Log in

View Full Version : Buducnost Audio Tehnike...

slowstar
23-04-2007, 12:41 AM
Veoma me zanima vase misljenje o tome kako ce se razvijati audio, mislim na snimanje zvuka, formate nosioca, tehnike usnimavanja, kodiranja, broja kanala, rezolucije, uopste vasa razmisljanja o buducnosti audio tehnike, naravno u vezi sa muzikom i njenom produkcijom...
Eto poceo sam novi thread, posto su mi ljubazni moderatori i webmasteri dozvolili. Ukoliko mislite da je tema dosadna, slobodno me ignorisite, ali mene zaista to zanima, pogotovo vase misljenje, posto svoje vec nekako naslucujem...
Pozdrav...

Arthur
23-04-2007, 12:57 AM
pretpostavljam da sam usamljen u skepsi prema potpunom nestajanju analogne tehnike, pocevsi od medija preko pojedinacnih komada hardwera. Mislim da polako nastupa vreme otreznjivanja od glavnih mainstream trikova i marketinga, i da cak i sira inzenjerska javnost polako formira neku umerenu i otvorenu sliku. Verujem da ce digitalni audio nastaviti sa progresom i mogucnostima, te da njegova popularnost nije ni dovedena u pitanje. Ono sto mene muci je druga pojava, a to je da sam krajnji domet kvaliteta produkcije u tehnickom smislu sve vise i vise izlazi iz zize interesovanja i ekonomije. Vrhunac apsurda mi je naravno remasterovanje starijih izdanja ZA IPOD, gde vise nije cilj krajnja granica dometa lepote zvuka, nego njegova prenosivost na sonicno inferiorniji medijum. Mislim da ce se ova pojava samo jos snaznije i agresivnije rasiriti, kao i sve tehnicke novotarije koje dolaze sa zapada. Koje ce to posledice imati na samu industriju, to je vec apsoloutno nepredvidivo.
Jedno verujem, kao u svoju mantru : muzika nikad nece nestati. Ljudska potreba za muzikom je neunistiva, a spreman sam da verujem i da ljudska sklonost da placaju za muziku takodje nije unistiva. Sad je vreme ozbiljnih pretumbancija, i na kraju ce neko profitirati, neko propasti, ali show must go on, jer je u ljudskoj prirodi.

lesha
23-04-2007, 01:01 AM
zanimljiva tema.

kod softvera ce pre svega sve biti prebaceno na 64bita tako da ce potreba za upsemplovanjem/downsemplovanjem nestati, a samim tim ce cpu potrosnja biti manja. ocekujem u narednim mesecima pocetak prelaska programa na 64bitne verzije.

sto se tice viste evo jednog navoda
Over the years, we've realized that there three major problem areas with the existing audio infrastructure:

1. The amount of code that runs in the kernel (coupled with buggy device drivers) causes the audio stack to be one of the leading causes of Windows reliability problems.
2. It's also become clear that while the audio quality in Windows is just fine for normal users, pro-audio enthusiasts are less than happy with the native audio infrastructure. We've made a bunch of changes to the infrastructure to support pro-audio apps, but those were mostly focused around providing mechanisms for those apps to bypass the audio infrastructure.
3. We've also come to realize that the tools for troubleshootingaudio problems aren't the greatest - it's just too hard to figure out what's going on, and the UI (much of which comes from Windows 3.1) is flat-out too old to be useful.

Back in 2002, we decided to make a big bet on Audio for Vista and we committed to fixing all three of the problems listed above.

The first (and biggest) change we made was to move the entire audio stack out of the kernel and into user mode. Pre-Vista, the audio stack lived in a bunch of different kernel mode device drivers, including sysaudio.sys, kmixer.sys, wdmaud.sys, redbook.sys, etc. In Vista and beyond, the only kernel mode drivers for audio are the actual audio drivers (and portcls.sys, the high level audio port driver).

The second major change we made was a totally revamped UI for audio. Sndvol32 and mmsys.cpl were completely rewritten (from scratch) to include new, higher quality visuals, and to focus on the common tasks that users actually need to do. All the old functionality is still there, but for the most part, it's been buried deep below the UI.

trenutno se vodi rat izmedju sacd (http://en.wikipedia.org/wiki/Super_Audio_CD) i dvd-audio (http://en.wikipedia.org/wiki/DVD-Audio) formata, ali u svakom slucaju 44.1KHz/16bit je odavno zreo za penziju.
povecanjem snage danasnjih kompjutera, vece rezolucije ce svakako postati standard (24bit).

sto se tice hardvera, mislim da je buducnost u spoju digitalnog i analognog, tj. iskoriscenju najboljeg iz oba sveta.

boggy
23-04-2007, 04:53 AM
Veoma me zanima vase misljenje o tome kako ce se razvijati audio, mislim na snimanje zvuka, formate nosioca, tehnike usnimavanja, kodiranja, broja kanala, rezolucije, uopste vasa razmisljanja o buducnosti audio tehnike, naravno u vezi sa muzikom i njenom produkcijom...
Eto poceo sam novi thread, posto su mi ljubazni moderatori i webmasteri dozvolili. Ukoliko mislite da je tema dosadna, slobodno me ignorisite, ali mene zaista to zanima, pogotovo vase misljenje, posto svoje vec nekako naslucujem...
Pozdrav...

Hehm... dobra tema... za beskrajnu pricu ;) Evo nekog mog vidjenja na brzinu:

Prvi utisak koji sam stekao poslednjih godina je da ni samim proizvodjacima nije sasvim jasno kuda ovo sve vodi... toliko oprecnih pravaca ima...

Kao i uvek do sada, iza svega velikog i siroko rasprostranjenog stoji novac, sta god mi zeleli i voleli...

Prvo, visekanalni sistemi slusanja... ok za film, to je ljudima nesto novo i zabavno, trend... koji se gura... iz sve snage ;) Za muziku... pa moze ako se radi nesto da bude u trendu, ali ako se gleda realnost reprodukcije,... ne znam... to nije resenje... barem ne jos... ili mozda... ni blizu...

Sto se nosaca tice.... nema tu toliko problema da nije interes da se sadrzaj na odredjeni nacin zastiti... iako do sada ne bas uspesno. Cim se preslo na digitalnu tehnologiju, zastita je postala preskupa i neefikasna...

Realno kao nosac moze uvek posluziti wav ili aiff (isto samo malo drukcije, za koliko hocete kanala, bita, sample rate-a), i distribucija moze vec sada ici cime god... kako vreme bude islo bice sve lakse i lakse... medjutim to u startu nikome ne odgovara jer tada ce to vrlo brzo biti "besplatno"... Zato je nosac "buducnosti" neizvestan... ukljucujuci i (ocekujem) rat standarda, oduvek ga je bilo... doduse ne vidim da se sada vodi tako "krvav" rat kao nekada izmedju recimo VHS, Video 2000 i Beta... jer danas postoji alternativa koja vecini ne smeta a koja se zove mp3.

Ostaje samo, sve malobrojnijim, audiofilima da sluze u tom ratu kao "topovsko meso", jer sve teze mogu da nadju cd koji mogu uopste slusati na svojoj "sumanutoj" opremi... i tu je neki kraj price, konfuzne... naravno.

Elem... ako cemo pravo, tek ovih zadnjih godina postoji realno kvalitetna studijska oprema koja i teoretski i prakticno dostize neki zadovoljavajuci kvalitet (ne samo na papiru i u praznim pricama)... i ja nekako osecam zasicenje... ili barem gubitak kompasa...

Ne treba zaboraviti da je audio tehnici, i uopste kultu kvalitetnog slusanja najveci udarac zadat ulaskom racunara u domove ljudi, a pogotovo ulaskom Interneta, popunjavanjem praznina u dnevnim aktivnostima... retko ko danas sedne u fotelju da bi slusao muziku, radije ce sesti za racunar, raditi sta god... i slusati muziku na bilo cemu... ali dok nesto drugo radi a to nije citanje knjige... znaci fokus nikako nije vise toliki na samoj muzici... drugaciji nacin zabave i odmaranja... da... u pitanju je prevashodno zabava, ako gledamo najveci deo audio produkcije...

Da dodam... recimo jedan od vecih poslova danas je kako ugurati subwoofer u domove, a da na bude prevelik... ne kazem da je to stvarno bitan target u ljudskim zivotima... ali znam da je neko prosuo besne pare i godine razvoja da bi to realizovao... zasto? Pa valjda on zna zasto... ;)

isto tako, jos uvek... treba biti toga svestan, nema adekvatnog nacina snimanja ili ajde... belezenja informacija na neki medijum, njegove obrade i koji bi, opet, nepostojecim sistemom reprodukcije ljudima dao veoma realnu sliku prisustva "tamo" i "takvu" kakvu je izvodjac ili producent zeleo... iako se vec sada promovisu postojeci visekanalni sistem da to kao mogu... itd... oduvek se prica ista prica, ali od toga nema nista.... barem ne jos. A "treca dimenzija" se i dalje pravi "trikovima" i umecem mixing inzenjera, iz gomile mono kanala, pravi se nekakav stereo... sekunda po sekunda... umecem coveka... a ne fizickim preslikavanjem....

E da... mikrofonske kapsule i zvucnicki drajveri... pa nisu se mnogo menjali od kada su izmisljeni... cak danas dolazi do reciklaze starih pronalazaka, i cak patentiranja... pa zakljucite sami... ;)

Znaci, ne mislim nikako da je audiu dosao kraj, ali je ovo neki prelomni period... i nisam toliko siguran da znam kuda ce da ode... a citajuci okolo... nisam siguran da je iko... jedino sam svestan da multimediju prakticno globalno preuzima IT industrija, na sebi potpuno specifican nacin...

eto toliko... od mene

pozdrav

bogi

alavuk
23-04-2007, 09:13 AM
mora da nastane ovakav haos (od produkcije do konzumenata) , da bi se iskristalisalo nesto sto bi moglo da bude to ... sto se tice analogije , pa zar nismo 70-ih 80-ih i delom 90-ih mastali zeleli taj sci fi trip sa muzikom tehnologijom i samim zivotom ? eto nam ga , pa kako se ko snadje ...

Poz !

idekius
23-04-2007, 09:53 AM
Produkcija ce napredovati... to sigurno... oprema sa kojom se radi napreduje, usavrshava se... i bice sve bolja i bolja...
Prelazi se na 4-8... procesorskih jezgra, ram se ubrzava... svake godine je pomak sve veci i veci, emulacije instrumenata sve bolje i bolje... pre samo nekoliko godina plug poput npr. Waves SSL je bio nezamisliv.
Racunari su nesto sto se trenutno najvise razvija, pa sa tim i sredstva za rad u muzici...

Lepo je i dobro po nas sto je to tako... tacnije, bilo bi lepo, da to nije izazvalo da ljudi koji nikada nisu svirali ni jedan instrument, koji nisu odradili ni jednu zivu svirku... proglase sebe muzicharima i krenu da "komponoju" i aranziraju koristeci sa raznih diskova gotove delove koje je neko vec od svirao... od 55 tudjih radova naprave jedan "svoj" :confused:
I to ne bi smetalo da sve to nije dovelo do neke "masovnosti" u muzici, pa samim tim i pojeftinjenja...
Nisam nostalgican i pristalica sam napretka i progresa, ali... cinjenica je da sam nekada znao da je npr. Johny Stulic usao u studio da snimi novu plocu... novine su pisale mesecima pre nego sto ista izadje, kalkulisalo se kakve ce pesme biti, a ja stekao pare od uzine da bih kupio plochu (uopste nisu bile jeftine)... Zatim slede redovne setnje do "Jugoton"-a sa istim pitanjem "Dobar dan, da li je izasao novi Azrin album?" :)
Kada se plocha napokon pojavi, onda sledi ucenje napamet iste :) Preslusa se svaka pesma po X puta, a potom komentarise i raspravlja sa drugarima koja je kakva i da li je taj album bolji, ili gori nego prethodni :)

Koliko god to izgledalo smesno, to sto nije bilo hiperprodukcije je dovodilo do vise analize u slusanju, temeljnijeg preslusavanja i ozbiljnijeg bavljenja necijom muzikom...
Sada je napredak tehnologije doneo hiperprodukciju... DVD-i sa stotinama MP3 pesama... koje niko i nikada ne preslusa sve... a kamo li da ih preslusa vise puta... Neki ljudi nadju ono sto im se dopadne, pa ozbiljnije na to obrate paznju, ali... najveci broj vise na to jednostavno ne obraca paznju... ima toga koliko hoces, lakse se dolazi do pesama, sve je pristupacno u kolicinama za slonove, doslo je do prezasicenja i nestanka magije i priche koja je do nedavno pratila izlazak nove ploche nekog autora...

Dakle, napredak tehnologije u muzici ipak ima dve strane... dobru stranu, koja omogucava da lakse uradimo pesmu, lakse izrazimo svoje ideje, ustedimo i vreme i novac, a da zvuchni rezultati budu svakim danom sve bolji i bolji... , ali i losu stranu... da to sto uradimo "vredi manje" i bude nesto uobichajeno... nesto sto "moze svako"...

Sasvim normalno... sve ima svoje dobre i lose strane...
Nekada su za upravljace Messerschmita, Foker Vulfa i sl. sedali samo najbolji i najvestiji i upustali se u vitesku borbu, koju je odlucivala vestina i hrabrost pilota i umece konstruktora aviona...
Danas je pilot u stvari uglavnom transportni radnik, tehnologija mu omogucava ispalivanje prekohorizontalnih samonavodecih raketa... bliskih borbi vise nema, nema "ulazenja neprijatelju u rep", neverovatnog manevrisanja i duela avionskim topovima... pa su heroji avijacije i vitezovi prvog svetskog rata poslati u penziju :(

Slicno je i u muzici... sa jedne strane dobijes, a sa druge gubis...

disco violence
23-04-2007, 10:41 AM
Ja licno mislim da se doslo do vrhunca, sto se softvera tice jer novi programi sa sobom donose brdo nepotrebnih funkcija zbog kojih ce uglavnom i biti potrebno 4-8 procesorskih jezgara, pravo pitanje za sve na forumu je da li su presli na Vistu i sta misle o njoj, Sto se programa tice meni je licno najjednostavniji i najstabilniji rad sa starim Cubase SX-om. Sve vise mi smeta cinjenica da svi programi rade sve, od odbrade audija i videa do rezanja diskova, ja sam vise za ono da ima vise programa, a da je svaki od njih usavrsen i pojednostavljen do vrhunca, da ne trosi snagu na nebitne stvari. Ali ko mene sta pita? Da se mene pita ja bi ovde proterao autobus.

milos
23-04-2007, 12:46 PM
Ne znam kako ce sve to izgledati za nekoliko godina:confused: Ja znam samo da bih bio jako zadovoljan sa dobrim Macom ,brdom hardverskih sintova i efekata,Apogee interfejsom da sve to lepo usnimim u Logic a da trake iz Logica posaljem na pravi pravcati Amek,Neve,Api itd.U sustini ,da se radi i snima kao pre 30 godina samo sto je trakas zamenjen Apogeejem i Logicom:D :banghead: :mrgreen:

slowstar
23-04-2007, 02:20 PM
kako vidim, zainteresovani ste za thread, sto me veoma raduje i sa veeelikom paznjom citam vase postove, neki su duboko analiticni,(Boggy, Idekius) neki sazeti i konkretni (disco violence, Alavuk, Lesha, Milos) ali cini mi se da svi uglavnom imaju jednu zajednicku osobinu, a to je "zal" za nekim standardnim, da ne kazem "proslim" nacinom snimanja, i uopste tretmanom muzike...Ne zelim da donosim nikakve zakljucke, ali smatram da su 2 trenutno velika problema u ovome cime se bavimo sa jedne strane odvratan mp3, a sa druge katastrofalan populizam, tojest bavljenje muzikom ogromne mase ljudi,(sto je omogucila relativno jeftina kompjuterska tehnika, kao i soft - piraterija) koji za to nemaju osnovne uslove, a to su talenat, znanje i posvecenje, nego je to postalo kao neki (jeftin) hobi, u smislu "vidi, i ja napravio avioncic od hartije" ili "Ej, vidi koliko dugo mogu da ronim" ili "Mama vidi kako skacem" i tako dalje
Nisam preterano ni gorak, ni besan, samo mi je pomalo zao...Nekada je to bilo (I pro audio, snimanje, produkcija, a i komponovanje, aranziranje, vrhunsko izvodjastvo)
privilegija, ali i duznost odabrane "elite" - nisam za elitizam svuda, ali u muzici jesam,
a sada je to postalo bukvalno jeftina "pucka zabava" pa su i rezultati, a samim tim i trendovi, postali ovakvi kakvi jesu...(smrk)

slowstar
23-04-2007, 02:29 PM
bilo bi lepo, da to nije izazvalo da ljudi koji nikada nisu svirali ni jedan instrument, koji nisu odradili ni jednu zivu svirku... proglase sebe muzicharima i krenu da "komponoju" i aranziraju koristeci sa raznih diskova gotove delove koje je neko vec od svirao... od 55 tudjih radova naprave jedan "svoj" :confused:
I to ne bi smetalo da sve to nije dovelo do neke "masovnosti" u muzici, pa samim tim i pojeftinjenja...

Dakle, napredak tehnologije u muzici ipak ima dve strane... dobru stranu, koja omogucava da lakse uradimo pesmu, lakse izrazimo svoje ideje, ustedimo i vreme i novac, a da zvuchni rezultati budu svakim danom sve bolji i bolji... , ali i losu stranu... da to sto uradimo "vredi manje" i bude nesto uobichajeno... nesto sto "moze svako"...

Deki, u pravu si do bola...nemam komentar, SVE STOJI!!!!

SnoopDaddy
23-04-2007, 02:46 PM
sve biti prebaceno na 64bita tako da ce potreba za upsemplovanjem/downsemplovanjem nestati :rotfl:

kejkz
23-04-2007, 02:47 PM
moje misljenje je da ce se u narednom periodu veca paznja poceti poklanjati samim interfejsima (izgledom i nacinom programiranja) instrumenata i efektata, jer mislim da su oni danas suvise slicni hardveru, i to bez potrebe. Tu najvise mislim na softverske instrumente, mada ce se i hardver sigurno menjati. Ne vidim uopste potrebu za kopiranjem izgleda hardvera kod softverskih emulacija ili novih komponenti (poenta je valjda zvuk). Mislim da se mogu osmisliti mnogo mastovitiji nacini za brze i efikasnije editovanje i sviranje.
Vidim da svi volite neka stara vremena, stari zvuk tj hardver. Moram priznati da nisam jedan od vas. Skroz mi je svejedno da li pored sebe imam masinu ili softver, kompjuter ili traku, ako sa njom mogu uraditi sta mi volja.

Jos jedna promena koju bih voleo videti je promena kompletne koncepcije na kojoj se zasniva distribucija i slusanje muzike. Bilo bi lepo da postoji softver koji bi bio u stanju da muziku svaki put pusta drugacije, da jedna pesma moze da ima vise aranzmana, nacina miksa i cak instrumenata, da svako sam moze da pesmu podesi po sebi, po svom ukusu.

Mislim da ste precenili danasnju masovnu produkciju i njen los uticaj. Koliko god da ima lose muzike danas, lako je u tom moru naci nesto dobro. Cak mislim da je dobro sto se vise ljudi danas bavi muzikom, makar bili muzicki nepismeni: to otvara prostor za mnoge ideje na koje klasicni muzicari mozda ne bi ni dosli, a mogu biti zanimljive.

Tehnologija ce sigurno napredovati do krajnjih granica, samo je pitanje da li cemo tako doci do vecih mogucnosti izraza ili cemo se izgubiti u svojoj moci.

InsaneEyes
23-04-2007, 03:00 PM
Bilo bi lepo da postoji softver koji bi bio u stanju da muziku svaki put pusta drugacije, da jedna pesma moze da ima vise aranzmana, nacina miksa i cak instrumenata, da svako sam moze da pesmu podesi po sebi, po svom ukusu.

Pa kad su napravili notron-a (Isuse Hristose Nazarecane :banghead: ), napravice i tako nesto. 101%

Da, previse mogucnosti, istina, ali mislim da je bas to dovelo do potebe za jednim novim metafizickim stanjem svesti koje je potrebno. A pre nije bilo u tolikoj meri.

Kao recimo lutajuci samuraj, koji ima sve najlegendarnije maceve u kolekciji
i koji poznaje sve tehnike ikada, pa treba u datom momentu od tih 30.000 komponenti da izabere 10-ak i da zakuva perfektan udarac (Hit).

Sto smatram da zahteva specifican um i mislim da je danas teze postati majstor nego nekada.

To sto neko koristi semplovane deonice, krade, ili sta vec, mozda ne treba da bude tema ove diskusije, smece ostaje smece, jedino sto je u stara dobra vremena pravljenje smeca bilo skupo,
pa ga je i bio manje.

Licno sam prezadovoljan, o svemu ovome sam sanjao kao klinac 80-tih listajuci prve brojeve "sound on sounda"... Trevor Horn, Patrick Leonard.... Eto sada u 2007-moj imam MOGUCNOST da budem kao moji heroji, ako ne i da ih nadmasim....

Bez da svo svoje bogatstvo dam na desk
... za te pare sada mogu da putujem... sticem druga iskustva koja na kraju krajeva opet ulaze u muziku

no time to cry...

SHIVA
23-04-2007, 04:03 PM
Simpatichna tema. Vidim da je vechina fokusirana na analog vs. digital. Ja ipak ostavljam mjesta i za neki novi koncept. Trenutno imamo analogne i digitalne alate kao i sustave za pohranu i reprodukciju. Ja vidim da se polako formiraju temelji novog, univerzijalnijeg sustava. Ono shto ochajnichki treba razvijati nisu ni rachunala ni programi ni analogne ni digitalne sprave. Treba razvijati interfejs. Badave nam super-rachunala dok smo osudjeni na "point & click" komunikaciju. Mouse se koncepcijski nie mjenjao od prvog dana a u osnovi je "mono". Za okrenut 10 knobova treba 10 puta kliknut, okrenut i pustit klik. Teoretski sa 10 prstiju na dvije ruke morali bismo biti u stanju bolje komunicirati s rachunalom. Na jedan nachin i najbrzha rachunala su limitirana brzinom unosa podataka, a u tom kontekstu rachunala su ostala nerazvijena od prvog dana.

Drugim rjechima govorish da tehnoloshki napredak smanjuje moguchnost individue da se svoim radom istakne u odnosu na okolinu. Naravno... to je jako daleko od istine!
Tehnologija je zapravo tehnichki izvedena ideja. Npr. princip rada kompresora je ideja koju je netko tehnichki realizirao. Ali niti jedna tahnoloshka naprava ne mozhe biti kreativna tj. tehnologija ne mozhe imati vlastite ideje. Ideje i kreativnost su zapravo srzh glazbe i niti jedno tehnoloshko rjeshenje nie u stanju stvarati ideje. Dakle mozhemo zamisliti neku high-tech buduchnost sa toliko razvijenom tehnologijom koja direktno manifestira idejne koncepte iz nashe svijesti. To je limit preko kojeg tehnologija niti teoretski ne mozhe. No ako netko ima praznu glavu ta tehnologija che manifestirati vakuum. Oni kreativniji che uvijek biti u prednosti, i s razvojem tehnologije ta prednost che biti sve vecha.
Jasno, mnogi su zhivjeli od muzike a bez da su ikad imali vlastite ideje ili bili kreativni. Takvima tehnologija doslovno uzima kruh iz usta, ali osim iz perspektive onih koi su time pogodjeni to je zapravo najbolji aspekt tehnoloshkog napretka.

disco violence
23-04-2007, 06:46 PM
Ja takodje mislim da je za bavljenje muzikom veoma bitno svirati bar jedan instrument i svako ko komponuje i zna nesto(klavir,gitaru,bas, itd.) da svira i makar on bio samouk kao ''ja'' u prednosti je nad ostalima koji misle da se muzika pravi samo od gotovih semplova i lupova. Sa pojavom elektronske muzike i komponovanjem na compu umrla je melodija, pesme su pocinjale i zavrsavale se u jednom tonu, delimicno zbog ljudi(vecinom dj-eva) koji su tu muziku pravili, delimicno zbog toga sto je veoma tesko odsvirati melodiju onako kako si zamislio na VST instumentu, delimicno zbog toga sto su se odjednom ljudi osamili i poceli da rade sami i da programiraju sve instrumente. Takodje bih naveo da se muzika (dok se stvara na kompu) vise gleda nego slusa, pa nekada zna i glava da zaboli. Mislim da je buducnost u melodiji, a da se vise nece pojaviti ni jedan revolucionaran pravac sto je mozda i dobro jer svako moze da odabere i da kombinuje vise pravaca od jednom, ja sam svoj pravac izabrao to je disco violence, daje mi slobodu da kombinujem sta hocu.
Takodje bi dodao da u danasnje vreme mnogo ljudi pa i muzickih urednika ne prepoznaje kvalitet nego slusaju ono sta im se servira, tu dolazimo do jos jednog velikog problema, a to je kako najbolje plasirati svoju muziku i dopreti do slusalaca. Ja se polomi reklamirajuci svoj sajt gde delim svoj demo za dzabe.Evo jos jednom www.discoviolence.com

alavuk
23-04-2007, 08:48 PM
kako vidim, zainteresovani ste za thread, sto me veoma raduje i sa veeelikom paznjom citam vase postove, neki su duboko analiticni,(Boggy, Idekius) neki sazeti i konkretni (disco violence, Alavuk, Lesha, Milos) ali cini mi se da svi uglavnom imaju jednu zajednicku osobinu, a to je "zal" za nekim standardnim, da ne kazem "proslim" nacinom snimanja, i uopste tretmanom muzike...

ovaj ja cu u svoje ime reci nesto , ne zalim za toliko za analogijom koliko kukam ovde koliko kukam sa drugarima i u nekoj prici sa bilo kime , zalim se samo sto nemam nekog iskustva sa tim "starim" nacinom snimanja ne bezim od digitalstine jer nemam nacina za sad da kupim nesto "analogno" ili "digitalno" pa da se ne pitam jel imam ili nemam suma u signalu , jer po meni je ta "analogstina" OSNOVA za sve ovo sto se danas desava , lose muzike je uvek bilo i bice samo je pitanje koliko smo mi spremni da ulozimo u svoj trud vreme i nesto novca , dobro kinta i nije nesto sada presudna jer je tu komunikacija i reklamiranje olaksano cedom arpanet-a kao sto smo se mi sad svi ovde upoznali i ko zna kako bi se svi ovde upoznali i da li bi se upoznali , evo danas sam malo skinuo prasinu sa 505-ice , pao sam na dupe (izvinjavam se na izrazu ako sam nekog uvredio) i tr 626 , malo sam se postideo koliko sam postao "ovisan" vst-u ali opet ima neku draz tj svezinu sa zvukovima jer sam se malo zasitio 505-ice , da ne filozofiram vise i ne bunim ljude sta sam hteo da kazem , evo ukratko ako iskoriscavamo ono cime raspolazemo maximum super dal' to bio hardware ,software ili cak kombinacija super i zadovoljni smo nastalim zvukom odlicno , sto se tice instant melodija tj loopova oduvek sam bio protivnik loop packova , ja sam debi album tj melodije , fx-ove drumove sta god G+Shame-a uradio sa osnovnim semplovima pitchovao katovao sta sve ne ne bi li dobio ono sto zelim tj zamislio sa tim semplom propustao kroz razne delay-eve fx plug-ove i sl. u acid 2.0 i naravno kombinovao sa 505-icom onda sam budala ili bilo ko ko razmislja o pesmi 24/7 u odnosu na likove koji urade drag und drop sas VG ili stylus-om ... major kompanije su oduvek bili pijacari ako na nastupima ne moze da se uzme neka lova onda dzaba silna izdanja , mada su nastupi bili pravo merilo velicine i kvaliteta nekog muzicara ili benda

Pozdrav !

alavuk
23-04-2007, 09:00 PM
Pa kad su napravili notron-a (Isuse Hristose Nazarecane :banghead: ), napravice i tako nesto. 101%

si uspeo da isprobas ovo ??? znaci ja sam pokusavao pre od par meseci do sad da se setim imena ove sprave ... ovo bese koriste advent bjork (mislim da je oceania uradjena sa ovom spravom) i sl. ?

lesha
23-04-2007, 11:08 PM
:rotfl:

mislio sam na upsemplovanje u vst efektima i instrumentima na 64bita, pa zatim vracanje na 32.
prelaskom na 64bitnu arhitekturu ce prestati potreba za time, a samim tim ce kvalitet zvuka biti bolji, a i manje opterecenje procesora.

lesha
23-04-2007, 11:10 PM
rasprava je prebacena ovde (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?p=153081)

ova poruka ce biti obrisana

DaBear
23-04-2007, 11:15 PM
mp3 ce postati glavni medium! ako vec nije..?
Nikoga vise nece biti briga za "dobar zvuk"...sve ce biti na staticnoj memoriji..

Sta da vam kazem kad sam mojim ocima gledao kako prave kompilacije (warner music) kod mene u glavnom studiju. Mnogo je (warneru) da plati po ?100 za pravi digitalni master (po pesmi) nego odu i kupe u prodavnici brdo CD-a i grabuju !! onda malo radi Waves u ProToolsu, limiting, L2..itd.
Gotova kompilacija..za 2 dana u radnjama i proda se 500.000!!

A SACD i DVD Audiovec odumiru...nije se raja primila...Blue Ray, vec sad osudili na propast.
DVD caruje - jeftin, sve ima da se kupi.. a (sranje) plejeri ima i za ?20

nikome ne treba ultra mega 64Bita / 92K / sta vec....samo da svira!

lesha
23-04-2007, 11:42 PM
ok, pricao sam i o buducnosti audio tehnike u nasem "poslu", ne samo kod krajnjih slusalaca..

slowstar
23-04-2007, 11:46 PM
Zak,
Najverovatnije si totalno u pravu za DVD audio a mozda i za SACD (multichannel) ali ne verujem da ce Blue Ray da propadne, iz prostog razloga sto je smisljen kao "storage media", dakle ne samo za muziku ili video, HD ili obican, nego za pamcenje (storage) ogromne kolicine podataka, za cin postoji veoma velika potreba, pogotovo ako cena medija, i hardwarea za upis podataka padne, a to je sigurno da ce se desiti, i to veoma brzo...Seto se koliko je kostao prazan CD, a sada ga maltene dele besplatno (jedna kutija boljih cigareta = najmanje 7 CDac ili 5 DVDa, a snimaci su stigli do 20 eura...
Mada Plextor ostaje Plextor, jel' tako?

DaBear
24-04-2007, 09:46 AM
Zak,
Najverovatnije si totalno u pravu za DVD audio a mozda i za SACD (multichannel) ali ne verujem da ce Blue Ray da propadne, iz prostog razloga sto je smisljen kao "storage media", dakle ne samo za muziku ili video, HD ili obican, nego za pamcenje (storage) ogromne kolicine podataka, za cin postoji veoma velika potreba, pogotovo ako cena medija, i hardwarea za upis podataka padne, a to je sigurno da ce se desiti, i to veoma brzo...Seto se koliko je kostao prazan CD, a sada ga maltene dele besplatno (jedna kutija boljih cigareta = najmanje 7 CDac ili 5 DVDa, a snimaci su stigli do 20 eura...
Mada Plextor ostaje Plextor, jel' tako?

dvd je toliko pustio koren (kao i svojevremeno VHS)..vrlo je pristupacan. da vidite kad ljudi udju u Virgin ili HMV sa korpom (kao u samoposluzi)..i trpaju. Cesto ima 5 novih DVD-a za ?30!! Sve samposluge takodje prodaju DVD-je i CDs...kilo krompira, hleb mleko i jedan DVD za veceras da se pogleda..:rotfl:
Blue Ray je skup..diskovi su ?25-30, playeri oko ?1000 (naravno, prva generacija - koja mora da se proda dobro da bi poceli da prave jeftinije!)

CD i DVD osatju sa nama jos dugo..pogotovo sto su sad dual layer rezaci dzaba!

HeatMan
15-06-2007, 04:32 AM
kako vidim, zainteresovani ste za thread, sto me veoma raduje i sa veeelikom paznjom citam vase postove, neki su duboko analiticni,(Boggy, Idekius) neki sazeti i konkretni (disco violence, Alavuk, Lesha, Milos) ali cini mi se da svi uglavnom imaju jednu zajednicku osobinu, a to je "zal" za nekim standardnim, da ne kazem "proslim" nacinom snimanja, i uopste tretmanom muzike...Ne zelim da donosim nikakve zakljucke, ali smatram da su 2 trenutno velika problema u ovome cime se bavimo sa jedne strane odvratan mp3, a sa druge katastrofalan populizam, tojest bavljenje muzikom ogromne mase ljudi,(sto je omogucila relativno jeftina kompjuterska tehnika, kao i soft - piraterija) koji za to nemaju osnovne uslove, a to su talenat, znanje i posvecenje, nego je to postalo kao neki (jeftin) hobi, u smislu "vidi, i ja napravio avioncic od hartije" ili "Ej, vidi koliko dugo mogu da ronim" ili "Mama vidi kako skacem" i tako dalje
Nisam preterano ni gorak, ni besan, samo mi je pomalo zao...Nekada je to bilo (I pro audio, snimanje, produkcija, a i komponovanje, aranziranje, vrhunsko izvodjastvo)
privilegija, ali i duznost odabrane "elite" - nisam za elitizam svuda, ali u muzici jesam,
a sada je to postalo bukvalno jeftina "pucka zabava" pa su i rezultati, a samim tim i trendovi, postali ovakvi kakvi jesu...(smrk)

ja se izvinjavam shto dizzem topic.. prochitao sam ga celog (verovatno sam preskochio neko prache.. ipak je pola 6)..

ali stvarno moram da se ne slozzim sa boldovanim delom.. :D barem delimichno.. :)

iako se slazzem da je drsko uproshcavanje muzike postalo veoma popularno (ceo Crunck/MTV/808/Saw/ili samo sempl i ritam fazon) moram napomenuti da je do toga moralo da dodje i da nije to toliko losha stvar.. bar vishe nije TOLIKO popularan domace grupno prdenje u ushi.. realno, onaj ko je odrastao uz loshu muziku, teshko da ce slushati ishta bolju kada poraste.. :)

e sad... da se nije uprostio rad na kompjuterima, i da se nisu spustile cene hardvera i softvera, ne bi bilo dosta muzichara koji su aktuelni danas.. a sigurno slushate neshto novije.. nije vishe ono vreme tita i vreme kada je svako mogao uz malo truda da uradi neshto od sebe.. nije vishe ono vreme kada je svaka otmena ili jednostavno GRADSKA (urbana. kako god) porodica imala po dvoje dece i upisala jedno na balet a drugo u muzichku shkolu.. Novokomponovane takve porodice shalju decu u internate, kupuju im igrice i kompjutere, teraju ih na fudbal (jer mnogo jedu pa da se troshe deca) ili neki slichni zatupljuci sport, i na kraju im kupuju kola da bi se lakshe osakatili.. trude se da zaglupe decu.. verujte mi, bio sam u okruzzenju takvih likova previshe puta.. i mogu vam reci da nije nimalo prijatno.. CHAST IZUZETCIMA..

a one srednje kotirane radnichke porodice jednostavno teraju decu da uche uche i uche.. ili bar da zavrshe srednju pa da rade u nekoj firmi.. jedan kompjuter na troje dece.. i to je to.. ja sam iz jedne takve porodice (raspale dodushe) i mogu vam reci da nije bilo free programa i H2O-a :) ne bih otkrio chari komponovanja (iako sam prilichno mlad i do prave stvari josh nisam ni doshao).. jedino shto sam imao srece je shto sam jedino dete pa sam imao svoj PC i radio na sebi (na njemu) :D

sebe navodim kao poslednji primer (jedini o kom mogu prichati sa potpunom sigurnoshcu), ali tu su mnogi drugi koji ne bi bez te promene u trzzishnim cenama uspeli da urade bilo shta.. a kamoli da dodju u kontakt sa muzichkom produkcijom.. da je danas isto kao i pre 20 godina, i da se ovako brzo zzivi (od danas do vecheras), ne bi imali ovu tonu loshe muzike i tih 10 kilograma dobre godishnje.. imali bismo opet Mainstream i dobru muziku. s' tim shto slobodno mogu reci da cenim da bi te dobre muzike bilo daleko manje nego ove danas..

na kraju krajeva, kako bi mogli da procenite nechiji kvalitet i predanost radu kada bi mu pruzzili jednu shansu u studiju (chak i ako to dobije, poshto nema novca)? recicu vam samo da je Kornelije Kovach odbijen na prijemnom muzichke akademije u Beogradu.. ako ne shvatate na shta zzelim da aludiram, da pojasnim:

u eri masovnih medija, i shirokih anusa, uvek ima mesta za josh nekog iz komshiluka.. zashto od njega ne napraviti zvezdu? a jednog Kornelija nove ere ostaviti po strani za kasnije (dok on ne izgubi volju i pochne da shvercuje cigarete) :)

naravno, DJevi su ti koji su upropastili elektronsku muziku, ali esencija iste jeste da uvek mozze i uvek mora dublje da se kopa da bi dobili ono shto trazzimo.. a toga najverovatnije ima..

Pozdrav

P.S. Thee who uses loops in music production shall burn in hell. :mad:

alavuk
15-06-2007, 09:52 AM
ma covece shvati da su dj-evi jeftiniji nego neki live act tj band bilo koje muzicke orijentacije , a i sami bendovi su relativno krivi sto drze neku cenu , razumem ja vreme kvalitet i sve ali posto je trziste postalo zagusujuce , mora se napraviti "kompromis" izmedju svoje zelje na pocetku karijere za probijanjem i zelje konzumenata pogotovu sad kad je i u svetu sve poseljaceno , mainstream je sad fantazija (mislim na yu mainstream scenu 80-ih tj sam taj duh ) bilo gde a ne kod nas gde zivimo u rupi ...

HeatMan
15-06-2007, 02:04 PM
^pa pazi, nema shta da se ne slozzim.. to sam i sam rekao u postu.. oni su ti koji su sjebali celu prichu sa tim "put ur handz up" / "move ur body" / "ive just fucked the DJ" sranjima.. ali da nije toga shto se desilo, ne bi bilo gomile dobre muzike.. a meni, iskreno, nije bitno da li ta muzika mozze da se izvede na sceni (da li kompozitori mogu da je odsviraju ili ce je samo pustiti iz Ableton Live!-a), vec da li je ta muzika dobra ili losha.. a ovo shto se pushtanja iz Seq-a tiche, jbg.. kompromis.. ako vec nemash za muzichare i dobru opremu (iliti orkestraciju i dirigenta u ono vreme) shta fali da se na ovaj nachin predstavish? ionako si ti to sve sam smislio.. bitan je osecaj.. doshla je buducnost, jbg.. i vintage producenti bi trebalo da se pomire sa time..

shta ne valja? :)

alavuk
15-06-2007, 03:16 PM
ne nisi me skapirao , nemam ja nista protiv dj kulture , nego su postali precenjeni i tamo ima svakavih budala pa se jos istripuju da mogu da prave muziku , ja i dan danas ne mogu da objasnim jednom drugaru da znaciti biti dobar dj ne znaci automatski biti i dobar producent , retki su (garnier,sister bliss , miss djax,umek,adam beyer,dave clarke mada je vise odlican remixer ali ne sme se zaboraviti red 1 2 3 , sven vath , itd ... ) ti ljudi su sada stari imaju 40 i preko godina , ja ne vidim u danasnjoj elektro/tehno/klupskoj sceni generalno nekog novog koji me inspirise, e sad kontra primer evo dj hell je super dj ali nije neki producent tj osrednji ali je odlican remixer (p. diddy & kelis - let's get il !!!!! ) ... znaci nema pravila ali ti mtv mash upovi su uzeli danak ... sad se liebing pravda sto koristi ableton i sl. , nemam nista protiv tehnologije posto je i sam izuzetno koristim nego je ljudi shvataju zdravo za gotovo i tu lezi taj problem buducnosti audio tehnike i cele muzicke industrije generalno ...

DaBear
15-06-2007, 03:54 PM
totalno besmislena konverzacija.....:confused: