Log in

View Full Version : Potrebna pomoc gitarista

darkstar
16-04-2007, 11:48 PM
Pozdrav svima,
Potrebna mi je mala pomoc nekog iskusnog gitariste (ja sam klavijaturista,pa se ne razumem toliko).Naime,imam svoj demo bend,i pocinjemo da sredjujemo farbe.Imamo dvojicu gitarista.Desava se taj problem da se napravi prevelika "buka" u frekventnom smislu,pa na nekim pesmama ne izadje sve kako treba.Oni jos uvek nemaju svoja pojacala,vec raspolazu sa dva gitarska procesora : Boss gt8 i boss me-50.Desi se na gomili farbi da moja klavijatura "nestane",to jest,da me frekvencije gitara pokriju.Pa sad,general tipovi oko frekventnog opsega cele price gitara bi bile dobrodosle.

Hvala unapred,
Pozdrav

peruzza
17-04-2007, 01:52 AM
J...sch spektar, udrite po aranzzmanu dok ne izadje!;)

darkstar
17-04-2007, 07:21 AM
Znas zasto volim svoju zemlju?Jer je svako rodjeni predsednik,fudbalski selektor i pravnik,bar na dan :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Ajde plz,ako ne znas odgovor na temu,ne pisi nistaa.I procitaj JOS JEDNOM napisano.

dejankuki
17-04-2007, 08:33 AM
Pa covek ti je lepo rek'o, mada u saljivoj formi.
pod jedan, dve gitare sa distorzijom verovatno do kraja, na jednom pojacalu. To ubija, para usi i nista se ne cuje i nista se ne razume. To se cuje kao da vam je neko zabio igle za pletenje u usi.
Drugo, gitare treba razdvojiti aranzmanski, da ne sviraju isto. Ako jedna gitara svira akord ili riff ili nesto slicno, druga gitara bi trebalo da svira ili oktavu ili ukrase ili bilo sta da se te dve gitare nebi poklapale i frekvencijama i tonalno i bilo kako.
Trece ako je ikako moguce nabavite pojacala, predpostavljam da ste sada na mikseti. Probajte onda da razdvojite gitare u panorami. Znaci jedna gitara levo druga gitara desno. Naravno ne full levo-desno, ali ih razdvojite na 30-50%.
Cetvrto, neka gitaristi malo porade i na svojim farbama. Obzirom da si rekao da obojica nemaju pojacala, verovatno farbe rade kuci na slusalicama, a takve farbe se razlikuju na tonu kada se ukljuce u bilo koju vrstu pojacala ili miksete.
I na kraju, poradite na dinamici pesama, sto je opet vezano za aranzman. Zapravo kad ide pevanje ili solo na klavijaturama, ili pak solo jednog od njih dvojice, neka se gitare, odnosno prateca gitara, malo stisa u odnosu na trenutni vodeci instrument ili pevanje.
Ovo vam salje antipoliticar, fudbalomrzitelj, i gitarista sa iskustvom od 20tak godinica.
Pozdrav!!!

*vidi avatar

darkstar
17-04-2007, 10:20 AM
Caos,
Ajde polako,ocigledno nisam dao dobro objasnjenje.

Prvo,nismo drekavci.Distorziju koristimo u razumnoj meri,na ponekoj pesmi(daleko od toga da je svuda i da je napanjena "do kraja").Drugo,gitare NAM SVIRAJU razlicito,jer to i jeste poenta dvojice gitarista,zar ne?U smislu - kad jedna svira solo,druga svira ritam ispod,a ako obe sviraju ritam,sviraju pomalo razlicit groove,itd.

Ljudi nemaju pojacala,pa rade na ozvucenju farbe (imamo svoj prostor,pa ne moraju da akaju slusalice za to).Upravo sam to i hteo da pitam - posto sada moraju da rade na svojim farbama,da li imas (imate) neke predloge sta uraditi na procesoru,kako ekvalizovati sve to,neke tipove....tipove gitarista :)

Znaci - ne prepanjujemo se,imamo aranzmane sredjene,ne sviramo metal,kupamo se vise nego jednom nedeljno,i sviramo vec neko vreme :rotfl:

Ajde sad ozbiljno,sve preporuke su dobrodosle.

Caos

Max
17-04-2007, 11:57 AM
Postoji nekoliko tehnika ...... ono za aranzman uopste nije neozbiljna preporuka ....

Ali da ne bi bazali .... posalji nam minut mp3 nekog snimka ( radnog , nebitno ) i objasni gde vidis problem i resicemo to za 5 min ......

Pozdrav

darkstar
17-04-2007, 12:11 PM
cao,
nemam nikakav snimak sa probe...nemam mogucnost da ga snimim.

nenad
17-04-2007, 12:37 PM
neka se tvoji gitaristi pozabave malo problematikom, drz' se ti tvoje klavijature !

peruzza
17-04-2007, 12:37 PM
Znas zasto volim svoju zemlju?Jer je svako rodjeni predsednik,fudbalski selektor i pravnik,bar na dan :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead: :banghead:

Ajde plz,ako ne znas odgovor na temu,ne pisi nistaa.I procitaj JOS JEDNOM napisano.

'Ajde da probamo ovako:

Zamisli onaj savet kao dobronamernu sugestiju nekog chiche sa 30 godina iskustva u svim mogucim prichama od fussion-a do narodnjaka, koji hoce da ti pomogne!!!
To sto nisi dobio odgovor koji si ochekivao ti ne daje za pravo da galamish i da mi uvaljujesh predsednicke, pravnicke, selektorske i ostale uloge!:mad:

NEMA "general tipova"!!!
Evo: skini par db oko 500Hz sa relativno uskim Q faktorom na jednoj, a igrajte se oko 2-3kHz sa nesto shirim Q-faktorom na drugoj gitari i mozzda neshto i pomogne, ali vec na sledecoj pesmi videcesh da to ne vazzi jer je, ako nishta drugo, intonacija druga i chitav frekventni spektar je pomeren na jednu ili drugu stranu itd., itd...
Ja potpuno razumem sta vas muchi, ali je tema ogromna i grana se na sve strane, a ljudi uche skole ne bi li se nekako sa tom azzdajom izborili, zato sam ti i rekao da, ako vam vec ne zvuchi kako bi hteli, menjate arranzzman, mozzda najpre ti poshto sa klavijaturama pokrivash mnogo shiri freq. spektar od gitara, znachi aranzzman pre svih onih tweekovanja sa pedalama i filterima!!! VERUJ MI!
Ajd' u zdravlje!;)

idekius
17-04-2007, 01:08 PM
Ja sam imao problema na svirkama sa "izlazenjem" instrumenata... narocito sa ljudima koji vole da "presviravaju", a i kada muzicari vole da sviraju svi u istoj lagi... ako se instrumenti lepo razdvoje i svako se drzi svog dela i svira ono sto treba da svira, ne bi trebalo da bude problema...
Ako se npr. klavijaturista, bassista i gitarista nabiju u istu oktavu i pritom sva trojica puno sviraju, naravno da se nista nece cuti... dakle, opet... kao sto reche Mr.Peruzza, Max i drustvo... ARANZMAN!

Naravno da igra i kvalitet mixera i kutija, instrumenata, pojachala, AKUSTIKA PROSTORA, umesnost onoga ko namesta zvuk... ali, za to ne postoji recempt i generalna preporuka...

Znam za slucaj kada su neki narodnjaci platili tonca da im namesti zvuk na njihovoj opremi, covek dosao i uradio posao, a oni potom slikali mixer foto aparatom :) , ako slucajno neko nesto pomeri :)
Naravno da to ne pali... cim budu svirali u drugom prostoru, to vise nije to... :)
Ono sto sam ja primenjivao gotovo svuda sa svojom bivsom grupom za klubske svirke je da na razglasu dam vise visokih na tonskoj probi... kada je prostor prazan, jer kad ljudi udju, oni to "upiju"... Mozda sam gresio, ne znam... ali, stekao sam takav utisak...

dejankuki
17-04-2007, 01:28 PM
Kao prvo lepo ti rece co'ek Nenad, drz' se ti svog instrumenta.
A kao drugo mozda moze pomoci i da se na probi stisate. Jer i to hoce da pokvari cak i odlican aranzman, pesmu ili drugo, potom pokusajte da budete manje egomanijaci, budite vise skladna sviracko-pevacka druzina, koja sedne i resi problem.
Trece, nesto mi ne stima u tom grooveu. Ako su gitaristi solidni ili jos bolje odlicni, zar nebi trebalo da imaju isti groove. To je i poenta uvezbanosti. Zar ne?

Rad na mikseti sa procesorima, ma koliko da su dobri i skupi, uvek je zafrknut posao, jer ima previse visokih i pistecih tonova iz tzv gornjeg spektra. To bi bilo zato sto verovatno zvucnici imaju ili horne ili visokotonce, a i impedansa ulaza na miheti je drugacija nego ulaz na pojacalu. Resavanje tog problema je D-box. Ali... nije uvek 100% delotvorno.
Znaci za ovo vam definitivno trebaju Pojacala, pa izlaz iz njih (line out) u mihetu, ili mikrofoni, pa u zvucnik pa u mihetu.
Neko ti rece da se igrate, pa igrajte se, probajte i izmisljajte, ali pritom i saslusajte savete, pa i savete pocetnika, jer sam ja neke vrlo dobre stvari pokupio od "klinaca koji su poceli da sviraju pre dva meseca", ali je klinac nesto pokupio od negde i to mi je mpomoglo.
Hvala sto ste procitali ovu poruku.

dejankuki
17-04-2007, 01:40 PM
Ono sto sam ja primenjivao gotovo svuda sa svojom bivsom grupom za klubske svirke je da na razglasu dam vise visokih na tonskoj probi... kada je prostor prazan, jer kad ljudi udju, oni to "upiju"... Mozda sam gresio, ne znam... ali, stekao sam takav utisak...

Onda nam je to zajednicka konstatacija. I ja sam zakljucio to isto!

darkstar
17-04-2007, 02:06 PM
Cao,

@ Peruzza : Nisam hteo nikoga da uvredim,ali ne volim nekonkretan i nepotpun odgovor,a cinjenica je da je tvoj prvi takav i bio.Sa tvojim drugim odgovorom si mi vec dao neku ideju sta da radim,i tom odgovoru jeste mesto ovde,i za to ti veliko hvala.Tako da - nema ljutnje,izvini ako sam zvucao grubo,to nije bila namera.Sto se klavijatura tice,gledam da ne upadam u frekvencije (koliko mogu naravno) ostalih,i da farbe ne idu full spektar (naravno opet koliko je moguce,da ne budu bas bas osakacene).

@ Nenad : to bih i ja najvise voleo,ali ljudi potrazili pomoc ovde,pa posto nisu clanovi foruma,a i nemaju net,preko mene je pitanje dospelo na forum.

@ Idekius : znam za varijante slikanja mixa,i jasno mi je potpuno da jednu istu situaciju ne mozes ponoviti svuda.Sto se saveta oko visokih tice,ce probamo.Hvala !

@ Dejankuki : Upravo se radi o tome sto pricas,mi na probi se stisavamo,jer onda dodju do izrazaja sve fore,prolazi itd,i - muzika.Ali,problem mesanja frekvencija i dalje postoji.Sto se price o pojacalima tice - to je za sada jos uvek problem.Mi sviramo pop-rok muziku (AUTORSKU),pa jos uvek istrazujemo sta kako sa gitarama i ludilima oko njih.Video sam da ti procesori (pogotovu gt8) nude milion stvari,ali fakat je da je dosta komplikovano izvuci iz toga ono sto zelis,a da radi posao u bendu.

Ja sam prosto hteo da probam neke fore,a pri tom da ne iskasapim te gitare najgadnije,i u tom smeru je trebao da krene razgovor.Prosto ne znam sta ne smem da odsecem tim instrumentima,tacnije,znam otprilike,ali pomislih da je neko mozda vec nesto smozgao.Jer,desava se da farba koja je prelepa solo,kako zasvira bend ne moze da izadje,i pri tom ne mislim na jacinu.Znam i za obrnuto (doduse na svom instrumentu) - farba koja solo zvuci odvratno,kako zasvira bend izlazi kako hoces,dok je solo uzasna.E sad,moguce je da se sve ovo o cemu pricam resava kupovinom gitarskog pojacala,ali do tada,problem postoji.

Ako nekome jos nesto padne na pamet - postujte.

Pozdrav

nenad
17-04-2007, 03:14 PM
da se razumemo, mnogoooooooo zavisi od prostoa u kome svirate(vezbate). Idekius je izneo svoju "foru", kako on resava neke nazovi probleme i svako je po nesto pokusao da objasni na svoj nacin. konkretan odgovor je slusaj i namestaj, i tu nema recepta kao kod lekara. recimo, postavis bend u ready to play, a ti zauzmes neko mesto u tom prostoru, koje se tebi cini dobro za slusanje, pa polako oni pice sa svirkom a ti SLUSAS. Pa onda se malo udaljis, pa se malo priblizis, pa kazes jednom gitaristi da se pojaca, pa bubnjar da lupi jace, pa drugi gitarista da se umulja tu sa svojom deonicom i polako onako na ispadanje trazis zvuk i greske u njemu. Menjaj polozaj slusanja. E a onda neko neka umesto tebe zauzme poziciju i opet u slusanje (kao gost). mozda negde druga gitara uopste ne treba da svira. to se sve cuje. E a tek onda ide sa smanjivanjem i dodavanjem visih, nizih i onih izmedju !
eto pa polako !
na muci se poznaju junaci !!!

pozdrav

dejankuki
17-04-2007, 04:33 PM
Bravo Neso!

dawid
17-04-2007, 07:21 PM
Mi smo jedno vreme isto isli direktno u razglas (dve gitare i bas), posle toga smo presli na neka osrednja, a na kraju na odlicna pojacala (marshall,bassman i fender). Razlike su bile ogromne. Sada svaki instrument izlazi extra, definisan je i jednostavno, uzivancija je svirati :D iako je prostor poprilicno los.
Moje skromno misljenje je da su (bar) pristojna pojacala resenje.

Arthur
17-04-2007, 08:05 PM
Tvoj problem definitivno nema resenje u frekvencijskoj prici.. jednostavno, svako neka napravi sebi farbu kakvu zeli, i apsolutno JEDINI odgovor jeste aranzman i DINAMIKA.. to je tako od kad je sveta i veka..
inace, besmislena mi je prica o tome da dve gitare ne smeju da sviraju unisono, naprotiv, pola gitarske a narocito metaL muzike je i nastalo na monolitnim riffovima (cak i sa klavijaturama) ...
i ta prica oko visokih na razglasu definitivno pije vodu, al uglavnom na zatvorenim prostorima, nisam siguran da je to potrebno kod otvorenih.

mebanes73
17-04-2007, 08:54 PM
Nisam expert, ali mozda mogu pomoci. Rekao si da u "gomili farbi tvoja klavijatura nestane. Nije jednostavno odgovoriti na ovo pitanje jer se tice gomile sitnica koje treba lepo sloziti da bi dobio kvalitetan i cist sound. Pre svega bih pitao da li isti problem postoji i kada ubodes slusalice u mixetu i slusas istu deonicu? Ako ne, mozda je problem prostorije u kojoj vezbate, a mozda cak i ugla u kojem ti sedis (ili stojis). Drugo se tice gitarista. neko vreme sam svirao na procesoru tipa GT6, a svakako sam probao i ME 50. GT6 po meni svakako daje kvalitetniji ton, ali su i kod jednog i kod drugog fabricki preseti pretrpani efektima koji mogu dovesti do bruma ako dva procesora sviraju dva razlicita efekta iz iste grupe (recimo phaser + flanger - ovo je nespojivo). Savetovao bih gitaristima da kada izaberu zeljeni clean ili dist da eleminisu sve efekte iz tog preseta, pozabave se EQ-om i prvo podese takav sirov zvuk i onda probajte istu deonicu da vidite ima li bruma. Takodje se podrazumeva da gitara funkcionise u srednjim frekvencijama i da bi trebalo izbegavati da dva ili tri instrumenta sviraju isti ton u istoj oktavi.

Reci ako ovo ima smisla.

darkstar
17-04-2007, 10:16 PM
@ masteryoda : Bogami se i ja plasim da bez pojacala nema hleba,jer sve sto smo nastelovali na tim procesorima od farbi,morace ponovo kad pojacala udju u igru ... i moguce je da ce vec zvuk samog pojacala resiti vecinu problema.

@ Arthur : Mora biti neka zabuna,neke deonice se sviraju unis,nisam mislio da je sve vreme razlicito ... ako mislimo na isto.

@ Mebanes73 : Nisam probao sa sluskama.Pazi,mi imamo neki svoj prostor,naravno akusticki neobradjen,to je obicna soba u kuci.Fora je u tome sto sam u osnovi pitao sta uraditi na samim gitarskim procesorima,jer njih dvojica ne sviraju fabricke presete,vec prave neke svoje,a ja se u filozofiju gitare ne razumem previse.A za tvoj predlog - probacemo uskoro pa cem da postujem sta se desilo.

Hvala ljudi,
Pozdrav

Rocket Roll
18-04-2007, 12:53 AM
A koje gitare oni sviraju? Koje ti klavijature imaš?

Mnogo je teško davati savete napamet. Možeš li ikako da snimiš te gitare i tebe, makar zasebno?

Ja bih pokušao Pink Floyd foru - gitare što svetlije, klavijature što tuplje. Straaaašno uopšteno bi to značilo da gitare idu gore od 5 do 8 kHz, a klavijature dole od 6 do 16 kHz, mada je to kao da ti kažem da ako kreneš prema severozapadu imaš određene šanse da, od svih mesta na svetu, stigneš u Berlin.

Arthur
18-04-2007, 01:13 AM
A koje gitare oni sviraju? Koje ti klavijature ima??

Mnogo je te?ko davati savete napamet. Mo?e? li ikako da snimi? te gitare i tebe, makar zasebno?

Ja bih poku?ao Pink Floyd foru - gitare ?to svetlije, klavijature ?to tuplje. Straaaa?no uop?teno bi to značilo da gitare idu gore od 5 do 8 kHz, a klavijature dole od 6 do 16 kHz, mada je to kao da ti ka?em da ako krene? prema severozapadu ima? određene ?anse da, od svih mesta na svetu, stigne? u Berlin.

Sta si ti cuo na giratama iznad 5khz da valja??? (mislim na elektricne) Ja da bi ih uopste iskoristio opako lowpassujem i notchujem taj opseg..

Dushan_S
18-04-2007, 06:06 PM
Caos,
Ajde polako,ocigledno nisam dao dobro objasnjenje.

Prvo,nismo drekavci.Distorziju koristimo u razumnoj meri,na ponekoj pesmi(daleko od toga da je svuda i da je napanjena "do kraja").Drugo,gitare NAM SVIRAJU razlicito,jer to i jeste poenta dvojice gitarista,zar ne?U smislu - kad jedna svira solo,druga svira ritam ispod,a ako obe sviraju ritam,sviraju pomalo razlicit groove,itd.

Ljudi nemaju pojacala,pa rade na ozvucenju farbe (imamo svoj prostor,pa ne moraju da akaju slusalice za to).Upravo sam to i hteo da pitam - posto sada moraju da rade na svojim farbama,da li imas (imate) neke predloge sta uraditi na procesoru,kako ekvalizovati sve to,neke tipove....tipove gitarista :)

Znaci - ne prepanjujemo se,imamo aranzmane sredjene,ne sviramo metal,kupamo se vise nego jednom nedeljno,i sviramo vec neko vreme :rotfl:

Ajde sad ozbiljno,sve preporuke su dobrodosle.

Caosja ne znam kakvu konkretno muziku svirate, ali upravo je obrnuto. Mnogo je teže namestiti zvuk ako gitaristi sviraju različito nego ako sviraju isto, jer je veća gužva. Gomila bendova svira unisono delove. Znači sve zavisi kakve je muzika i kakav je željeni efekat u pitanju. Nadalje zaista ti teško može neko pomoći ovako. Dovedi nekog ko zna šta radi na probu pa ćeš možda imati neke koristi od toga. Konačno, ne mora uopšte biti problem u gitarama. Možda je problem u stvari basista koji ima viška srednjih i preglasan je a ti nisi toga svestan i pravi gužvu, tako da se gitare pretvaraju u gomilu nekonkretnog zujanja. Konačno, ništa ne može da se učini ako sami gitariste nemaju adekvatnu opremu i ne umeju da nameste sebi farbu, što je u tvom slučaju takođe verovatan problem. Takođe: Ubedi članove benda da ne stoje kod svojih pojačala već nasuprot njima (naročito basistu) na probi i da tako prave farbe, i situacija će se u startu poboljšati. Konačno možda vam aranžmanio pesama ne valjaju, to naravno niko ne može ovako da oceni na daljinu.

Sta si ti cuo na giratama iznad 5khz da valja??? (mislim na elektricne) Ja da bi ih uopste iskoristio opako lowpassujem i notchujem taj opseg..Da, ali ti si metalac :mrgreen: :razz:

Rocket Roll
18-04-2007, 07:22 PM
Yep, ako ima puno distorzije, onda se "fizz" mota oko 4,5 - 8 kHz, ali taj opseg može sjajno da zvuči ako gitarista koristi neki klasičan fuzz. Zato pominjem Gilmura - ako vozi drajv, to je ili Dallas Arbiter FuzzFace ili EH Big Muff (ili Pete Cornish Fuzz, ovih dana i AnalogMan SunFace), a to ne zvuči toliko "grdno" tako visoko gore.

Noviji primer bi bili Eagles of Death Metal (FYI, bend nema veze sa death metalom, strašno su zabavni za slušanje, toplo preporučujem).

dejankuki
18-04-2007, 10:17 PM
@ Dushan_S
oni uopste nemaju svoja pojacala nego idu preko miksete. Gitaristi imaju sasvim solidne, cak odlicne procesore, ali i farbe prave preko miksete. I da, definitivno trebaju dovesti nekog iskusnijeg.

@ svima
mislim da je se covek kulturno zahvalio i odjavio sa ove teme.
Unisono ili istovetno sviranje gitara ili drugih instumenata ne mora da bude ni lose ni dobro, a takodje moze biti i lose i dobro. Sve zavisi od muzike, nacina sviranja i iskustva u sviranju, a kao sto prvi odgovor/savet u ovom postu bese: "J....sh frekvencije sredi atranzman" i savet momcima da kupe pojacala jedini su saveti koji bi im pomogli u ovom stadijumu. A kasnije sve ce vec sami skontati ako budu zeleli i kako budu ulazili u problematiku.

Arthur
19-04-2007, 01:53 AM
ja metalac??? jesi li se skoro pogledao u ogledalo ? :p :p :p
Nisam ja metalac, privatno slusam jaako drugaciju muziku, al sta cu kad mi ovo dobro ide, a oni i dalje placaju :banghead:
btw, i dalje ne verujem da iznad 4khz postoji ista korisno na bilo kojoj vrsti elektricne gitare (mislim na sve sorte drajva i distorzija) .. meni je tu neko sistanje kutija i lampa, gornji harmonici od zrna i kao takvi su veoma nemelodicni i neharmosnki.. nisam bas pobornik ubijanja na mrtvo tog opsega jel, ali ne pada mi na pamet nijedna situacija u kojoj bi to zeleo istaci
Ponavljam, ne mislim na clean sound

Bota
19-04-2007, 10:59 AM
Ja u bendu imam još jednog gitaristu ali čini mi se da nam gitare nisu dolazile u ''sukob'' zbog različitosti zvuka koje preferiramo obojica. On je više ''classic rock'' orijentisan, (Marshall + stomp boxes) dok ja volim više ''hard & heavy'' zvuk sa više gaina i sustaina (Peavy combo tranzistorac + Vox Tonelab SE).

Nivoe treba uštimati i izjednačiti na ritam zvuku dok za solo obojica napravite poseban patch na procesoru koji je malo viši po nivou, da solo dionica ispliva. Moguće je i da bend dinamički radi i spušta se kad je nečiji solo ali nastaje problem kad se svira malo čvršća muzika. Meni tu bolje radi ova varijanta sa solo i ritam zvukom.

lemy777
29-05-2007, 08:59 AM
Cao,mrzelo me da citam sve predloge,gt 8,i me 50 su jako dobri procesori,mozda ti je vec neko predlozio,ali farbe gitara,posebno mislim na distorzije trebaju biti sto suvlje(sa sto manje dodatnih efekata,tipa korus,flendzer,a posebno reverb ili delay)oni prave naj vecu guzvu,ja sam se 100 puta zeznuo,kuci kad sviram sam,boja gitare zvuci savrseno,medjutim,sa bendom,cujem ili nista,ili neku testeru,znaci sto prezentniji zvuk,da zvuci m....dasto,ali sa sto manje dodataka. pozdrav:)