Log in

View Full Version : cubase i nuendo

Covek-durdubak
18-04-2007, 04:46 PM
U cemu je razlika izmedju ova dva programa osim u ceni...?

yoloko
18-04-2007, 05:03 PM
ja primecujem ogromnu razliku u zvuku tj. dekoderu, ako neko zna za bolji dekoder od nuendovog neka reche

dejankuki
18-04-2007, 06:01 PM
Ne samo to. Vec ima vecu i bolju podrsku za imprtovanje i exportovanje , dalje vecu "kolekciju" uradjaja sa kojima saradjuje preki USB-a, podrsku za 5.1 (nisam siguran da QBS to ima), bolju podrsku za manipulaciju audio sadrzaja u video fajlovima, i milijon drugih sitnicica ispod haube. Ali bez obzira na to ni QBS nije za bacanje. Mislim da zvuk nije toliko razlicit. Po Steinbergu, QBS je uglavnom audio produkcijski orjentisan, dok je NND multimedijalno. Ma sta im to znacilo. :D
uostalom poseti ovu adresu i saznaj malo vise o svim ovim sstvarima
http://www.steinberg.net/385_1.html

pozz

davormen
19-04-2007, 12:09 PM
video i import-export :mrgreen: formati... a izjave o razlici u zvuku necu da komentarisem... :banghead:

kVu
19-04-2007, 05:30 PM
ukratko, meni je nuendo pravio probleme sa dosta audio plugins, dok cubase ne... s druge strane, radio sam neke reklame gde mi je trebala slika zajedno sa aranzmanom i nuendo mi je bolje odradio posao nego cubase... bar je tako sa poslednjim flekovanim verzijama

znaci, ako ti ne treba video i surround, cepaj cubase...

i ima jos jedna stvar, nuendo mi lepse izgleda :D

tom
19-04-2007, 09:07 PM
ja primecujem ogromnu razliku u zvuku tj. dekoderu, ako neko zna za bolji dekoder od nuendovog neka reche

Ovo je istina ma sta ko rekao.

Moritz
19-04-2007, 11:15 PM
Dekoder, cega????...MP3?......:banghead::banghead: ......

idekius
19-04-2007, 11:33 PM
Dekoder, cega????...MP3?......:banghead::banghead: ......

Neee... Flac ;):D:rotfl:

Inace... i sam Steinberg je jasno stavio do znanja da razlike u zvuku nema, jer se radi o istom programu, sa dodatim, ili oduzetim opcijama...

SumAnuT
19-04-2007, 11:51 PM
Ocemo da odradimo neki a/b test?

Neka neko okaci veoma kratke waw samplove, neko ih spoji u waw u oba programa i exportuje, pa ovi sto cuju razliku neka pogadjaju, da razjasnimo jednom za svagda?

EDIT: Ustvari ja cu sve da odradim da ne bi skidali pa uploadovali a vi pogadjajte.

yoloko
20-04-2007, 08:15 AM
a ja sam samo hteo da kazem da je zvuk nuenda, znaci bilo koji format kad da pustite dosta drugaciji od cubasea, meni se licno vise svidja, mislim da je to ocigledno onom ko ima solidan monitoring,

a za izvoz zvuka sto je slazem se najvaznije iskreno nisam tako siguran, ali opet je problem gde taj wav pustate dal u nu ili cub ili nedaj boze u winampu? ;)

filip
20-04-2007, 08:28 AM
jel neko probao cubase 4?

IK
20-04-2007, 08:51 AM
Ima jos jedna sjajna fora koju nisam pronasao u cubaseu; Edit mode.

Pomicanje i promjena dimenzija/time strech audio filea prate video. I jos jedna sjajna fora je da play pocinje uvijek od pocetka selektiranog audio filea.

Strelicama mjenjajuci fileove, ubrzava se trazenje odr audio komada u projektu

Arthur
20-04-2007, 11:10 AM
hmm

dejankuki
20-04-2007, 02:21 PM
Izvinite sto se mesam ali... sto se tice editovanja i ostalih stvari koje se ticu editovanja i manipulacije u projektima QBS i NND su APSOLUTNO su isti. I u QBS i u NND imate i time streching i loop i sve ostalo potezom misa, tj kursora. Sve, ali sve je isto. Koristio sam i jedan i drugi i mogu da vam kazem da su i precice na tastaruri iste. Razlike su stvarno ispod haube, sto smo vec pomenuli. Znaci export-import, komunikacija sa USB devices, video podrska (i QBS je ima ali je slabija u odnosu na NND) i druge stvari koje ce se otkriti tek kad vam zatrebaju ili kad resite da ih uporedjujete 1na1. Uostalom pregledajte PDF-ove koji dolaze uz instalacije pa cete videti u cemu se razlikuju. Ideikus rece da su to zapravo isti programi sa oduzetim i dodatnim opcijama. Tako da sto se tice osnovnog enginea softvera isti su, sve ostalo su razlike zbog kojih Cubase kosta oko 450-500 jevreja a Nuendo 1200-1500 Evricha.

A Cubase 4 je malkice unapredjena, plag inova vise i bolji su, ukinuta podrska za DX i DXi... Ja nisam licno probao ali po forumima nisu bas odusevljeni.

idekius
20-04-2007, 02:34 PM
A Cubase 4 je malkice unapredjena, plag inova vise i bolji su, ukinuta podrska za DX i DXi... Ja nisam licno probao ali po forumima nisu bas odusevljeni.

Na zalost, nisam probao SX4, ali mi se taj novi VST standard cini zanimljivim... rekao bih da obecava... samo jos da bude prihvacen i od proizvodjacha VST-a... Stvarno je dobar stos sto su uradili tako da VST opterecuje procesor samo dok realno svira... tako da vam neki plug, ili VSTi nece opterecivati CPU non stop, ako se koristi recimo samo na traci koja traje recimo 40 sekundi... kada se traka zavrsi, on se iskljucuje i rasterecuje CPU... koliko sam ja ukapirao...

Zanimljiv je i Steinberg-ov novi sampler... ali, jos uvek ne znam kako to radi, ali, zanimljiv je zato sto je radjen na Motiff-ovom algoritmu...

To odustajanje od DX je za mene realni minus. Nema mnogo, ali ima nekoliko meni dragih plug-ova koji su iskljucivo DX... Ne svidja mi se bas chinjenica da u SX4 nije moguce koristiti npr. TimeWorks Mastering Compressor, ili recimo Algorithmix Red i Orange...

lesha
20-04-2007, 02:42 PM
To odustajanje od DX je za mene realni minus. Nema mnogo, ali ima nekoliko meni dragih plug-ova koji su iskljucivo DX... Ne svidja mi se bas chinjenica da u SX4 nije moguce koristiti npr. TimeWorks Mastering Compressor, ili recimo Algorithmix Red i Orange...
nije frka, tu je vb audio FFX-4 ;)
(http://vincent.burel.free.fr/download/ffx4_FullDemo3.zip)

Covek-durdubak
20-04-2007, 05:40 PM
http://www.steinberg.net/fileadmin/redaktion/PDF/nuendo3/Nuendo_Exclusive_Feature_List_Sep06.pdf.pdf

evo pa da naucite nesto pre nego sto ova rasprava postane previse apstraktna..
Poz

Arthur
21-04-2007, 12:06 AM
Na zalost, nisam probao SX4, ali mi se taj novi VST standard cini zanimljivim... rekao bih da obecava... samo jos da bude prihvacen i od proizvodjacha VST-a... Stvarno je dobar stos sto su uradili tako da VST opterecuje procesor samo dok realno svira... tako da vam neki plug, ili VSTi nece opterecivati CPU non stop, ako se koristi recimo samo na traci koja traje recimo 40 sekundi... kada se traka zavrsi, on se iskljucuje i rasterecuje CPU... koliko sam ja ukapirao...

Zanimljiv je i Steinberg-ov novi sampler... ali, jos uvek ne znam kako to radi, ali, zanimljiv je zato sto je radjen na Motiff-ovom algoritmu...

au covece pa mene upravo to i brine.. zamisli da ti se stvari pale i gase tokom exporta.. ko mi garantuje stabilnost i nepostojanje puceva/glitcheva i slicnih akcija.. narocito ako sam unistio masinu opterecenjem..