Log in

View Full Version : Multiprocesing

Arthur
22-04-2007, 08:05 PM
Evo posto je prica o tome bila neupadljiva u gornjem topiku (pokazi svoju konfiguraciju), da pocnem novi tread:

Dakle, od skora imam priliku da radim na glanc novom Intel Core 2 Quad 2.4 ghz kompjuteru, na Asusovoj P5B-DeLuxe ploci.
Masina jeste opasna zver, plasim se da budem sam sa njom u prostoriji, ali vec prvo vece naisao sam na probleme u radu sa njom u Nuendo 3.2 software kada je multiprocesor opcija ukljucena. Dolazi da pucketanja i gubljenja clock synca pojedinih kanala u projektu .. i to samo na odredjenim projektima, bez pravila. Kada se ta opcija ugasi, on drasticno podigne opterecenje jednog od 4 procesora, dok se ostala 3 ne opterecuju skoro uopste. Zasad, to mi ne pretstavlja veliki prakticni problem jer je i takav setup skoro pa 50% brzi od dosadasnjeg Athlona A64 na 3200ghz. Ali naravno da me iritira i brine ideja sta ce biti kada preteram sa tim jednim procesorom.
Koliko sam uspeo da se raspitam, ovo nije retka pojava i uglavnom krive Nuendo za nju, mada sam dobio jos jedno svedocenja od korisnika Dual procesora da postoji patch Microsoftov koji resava, po njemu, veoma slican problem. Izgleda da to pogadja sve multiprocesing setupove, pa sam zato zeleo da ovde to proverim, jer kontam da nas na forumu ima jos.
Dakle, vlasnici Dual i Quad PC kompjutera, imate li problema sa Nuendo/Cubase aplikacijama i da li imate neko resenje za isti?

kejkz
22-04-2007, 08:49 PM
Mislim da problem nije samo do Nuenda, nego i do Windows-a XP. Izgleda da nije bas optimizovan za rad sa vise procesora. Ja imam jedan dualcore laptop kuci, i na njemu sve radi ok, nisam probao ozbiljno raditi na njemu, pokrenuo sam samo AK test performansi... Valjda ce biti onih koji ce ti nesto vise reci.
Verovatno sve ok radi u Cubase-u 4 :) a pogotova na Visti ;P

milos
22-04-2007, 09:39 PM
Jel si probao Ableton Live 6 ?

Moritz
22-04-2007, 10:03 PM
Moj komentar od pre neki dan na ovu demu ce biti malko promenjen.
Rekao sam da je zvanicni Steinberg priznao da Nuendo 3 ne radi dobro pod multi proc. mashinama - tvrdnja stoji i dalje ali sa malom izmeno jer se igleda radi o iskljucivo Quad mashinama .
Tako da Arthure :(...jbm li ga, izgleda da ces ipak sacekati Nu4 il' predji na Core 2 :)

Dva prijatelja rade ne Core 2 i za sada niko od njih nije prijavio problem, jedan od njih ima istu plocu kao i ti ( nisam 100% siguran za model, ali je ASUS isvakako)

diviner
22-04-2007, 10:26 PM
Mene samo interesuje koji je bio razlog da se za komp izabere kentsfield (quadcore) rjesenje, kada se zna da je to jos neprovjereno, i da je broj aplikacija koji su optimizovani za multiprocesing (sa vise od 2 jezgra) veoma mali, a da ne pricamo o tome kako se iskoriscenost veceg broja jezgara na platformama gdje se djeli jedna memorija, gdje imate jedan memorijski kontroler (tako da svejedno jezgra, odnosno procesori cekaju jedan na drugog da se "okanu" magistrale kako bi oni mogli krenuti preuzeti svoj paket za obradu...ili su prosto toliko brzi da magistrale vec predstavljaju usko grlo za svu cetvoricu u radu, odjednom) drasticno opada.

Da ne pominjemo finansijski momenat i ne pominjemo koliko je jedan quadcore procesor skuplji od jeftinog E6600 ili nedaj boze E4300, a ovaj kada se klokuje ima istu efikasnost ili je brzi u 90% aplikacija.

lesha
22-04-2007, 10:31 PM
Jel si probao Ableton Live 6 ?

nabavio sam amd64 x2 i izgleda da ableton trenutno koristi multiprocessing samo za svoje efekte/instrumente.

evo i screenshot-a gde se moze videti kada je opcija za multiprocessing ukljucena/iskljucena..

Rocket Roll
22-04-2007, 10:54 PM
Znam da je isti problem prijavljen i na EliteSecurity, i da se javljao i sa ProToolsima kada se doda Waves SSL - zauzeće procesora 100%, krckanje i puckanje... Odgovor je bio - čeka se da izađe neki od muzičkog softvera za Vistu.

kejkz
22-04-2007, 11:02 PM
Arthure, jesi li pokusao da iskljucis jezgra? Da li je tako nesto uopste moguce kada se jednom instalira Windows?

Arthur
23-04-2007, 12:36 AM
elem, nisam pokusavao da ugasim jezgra niti znam kako se to postize. Drugo, ta krckanja i problemi koji postoje nisu vidljivi na bilo kakvom CPU metru, masine su svo vreme ladne ko spricer, jedino se po zvuku cuje da postoji problem.. ja sam cak na obe pesme gde postoji problem bio uspeo da nadjem koji kanal to proizvodi, ali nije vezano ni za kakav plug in u vezi njega niti njegove putanje. Ponavljam pricu odozgo, kada dupliram problematican kanal, duplikat radi savrseno normalno. Kada njih dvojicu pustim u kontrafazu, svako malo se cuje krckanje, kao da jedan od njih ima problema sa tajmingom. Ponavljam, nigde CPU zauzece ni ne prilazi 50%. Kada ugasim ovaj multiprocesing opciju, sve radi normalno, a indikacija CPUa govori da jedan od njih radi na negde 50% (sto je i dalje duplo bolje od A64 na tom istom projektu).

E sad, nisam probao druge programe, cak mi se ni ovo ne desava na svakom projektu, te sam pozeleo da vidim o cemu se radi. Vec sam cuo na barem dva mesta da i Dualcorovi imaju slicnih problema sa nuendom, s'tim da je jedan vlasnik duala za potrebe montaze video-audio materijala problem resio nekim Microsoftovim patchom. I zaista me brine mogucnost cekanja na N4 jerbo je to nedefinisano, a i nisam siguran da mu "bazicni metabolizam" ne bude i proporcionalno zahtevniji ...

@DIVINER
Mihajlo, valjda se secas da odluke oko kupovine skupe opreme u mom ateljeu ne donosim ja, niti ih ja finansiram. Uglavnom mogu da uticem, mada mi se nije cinilo logicnim da u ovom trenutku "kocim" stvar, kada je kolega vec nasao SMESNO povoljnu cenu za pomenutu masinu. Ne razumem se u CPU arhitekture, niti dovodim tvoje znanje u pitanje, ali me zanima koja je onda uopste svrsishodnost proizvodnje quadro masina, a narocito njihova popularnost na zapadu (www.gearslutz.com (http://www.gearslutz.com)) ukoliko se njihova CPU moc gusi magistralama, RAMom i sta ja znam vec cime.
Drugo, vec drugi put te pitam, kao iskusnijeg znalca i coveka koji slaze DAW masine, da li bi mogao da mi ucinis i probas da izazoves slican problem na RuDaw masinama, i da mi potvrdis njegovo postojanje, a mozda (sa obzirom na tvoje OC znanje) i pomognes da resim. Do sada, jos nisam od tebe dobio konstruktivan odgovor, te te jos jednom drugarski molim za nesebicnu pomoc, bez ulazenje u dalje razlaganje ZASTO umesto KAKO. :rolleyes:

diviner
23-04-2007, 01:14 AM
@DIVINER
Mihajlo, valjda se secas da odluke oko kupovine skupe opreme u mom ateljeu ne donosim ja, niti ih ja finansiram. Uglavnom mogu da uticem, mada mi se nije cinilo logicnim da u ovom trenutku "kocim" stvar, kada je kolega vec nasao SMESNO povoljnu cenu za pomenutu masinu. Ne razumem se u CPU arhitekture, niti dovodim tvoje znanje u pitanje, ali me zanima koja je onda uopste svrsishodnost proizvodnje quadro masina, a narocito njihova popularnost na zapadu (www.gearslutz.com (http://www.gearslutz.com)) ukoliko se njihova CPU moc gusi magistralama, RAMom i sta ja znam vec cime.
Drugo, vec drugi put te pitam, kao iskusnijeg znalca i coveka koji slaze DAW masine, da li bi mogao da mi ucinis i probas da izazoves slican problem na RuDaw masinama, i da mi potvrdis njegovo postojanje, a mozda (sa obzirom na tvoje OC znanje) i pomognes da resim. Do sada, jos nisam od tebe dobio konstruktivan odgovor, te te jos jednom drugarski molim za nesebicnu pomoc, bez ulazenje u dalje razlaganje ZASTO umesto KAKO. :rolleyes:

Polako! Znam ja da ti nemas nista sa tim, i vidim da si me pogresno shvatio. Kritika je upravo bila upucena tvojim nadredjenima (jer sam sit pametnjakovica koji su kobajagi profesionalci, a ovamo ni alat koji treba da im zaradjuje lebac ne znaju da odaberu)...

ali me zanima koja je onda uopste svrsishodnost proizvodnje quadro masina, a narocito njihova popularnost na zapadu (www.gearslutz.com (http://www.gearslutz.com/)) ukoliko se njihova CPU moc gusi magistralama, RAMom i sta ja znam vec cime.

Pa ne moras da se ganjas sa ljudima na gearslutzu i strancima...Kad vec nisi/niste odmah htjeli da me konsultujete (ili nekoga ko zna oko ovoga vise...ja sam tu potpuno nebitan) , ima vec dovoljno relevantnih stranica kod nas , na kojima mozes procitati skoro sve sto sam ja vec naveo. Npr:

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=11919&oliver=3932&quale=7

Iako je quad core prava demonstracija moći ta moć ni izbliza nije iskorišćena na pravi način. Proizvođači softvera se ”prenemažu” već više od godinu dana izgovorima da optimizacija samo što nije... Doduše i sam Windows XP nije previše nastrojen SMP radu i za bolje iskorišćenje potencijala multi-core procesora svakako treba sačekati Windows Vista operativni sistem koji je zasnovan na Windows 2003 Server kernelu. Situacija je veoma jasna kada su testovi u pitanju. Sintetika jasno ukazuje na potencijal, a kao i obično realne aplikacije nam govore koliko je tog potencijala iskorišćeno. Testovi memorijskog transfera jasno ukazuju na to da Core 2 Duo ima bolje performanse u tom segmentu u poređenju sa Kentsfield-om i kod softvera koji nije optimizovan za multi-core dešava se da Conroe daje bolje rezultate nego Kentsfield. To je posebno uočljivo u slučaju 3D Mark testova i uopšte igračkih testova koji su veoma zahtevni po pitanju memorijskog protoka. Ipak, DivX kompresija i rendering su tradicionalno jaka polja SMP arhitekture i Kenstsfield je tu veoma jasno pokazao zube Conroe-u. Međutim, dobici ni izbliza nisu toliko veliki kao kada smo sa single core procesora prešli na dual core. Photoshop je još jedna svetla tačka, koja pokazuje da uz dobru optimizaciju može biti prednosti, ali ipak ni u ovom slučaju one nisu preterano velike, čak štaviše manje su nego u slučaju renderinga i kompresije video materijala. Jednostavno, u ovakvoj kontalaciji odnosa, u desktop segmentu nije lako iskoristiti ni potencijal dual core procesora na pravi način, a o quad core rešenjima je izlišno i govoriti.

Drugo, vec drugi put te pitam, kao iskusnijeg znalca i coveka koji slaze DAW masine, da li bi mogao da mi ucinis i probas da izazoves slican problem na RuDaw masinama, i da mi potvrdis njegovo postojanje, a mozda (sa obzirom na tvoje OC znanje) i pomognes da resim. Do sada, jos nisam od tebe dobio konstruktivan odgovor, te te jos jednom drugarski molim za nesebicnu pomoc, bez ulazenje u dalje razlaganje ZASTO umesto KAKO.

Mozda je to zato sto mi nisi postavio konstruktivno pitanje...Pitao si samo da li sam/smo imali problema radom na dualcore procesorima...Rekao sam ti da nismo nijedan do sada (i ogranicio pricu na samo one instrumente i efekte koje smo probali, a to nije nemali broj). Ostavi mi upute za preciznu rekonstrukciju problema koje imas, pa cu pokusati da izazovem simptom, sto da ne. Iako ti tvoji "strucnjaci" nisu zasluzili da im se besplatno pomaze, znam da si ti ok, i da ces cjeniti svaku pomoc, tako da ne vidim u cemu je problem...

Arthur
23-04-2007, 01:19 AM
ja i dalje ne naslucujem progres u ovoj diskusiji.. i dalje se vrtimo oko ZASTO :(
al ajd sad. :cool:

diviner
23-04-2007, 01:34 AM
ja i dalje ne naslucujem progres u ovoj diskusiji.. i dalje se vrtimo oko ZASTO :(
al ajd sad. :cool:

Pa kad volite da sami sebi pravite problem tamo gdje ih zapravo nema...

Nisam probao i nemam iskustva sa quadcore procesorima (imacu kada za to dodje vrijeme, odnosno kada Vista bude OS koji cemo masovno koristiti za audioprodukciju, a to je za godinu dana minimum), jer potrebe za istim, u ovoj bransi stvarno nema trenutno.

Volio bih da ti mogu direktno pomoci, ali dok ne vidim masinu i dok ne budem radio sa njom izvjesno vrijeme, necu znati da li su ti problemi rjesivi.

Usput, ostavicu jos jedan link gdje se vidi i graficki ono o cemu sam pricao: nesrazmjeran skok performansi u odnosu i na to da imate duplo veci broj jezgara u odnosu na Core2 (nesrazmjera u cijeni kostanja necu opet pominjati):

http://www.benchmark.co.yu/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=12432&oliver=4108

Arthur
23-04-2007, 01:36 AM
ok, krecemo se.
DA LI bi mogao da probas da testiras RuDAW sa NUENDOM 3.2 i vidis da li radi slicne stvari, posto sam vec dobio takve prijave.
Sto se mene tice, veoma bih ti rado dozvolio da mu uzmes bris iz grla ukoliko si u prilici..

diviner
23-04-2007, 01:42 AM
Pa vec sam ti rekao da nismo naisli na probleme. Nuendo 3.2 cak i zajedno sa gomilom starijih VSTi uglavnom savrseno radi (ako i bude poneki glitch ili zakucavanje, to nije do toga sto je core2 u pitanju, vec zbog loseg plugina ili lose "sredjene" zastite, i taj problem se svakako manifestuje i na obicnim masinama).

diviner
23-04-2007, 01:44 PM
Idemo po redu...sta si sve probao do sada da uradis kako bi otklonio problem. Zaintrigirao si me, pa daj da vidimo sta mozemo uraditi. Postoji mogucnost da to sto se tebi desava uopste nije do procesora...e sad, najlakse bi bilo kada bi od ljudi od kojih ste uzeli komp trazili da vam privremeno namontiraju jedan E4300 ili bilo koji jeftiniji Core2 (ili barem neki obicni jednojezgarni), pa da vidite odmah sada odmah :) dal je proc problem (ako se i dalje bude manifestovao isti simptom, znas da nije u pitanju quadcore, vec nesto trece).

Mogu i ja da navrnem do BG-a pa da isprobamo tu kombinaciju (ako imas brz net, siguran sam da cemo rjesiti problem, ukoliko je on rjesiv), samo sto ce to tvoje gazde da kosta...

Arthur
23-04-2007, 02:13 PM
jebga, gazda nema, ovo ja atelje koji drzim sa drugarom, koji obezbedjuje opremu dok ja obezbedjujem prostor. Tako da od te vrste rabote tanka fajda :( A inace, jedino sto sam pokusao jeste klasicno setovanje win XP za bacground service i tako to. Pogledao sam u Biosu, mada nisam nasao nista sto bih u vezi toga mogao cackati, al tu sam ja tanak sam znanjem, pa sam moguce nesto propustio.