View Full Version : problemi s vokalom za neznalice
SHIVA
18-04-2007, 11:10 AM
Dakle nemam gotovo nikakvog iskustva u radu s vokalima i u zadnje vrijeme pokushavam nadoknaditi tu "rupu". Imam jedan zhenski vokal i jedan problem s njime. Ne znam na kojem mikrofonu i kako je snimano niti postoi moguchnost ponovog snimanja. Problem je u (ako se ne varam) palatalima. Svaki slog koi pochinje sa "P" izaziva tup zvuk oko 100 Hz. Zhenski glas je dosta "visok" i rijetko se spushta blizu problematichnih 100 Hz ali kojom god metodom "skinem" taj vishak ili oshteti "boju" glasa ili jednostavno ne skine taj tup udarac zraka o mikrofon do kraja.
Cjenio bih bilo kakav savjet. Za pochetak je li uopche moguche u potpunosti korigirati ovakvu snimku jer koliko mi se chini ovo je ozbiljan propust pri snimanju.
Unaprijed hvala!
SumAnuT
18-04-2007, 11:57 AM
Aj kad smo se dohvatili pravopisa, kaze se poslednje vreme a ne zadnje.
Zadnje i prednje, prvo i poslednje ...
Sto se tice ploziva u jezicima, kao sto im samo ime nagovestava, pri njihovom izgovaranju dolazi do eksplozije vazduha iz usta i desi se to sto se desi.
To se u snimanju resava ovim:
http://www.neumann.com/img/illuArea/P_CurrAcc_P.jpg
Ako je tako vec snimljeno tesko da ces sasvim ukoloniti smetnju, ali mozes je umanjiti nekim softverskim depopperom.
Koliko me logika sluzi, to bi trebao biti kompresor sa extremno brzim attack i nesto blazim release, tako neces menjati boju glasa vec smao amplitudu, bar ne toliko koliko sa ekvilajzerom.
Na kraju krajeva, mozes probati i sa multiband kompresorom.
perun
18-04-2007, 12:21 PM
Dakle nemam gotovo nikakvog iskustva u radu s vokalima i u zadnje vrijeme pokushavam nadoknaditi tu "rupu". Imam jedan zhenski vokal i jedan problem s njime. Ne znam na kojem mikrofonu i kako je snimano niti postoi moguchnost ponovog snimanja. Problem je u (ako se ne varam) palatalima. Svaki slog koi pochinje sa "P" izaziva tup zvuk oko 100 Hz. Zhenski glas je dosta "visok" i rijetko se spushta blizu problematichnih 100 Hz ali kojom god metodom "skinem" taj vishak ili oshteti "boju" glasa ili jednostavno ne skine taj tup udarac zraka o mikrofon do kraja.
Cjenio bih bilo kakav savjet. Za pochetak je li uopche moguche u potpunosti korigirati ovakvu snimku jer koliko mi se chini ovo je ozbiljan propust pri snimanju.
Unaprijed hvala!
Selektuj samo te POPS-eve i procesuiraj samo njih... Ili ih baci na drugi kanal, pa se zezaj, ili ih drndaj na istom, mada bolje odvoj ta dva segmenta. Na taj nacin neces unakaziti ostatak trackova... Ne verujem da ima 1000 tih probijanja!?
Ja ne bih ceo vokal provlacio kroz neku depop ili "kakvu vec" alatku... Probaj ovo, mislim da ce biti ok. A drndaj ga ili kompresorom ili eq-om, ili mozda nekom od tih plugin alatki... Kako god, cuces i sam sta najbolje radi.
Pozdrav.
Unaprijed hvala!
Preslusavao sam milion akapela poznatih MTV i stvari i izvalio kako na pojedinim mestima ti plosivi bas probijaju na akapelama, ali se u mixu ne cuju, zar je moguce da se toliko cuje???Drugo, ja bih to kad bih morao da resavam, resio sidechain kompresijom ako je moguce izraziti samo taj plosiv nekako kao sto bi recimo izrazili sibilante, pa da sidechainom samo to isecemo...Pojma neam:)Daj preview delic neki da cujemo kako to zvuci, ako moze...
FrankoPanko
18-04-2007, 12:50 PM
Probaj sa side-chain kompresorom (nadji tocnu frekvenciju tog "p" i suzi mu Q-faktor ako postoji mogucnost) koristeci brzi attack i kratki release. Ako ne pomaze probaj sa nekim agresivnijim multibandom s tim da mu upalis samo low-band isto sa brzim attackom i kratkim releasom. Ako ni to ne upali onda se udobno namjesti u stolicu i tretiraj pjeske to nesretno "p" kao sto je rekao Perun. ...Btw, ja bih na tvom mjestu ipak iskopao telefonski broj te cure da dodje ponovo otpjevat sve ispocetka i uvalio joj pop-filter, a ako nemas mogucnosti da snimas vokale, posalji je kod mene, nije vam daleko;) ! Pozdrav.
Unaprijed hvala!
ja bih probao kao sto ti je frankopanko rekao.. multiband upalis i sve pogasis osim low band-a i onda trazi i kompresuj to sto ti smeta
SHIVA
18-04-2007, 01:55 PM
Hvala na savjetima. Pokushat chu odvoit popseve... doista ih nema puno, svega par komada. To mi se chini kao izvrsna ideja jer tako nechu razjebat ostatak snimke. tnx!
@ franko panko: hvala na ponudi, ali cura je vech u engleskoj, a i poanta je da steknem neko iskustvo u obradi vokala.
Haxli
18-04-2007, 03:50 PM
Mozesh jednostavno da probash da utishash pochetak te rechi sa nekim blagim Fade in-om.Nekad se desi da sam pucanj bude malo pre pochetka slova "p" pa je moguce ukloniti deo njega - naravno uz malo oshtecenje te rechi ali ce biti bolje od onoga shto je bilo... ovo naravno zavisi kako od same rechi tako i do muzike o kojoj se radi.
btw Da neko sluchano nije pokushavao da napravi pop-filter ( ili kako se vec zove ) ?
...neki savet ?
SumAnuT
18-04-2007, 04:20 PM
Ma to, najbolji kompresor je ona olovcica u nuendu, sa njom mozes sta god pozelis :)
Imas nekoliko topica na temu pop filtra, u sustini navuces zensku najlon carapu na neki krug pricvrstis i udri ...
Haxli
23-04-2007, 10:21 AM
Ne znam dal iz nostalgije ili chega vec al ja to sve sredim u forge-u,
a ako neshto promakne olovka je uvek tu ;)
Ok hvala u svakom sluchaju
Rasta
23-04-2007, 08:46 PM
Poanta je smanjiti energiju tih ploziva. Kompresor moze to izvrsno odraditi, ali rucna metoda je jos bolja. Zumiras taj dio waveforma, odsjeces precizno SAMO taj dio na kojem vidis dugi val velike amplitude, stisas ga za oko dosta db (obicno 9 do 12) automatikom, ili ga prebacis na drugi kanal.
Kasnijom ekvalizacijom ces jos dodatno smanjiti energiju frekventnog podrucja (oko 100 hz ili nize) u kojoj se nalazi veci dio energije tog suma. Kao sto je Jan rekao, mix ce ti pokriti ostatak. Nakon takve obrade vokal bi trebao ostati prirodnim.
clusterchord
07-05-2007, 11:01 PM
Selektuj samo te POPS-eve i procesuiraj samo njih... ... Ne verujem da ima 1000 tih probijanja!?
Ja ne bih ceo vokal provlacio kroz neku depop ili "kakvu vec" alatku...
+1000
nikako rjesavati globalno. unakazit ces snimak. kad sredis te plozive, bilo depopperom, ili kirurskim eq-om - vidi na spectral analyzeru gdje ti je to (vjerovatno 100 - 150 hz negdje).. i tu rezi. kompresor mozda i inije potreban u ovoj fazi.
poslije te komadicke crossfadeaj u ostatak tracka. ivjek sacuvaj i original da mozes da kombiniras..
sad tek mozes na standardne operacije za cijeli vokal track - eq, comp, de ess itd...
najebo sam se s time svojevremeno. ima tih likova kojima nijedan pop filter nemoz da pomogne.. moraju da se udalje od mic-a.
SHIVA
08-05-2007, 05:01 AM
Hvala. Odvoio sam komade koi su "nabijali" stishao ih, ponovo spoio (crossfade) i stvar radi. Da je malo pimpljavo - jest, ali klip je relativno kratak pa i nie frka. Da imam cjeli album sa tercama i inim peezdarijama mislim da bih unajmio nekoga da mi to napravi :)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.