PDA

View Full Version : Song sa tri nylon gitare - Mix

Mogli
30-04-2007, 02:20 AM
Jedna gitara svira ritam, druga arpegio, razlaze akorde, a treca svira solo. Sve tri su nylon gitare i vidim da preseti na plug-in-ovima cesto iskrive zvucnu sliku, tj promene je. Kako da postavim u prostoru ta tri instrumenta i koje efekte da koristim da bi pesma izgledala raskosnije, a da to ostane prepoznatljiv zvuk nylon gitare? Sta predlazete?

MUzzY
30-04-2007, 03:26 AM
solo u sredinu, ritam na jednu a arpedja na drugu ali malo blize sredini (recimo ritam full pan desno a arpedja negde oko 40 recimo)... Kompresuj solo... to mi za sad pada na pamet. Ako sam te dobro razumeo sta pitas :D

Mogli
30-04-2007, 10:59 AM
DA, ali ne moze se tako postici sirina snimka! Tu nema lazi, sve se jasno cuje.

Oggy
30-04-2007, 11:27 AM
O cemu vi bre pricate?!
Pa vec sa dve gitare imas snimak velik i sirok kao kuca...
Sa tri pogotovo.
Naravno, one moraju biti svirane tako da jedna drugu nadopunjuju i da se "ne biju" medjusobno. Krajnji panovi su potpuno bespotrebni, pa cak i nepozeljni jer tako su velike sanse da izgubis mono kompatibilnost, zarad trenutne varke o "sirini snimka". Dobar usnimak je cak i na mono traci "velik" i "sirok" i paniranjem dva ili tri takva dobijas samo bolji pregled.

I da... kakvi plugovi, kakvi preseti?
Sta ce ti preseti, napravi svoj kakav ti najvise odgovara.

Mogli
30-04-2007, 02:02 PM
O cemu vi bre pricate?!
Pa vec sa dve gitare imas snimak velik i sirok kao kuca...
Sa tri pogotovo.
Naravno, one moraju biti svirane tako da jedna drugu nadopunjuju i da se "ne biju" medjusobno. Krajnji panovi su potpuno bespotrebni, pa cak i nepozeljni jer tako su velike sanse da izgubis mono kompatibilnost, zarad trenutne varke o "sirini snimka". Dobar usnimak je cak i na mono traci "velik" i "sirok" i paniranjem dva ili tri takva dobijas samo bolji pregled.

I da... kakvi plugovi, kakvi preseti?
Sta ce ti preseti, napravi svoj kakav ti najvise odgovara.

Da mi je snimak veliki kao kuca i nije. a to se najbolje vidi kad se uporedi sa nekim drugim pesmama gde su same akusticne gitare skladno uklopljene. Ovo o paniranju je jako upotrebljivo iskustvo, ali ipak postoje tehnike, cake i plug-inovi kojima se postize sirina i svezina snimka! Podjimo samo od reverba koji se stavlja na naylon gitaru. On sigurno nije isti kao i za steel. Primecujem da akustici odgovara tamniji reverb! Mozda neko ima predlog za neki konkretan impuls?

Arthur
30-04-2007, 02:09 PM
ja bi za pocetak probao sa Altiverbovim sobama i manjim salama.. u prevodu manji prostor, ukusno predoziran :D Ja volim extremne panorame, doduse uvek uz dosta tih neprimetnih prostora koji sire i povezuju sve zivo..

Mogli
30-04-2007, 02:11 PM
ja bi za pocetak probao sa Altiverbovim sobama i manjim salama.. u prevodu manji prostor, ukusno predoziran :D Ja volim extremne panorame, doduse uvek uz dosta tih neprimetnih prostora koji sire i povezuju sve zivo..

Vidis Altiverb nisam koristio uopste, nego samo stari SIR, morcu probati! Nesto razmisljam o De-Bearovim mono reverbima, o kojim je on stalno govorio, ali ne znam da li na kraju, u grupi da na sve stavim neki stereo?

buzUki
01-05-2007, 01:04 PM
Kada se radi o reverbu,mozes probati sa Art Acoustic reverbom,solidno radi,imam ortaka koji je ranije AAR stavljao na neke svoje classic guitar delove,lepo je radilo!Skini demo verziju,samo nisam siguran,da li ce da zuji i da pravi shumove zato shto nije legalna verzija. . .

HeatMan
02-05-2007, 12:34 AM
Da mi je snimak veliki kao kuca i nije. a to se najbolje vidi kad se uporedi sa nekim drugim pesmama gde su same akusticne gitare skladno uklopljene. Ovo o paniranju je jako upotrebljivo iskustvo, ali ipak postoje tehnike, cake i plug-inovi kojima se postize sirina i svezina snimka! Podjimo samo od reverba koji se stavlja na naylon gitaru. On sigurno nije isti kao i za steel. Primecujem da akustici odgovara tamniji reverb! Mozda neko ima predlog za neki konkretan impuls?

a zashto jednostavno ne bi uradio ovo: ritam gitaru bacish levo.. koliko ti se svidja (tu ne mogu da ti pomognem), arpedjo desno, i solo u centar.. e, sad.. poshto smo to preshi, stavish eq na solo i dignesh visoke.. da se chuju te zzice.. kao da je paco svirao.. na arp-u i ritmu malo skinesh visoke.. i zamastish ih.. ali pricham o max +/-3db.. mozzda i vishe ako ti je snimak mutan, jbg.. naravno, kompresuj sve kanale zasebno..

od reverba.. hmm... na solo bih stavio kratki (80 ms) sa eqovanim visokim.. i preko njega stereo expander.. malo da ti rashiri taj reverb.. (podrazumeva se da je reverb na sendu)
i blago ga rutirash na duzzi reverb.. malo delay-a.. samo da ti proshiri sliku i to je to..

shto se tiche ostalih.. na arp bih stavio duzzi reverb i malo jachi delay...

a na ritam gitaru.. nemam pojma.. stavi, brate, kratki reverb (send), slab delay i maaaloo dugachkog... :)

tachnije sve to radi po ukusu.. poshto, ja pricham ovo sve prema onome shto sam zamislio u glavi.. a to je neki flamenco/lucia trip.. :)

pozdrav

Mogli
02-05-2007, 08:22 AM
a zashto jednostavno ne bi uradio ovo: ritam gitaru bacish levo.. koliko ti se svidja (tu ne mogu da ti pomognem), arpedjo desno, i solo u centar.. e, sad.. poshto smo to preshi, stavish eq na solo i dignesh visoke.. da se chuju te zzice.. kao da je paco svirao.. na arp-u i ritmu malo skinesh visoke.. i zamastish ih.. ali pricham o max +/-3db.. mozzda i vishe ako ti je snimak mutan, jbg.. naravno, kompresuj sve kanale zasebno..

od reverba.. hmm... na solo bih stavio kratki (80 ms) sa eqovanim visokim.. i preko njega stereo expander.. malo da ti rashiri taj reverb.. (podrazumeva se da je reverb na sendu)
i blago ga rutirash na duzzi reverb.. malo delay-a.. samo da ti proshiri sliku i to je to..

shto se tiche ostalih.. na arp bih stavio duzzi reverb i malo jachi delay...

a na ritam gitaru.. nemam pojma.. stavi, brate, kratki reverb (send), slab delay i maaaloo dugachkog... :)

tachnije sve to radi po ukusu.. poshto, ja pricham ovo sve prema onome shto sam zamislio u glavi.. a to je neki flamenco/lucia trip.. :)

pozdrav

Hvala ti na ovom iskustvu, bez mudrovanja i filozofiranjima o univerzumu...Sta da ti kazem osim - ruke ti se pozlatile!

HeatMan
03-05-2007, 05:07 PM
hahahah.. hvala.. drago mi je da sam uspeo da ti pomognem..

pozdrav

AVaX
03-05-2007, 09:37 PM
Stvarno, ruke ti se pozlatile ako je Mogli dobio dobre rezultate.
Posto po meni, ono sto si napisao i nema bas puno smisla.
Sorry...

Oggy
03-05-2007, 10:23 PM
:) .

HeatMan
03-05-2007, 11:47 PM
Stvarno, ruke ti se pozlatile ako je Mogli dobio dobre rezultate.
Posto po meni, ono sto si napisao i nema bas puno smisla.
Sorry...

ne chini dobrog producenta smisao, it is always the opposite, my young padawan.. :)

nemam pojma, iskreno, ja sam radio takve trake i jbg, sam sam nalazio smisao u tome shto radim.. niko me nije uchio, po osecaju je sve.. a vi ako mislite suprotno, podelite znanje i iskustvo sa nama pa nek proba dechko i to..

pozdrav

idekius
04-05-2007, 12:48 AM
Rekao bih kako otprilike ja to radim, ali, mozda ja nesto brljam, pa cete da se smejete i zbijate sale, sto bi moralo letalno da se zavrsi, tj. ako bih moje srce izdrzalo taj prvi udar vasih posalica, a da ne me ne ubije infarkt, dosao bih ja da vas ubijem :D :rotfl:

Sve sto mogu da kazem je da za akusticne gitare volim prostore sa sto manje modulacijskih efekata (ukoliko mi je trip da ta akustara zvuci prirodno i ne frizirano, ukoliko je cilj suprotan, onda ovo ne vazi)... Mislim da Altiverb tu moze lepo da odradi posao, nekada mi se dopadne i Plate 140, samo mi on ipak deluje nekako tvrdje i rockerskije... prljavije... sto bi se reklo...

Od eq-a mi se tu svidjaju najcesce Pultec i Pultec Pro, a nekad ispod Pulteca dodam i equium, ukoliko treba precizno da se se skine neka smetajuca zezalica...
Od kompresora mi se za te potrebe svidja LA2A, jer je mekan i nije napadan i previse ocigledan, a nekad i Fairchild 670... na grupi... (naravno, pricam o emulacijama, ne o pravom hardware-u).

Presete za EQ i za kompresor ne koristim, a ubedjen sam i da ih i ne treba koristiti!!! Moze da se uzme neko okvirno setovanje kompresora, ali mislim da barem treshold, ulaz, make up gain... moraju rucno da se podese... pozeljno bi bilo lepo i manuelno podesiti attack, release, a Boga mi i ratio.
Ne mogu ni da zamislim sta moze da se desi sa trakom ukoliko se kompresor stavi na kanal, ili na grupu, ukljuci preset i ne pipne...
Neki ljudi imaju suludu srecu, ali kada bih ja ,ovakav malerozan :) , uradio tako nesto, sve munje i gromovi neba, bogovi vetrova i oluja bi se urotili protiv mene i moje pesme, pa bih morao nesto da sprzim :)
Ipak onaj koji je radio preset nije mogao da sanja kakav cemo mi i koliki signal da ufuramo u taj kompresor... a za eq je, po meni jos gore, koristiti presete...
Inace, ja ne volim prekompresovane akusticne gitare... zbog mikrodinamike pre svega, a treba paziti i na attak, da ne bi stradali tranzijenti (do duse, tu ne igra samo attack)... barem ja tako tripujem...

Arpegio i ritam bih stavio u istu grupu, a tu solo gitaru, mozda bih, a mozda i ne bih :) Zavisi od toga da li bih "normalnim metodama" u mixu uspeo dovoljno da rashirim gitare (posto sam ukapirao da zelis da budu siroke), ili bih morao da posegnem za nekim faznim shirenjem na grupi (uz debelu paznju i paznju da ne dodje do faznog sjebavanja i uz proveru mono kompatibilnosti).
Ukoliko bih to radio, ipak bih voleo da mi ta solo gitara ne ide u tu grupu, posto je nepisano pravilo ( od koga se moze inteligentno odstupati :-) ) da solo na gitari ide u centar i u nivou vocala...

Sve zavisi, od pesme, ideje, tripa... ko zna sta bih radio... muljao bih i petljao dok mi se ne uchini o.k. :)
Kada su ritam gitare u pitanju, nekada volim i da ih duplo snimam i paniram levo i desno, jer koliko god ovaj precizno da svira, ne moze da odsvira dva puta bas isto, pa te sitne razlike u njegovoj metrici obicno prave lepe stereo kakofonijice.... :)

Naravno, pre svega je bitno da su te gitare snimljene kako treba, a to zavisi od puno stvari...

Eto... izneo sam nesto od svojih tripova i razmisljanja, sa namerom da pomognem, a kome padne na pamet da se zgrazava, neka vodi rachuna da mogu da ga NABIJEM NA KOLAC i to ne vrbov, vec iverov i neomascen :mrgreen:

Achtung!!! Ovo su sve tripovi i neki moj pristup akusticnim gitarama i niposto ne znaci da to treba tako...

Mogli
04-05-2007, 03:09 AM
Mogu ti reci da dobro radis! I ja ne volim kad akusticna gitara od silnih korusa pocne liciti na elektricnu! Koristio sam neke fore kad su u pitanje steel gitare, ali nylon trazi neko drugo iskustvo, bar se meni tako cini. Normalno, da bi to delovalo ozbiljno. Hvala na savetima, bice nesto!:)

Bitch
04-05-2007, 09:14 AM
pravilo je da nema pravila. sve zavisi kako si usnimio! ako je to odlicno snimljeno, one ce da je'u kevu i da su dry bez efekata! oni mogu samo da jos nabudze sve lepo. ne znam, po meni ne mozes dobiti instant odgovor i tehniku. mora se chut snimak pa eventualno komentarisati :) a od preseta nema leba bas zato sto otkud on zna kako si ti to snimio?
baci mp3 pa da cujemo :)

pozz

Oggy
04-05-2007, 10:35 AM
pravilo je da nema pravila. sve zavisi kako si usnimio! ako je to odlicno snimljeno, one ce da je'u kevu i da su dry bez efekata! oni mogu samo da jos nabudze sve lepo. ne znam, po meni ne mozes dobiti instant odgovor i tehniku. mora se chut snimak pa eventualno komentarisati :) a od preseta nema leba bas zato sto otkud on zna kako si ti to snimio?

pozz

Rekoh ja to jos pre 2 kilometra... :)

Bitch
04-05-2007, 11:20 AM
Rekoh ja to jos pre 2 kilometra... :)

:ups: sorry :):D

Oggy
04-05-2007, 12:59 PM
HAHAHA, pa nisam ja to tebi rekao, nego mi drago da jos neko isto misli :)

HeatMan
04-05-2007, 02:35 PM
Kada su ritam gitare u pitanju, nekada volim i da ih duplo snimam i paniram levo i desno, jer koliko god ovaj precizno da svira, ne moze da odsvira dva puta bas isto, pa te sitne razlike u njegovoj metrici obicno prave lepe stereo kakofonijice.... :)
...

to se podrazumeva... ali, chovek je vec snimio i sad ima mix.. od toga se krece..

pozz

naravno, ali je ochigledno da je pitanje postavio chovek koji do sada nije imao kontakta sa tim sranjima.. moramo bar malo da mu otvorimo ochi.. da ga usmerimo, a kako ce on kasnije to je njegova stvar..

shto se preseta tiche... u zzivotu nisam ni pokushavao da otvaram presete.. to tako ubija drazz cele igre..

idekius
04-05-2007, 03:35 PM
I ja ne volim kad akusticna gitara od silnih korusa pocne liciti na elektricnu!

Roland Dimension D obozavam! Uvek ga imam na send-u i dodajem ga cesto cak i na dobos, vocal, bass gitaru... a o gitarama da ne pricam... naravno, vrlo odmereno, da ne bih nesto zamutio... nikad uvek i na sve, a i pazim koliko ga dodajem.
On se i ne cuje kao klasican chorus, nema ono metalno uau, uau, vise je prijatno topao, rashiri instrument i chuje se... hmmm... kako da objasnim... drveno?... kada mi treba klasican chorus, onda koristim nesto drugo i ociglednije...

Bitch
04-05-2007, 05:46 PM
Roland Dimension D obozavam! Uvek ga imam na send-u i dodajem ga cesto cak i na dobos, vocal, bass gitaru... a o gitarama da ne pricam... naravno, vrlo odmereno, da ne bih nesto zamutio... nikad uvek i na sve, a i pazim koliko ga dodajem.
On se i ne cuje kao klasican chorus, nema ono metalno uau, uau, vise je prijatno topao, rashiri instrument i chuje se... hmmm... kako da objasnim... drveno?... kada mi treba klasican chorus, onda koristim nesto drugo i ociglednije...

ja obozavam Dimension D!!! to je vrh!!! ne znam kako radi UAD-ov, kazu ljudi da je to to, ali ja sam navucen na hardware, stvarno je unique :)