View Full Version : Adam P11a
filip
21-04-2007, 01:54 AM
Vase misljenje o ovim monitorima? Cena/kvalitet? Kakvi su po vama u poredjenju sa mackie hr824:D ?
filip
21-04-2007, 01:56 PM
koliko ja znam cena ova 2 monitora po komadu (novih) je ista
dandi
21-04-2007, 02:00 PM
...
uuuupppssss ....moja greska ....mislio sam na drugi model ......
Pozdrav
filip
21-04-2007, 02:10 PM
u artistu p11a je bio 650-670e (komad). U skymusic, mackie je 650e (komad)
slowstar
21-04-2007, 08:44 PM
Mislim, iako su zvucnici jos uvek, uglavnom stvar ukusa, da je ADAM P11a toliko bolji, precizniji, delikatniji od MACKIe da se ne mogu ni porediti, usudjujem se da kazem, da je ADAM P11a jedan od najboljih nearfielda koje sam u zivotu cuo, a cuo sam dosta, verujte...
Pozdrav!!
Eto ...covek ti rece lepo .... a sad trk u radnju i kupuj te ADAM e .......;)
Pozdrav
BTW
Jel' ko slusao p11a protiv A7?
filip
22-04-2007, 02:13 AM
Eto ...covek ti rece lepo .... a sad trk u radnju i kupuj te ADAM e .......;)
Pozdrav
nije trk, ....trk je za dobre je za dobrim ponudama u oglasima
p.s. bojao sam se da pitam za p11a vs. a7 kad su mi u startu rekli da je p11a za klasu bolji, mada me u sustini veoma interesuje i to pitanje, hvala off
nije trk, ....trk je za dobre je za dobrim ponudama u oglasima
p.s. bojao sam se da pitam za p11a vs. a7 kad su mi u startu rekli da je p11a za klasu bolji, mada me u sustini veoma interesuje i to pitanje, hvala off
Izvini Filipe ..... ja sam se malo nasalio na Slowstar ov racun , zbog njegovih uvek iskljucivih izjava ;) :)
Kad sam procitao tvoje pitanje ja sam u stvari pomesao p11a sa a7 ....koje su mi bile na uporedbi sa hr 824 i iako je a7 jako hrabro svirao , jednostavno je bio oduvan od HR824 i to nije u domenu licnog utiska , nego je bilo vise nego jeasno nekolicini u studiju ..... znas ono .... prebacis na drugi par zvucnnika .... i svima se ozare lica :)
Takodje sam imao ( ja mislim taj model , samo pasivan ) koji je poteran preko NAD pojacala ...... koji je doneo jedan kolega sa foruma ( koji se vrlo dobro razume u opremu , kao i u muziku ) uporedjivali smo ... i opet isto , mislim da ga je posle par dana prodao i potpuno odustao od 6" zvucnika .......
S' druge strane skoro sam radio na p33 a ( koje bi valjda trebalo da su visa klasa od p11 , ako se nevaram ) i definitivno su veoma kvalitetni . Prostorija u kojoj sam slusao je bila cudnjikava , pa se tu svasta desavalo , jer kod tih vec midfielda , ako se tako moze ovaj zvucnik nazvati , soba vec ima daleko veci uticaj na zvuk .
Ne mogu reci da je ADAM p33 daaaleeeko bolji od HR824 , niti sam mogao da ih poredim ..... definitivno se treba naviknuti na one cudne ribbon visoke ( bar ja ) ali je definitivno kvalitetan da se sa navikom na njega moze raditi zahtevan posao na visokom kvalitetu .....
Ako pricamo o uporedbi p33 .... neka je kao HR .... neka je i 20 % bolji ...... ali cak ni on nije tako dramaticno bolji kao sto Slowstar rece za p11a ....
Osim ako naravno ja ne gresim u potpunosti i ako p11a nije za 3 - 4 klase bolji od p33a ....... onda ok ......
U svakom slucaju , to je sve klasa monitora koji su vrlo i sasvim dovoljno kvalitetni za bilo koji posao , i verovatno ce biti kvalitetniji od ostatka tvojej opreme .... ( preampa , ADDA konvertera ..... )
Moras poslusati ipak sam i prosuditi sta ti se dopada .........
Pozdrav
sasaristic
22-04-2007, 06:14 PM
Max ima pravo....Adam anf 10 koji sam ja imao (+solidan NAD) na prvu ruku mi je zvucao fenomenalno..posebno za 400,500 eur koliko vredi.Na zalost ( moju) ,Mackie koje sam vec jedanput iz sopstvene gluposti odbacio i uzeo Dynaudio
bm 6a, je Adame porazio u svim aspektima slusanja.Trodimenzionalniji, zdraviji visoki , a sub basove da ne pominjem...kakvi god da su kod HR824 su barem prisutni .Da ne shvatis pogresno...
Mackie je daleko od savrsenog , ali za 900 eur koliko je trenutna cena polovnih...sigurno je best-buy...
lep pozdrav
Moje mnenje o monitorjih je sledeče.
V svojem studiu sem testiral kar nekaj monitorjev, Focal SM 6 Solo Be, Dynaudio BM 15 A, Dynaudio BM 5 A Compact, Alesis M1 MkII Activ, Yamaha MS5.
V prihodnjem mesecu pa bp ?e testiral Krk ST8, Adam S3A.
Zaključek test pa je, da je bolje vlo?iti denar v akustiko prostora, kot v monitorje.
Focali, BM 15a so igrali fenomenalno. BM 5a so imeli malo premalo nizkih frekvenc, Alesis pa so imeli za odtenek preveč nizkih frekvenc, pa tudi niso bili lepo definirani.
Več o gradni in dodelavi akustike v mojem studiju si lahko preberet in pogledate na linku:
http://www.planetaudio.si/viewtopic.php?t=300
lp
diviner
22-04-2007, 07:49 PM
Dobro dosao ixi...nadam se da smo "gledani" u sloveniji :) , i nadam se da ces sto vise svojih kolega i prijatelja dovesti kako bismo zajedno diskutovali o zvuku i produkciji...
Arthur
22-04-2007, 07:54 PM
lep pozdrav
Moje mnenje o monitorjih je sledeče.
V svojem studiu sem testiral kar nekaj monitorjev, Focal SM 6 Solo Be, Dynaudio BM 15 A, Dynaudio BM 5 A Compact, Alesis M1 MkII Activ, Yamaha MS5.
V prihodnjem mesecu pa bp ?e testiral Krk ST8, Adam S3A.
Zaključek test pa je, da je bolje vlo?iti denar v akustiko prostora, kot v monitorje.
Focali, BM 15a so igrali fenomenalno. BM 5a so imeli malo premalo nizkih frekvenc, Alesis pa so imeli za odtenek preveč nizkih frekvenc, pa tudi niso bili lepo definirani.
Več o gradni in dodelavi akustike v mojem studiju si lahko preberet in pogledate na linku:
lp
Sasvim se slazem sa tobom, po meni je besmisleno davati vise od hiljadu eura u zvucnike koje nameravate koristiti u nedovoljno korektnoj akustici prostora..
idekius
22-04-2007, 08:08 PM
lep pozdrav
Pozdrav i dobro dosao ;)
P.S. Interesantan ti je avatar na forumu za koji si ostavio link :)
Dobro dosao ixi...nadam se da smo "gledani" u sloveniji :) , i nadam se da ces sto vise svojih kolega i prijatelja dovesti kako bismo zajedno diskutovali o zvuku i produkciji...
THX:)
Lahko debatiramo tudi na foumu www.PlanetAudio.si ;)
slowstar
27-04-2007, 02:13 PM
Izvini Filipe ..... ja sam se malo nasalio na Slowstar ov racun , zbog njegovih uvek iskljucivih izjava ;) :)
Ako pricamo o uporedbi p33 .... neka je kao HR .... neka je i 20 % bolji ...... ali cak ni on nije tako dramaticno bolji kao sto Slowstar rece za p11a ....
Osim ako naravno ja ne gresim u potpunosti i ako p11a nije za 3 - 4 klase bolji od p33a ....... onda ok ......
U svakom slucaju , to je sve klasa monitora koji su vrlo i sasvim dovoljno kvalitetni za bilo koji posao , i verovatno ce biti kvalitetniji od ostatka tvojej opreme .... ( preampa , ADDA konvertera ..... )
Moras poslusati ipak sam i prosuditi sta ti se dopada .........
Pozdrav
Nisam ja bas toliko iskljuciv, sam sam napomenuo da su monitori, kao i svi ostali zvucnici veoma subjektivna stvar, i zato jedino sto ISKLJUCIOVO TVRDIM je da ne postoji idealan zvucnik, jer ga je barem na osnovu danasnjeg poznavanja fizike i tehnike materijala prakticno nemoguce napraviti, dakle ostaje nam (uglavnom - izbegavam iskljucivost)
subjektivna procena (neko voli popa, neko popadiju, neko popovu cerku)
mogu samo da napomenem svoje misljenje, a to je da je HR 824 malcice predimenzioniran za nase prosecne uslove slusanja (citaj: malu velicinu rezija) a jedna od apsolutnih, iskljucivih cinjenica je da je VEOMA tesko napraviti malu, a akusticki dobru reziju, tako da su 8 inch bass driveri, a i subwooferi u skladu sa malim, akusticki nedoteranim rezijama prilicno neadekvatni za "razumno" slusanje. Sto se visokotonaca - ribbona tice, meni licno oni prilicno odgovaraju, narocito kada se uporede sa metalnim titanijumskim ili aluminijumskim kalotnim visokotoncima, koji umeju prilicno da zamaraju posle dugog slusanja na malo visim nivoima, sto se ne moze reci za ADAM-ove ribbone, to vam kazem iz licnog iskustva, mada ih licno ne posedujem, ali to ce se vrlo brzo promeniti (kupujem P11 ili A7, nisam jos definitivno odlucio, i pored toga sto vec imam 4 para zvucnika, koje nemam gde da smestim - sta ces lud covek...)
Ne znam, mozda imam takve usi, ali HR 824 je malo "razbijacki" zvucnik, govorim iskustveno, ali tehnoloski sam laik, kada se uporedi sa nekim od skupljih TANNOY monitora kao sto je "Elipse" ili DMT serija. Ko voli malcice "Diskoteka" prizvuk, postujem, i ne mesam se. Jos jedna potvrda da je to velikom vecinom stvar ukusa...Meni se nikada nisu dopadali JBL ili KRK veliki modeli, a oduvek sam voleo TANNOY, Klein & Hummel, ADAM monitore. Ponavljam, stvar LICNOG ukusa, nikakvo nametanje stava ili misljenja...
dawid
28-04-2007, 11:54 AM
extra link sa mnogo fotografija za sve koji prave studio. Malo cete se pomuciti sa textom, ali...:da:
hvala ixi
kupujem P11 ili A7, nisam jos definitivno odlucio,
Jako me zanima razlika izmedju ova dva zvucnika. Nisam imao prilike da slusam P11, ali sam zato slusao A7 koji su me zaista lepo iznenadili. Interesuje me tvoje licno misljenje o razlikama u zvuku izmedju ova dva modela, te da li ona opravdava i ne bas tako malu razliku u ceni?
Meni bi oni bili "drugi par", posto mi je glavno slusanje Dynaudio, a kontam da je to prakticno idealno, obzirom da su u pitanju dve razlicite koncepcije i zvuka i zvucnika.
Jako me zanima razlika izmedju ova dva zvucnika. Nisam imao prilike da slusam P11, ali sam zato slusao A7 koji su me zaista lepo iznenadili. Interesuje me tvoje licno misljenje o razlikama u zvuku izmedju ova dva modela, te da li ona opravdava i ne bas tako malu razliku u ceni?
Meni bi oni bili "drugi par", posto mi je glavno slusanje Dynaudio, a kontam da je to prakticno idealno, obzirom da su u pitanju dve razlicite koncepcije i zvuka i zvucnika.
Da dodam samo - ANF10 + dobro pojacalo VS A7 ; pa A7 vs P11A, mene jako zanimaju te gradacije, kolike su to razlike realno. Cak i ADAM na sajtu vesto krije podatke o samim ribonima - isti su - nisu isti. P11a samo jednom slusao, u jako ozbiljnoj reziji, i nekako me nije kupio, zvuk je nekako upao u njega, jednostavno....... ANF10 imam vec 2 godine, daleko od savrsenog, ali za te novce i dalje veoma dobar izbor..... odlican za izbor reverba, koji su bas naglaseni na njemu....
submaster
13-05-2007, 10:43 PM
ja sam slusao p11a i bukvalno se istopio od miline....na mene je taj zvucnik ostavio najjaci utisak do sada...
da imam para...ne bi se premisljao ni malo....
slowstar
13-05-2007, 11:41 PM
da imam para...ne bi se premisljao ni malo....
I nemoj da se mnogo premisljas, ali zasto ne "preslusas" A7?
to je monitor slicnog karaktera, elegantnog, neopterecujuceg zvuka, ne zamara koliko sam mogao da cujem, a cena mu je OSETNO niza, mada sto kazes izmedju mene i P11a nastala je ljubav na prvo uvo...
Rhino
14-05-2007, 02:00 AM
Sve je stvar ukusa kao sto rekoste....
Na mackie cu recimo da mixam lakse hiphop, ili drum nego na adamu, cini mi se.
Jer koliko god da je "diskotekast" i jeste negdje, nije on bas neka igracka.. Meni se svidja ta hr serija.. Pravi malo veci zvuk, mada to je amerika, pa i ima neke logike tu..
S druge strane ako je neki reverb tail u pitanju, ili lupam neka balada, adam ce ga bukvalno pojesti tu...
Sve je to stvar navike i ukusa.
Treba vise da mixamo, a manje da pricamo:da:
S druge strane ako je neki reverb tail u pitanju, ili lupam neka balada, adam ce ga bukvalno pojesti tu...
...... Skini bas sa HR a ....... pa ga nece pojesti ;)
Pozdrav
Rhino
14-05-2007, 07:56 PM
Da ga skinem na quarter space skroz? Nisam probao... Inace ga drzim na half..
Da ga skinem na quarter space skroz? Nisam probao... Inace ga drzim na half..
Sve zavisi od onoga sto zelis da cujes ..... U sustini na zvucnicima sa manje basa se detalji u midlu , kao i reverbi cuju daleko jasnije jer ih ne maskiraju basevi .....
Cak i na NS10 se bolje cuju reverbi ..... Zato u nekoj profi ili polu profi varijanti moras imas 2 seta monitora .......
Pozdrav
Rhino
14-05-2007, 08:42 PM
Sve zavisi od onoga sto zelis da cujes ..... U sustini na zvucnicima sa manje basa se detalji u midlu , kao i reverbi cuju daleko jasnije jer ih ne maskiraju basevi .....
Cak i na NS10 se bolje cuju reverbi ..... Zato u nekoj profi ili polu profi varijanti moras imas 2 seta monitora .......
Pozdrav
Ma ok, znam.. Nego i dalje tvrdim da su adami za neke stvari bolji...
Tj njihovi riboni za reverbe i takve pikanterije.
Sto opet ne znaci da bih dao mackie za njih.:)
Ma ok, znam.. Nego i dalje tvrdim da su adami za neke stvari bolji...
Tj njihovi riboni za reverbe i takve pikanterije.
Sto opet ne znaci da bih dao mackie za njih.:)
A koje mackie imas ?
A sto se tice ribbona i reverba......hm
Super su za odredjivanje vrste prostora, ali ne i za doziranje...... Uvek mi na obicnim zvucnicima snimci adjeni saamo na adam-u zvuce suvo
Hm,slusao sam i p11a i a7 i jos nekoliko monitora koji su spominjani,i moram da priznam da sto se Adama tice kad sam njih ukljucio posle drugih monitora(nije vazno kojih sem da su bili u istom pa cak i visem rangu cene),osecao sam se kao da sam odjednom poceo da cujem...
Mozda je to sve subjektivno,ali vajda je subjektivno negde i objektivno;)
A da,ja sam nakraju sto se Adama tice izabrao p22,i jako sam zadovoljan sa njima!
ps
definitivno treba imati bar dva razlicita monitoringa...:cool:
Rhino
15-05-2007, 05:58 PM
Imam 824, i 624 koji nisu moji, ali su kod mene trenutno na cuvanje.:)
Mozda i nisam u pravu za adame, ali mi se svidja njihov sound...
Nisam radio nikad iskljucivo sa njima, ali koliko me memorija sluzi za reverb mi je bio dobar osjecaj s njima....
A kako se drze kod tebe 624 protiv 824?
Rhino
15-05-2007, 11:28 PM
Pa pravo da ti kazem 624 i nisu losije od 824 kolika je razlika u cijeni...
Tweeter je potpuno isti, woofer na osmici naravno da ide nesto nize. To i nije neka mana jer i sestica ima vise nego dovoljno basa. Ali sve u svemu zvuk je vrlo slican, da ne kazem ISTI!
Jedina bitna razlika je pozicioniranje. 824 se lakse smjeste u prostoriji sto se tice zvuka.... (Ne kapiram zasto?)
Cini mi se da se 624 trebaju postaviti malo vise u sirinu...
Bar sto se moje prostorije tice...
Arthur
16-05-2007, 10:47 AM
Pa pravo da ti kazem 624 i nisu losije od 824 kolika je razlika u cijeni...
Tweeter je potpuno isti, woofer na osmici naravno da ide nesto nize. To i nije neka mana jer i sestica ima vise nego dovoljno basa. Ali sve u svemu zvuk je vrlo slican, da ne kazem ISTI!
Jedina bitna razlika je pozicioniranje. 824 se lakse smjeste u prostoriji sto se tice zvuka.... (Ne kapiram zasto?)
Cini mi se da se 624 trebaju postaviti malo vise u sirinu...
Bar sto se moje prostorije tice...
evo ja bi da kazem da je sto se mene tice, zvuk identican, barem u korisnom opsegu
doduse, meni je lakse da nateram 624 da furaju sa prostorijom nego 824, mnogo se vise "bude" raznorazne gluposti
Rhino
16-05-2007, 03:01 PM
Naravno da se s osmicama lakse bude raznorazne gluposti, to je pravilo fizike. Zato i rekoh gore da mi nije jasno zasto mi je teze da nadjem "sweet spot" na 624.
Mada najcesce slusam dosta tiho s obzirom da mi prostorija nije akusticki tretirana..
pozz
slowstar
19-05-2007, 01:07 AM
'ajde da opet budem kao sto kazu "iskljuciv"
1. veoma je tesko, skoro NEMOGUCE napraviti akusticki dobru reziju, cija je povrsina manja od 80 m2, a visina plafona ispod 350cm
2. Dobiti u maloj prostoriji "ispravan" bas ispod 50 hz je takodje nemoguce, moguce je jedino doci blizu toga, ako je rezija specijalno gradjena, sa postovanjem tzv. "Boltovog niza"
3. Tvrdim da bilo kakav mix radjen u malim prostorijama, sa glasnim monitoringom ima veoma losu "translaciju" na druge sisteme slusanja. To je istovremeno i GLAVNI razlog za postojanje tzv "nearfield" monitora.
Drage kolege, izuzev ako niste milioneri i imate na raspolaganju veliki plac za gradnju NAMENSKOG studija, ZABORAVITE na tacnost svega sto je ispod, ajde da budem "sirok" 50 hz, a tacnije bi bilo 80 hz, iz veoma jasnih, fizickih razloga...
spidermusic
13-06-2007, 02:21 PM
Posedujem i Adam P11 i Mackie HR 824, pa, ko zeli, moze da cuje i uporedi, a zatim odluci sta mu se vise svidja! Pozdrav! :) :) :)
Rhino
13-06-2007, 03:24 PM
Pa ajde ako ti nije smor, napisi glavne razlike, pluseve i minuse za oba modela.
spidermusic
13-06-2007, 03:48 PM
Rhino, ako si iz Beograda ili ako dolazis u Beograd, mozes slobodno da dodjes kod mene i sam se uveris u kvalitete ili nedeostatke ovih monitora. Tesko je opisati nesto sto je subjektivni dozivljaj. Poziv vazi i za sve ostale zainteresovane!
boggy
13-06-2007, 03:58 PM
Ajd i ja malo... da budem... ;)
'ajde da opet budem kao sto kazu "iskljuciv"
1. veoma je tesko, skoro NEMOGUCE napraviti akusticki dobru reziju, cija je povrsina manja od 80 m2, a visina plafona ispod 350cm
Ovo je tacno... jedino sto se izgleda vise "isplati" u takvom prostoru formirati neku prodavnicu (sta god) u ovoj zemlji i u ovo vreme ;)
2. Dobiti u maloj prostoriji "ispravan" bas ispod 50 hz je takodje nemoguce, moguce je jedino doci blizu toga, ako je rezija specijalno gradjena, sa postovanjem tzv. "Boltovog niza"
Bolt nije jedini .... do danas se toga nakupilo "k'o pleve".... imao bi problema da se odlucis....
Ono sto se obicno ne zna... je da svi ti "magic" ("golden") numbers vaze SAMO za prostoriju ciji su zidovi reflektivni... cim se unese bilo sta u taj prostor... neke sprave, namestaj, mikser, rackovi... udju ljudi... veliki deo tih odnosa vise nije validan... a studio nema smisla ako je prazna soba sa "idealnim" odnosima dimenzija i samo reflektivnim zidovima. (da li smem da kazem... da u tu sobu ne smes nista da stavis da ne bi "narusio" akustiku ;) )
Drugo, kada se uradi elementarni apsorpcioni tretman zidova (sloj azmafona ili kamene vune... kako ko vec voli ;) ) takodje dolazi do toga da se frekvencije rezonancija u netretiranom prostoru SMANJE (ne puno, ali se da izmeriti) kada se unese apsorpcioni materijal... znaci da se soba u akustickom smislu virtuelno (geometrijski) POVECA... za koliko... pa zavisi od apsorpcionog materijala, vlaznosti vazduha, temperature... itd. itd...
Znaci... nemam nista protiv nekih "idealnih" proporcija... ali samo kao polazne tacke... ne kao "sveto pismo"... od koga malo sta "preostane" kada se posao zavrsi...
Pricam ovo iz licnog iskustva u popravkama i adaptacijama nekakvih prostorija u kojima ljudi zele da se bave produkcijom muzike u ovoj zemlji u kojoj zivimo...
3. Tvrdim da bilo kakav mix radjen u malim prostorijama, sa glasnim monitoringom ima veoma losu "translaciju" na druge sisteme slusanja. To je istovremeno i GLAVNI razlog za postojanje tzv "nearfield" monitora.
Drage kolege, izuzev ako niste milioneri i imate na raspolaganju veliki plac za gradnju NAMENSKOG studija, ZABORAVITE na tacnost svega sto je ispod, ajde da budem "sirok" 50 hz, a tacnije bi bilo 80 hz, iz veoma jasnih, fizickih razloga...
Da, ali to sto navodis je vrlo diskutabilno... pogotovo sto sama prostorija ne miksa.. nego covek... koji tek funkcionise na neki "sumanut" nacin... kad god pomislim da sam nesto "skapirao"... upoznam nekoga ko me razuveri u to...
Hm... veliki studiji su se uglavnom radili u vreme kada je malo sta moglo da se snimi ispod 60Hz... sada i te kako moze da se snimi ispod 60Hz... a trend je da se studiji sele u dnevne sobe... pa ti zakljuci sta god hoces... ;)
Pre bih to nazvao "trendom".. i "generacijom akustike studija"... velicina prostorije za slusanje (sto veca... uslovno) je jako bitna... ali postoji i gomila doktrina koje godinama "prezivljavaju"... koje su u nekom vremenu bile prihvacene i cesto nekriticki preuzimane... nista konkretno ne mislim... nego je i tebi jasno da je ljudsko drustvo sklono ovakvim pojavama...
Svako vreme trazi sebi karakteristican pristup... isti slucaj kao i sa muzikom ;)
pozdrav
bogi
p.s. Nekakvi "moji" odnosi dimenzija bi bili 5:6:7... najvise zato sto se lako pamte :da:... i zato sto taj odnos dimenzija zadovoljava zahteve koji se postavljaju prostoriji namenjenoj surround monitoringu... ovih dana prilicno popularano ;)
p.s. Nekakvi "moji" odnosi dimenzija bi bili 5:6:7... najvise zato sto se lako pamte :da:... i zato sto taj odnos dimenzija zadovoljava zahteve koji se postavljaju prostoriji namenjenoj surround monitoringu... ovih dana prilicno popularano ;)
A cekaj, pije li vodu prica o najmanjoj frekvenciji koja se moze cuti i polovini talasne duzine uporedjene sa dijagonalom prostorije?
Znam da je nama Prof Mijic vesto pretrcao preko toga, u fazonu, postoji to pravilo ali......
boggy
13-06-2007, 04:45 PM
A cekaj, pije li vodu prica o najmanjoj frekvenciji koja se moze cuti i polovini talasne duzine uporedjene sa dijagonalom prostorije?
Znam da je nama Prof Mijic vesto pretrcao preko toga, u fazonu, postoji to pravilo ali......
OFF, ne govorim o NEtretriranom praznom prostoru... koji se po pravilu uzima kao primer za stojece talase... ne kazem da to nije tacan primer, ali prostor ciji su zidovi tretirani poroznim apsorpcionim materijalom je prilicno drugacija prirodna pojava...
Sto se tice bassa... postoji i room "GAIN" koji krece kao shelving ispod najnize rezonantne frekvencije na nize... znaci najniza rezonancija NIJE "kraj sveta" :) nego.... najniza rezonancija ;)
pozdrav
bogi
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.