamo da se 'uchi dok si ziv', a vi ste ovde valjda da bi nas neshto nauchili.. :) poshto ste deleko iskusniji od vecine..

iskreno, ja nisam siguran da sam dobro razumeo ovo sa kontrapunktovima.. :) evo najuproshcenije.. kada bi glas ishao, recimo, C, D, F... shta to znachi? da bi trebalo da stringsovi idu F, D, C? iskreno, nemam nishta zavrsheno.. i stvarno zzelim da saznam shto vishe.. recimo, mene iritira kada chujem pesmu na radiju gde ide violina sa po 5 nota (u akordu?!!?!?) od jednom.. o, da, i toga ima.. ja ako neshto volim, to je igranje sa stringsovima... i radim sve po osecaju..

btw, zanima me vashe mishljenje o melodiji orkestracije, recimo sa Balashevicevog albuma "Naposletku"? recimo pesme "Drvena pesma" i "Miholjsko leto"... :)

pozdrav

tom
26-05-2007, 12:34 PM
btw, zanima me vashe mishljenje o melodiji orkestracije, recimo sa Balashevicevog albuma "Naposletku"? recimo pesme "Drvena pesma" i "Miholjsko leto"... :)

Valjda ima i boljih primjera od Balasevica.

Christina Aguilera - "Hurt".

Klavirsko-orkestarska stvar. Ne djeluje mi skroz uceno radjen ali ako Slowstar ima vremena...(a dobre volje sigurno ima)

slowstar
26-05-2007, 07:17 PM
Valjda ima i boljih primjera od Balasevica.

Christina Aguilera - "Hurt".

Klavirsko-orkestarska stvar. Ne djeluje mi skroz uceno radjen ali ako Slowstar ima vremena...(a dobre volje sigurno ima)

Jos samo da je "iskopam" odnekud, ima VALJDA NA "Lime wire" ili na nekom Torrentu?
@HeatMan:

Nije to bas tako birokratski jednostavno, ali prvo sto treba da naucis je da posmatras muziku, tojest melodiju, kao niz tonova, "skalu" ili kako to neki "uceni" kazu "modus"
pa taj kontrapunkt baziras ne na akordu koji je trenutno ispod melodije, nego na svim tonovima SKALE, ili MODUSA u kome se nalazi data melodija...Jel malo jasnije?
Hocu da kazem da u kontrapunktu ima mnogo vise slobode i imaginacije nego sto mislis.
Nauka u muzici, tojest osnovi teorije muzike (vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnije) sluzi ne da nas optereti besmislenim pravilima, nego da nam "profini", tojest da vise ukusa u tretiranju muzike. Zasto bi mi mukotrpno decenijama saznavali sta je lepo, a sta ruzno ili neprikladno, kada nam malcice harmonije i kontrapunkta, za kratko vreme sve to mogu rasclaniti i objasniti, pri tome ne opterecujuci uopste slobodu naseg izrazavanja i invencije, neces verovati, mnogo su strozija stilska pravila u pop-muzici ili jos vise u raznim Dance stilovima, nego sto nam nalazu osnovna znanja iz harmonije i kontrapunkta, veruj mi!!
Neki, veoma retki i extremno talentovani ljudi u istoriji muzike su i sami, "iskustveno" dolazili do nekih pravila i sistema po kojima su radili,(vidi pod Bach, Mozart) ali sama pravila su tu izmedju ostalog da bi ih rusili, ili menjali (paralelne kvinte, naprimer, jedan od osnova sviranja heavy rock gitare, su bile zabranjene u tzv "ozbiljnoj" vokalnoj muzici,) ali za to je postojao objektivan razlog, koji kada poznajes, znas i kako, kada, i zasto mozes NAMERNO da ih krsis, da bi postigao ciljni rezultat.)..ajd' da ne kenjam vise bar za sad, pozdrav svima, i nemojte da mi zamerite na "Smoru"

alavuk
26-05-2007, 08:36 PM
A sto lepo ne napisete i objavite knjigu ili napisete "ukratko" ovde tj u html izdanju ? mislim da bi to bio pun pogodak , ionako ste "zivi dokaz" promene u muzici tj muzickih trendova a samim tim i u strukture melodija , orkestracija , aranzmana , mozda napisete paralelu razvoja balkana tj ex yu , "evrope" tj nemacke , francuske , italije i engleske , sa povremenim izletima spanije , i mozda kao treci tom americke skole "trendi" muzike ...

Poz !

tom
27-05-2007, 01:31 AM
Odlicna ideja! I da se to poslije objavi i stampano.

Zamislite sa sve Rumski logom!

Molim i ostale clanove foruma da naseg gosta udave i natjeraju na ovo.Udzbenika iz klasicnih muzickih disciplina ima u velikom broju ali necega iz domena pop muzike ni za lijek a mnogima bi pomoglo(meni,npr).Ako je iko respektabilna figura kod nas,to je on(sa sve rajfom).:cool:

Mozda bi jedno takvo izdanje barem malo popravilo stvari.Tek da se vidi ko je ko.

Ako se ima vremena,naravno...

SumAnuT
27-05-2007, 05:13 AM
Ljudi, mislim da nema potrebe za time. Covek bi izgubio silno vreme pisajuci nesto sto je vec napisano.

Moze da nam preporuci knjige u kojima to pise, pa da polako citamo ...

alavuk
27-05-2007, 11:15 AM
ja nisam mislio na silne teorije (veciti protivnik teorija) nego iz svoje dugogodisnje prakse (ono sto se ipak racuna i realnija mnogo vise nego puka teorija) .

HeatMan
27-05-2007, 11:37 PM
Jos samo da je "iskopam" odnekud, ima VALJDA NA "Lime wire" ili na nekom Torrentu?
@HeatMan:

Nije to bas tako birokratski jednostavno, ali prvo sto treba da naucis je da posmatras muziku, tojest melodiju, kao niz tonova, "skalu" ili kako to neki "uceni" kazu "modus"
pa taj kontrapunkt baziras ne na akordu koji je trenutno ispod melodije, nego na svim tonovima SKALE, ili MODUSA u kome se nalazi data melodija...Jel malo jasnije?
Hocu da kazem da u kontrapunktu ima mnogo vise slobode i imaginacije nego sto mislis.
Nauka u muzici, tojest osnovi teorije muzike (vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnije) sluzi ne da nas optereti besmislenim pravilima, nego da nam "profini", tojest da vise ukusa u tretiranju muzike. Zasto bi mi mukotrpno decenijama saznavali sta je lepo, a sta ruzno ili neprikladno, kada nam malcice harmonije i kontrapunkta, za kratko vreme sve to mogu rasclaniti i objasniti, pri tome ne opterecujuci uopste slobodu naseg izrazavanja i invencije, neces verovati, mnogo su strozija stilska pravila u pop-muzici ili jos vise u raznim Dance stilovima, nego sto nam nalazu osnovna znanja iz harmonije i kontrapunkta, veruj mi!!
Neki, veoma retki i extremno talentovani ljudi u istoriji muzike su i sami, "iskustveno" dolazili do nekih pravila i sistema po kojima su radili,(vidi pod Bach, Mozart) ali sama pravila su tu izmedju ostalog da bi ih rusili, ili menjali (paralelne kvinte, naprimer, jedan od osnova sviranja heavy rock gitare, su bile zabranjene u tzv "ozbiljnoj" vokalnoj muzici,) ali za to je postojao objektivan razlog, koji kada poznajes, znas i kako, kada, i zasto mozes NAMERNO da ih krsis, da bi postigao ciljni rezultat.)..ajd' da ne kenjam vise bar za sad, pozdrav svima, i nemojte da mi zamerite na "Smoru"

hehehheh.. ne smarate, pobogu.. :) skapirao sam u potpunosti shta ste hteli reci.. i nema potrebe dalje da se zamarate pishuci.. nisam bio siguran u pochetku da kapiram, ali sad se potpuno slazzem.. ljudi su u poslednje vreme pocheli orkestraciju da koriste samo kao dosadne i jednostavne podloshke.. mislim, vrte 4 ista akorda po pesmama, i nemaju nikakve varijacije na temu.. zatupljena je muzika postala.. pogotovo domaca.. slusham neki dan radio, i chujem dobro poznati midi zvuk basa koji pichi kao podloshka uz neki "pop-narodnjak".. i neke stringove koji zvuche jednostavno presmeshno.. ja sam pocheo da se smejem celoj pesmi i samom aranzmanu (o tekstu da ne pricham), a otac me je gledao kao da sam poludeo... :) nazovimo to profesionalnom deformacijom.. :)

ja nisam mislio na silne teorije (veciti protivnik teorija) nego iz svoje dugogodisnje prakse (ono sto se ipak racuna i realnija mnogo vise nego puka teorija) .

glupo je.. relno, zashto bi nam on pomogao neshto zbog chega je on lupao glavu i uchio godinama.. da smo mu deca, kapiram.. :) ipak, nije chovek gandi ili tako neshto.. ima i on zzivot.. ;) valjda...:)

alavuk
28-05-2007, 01:47 AM
ja i mislim da nije glupo , ne sad sve da kaze , nego neke najcesce dileme koje je imao izmedju teorije i prakse tokom rada na nekim pesmama .

slowstar
28-05-2007, 02:11 AM
'Ajde, vidim da vas ipak nisam nesto preterano gusio, pomisao da nekoga gusim ili smaram mi je uzasavajuca. Sto jedan clan foruma rece, smesno je da pisem knjigu pored vec napisanih, mada je nazalost vecina napisanih takva da trazi solidno znanje iz harmonije i kontrapunkta, a o ciitanju nota da i ne govorim...
(SVAKOM savetujem da nauci note, barem violinski kljuc u jednom sistemu, verujte mi da je to lakse nego nauciti citanje i pisanje TVRDIM!!)
Tako da razmisljam da postujem nekoliko svojih vidjenja, u smislu saveta kako nejbezbolnije, najelegantnije, napraviti adekvatno ili lepo zvuceci aranzman, gde su greske, sta je za pohvalu, sa eventualnim navodjenjima pozitivnih primera, a linkove ka muzici cete verovatno lako naci, bolje od mene, koji sam tek pre godinu dana poceo sa raznim "Lime wire" i Torrentima...
Za sadapozdravljam na par dana, moram da "stvorim" neku a la "olimpijsku" muzikicu za potrebe jedne priredbe...

SumAnuT
28-05-2007, 02:22 AM
Prijavio sam se ja kao volonter, ako mislis na EYOF :)

HeatMan
29-05-2007, 03:21 PM
sad se setih.. :) niste mi odgovorili na pitanje (a mozzda ste i namerno izbegli)

da li vam se svidja aranzman i kako su ukomponovane orkestracije u pesmama "miholjsko leto" i "drvena pesma" od Balashevica? :)

interesuje me, poshto je to PO MENI vrh domace muzike.. bar shto se kompozicija tiche.. o tekstovima da ne pricham.. to je balashevic.. :)

slowstar
29-05-2007, 07:22 PM
sad se setih.. :) niste mi odgovorili na pitanje (a mozzda ste i namerno izbegli)

da li vam se svidja aranzman i kako su ukomponovane orkestracije u pesmama "miholjsko leto" i "drvena pesma" od Balashevica? :)

:)
Nisam izbegao odgovor, jednostavno, NE ZNAM te numere, pa kada dodjem do njih, ili mi mozda posaljes link ka tim numerama, sigurno cu napisati svoje misljenje...

Pozdrav

tom
29-05-2007, 10:22 PM
Kao alternativu ja predlazem jos jednu domacu(ex-yu) stvar:

Chaka Khan - "I`m every woman":)

Gudaci su san snova i ako se ne varam,manje-vise svi tipovi sviranja su zastupljeni.Onaj tepih u niskoj lagi gudaca razbi koliko je debeo a nicemu ne smeta(slusati na slusalicama).Bas mi se to i svidja u ovoj pjesmi sto se ne koriste samo visoke violine i dekorativna cella.Pomalo razbija standardne strings sheme iz disco perioda(kome ova pjesma pripada).:cool:

Mozda neki komentar.

Btw,uvijek me zacudi koliko stilski raznovrsnih stvari je Arif Mardin isproducirao.Pokoj mu dusi.

HeatMan
30-05-2007, 12:10 AM
Nisam izbegao odgovor, jednostavno, NE ZNAM te numere, pa kada dodjem do njih, ili mi mozda posaljes link ka tim numerama, sigurno cu napisati svoje misljenje...

Pozdrav

hmmmm... to je sa albuma "Naposletku".. ja mislim da je to lektira za svakog muzichara i tekstopisca.. sigurno to imate negde zavucheno u kuci.. :) ako ne, videcu da okachim (mada imam 56k konekciju)

pozdrav

slowstar
30-05-2007, 05:22 PM
hmmmm... to je sa albuma "Naposletku".. ja mislim da je to lektira za svakog muzichara i tekstopisca.. sigurno to imate negde zavucheno u kuci.. :) ako ne, videcu da okachim (mada imam 56k konekciju)

pozdrav

Nemam SIGURNO, jer to nije vrsta muzike koju bi skupljao, Iako sam sa Djoletom prijatelj, veoma ga cenim kao autora tekstova, malcice sam i slusao (doduse mali deo) jednog njegovog koncerta na TV, a odavno sam i ucestvovao kao klavijaturista na jednom njegovom CDu, aranzmane je radio Joza Bocek, ali ponavljam, nije to muzika koju bi ja aktivno slusao i analizirao.
Ne zbog nekog "elitizma", nego jednostavno zato sto volim instrumentalnu muziku, koju rade naprimer Vangelis, Oldfield, Tomita, Sakamoto, tako da je to muzika koju bih kupovao, "skidao" i slusao, a sa Djoletom bi mnogo radije isao negde na rucak, veceru, sedeljku, veoma je duhovit, i uopste zanimljiv covek...

HeatMan
31-05-2007, 12:07 AM
^to za djoleta sam chuo.. iskreno, san mi je da radim sa njim.. :) neki sanjaju da budu astronauti, neki advokati, neki, pak, odzachari.. ali ja sanjam da radim sa djoletom.. :D

aj onda cu da okachim.. :)

tom
31-05-2007, 12:36 AM
Na meni sad je teleci izraz lica...

HeatMan
01-06-2007, 01:32 PM
jbg... takav sam.. zivim na sitnicama..

pozdrav

Gmile
01-06-2007, 11:13 PM
to je sa albuma "Naposletku".. ja mislim da je to lektira za svakog muzichara i tekstopisca
Apsolutno se slazem. Jedan od najbolje aranziranih albuma koje sam slusao.

moka
02-06-2007, 06:56 PM
vidi divnu knjigu, kratku i jasnu Marka Tajcevica, pa posle nesto obimnijeajde dajte neki spisak knjiga i autora koji bi koristio početnicima, kao i neke smernice gde ih tra?iti

slowstar
02-06-2007, 11:17 PM
ajde dajte neki spisak knjiga i autora koji bi koristio po?etnicima, kao i neke smernice gde ih tra?iti
Problem je uglavnom u tome, sto kod nas postoje knjige koje podrazumevaju znacajno znanje iz muzicke teorije, narocito harmonije, kontrapunkta i solfedja, da tu spomenemo i malo nauku o muzickim instrumentima, tako da neka adekvatna knjiga o ovde pominjanoj problematici, pogotovo kada se radi o pop i rock muzici, bar po mom saznanju NE POSTOJI. Mozda neko i zna za postojanje adekvatnog prirucnika (divan je engleski naziv "Handbook) pa ga u tom slucaju molim da to i postuje, ali ja nazalost ne znam, izuzev, ponavljam veoma ozbiljnih skripta i knjiga koji se mogu nabaviti na FMU...

strasni zmaj
03-06-2007, 12:03 AM
pratim ovaj thread od pocetka i mislim da mi nije bas najjasnija definicija aranziranja. nesto sam googlao, ali nisam bas 100% na cistom. kako bi vi obasnili panju (meni:)) sta je to aranziranje?

...da se automatski izbavim iz g*vana, mislim takodjer da nije sramota ne znati, sramota je ne pitati. :D

...ajde, ako nekome nije bed da mi pojasni, pa da vas mogu pratiti.

slowstar
03-06-2007, 05:04 PM
pratim ovaj thread od pocetka i mislim da mi nije bas najjasnija definicija aranziranja. nesto sam googlao, ali nisam bas 100% na cistom. kako bi vi obasnili panju (meni:)) sta je to aranziranje?

...ajde, ako nekome nije bed da mi pojasni, pa da vas mogu pratiti.

Dobro pitanje...
Aranzman je, bar u pop i rock i ostalim derivatima savremene muzike, kao sto legendarni Zvonimir Skerl kaze:
SVE ONO STO JE U PESMI, A STO PEVAC NE PEVA, a ako se radi o instrumentalu SVE IZUZEV SAME MONOFONE MELODIJE...
Iako pomalo surova, definicija je veoma tacna, jer u aranzman spada harmonizacija, formalni plan, odabir instrumenata, nacin na koji instrumenti sviraju, sve sto ti instrumenti sviraju, svaka nota, svaki "lick" svaki prolaz, svaka boja (ovo poslednje je danas moderno definisati kao "produkcija" sa cim se licno ne slazem, ali hajde...)
Nadam se da sam malo pojasnio stvar...?

strasni zmaj
03-06-2007, 07:21 PM
jesi, pojasnio si mi. hvala.

cucko
07-06-2007, 08:37 AM
Dobro pitanje...
Aranzman je, bar u pop i rock i ostalim derivatima savremene muzike, kao sto legendarni Zvonimir Skerl kaze:
SVE ONO STO JE U PESMI, A STO PEVAC NE PEVA, a ako se radi o instrumentalu SVE IZUZEV SAME MONOFONE MELODIJE...
Iako pomalo surova, definicija je veoma tacna, jer u aranzman spada harmonizacija, formalni plan, odabir instrumenata, nacin na koji instrumenti sviraju, sve sto ti instrumenti sviraju, svaka nota, svaki "lick" svaki prolaz, svaka boja (ovo poslednje je danas moderno definisati kao "produkcija" sa cim se licno ne slazem, ali hajde...)
Nadam se da sam malo pojasnio stvar...?

Dali ti imas neki standardni plan kako zapocinjes rad na jednom aranzmanu, ili je to stvar trenutne inspiracije?

slowstar
08-06-2007, 05:13 PM
Zavisi od karaktera pesme koju sam dobio, a ponekad i pitam kompozitora ima li neki uzor, kako bi zeleo, mada najvise volim da ostave sve meni, jer onda sam najmanje opterecen, moze i jedno i drugo.
Ako je balada u pitanju, prvo "usviram" klavir, pa zatim dodajem ostatak ritam sekcije, ili odsviram "akusticnu gitaru" (sample) pa na njemu gradim ostatak.Naravno sve je to kasnije podlozno promeni, narocito "groove" bubnja i bassa, a napominjem da bubanj UVEK kucam, skoro nikada ne koristim loop, izuzev ako sam pronasao neki fenomenalan shaker, ili hi hat, ili triangle, svejedno, mada tvrdim da iskusan muzicar i programer moze sa dobrim samplovima, ako je talentovan da sam napravi odlican groove, kombinujuci "kucane" naravno, kvantizovane i nekvantizovane delove. U poslednje vreme, mada sve manje i manje radim sa pevacima, u baladi najvise volim kad uspem da je napravim TOTALNO bez bubnja, ali ponavljam, SVE ZAVISI od toga kako te pesma "ponese", i zato NE VOLIM kada mi donesu demo pesme uradjen na nekom sranju od aranzera, jer mi taj ritam prilikom preslusavanja stalno "kuca" i unisti mi svu inspiraciju. Njavise volim da dobijem pesmu sa glasom, i JEDNIM rudimentarno odsviranim instrumentom, gitara, klavir, svejedno, sto se skromnije odsvira demo, to cu bolji aranzman da uradim, bar mislim tako...
Ono sto skoro UVEK uradim, pre pocetka, je da zapisem okvirno note melodije i osnovnu harmoniju ispod, a zatim napravim formalni plan (u dogovoru sa textopiscem, pevacem, i kompozitorom) koliko strofa, (verse) dali ima "bridge", koliko chorusa (refrena, kako ovde pogresno kazu), ima li neki solo u sredini, kakva koda (kraj) i tako dalje, pa tek kada zavrsim pisanje osnovnih elemenata, ubacim graficki redosled delova pesme na "prazan kanal", obojim ga raznim bojama, i u "trackove" upisem " verse A, Verse B, Bridge, Chorus, Solo, Vamp, ITD ITD, tako da ako nesto kopiram, bude mi jasno odmah odakle, dokle, koji trekovi, do kog takta, i tako...To mi usredsredjuje paznju na sam aranzman i izbor zvukova, manira i "kontri", a ne opterecuje me "house keepingom"
Nadam se da nisam dosadan, poz.

sRce
08-06-2007, 11:29 PM
Radili ste skoro nekom pevacu iz Prokuplja neke aranzmane i zvao me prijatelj koji treba da miksa taj materijal. Bas cu sutra otici do njega da cujem sve to.

p.s. Ne sumnjam da je lose... naprotiv vec mi rekao da su dobri aranzmani. Mozda se i znate ...Braca gitarista ...nekad svirao u Galiji.

slowstar
09-06-2007, 01:31 AM
To je bilo prilicno davno, pre nekoliko godina, jedva najzad da mu posaljem pojedinacne kanale, radi se o popravci nekoga ko mu je odradio prve verzije, sto je bilo katastrofa, a onda dosao kod mene da popravljam, pa mi lakse bilo da mu radim ponovo, iako su pesme vrlo vrlo osrednje, da ne kazem nesto gore.
napravim mu "rough mix" za pevanje, i tako to stoji 3 godine i vise, malo sam i ja kriv, ali najvise njegova nesigurnost. toliko sam mu malo naplatio da mu dodje skoro dzabe, al' ko velim, covek nastavnik muzickog...znas vec...
P.S. Bracu verovatno znam, ali tek kad vidim lik mogu da se setim...

RetroMan
10-06-2007, 01:18 PM
Njavise volim da dobijem pesmu sa glasom, i JEDNIM rudimentarno odsviranim instrumentom, gitara, klavir, svejedno, sto se skromnije odsvira demo, to cu bolji aranzman da uradim, bar mislim tako...
Nisi jedini koji tako misli, u dogovoru sa jednim poznatim (svetskim) likom iz USA, koji je trebao da mi uradi neke remikse, kad sam ga pitao da li da mu uz snimak vokala posaljem i originalni remiks, ili jos neki kanal nekog instrumenta, covek je rekao "nikako", ne zeli da ga u nekom smeru "povuce" cak ni originalna harmonizacija, vec da hoce da sve, ukljucujuci i harmonije, zavisi iskljucivo od njegove inspiracije.

Malo OT: E sad, taj njegov proizvod ce se zvati remix, a zasto ne novi aranzman, ili kako vec da se to nazove, i u cemu je uopste razlika izmedju remixa i aranzmana, nije mi jasno. Kako bi ti (ili neko drugi) ovo prokomentarisao?

RM

slowstar
11-06-2007, 01:08 AM
Postoji citava "plejada" DJ-eva, cija mi se muzika izuzetno dopada, iznenadjujuce, obzirom na moj licni izraz u muzici, a i godine, i oni se uglavnom bave "svojim kompozicijama", a ponekad i remixima. Razlika u terminu "aranzman" i "remix" je prvenstveno u tome, sto je aranzman PRVA OBRADA NEKE MELODIJE, kada se radi o POP muzici, a remix je kao sto mu i samo ime kaze PONOVNI MIX necega za sta vec postoji originalan aranzman, pa slao ti njemu samo glas, ili sve po kanalima, prvi aranzman je vec uradjen, pa se zato i zove aranzman, a nema prefix RE u smislu REmixa, jel' tako?
Napominjem da NIKAKO ne zelim da podcenim ili precenim nijednu od ove dve kategorije, samo moram da skrenem paznju da je gledano siroko i u proseku za ARANZMAN potrebno dosta vece znanje i iskustvo, nego za REMIX, ali opet, cast CASNIM IZUZECIMA, u kojima mi se vise dopada remix nego originalan aranzman...

slowstar
11-06-2007, 01:16 AM
Skoro zaboravih:
dakle, ukoliko covek kome si poslao glas da ti nesto uradi, SIGURNO nije cuo originalni aranzman, nego ima samo glas, tojest melodiju, u tom slucaju, bar po meni, to ima sve odlike aranzmana, a ne remixa, tako da se moze zvati i aranzman, zasto da ne?

Poz. izvini na naknadnom zvrljanju!

Hush
11-06-2007, 11:17 AM
Strings ili gudaci se programiraju "horizontalno" - sto ce reci svira se jedna po jedna tzv "kontra melodija" koje mogu eventualno zajedno da sacinjavaju harmonsku celinu, ili se gudaci koriste kao "artikulativni" (pokrecuci) element, ili najcesce kao jedna opsta
"kontra melodija" koja cini kontrapunkt pevacu ili solisti...Ali to je tema za malo opsirnije pisanje, a ne bih hteo da smaram po ko zna koji put...

jel bi mogao ovo malo detaljinije objasniti..

logicno mi je naginjanje na kontrapunkt prilikom koristenja gudaca kao (gore navedeno) "artikulativnog" elementa.. pritom mislim na neke krace dionice koje malo vise dolaze do izrazaja, koje s nekim jacim akcentom "proturiječe" nekoj osnovnoj melodijskoj liniji..

medjutim, horizontalno programiranje gudaca u nekom "slow motion" dijelu skaldbe gdje se od njih ocekuje da "prosiruju" harmonijsku strukturu.. e tu mi taj horizontalni pristup nije logican.. cini mi se kao ce sama harmonijska struktura patiti zbog neke teznje ka kontrapunktu..

ili se varam :confused:

slowstar
11-06-2007, 06:24 PM
Malo je preopsirna tema za ovako kratko objasnjavanje, ali ako mozes, nadji sledeci primer: Frank Sinatra (the best of - 4 CD collection) peva numeru
"Something" - ne znam ko je uradio aranzman, al' je CIST GENIJE!!!
To je najbolji primer kako se pisu "horizontalni" gudaci, a da su u strogo harmonskoj funkciji. Naime, ako uzmemo naprimer da je trenutna funkcija (harmonija) C-dur, onda gornji glas moze u laganim pomacima da legato svira note D C H C...dok srednji glas svira G A G A.... a donji C D E D...i sve je to u biti C-dur... Ovo je banalni primer, ali vestim vodjenjem glasova u horizontalnom smislu, moze se izbeci "dosada" polozenog akorda, koji traje, a nista se unutar harmonske strukture ne menja, tako da je vise "dron" nego sto su gudaci...Dakle mali pokreti svuda, a opet harmonija. Poneki put, ja naprimer pisem i neki lagani arpeggio, naravno legato, u violama,(na pr. u tom C-duru stalno sviraju legato osmine E G E G E G E G, a celli se "sunjaju" oko tonicnog ili vantonicnog bassa, a violine sviraju "kontra melodiju" u pravom smislu te reci,
Opet, ponavljam, krajnje banalni primeri, ali ovako, bez notnog zapisa, i zvuka, prilicno je tesko objasniti...

stigma
11-06-2007, 08:32 PM
Ovoga nedostaje, "straightforward" objasnjenja koje odmah razumijes i mozes primjeniti u praksi.. :)