View Full Version : film
alavuk
27-04-2007, 12:11 AM
evo sad sam ja malo pod utiskom filma "sejtanov ratnik" prosto me odusevila muzika koja je radjena za ovaj film , pa me zanima kakva su tvoja iskustva sa namenskom muzikom tj filmovima/reklame i sl. u smislu komponovanja izbora zvuka i sl.
DaBear
27-04-2007, 08:10 PM
Ja isto mislio da pitam kako organizujes rad kad radis muziku za film?
da li gledas i sviras i snima (sta ti padne na pamet) ili se ozbiljno udubis, ili radis sta ti kaze reziser i koliko ga uopste slusas?
slowstar
28-04-2007, 01:03 AM
Za to nema nekih pravila koja su Bog zna kako cvrsta.
Nisam mnogo radio za filmove, 2-3 samo malo vise pozorista, i ponajvise baleta (upravo se spremam da pocnem jedan)
Dakle, bar ja obicno prvo procitam scenario ili knjigu snimanja, sta vec dobijem, pa onda razgovaram sa rediteljem ukoliko je i njemu jasno sta hoce...najgori su oni koji misle da znaju sta hoce, a u stvari pojma nemaju (vrsta "nadobudnih" sveznalica, a u stvari bleferi) Po meni, a i Kovac se slaze sa tim, najbolji su oni koji imaju dosta poverenja u kompozitora, daju mu "prvu ili drugu ruku" montaze i kazu: uradi sta mislis, i kako osecas, nazalost, to su retki primeri postenja i plemenitosti...
Ja obicno pokusavam da nadjem neku temu i zapisem je samo na notnu hartiju, jos dok sam pod utiskom scenarija, pre no sto sam i video bilo kakvu sliku...Zatim, pogotovo ako je cajtnot, sto u vecini slucajeva jeste, gledam par puta montirano, sa ili bez reditelja (bolje bez, ako neces da trpis samoljubiva hvalisanja i zahteve u smislu: pazi, ovde muzika mora da izvadi situaciju, nije mi valjao glumac, ali MORA DA BUDE HIT!!! verujte mi, i takvih sam se gluposti naslusao, mada sam spreman da trpim svasta, ne bih li radio za film, jer su u mojoj nesrecnoj zemlji 2 - 3 foliranta, slatkorecivoscu, lazima ili uvlacenjem u d... i vecerama, uzeli SAV POSAO TE KATEGORIJE, tako da moja malenkost, vrlo retko, skoro nikako ne dobije sansu da radi u ma kakvom iole boljem filmu, sem ako ne ponudis da nekom novopecenom reditelju uradis dzaba studentski ili diplomski rad, a i ti uzimaju svoje kojima je tata kupio racunar za 300 eura kako ne bi "duvao" sa drustvom u kaficima i po zurkama, i taj za nedelju do deset dana postaje nov, mlad, originalan i svez kompozitor, a u najmanju ruku je moroncina u vecini slucajeva - iako kao sto kazu "papir trpi sve" tako i danasnji mediji trpe sve...sta da kazem a da ne ocajavam jos vise...izvinite, ali to je realnost...Zaboravljam vrlo hotimicno da napomenem da razni "nadobudni" kompozitori obecaju reditelju: "ja cu sve to da tio sredim, kako hoces, ako hoces simfo orkestar i za to cu da ti napisem, pa onda malo promucurniji okrenu telefon: " alo Slobo, ima jedna brzometna tezgica, nije neka lova, ali trebas mi hitno" i u tom smislu, a posle se 'ladno potpisu, kao kompozitori, orkestratori, dirigenti, i tako to, a partituru nisu ni omirisali...Ne mogu vise da kukam, ne vredi...izvinite, ali to je moja sudbina bila, i jos uvek je, ima tome par decenija, a od "tapsanja po ramenima" sav sam modar, a od kinte ili priznanja - NISTA...
ANITA
28-04-2007, 01:48 AM
Za koje si filmove radio glazbu?
I općenito, postoji li neki srpski film odnosno srpski filmski kompozitor kojeg cijeni?? Neki konkretno primjer, molim te, pa da potra?im.
ANITA
28-04-2007, 01:54 AM
I da... kako to da ja ne mogu nikako steći dojam da (u tvojem slučaju) nema od priznanja ni?ta? Lova je jedno, no ipak mislim da si cijenjen u svojem poslu, a to nije ba? tako mala stvar. Tako da ima? pravo ;) samo polovično kukati!
slowstar
28-04-2007, 09:41 PM
Za koje si filmove radio glazbu?
I općenito, postoji li neki srpski film odnosno srpski filmski kompozitor kojeg cijeniš? Neki konkretno primjer, molim te, pa da potražim.
Kompozitor koga jako cenim je Dusan Radic, ne verujem da ga mnoggo ljudi danas zna, napisao je dosta muzike, i to vise za strane nego domace filmove. Odlican orkestrator, modernog pristupa, (za ono vreme) radio je za "Duge Brodove" mislim i "Karolina Rijecka" i pravo da ti kazem ne secam se filmova, vise se secam njegove jako dobre muzike. Naravno tu je i na svoj specifican nacin Vojislav - Voki Kostic, sa muzikom za kultni film "Ko to tamo peva" u kojoj sam i ja ucestvovao
tada kao mlad saradnik. Licno sam komponovao muziku za filmove "Ekran snezi" i "Spadijer". Nazalost, to su malo poznati, vise "Intimisticki" filmovi. Malo sam radio na filmu, iako sam sebe smatram najupotrebljivijim bas za tu muzicku oblast, i uopste instrumentalnu muziku, ali sam nazalost vecinu svoje karijere posvetio pevacima, iz poznatih ekonomskih razloga...
Ponavljam, neki su ljudi sami sebe "Monopolisali" da budu kompozitori filmske muzike, a nisu to ni blizu zasluzili. neke zaista smatram u najmanju ruku nemuzikalnim, a celu su svoju karijeru zasnovali na filmskoj muzici, nametnuvsi sami sebe. Strasno sam se sekirao u doduse retkim prilikama kada sam gledao neki domaci film kada sam cuo nedotupavnu idiotsku muziku, i bez najve i odjavnog titla znao koji su "moroni" to "komponovali".
Kako da ne kukam kada vidim da mi je gro zivota prosao, a da sam "neiskoriscen" i da bar ja mislim da je ogroman deo moga talenta propao uludo, radeci aranzmane za slagere i festivale, i krijuci se iza tudjih imena, a kada bi poceo da pricam sta sam sve u ime drugih radio, veruj mi da bi se veoma iznenadila...Bilo bi tu dosta imena, ne samo iz Srbije, nego bogami i iz Hrvatske, gde sam u ranijem periodu dosta radio i kao aranzer (Arsen Dedic, Tereza, Srebrna Krila, Zorica Kondza, I.T.D.) i odakle nosim jako prijatne uspomene, prijatnije nego iz moga grada, gde sam doziveo dosta nepravde, podmetanja i "otimanja" poslova, pod izgovorom, "pusti ga, uobrazen je, skup je, prezauzet je, a NISTA OD TOGA nije bilo tacno...Mlada si, talentovana, to tvrdim, i moram da te upozorim, budi spremna na takve situacije, tesko ces ih izbeci...
"pusti ga, uobrazen je, skup je, prezauzet je, a NISTA OD TOGA nije bilo tacno...
Svako u svom gradu...
Iskreno hvala na ovom postu.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.