View Full Version : Malo o sebi, mada nerado...
slowstar
18-04-2007, 02:17 AM
Evo i mene, da se pre svega zahvalim moderatorima koji su me pozvali i doveli na ovaj forum...
Ukratko, posto vidim da ima zainteresovanih mladjih clanova za moju malenkost u smislu "lik i delo" odgovoran sam za mnogo muzike koja je prosla, neka i ostala, a nadam se da cu jos malo doprineti ovdasnjoj muzici pre no sto se desi ono neminovno...
Dakle, rodjen daleke 1951. novembra (scorpio) poceo da se bavi muzikom relativno kasno, oko 10-te godine, zavrsio nizu muzicku "Josif Marinkovic" pa zatim srednju "Stankovic" gde je morao poslednju godinu da polaze privatno jer su ga iz iste isterali zbog kako kazu "Teske uvrede nanesene najvisem drzavnom rukovodiocu" (u pitanju je bio Josip Broz) a na pismenom iz Srpskog jezika, gde je tema bila "Moj najsrecniji dan u zivotu, dan kada sam viseo Tita"
Mozete i sami da zamislite (danas) kako sam prokomentarisao temu, i sta zse po tom desilo...
Dakle, priznajem da sam odgovoran izmedju ostalog (Delta Project) i za nesudjenu himnu SCG, za prvi i deo drugog albuma Olivera Mandica, za preko 4o nagrada za najbolji aranzman na domacim i medjunarodnim festivalima, za brojne spice, dzinglove i najave TV i radio emisija, neke se i sad verovatno vrte, za gotovo sve sto su uradili Dejan Petkovic (ako se secate) Maja Odzaklijevska, zatim, "Princeza", "Mia" Dade Topica (aranzman, deo produkcije) Zdravko Colic - nekoliko albuma, ali najvazniji su
"Kad bi moja bila" i Okano, a i po neki aranzman i na ostalim, pa i na neslavnom poslednjem (Andjela)Radio sam toliko aranzmana, da se i ne secam vise od polovine, predpostavljam da ih je bilo u cetvorocifrenom broju...
Svirao u raznim grupama, kao stalni-nestalni clan, i pomagao u snimanju kao klavijaturista (Pop masina, Dag, S' vremena na vreme, K2-neuspeli nastavak Korni grupe, STETA) svirao u Jugoslovenskoj Jazz rock selekciji - (posle Popa Asanovica) sa postavom Petar Ugrin, Jansa, Carli Novak, Vedran Bozic, Ratko Divjak, Uros Secerov i moja malenkost...Bio zaposlen u Big Band RTS kao klavijaturista i aranzer, presao za muzickog urednika u PGP RTS, koji sam napustio zbog samupravljanja, zbora radnih ljudi i slicnih idiotarija, od tada free-lance, sa kobajagi statusom istaknutog umetnika, i krajnje neizvesnom buducnoscu sto se penzije tice, a izvesno je samo mesto na groblju, kao sto nas sve ceka...
SHIVA
18-04-2007, 03:44 AM
Nisam siguran da sam ikad vidio da netko 30+ godina iskustva stisne u par ovako lezhernih i nepretencioznih rechenica. Zbilja rijetka pojava u danashnje vrijeme. Svaka chast, i na iskustvu i na nastupu ;)
Tomislav
18-04-2007, 05:45 AM
E, sad sam upućen. Drago mi je da imamo ovakvog čovjeka na forumu!!
Pozdrav!
....jer su ga iz iste isterali zbog kako kazu "Teske uvrede nanesene najvisem drzavnom rukovodiocu" (u pitanju je bio Josip Broz) a na pismenom iz Srpskog jezika, gde je tema bila "Moj najsrecniji dan u zivotu, dan kada sam viseo Tita"
Mozete i sami da zamislite (danas) kako sam prokomentarisao temu, i sta zse po tom desilo...
VRH !!!!!!:rotfl: :rotfl: :rotfl: :D :D :D ..... ulepsao si mi dan !!!!!!
Zelim ti uspesno gostovanje ....
Pozdrav
Arthur
19-04-2007, 01:48 AM
... mada ne mogu da ne primetim odredjenu dozu apatije, polu-morbidnog tipa, stvarno se nadam da je prolazna ;)
slowstar
19-04-2007, 12:04 PM
... mada ne mogu da ne primetim odredjenu dozu apatije, polu-morbidnog tipa, stvarno se nadam da je prolazna ;)
Predpostavljam da u zivotu maltene svakog pojedinca dodje vreme, pre ili kasnije kada pocinjes da svodis racune u smislu "gde si bio, sta si radio" ali ovo kod mene je vise lament nad opstom situacijom ovde, sto se nazalost u OGROMNOJ meri odrazilo i na muziku (vidi reference pod Pink, Grand, Ceca, Luna, vecina TV programa, koncerti u Areni - cast izuzecima, ) Izgleda da je najvece zlodelo koje nam je prethodni rezim ostavio, mozda i vece od sukoba, ratova ITD, POTPUNO PREOKRENUTA SKALA VREDNOSTI i stravican populizam u svojoj najgoroj manifestaciji...molim za malo razumevanja i izvinjavam se na sto kaze Arthur "Apatiji"
SHIVA
19-04-2007, 12:40 PM
Izgleda da je najvece zlodelo koje nam je prethodni rezim ostavio, mozda i vece od sukoba, ratova ITD, POTPUNO PREOKRENUTA SKALA VREDNOSTI...
Slazhem se u sushtini, samo bih naglasio da se (barem kod nas) rezhim nie promjenio. Promjenila su se imena i pravopisi, i povechala se bijeda (pri tome ne mislim na materjalnu iako nam ni toga ne fali). No da nema novih odijela i naci(onalnih) simbola teshko da bi itko pimjetio razliku... iste njushke u istim foteljama s istim blago telechim pogledima i istim prozirnim prichama.
A kako "gore" tako i "dole". Sve "istije" njushke za mikrofonima i chitavo vrijeme ista ofucana pjesma. Jedno zrcali drugo, isti principi vrijede i s jedne i s druge strane ogledala. Pitam se je li kreativnost vech postala misaona imenica ili josh postoje ljudi koi imaju potrebu hodati svoim putem.
Mogli
19-04-2007, 06:04 PM
Tamo daleke, 1989 godine sam snimao neki svoj, nikad izdat album u studiju radio Beograda, a producent i aranzer je bio nas dragi Rade Radivojevic. Snimao nas je debeli Aca...Tom prilikom sam se upoznao sa tobom i mogu ti reci da sam imao tremu kad sam te video, jer te ubrajam u sam vrh nase muzicke scene, ali si mene i moje drugare iz benda odusevio svojim opustenim stilom i tako sam te i zapamtio! U tome je i tvoja velicina, a mogu ti reci da ovde ima isto takvih likova, sa velikim znanjem i rejtingom, a da se ne ponasaju prepotentno! Bas mi je drago da si ovde sa nama!
DaBear
19-04-2007, 08:58 PM
Slobo..a gde je legendarni "Brazil" sa kojim smo isli zajedno u Rim? :hyper:
he,he...
Ja se secam kako nas je 1983 (mene i Jevtu) Sloba gledao kako tipkamo hiljade brojeva u Roland MC4 i molio nas da nam pokaze note..."ma nije tesko ljudi!"
A mi mrmoti - ne pada nam napamet!
step time sequencing rules!
slowstar
19-04-2007, 11:56 PM
Jeste, jeste, nisam napominjao u svojoj ovdasnjoj biografiji dac sam 3 puta ucestvovao na Euroviziji kao aranzer i dirigent...Halo, Halo (grupa "aska"- Engleska) zatim Da Bearova Pesma "Brazil" - Italia, Rim "Cinecita" pa zatim "Ljubim te pesmama" Radeta Radivojevica - Norveska, sve su to bili veliki Revijski orkestri za koje je trebalo napisati aranzman, a i sviralo se "zivo" a ne kao sad
foliranje, zahvaljujuci cemu su mnogi foliranti poceli da se "bave muzikom"
Ipak je muzika pomalo i nauka, zar ne? (to govorim sa stanovista da sam medju prvima poceo da "kucam u sequencer" kada 99% ljudi koji su se bavili muzikom, nisu ni znali sta je to, a ja sam i tada znao da napisem aranzman za simfo ili revijski orkestar, i to zamislite, RUKOM, OLOVKOM na notnoj hartiji...
Cudo!!!) naravno, nemojte misliti da se nesto hvalim, to mi nikada nije bio obicaj, samo pokusavam da se sam sebi smejem...Jel' tako Zak?
alavuk
19-04-2007, 11:59 PM
cek cek bebi dol - brazil ???
slowstar
20-04-2007, 12:08 AM
Jeste, to je bila jedna lepa, i zivahna pesma koju je komponovao nas kolega i drugar Da Bear, i za koju sam ja radio aranzman za revijski orkestar, a Da Bear je sam uradio osnovni arr za snimak. Tom prilikom smo zajedno putovali u "Vecni grad", on kao kompozitor, a ja da bih dirigovao sa "Grande orchestra di RAI", a odrzavalo se u Cineciti, pored Rima, bilo je zesce zezanje, iako smo sticajem tada nesretnih okolnosti dosta lose prosli (upravo je pocinjao rat u Jugi, pa su nas svi mrzeli jer smo dosli iz Srbije - i to nam je nas "dragi" Sloba Milosevic omogucio, zar ne? - kao i sve ostalo sto je sledilo, ali necemo o politici) Secam se da sam italijanima koji sviraju duvacke instrumente morao i da pevam frazu po frazu, jer i pored uredno napisanih nota nikako nisu mogli da "skapiraju" feeling, koji je bio "latino" a oni ceo zivot sviraju kancone i stari swing...sada sam ih posmatrao na "San Remu" pojedinci jos uvek sviraju u bendu, mada drasticno bolje i modernije...
LACKY
20-04-2007, 12:17 AM
Ajde lebati okaci (bar fragment) strip koji uradio tvoj sin o tebi!
slowstar
20-04-2007, 12:25 AM
Ajde lebati okaci (bar fragment) strip koji uradio tvoj sin o tebi!
Nemam Lacky, pre mesec dana mi je pandrknuo hard i to C disk na ovom apotekarskom g..netu sa koga ovo kucam, i pogubio je izgleda boot sector ili slicno, tako da ga "my computer" vidi samo kao volumen od 160 giga ali prazan, sto naravno nije tacno, a taj strip je na tom disku, zajedno sa jos nekim podacima koji mi trebaju...Tako mi i treba kad drzim ovaj "apotekarsko - bankarski" komp, a imam 2 MACINTOSHa, krivica je moja sto mu uopste i prilazim, iako je po specifikacijama "mrak"...
Usput ako ima neko da mi pomogne da spasem sto se spasti moze sa tog harda, bio bih mu beskrajno zahvalan...
LACKY
20-04-2007, 12:27 AM
Poslacu ti broj coveka na private.
lesha
20-04-2007, 12:59 AM
Usput ako ima neko da mi pomogne da spasem sto se spasti moze sa tog harda, bio bih mu beskrajno zahvalan...
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk
probaj ovaj program ili pozovi nekog ko se razume i dobro zna engleski, vise puta mi je spasio zivot ;)
poz
slowstar
20-04-2007, 01:15 AM
Hvala mnogo Lesho, ne razumem se u P.C. ali dobro znam engleski...
lesha
20-04-2007, 01:23 AM
Hvala mnogo Lesho, ne razumem se u P.C. ali dobro znam engleski...
np, program radi ono sto bas tebi treba - vraca fat tablu.
Mogli
20-04-2007, 05:12 PM
np, program radi ono sto bas tebi treba - vraca fat tablu.
Eh da je meni bio taj program pre cetiri godine...Ceo materijal za album mi je propao.:(
vlado
01-05-2007, 07:08 PM
Pozdrav Slobo, neka si nam malo svratio!
pozz
slowstar
02-05-2007, 10:02 PM
Hvala Vlado, nadam se da ono za PCM 91 jos uvek vazi...
Pozdravljam jedinog pravog potpunog kantautora na ovim prostorima!!
(bar koliko ja znam)
SandRob
03-05-2007, 11:45 AM
princeza je trebala na eurosong. neki dan san, nakon puno godina, pogleda spot i bilo mi se skupilo u grlu.
ko je uopce te godine bi pobjedi na yu izboru? bebi dol?
slowstar
03-05-2007, 01:43 PM
Nije ni Bebi dol, nego zahvaljujuci poznatim mahinacijama otisli su Izolda Barudzija u duetu sa Vladom Kalemberom...
Jos jedan kuriozitet - posto sam pisao aranzman i za "zivo" izvodjenje, tada je to odrzano u Skopju, Makedonija, mislim da mi je Koki Dimusevski pozajmio Prophet synth, kako bi na njemu otsvirao onaj uvodni "sweep", i kada sam dosao na probu, SVI clanovi benda RTV skopje su mi unapred cestitali na "sjajnom aranzmanu i odlicnoj pesmi" a ja kao ptica zloslutnica odgovorio da ne zure, jer ako je pesma toliko bolja od ostalih, vece su sanse da neko "minira" kako je i bilo. Saeda mogu da kazem da sam posle nekih "njuskanja" saznao da je u namestaljci ucestvovao jedan tadasnji rukovodilac "Jugotona" u sprezi sa tadasnjim urednikaom RTV Titograd, mojim imenjakom, ali sa drugim prezimenom...Steta, imali smo tada sansu da se jako dobro plasiramo...
SandRob
03-05-2007, 02:26 PM
ajme, da. izolda i vlado. i ko se te pisme vise uopce sjeca?
steta za topica jer je on vrhunski pjevac ali uglavnom sa losim pjesmama, izuzev perioda sa time i princeze koja je vrhunska pop pjesma.
tako su se sladjana i on stopili u toj pjesmi... ma kaki vlado i izolda.
bdv: sto je sa sladjanom? je li jos pjeva? sad mi pada napamet i onaj tip iz generacije 5. on mi ima slican mot ko dado. je li on ima neku solo karijeru?
idekius
03-05-2007, 02:55 PM
ajme, da. izolda i vlado. i ko se te pisme vise uopce sjeca?
Ja! :da::)
"Ciao amore, ciao ljubavi...":rotfl:
Hoces da ti pevam malo? :mrgreen:
P.S. PulSandro, imas li mozda snimak YU-Rock misije, za izgladenele u Etiopiji? Bas me zanima kako ti izgleda iz danasnjeg ugla...
SandRob
03-05-2007, 03:30 PM
Ja! :da::)
"Ciao amore, ciao ljubavi...":rotfl:
Hoces da ti pevam malo? :mrgreen:
P.S. PulSandro, imas li mozda snimak YU-Rock misije, za izgladenele u Etiopiji? Bas me zanima kako ti izgleda iz danasnjeg ugla...
sad otprilike znan, pulsarikuse, ali mi jos melodija ni u glavi. :D
yu rock misiju iman. stavi san je i na svoj blog. :da:
http://www.adults_only.bloger.hr/default.aspx?tag=yu%20rock%20misija
a kako mi izgleda?!
tuzan san. ne radi jugoslavije. jebe mi se za nju, nego zbog ljudi i sve one strave i uzasa. :cry:
ali, nemojmo o tome. idemo se sjecat lipih stvari, ko sto su sve ove pjesme sto je snima nas slowstar. :da:
oli je on radi i yu rock misiju?
idekius
04-05-2007, 12:04 AM
Sandro, blog ti je ZAKON!!! Svaka cast!!! ;):)
peruzza
04-05-2007, 01:06 AM
sad otprilike znan, pulsarikuse, ali mi jos melodija ni u glavi. :D
yu rock misiju iman. stavi san je i na svoj blog. :da:
http://www.adults_only.bloger.hr/default.aspx?tag=yu%20rock%20misija
a kako mi izgleda?!
tuzan san. ne radi jugoslavije. jebe mi se za nju, nego zbog ljudi i sve one strave i uzasa. :cry:
ali, nemojmo o tome. idemo se sjecat lipih stvari, ko sto su sve ove pjesme sto je snima nas slowstar. :da:
oli je on radi i yu rock misiju?
Mislim da je to radio Ilke, ali nema veze:
evo gledam sad ovo na blogu i kontam koliko su samo fenomenalne hemije pretvorili u prah najobichniji majmuni koje je ovaj priglupi narod poslao "tamo" da ih vodi!!!
Uf!!!:mad:
Ljut sam!
slowstar
04-05-2007, 01:20 AM
Tako je, to je radio Ilke,(Dragoljub Ilic) koji je radio i jos neke jako lepe pesme, steta je velika sto se vise time ne bavi, kao i njegov brat Sanja Ilic, moj dugogodisnji drug i kolega, koji se bacio u muzicku "prostituciju" sa Ethno muzikom (moje misljenje, nikome ga ne naturam) Obojica su bili jako talentovani kompozitori POP muzike, a Ilke je osim toga, kao dipl. kompozitor i dobar poznavalac zanata...(skoro su snimili CD kao "Generacija 5") koji je prosao dosta nezapazeno NAZALOST, ali posto zivimo u okruzenju UNISTENIH i IZVRNUTIH vrednosti, to me nimalo ne cudi, i za to takodje krivim politicare svih boja, i takodje sam LJUT!!!
SandRob
04-05-2007, 09:47 AM
sjebali ste me... sad san i ja jidan. :taz:
istina. sve je poslo u %! zato su meni sezdesete najdrazi period u pop muzici. u to vrime je kvalitetna muzika bila pop muzika. na vrhovima top lista bili su beatles, hollies, manfred mann, small faces, byrds, kinks, lovin' spoonful, beach boys, procol harum, hendrix... bili su kvalitetni i popularni.
bdv: moja bivsa djevojka konponira fantasticne pjesme, ali jako tesko nalazi ko bi joj ih izvodio. svi kazu 'je, zbilja mi se svidja, to je super, ali takve stvari danas ne prolazu - nije komercijalno'.
ma, u biti, nista to nije novo. svi znamo o cemu se radi i slicna je situacija u svim drzavama s podrucja bivse yu. :skeptik:
idekius
05-05-2007, 12:41 PM
istina. sve je poslo u %! zato su meni sezdesete najdrazi period u pop muzici. u to vrime je kvalitetna muzika bila pop muzika. na vrhovima top lista bili su beatles, hollies, manfred mann, small faces, byrds, kinks, lovin' spoonful, beach boys, procol harum, hendrix... bili su kvalitetni i popularni.
A kod nas su u to vreme harali likovi koji su umislili da su Mexikanci :rotfl: Jos uvek imam neke singlice, spakovane u kartonsku kutiju i odlozene u podrum gde je i gramofon i magnetofon trakas :(... e... neverovatno je koliko tu ima YU kopija Mexikanaca... ono je da umres od smeha :) Oni su cak u onim pesmama i vristali poput Mexikanaca...
"Vedri osmeh moj je pozdrav, darujem ga svakoj zeni koja vooooliii osmeh mooojjj (ajajajaaaajjiiii)...." :rotfl:
SandRob
05-05-2007, 04:21 PM
A kod nas su u to vreme harali likovi koji su umislili da su Mexikanci :rotfl: Jos uvek imam neke singlice, spakovane u kartonsku kutiju i odlozene u podrum gde je i gramofon i magnetofon trakas :(... e... neverovatno je koliko tu ima YU kopija Mexikanaca... ono je da umres od smeha :) Oni su cak u onim pesmama i vristali poput Mexikanaca...
"Vedri osmeh moj je pozdrav, darujem ga svakoj zeni koja vooooliii osmeh mooojjj (ajajajaaaajjiiii)...." :rotfl:
ZIVIJO RETRO TRASH!
dejane, ajde pribacimo se ode (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17884), da coviku ne oftopicarimo sa mexikancima.
mene ubiju ruske romanse u izvedbi olivere markovic. ta zena je imala srce. je li ziva? obozavam je. 'za kim sad vapaj taj, za kim sad suze te...' ali kazem, pribacimo se. :mrgreen:
diviner
05-05-2007, 04:55 PM
Ala ste vi matori jebote :p:).
SandRob
05-05-2007, 04:57 PM
Ala ste vi matori jebote :p:).
:mrgreen:
dexyco
18-05-2007, 10:29 PM
Eh da je meni bio taj program pre cetiri godine...Ceo materijal za album mi je propao.:(
Xexe, ko sto napisa Djordje Petrovic u nekoj skripti na muzickoj akademiji "ne moras da znas da napravis klavir da bi znao da ga sviras". E, kod PC-a je suprotna stvar - moras da ga poznajes u tranzistor, da bi mogao da ga koristis, a da budes siguran da nece da te izneveri... :littlero:
@slowstar i ostali
Pomenuo si katastrofu u danasnjoj muzici i uopste poremecaj sistema vrednosti... Cinjenica je da je ogroman broj "obicnih" ljudi zatupeo pored danasnjih medija i da oni ne mogu tako lako da se "naviknu" na kvalitet. (Secam se npr. da mi je drug koji slusa danasnje komercijale rekao za Enigmu "Gde da slusam to Hriscanstvo." :hyper:) Ja ovako gledam na stvari, ako su mediji ti koji su upropastili danasnju muziku (a definitivno jesu), onda ce mediji moci i da vrate stvari na svoje mesto. Naravno uz jednu dobru muzicku produkciju, kakvih je kod nas jedva da ima (mislim na one male, Goraton je recimo dobra kuca, ali slaba). Kazem uz jednu dobru televiziju na republickom nivou i jednu dobru diskografsku kucu, mislim da bi mogli da se zaobidju ljudi koji plasiraju komercijalu i da se istovremeno utice na ukus mase. Sta ti i ostali mislite o tome?
Arthur
19-05-2007, 03:21 AM
ehm
nisam siguran da je toliko jednostavno
mada nije ni mnogo komplikovano
iz mog ugla (rock/metal bendova), pre svega fali muzicara, koji imaju znaju sta ne znaju.. tojest, svesni su svoje nesvesti. Pa onda kad njih bude dovoljno, treba dosta onih koji su spremni da zrtvuju svoj komforni mladi zivot za vezbanje i beskonacnu samokriticnost zarad unapredjivanja sebe.
E onda sve to treba sklopiti u celinu,i dobiti MAKAR JEDAN bend, koji moze da pocepa Srbiju na pola, svojom efikasnom svirkom uzivo i hiticnim pesmama (primetio sam sindrom da je stara vestina pravljenja smislenih i kvalitetnih refrena skoro pa umrla).. e onda ce druga deca da pozele isto to, pa ce i oni da se malko poceskaju po glavi i vide sta tu smrdi (a da im prva asocijacija ne bude njihova kosa), pa se tako lagano i mukotrpno stvara neko vrzino kolo koje samo sebe hrani.
Licno verujem da je ovo moguce i da se na neki nacin vec pocelo desavati, jer apatija koja je zahvatila neke starije generacije nije dobacila do klinaca koji sada furaju po srednjim skolama, i vec sam naisao na par jako solidnih stavova i rezultata u mladjim vodama.. ako se sve to ostvari, buducnost bi mogla biti svetlija..
Naravno, mislim da je postojece medijsko stanje kriminalno, ali, scena o kojoj pricam postoji vec godinama u mraku, i mislim da se moze izvuci i bez kataklizmicnih promena medijske i drzavne kulturne politike, koju jos duugo necemo videti. Samo jedan dobar mlad bend, ljudi koji razumeju muziku i publiku i imaju inspiracije i volje da im pruze ono sto oni zele. Ovakvih bendova je bilo i do sada, i uspeli su da se pojave i na povrsini i steknu neki kultni status, ali je i njih stigla apatija i dezorijentacija sopstvene materijalne buducnosti.. nekima je cak i svetska karijera izmakla za veoma tanku dlaku...
Dakle, fali nam ljudi i njihove volje, fali nam HITOVA da motivisu siri krug ljudi i isperu gorki talog nekulture zaostalih godina. I mislim da je kljuc u najsvezijim generacijama, koje bi stariji trebali da prihvate, pomognu i dodatno motivisu, umesto sto ih guse i gaze svojim sopstvenim hiljaditim vaskrsima, pa im oduzimaju i ono malo medijskog prostora i paznje, a sve sterilno i prazno, cime najvise gubi upravo publika.. ne znajuci ni sta gubi..
alavuk
19-05-2007, 09:12 AM
ovaj ja cu malo izreklamirati jednu emisiju na mts-u , cije ime zaboravix :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:, uglavnom 3 benda , 3 kriticara , 3 pesme (2 obrade , jedna autorska) , mislim da se bend zove euforija (gomila muzicara na scenu, sviraju neki funk , soul trip i uceni su ljudi tj momci i devojke ) znaci ono je bilo booooooooooooooooooooooom ... ili ako sam pogresio sa nekom punk grupom , nema veze i ta punk grupa je bila booooooooooom , i ako ne slusam takvu vrstu muzike niti se bavim njome ono mi je dalo nadu (ako smem da se nadam) da postoje neki klinci koji su demo bend stadijum sa lakocom preskocili ... mislim da postoje "klinci" koji kidaju vec im fali medijsko exponiranje doduse tu je internet ali mislim da je on u formi cv-a (bez obzira na muzicki pravac) ...
Poz
dexyco
19-05-2007, 03:07 PM
@arthur
iz mog ugla (rock/metal bendova), pre svega fali muzicara, koji imaju znaju sta ne znaju.. tojest, svesni su svoje nesvesti. Pa onda kad njih bude dovoljno, treba dosta onih koji su spremni da zrtvuju svoj komforni mladi zivot za vezbanje i beskonacnu samokriticnost zarad unapredjivanja sebe.
E onda sve to treba sklopiti u celinu,i dobiti MAKAR JEDAN bend, koji moze da pocepa Srbiju na pola, svojom efikasnom svirkom uzivo i hiticnim pesmama (primetio sam sindrom da je stara vestina pravljenja smislenih i kvalitetnih refrena skoro pa umrla).. e onda ce druga deca da pozele isto to, pa ce i oni da se malko poceskaju po glavi i vide sta tu smrdi (a da im prva asocijacija ne bude njihova kosa), pa se tako lagano i mukotrpno stvara neko vrzino kolo koje samo sebe hrani.
Da sam ja (lupam) urednik takve TV, ja bih forsirao ono staro "blago" sto je ostalo, i pomalo neceg novog sto vredi, pa bi na taj nacin uticao i na masu i na mladje bendive... Mada da budem iskren, danas ima puno bendova tipa "ej ja imam caletovu gitaru, on ce da kupi neku elektricnu bez 6-te zice, a ti uzmi od keve sherpe, pa ces da budes bubnjar"... Znaci hocu samo da potvrdim ono sto si ti rekao, nema vise samokriticnosti, cak ni kod ovih metalaca koji shatro hoce da se razlikuju od "fensera" (kako ih oni i sami nazivaju). Kriterijum je spusten ispod najnizeg nivoa. Gledaj npr. Zvezde granda, jesu to ljudi koji nisu muzicki obrazovani i sve to, ali taj kriterijum se ne moze porediti sa onim koji je bio na 3k-duru (mada mi se tamo, opet, nije svidjalo bookvalno kopiranje originala koje je bilo cenjeno, dok recimo improvizacije uopste nisu bile cenjene). Ima i onih koji su stvarno dobri, ali to su uglavnom rock/metal pravci, o pop-u nema ni govora...
Licno verujem da je ovo moguce i da se na neki nacin vec pocelo desavati, jer apatija koja je zahvatila neke starije generacije nije dobacila do klinaca koji sada furaju po srednjim skolama, i vec sam naisao na par jako solidnih stavova i rezultata u mladjim vodama.. ako se sve to ostvari, buducnost bi mogla biti svetlija..
Naravno, mislim da je postojece medijsko stanje kriminalno, ali, scena o kojoj pricam postoji vec godinama u mraku, i mislim da se moze izvuci i bez kataklizmicnih promena medijske i drzavne kulturne politike, koju jos duugo necemo videti. Samo jedan dobar mlad bend, ljudi koji razumeju muziku i publiku i imaju inspiracije i volje da im pruze ono sto oni zele. Ovakvih bendova je bilo i do sada, i uspeli su da se pojave i na povrsini i steknu neki kultni status, ali je i njih stigla apatija i dezorijentacija sopstvene materijalne buducnosti.. nekima je cak i svetska karijera izmakla za veoma tanku dlaku...
Pazi ovako, ja sam '88 godiste, ali ja nikako ne mogu da budem merodavan za te stvari, jer sam daleko zreliji i ovako i u muzickom pogledu i od starijih od sebe. Sta hocu da kazem, ima mladih ljudi koji ne samo sto znaju da prepoznaju kvalitet, nego su i voljni da menjaju nesto na bolje, ali na zalost, postoji daleko veci broj ljudi koji zele da ostane ovako, a za one kojima je sve jedno i da ne pricam... Kazem, trenutno uopste nevidim nekog ko bi mogao da vrati pop na svoje mesto, ali cini mi se, kao sto si ti rekao, da ima dosta rock/metal bendova kojima je svetska karijera bila na dohvat ruke. Evo, opet moram da hvalim svoj komsiluk :D. Ja sam se npr. odusevio kad sam otisao na sajt Alogie i video da se na njihovom forumu prica iskljucivo na engleskom bez obzira sto ima dosta nasih. Ima puno ljudi iz sveta koji cene tu muziku pa je ona stigla i do Kolumbije i do dosta drugih dalekih drzava... Oni su, recimo, otvorili koncert Whitesnake-a u BG-u. Ispada da se kvalitet UVEK prepoznaje, ali na zalost prepoznaje ga samo mali broj ljudi...
Dakle, fali nam ljudi i njihove volje, fali nam HITOVA da motivisu siri krug ljudi i isperu gorki talog nekulture zaostalih godina. I mislim da je kljuc u najsvezijim generacijama, koje bi stariji trebali da prihvate, pomognu i dodatno motivisu, umesto sto ih guse i gaze svojim sopstvenim hiljaditim vaskrsima, pa im oduzimaju i ono malo medijskog prostora i paznje, a sve sterilno i prazno, cime najvise gubi upravo publika.. ne znajuci ni sta gubi..
Ja smatram da postoje dva tabora starijih muzicara, jedan koji gusi mladje generacije i parazitira na njima, i drugi koji ih podrzava. Taj drugi tip se povlaci i na taj nacin ostavlja prostor mladjima, i sve bi to bilo lepo da nema onih "prvih", tako da smatram da bi bilo mnogo pametnije da oni pomognu mladima da se izbore sa onim "prvim". Naime, tesko je doci do medija ili uopste izdati album za neku dobru diskografsku kucu, ako se nema para i jos gore, ako se ne povinujes nekim njihovim principima koj se ticu zaboravljanja kvaliteta.
Meni se recimo svidja se Georgiev probio. On je bukvalno zaobisao tu grupicu koja rukovodi estradom i bez ikakve podrske medija i diskografskih kuca uspeo. Ali to kosta puno zivaca i pre svega vremena. Ako bi svako morao na taj nacin da se probije, samo jedan mali broj bi uspeo. Zato kazem, bez podrske onih koji cene kvalitet, a vec odavno su na estradi, nista...
boggy
19-05-2007, 03:40 PM
......apatija i dezorijentacija sopstvene materijalne buducnosti.. .....
Arthure, zastah kod ovoga :)
Ovo je globalna pojava, svuda (ako ne, pre ili kasnije "stigne").... bez obzira na to cime se bavis... znaci, i publika je takva... neki se bore, makar i samo suvim optimizmom, dok vecina pokusava samo da "prezivi" (povremeno se sprdajuci sa optimistima, 'nako)... itd...
Hocu da kazem... nije samo problem u muzici... i mislim da to jeste PROBLEM. Odnosno... ako bude islo napred... morace sve zajedno... hteli mi to ili ne...
pozdrav
bogi
dexyco
19-05-2007, 07:30 PM
@boggy
Jbg, u pravu si potpuno, a ovo je najveci problem...
dok vecina pokusava samo da "prezivi" (povremeno se sprdajuci sa optimistima, 'nako)
Arthur
22-05-2007, 12:13 PM
pa sad, ne kontam zasto je sad drugacije nego ranije, globalno gledano, mislim da je muzika uvek imala tu neku drugu funkciju, oslobadjanja od stresa, indukovanja dobre volje, ili pak identifikacija kojom se muka lakse podnosi.
Protivim se svakom na silu pokusaju renoviranja starih bendova, i cast malobrojnim izuzecima koji zapravo jos uvek imaju inspiraciju da idu negde DALJE. Protivim se SVAKOM sviranju obrada, jer to dovodi do demencije i publiku i muzicare.
Euforija je kul pank bend, super su uzivo iako nisu maestralni sviraci, imaju jaako mnogo duha.. za masovnu popularnost fali im upravo HIT, iako su par puta bili jako blizu... ono sto bi englezi zvali "hook", ovde zapravo niko ni ne zna sta je.
Mora da bude mlad bend, jer se masa mora identifikovati sa njima. Ima dosta bendova 25-30 godina starosti, koji su za to neko vreme zapravo nekako naucili vladanje instrumentom, ali boze, koliko to ume da bude jalovo i bez inspiracije. I onda treba neko da se "identifikuje" sa njima? (ko je pomenuo Popecitelje, Discliplinu Kitchme)
fipke
22-05-2007, 06:14 PM
ehm
nisam siguran da je toliko jednostavno
mada nije ni mnogo komplikovano
ovaj covek zna sta govori :cool2:
alavuk
22-05-2007, 07:06 PM
e samo da dodam da su bendovi imali zadatak da bude neka obrada ... znaci ja sam pao na dupe cuvsi te obrade u nekim drugim 3povima ... takodje se protivim obradama ...
Poz !
i 100% podrzavam arturov stav
Arthur
23-05-2007, 01:44 AM
;) :banghead:
boggy
27-05-2007, 06:53 AM
pa sad, ne kontam zasto je sad drugacije nego ranije....
mozda zato sto danas prakticno ne postoji "srednja klasa" gledajuci imovinsko stanje (prihodi itd.) i/ili plateznu moc. "Jeftina" zabava je najpristupacnija... pa sam proceni sta tu sve spada.
pozdrav
bogi
alavuk
27-05-2007, 11:13 AM
sex? droga ? nasilje ? strah ? :D
Slučajno sam naleteo na ovaj forum tra?eći neke informacije o mikrofonima i onda video da je Sloba Marković jedan od učesnika u radu. Izuzetno mi je drago zbog toga zato ?to ga izuzetno cenim, a i zbog toga ?to na?im forumima u svim oblastima nedostaje autoritet pa se onda pi?e sva?ta uglavnom neargumentovano.
Da dodam da sam takođe "starog kova" i da sam Pop Ma?ini radio fotografiju za jednu single ploču, davnih godina počinjao svirku sa Neletom (ex Bulevar, Instruktori), da se i danas dru?im sa nekim poznatim muzičarima najvi?e sa Dudom (Zona B, Bala?ević bend). Posle du?e pauze ponovo sviram gitaru i vrlo mi je drago zbog toga. Trudiću se da budem redovan posetilac ovog foruma.
diviner
05-07-2007, 10:29 AM
Hvala na lijepim rijecima (na konto foruma), i dobrodosao ! :)
RAJKO
11-07-2007, 05:40 AM
Slobo jedan veliki pozdrav I veliko HVALA
Rajko
slowstar
13-07-2007, 01:16 AM
Rajko, ako ikako mozes, vrati nam se, potreban si nam SVIMA, i kao LIK, pravi, hriscanski, entuzijasticki, human, a zatim i naravno kao VEEELIKI autoritet na PRO - AUDIO sceni. Nema ti zamene ovde, koliko ja znam, a bar o tome dosta znam...Nema potrebe da objasnjavam ko si, sta si, oni koji te znaju, znaju i o cemu pisem, a ima ih dosta...Svi smo mi zrtve naopake skale vrednosti, koju nam je nas dragi bivsi vodja ostavio, izbila su na povrsinu razna g...a, a ono sto valja i vredi je potisnuto, ili jos gore oterano,
Ja sam vec u godinama (50+) kada vise ne razmisljam mnogo o nekoj "svetloj buducnosti" ali pred tobom ima svetlosti na kraju tunela...
RAJKO
13-07-2007, 05:01 AM
Slobo HVALA na ovim recima,znam da zaista tako mislis I time mi to jos vise znaci.
Otisao sam prvenstveno jer nisam zeleo dete da lisim karte vise u zivotu-mislim na americke papire-nije mi bilo lako da prelomim,jer znas i sam da sad pocinjem iz pocetka.
Hvala tehnici pa ce mo ipak biti blizu,a i covek odakle god da se vrati jednog dana vraca se bogatiji znanjem i iskustvom,a to je jedino sto ce uvek biti nase.
Veliki pozdrav
HeatMan
13-07-2007, 01:06 PM
:mrgreen: :D
Rajko, ako ikako mozes, vrati nam se, potreban si nam SVIMA, i kao LIK, pravi, hriscanski, entuzijasticki, human, a zatim i naravno kao VEEELIKI autoritet na PRO - AUDIO sceni. Nema ti zamene ovde, koliko ja znam, a bar o tome dosta znam...Nema potrebe da objasnjavam ko si, sta si, oni koji te znaju, znaju i o cemu pisem, a ima ih dosta...Svi smo mi zrtve naopake skale vrednosti, koju nam je nas dragi bivsi vodja ostavio, izbila su na povrsinu razna g...a, a ono sto valja i vredi je potisnuto, ili jos gore oterano,
Ja sam vec u godinama (50+) kada vise ne razmisljam mnogo o nekoj "svetloj buducnosti" ali pred tobom ima svetlosti na kraju tunela...
Slowstar,o kome se radi?nisam upucen...
Slobo HVALA na ovim recima,znam da zaista tako mislis I time mi to jos vise znaci.
O
Veliki pozdrav
Meni izgleda kao da te predlaze za sledeceg gosta foruma :D ;) :hyper:
Sto da ne. Ja coveka nepoznajem... ali ako ga poznaje gosn Sloba i drugi i ako mislite da covek ima sta pametno da kaze i da se ponesto nauci od njega... svakako glasam ZA...
slowstar
15-07-2007, 02:04 PM
Evo, da razjasnim, mada vecina zna...
Radi se o Radovanu - Rajku Maricicu, snimatelj i jos vise NAJTALENTOVANIJI I NAJSPOSOBNIJI maintenance engineer koga sam ikada upoznao, a upoznao sam ih dosta, i ovde i 'napolju'...
Ne zna se broj njegovih fantasticnih intervencija na projektovanju studija u elektronsko-ergonomskom smislu, kablazi, postavci, shemi, ITD, a jos vise je ucinio na polju popravke NEMOGUCIH kvarova na najprofesionalnijim i najzescim spravama kao sto su Focusrite (plavi, crveni, a ne samo platinum)
Digidesign, Neve, Amek, SSL, EMT, Pultec, Avalon, Massenburg, Crane Song,
stade mi mozak od broja "velikih igraca" a one manje kao sto su Yamaha, Behringer, SPL, Joemeek, TF PRO, Roland, RME, i ko zna sta, DAKLE NEMA SPRAVE kojoj je nesto falilo, ili bila unistena, kao sto je kod mene sa nekim spravama bio slucaj, a da on nije u potpunosti sredio, cak i ono sto bi vecina drugih otpisala kao nepopravljivo.Osim neverovatnog poznavanja pro audio tehnike, tu je nesumnjivo i ogroman prirodni talenat, on bukvalno 'razgovara' sa spravama.Pored toga, kao covek je bukvalno hriscanin u najboljem smislu te reci. Nazalost mnoge "zveri" su ga iskoristili, ne plativsi mu, i ne ceneci dovoljno njegov trud po sistemu "dodjem ti" i mnogo su ucinili da on ucini ovaj tezak korak
na koji se nije nimalo lako odluciti...ukratko MNOGO SMO SVI IZGUBILI NJEGOVIM ODLASKOM...
perun
15-07-2007, 02:29 PM
Ono sto ja, kao prijatelj znam, to je da ce Rajko tamo gde je morao da ode, naciniti one najbitnije, svakako krupne korake! Tamo se takvi ljudi cene, tamo su potrebni, a obzirom ko je i odakle dolazi, i koliko iskustvo i znanje nosi sa sobom, sigurno nece ostati ravnodusni na to kakav je covek i znalac, cak ni oni najljuci kapitalisti naviknuti na hladan, varilachki odnos u Americi.
Rajko, ja sam ti pozeleo da se ne vracas skoro, ako ne ostvaris "onaj san"! Samo rokaj!!!
Pozdrav, brate moj!;)
P.S. Pozovite coveka za gosta, mnogo toga korisnog i pametnog moze da vam/nam isprica! Jos sada i iz "druge", overseas perspektive.
HeatMan
15-07-2007, 05:27 PM
Evo, da razjasnim, mada vecina zna...
Radi se o Radovanu - Rajku Maricicu, snimatelj i jos vise NAJTALENTOVANIJI I NAJSPOSOBNIJI maintenance engineer koga sam ikada upoznao, a upoznao sam ih dosta, i ovde i 'napolju'...
Ne zna se broj njegovih fantasticnih intervencija na projektovanju studija u elektronsko-ergonomskom smislu, kablazi, postavci, shemi, ITD, a jos vise je ucinio na polju popravke NEMOGUCIH kvarova na najprofesionalnijim i najzescim spravama kao sto su Focusrite (plavi, crveni, a ne samo platinum)
Digidesign, Neve, Amek, SSL, EMT, Pultec, Avalon, Massenburg, Crane Song,
stade mi mozak od broja "velikih igraca" a one manje kao sto su Yamaha, Behringer, SPL, Joemeek, TF PRO, Roland, RME, i ko zna sta, DAKLE NEMA SPRAVE kojoj je nesto falilo, ili bila unistena, kao sto je kod mene sa nekim spravama bio slucaj, a da on nije u potpunosti sredio, cak i ono sto bi vecina drugih otpisala kao nepopravljivo.Osim neverovatnog poznavanja pro audio tehnike, tu je nesumnjivo i ogroman prirodni talenat, on bukvalno 'razgovara' sa spravama.Pored toga, kao covek je bukvalno hriscanin u najboljem smislu te reci. Nazalost mnoge "zveri" su ga iskoristili, ne plativsi mu, i ne ceneci dovoljno njegov trud po sistemu "dodjem ti" i mnogo su ucinili da on ucini ovaj tezak korak
na koji se nije nimalo lako odluciti...ukratko MNOGO SMO SVI IZGUBILI NJEGOVIM ODLASKOM...
ukratko: da bi opstao ovde, morash biti govno. ;)
LACKY
26-07-2007, 01:19 AM
ukratko: da bi opstao ovde, morash biti govno. ;)
Nemoras bas biti govno! Sloba je jedan od od ljudi koje sam upoznao u ovom gradu koji "ne da nije govno"!
roginator
28-07-2007, 10:43 AM
O Da .....ja sam za *** RAJKA ZA GOSTA****
tko zna ...Rajko je talentiran i sposoban....jos samo da u americi ulovi prave kontakte....mislim da tamo moze biti u vrhu gl.industije jer takav strucnjak kao on ne naleti amerima svaki dan....
RetroMan
06-08-2007, 10:42 AM
Sanja Ilic, moj dugogodisnji drug i kolega, koji se bacio u muzicku "prostituciju" sa Ethno muzikom
Mojoj zeni se Balkanika svidela, i njen komentar je bio da je u odnosu na Sanju, ono sto Bregovic radi smesno (ili mozda otuzno). Ja se (ovog puta) slazem sa njom, i ako je to bio Sanjin muzicki (a ne finansijski) izbor, pri cemu je uspeo sebe (i nas etno) da predstavi sirokoj publici, onda tvoj komentar ne stoji, bez obzira sto je usput postigao i finansijski uspeh.
RM
P.S. Ali ako je, tebi kao prijatelju, priznao da mu se sve to gadi, i da to radi samo zbog para, onda bolje da sam cutao. :da:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.