PDA

View Full Version : evo i ja da smaram za pro tools(6.7 TDM)

alavuk
18-04-2007, 07:20 PM
koja je precica da mi se prikaze bus kanal ? nadam se da je to kanal za group chanel i cemu sluzi onaj master fader ? dal' to moze da zameni group chanel kao u nuendu ???

aj pa se nadam brzom odgovoru :]

Fala

OFF
19-04-2007, 12:19 AM
koja je precica da mi se prikaze bus kanal ? nadam se da je to kanal za group chanel i cemu sluzi onaj master fader ? dal' to moze da zameni group chanel kao u nuendu ???

Fala

Ne moze, grupe u Nuendu i Protoolsu su potpuno razlicite po funkciji. Pogledaj u manualu, lepo je objasnjeno sta mogu grupe u PT, a sta ne. Meni su one vrh za editing, solo/mute.........Buseve ti i ne prikazuje explicitno, vec su oni interni routing. NPR:

track out - bus 3,4
Aux in - bus 3,4

tako si neki kanal nevidljivim shinama (BUS) poslao u pomocni ulaz (AUX), i tako mozes da vrshih grupisanje kanala (slicno kao grupe u Nuendu). Takodje, na AUX mozes da inertujes i neki reverb i sl...., pa saljesh u njega po potrebi sa onih 5 sendova po kanalu

Ja sam tako skontao, a verovatno ce ti neki napredniji korisnik bolje izbistriti ovo

kVu
19-04-2007, 11:22 AM

Fala

nisam te bas najbolje skapirao.. ako oces vise trekova da bacis na jedan posaljes ih na bus i otvoris novi aux kanal (file-new tracks) i kao input dodelis bus koji si dodelio ovima za output. A grupe imas dve vrste edit i mix ili oba.. recimo obelezis koje kanala oces i editujes ih i/ili mixas sve zajedno kad su upaljeni u donjem levom uglu... uvek mozes da ih deaktiviras naravno.. ja to recimo koristim za editing kompletnog bubnja na 10+ kanala :)

a master je master :mrgreen:

alavuk
19-04-2007, 11:56 AM
fala svima koji su poslali private i koji su odgovorili 'vako javno , snadjox se :]]]

dvuckovic
19-04-2007, 01:50 PM
nisam te bas najbolje skapirao.. ako oces vise trekova da bacis na jedan posaljes ih na bus i otvoris novi aux kanal (file-new tracks) i kao input dodelis bus koji si dodelio ovima za output. A grupe imas dve vrste edit i mix ili oba.. recimo obelezis koje kanala oces i editujes ih i/ili mixas sve zajedno kad su upaljeni u donjem levom uglu... uvek mozes da ih deaktiviras naravno.. ja to recimo koristim za editing kompletnog bubnja na 10+ kanala :)

a master je master :mrgreen:

Ne mora aux, moze i master fader. Mozes da imas vise master fadera, u od verzije 7 imas i VCA mastere, pa mozes i tako da pravis grupe(ne znam za LE, tako je u TDM)

kVu
19-04-2007, 05:23 PM
Ne mora aux, moze i master fader. Mozes da imas vise master fadera, u od verzije 7 imas i VCA mastere, pa mozes i tako da pravis grupe(ne znam za LE, tako je u TDM)

da, i ovo je tdm.. a sad mi je stao mozak, nisam siguran da mogu sendovi i inserti na master pa zbog toga idem na aux (recimo za grupu gitara, pratecih ili nesto trece)... pa tek onda sve to na master... :)

Bitch
19-04-2007, 07:19 PM
master nema input sekciju :) nego ono sto je na outputu, za to je master

pozz

p.s. inace auxes su cool za rerecording, i sve ostalo... da ne spominjemo monitoring external hardware-a... a bus moze u bus pa u bus i tako u krug... nisam siguran da nuendo to moze, nisam dugo seo za njega...

OFF
20-04-2007, 01:39 PM
master nema input sekciju :) nego ono sto je na outputu, za to je master

pozz

p.s. inace auxes su cool za rerecording, i sve ostalo... da ne spominjemo monitoring external hardware-a... a bus moze u bus pa u bus i tako u krug... nisam siguran da nuendo to moze, nisam dugo seo za njega...

Moze, grupa u grupu.

BTW
Bitch i ostali, koji ozbiljno radite u PT......
Koliko koristite mix i edit grupe?

dvuckovic
20-04-2007, 01:45 PM
Moze, grupa u grupu.

BTW
Bitch i ostali, koji ozbiljno radite u PT......
Koliko koristite mix i edit grupe?

Stalno, uglavnom zbog editinga, jer ne miksam ITB...

Bitch
20-04-2007, 01:47 PM
pa stalno, to je spas... u kombinaciji sa markerima koji isto pamte show/hide grupa i zoom levela, rulera... pa zato i sluzi da se koristi :D:)

pozz

dvuckovic
20-04-2007, 01:48 PM
Pritom je u PT7 dodata i opcija Region Group, koja grupise vise REGIONA, sto je isto jako zgodno za editing. Jedino sto jos uvijek fali najgluplja opcija i u Logicu i u PT, a to je, necete vjerovat-snap to zero crossing!!! E, da oce da shvate da je to toliko logicna opcija, pa da je lijepo dodaju...

Bitch
20-04-2007, 01:51 PM
Pritom je u PT7 dodata i opcija Region Group, koja grupise vise REGIONA, sto je isto jako zgodno za editing. Jedino sto jos uvijek fali najgluplja opcija i u Logicu i u PT, a to je, necete vjerovat-snap to zero crossing!!! E, da oce da shvate da je to toliko logicna opcija, pa da je lijepo dodaju...

da...kreteni... mada ja navik'o da odradim mali fade out dok si rek'o keks, ali nekad stvarno smara kad ima mnogo da se secka:mad:

dvuckovic
20-04-2007, 01:57 PM
ma dobro, imas i batch fade, cmd+f na sve selektovano,ali je sranje kod tranzijentnih stvari...

OFF
20-04-2007, 02:40 PM
pa stalno, to je spas... u kombinaciji sa markerima koji isto pamte show/hide grupa i zoom levela, rulera... pa zato i sluzi da se koristi :D:)

pozz

Da, i meni se to mnogo vise svidja nego u Nuendu. Jedino sto mi pravljenje mix grupa uzima dosta vremena, a neohodnio i je zbog solo/mute opcija za vise instrumenata bacenih u isti bus. Bez veze je kad covek uci program samo iz manuala, a nema nekoga ko radi dobro sa njim da vidi na delu:(

Nego, ubio sam se po manualu trazeci opciju koja je u nuendu prosto - 'F', da mi slika na monitoru sledi kursor, kad je zumirano. Gde je to u PT?

dvuckovic
20-04-2007, 03:08 PM
Upali scrolling i probaj sa N na tastaturi ako ti je upaljen command focus

fipke
21-04-2007, 03:39 AM
ma dobro, imas i batch fade, cmd+f na sve selektovano,ali je sranje kod tranzijentnih stvari...

ima i ona varijanta da automatski stavi fade na pocetak i kraj SVAKOG regiona
preferences > operation (?mislim) > auto region fade in/out [_] ms
mada mi je opet logicno to primeniti tek na kraju seshna, kad si vecinu glitcheva grupisao ili consolideateovao, tek da ti nesto ne promakne...

alavuk
21-04-2007, 08:28 AM
a ja samo pitao kako da napravim kanal za grupu :]]]:D al' dobro sve ovo dodje :]

Rasta
22-04-2007, 01:31 PM
Da, i meni se to mnogo vise svidja nego u Nuendu. Jedino sto mi pravljenje mix grupa uzima dosta vremena, a neohodnio i je zbog solo/mute opcija za vise instrumenata bacenih u isti bus. Bez veze je kad covek uci program samo iz manuala, a nema nekoga ko radi dobro sa njim da vidi na delu:(

Nego, ubio sam se po manualu trazeci opciju koja je u nuendu prosto - 'F', da mi slika na monitoru sledi kursor, kad je zumirano. Gde je to u PT?

Pod menijem Options ima Scroll, i onda u podmeniju razne vrste scrolla. Tipka N sluzi da odaberes da li zelis da, kada zaustavis Play, da se kursor vrati odakle si krenuo u play, ili da ostane tamo gdje si stisnuo stop. Npr, kad slusas stalno isti dio pjesme, super je da se kursor (playhead) vrati na pocetak, ali je to problem kad editiras, pa maknes tu opciju...