View Full Version : Sta je potrebno za bavljenje muzikom?
SHIVA
23-04-2007, 04:58 PM
Nisam preterano ni gorak, ni besan, samo mi je pomalo zao...Nekada je to bilo (I pro audio, snimanje, produkcija, a i komponovanje, aranziranje, vrhunsko izvodjastvo)
privilegija, ali i duznost odabrane "elite" - nisam za elitizam svuda, ali u muzici jesam,
a sada je to postalo bukvalno jeftina "pucka zabava" pa su i rezultati, a samim tim i trendovi, postali ovakvi kakvi jesu...(smrk)
Oprosti ali imash loshu perspektivu. Sjetimo se da je muzika postojala davno prije prve tehnologije a nastala je iz puke potrebe ljudi unutar zajednice da zajedno stvaraju ritam i harmoniju kako bi i njihovi zhivoti imali uskladjen ritam i harmoniju. Sve shto radimo funkcionira najbolje ako se pri tome i zabavljamo i ugodno osjechamo. Upravo to je definiralo razvoj "tehnike" za uskladjivanje ritma i harmonije koegzistiranja. Zato nas danas glazba zabavlja. Davnih dana su ljudi otkrili nachin za istovremeno uskladjivanje, neverbalnu komunikaciju, izrazhavanje i zabavu. Bubnjanje po shupljim deblima, shushkanje, zveckanje, stupanje po tlu i pjevanje harmonichnih napjeva oko vatre su obiljezhili DESETKE TISUCHA godina ljudske povijesti.
Dakle glazbeni elitizam za kojeg smatrash da je izvorni koncept zapravo datira od pred nepunih 50 godina. Tochnije to je jedna od daljnjih posljedica industrijske revolucije jer je ista doshla do faze kada i "mali pojedinac" ima dostupnu tehnologiju. No glazba NIKAD nie bila privilegija elite. Privilegija te elite je financijskog karaktera. Samo "elita" mozhe zaradjivati na glazbi uz pomoch tehnologije, ali glazba je ODUVIJEK bila iskljuchivo besplatna puchka zabava. Namjerno naglashavam besplatna jer besplatna i jeftina nie isto. Ima muzichara koi se skupo prodaju a (kao po pravilu) glazba im je obrnuto proporcionalna cijeni, tj. jeftina.
Dakle elitizam u glazbi je zapravo "glazbena industrijska revolucija", a cilj industrijske revolucije je bio da povecha profit pojedinca i smanji profit globalne populacije. Neshto shto vi proizvodite ruchno i od toga zhivite ja pochnem proizvodit industrijski. Napravim vishe komada u manjem periodu i s manjim brojem radnika. Sirovinu kupujem na veliko i konachan proizvod mogu prodati za pola vashe cijene i pri tome josh uvijek zaraditi vishe od vas, a bez da sam ishta zapravo radio. Jasno, zaposlim jednog od vas da sve to radi za mene a ostali iz te struke ostanu bez posla i zarade. Zbog te chinjenice jedan od vas che josh biti i sretan shto sam mu dao posao i plachu jer ostatak ljudi vishe nema ni to. To se desilo i s glazbom. Glazba je vishe od 10.000 godina imala neku sasvim drugachiju namjenu i sluzhila je svakom pojedincu. Sada vishe nema izvornu svrhu (kolektivno uskladjivanje ritma, neverbalna komunikacija, izrazhavanje i zabava) vech sluzhi pojedinima kao izvor zarade. Zbog chinjenice da smo u gradove preselili kako bismo mogli raditi u tvornicama vishe nemamo obichaj glazbu stvarati svoim tjelom oko vatre vech "civilizirano" i "elegantno" tapkamo nogom po mramornom podu diskoteke u kojoj uglavnom svira losha glazba i umjesto da posljedica kolektivnog stvaranja i slushanja glazbe bude harmonichan suzhivot u diskotekama i na koncertima su tuchnjave daleko uchestalija pojava. Zbog toga sve vishe ljudi slusha glazbu kad su sami i time se gubi i posljednja izvorna funkcija glazbe... druzhenje. Ta pojava nam odlichno opisuje koliko se promjenio izvorni koncept glazbe kada smo u njega dodali profit, individualizam (slava) i tehnoloshku revoluciju. Jedan od najboljih i besplatnih ljudskih alata postao je kontra-produktivan i skupo ga plachamo. Unatoch tome doshli smo do bizarnog trenutka kad taj gubitak nazivamo razvoj ili napredak civilizacije.
Mozhda bash u ovome i lezhi izvor apatije pod nazivom "gdje si bio i shto si radio" u momentu kad shvatish da je samo mjesto na groblju neizvjesno nakon svih tih godina. Jer kad malo razmislish apatija (pored ostalih posljedica koje variraju od ljutnje ili apatije do zhivchanih slomova i mentalnih bolesti) je savrsheno normalna pojava u momentu kad spoznash da si chitav zhivot bio kontra-produktivan prema sebi samome i cjelim putem vjerovao u suprotno. Dobro je ako u tom momentu shvatish da si zapravo tek sad normalan i da su svi oko tebe ludi. Jer vjerovanje je jedini nachin za ignoriranje chinjenica. Jednako je i sa religijskim i znanstvenim uvjerenjima, a ona postaju temelj za nasha zhivotna uvjerenja. U skladu s time zhivimo chitav zhivot pa je jako opasno imati uvjerenja a josh opasnije zaboraviti da su uvjerenja neshto shto nikad nie isprobano. Kad probash onda znash. Dok vjerujesh znash da ne znash. Uvjerenja su takodjer "proizvod" industrijalizacije. Kad "industrijalizirash" duhovnost kolektiva i od toga napravish profit za elitu - dobijesh religiju.
Nadam se da mi nechesh zamjeriti na otvorenosti, a ako si i ti otvoren onda nisam uludo potroshio vrijeme za pisanje ovog posta. Obzirom da si trazhio mishljenja postoi velika vjerojatnost da si zhelio i chuti odgovor na pitanje iako mnogi pitaju i pitanja na koje ne zhele chuti odgovor.
idekius
23-04-2007, 05:35 PM
Shiva... nisi primetio na pijacama DVD diskove sa nekoliko stotina pesama? Ne primecujes vreme trajanja danasnjih hitova? Verujes da ljudi koji redjaju mpr3 diskove zaista to i ozbiljno preslusavaju i analiziraju neciji rad? Mozda... 0,001 %, ali... obicno nije tako... najcesce ljudi kupe za 200 dinara decenije rada vise autora na jednom disku i to i ne preslusaju...
Ako kazes "otpevao sam", to podrazumeva da si uzeo mikrofon i otpevao, ne moze da bude nista trece...
Ako kazes "komponovao sam", podrazumeva da je kompozicija tvoja...
Eeee... ako kazes "ARANZMAN JE MOJ", a sastavio si ga od Virtual gitarista, nekoliko loopova iz Stylusa, par ovakvih i onakvih loopova... ja to ne bih nazvao aranziranjem, vec sklapanjem gotovih delova. Pod aranziranjem podrazumevam pisanje novih i linija... za neku pesmu... do duse, uvek nesto podseca na nesto, ali, drugo je to, drugo je ubacivanje tudjih gotovih delova, sto je danas praksa...
Sta to povlachi???
Inicira, izmedju ostalog, mnozenje aranzera koji ne znaju ni jedan instrument, niti znaju kako izgleda svirati... aranzmani koji se rade "montazom" su jeftini (sto i nebi bili? ne trebaju ti instrumenti, imas sve na diskovima... sve se to da sklopiti...) i cena u Srbiji je za takve "aranzmane" 100-200 eu po pesmi, a sto je dzaba i babi je drago.
Pa posle... "skupa oprema, nema se para"... Ako je! I treba da bude, kada se tako radi!
Pojedinci mixaju i snimaju pesme za po 30-50 eu, a zna se koliko kosta jedan preamp, monitorske kutije, DSP karta, rack, a o stolovima i da ne pricham...
Upalis TV i cujes u vise pesama jedan isti loop, prepoznajes loopove sa diskova... aha... ovo bese iz "Simphony of Voices", ovo je iz "New Your Drum Work", ovo je iz "Virtual Gitarist"... itd...
Jel' se muzikom bave muzichari, ili montazeri???
Ne smatram grehom uvodjenje nekog loop-a u pesmu... ja sam rado koristim loopove za dairu i shaker :mrgreen:, ali smatram bukvalno tudjim radom aranzmane sklopljene od tudjih radova i nije mi jasno kako ljude nije sramota da se ispod toga potpisuju, a danas ima toga koliko volis.
Nemam nista protiv da postoji i tako nesto... postoje muzicki pravci koji to zahtevaju i postujem to... ali, sve raditi po principu "mali arhitekta" i "lego kockice" :D i nije bas... :confused:
Nemam nista protiv i da se klinci igraju kod kuce i na taj nacin uche... ali, ako neko sakati muziku, obara cene, obezvredjuje rad i ucenje na takav nacin, onda IMAM PROTIV!!!
Dakle ne radi se o boljim kompresorima usled novije tehnologije ;) , vec se radi o falsifikatu i trgovcima ;)
Na osnovu tvog izlaganja, Shiva, cini mi se da muzika nije tvoje osnovno zanimanje?
SHIVA
23-04-2007, 06:05 PM
Na osnovu tvog izlaganja, Shiva, cini mi se da muzika nije tvoje osnovno zanimanje?
Jesi znao da je kod ljudi uchestala pojava da u drugima vide svoje osobine. To se zove "projekcija" u psihologiji, a deshava se zbog prirode ljudske percepcije. Ovo je tipichan primjer projekcije... obrazlozhenje slijedi:
Jel' se muzikom bave muzichari, ili montazeri???
Ti pitash zapravo tko na tome zaradjuje. Jer slaganje loopova nie bavljenje glazbom, ali je chinjenica da se i tako mogu zaraditi novci.
Svak tko se bavi glazbom tochno zna tko je glazbenik a ko slazhe lego kockice. Dakle muzikom se bave muzichari a novce zaradjuju oni koi slazhu lego kockice. No chinjenica da ti zhelish zaraditi novce sugerira da tvoj izvorni motiv nie glazba nego novac, a glazba je samo strategija kojom pokushavash ostvariti zaradu.
Ja se bavim glazbom i apsolutno mi ne smeta shto netko prodaje loop-ove pod autorski rad. Ne smeta me ni to shto globalna populacija smatra da je prodaja loop-ova autorski rad niti shto to plachaju. Nije da volim shto je tako ali znam zashto je tako. Vechinom ljudi sebe smatraju uspjeshnima a da zapravo nisu nishta postigli. Jednak takav kriterij imaju i prema drugima jer bi u protivnom mogli vidjeti svoju realnu "vrijednost".
Obichno slaganje loop-ova je za njih iznadprosjechno i vrijedno divljenja. Zapravo zhalim takve ljude a posebno one nadprosjechne koi zhive na rachun toga znajuchi da zapravo prodaju "muda za bubrege". Sve dok si ljubomoran na njih... zapravo samo zhalish shto nisi medju njima.
idekius
23-04-2007, 06:54 PM
Jesi znao da je kod ljudi uchestala pojava da u drugima vide svoje osobine. To se zove "projekcija" u psihologiji, a deshava se zbog prirode ljudske percepcije. Ovo je tipichan primjer projekcije... obrazlozhenje slijedi:
Mislis li da je pristojno baviti se necijom "analizom licnosti", bes da to neko trazi od tebe?
Ti pitash zapravo tko na tome zaradjuje.
Ne pitam se, jer mnoge od njih i poznajem.
No chinjenica da ti zhelish zaraditi novce sugerira da tvoj izvorni motiv nie glazba nego novac, a glazba je samo strategija kojom pokushavash ostvariti zaradu.
Da ne preterujes malo!!!??? :mad: Cak i vredjas, sto inace cesto radis!
Otkud Shiva zna zasto se ja bavim muzikom???
Zasto bi muzika trebala da bude manje vrednije zanimanje od recimo molera, ili stolara, pa da bude manje placena? Da li lekari svoj, inace humani posao, naplate, ili zive od socijalne pomoci???
Jel' ti onima koji naplacuju struju, telefon, grejanje i sl. na vratima kazes da si muzichar pa oni kazu "Izvinite, pogresili smo?"
Treba li da dokazujemo da volimo svoj posao tako sto cemo da se preselimo u pecine i zivimo kao praistorijski ljudi???...
A ne trebamo ni da se venchavamo, dobijamo decu i sl., jer i to kosta, a mi ne volimo svoj posao i ne radimo ga iz "uzvisenih" razloga, ukoliko ga naplatimo, a pogotovu ako ga naplatimo onoliko koliko vredi i drugi intelektualni posao...
Zapravo zhalim takve ljude a posebno one nadprosjechne koi zhive na rachun toga znajuchi da zapravo prodaju "muda za bubrege". Sve dok si ljubomoran na njih... zapravo samo zhalish shto nisi medju njima.
Opet znas sve o meni i onome sto ja mislim??? :rotfl: Ne mogu da verujem...
Odakle ti ideja da sam na nekoga ljubomoran? Biti ljubomoran je nesto drugo... ja ipak ne bih zeleo da redjam loopove i to predstavljam kao svoj rad ;) Da to prodajem pevachima i saljem na festivale, snimam albume...
Ne mixam za 30 eu, ne aranziram za 100 eu... ne zato sto mi je taj novac visak, ne ni zato sto mi je princip da svoj posao ne naplatim, da bih Shivu ubedio kako sam ustvari pogodjen kosmickim strelicama talenta i kako je svha mog postojanja prenosenje Bozijih poruka ljubavi, vec zato sto sam realan covek, sa obe noge na zemlji i svestan sam sledecih stvari:
-Ako nesto zelis da radis kako treba, moras da odvojis vreme, a ako to vreme odvojis, nemas onda vremena da radis i u npr. bolnici i primas platu, a "mlad si covek, hoces da jedes, jeb*s, a to kosta" :mrgreen: (Danilo Bata Stanojevic), moras da placas racune, mnogi moraju da plate stan, prehrane porodicu... To je nasa realnost... bez ulepsavanja...
-Ako npr. mix naplatis 30 eu, onda on toliko vredi. Sam si vrednovao sebe, svoj rad, svoje znanje... Ako neko misli da jedan aranzer, kompozitor, producent, instrumentalista... vredi isto koliko i nadnichar na pijaci, nekvalifikovani radnik... njegov problem... neka radi tako.
-Ako radis dzaba (izuzev u specificnim slucajevima), onda to sto radis ne vredi nista... opet si sam vrednovao... Koliko te plati, toliko te i postuje... Ako tvoje znanje i tvoj rad ne vredi ni prebijene pare... onda o.k...
Kad bude dosao komunizam, kad ne budem placao cigarete, hranu, troskove za stan... radicu dzaba... ;)
Shiva, ja se povlacim iz ove diskusije, posto ne zelim da gubim vreme u kucanju odgovarajuci na prazna filozofiranja koja od realnosti i zivota dele svetlosne godine...
Ipak... odoh malo da vezbam bass... ne mogu bas da odsviram sve fraze kao Steinberg Virtual Bassist, ima tamo super linija, ali... meni se tako svidja, znam zbog cega sam i gde stavio koji ton, jasno mi je zasto je linija bas takva kakvom sam je napravio, a i... MOJA JE... ;)
milos
23-04-2007, 07:14 PM
Ajde malo skratite postove jer me ovako mrzi citati(a i ostale clanove foruma):rotfl: :rotfl: :banghead: :rotfl: :mrgreen:
Tebi Shiva zelim da uradis neki album u rangu Shponglea:D
Tebi Deki da lepo vezbas taj bass:guitar: i da se uvalis u neku bolnicu i radis sa sestrama koje imaju sifone do grla...;) :hyper: :da:
Ljudi,opustite se :cool2:
SHIVA
23-04-2007, 07:29 PM
Mislis li da je pristojno baviti se necijom "analizom licnosti", bes da to neko trazi od tebe?
Tko je prvi iznio procjenu o tome chime se ja primarno bavim? Tko je zapocheo s analiziranjem i sugerirao (na fin nachin) da zapravo ne znam o chemu govorim jer mi to ochito nie "osnovno zanimanje". Odakle ti znash da je to tako, i shto se sva ta pitanja nisi pitao prije nego shto si me procjenio? Kad se vech nisi pitao prije nemoj ni ti sad mene pitat jer je malo besmisleno.
Ako ne zhelish da te se procjenjuje uputno je ne pisati svoja razmishljanja na javne forume i apsolutno ne procjenjivati druge ako vech pishesh na "javnom" mjestu.
Zasto bi muzika trebala da bude manje vrednije zanimanje od recimo molera, ili stolara, pa da bude manje placena?
Ja to nisam niti rekao. Ali odakle ti ideja da se od muzike mozhe i treba mochi zhivjeti? Zashto bi te netko plachao da se bavish glazbom. Bavi se nechim unosnim za zaradu a glazbom se bavi kad te volja radit glazbu! Gdje pishe da svijet mora omoguchiti glazbenicima da od toga zhive. Glazba je uvijek bila besplatna i ljudi imaju zhelju da to tako i ostane. Zato od toga zhive samo oni koi u to ulazhu malo truda i vremena. Ostalima se to ne isplati.
Da li lekari svoj, inace humani posao, naplate, ili zive od socijalne pomoci???
Jel' ti onima koji naplacuju struju, telefon, grejanje i sl. na vratima kazes da si muzichar pa oni kazu "Izvinite, pogresili smo?"
Treba li da dokazujemo da volimo svoj posao tako sto cemo da se preselimo u pecine i zivimo kao praistorijski ljudi???...
Kakve su ovo gluposti? Medicina i glazba, tj. lijechnik i muzichar su apsolutno neusporedivi. Lijechnik ti namjesti slomljenu nogu i time ti vrlo efikasno popravi kvalitetu zhivota. On to ne radi zato shto se bavi umjetnishtvom niti zato shto smatra da se tako umjetnichki izrazhava. Njemu je jasno da to radi samo za plachu. Ti brkash "bavljenje glazbom" i zaradu. Odakle ti ideja da to dvoje ikad mogu ich zajedno bez da jedno onemoguchava ili umanjuje drugo?
Opet znas sve o meni i onome sto ja mislim??? :rotfl: Ne mogu da verujem...
Znam samo ono shto ovdje napishesh o sebi kroz svoja razmishljanja. To shto u to ne vjerujesh uopche ne znachi da to nie istina.
Ako radis dzaba (izuzev u specificnim slucajevima), onda to sto radis ne vredi nista... opet si sam vrednovao... Koliko te plati, toliko te i postuje...
Evo opet iznosish mishljenja a poslije chesh pitat odakle znam "sve o tebi"?
Ja recimo najvishe poshtujem one ljude koi su bilo pored mene sve ove godine i pomagali kad je trebalo i prihvatili pomoch kada je trebalo. U sve ove godine nitko nie nikome nishta naplachivao. Kad te platim ne moram te poshtovat... platio sam te i nisam ti nishta vishe "duzhan". Ako ti novac smatrash znakom poshtovanja onda je problem daleko vechi. Jer poshtovanje se ne zaradjuje tokom radnog vremena. Za to se dobije novac. Poshtovanje se zasluzhi vlastitim ponashanjem i odnosom prema okolini, a to nema veze s naplachivanjem usluga niti se kroz to ochituje.
Shiva, ja se povlacim iz ove diskusije, posto ne zelim da gubim vreme u kucanju odgovarajuci na prazna filozofiranja koja od realnosti i zivota dele svetlosne godine...
Slobodno. Svi imamo pravo na svoja uvjerenja i pravo da ih zashtitimo od tudjih uvjerenja. O realnostima bolje da ne prichamo jer nitko josh nie uspio definirati shto je realno. "Realnost" je takodjer individualno uvjerenje pa konstatacija da moja uvjerenja nemaju veze s tvoim uvjerenjima i nie toliko spektakularna kao shto bi se na prvi pogled moglo zakljuchiti.
idekius
23-04-2007, 08:57 PM
Tko je prvi iznio procjenu o tome chime se ja primarno bavim?
Vrati se i procitaj ponovo!!! Recenice zavrsene znakom pitanja imaju karakter pitanja, a ne konstatacije!!!
Kakve su ovo gluposti?
Prekini sa uvredama!!! Krajnje je vreme!!!
disco violence
23-04-2007, 10:09 PM
Povodom ove rasprave odozgo citirao bih reci velikog mislioca 20/21 veka Mitra Mirica koji kaze:''Opasnice spusti loptu pa zaigraj na dobrotu, divlja macko kandze skrati u jagnje se preobrati''
P.S. Vidim da nam buducnost audio tehnike nije svetla.
InsaneEyes
23-04-2007, 10:15 PM
Povodom ove rasprave odozgo citirao bih reci velikog mislioca 20/21 veka Mitra Mirica koji kaze:''Opasnice spusti loptu pa zaigraj na dobrotu, divlja macko kandze skrati u jagnje se preobrati''
P.S. Vidim da nam buducnost audio tehnike nije svetla.
disko, ovo je jednostavno sjajno :rotfl::rotfl::rotfl:
Moritz
23-04-2007, 10:18 PM
@SHIVA
radis li ti nesto u svom zivotu osim filozofiranja? :confused:...
Samo nemoj da mi odgovoris u tvom stilu, nego real life odgovor...radim to i to ili ne radim nista!
Zasto svaka tema koje se dotaknes mora da ode u tri lepe?
Zasto ne mozes da jednom u svom zivotu das jednostavan i empirijski odgovor? ( neces me ubediti da sva ta skribomanije jeste tvoj empirijski dozivljaj...mada imam neki neodoljiv osecaj da ces mi dati nezaboravan odgovor na ovo pitanje)
Kako pored svog tog silnog znanja ne mozes da znas kada je dosta i kada treba da prekines?...vrlo je moguce da te tvoja "velicina" sprecava u tome.
Dosta vise mudroserije, ili se vrati na odlicnu temu ili nemoj vise smarati. Konstruktivna misljenja su dobrodosla uvek- palamudjenje NE.
slowstar
24-04-2007, 12:03 AM
Simpatichna tema. Vidim da je vechina fokusirana na analog vs. digital. Ja ipak ostavljam mjesta i za neki novi koncept. Trenutno imamo analogne i digitalne alate kao i sustave za pohranu i reprodukciju. Ja vidim da se polako formiraju temelji novog, univerzijalnijeg sustava. Ono shto ochajnichki treba razvijati nisu ni rachunala ni programi ni analogne ni digitalne sprave. Treba razvijati interfejs. Badave nam super-rachunala dok smo osudjeni na "point & click" komunikaciju. Mouse se koncepcijski nie mjenjao od prvog dana a u osnovi je "mono". Za okrenut 10 knobova treba 10 puta kliknut, okrenut i pustit klik. Teoretski sa 10 prstiju na dvije ruke morali bismo biti u stanju bolje komunicirati s rachunalom. Na jedan nachin i najbrzha rachunala su limitirana brzinom unosa podataka, a u tom kontekstu rachunala su ostala nerazvijena od prvog dana.
Bravo, ovo je tacno 100%!!! O tom sam mnogo razmisljao i "kukao" sam sa sobom, sto neko nije napravio dobar kontroler...Naravno danas ga prave u nekoliko raznih varijanti, vecinu sam probao, jedan i kupio pre nekoliko dana, i razmisljam se cime da ga razbijem (ne pominjem firmu, jer je poznata, skoro je kupljena od strane audio giganta) To je jedini hardware koji je trazio da se ucitavaju driveri u MAC, sto je suludo, jer to obicno traze samo
"apotekarski" kompjuteri...
Dakle mozhemo zamisliti neku high-tech buduchnost sa toliko razvijenom tehnologijom koja direktno manifestira idejne koncepte iz nashe svijesti. To je limit preko kojeg tehnologija niti teoretski ne mozhe. No ako netko ima praznu glavu ta tehnologija che manifestirati vakuum. Oni kreativniji che uvijek biti u prednosti, i s razvojem tehnologije ta prednost che biti sve vecha.
Sa gornjim pasusom se slazem, bravo Shiva!! to i jeste konacni cilj spoja tehnologije i kreativnog duha, mada i tu ima sitnih primedbi, ali o tom potom...
Jasno, mnogi su zhivjeli od muzike a bez da su ikad imali vlastite ideje ili bili kreativni. Takvima tehnologija doslovno uzima kruh iz usta, tehnoloshkog napretka.
I to je tacno, ali postoji i suprotna pretpostavka, naime tehnologija i njena cenovna pristupacnost su omogucili tzv. "poluidiotima" i krajnje netalentovanim (u muzickom smislu, naravno) osobama, da se "bave muzikom" (navodnici su namerni) i na taj nacin su na velika vrata uveli populizam u muziku, koji ju je srozao na veoma niske grane...Kao dokaz, preslusaj vecinu novih pesama, i aranzmana, a i "pevaca i pevacica" i ovde navodnici namerni, a kao ilustracija sluze programi kao sto su ANTARES auto tune, i MELODYNE, mislim da razumes sta sam hteo da kazem. Da li si slusao najnoviju "folk" produkciju iz Srbije? (mislim na aranzmane) blago tebi ako nisi, ali ako jesi, bice ti jasno sta znaci muzicko - aranzersko - produkcijski GENOCID, u najverniijem smislu te reci...
Ja takodje mislim da je za bavljenje muzikom veoma bitno svirati bar jedan instrument i svako ko komponuje i zna nesto(klavir,gitaru,bas, itd.) da svira i makar on bio samouk kao ''ja'' u prednosti je nad ostalima koji misle da se muzika pravi samo od gotovih semplova i lupova. Sa pojavom elektronske muzike i komponovanjem na compu umrla je melodija, pesme su pocinjale i zavrsavale se u jednom tonu, delimicno zbog ljudi(vecinom dj-eva) koji su tu muziku pravili, delimicno zbog toga sto je veoma tesko odsvirati melodiju onako kako si zamislio na VST instumentu, delimicno zbog toga sto su se odjednom ljudi osamili i poceli da rade sami i da programiraju sve instrumente. Takodje bih naveo da se muzika (dok se stvara na kompu) vise gleda nego slusa, pa nekada zna i glava da zaboli. Mislim da je buducnost u melodiji, a da se vise nece pojaviti ni jedan revolucionaran pravac sto je mozda i dobro jer svako moze da odabere i da kombinuje vise pravaca od jednom, ja sam svoj pravac izabrao to je disco violence, daje mi slobodu da kombinujem sta hocu.
Takodje bi dodao da u danasnje vreme mnogo ljudi pa i muzickih urednika ne prepoznaje kvalitet nego slusaju ono sta im se servira, tu dolazimo do jos jednog velikog problema, a to je kako najbolje plasirati svoju muziku i dopreti do slusalaca. Ja se polomi reklamirajuci svoj sajt gde delim svoj demo za dzabe.Evo jos jednom www.discoviolence.com (http://www.discoviolence.com)
Eto ,ja mislim da za bavljenje muzikom nije potrebno znati svirati bilo sta ,cak mislim i da bi gluv covek mogao da odradi posao kako treba(o ovome moze da se bespotrebno diskutuje) ,a da li si ti u prednosti u odnosu na druge koji se igraju lupovima i ostalim zezalicama je skroz nebitna stvar .Imam kuci elektricnu gitaru i nije mi palo na pamet da naucim da je sviram nego vise volim da grebem ,drljam i grabuljam po zicama ,a sto se lupova tice obozavam da ih lupam i nije za dzabe ona 'ritam postoji da bi se lomio' pa kako vazi za to vazi i za ostale zezalice i zasto bi se vracali na staru pricu da valja samo ono sto mi volimo i kako me smara onaj jedan ton(sve valja) .I naravno svako bi od nas voleo da ono sto on radi ili slusa jednog dana bude 'mainstream' i da mu na hiljade ljudi svaki dan pisu mail ali i o tome postoje razne diskusije na ovom forumu pa da ne lutam .
I naravno da me ne shvatis pogresno ali kao sto ima ljudi koji ne mogu da zamisle bilo kakav elektronski zvuk ima i ovih drugih .Pomenuo si muzicke pravce i revoluciju koju bih zaboravio ,vec bih pomenuo evoluciju i cinjenicu da se konstatno menja i da se radjaju novi pravci i podpravci i to vecim delom zahvaljujuci softveru koji se razvija i postaje pristupacan vecem delu planete .
I to je tacno, ali postoji i suprotna pretpostavka, naime tehnologija i njena cenovna pristupacnost su omogucili tzv. "poluidiotima" i krajnje netalentovanim (u muzickom smislu, naravno) osobama, da se "bave muzikom" (navodnici su namerni) i na taj nacin su na velika vrata uveli populizam u muziku, koji ju je srozao na veoma niske grane...Kao dokaz, preslusaj vecinu novih pesama, i aranzmana, a i "pevaca i pevacica" i ovde navodnici namerni, a kao ilustracija sluze programi kao sto su ANTARES auto tune, i MELODYNE, mislim da razumes sta sam hteo da kazem. Da li si slusao najnoviju "folk" produkciju iz Srbije? (mislim na aranzmane) blago tebi ako nisi, ali ako jesi, bice ti jasno sta znaci muzicko - aranzersko - produkcijski GENOCID, u najverniijem smislu te reci...
Mislim da im to nije omogucila tehnologija vec ljudi kojima ja dobar njihov novac i naravno niko nas ne bije po usima da to slusamo ,a populizam postoji od kad postoji moderan covek i ima ga svuda pa i muzici .
nenad
24-04-2007, 12:22 AM
@SHIVA
Dosta vise mudroserije, ili se vrati na odlicnu temu ili nemoj vise smarati. Konstruktivna misljenja su dobrodosla uvek- palamudjenje NE.
pomalo i idekius i shiva palamude ali svasta su lepo izneli i dobro je da ih ne mrzi da pisu ovako dugo. Sve u svemu ceka nas brdo softvera koji ce deeeebeeeloo da se placa, jerbo kako npreduje tehnologija i softver uopste tako ce i zastita biti rigoroznija pa ajd u borbu. A ponosni vlasnici STOLOVA ce se smeskati i traziti razlog i opravdanje kako nisu eto utrosili lovu bez veze. Tehnoloski napredak je nezadrziv, treba balansirati izmedju. Cini mi se da ce za 10-tak godina analogija da ode u penziju. Jer, ruku na srce, i to sto mi nazivamo analogijom je i te kako digitalija. Analogija je ruka na dirkama klavira i na zici gitare a sve to u etar bez mikrofona i ostalih zezancija. To je buducnost muzike, vraticemo se malo unazad da bi krenuli napred.
Mislim stvarno mi je bezveze kad neki DJ kaze "sinoc sam svirao" tu i tu !!!!
Paaaaaaaaa ! ajd da svi tako sviramo ! Takvima ni brdo SSl-a nece pomoci da nauce da stvarno sviraju. Sto se same produkcije tice buducnost je SVETLA I LEPA, bez rupe na cipeli !!!
slowstar
24-04-2007, 12:29 AM
Mislim da im to nije omogucila tehnologija vec ljudi kojima ja dobar njihov novac i naravno niko nas ne bije po usima da to slusamo ,a populizam postoji od kad postoji moderan covek i ima ga svuda pa i muzici .
Koji novac? kupili P.C. racunar za nekih 300 eura, a programe za dzabe (pirati, krekovi i serial generatori, ruski sajtovi i.t.d.) Totalne neznalice, i stio je mnogo gore, netalentovane osobe, zatvorile se na nekoliko dana u sobu sa gomilom programa, poceli da skljocaju misem da vide sta ce se desiti, poneko im na brzaka objasnio "ako pritisnes ovde, desice se to" i tako dalje.
Prodje par nedelja, ili u boljem slucaju meseci, onda momci izlaze napolje uzdignute glave i imaju pricu: "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici", a isti tesko da znaju sta je durski kvintakord, sta je povisilica ili skala, ili harmonija, pa cak nisu culi u zivotu vise od 5 minuta ozbiljnije muzike...Postajem i sam sebi dosadan pricajuci stalno isto...A uostalom promasio sam temu u svom sopstvenom threadu, mada je audio tehnologija DONEKLE I OVDE TEMA...
Koji novac? kupili P.C. racunar za nekih 300 eura, a programe za dzabe (pirati, krekovi i serial generatori, ruski sajtovi i.t.d.) Totalne neznalice, i stio je mnogo gore, netalentovane osobe, zatvorile se na nekoliko dana u sobu sa gomilom programa, poceli da skljocaju misem da vide sta ce se desiti, poneko im na brzaka objasnio "ako pritisnes ovde, desice se to" i tako dalje.
Prodje par nedelja, ili u boljem slucaju meseci, onda momci izlaze napolje uzdignute glave i imaju pricu: "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici", a isti tesko da znaju sta je durski kvintakord, sta je povisilica ili skala, ili harmonija, pa cak nisu culi u zivotu vise od 5 minuta ozbiljnije muzike...Postajem i sam sebi dosadan pricajuci stalno isto...A uostalom promasio sam temu u svom sopstvenom threadu, mada je audio tehnologija DONEKLE I OVDE TEMA...
Sad ne pricas vise o tjanama i ekipi vec o ljudima poput mene (naravno nikad se nisam lozio "Ja sam novi, mlad kompozitor, aranzer, producent, ja imam sveze ideje, i zato sam najbolji, ovi ostali su dinosaurusi optereceni konzervativnim pristupom muzici" jer sam ja naravno amater i covek koji voli ono sto radi pa makar islo na ### svima s tim sto naravno imam malo vise od 5 minuta ozbiljne muzike lepo iseckane i slozene po folderima u mom racunaru .I ne znam zasto bi nekom uopste smetalo to sto mladi ljudi imaju pristup svemu tome(u stvari znam) i ako pricaju ja sam ovo ,ono pa sta ,klinci se loze.Mozda se pojavi i neki znalac od sve te dece(pojavice se sigurno) .I zasto bi neko morao da zna sta su povisilice ,skale ili koji je akord u pitanju ako zna da sve to lepo slozi .Slusao sam nase mlade kompozitore i slusam te koje prozivas i glasam za ove druge jer su u vecini slucajeva cak i melodicniji .
Ako si bolji ,pun ideja i inovativan zasto bi se nervirao zbog svih tih ruskih sajtova i klinaca koji bleje po sobama .
slowstar
24-04-2007, 12:57 AM
Mislim da je ovde vreme i da se ja JAVNO izvinim povodom iniciranja ovakve diskusije, koja je ionako bila off topic u odnosnu na temu
Buducnost Audio Tehnike, pa je zato verovatno i moderator LESHA prebacio ovamo...Molim vas, nemojte voditi raspravu na ovaj nacin, verovatno ste obojica u pravu, ali drugacije predstavljate stvari i probleme, izvinite obojica sto sam izazvao ovo...
Svi samo seremo i niko nista ne radi!
Zna se sta je dobro,Shiva a sta je lose za to ne treba nikakva rasprava.
Narodnjaci su bili i ostali bulja a jos gori je etno-pop!:banghead:
Jel ova konstatacija treba neko objasnjenje!!?? Jel nije jasna!?Hocemo li za nju naci razlog na nivou kosmickog???:o:o:o
To je tako i nikako drugacije.
Ostalo su razlike u ukusima a filozofiju ostavi za licno usavrsavanje!
Rasprave o uvjerenjima ionako nisu ukusne...Bolje da trazimo tacke gdje se razumijemo.
I da,nezeljeno dijete demokratije - svako ima pravo na misljenje ma kakvo bilo! Sve pod opravdanjem ljudskih prava a ne odgovornosti.
Kvalitet je oduvijek bio stvar malog broja ljudi tj ELITE a populisticka drustva poput nasih omogucavaju prtanima da sada lagano kliznu u gradjansko drustvo umjesto da sijede u toru sa prascima gdje im je i mjesto!
Oprostite na tonu ali stalno tolerisemo zlo,sve smo nesto fini.Dokle to?
Muzika nam je grozna.Jel i to upitno?
Btw,postovi su nam sve besmisleniji i sve se manje radi o muzici u njima...
SHIVA
24-04-2007, 02:07 AM
Vrati se i procitaj ponovo!!! Recenice zavrsene znakom pitanja imaju karakter pitanja, a ne konstatacije!!!
Kad u pitanju sugerirash odgovor to ima karakter i formu retorichkog pitanja. Jest da govorimo razlichitim jezicima, ali bash i nisu tako jako razlichiti.
Prekini sa uvredama!!! Krajnje je vreme!!!
Kad te budem htio vrijedjati znat chesh da te vrijedjam. Dok su postovi dugi to znachi da argumentiram svoje mishljenje, a ako tebe to vrijedja ne znachi da ja tebe vrijedjam... Uostalom jedna narodna govori o tome da istina chesto boli pa uzmi i to u obzir prije nego povjerujesh u "malog zlochestog Shivu" kojem je najvechi thrill u zhivotu nepotrebno uvrijediti nepoznatu osobu.
Shto ja time dobijam... shto je cilj te zle namjere? Postati omrazheni lik na forumu i potaknuti josh 10 izjava tipa "ne filozofiraj" koje su (kao i uvijek) neargumentirane ali nuzhne da se neke istine josh jednom "gurnu pod tepih"?
Pa taj status vech imam. Dakle to nie. Jedino josh ostaje da uzhivam u tome kad iznenada promjenish boju teksta jer tada znam da sam te iznervirao, ali to mogu efikasnije i sa 5 puta krachim postovima.
Ono da izvinesh... jebe mi se u shto vjerujesh. Forumi sluzhe za razmjenu mishljenja a ne za uvlachenje u dupe istomishljenicima i protjerivanje svih koi imaju drugachije mishljenje. Kome to smeta neka umjesto postova na forumu pishe memoare i tako neche dolaziti do sukoba mishljenja. Druga moguchnost je da izmjenite pravilnik foruma i da sukob mishljenja postane nepozheljan, a uvijek me mozhete i banat. No dok mi se to ne uskrati imat chu svoje mishljenje i nitko me neche sprijechit da ga iznesem.
"Every truth passes through three stages before it is recognized.
First it is ridiculed.
Second, it is opposed.
Third, it is regarded as self-evident."
Arthur Schopenhauer
SHIVA
24-04-2007, 02:43 AM
@SHIVA
radis li ti nesto u svom zivotu osim filozofiranja? :confused:...
Samo nemoj da mi odgovoris u tvom stilu, nego real life odgovor...radim to i to ili ne radim
Zhivim od freelance dizajna (dtp, grafika) i bavim se glazbom od kad znam za sebe. Gitara od prvog dana do danas, klavijature dosta manje, panova frula eksperimentalno a produkcija el. glazbe intenzivno zadnje 4 godine. Da bi imao dovoljno vremena za hobi odluchio sam se na rizik freelance dizajnera.
Nadam se da ti je to dovoljno "real life".
Zasto svaka tema koje se dotaknes mora da ode u tri lepe?
Zasto ne mozes da jednom u svom zivotu das jednostavan i empirijski odgovor? ( neces me ubediti da sva ta skribomanije jeste tvoj empirijski dozivljaj...mada imam neki neodoljiv osecaj da ces mi dati nezaboravan odgovor na ovo pitanje)
Ovisi o tome shto ti smatrash nezaboravnim, a mene zanima shto tochno smatrash pod "empirijski" Obzirom da empirijski znachi "na temelju iskustva ili opservacije" sve shto sam do sada napisao i je na temelju moih iskustava i opservacije. Ako smatrash da to nie tochno molim te da mi ukazhesh na konkretan dio posta koi se temelji na ne-empirijskim opazhanjima. Kako je u pitanju interpretacija povijesti i sadashnjih okolnosti te glazbe koja je vrlo ezoterichan pojam ne mozhemo u laboratoriju testirati ni moja ni tvoja opazhanja i nema temelja da svoje mishljenje smatrash empirijskim a moje ne-empirijskim. Ili se varam?
Kako pored svog tog silnog znanja ne mozes da znas kada je dosta i kada treba da prekines?...vrlo je moguce da te tvoja "velicina" sprecava u tome.
Da mi je do velichine nastojao bi se uvlachiti u dupe vechini. No kao shto iz osobne perspektive mozhesh zakljuchiti ja uglavnom izazivam suprotan efekt kod ljudi. Dakle po tom scenariju sam vrlo glup i kontra produktivan. No ako sam glup onda bi moi komentari izazivali podsmijeh a ne revolt i osudu.
No razumijem da ponekad kod pojedinih postoi jaka potreba za diskreditiranjem mog mishljenja i da je dosta teshko neshto diskreditirati bez argumenata. To se uglavnom svodi na "shta ti uopche radish u zhivotu", "odakle ti pravo", "ne filozofiraj" i slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja ili konkretnih argumenata.
Onaj tko je zapocheo temu ne misli da palamudim, a nie ni jedini koi misli suprotno od tebe. Ako te moi komentari smaraju postoi na forumu i opcija "ignore list" pa odaberesh ignoriranje moih postova i od tog trena na tvom forumu ja vishe ne postoim. Osim toga... ne vidim zashto bi bash ti bio mjerodavan za procjenu shto je konstruktivno a shto ne. Da si to barem pokushao argumentirati uzeo bih tvoje mishljenje u obzir. Ovako nemam shto uzeti u obzir pa je funkcija "ignore" ko stvorena za ovaj problem.
SHIVA
24-04-2007, 02:58 AM
Mislim da je ovde vreme i da se ja JAVNO izvinim povodom iniciranja ovakve diskusije, koja je ionako bila off topic u odnosnu na temu
Buducnost Audio Tehnike, pa je zato verovatno i moderator LESHA prebacio ovamo...Molim vas, nemojte voditi raspravu na ovaj nacin, verovatno ste obojica u pravu, ali drugacije predstavljate stvari i probleme, izvinite obojica sto sam izazvao ovo...
Nemash se zashto isprichavati! Nisi ti izazvao raspravu. Ako je netko izazvao burnu reakciju to sam bez dvojbe ja. Ti s time nemash nikakve veze i apsurdno je da se ikome isprichavash!!!
Cjenim znak dobre volje i pokushaj da "presudish kraj utakmice" s nerjeshenim rezultatom, ali kad dvoje ljudi ima razlichita mishljenja minimalno jedan je u krivu, a lako moguche i oboje. U pravu je maksimalno jedan. Dvojica NIKAD! Rasprava ne sluzhi za dokazivanje tko je u pravu nego da argumentiranjem svi ustanovimo shto je najblizhe esenciji ili "istini" i svi steknemo zakljuchak ispravniji nego shto smo imali u startu. No ovdje rijetko tko raspravlja s tom namjerom, a argumenti su uglavnom misaona imenica. S druge strane tashtine rijetko fali.
Moritz
24-04-2007, 08:15 AM
Zhivim od freelance dizajna (dtp, grafika) i bavim se glazbom od kad znam za sebe. Gitara od prvog dana do danas, klavijature dosta manje, panova frula eksperimentalno a produkcija el. glazbe intenzivno zadnje 4 godine. Da bi imao dovoljno vremena za hobi odluchio sam se na rizik freelance dizajnera.
Nadam se da ti je to dovoljno "real life".
Konacno, da to je odgovor.
Ovisi o tome shto ti smatrash nezaboravnim, a mene zanima shto tochno smatrash pod "empirijski" Obzirom da empirijski znachi "na temelju iskustva ili opservacije" sve shto sam do sada napisao i je na temelju moih iskustava i opservacije. Ako smatrash da to nie tochno molim te da mi ukazhesh na konkretan dio posta koi se temelji na ne-empirijskim opazhanjima. Kako je u pitanju interpretacija povijesti i sadashnjih okolnosti te glazbe koja je vrlo ezoterichan pojam ne mozhemo u laboratoriju testirati ni moja ni tvoja opazhanja i nema temelja da svoje mishljenje smatrash empirijskim a moje ne-empirijskim. Ili se varam?
Ogovor je kao sto sam i ocekivao, nisi me izneverio ;)
Da mi je do velichine nastojao bi se uvlachiti u dupe vechini. No kao shto iz osobne perspektive mozhesh zakljuchiti ja uglavnom izazivam suprotan efekt kod ljudi. Dakle po tom scenariju sam vrlo glup i kontra produktivan. No ako sam glup onda bi moi komentari izazivali podsmijeh a ne revolt i osudu.
No razumijem da ponekad kod pojedinih postoi jaka potreba za diskreditiranjem mog mishljenja i da je dosta teshko neshto diskreditirati bez argumenata. To se uglavnom svodi na "shta ti uopche radish u zhivotu", "odakle ti pravo", "ne filozofiraj" i slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja ili konkretnih argumenata.
Obicno ljudi koji misle da su velicina ocekuju da im se drugi uvlace u dupe, moje empirijsko iskustvo, a sto se efekta tice tu si potpuno upravu...da li si se zapitao zasto izazivas takav efekat?
Ne, nisi glup ( bez patetike molim) - daleko od toga, opet iz mog empirijskog iskustva ekstremno glupi ljudi izazivaju bas to - revolt i osudu, jer ne vide uticaj svog karaktera i ponasanja na okolinu- tacnije misle da su oni jedini upravu i da svi ostali grese.
Agrumenti su vrlo cesto izneti protiv tvog stava i misljena, samo sto tvoja intelektualna arogancija ( nisam nasao bolji termin) ti ne dozvoljava da to i shvatis kao argument ( veoma cesto validan ). Vrlo cesto nastupas sa visine, sto se oseti u mnogim tvojim postovima..."slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja" uglavnom se tako i odnosis prema postovima koji se obracaju tebi.
Onaj tko je zapocheo temu ne misli da palamudim, a nie ni jedini koi misli suprotno od tebe. Ako te moi komentari smaraju postoi na forumu i opcija "ignore list" pa odaberesh ignoriranje moih postova i od tog trena na tvom forumu ja vishe ne postoim. Osim toga... ne vidim zashto bi bash ti bio mjerodavan za procjenu shto je konstruktivno a shto ne. Da si to barem pokushao argumentirati uzeo bih tvoje mishljenje u obzir. Ovako nemam shto uzeti u obzir pa je funkcija "ignore" ko stvorena za ovaj problem.
Tvoj prvi post na zadatu temu je dobar i skrz na mestu, cak se i slazem sa jednim delom tvog opazanja. PALAMUDJENJE se odnosi na ostatak izjava, delom je i Idekius kriv, ciji ce biti veci....da li neko misli suprotno od mene ili ne me ne interesuje, jer se ovde radi o razmeni misljenja a ne o dokazivanju intelektualnog snobizma i opet ciji je veci...otvori sebi forum ili temu na ovom forumu pa opleti po filozofiji stavovima, misljenjima...itd.
Zasto bih uradio ignore??...umes ti veoma lepo i koncizno da kazes tvoje stavove i misljenje samo kad hoces, mada ruku na srce podjednako odes i na ovu stranu zbog koje sada raspravljamo.
Nisam izneo moj stav na zadatu temu iz razloga sto nista mnogo drugacije nisam mogao reci od ljudi koji su vec nesto rekli, samo bi bila varijacija na temu na koju su mnogi - medju njima i ti ;) veoma lepo izneli svoja opazanja sa kojima se prilicno slazem, kada budem osetio da mi je misao i stav dovoljno sazreo da ga iznesem budu siguran da cu to i uraditi. Ovako , vise volim da cujem tudje misljenje bez da brzam sa mojim - cisto da bi i ja nesto rekao ( sindrom ), a u tome me cesto ometaju i iritraju postovi zbog kojeg smo i poceli ovu prepisku :banghead: .
Dakle, da li je ovo argumentovano? ili ces meni i ostatku ljudi koji se slazu sa mnom ( zamisli ima i takvih ) opet tvojom retorikom prosvetliti um i pokazati koliko smo daleko od univerzalne istine...iskreno se nadam se da neces ;)
Ziv bio.
[quote=SHIVA;153116]
Cjenim znak dobre volje i pokushaj da "presudish kraj utakmice" s nerjeshenim rezultatom, ali kad dvoje ljudi ima razlichita mishljenja minimalno jedan je u krivu, a lako moguche i oboje. U pravu je maksimalno jedan. Dvojica NIKAD! Rasprava ne sluzhi za dokazivanje tko je u pravu nego da argumentiranjem svi ustanovimo shto je najblizhe esenciji ili "istini" i svi steknemo zakljuchak ispravniji nego shto smo imali u startu.[quote]
E ovo je recimo POTPUNO pogresno u ovom i slicnim thread-ovima... zato sto ne pricamo o tome da li je Behringer dobar za produkciju ili da li u wc-u moze da se radi mix i mastering, vec je trebalo da se prica o buducnosti audio produkcije ili (kao sto je naslov ovog thread-a) sta je potrebno za bavljenje muzikom, a tu mogu svi biti u pravu ili ne, jer je to stvar iskljucivo licnog misljenja i licnog dozivljaja.
Glupo je raspravljati se ili cak svadjati oko ovih stvari. Svako ce naci neke primere da takve stvari opovrgne ili podrzi a i jedno i drugo ce biti u redu.
Zato mislim da ako dodje do sukoba misljenja, to ne znaci da treba da se raspravljamo do besvesti ko je u pravu a ko ne, vec treba svako da zadrzi svoje misljenje, a oni koji traze neki odgovor ce iz tih misljenja i razmisljanja izvuci neku pouku i tako formirati svoje misljenje koje ce opet biti samo njihovo.
Zato opusteno, ne mora niko da misli kao vi (mi, ja...), ili mogu svi da misle isto, vama (nama, meni...) to ne bi trebalo da bude bitno... bar ne u ovakvim thread-ovima.
SHIVA
24-04-2007, 10:45 AM
Konacno, da to je odgovor.
Ajde. To smo rjeshili :)
Ogovor je kao sto sam i ocekivao, nisi me izneverio ;)
Drago mi je da sam se odgovorom kvalificirao u kategoriju "nezaboravan", ali vjerojatno si previdio da mi nisi odgovorio (tj. pojasnio) pitanje empirijske kvalifikacije.
Obicno ljudi koji misle da su velicina ocekuju da im se drugi uvlace u dupe, moje empirijsko iskustvo, a sto se efekta tice tu si potpuno upravu...da li si se zapitao zasto izazivas takav efekat?
Ako sam svjestan efekta kojeg postizhem i chinjenice da otkad pishem na ovom forumi nie bilo niti jednog sluchaja kada mi se netko uvlachio u dupe (o vechini da i ne pricham) vrlo je vjerojatno da sam dobro razmislio o efektu i da znam zashto izazivam takav efekt.
Da se sluchajno negdje sretnemo u zhivo bilo bi ti sve puno jasnije. Ukratko spadam medju ljude koi smatraju da je ispravno svjesno stvoriti "problem", time izazvati "reakciju" i tako omoguchiti da se stvore i neka "rjeshenja". Kada vlada uniformitet nema nikakvih pomaka. Razvoj nastaje iskljuchivo kad za to postoi potreba a rjeshenja se nalaze samo za postojeche probleme. Dakle ukazivanjem na probleme koi chesto proizlaze iz chinjenice da vechina ljudi ima mishljenje vechine drugih ljudi i da se nitko ne sjecha odakle im to mishljenje ni zashto imaju bash takvo... vjerujem da razumijesh u chemu je problem. Nie poanta da netko prihvati moe mishljenje ali vechinom ljudi reagiraju tako da nakon ljutnje donekle preispitaju svoje stare stavove i donesu neke nove, vlastite zakljuchke. Sve je bolje od beskonachne repeticije kojoj se odavno izgubila svrha.
Ne, nisi glup ( bez patetike molim) - daleko od toga, opet iz mog empirijskog iskustva ekstremno glupi ljudi izazivaju bas to - revolt i osudu, jer ne vide uticaj svog karaktera i ponasanja na okolinu- tacnije misle da su oni jedini upravu i da svi ostali grese.
Sorry, ali svak onaj tko misli da je uvijek u pravu je time konstantno u krivu... i samim time mora da je glup. O utjecaju mog ponashanja sam odgovorio u proshlom odlomku, a karakter je neshto drugo. O mom karakteru ne vjerujem da znash puno jer smo limitirani na pisanje, no to i nie bitno. Ostaje chinjenica da savrsheno dobro znam kako utjechem na ljude i da me "imanje" nekakvog statusa i reputacije apsolutno ne zanima.
Agrumenti su vrlo cesto izneti protiv tvog stava i misljena, samo sto tvoja intelektualna arogancija (nisam nasao bolji termin) ti ne dozvoljava da to i shvatis kao argument ( veoma cesto validan ). Vrlo cesto nastupas sa visine, sto se oseti u mnogim tvojim postovima..."slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja" uglavnom se tako i odnosis prema postovima koji se obracaju tebi.
Iako ovo samo po sebi nie argument (zamolio sam te da dash primjer kako ne bismo prichali napamet, opchenito i samim time u besvjest) ovo vech mogu uzeti u obzir. Pripazit chu da ne ignoriram validne argumente jer je uvijek moguche da se i to desi. Ja sam sklon pogreshkama kao i svi drugi.
Slichne fraze "shiroke potroshnje" bez specifichnog znachenja su nepotrebno komplicirana sintaksa ekvivalentna kritikama "ne filozofiraj" i ostalim frazama s koima me se chesto konfrontira. Mozhesh to shvatiti i kao obrachanje s visoka jednako kao shto i ja mogu tako shvatiti vashe komentare. "Visina" s koje dolaze je otprilike jednaka. Ja to radije vidim kao prirodnu ljudsku reakciju na sukob mishljenja koi (sasvim ljudski) chesto pogadja barem jednu stranu. Mogu ti dati i primjer kako bi ti se obratio s visoka, ali vjerujem da si mozhesh to i zamisliti. U svakom sluchaju u stanju sam iznervirati ljude puno efikasnije nego shto to postizhem sa nepotrebmo kompliciranim sintaksama bez ikakvog znachenja, ali mi to doista nie cilj.
Tvoj prvi post na zadatu temu je dobar i skrz na mestu, cak se i slazem sa jednim delom tvog opazanja. PALAMUDJENJE se odnosi na ostatak izjava, delom je i Idekius kriv, ciji ce biti veci....da li neko misli suprotno od mene ili ne me ne interesuje, jer se ovde radi o razmeni misljenja a ne o dokazivanju intelektualnog snobizma i opet ciji je veci...
Nadam se da ti nakon ovih odgovora ovo vishe ne izgleda kao intelektualni snobizam. Ako josh uvijek mislish tako ja sam se voljan s time pomiriti. Puno bolje objashnjenje chu ti teshko dati, a i zbilja mi ne smeta da imash bilo kakvo mishljenje o meni, moim ciljevima, karakteru i filozofiji. Vechina ionako misli poput tebe ili chak i gore. Rijetki imaju i hrabrosti raspravljati kao ti, a to cjenim vishe od suglasnosti. Da se svi slazhemo vladao bi uniformitet i postali bismo robotizirani, a tada ne bi bilo ni glazbe.
Zasto bih uradio ignore??...umes ti veoma lepo i koncizno da kazes tvoje stavove i misljenje samo kad hoces, mada ruku na srce podjednako odes i na ovu stranu zbog koje sada raspravljamo.
Pa kad sugerirash da bih trebao prestati pisati ja te podsjetim da ima i ignore funkcija. To za posljedicu ima da napishesh malo argumentiraniji post i unatoch tvojoj predrasudi da ja ignoriram argumente ipak stignemo do djelomichnog razumijevanja, bolje se upoznamo i imamo jedan topic koi nie puka varijacija na temu SSL stolova i kompresora.
kada budem osetio da mi je misao i stav dovoljno sazreo da ga iznesem budu siguran da cu to i uraditi. Ovako , vise volim da cujem tudje misljenje bez da brzam sa mojim.
Vechina ljudi funkcionira tako jer smatraju da bi u protivnom ugrozili svoj identitet, integritet, dostojanstvo, reputaciju itd. Zapravo to je tochna pretpostavka ali i najvecha podvala svih vremena. Ja nisam ni identitet ni integritet. Ja sam osoba ISTA kao i svi drugi i jedino shto me razlikuje su moja iskustva. Svako drugachije mishljenje je apsolutna fikcija i samim time opterechivanje oko identiteta je uzaludno i dovodi zajednice u glup fenomen gdje svi medjusobno njeguju "internet identitete" kako bi barem u cyber life-u imali status koi im se svidja i kojeg netko poshtuje. U konachnici se ljudi toliko zanesu projekcijom virtualnog identiteta da chesto zaborave da je to samo projekcija na platnu i da im zhivot prolazi pred nosom.
"Experience is not what happens to you. It is what you do with what happens to you."
Aldous Huxley
Dakle, da li je ovo argumentovano? ili ces meni i ostatku ljudi koji se slazu sa mnom ( zamisli ima i takvih ) opet tvojom retorikom prosvetliti um i pokazati koliko smo daleko od univerzalne istine...iskreno se nadam se da neces ;)
Ziv bio.
Uvijek mi je teshko procjenjivati sebe. Reci ti meni shta ti se chini i koliko smo daleko od univerzalne istine ;)
Moritz
24-04-2007, 11:57 AM
Radosno cu prihvatiti da smo se ipak na kraju svega razumeli :), evidentno ja da svako ima svoja stanovista u koja veruje i koja brani, za neke stvari smo govorili u sustini isto ali dovoljnio razlicito da se ne razumemo ( verujem da znas sta hocu da kazem), dok za ostale stvari i dalje branimo svoja ubedjenja sto je po meni sasvim ok i pozeljno.
Da ovog puta ne budem ja krivac za skretanje sa teme, licno s moje strane proglasavam medjusobnu ( izmedju tebe i mene) diskusiju zavrsenom...kako verujem sa pozitivnim ishodom ;) .
Nadam se da nismo mnogo iznervirali ljude na forumu :).
Da odgovorim na temu - potrebna je volja i vera u to sto radis (posvecenost), a pre svega potreba za muzikom kao duhovnom hranom a ne kao sredstvo za prezivljavanje ( citaj - zarada novca) kao sustinom bavljenja muzikom.
markoff
24-04-2007, 12:01 PM
Ja bih u potpunosti podr?ao ?ivu . On je jednostavno primer onih vi?ih ljudi, koji se u svetu danas mogu prebrojati na prste , koji imaju vrhunska stremljenja u ?ivotu , oni koji od ?ivota ne očekuju već ?ivot to tra?i od njih . Da bi se uop?te razumeli takvi ljudi ,jednom rečju mora se biti sa one strane ?ivota .
Sviđa mi se njegov nihilstički ili čak vi?e anti - hedonistički pristup u razmi?ljanju , ?to nikako ne znači da se i kompletno sla?em sa njegovim stavovima . Ali , bez obzira na sve to , staću na njegovu stranu , jer brani onu ?ivotnu filozofiju i razmi?ljanje kakvo danas na?e delta - agrokor kobasičarsko dru?tvo ne mo?e da spozna iako je milimetrima blizu njega .
Priča se ovde o bogatstvu i novcu , sasvim relativnim pojmovima , koji sa nekim stvarima nikako ne idu zajedno . Bogati ljudi su oni koji to zaista jesu i oni koji se prave takvi . Velikim ljudima novac nije doneo ime već samo njihov rad i delo . Čovek sebi krči put na dva načina . Ili je istinski genije ili je pokvrenjak .
Danas je pokvarenost , jedna op?tost koja se nadvila nad na?im svetom ,oruđe osrednjih ljudi ,kojih ima u izobilju i takvi se svakim danam sve vi?e regrutuju u stvarnost . Za uspeh u ?ivotu ne mora značiti da čak i bude? po?ten , uzmi čak i novac ako će? njim brisati bu** i lo?iti vatru deci . Danas biti bogat i debeo nije ni greh , ako te takvim naprave drugi .
Ljude poput ?ive mo?ete kritikovati , kinjiti , omalova?avati , mrzeti ali takvi ljudi obično na istraju i postaju ono ?to zovemo imenom , jer znaju da razumeju ?ivot i prilike koje ?ivot stvara svakim trenutkom . Darovit muzičar uvek će znati ?ta da ka?e o svom osećanju ili bilo čemu drugom , jer ima one vrednosti koje od muzike ne prave kobasicu , a od umetnosti ćeten halvu .
Dakle , to mogu samo geniji ?ivota , a ne njegovi pokvarenjaci .
milos
24-04-2007, 12:31 PM
Ne znam,ne mogu da tvrdim da je Shiva visi covek i genijalna licnost jer ga ne poznajem dovoljno - mogu da ga upoznam i spoznam samo kroz njegovu muziku :cool: Zamisli da je J.S. Bach visio po forumu i pisao kilometarske postove o gde se raspravlja sa svojim kolegom forumasem :rotfl: :rotfl: :D
Kad se Shiva pojavi sa fenomenalnim albumom,znacemo da smo imali genija na forumu :)
DaBear
24-04-2007, 12:57 PM
kakve filozofije!!
svako je u pravu po malo!
neka se svi bave muzikom! Na milion mrmota koji nemaju veze sa zivotom, pojavice se jedan koji ima dobre ideje i sprovesce ih u realizaciju sa ili bez opreme!!
Ja u principu znam mnogo ljudi ali niko od njih nije muzicki genije! Svi se snalaze, teskim radom, dovijanjem, loznjavom, laganjem (ponekad)...cinjenica je da i ako slazes da bi dobio neki posao, ako ga ne uradis dobro - nema ti pomoci!! U lazi su kratke noge!
neko se snadje bolje, neko gore, neko se ne snadje uopste - znam ih puno koji bolje sviraju od mene mozda, ali nisu daleko stigli...(ima ih jako puno, jer ja u stvari i neznam da sviram, kad bolje razmislim!!!)
ili bolje snimaju / miksaju od mene, pa isto! Ima tu mnogo faktora koji svi treba da se poredjaju jedan iza drugoga, da bi sve leglo i proradilo !!
svi oni koji sklepaju 2 bas linije i 2 loopa, nece daleko stici, koliko god kukali na klanove, opremu, veze i vezice, trziste itd...ako nema vrednosti - nema pomoci!
dobre stvari isplivaju same od sebe - pa I TAD TREBA DA SE POTREFI DA SI NA PRAVOM MESTU U PRAVO VREME....
PREMA TOME - ZA MUZIKU SU DOBRE I DROMBULJE I KAZOO I MAC G5 I KUTIJA SIBICA..I SVI TREBA DA SVIRAJU!
Pa koga bi pljuvali ako su svi dobri,,he,he.:rolleyes:
Ljudi, svirajte, snimajte pa okačite ne?to ako vam je cilj utrka.:)
Sve vi?e ovdje filozofije idu unedogled, kao da smo u staroj Grčkoj na trgu gdje se sukobljavaju mudraci koji pričaju... o ničemu.
Tijekom dosta godina sam upoznao da oni koji najvi?e razglabaju o umjetnosti, smislu svega toga i slično, tehnici sviranja, opremi, u stvari jedva znaju sklopiti neku pjesmu ili jedva znaju dr?ati instrument. Najče?će zavr?e ko novinari kritičari.:)
Stvar je da sve to radite za sebe, za zabavu ili utjehu, korist... ?to već.
To mo?e biti emocionalna utjeha, a li to isto tako mo?e biti i vlastita novčana korist.
Meni je potpuno svejedno, dali je pjesma nastala da bi netko zaradio ili je to super umjetnicko djelo ako mi je pjesma zanimljiva.
Uostalom i tu komercijalu treba odnegdje izvući iz sebe, makar nesvjesno, neće s neba pasti.:)
Razglabati na topicima o potrebi perfekcionizma, o umjetnosti, o ovome onome...
Umjetnost je subjektivan pojam. ?to je nekome super djelo, drugome je sranje.
Ja ću ubaciti Mozarta u cd player i izvaditi nakon 5 minuta. Mozart me jednostavno ne zanima.
Eto, mo?da je godinama dana skladao jedno djelo.
Ipak ja cu radije ubaciti Nirvanu, koju čak i ne slu?am, ali se nađe pokoja meni dobra stvar. I to ona stvar koja je od 2-3 akorda i urađena za par sati.
I eto, netko će reći da sam budala, a uzeo sam prvi instrument u ruke prije nego se dio foruma rodio.
Hoću reći da je sve stvar u emociji. Nirvana me pogodila, Mozart nije.
Nije stvar u klasici. Jedan Wagner će me zainteresirati.
Ali neću ja sad razglabati da je jedan Mozart remek djelo, glazbeno čudo, ako mi je pjesma od jednog Vuca dra?a i slu?ljivija nego to.
Objektivno gledajući, nesumnjiva je Mozartova vrijednost na svim poljima... ali ?to je u biti vrijednost glazbe? Aranzman, tehnika?
Objektivno me ne zanima. Zanima me utjecaj te pjesme na mene. Ostalo je nebitno.
Je li vam dra?i osjećaj da vas netko samo voli, ili vam je va?nije da vam kupuje poklone, vodi svijetom, obasipa komplimentima, a u biti ne osjećate preveliku ljubav?
Oko posmatrača bi reklo da je ovaj drugi slučaj, prava ljubav jer je savr?ena u pona?anju, darivanju i ophođenju.
Ali vi to eto ne osjećate i zamijenili bi je za jednostavnu ljubav.
Po meni je vrijednost da prenese emocije slu?atelju i izazove u njemu neke. Pa makar to bila dva tona. To nema kriterija ni mjere, to ovisi samo o pojedincu.
Htio tu netko ili ne, jedan turbo folk narodnjak prenese nekoj osobi emocije koje joj ?ivot znače a ista ta osoba će na neko 10 minutno elektronsko djelo imati potrebu ići na wc.
I obrnuto.
Gledati svijet prema sebi i svojim ukusima je prilično nepravedno i ne dr?i nikakvu vodu. Isto tako, čini dru?tvi koje to radi popriličnim snobovima i egoistima.
Tzv. elitom, u bilo kojem smislu. Samoprozvanom elitom.:)
Ovdje vas 200 pljuje po narodnjacima, ja ću vas odvesti na svoj forum gdje sam ja administrator i gdje će 500 ljudi pljuvati po svemu ?to vi radite , govoreći da je to smeće a ne umjetnost. Svrstati će vas na istu razinu s narodnjacima.
Isto tako ćete vi pljuvati po tome ?to većina tih ljudi slu?a, govoreći da je to buka i deranje.
S godinama provedenim po forumima, pogotovo ovakvog tipa, shvatio sam samo jedno: svirajte ?to hoćete, slu?ajte ?to hoćete, kupujte ?to hoćete, samo dok vas to čini veselima i sretnima.
I ne omalova?avajte ono ?to druge čini sretnima. Jer to vi?e govori o vama samima.
Manite se filozofije. Ma koliko tu neki filozofirali o dubljem značenju svega toga, svom odricanju ili strasti... njihova djela su mi na istoj razini teenagera koje sam čuo u tom stilu i koji to sve rade iz zajebancije.:)
Znači, nikoga nije briga koliko ste vi truda ulo?ili u to, dali ste vi perfekcionist koji je to skladao godinama, da li ste vi virtuoz u biti, dali je to snimano na opremi od 10 000 000$... bitno je samo hoće li se njemu ta pjesma svidjeti ili ne.:)
Mo?e mu se svidjeti vi?e pjesma koju je netko napravio iz zajebancije za 5 minuta u istom stilu.:)
Na kraju krajeva, mo?da zvuči grubo, shvatite da su svi profesionalni glazbenici, u biti samo zabavljači. A zabavljači ovise o reakcijama ljudi a ne o vlastitim porivima i te?njama.
To vam nosi kruh na stol. Koliko dobro uspijete zabaviti nekoga, na ovaj ili onaj način.
;) :)
silicon science
24-04-2007, 07:13 PM
Ja bih u potpunosti podržao Šivu . On je jednostavno primer onih viših ljudi, koji se u svetu danas mogu prebrojati na prste , koji imaju vrhunska stremljenja u životu , oni koji od života ne očekuju već život to traži od njih . Da bi se uopšte razumeli takvi ljudi ,jednom rečju mora se biti sa one strane života .
Sviđa mi se njegov nihilstički ili čak više anti - hedonistički pristup u razmišljanju , što nikako ne znači da se i kompletno slažem sa njegovim stavovima . Ali , bez obzira na sve to , staću na njegovu stranu , jer brani onu životnu filozofiju i razmišljanje kakvo danas naše delta - agrokor kobasičarsko društvo ne može da spozna iako je milimetrima blizu njega .
Priča se ovde o bogatstvu i novcu , sasvim relativnim pojmovima , koji sa nekim stvarima nikako ne idu zajedno . Bogati ljudi su oni koji to zaista jesu i oni koji se prave takvi . Velikim ljudima novac nije doneo ime već samo njihov rad i delo . Čovek sebi krči put na dva načina . Ili je istinski genije ili je pokvrenjak .
Danas je pokvarenost , jedna opštost koja se nadvila nad našim svetom ,oruđe osrednjih ljudi ,kojih ima u izobilju i takvi se svakim danam sve više regrutuju u stvarnost . Za uspeh u životu ne mora značiti da čak i budeš pošten , uzmi čak i novac ako ćeš njim brisati bu** i ložiti vatru deci . Danas biti bogat i debeo nije ni greh , ako te takvim naprave drugi .
Ljude poput Šive možete kritikovati , kinjiti , omalovažavati , mrzeti ali takvi ljudi obično na istraju i postaju ono što zovemo imenom , jer znaju da razumeju život i prilike koje život stvara svakim trenutkom . Darovit muzičar uvek će znati šta da kaže o svom osećanju ili bilo čemu drugom , jer ima one vrednosti koje od muzike ne prave kobasicu , a od umetnosti ćeten halvu .
Dakle , to mogu samo geniji života , a ne njegovi pokvarenjaci .
This is the begining of the beautiful friendship:rotfl: :rotfl: :rotfl:
ANITA
24-04-2007, 08:10 PM
Wow, koja rasprava!!
Ne znam koga bi izdvojila... uživala sam u dijalogu dekija i shive.. pa i moritza i shive. Ma mrak! :)
ANITA
24-04-2007, 08:21 PM
Da me pogrešno ne shvatite, ne volim kad se netko uzrujava, ali u mojem trenutno intelektualno ispraznom životu, uživam u gledanju intelektualnih rasprava, igre riječi... i sl.
SumAnuT
25-04-2007, 12:39 AM
Treba ograniciti broj karaktera u jednoj poruci :)
Zapletoste se, a istina je kao i uvek negde izmedju.
Kako ja vidim stvari do problema je doslo kada je SHIVA, koji voli da pravi muziku, a dizajn mu je izvor prihoda, osudio Idekiusa, koji takodje voli da pravi muziku, a muzika mu je ujedno i izvor prihoda, da ovaj drugi ne voli muziku vec to radi samo radi prihoda, tj. nije ga ovaj osudio vec je ovaj drugi to tako shvatio.
Idekius ce se baviti muzikom sve i da nema leba da jede, ali ovde nije bila tema muzika kao hobi, vec muzika kao izvor prihoda.
Sam SHIVA je rekao u jednom postu, da sve pravi od pocetka i da ne koristi gotove loopove ili druge stvari jer uziva u tome sto radi i to je super pristup, ali kada DaBearu dodju u studio i kazu treba nam numera za 3 dana, on ne moze da potrosi dva sata praveci hihat :)
I ko je sada mass producent? :)
Svi na ovom forumu valjda volimo da slusamo i pravimo muziku, bilo to slaganje lupova, sviranje violine, zvizdanje ili lupkanje po stomaku, ali ova rasprava je cini mi se otvorena da bi ljudi ovde raspravljali o muzici kao izvoru zarade. Da ste razgranicili ove dve stvari, verujem da biste svima ustedili vremena i truda, a i zivaca, ali bi sa druge strane bili uskraceni za jednu interesantnu prepisku.
Hocu da kazem, ukratko, da to sto Idekius radi muziku za pare, ne znaci da u slobodno vreme ne radi neku svoju muziku sa istom ljubavlju i paznjom kao SHIVA, i obrnuto.
Dosta sam cuo o elektronici, i ja sam koji je pravim se slazem da ima mali milion sranja koja izlaze svaki dan. Ima mnogo i onoga sto rece neko, mislim da je SHIVA, da ljudi sami spuste standard, da bi mogli da se uguraju iznad njega, pa pricaju i za nesto sto je ocigledno sranje da valja, zato sto oni prave nesto slicno.
Ipak, ja u elektronici moram da znam svaki program i vst, moram da budem producent, snimatelj, aranzer, da stvorim kick koji mi odgovara, da napravim patch za bass, da napravim sve synthove, atmosfere, prelaze ... pa sta ako pored svega toga sto pokusavam da uradim odjednom uzmem jedan loop ili atmosferu koja mi se uklapa u pesmu?
Niste vi ljuti na ove klince sto cukaju na kompovima, niti su oni (mi? :) )nista krivi, vi ste ljuti na sistem koji je spustio vrednost svemu sem jeftinoj zabavi i sad vam je kriv svak ko ne razume zasto to ne treba tako da bude .. e pa wellcome to the club!
slowstar
25-04-2007, 12:45 AM
Niste vi ljuti na ove klince sto cukaju na kompovima, niti su oni (mi? :) )nista krivi, vi ste ljuti na sistem koji je spustio vrednost svemu sem jeftinoj zabavi i sad vam je kriv svak ko ne razume zasto to ne treba tako da bude .. e pa wellcome to the club!
Ovde ima direktne a i skrivene istine, verovatno cak i vise nego sto autor ovih rechi (sumanut) i predpostavlja....
Alal vera na dosta jasnoj sublimaciji!!!
SHIVA
25-04-2007, 02:30 AM
This is the begining of the beautiful friendship
Svakako.
Kad neshto dobro napravish - to je zato jer si pametan.
Kad ti ne ispadne dobro - jednostavno nisi imao sreche.
Kad drugi naprave neshto dobro - opet su drugi imali sreche.
Kad drugi neshto zajebu - osjechash se gotovo kao da si ti neshto dobro napravio.
Kad se netko slozhi s tobom - to je zato shto si u pravu.
Kad se netko slozhi s nekim drugim - to je "begining of the beautiful friendship"
Slobodno dopuni ako sam neshto izostavio :D
silicon science
25-04-2007, 11:40 AM
Svakako.
Kad neshto dobro napravish - to je zato jer si pametan.
Kad ti ne ispadne dobro - jednostavno nisi imao sreche.
Kad drugi naprave neshto dobro - opet su drugi imali sreche.
Kad drugi neshto zajebu - osjechash se gotovo kao da si ti neshto dobro napravio.
Kad se netko slozhi s tobom - to je zato shto si u pravu.
Kad se netko slozhi s nekim drugim - to je "begining of the beautiful friendship"
Slobodno dopuni ako sam neshto izostavio :D
"Ono" je malo vise od slaganja s nekim drugim. Mozda pokusava nesto da ti kaze;)
SHIVA
25-04-2007, 01:25 PM
Kad napishesh "slazhem se" to ne znachi nuzhno da se slazhesh zato shto razumijesh. Onda ljudi obichno objasne zashto i s chime tochno se slazhu kako bi se razlikovali od onih koi nijemo klimaju glavom i slazhu se gotovo uvijek s vechinom.
silicon science
25-04-2007, 01:36 PM
Kad napishesh "slazhem se" to ne znachi nuzhno da se slazhesh zato shto razumijesh. Onda ljudi obichno objasne zashto i s chime tochno se slazhu kako bi se razlikovali od onih koi nijemo klimaju glavom i slazhu se gotovo uvijek s vechinom.
Ma on je lepo objasnio zasto se slaze, ja aludiram na "ono izmedju redova";)
Neosporno je da je on tvoj obozavatelj, sto je malo vise od slaganja sa necim:D
SHIVA
25-04-2007, 01:47 PM
Ma bitno da je tebi to zapelo za oko i da imash potrebu to prokomentirat. Sasvim sigurno bi isti takav komentar uputio i svom obozhavatelju da se nekim chudom takav i pojavi, zar ne? :D
SHIVA
25-04-2007, 01:55 PM
btw: obozhavamo ono shto nas impresionira ali to ne razumijemo. Kao smo impresionirani i razumijemo chime smo impresionirani onda to postaje poshtovanje. Pokushaj da poshtovanje "prekrstish" u obozhavanje govori neshto sam po sebi ;)
balthazaar
25-04-2007, 02:16 PM
ha ha ha!
raspravljate se bez mene:banghead: :banghead: :banghead:
a niko da me obavjesti na p.m.
nikad vam to neću oprostiti:p :p :p :D ;) ;)
nego, Baltazar u ovoj čorbi neće biti zaprška jer sam donekle "razapet" izmedju Šive i Ideikusa!
zato ću pričati o nečemu izmedju
Ja sam inače, već sam negdje pominjao, igrom slučaja, student filozofije i muzikom se bavim iz hobija tj. iz čiste ljubavi i strasti ! Apsolutno se sažem sa onima koji tvde da se za bavljenje muzikom mora znati barem nešto o muzici! Ja sam prilično atipičan primjer, ali mislim da bih mogao biti i dobar primjer za nas mladje! Naime, spoznao sam da se MORA znati nešto o muzici i principima muzike da bi se uopšte moglo nešto pričati, tako ja sa 20 godina uzimam da učim da sviram i da učim teoriju muzike. Gotovo je ne moguće "slagati" muziku bez osnovnog znanja! Moram reći da oni koji vjeruju da to mogu-precjenjuju sebe, kao što sam ja radio dok se nisam "osvjestio" i da i sami ne čuju gomilu falševa koju "slože". Da bi radio ozbiljno muziku bez i malo "teorije", moraš baš da si bogom dan, ali takvi su opet virtouzi na nekom instrumentu koji sviraju po "osjećaju" a ne slagači loopova!
Mi obični smrtnici (usudiću se da govorim u množini) moramo da vježbamo i da učimo. Jedan je Mocart, wunderkid! Koji je kao što znate, kao klinac čim je uzeo da svira odsvirao melodiju perfektno bez i malo vježbanja! Kako !?---To su već neke druge stvari koje prevazilaze okvire ovog foruma i ove diskusije...i ne bih sad baš ulazio u to...
Medjtim , bez uvrede bilo kome , najlakše je slagati na kompu i reći za sebe da si "wunderkid" koji je bogom dat za ta slaganja! Što se mene tiče ja sam to prelomio i priznao sebi da moram da učim , kao što su i veći od mene morali da uče! takodje, sad neću izigravati neku lažnu skromnost i reći ću da sam za ove 2-3 godine od kad učim i samog sebe iznenadio! Naučio sam kako da sagradim gotovo svaki akord , naučio sam šta bi bilo smisleno da ide uz taj i posle toga akorda, znam da sviram (na klaviru i gitari) gotovo svaku skalu i modus. Što se tiče samog sviranja, jasno je da sam da daleko od nekog majstora, ali sam vrlo blizu nekom osrednjem tezgarošu;) ;) što me naravno neće zadovoljiti!!!
Ovo ne pričam zbog toga da bih se hvalio mojom sposobnošću da učim nove stvari i da bih se pohvalio svojim "talentom", već zbog toga da nikad nije kasno početi da se uči samo ako čovjek ima dovoljno ljubavi i istrajnosti! Uopšte nemam kompleksa što sam ovako kasno počeo da učim da sviram , naprotiv, ponosan sam na to što sam shvatio da ne znam i da treba da naučim ako želim da to što slažem na računaru liči na muziku!!! Ih! kako se lako primjeti to kad slušaš nečiju "slagalicu"!!!
A sve ovo pričam zato jer je upravo to ono što treba da se radi i da je to jedino prihvatljiva budućnost muzike. To da mladi ne zapostavljaju sviranje i učenje slijepim vjerovanjem u sebe, koje, iskreno, i nema baš neki jak temelj ni oslonac! Budućnost je u spajanju "starog" i "novog". Nikuda ne vode klinci koji klikću po kompjuteru a ne znaju da odsviraju "tike-tike-takčke" ili "durmitor"!!!
a što se tiče ovo priče muzika-umjetnost- pare.... ja sam već u više navrata govorio o tome i ne bih sad da se ponavljam i da smaram
medjutim stvarno bih vas zamolio da pogledate ovo...ovo je jedno malo umjetničko djelo koje će reći PUNO toga upravo na ovo temu
http://www.youtube.com/watch?v=saU-Bl0feSs
p.s.
sa šivom ne bih ulazio u bilo kakve diskusije...
zamolio bih one što ove šivine priče nazivaju filozofijom ne vrijdedaju mene i moju "profesiju" :))) (Šiva, šalim se, nemoj ti da se nadješ uvrijedjen, ti znaš da je tebe u suštini gotivim). Šiva kaže dosta toga zanimljivog i korisnog, ali njegova priča se temelji u nekom porivu za kontriranjem i ne bih se u usudio da ulazim u neki ozbiljan razgovor sa njim, jer bi to bilo samo trošenje energije! Često primjećujem da zalazi u stvari o kojima ne zna dovoljno, a koje ja (na žalost ili sreću :) moram da "znam"...ali ne bih sad da "opali" po psihoanalizi i po meni:==)))
peace
silicon science
25-04-2007, 02:21 PM
btw: obozhavamo ono shto nas impresionira ali to ne razumijemo. Kao smo impresionirani i razumijemo chime smo impresionirani onda to postaje poshtovanje. Pokushaj da poshtovanje "prekrstish" u obozhavanje govori neshto sam po sebi ;)
Opet kontradikcija. Pricas kako su svi razlichiti a postovi su ti univerzalni tj. pricas kako "smo" ili ti "svi" i bla bla bla. Ti po potrebi izvodis definicije tj. kako ti kad odgovara. Ponekad smo svi isti a ponekad svi razliciti. Odluci se za jednu varijantu:cool:
I jos nesto: vise od polovine tvojih postova cine citati velikih i malih filozofa i iz toga se vidi da si obrazovan i nacitan. Ali to su tudje misli a ne tvoje. Mene zanima shta ti mislih.
SHIVA
25-04-2007, 03:53 PM
Svi smo u osnovi isti, a razlikuju nas iskustva. Iskustvo nie ono shto ti se desilo vech ono shto si ti uchinio s onim shto ti se desilo. Ako mozhesh, shvatit chesh.
Na pochetku topica sam napisao dosta dug post u kojem nema niti jednog citata, zar ne? Dakle to je moje mishljenje o ovoj temi. Ja obichno prvo iznesem svoje mishljenje a kasnije u "obrani" posegnem i za citatima. Dakle (barem u ovoj temi) tvoja primjedba ne stoji!
Neovisno o tome citati nisu nuzhno tudje misli. To su male univerzalne istine koje su drugi formulirali daleko bolje nego shto bih ja ikada mogao. Budesh li se ikada odvazhio chitati neshto kalibra Marshall McLuhan-a primjetit chesh da ogroman dio teksta otpada na citate, i to ne kratkih misli vech ponegdje i chitavih odlomaka. To nie zato shto McLuhan nie imao svoih misli... dapache. Izraz "globalno selo" je njegov "izum" i chovjek je 50-ih godina proshlog stoljecha predvidio globalne elektronske medije, mala kuchna rachunala i prilichno jezivo opisao svijet u kojem danas zhivimo iako je umro tokom 60-ih godina dok je svijet josh izgledao jako drugachije. Dakle citati ujedno sluzhe kao referenca tj. svatko mozhe sam prochitati neshto od autora kojeg netko citira i tako lakshe razumijeti mishljenje onoga koi je koristio citat. To shto mnogi nikad ne osjete potrebu prochitati nishta od takve literature... to ne znachi da citati nemaju vrlo praktichnu vrijednost.
SHIVA
25-04-2007, 05:47 PM
nego, Baltazar u ovoj čorbi neće biti zaprška jer sam donekle "razapet" izmedju Šive i Ideikusa!
zato ću pričati o nečemu izmedju
Iz ovog bi se zakljuchilo da studiranjem filozofije dobijamo - diplomate :D
Kad malo razmislish filozof i diplomat su gotovo kao crno i bijelo... nicheg zajednichkog u ta dva "zanimanja".
sa šivom ne bih ulazio u bilo kakve diskusije...
zamolio bih one što ove šivine priče nazivaju filozofijom ne vrijdedaju mene i moju "profesiju" :))) (Šiva, šalim se, nemoj ti da se nadješ uvrijedjen, ti znaš da je tebe u suštini gotivim).
Zashto te to vrijedja? Zashto uopche smatrash da obrazovanjem mozhesh postati filozof? Filozofija se ne mozhe nauchiti... to se zhivi. Daleko od toga da ja sebe smatram filozofom, ali neki od vodechih filozofa danashnjice su zapravo dogmatici a ne filozofi. Takvi predaju na high-tech fakultetima u Engleskoj i USA i boim se da studiranje filozofije stvara sve samo ne osobe sklone filozofskom pristupu.
Npr. mnogi filozofi spominju "problem" slobodne volje. Sa filozofske strane taj problem uopche ne postoi. Determinizam nie moguch iz nashe perspektive. Ako odesh u restoran i ne naruchish nishta... i to je izbor. Mogao si naruchiti. Slobodna volja apsolutno nema nikakvih "problema" i osudjeni smo na nju. Jednom je netko pitao, "da se sutra dokazhe determinizam da li bi ga prihvatio?" Drugim rijechima da li bih izabrao prihvatiti da ne postoi izbor :D.
E sad... takvi ljudi imaju P.h.d iz filozofije pa ti vidi. Uostalom pogledaj ovu raspravu dva VRLO priznata filozofa pa mi reci da to ima ikakve veze s filozofijom:
http://video.google.com/videoplay?docid=-3133438412578691486&q=philosophy+duration%3Along
Intuicija njegovana kulturom, sve svjesne funkcije definirane mozhdanim procesima, snimanjem mozhdanih procesa mozhemo znati SVE o svjesti onoga chije se funkcije mjere, znamo vishe o drugima nego o sebi...??? Kakve ovo ima veze sa filozofijom i sa zdravim razumom uopche?
Šiva kaže dosta toga zanimljivog i korisnog, ali njegova priča se temelji u nekom porivu za kontriranjem i ne bih se u usudio da ulazim u neki ozbiljan razgovor sa njim, jer bi to bilo samo trošenje energije! Često primjećujem da zalazi u stvari o kojima ne zna dovoljno, a koje ja (na žalost ili sreću :) moram da "znam"...ali ne bih sad da "opali" po psihoanalizi i po meni:==)))
peace
Opet (losha) diplomacija. Ti ne bi ulazio u raspravu ali bi sugerirao da chesto zalazim tamo gdje ne znam dovoljno, ali opet ne bi to i argumentirao jer bi to bilo troshenje energije. Bolje da potroshish energiju pishuchi post u kojem nechemo nishta raspraviti, ali u kojem svejedno sugerirash da netko nie dovoljno upuchen. Ispravi me ako sam neshto krivo shvatio, ali ovako prichaju ljudi koi rade u Public Relations. Filozof apsolutno ne raspravlja ovako, no to samo dodatno potvrdjuje zakljuchak da edukacijom (sistem kazhnjavanja i nagrade zasnovan na repeticiji) ne mozhesh stvoriti filozofe.
btw: zashto se svi toliko boje psihoanalize (iako to shto ja radim nie psihoanaliza vech obichno kritichko razmishljanje sa relativno dobrim poznavanjem "obrazaca ponashanja")? Vishe vas plashi shto je u vashoj glavi nego bilo shto drugo na ovom svijetu. Ne djeluje li to kao dosta losh model funkcioniranja? Dok ne razumijemo sebe ne mozhemo nishta drugo razumijeti.
ANITA
25-04-2007, 06:39 PM
:) Zanimljiva je stvar kako zna? da je ti?ina ono ?to ti je potrebno za pravi rast, a sva stremljenja ka tome ustvari stvaraju brz, analitičan i precizan um koji će savr?eno objasniti za?to ne?to treba/ne treba biti/činiti u onom djeliću sekunde u kojem ne uspjeva vidjeti sebe radi slu?enja svijetu putem vlastitih analiza čije je postojanje opravdano obja?njenjem - za?to je iznimka dokaz pravila kojeg treba slijediti kako ne bi bio podlo?an analizi.
balthazaar
25-04-2007, 07:21 PM
pa upravo je to to Šiva! Ja ovdje ne dolazim da raspravljam kao "filozof" . Stara je istina da neko ko proučava, iliti, studira filozofiju uopšte ne mora da bude filozof. Znam ja to dobro Šiva. :(
Iako možda nisi dobro protumačio neke ironije i metafore iz moje opaske (obrati pažnju na navodnike u postu:o ;) ;) !!!) Nećemo ići u dalja tumačenja jedno drugog. Ja se ne bih usudio sebi dozvoliti tu intelekutalnu akrobatiku da se bavim psihoanalizom nekog kroz postove na forumu. To je malo (dosta) pretenciozno. :rolleyes: :rolleyes:
Medjutim, iako se ne bih usudio da ulazim u analizu tvoje ličnosti i dubinu tvojih poriva i motiva, mogao bih ipak sa fenomenološke tačke gledišta donijeti zaključak da ti imaš ambiciju , što bi narod rekao " da tvoja bude zadnja" i ne prezaš da ponekad upotrebiš razno-razne vješto sklopljene floskule i demagogiju.
ali ovo je ipak dobro!
Zashto te to vrijedja? Zashto uopche smatrash da obrazovanjem mozhesh postati filozof? Filozofija se ne mozhe nauchiti... to se zhivi. Daleko od toga da ja sebe smatram filozofom, ali neki od vodechih filozofa danashnjice su zapravo dogmatici a ne filozofi. Takvi predaju na high-tech fakultetima u Engleskoj i USA i boim se da studiranje filozofije stvara sve samo ne osobe sklone filozofskom pristupu.
Iako nisi dobro shvatio moju možda malo ružnu šalu, ipak si dobro odgovorio i ne bi vjerovao koliko se u ovome slažemo;) ;) ;) ;)
Šiva druže, zar ne vidiš da od filozofije i muzike nema leba:D ;) ;) ;) pa moram vježbat za neku eventualno diplomatsku i, P.R. ili Političku karijeru...ne ide baš najbolje..ali vježbam:D :D
a,ono što sam ti rekao da ulaziš u neke stvari o kojima " ne znaš dovoljno" što se mene tiče i dalje stoji, al stvarno bez cilja da te diskreditujem i dalje smatram da često zalaziš u neke nepotrebne manevre. Vjerujem da ti možeš bolje od nekih intelektualnih egzibicija koje ovdje ponekad izvodiš! Svakako nije ovo ni vrijeme ni mjesto da ja i ti diskutujemo i da, kao što sam već rekao, trošimo energiju!
Mene lično nisi nikad ništa uvrjedio, ali imaš tu nezgodnu osobinu da uvrijediš ljude i da ih već pomenutim egzibicijama učiniš intelekualno inferiornim. Ne propuštaš ni jednu priliku da nekog poniziš ( ne znam da li to radiš svjesno ili ne svjesno) ipak tako ispada i stvarno ne znam i ne pada mi na pamet da ulazim u preciznije analizranje pitanja "zašto to radiš".
alavuk
25-04-2007, 08:42 PM
sad cu ja malo da psujem , jebite se vi i vasa filozofija oko muzike i zasto radite i kako radite muziku dok trosite vreme raspravljajuci ko ovde filozofira ko ne , muzika treba da se voli (svira i radi ) a ne da laprdamo ko veliki filozofi , to je meni odlicna maska DA POJMA NEMAS oko sviranja ili aranzmana , e sad mora biti takav balans dobrog i loseg da bi se pokrenuli , e sad sto rece sumanuti sto ne moze neko da prihvati kakvo je vreme doslo , onda ni ne moj da se bavite ovim poslom , ili ce da se radi ili da se palamudi na forumu .
SHIVA
25-04-2007, 08:48 PM
brate balthazare... valja ti ova!
...a shto se tiche ambicije i chija che bit zadnja... zaista chu razmislit o tome. Ovako dobro iznesena kritika zasluzhuje pazhnju.
@ anita: sve mi je jasno osim zadnjeg dijela gdje je:
"postojanje opravdano obja?njenjem - za?to je iznimka dokaz pravila kojeg treba slijediti kako ne bi bio podlo?an analizi."
Zapravo objashnjenje ispada josh jedno neodgovoreno pitanje. Ako "zashto je iznimka" zamjenim sa "zato shto je iznimka" mogu dobiti nekakav smisao ali ne volim mjenjati vitalne djelove izjave bez konzultacije sa autorom. Drugim rijechima ulazhem KVISKA! Molio bih za pomoch jer ochito ne razumijem finale izjave.
Solozabal
25-04-2007, 11:09 PM
Re: Sta je potrebno za bavljenje muzikom?
Volja, sluh, ljubav i Core2Duo :p
Rocket Roll
26-04-2007, 12:03 AM
Ja bih uz Core2Duo dodao i par dobrih monitora, i dovoljan mesečni priliv novca da se plate računi za struju.
Možda sam već rekao - u Beogradu gitaru svira onaj kome roditelji imaju para. Dobro svira onaj kome roditelji imaju dovoljno para i žele da ulože u wah/ distorziju/ opako pojačalo. U suprotnom, imamo klinca koji ne može da napreduje jer nema dovoljno iskustva sa, recimo, feedbackom, dobrim rifovima koji sa puno gaina ubijaju a na akustičnoj gitari zvuče smešno (naročito ako ga zanima metal, kao i ostalih 99% mladih gitarista).
Za drugačije bavljenje muzikom, rekao bih, važi isto. Ne možeš da napreduješ ako nemaš gde ili na čemu da čuješ zašto nešto ne valja. Oprema nije sve, ali ume da bude presudna.
Da probam ja da spustim loptu.
Gosn Sloba je dobronamerno zapoceo temu u kojoj su neki od vas nasli prostor da se prave pametni i smaraju sve redom.
Da Shiva, prvenstveno mislim na tebe.
I koliko god se ja slagao sa onim sto pises, jos vise mi smetaju tvoji kilometarski postovi i palamudjenje u stilu velikog mudraca.
Tako da, molim te, zajebi vise, ili nadji neki forum na temu filozofije.
Sto se teme tice, a vezano i za prvi i drugi naslov....
Ne vidim nista lose u tome sto je muzicki software dostupan svima.
I neka prave klinci muziku sklapajuci kockice, pa neka se hvale mami (i eventualno tati) "koliko visoko mogu da skoce", k'o sto rece Sloba, ali neka to ostane tu gde jeste, a ne da gusi etar kvazi-muzickim dostignucem.
Kao sto je dostupan muzicki software, dostupan je i za arhitekturu na primer, pa ne vidim da smo zatrpani amaterima projektantima.
Glavni problem je u poremecenim kriterijumima.
Znaci, uz veliko postovanje, ipak ne mogu da se slozim sa Slobom da je dostupnost software-a uzrok loseg stanja na muzickoj sceni.
Problem je sasvim druge prirode.
Isto tako ne mogu da se slozim sa Idekiusom kad kaze da, iz istih razloga, stvari lice jedna na drugu i gube identitet i vrednost.
Pa ne lice sigurno zato sto koristimo isti software, vec zato sto svi razmisljaju trzisno, pa taj software koriste na isti nacin.
Mogu ja jos o tome, ali treba da ostavim prostor za Shivin post...
I sta je potrebno za bavljenje muzikom?
Po meni:
1. Talenat
2. Vezbanje/Upornost
3. Komunikativnost
Ovo trece sam stavio jer iz licnog iskustva vidim koliko me ta stavka sprecava da budem u "elitnim krugovima muzicara", a za elitizam u muzici se slazem sa Slobom.
p.s. @Shiva
Posto vidim da volis da analiziras, zar izbor avatara ne govori nesto o licnosti koja se iza njega krije?
Da probam ja da spustim loptu.
Sta bi sa ovim?
Gosn Sloba je dobronamerno zapoceo temu u kojoj su neki od vas nasli prostor da se prave pametni i smaraju sve redom.
Da Shiva, prvenstveno mislim na tebe.
I koliko god se ja slagao sa onim sto pises, jos vise mi smetaju tvoji kilometarski postovi i palamudjenje u stilu velikog mudraca.
Tako da, molim te, zajebi vise, ili nadji neki forum na temu filozofije.
Kako si spustio loptu svaka ti cast. Sad ce Shiva da se preispita, dodje k sebi, i pocne da pise kratke postove, pogotovo dok bude odgovarao na tvoj post:rolleyes: . Bolje jos jednom izanaliziraj svoj post gde si "spustio loptu" a pritom rekao coveku da smara, da se slazes sa onim sto pise ali da palamudi, terao sa foruma, i pitao da opsirno ali sazeto objasni ulogu avatara na ovom forumu:confused:
p.s. @Shiva
Posto vidim da volis da analiziras, zar izbor avatara ne govori nesto o licnosti koja se iza njega krije?
Ja bih vise voleo da cujem sta imaju Anita ili Oggy da ti kazu na ovo;) :D :rotfl:
Prvo, odgovorio sam na temu, ako si primetio.
Drugo, predlozio sam Shivi da ne filozofira, na nacin na koji sam jedino i mogao da reagujem u datom momentu.
Najmanje sto sam mogao da ocekujem je ,da neko nov (u ovom thread-u) nece moci da se suzdrzi od daljeg provociranja.
SHIVA
26-04-2007, 11:48 AM
Tako da, molim te, zajebi vise...
Svaka chast na izrazhavanju, a shto se tiche ochite chinjenice da si pogodjen mojom "filozofijom" imash "ignore list". Jedan klik i moi postovi i avatar za tebe vishe ne postoje na ovom forumu pa... zajebi sam sebe, OK? ;)
Na ostatak si vidim vech dobio odgovor pa da se ne ponavljamo nepotrebno!
Shiva, odlicna ti je ideja za ignore opciju, ja se toga stvarno nisam setio!
Hvala puno! :)
SHIVA
26-04-2007, 12:31 PM
pa chemu sluzhe prijatelji :D
Prvo, odgovorio sam na temu, ako si primetio.
Drugo, predlozio sam Shivi da ne filozofira, na nacin na koji sam jedino i mogao da reagujem u datom momentu.
Najmanje sto sam mogao da ocekujem je ,da neko nov (u ovom thread-u) nece moci da se suzdrzi od daljeg provociranja.
Ne ljuti se covece;) , vidim da sam malo preterao ali je*iga danas sam nesto na tri coska. Nisam nov na thread-u jer ga pratim od pocetka, iako nisam postovao, ali nije ni bilo u redu da se mesam. Sorry.
A evo i ja da kazem nesto o ovoj temi. Ja mislim da je dovoljan samo kompjuter ;) :D shalim se naravno. Potrebno je barem malo talenta da bi se na njemu radilo. To koliko neko ima talenta samo odredjuje njegov limit, a da li ce neko ostati na nuli ili dostici svoj limit zavisi od volje, rada, upornosti, srece, okolnosti, malo i od para i verovatno od jos dosta toga, ali u principu ja podrzavam svaki vid bavljenja muzikom jer svi, pa i oni bez imalo talenta, ako se vec bave muzikom to rade iz licnog zadovoljstva i zbog sebe, a da li se to nekom svidja ili ne ili da li je komercijalno ili ne, to nije ono sto je bitno da bi se neko bavio muzikom. Naravno najbolje je spojiti ta dva i raditi ono sto volis + ziveti lepo od toga:p ali...
Ah da... potrebna je i zena (muz) koja ima razumevanja;) :D
Danny Lou
30-04-2007, 12:20 PM
eh da je svako slovo ove teme nota...:rolleyes:
InsaneEyes
30-04-2007, 01:22 PM
dramatican topic... sto je razumljivo...
beskonacno mnogo neotkrivenih melodija a premalo vremena,
zivot muzicara je zategnut i napet, ponekad paklen
relax...
http://users.verat.net/%7Eff7/private/AS_relax.jpg
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.