View Full Version : Magnetna glava
dexyco
28-04-2007, 07:29 PM
Znaci ja nisam imao pojma gde da postavim ovu temu, dal ovde ili na "computer hardware" :rotfl:.
Evo o cemu se radi, imam dva gramofona i kod oba se javlja slicna stvar (kod stereo gramofona na levom kanalu, a kod mono na jednom jedinom :D). Tokom reprodukcije na delovima sa vecom jacinom, zvuk se normalno cuje, dok se na delovima sa manjom zvuk jedva ili uopste ne cuje. Stice se osecaj kao da neka zica prekida kontakt... Mislim da nije iglica u pitanju vec nesto kod magnetne glave...
Sta je problem, i kako moze da se sredi?
alavuk
29-04-2007, 12:01 PM
ako je moguce , izvadi i vrati glavu tj iglu , moguce je da su malo ispale iz lezista ... ako su glave na "navrtanj" tj zatezu se onda lizni kontakte , ako ne onda proveri uzemljenje na gramafonu ... ovo sve pali kod technics 1200/1210 gramafona
dexyco
29-04-2007, 02:44 PM
Xmmm, ajde pogledacu u toku dan... :-)
Artscaper
29-04-2007, 02:56 PM
Ja sam imao isti problem. Kontakti izmedu rucke i glave bili su oksidirani. To se moze sredit sa kontakt sprayom, lizanje ne pomaze za dugo..
Miha
dexyco
29-04-2007, 03:05 PM
Jel bi WD-40 bio dovoljan?
lesha
29-04-2007, 03:50 PM
trebalo bi..
strasni zmaj
29-04-2007, 07:54 PM
ma kakav wd-40?! on sluzi za podmazivanje! kupi si kontakt spray. ne zove se uzalud kontakt spray, valjda mu nesto i ime govori.
alavuk
30-04-2007, 05:06 AM
Ja sam imao isti problem. Kontakti izmedu rucke i glave bili su oksidirani. To se moze sredit sa kontakt sprayom, lizanje ne pomaze za dugo..
Miha
to "lizanje" kontakata je bas ocajnicka fora , desavalo se da na samom dogadjaju tj pred sam dogadjaj se desi ovako nesto ...
strasni zmaj
30-04-2007, 11:45 AM
to "lizanje" kontakata je bas ocajnicka fora , desavalo se da na samom dogadjaju tj pred sam dogadjaj se desi ovako nesto ...
dobro, u pravu si, ali treba se znati snaci. :)
dexyco
01-05-2007, 02:19 AM
Uhh, danas sam pokusao nesto onako na brzaka, ali, jbg, nemam nikakav prilaz. U savkom slucaju treba da ga raskupusam da bi mogao lepo da pridjem glavi. Nebitno, ionako planiram da mu radim generalnu skoro pa cu i to u kompletu.
Sad moram malko da odem u off
Interesuje me dal bi bilo pametno da direktno povezem magnetnu glavu iz kasetofona na ulaz za mikrofon na zvucnoj? Tako bi teoretski izbegao sum koji stvara elektromotor i pojacalo u stubu...
dexyco
07-08-2007, 10:44 PM
Evo resih da odradim generalnu i stigoh do gramofona... Izvadio sam magnetnu glavu, otvorio je i izvadio sve delove. Strasni zmaj je bio potpuno u pravu kada je rekao da je WD-40 sprej za podmazivanje sto sam ja mogao da primetim kad sam otvorio magnetnu glavu. Buvalno kao da sam ulje sipao unutra (koristio sam taj sprej par puta pre nego sto sam otvorio temu...). E sad mene interesuje koje je sredstvo najbolje koristiti za ciscenje iglice, kontakata, plocica i ovih nazovi "gumica"? S obzirom da postoje razlicite tehnologije, evo slike, tako da mozete da vidite o cemu je rec...
http://img401.imageshack.us/img401/5446/delovihc6.jpg
Slika je po priclicno mutna s obzirom da sam slikao mobilnim telefonom, ali moze da prodje. U donjem desnom uglu su kontakti koji se vezuju za plocicu (odmah pored kontakata), a pored plocice su dve gumice koje povezuju ove dve plocice... Nadam se da ste me ipak razumeli... :D
alavuk
07-08-2007, 11:07 PM
a znas li ti to ponovo da sklopis ???? :)
nikakvi kontakt sprejevi niti wd 40 ne pomazu tu , alkohol (ili nesto slabije) i krpa tj vata gaza bilo sta i udri
poz!
dexyco
07-08-2007, 11:12 PM
Xtra, to sam i planirao... ;-) BTW, naravno da znam, jos ko klinac se cackam oko elektrotehnike, tako da imam dug radni staz, kao i pokvarenih, a kasnije popravljenih uredjaja iza sebe... :da:
boggy
08-08-2007, 12:58 AM
Hm... sama igla u magnetnoj glavi.. ima mekani (valjda gumeni) lezaj... tamo u alumijumskoj cevcici...
Tako da preporucujem da iglu ipak zamenis... jer ces WD40 tesko odstraniti odande... a s obzirom da ipak neku viskoznost WD-a parametri su ti promenjeni...
Za iglu sam uvek koristio finu cetkicu... vata ne valja... jer se vlakna kace na iglu i moze se polomiti.
Uzmite finu malu cetkicu za "likovno", pa s njom to radite.
Klestima iskrivite limenu cauru kojom su stegnute dlake od cetkice... za oko 45 stepeni... tako cete lakse da pristupite igli bez skidanja magnetne glave, i gramofonske rucice.
Za iglu su postojale "specijalne" tecnosti... ne znam da li se to vise pravi.
ako nema niceg drugog... ok.. alkohol!
Sto se tice podmazivanja lezajeva rucice.... WD-om... isto se moze napraviti problem... ne tako velik kao kod igle... ali bolje je da se to ne dira...
mislim da se tesko mogu nabaviti ulja kojima se ti lezajevi podmazuju... i za to je mozda bolje kontaktirati nekog obliznjeg casovnicara.
pozdrav
bogi
dexyco
08-08-2007, 04:36 AM
Hvala Boggy! Btw, nisam te najbolje razumeo, cime bi trebalo da ocistim delove unutar glave? Da li si mislio na lezajeve unutar glave ili na lezajeve same rucice? Da li znas konkretno koja ulja bih trebalo da potrazim?
boggy
08-08-2007, 08:14 AM
Sve sto nisi prskao WD-om... ne pipaj i dalje... ne treba tu "generalna"...
Ako imas WD40 u magnetnoj glavi (mislim da se igla odvaja od glave, odnosno jako je retka pojava da to ne moze... barem bila)... onda mislim da je jako tesko to ocistiti...
Razmisljaj o kupovini nove... koju neces vise prskati... za pocetak.
pozdrav
bogi
Znaci ja nisam imao pojma gde da postavim ovu temu, dal ovde ili na "computer hardware" :rotfl:.
Evo o cemu se radi, imam dva gramofona i kod oba se javlja slicna stvar (kod stereo gramofona na levom kanalu, a kod mono na jednom jedinom :D). Tokom reprodukcije na delovima sa vecom jacinom, zvuk se normalno cuje, dok se na delovima sa manjom zvuk jedva ili uopste ne cuje. Stice se osecaj kao da neka zica prekida kontakt... Mislim da nije iglica u pitanju vec nesto kod magnetne glave...
Sta je problem, i kako moze da se sredi?
Očigledno ti nije problem u gramofonima, već u pojačalu ili konekciji. Za početak napi?i koji su gramofoni u pitanju i kakav ti je to mono gramofon, koje glave imaju (keramičke, magnet, moving coil) i u koje ulaze na pojačalu to gura?.
dexyco
08-08-2007, 04:45 PM
@boggy
Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.
@Sava
Trebalo bi da je magnet... Radi se o gramofonu na muzickom stubu kakav ovde ima moj imenjak (ABBA 750).
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=147901&postcount=163
dexyco
08-08-2007, 06:02 PM
Ovako, pregledao sam iglicu pod mikroskopom, postoji puno prljavstine od WD-a bllizu drzaca, medjutim, iglica je pri vrhu i uopste onaj deo koji ulazi u brazdu cista. Vrh je prefarban crvenom bojom (boja drzaca inace). Malo je zatupljen, ali s obzirom na shirinu brazde je ovo nista, tako da mislim da bi iglica mogla da se iskoristi...
boggy
08-08-2007, 07:25 PM
@boggy
Iglica se moze odvojiti kao sto mozes videti i na slici. Sto se mene tice, ona izgleda ok, barem sam vrh, dok je deo blizi plastici zaprljan. Jel ti nije problem da mi ukratko objasnis princip rada, kako bih ja znao na koje delove vise da obratim paznju, jer ja iskreno nisam video ni jedan magnet unutra, tako da mi stvarno nije jasno po kom principu se vibracija prenosi u elektricni signal. Lezajevi prenose vibraciju iglice na dve metalne plocice za koje su vezani +/- kontakti. Medjutim i same plocice nisu namagnetisane, a lezajevi su od gume, pa meni nije jasno kako tu uopste moze da se stvori neki elektricni signal. Jedino ako je plocica od nekog specijalnog materijala.
.....
Magnet je pokretni, kao sto mu ime kaze.... prema tome... magnet se nalazi na suprotnom kraju stapica na kom je fiksirana igla (koju si video pod mikroskopom)
http://en.wikipedia.org/wiki/Moving_magnet
Znaci... skoro da je za prenos vibracija igla tu samo da "drzi pravac", ta mala polugica vibrira oko elasticnog lezaja, pomerajuci magnet pored kalemova u glavi.... znaci... "strana" tecnost oko te polugice i unutar same glave.... moze da smeta, ako nije predvidjena da tu bude...
EDIT:
Znaci oko te polugice i u samoj gramofonskoj glavi, mora biti sve suvo i cisto, kako je i bilo kada je napravljena... i to tako i treba odrzavati... odrzavati suvim i cistim.
pozdrav
bogi
p.s. Hm... odrzavanje gramofona je skoro umetnost... ne mogu da verujem da je gomila tekstova i pomagala sada samo istorija.... i da se izgubila potreba za svim tim informacijama... ja sam ovo ucio pre petnaest do dvadeset godina... i jos uvek pamtim... i sigurno sam imao dostupno da naucim... iako interneta nije bilo... gramofon ne koristim vec duze vreme
boggy
08-08-2007, 08:25 PM
Pade mi na pamet da bi ultrazvucna kada pomogla da se to ocisti.... jedino NE ZNAM sta moze da rastvori WD40 a da ne rastvori i plastiku koje ima na sve strane....
Pokusaj alkohol... dalje od toga ti ne savetujem....
pozdrav
bogi
p.s. WD40 je ulje niske viskoznosti, znaci ne isparava... ostaje tu i sva prasina se lepi za njega.... formira se nesto nalik blatu.
dexyco
08-08-2007, 08:44 PM
Evo sta me je zbunilo, kad sam malo bolje pogledao video sam da su one plocice u stvari mali elektromagneti, medjutim kalem je namotan po bocnim ivicama tako da je tesko uocljiv.
edit:
p.s. WD40 je ulje male viskoznosti, znaci ne isparava... ostaje tu i sva prasina se lepi za njega.... formira se nesto nalik blatu.
Upravo to sam i video pod mikroskopom. Dobro je to da je prljavstina sa one strane gde je iglica, a ne sa suprotne gde bi trebalo da se nalazi stalni magnet. E, sad, ono sto me i dalje buni - ja stalni magnet uopste ne vidim, okrenuo sam sam suprotnu stranu ka meni, a stranu gde je iglica ka svetlu, dijamant se providi, sto bi znacilo da se tacno iza iglice ne nalazi magnet, a ni na drzacu ga nisam primetio... Sklopicu glavu cisto da vidim da li funckionise, ako radi, znaci da je tu samo ga ne vidim, a ako ne radi, moze da znaci jedino da je stalni magneti negde ispao...
@boggy
@Sava
Trebalo bi da je magnet... Radi se o gramofonu na muzickom stubu kakav ovde ima moj imenjak (ABBA 750).
http://www.rumski.com/forum/showpost.php?p=147901&postcount=163
E OK, kada sam pisao nije bilo nekoliko gornjih postova, verovatno sam ne?to propustio. Vidim da se rasprava vodi o mehanici gramofona, tačnije ruke i glave sa iglom. Međutim nisi mi odgovorio na jedno va?no pitanje: u kakvo pretpojačlo ubada? gramofon? Obzirom da smo ustanovili da ima? magnetnu glavu tipa MM (moving magnet) za nju je potrebno gramofonsko pretpojačalo sa takozvanom RIAA krivom. Radi se o tome da su frekvencije na gramofonskoj ploči zapisane na jedinstven način i basovi su "zgusnuti" inače da je snimano linearno jako malo muzike bi stalo na ploču. Zadatak RIAA pretpojačala je ne samo da pojača signal već i da obradi demodulaciju zapisa (znači suprotno od načina zapisivanja). Verujem da ti gramofon ubada? u neko pretpojačalo sa linearnom karakteristiko pa zbog roga neke frekvencijie čuje? slabo i izobličeno.
dexyco
08-08-2007, 09:02 PM
Hmmm, naznacio sam ti da je u pitanju gramofon koji ide u sklopu muzickog stuba (nna gornjoj je strani), sto bi znacilo da je pojacalo fabricki odradjeno za taj gramofon. Medjutim moze se desiti da ono stvara problem jer je stub star oko 15 godina, pa se moze desiti da su elektroliti vremenom oslabili i elektronika uopste. Ja zasad smatram da su problem pravili kontakti koji se kace na elektromagnet u magnetnoj glavi, jer se vezuju putem dodira, a kalemovi su poprilicno prljavi i mozda malo oksidirani.
Onda ne znam, pomislio sam da je ono o čemu sam pisao. Nezahvalno je na daljinu davati nekakve savete. Mi koji smo mnogo godina proveli uz gramofone imamo konkretnu ljubav prema tim spravama i verovatno bi smo brzo otkrili u čemu je problem pa jedino jo? ?to mogu da napi?em je da potra?i? nekog u svojoj okolini ko je baratao sa gramofonima da baci pogled. Samu glavu i iglu nemoj preterano da čačka?, to su jako osetljive stvari i lako se uni?tavaju.
dexyco
09-08-2007, 07:08 PM
Svestan sam toga, zato sam uzasno pazljiv... :) BTW, ne verujem da bi u okolini nasao nekog ko bi bio pazljiviji sa tim od mene, znam jedan dobar servis, ali ne verujem da oni uopste i rade dalje sa tim, a isto tako ne verujem da bi bili strpljivi sto se ovakvih stvari tice...
dexyco
12-08-2007, 03:35 AM
Nabavih i alkohol i cetkicu, ali tek danas, jer sam bio u guzvi ovih dana. Medjutim, brine me da li ce 70% skinuti lak sa bakarne zice na kalemu i tako upropastiti magnet? Iglicu najverovatnije menjam, pa me interesuje ima li u BG-u da se nadje zasebno iglica i koliko se krecu cene.
Sto se starog gramofona tice, njega cu najverovatnije srediti sutra u kompletu, on je manja briga... ;)
boggy
12-08-2007, 03:42 AM
Nabavih i alkohol i cetkicu, ali tek danas, jer sam bio u guzvi ovih dana. Medjutim, brine me da li ce 70% skinuti lak sa bakarne zice na kalemu i tako upropastiti magnet?
ne.... alkohol ne rastvara lak na lak zici... mada ne preteruj sa koncentracijom, zbog drugih plasticnih delova.
pozdrav
bogi
dexyco
12-08-2007, 03:45 AM
OK, plastika je ionako cista dobrim delom, inace sutra planiram da odradim ciscenje, pa javljam rezultate... :)
boggy
12-08-2007, 03:47 AM
OK, plastika je ionako cista dobrim delom, inace sutra planiram da odradim ciscenje, pa javljam rezultate... :)
SRECNO!!! :D
pozdrav
bogi
dexyco
25-08-2007, 10:12 PM
Naime, ja sam odavno zavrsio sa ciscenjem magnetnih glava uspesno. :P Obe glave sam proverio preko mikrofonskog ulaza na zvucnoj kartici, jer sami gramofoni jos uvek nisu kompletno zavrseni (generalna). Sto se tice iglice sa muzickog stuba, uspeo sam bez ikakvih problema da skinem WD sa nje koristeci samo cetkicu i alkohol (nisam verovao da ga je onako brzo skinuo). Sad samo cekam da mi Dejankuki ukoliko bude mogao posalje sliku gornje ploce, jer ne znam gde vezujem zice elektromotora gramofona, a nemam shemu, pa prelazim na sklapanje. (jbg, kad sam kao klinac bio radoznao i otvarao stub, a pritom nisam belezio sta je gde povezano) :D
Sto se tice starog RIZ EG-4 gramofona iz 1960.-te, njemu sam sredio kompletnu mehaniku i ubacio jedan dodatni kabl za izlaz, jer stari nisam hteo da diram, a moram da se prilagodim novijim tehnologijama :D. Medjutim kad sam ga sklopio i kad je sve trebalo da funkcionise besprekorno, desio se problem. Nula na kablu koji povezuje magnetnu glavu sa izlaznim kablom fabricki nije izolovana i spojena je sa "masom". Ranije zbog toga uopste nije dolazilo do nekakvih problema poput zujanja i sl., medjutim sad se zujanje javlja kad je gramofon ukljucen u struju (el motor ne mora da bude ukljucen). Sad razmisljam da li da jednostavno izolujem zicu ili da pokusam da pronadjem sta ne stima. Ako neko ima ovaj gramofon ili zna sta bi moglo da predstavlja ovaj problem neka mi kaze kako da ga saniram. :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.