PDA

View Full Version : Monitoring Live

OFF
28-04-2007, 12:22 PM
Malo da izadjemo iz standardih okvira ovog foruma......

Znam da si radio doosta ozbiljnih koncerata. Kakva su ti iskustva sa monitoringom, i sta najvise volis da cujes u svom monitoru, ako je moguce napraviti podmix?

slowstar
28-04-2007, 09:22 PM
Malo da izadjemo iz standardih okvira ovog foruma......

Znam da si radio doosta ozbiljnih koncerata. Kakva su ti iskustva sa monitoringom, i sta najvise volis da cujes u svom monitoru, ako je moguce napraviti podmix?

Vidi, to je dosta kompleksno pitanje, zavisi od vrste koncerta koji sviras...
U poslednje vreme sam svirao uglavnom sa Zdravkom Colicem, par nastupa sa simfonijskim i horom, i par koncerata Bore Dugica (ne narodnjacki)
Sto se monitoringa tice, to je NAJSLABIJA TACKA SVIH koji se bave ozvucavanjem. skoro da ne pamtim da sam cuo kako tako dobar mix na bini, a kao redak izuzetak, secam se jednog Colinog koncerta u Las Vegasu, u jednoj "korporacijskoj" sali, bio je to polu neobavezan koncert, reda velivine 500 ljudi, sto je za Colu jako malo (bilo je puno, ali sala je bila mala)
Ton i FOH i Moniytoring je radio JEDAN covek, jako debeo amerikanac, lici na snimatelja Quincy Jonesa, koji je stalno klimao glavom na tonskoj probi, i stalno odgovarao O.K. na sve sto smo trazili, i mislili smo da je folirant...
(naravno, proba je bila bez samog Zdravka, i mi smo navikli da kada on dodje, odmah se pozali da sam sebe ne cuje, sto naravno nije tacno, i tada nam upropasti celu prethodnu tonsku probu) Medjutim, kada je koncert poceo, shvatio sam da sve cujem kao da sam u jako dobrom studiju, i odusevljen sam svirao ceo koncert (preko 35 pesama, Zdravko nikada ne ostaje duzan publici, peva dok god oni traze, i siroma se umori katastrofalno)To se nikada nije ponovilo tako dobro, izuzev u pribliznoj meri na koncertu u Sidney, gde nam je ceo ton i svetlo radila ekipa koja je radila mislim Elton Johna, par dana ranije...Osecao sam se kao Car kada sam izasao na binu, i video kako su sve klavijature i moje i Ziletove (mega band)
povezane, monitorski nivoi sredjeni, i cak na svakoj klavijaturi namesten prvi setup...Zamisli...Znam samo da je ozvuka i svetlo placeno krvnicki, nasta mi se pozalio tour manager...(mesto je bilo "Entertainment Center" jedno od najcuvenijih na svetu za koncerte...
Licno volim da cujem naravno dobro bubnjeve, bass i drugog klavijaturistu u monitoringu, sto mi je vrlo vazno, zbog komplementarnosti boja i odnosa, a ne marim mnogo za samog pevaca, ili pratece, samo nek imam kakvu takvu naznaku, to je dovoljno. Sto se gitarista tice, to su ionako vecina "ego tripovi" koji se odsrafljuju preko svake mere, izuzev casnih izuzetaka kao sto su Paja, Macak, i Sale Sedlar, koji je fenomenalan gitarista i muzicar, samo malo dosadan jer mnogo voli da svira bubnjeve na probi i u pauzama...
Taj monitoring je slaba tacka skoro svih nasih "tonaca" tojest sound engineera, da im malo polaskam, izuzev Ilije (debelog) i Ace Harija, kada su raspolozeni, a nisu uvek, a i da budem posten, ni oni nemaju vremenskih uslova da se uvek posvete monitoringu...
Jos gora situacija je kada pevaci pocinju da insistiraju na monitoringu, jer u preko 90% slucajeva, realno nisu u pravu, jer ne razumeju da je jedno sound na bini a drugo FOH (front of house)
Vlado Georgijev je redak pevac (ali i nije samo pevac, naravno) koji ume sam da namesti sebi a i drugima monitoring. Cuo sam da to jako dobro radi i Fil Kolins, ali nazalost nisam licno imao prilike da se u to uverim...

Arthur
29-04-2007, 01:22 AM
macak? Branko Macic? Oldschool jazzer?

slowstar
29-04-2007, 08:09 AM
Da, Taj, odlican muzicar, vest, obrazovan, sposoban, ali skroman i nenametljiv,
uvek sam rado saradjivao sa njim, izvanredan za "accompany" dobro koristi progresije, poznaje harmoniju mnogo vise nego nasi "prosecni gitaristi" i nikada nije preglasan, a i jako je dobro sto ne koristi kombinaciju "Gibson Les Paul - Marshall valve stack" sto je spasi se ko moze...

Arthur
29-04-2007, 11:35 AM
Da, Taj, odlican muzicar, vest, obrazovan, sposoban, ali skroman i nenametljiv,
uvek sam rado saradjivao sa njim, izvanredan za "accompany" dobro koristi progresije, poznaje harmoniju mnogo vise nego nasi "prosecni gitaristi" i nikada nije preglasan, a i jako je dobro sto ne koristi kombinaciju "Gibson Les Paul - Marshall valve stack" sto je spasi se ko moze...

heh, Macak je sjajan.. radio sam sa njim (pomagao mu) u studiju i studijskom poslu... odlicno cuje, i ima neke veoma specificne i zanimljive stavove u vezi samog zvuka.. odlicno mixa, ali i masteruje.. stvarno, ta nekolicina termina sa njim su mi bili kao mini skola.. :rolleyes: