View Full Version : How good do your demos have to be.... i sl. filmići na tu temu
ANITA
14-04-2007, 10:19 AM
Počnite od ovog linka
http://www.youtube.com/watch?v=UxrrnQvXTyo
Faktor X
14-04-2007, 10:55 AM
zavisi od vrste muzike......ali dobar video
kod elektronske je vaznija sama produkcija/engineering a i sama muzika, posto naravno ovde nema vokala i pevanja....
ovaj video se vise odnosi na bendove....
kaze lik ako ste band onda full production, ako songwriter onda moze i snimak na kasetu sa gitarom bez benda.....hehe
DaBear
14-04-2007, 11:20 AM
zavisi od vrste muzike......ali dobar video
kod elektronske je vaznija sama produkcija/engineering a i sama muzika, posto naravno ovde nema vokala i pevanja....
ovaj video se vise odnosi na bendove....
kaze lik ako ste band onda full production, ako songwriter onda moze i snimak na kasetu sa gitarom bez benda.....hehe
POGRESNO ! POGRESNO !
Ako si slusao, tip se vec nalozio na pocetak, na riff / temu / harmonski krug koji otvara pesmu !
Nema veze da li je band sa gitarama ili sintisajerima ili software-ima!
Ako radis komercijalnu muziku, bilo pop, club ili sta vec - NAJVAZNIJI JE HOOK...(akovec nema pevanja). RIFF koji ce se urezati u mozak..primer:
Bass linija Put Your Hands Up! Cim pesma pocne znas da ce da razvali i da je hit!
A ako neko trpa sve i svasta, pa mu treba 3 minuta da dodje do nekog "vaznog" dela pesme..onda MRKA KAPA!!
Depeche Mode i Yazoo su napravili mnogo jake pesme na SMESNOJ opremi (mono sintiji, 4-kanalni mono sequencer!!) kad se uporedi sta danas svako od nas ima kuci na PC-ju...
ZNACI NE VAZI SAMO ZA BANDOVE SA GITARAMA !!!!
SumAnuT
14-04-2007, 03:17 PM
To sto se brzo ureze u mozak brzo i dosadi ...
balthazaar
14-04-2007, 03:50 PM
pa ima i stručni naziv za to! To se u muzičkoj teoriji naziva "tra-la-la". Takodje, ne bi bilo s goreg ako bi se pojavio i Shiva i malo nam deteljnije pojasnio etimoligiju pomenutog izraza.:p ;) ;) ;) ;) :mrgreen: :D
DaBear
15-04-2007, 08:52 AM
pa ako nesto treba da slusas dve godine da bi shvatio sta je "pisac" hteo da kaze..??/
Ljudi kupe plocu jer negde (radio / tv) cuju pesmu i ona im se svidi iz nekog razloga! Kapirate? Bio to Sting, Iron Maiden, Zuccero, ko vec...
Niko nece da kupi plocu pa da se nada da ce mu se svideti posle 40 preslusavanja !
Ne treba da bude "tra la la", nego treba da ima dobar hook.
A sad sto to nije lako napraviti, to nije moj problem.
Svi se tu masovno plase da njihova muzika nije "tra la la", a ustvari niko ne ume da napravi dobru pesmu sa nekim dobrim motivom / rifom / refrenom...(krenulo pljuvanje! :rolleyes: )
smesno
Tomislav
15-04-2007, 11:40 AM
Svi se tu masovno plase da njihova muzika nije "tra la la", a ustvari niko ne ume da napravi dobru pesmu sa nekim dobrim motivom / rifom / refrenom...(krenulo pljuvanje! :rolleyes: )
smesno
Mo?da nisam kompetentan da ka?em ali - sla?em se.
?to je lo?e u dobrom motivu koji je pamtljiv?
balthazaar
15-04-2007, 11:53 AM
Ne treba da bude "tra la la", nego treba da ima dobar hook.
A sad sto to nije lako napraviti, to nije moj problem.
u pravu si ti, al sve zavisi šta ko voli i šta ko traži od muzike i kao autor i kao slušalac. Ja ni kao autor ni kao slušalac ne podliježem pod obavezno onome čemu podliježe rulja, medjutim da sam skroz imun na to- nisam.
Sad uzmeš kao da praviš stvar sa namjerom da se ona svidi Peri, Jovu, Džordžu, Halilu, Sebastijanu i bijelom svijetu...postoji umjetnost i primjenjena umjetnost, a ti pričaš o ovome drugom!
evo šta veliki genije Šarl Bodler kaže
..O, klovne gladni što suze gušeć' iznosiš svoje draži
da prostaku željnom veselja daš šta tražI
a pjesma se igrom slučaja zove "pokvarena muza" ili "prodana muza"
ne engleskom "Venal Muse"
pa vi vidite...
InsaneEyes
15-04-2007, 12:06 PM
Aqua, danski bend poznat po hitovima "Barbie Girl" , "roses are red" i "candyman" je prodao 27 miliona ploca....
Zar to nije umetnost?
Ja smatram da jeste, nije lako napraviti kuku... cak i Madonna je
toga svesna u poslednje vreme.... Ima sve ali vise nema pesme
SumAnuT
15-04-2007, 12:43 PM
Kome je prodao 27 miliona ploca?
Deci uzrasta ispod 16 godina?
Preko njih cemo dolaziti do zakljucka sta valja?
DaBear, ne zelim da ulazim u raspravu o ukusima, ali ja ne mogu da slusam pesmu kod koje znam svaki sledeci takt. Ne treba nikome dve godine da shvati sta je pisac hteo da kaze, vec je nekim piscima fond reci veoma ogranicen, pa to smori.
Kada bi se tim ljudima, koje kljuka radio u kooperaciji sa muzickom industrijom, dozvolio pristup drugacijoj vrsti muzike, ova trenutna moda pri prosla za sekund. Ljudi jednostavno nisu nikada culi.
Meni je rodjak koji slusa Jazz i ima 50 godina cuo u kolima chillout i rekao da mu obavezno narezem, da je mnogo dobro. Jednostavno covek nije znao da takvo nesto postoji, a nema vremena da istrazuje.
Muzika koja je najvise reklamirana tj. pustana na radiju, je najvise i prodavana i to meni nije nikakvo merilo kvaliteta.
InsaneEyes
15-04-2007, 01:04 PM
Kome je prodao 27 miliona ploca?
Deci uzrasta ispod 16 godina?
Azijsko trziste...
Uglavnom Kinezima
EDIT:
koji su mnogo opusteniji od nas sto se tice emocija i muzike
kao zabave ili umetnosti uopste, nevezano za uzrast
balthazaar
15-04-2007, 01:10 PM
Aqua, danski bend poznat po hitovima "Barbie Girl" , "roses are red" i "candyman" je prodao 27 miliona ploca....
Zar to nije umetnost?
Ja smatram da jeste, nije lako napraviti kuku... cak i Madonna je
toga svesna u poslednje vreme.... Ima sve ali vise nema pesme
jadna, jadna umjetonst ako bi smo je tako mjerili isto jadna kao ona Bodlerova muza...
pobogu, jedno je umjetost a drugo poslovni uspjeh!!! Ako bi tako bilo onda bi MekDonalds i Bil Gjets ušli u istoriju umjetnosti kao velikani. Kako je krenulo i kako se sve izopačilo taman će se moći kupiti titiula "priznatog umjetinka"!!! mada, to već i može!! o , bože čuješ li vapaj moj!:o :o
Za mene je madona simbol izopačenosti i pada umejtonsti! . Simbol trulog zapada i katastrofalnog sistema vrijednosti! Žena u prilično ozbiljnim godima koja se sve nešto guzi, krebeči i krevelji ne bi li zaradila još koji dolar i "osvojila koje još teenagersko srce" Ako bude svijeta i vijeka i trunke uma, Madona i slični ga neće ni priviriti u "istoriju umjetnosti". Madona je umjetnica isto koliko i Ceca ili Seka Aleksić!!! A ako neko tako doživljava i toliko vrednuje umjetonst- OK! ja nemam onda šta više tu da dodam! To je meni vrlo, vrlo tragično što ljudi ovdje pljuju na naš "turbo folk" a neki bjelosvetski "turbo folk" im je kao kvalitetna muzika i umjetonst! Duboka, duboka zabluda! To što je Madona zgrnula lovu i slavu - samo da smo zdravo- prosto joj (im) bilo!
kad već pominješ kineze i azijate.....doboro bi bilo da se malo prelista šta veliki kineski filozofi prije 3000 godina kažu o muzici i kako je doživljavaju!!! mada koga više briga za to u ovoj našoj bolesnoj eri u kome se samo cijeni novac, novac!
edit- mada sve ovo više nema veza sa topicom al ajde..baltazar kralj off topica i baljezagrije i stvari koje apsolutno nikom nisu potrebne niti koga zanimaju još jednom je briljirao u punom sjaju :)))))
aj živi bili!!!
InsaneEyes
15-04-2007, 01:27 PM
kad već pominje? kineze i azijate...j...doboro bi bilo da se malo prelista ?ta veliki kineski filozofi prije 3000 godina ka?u o muzici i kako je do?ivljavaju!!!
Kineska opera i Japansko Kabuki pozoriste od pamtiveka su
karakteristicni po ne tako drasticnom razdvajanju "Umetnosti" i "Zabave"
To je moja poenta iz predhodnog posta...
opusteno ;)
now playing: Madonna - Burning Up :rotfl:
balthazaar
15-04-2007, 01:29 PM
Kineska opera i Japansko Kabuki pozoriste od pamtiveka su
karakteristicni po ne tako drasticnom razdvajanju "Umetnosti" i "Zabave"
pogledaj ti malo bolje šta kažu "vječni kineski duhovi o tome" pokušaj da nadješ Konfučijeve rasprave o muzici!!! možda sam ja apsolutno poblesavio i posketašio ali nešto mnogo više vjerujem takvima nego show bizu-a
ma opušteno sasvim :D ;)
uživajte ! poz!!!
alavuk
15-04-2007, 01:56 PM
ljudi,odmorite se od muzike ! poblesavili ste skroz naskroz ...
silicon science
15-04-2007, 02:50 PM
jadna, jadna umjetonst ako bi smo je tako mjerili isto jadna kao ona Bodlerova muza...
pobogu, jedno je umjetost a drugo poslovni uspjeh!!! Ako bi tako bilo onda bi MekDonalds i Bil Gjets ušli u istoriju umjetnosti kao velikani. Kako je krenulo i kako se sve izopačilo taman će se moći kupiti titiula "priznatog umjetinka"!!! mada, to već i može!! o , bože čuješ li vapaj moj!:o :o
Za mene je madona simbol izopačenosti i pada umejtonsti! . Simbol trulog zapada i katastrofalnog sistema vrijednosti! Žena u prilično ozbiljnim godima koja se sve nešto guzi, krebeči i krevelji ne bi li zaradila još koji dolar i "osvojila koje još teenagersko srce" Ako bude svijeta i vijeka i trunke uma, Madona i slični ga neće ni priviriti u "istoriju umjetnosti". Madona je umjetnica isto koliko i Ceca ili Seka Aleksić!!! A ako neko tako doživljava i toliko vrednuje umjetonst- OK! ja nemam onda šta više tu da dodam! To je meni vrlo, vrlo tragično što ljudi ovdje pljuju na naš "turbo folk" a neki bjelosvetski "turbo folk" im je kao kvalitetna muzika i umjetonst! Duboka, duboka zabluda! To što je Madona zgrnula lovu i slavu - samo da smo zdravo- prosto joj (im) bilo!
Nismo mi nista bolji od "trulog zapada". Shta vise, mnogo smo gori. Citiram Ramba: "Kod vas lupe porez kad je jaka plata, a kod nas ti uzmu crno ispod nokata". E moja Djenis
A i ta utopija dobrog balkanskog zezanja i "duhovno" pre "materijalnog" ce za 5 godina biti proslost za kojom se zali. :banghead:
milos
15-04-2007, 02:54 PM
edit- mada sve ovo više nema veza sa topicom al ajde..baltazar kralj off topica i baljezagrije i stvari koje apsolutno nikom nisu potrebne niti koga zanimaju još jednom je briljirao u punom sjaju :)))))
aj živi bili!!!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Majke mi si kralj:da: U potpunosti se slazemo...
Guzi se i trtji i zvuci ko' (B)Abba:banghead:
Ja vise ni ne znam sta je aktuelno od te pop muzike:confused:
Ajd neko da mi preporuci nesto iz domena elektronske muzike tipa Jarre,Vangelis,TD, sto eventualno nisam cuo a da je kvalitetno jer imam utisak da jos uvek nisam poslusao sve u tom rangu...
balthazaar
15-04-2007, 03:33 PM
lakše mi je kad znam da nisam jedini "lud" ovdje :D ;) :D :D
balthazaar
15-04-2007, 03:36 PM
A i ta utopija dobrog balkanskog zezanja i "duhovno" pre "materijalnog" ce za 5 godina biti proslost za kojom se zali. :banghead:
Nažalost...
balthazaar
15-04-2007, 03:38 PM
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Majke mi si kralj:da: U potpunosti se slazemo...
Guzi se i trtji i zvuci ko' (B)Abba:banghead:
Ja vise ni ne znam sta je aktuelno od te pop muzike:confused:
Ajd neko da mi preporuci nesto iz domena elektronske muzike tipa Jarre,Vangelis,TD, sto eventualno nisam cuo a da je kvalitetno jer imam utisak da jos uvek nisam poslusao sve u tom rangu...
drago mi je da smo se razumjeli!!!
dobra ti je ova- (b)abba! :D :D :D :D :p
ANITA
15-04-2007, 05:47 PM
Pa nije on govorio o "urezivanju" u mozak, već o nečemu ?to ti privuče pa?nju da slu?a? dalje, ne?to ?to te potakne da slu?a? opet, kupi? cd itd....
Znam na ?to ti misli?... i sa time se sla?em, no to nema veze sa onim ?to je Michael Laskow govorio u filmiću. Osim toga... hrvatska glazba (vjerojatno je tako i sa srpskom?) ?ivi je plagijat, bez originalnosti i umjetnosti... ili je predvidljiva (a to ne znači da ima hook radi kojeg je ?eli? slu?ati dalje, već je po?eli? ugasiti jer si je već čuo) ili je bazirana na divnim ukradenim harmonijama sa lo?im hrvatskim textom. Katastrofa...
Ako razmi?ljamo o tim na?im balkanskim okvirima... te?ko ćemo naći to o čemu se ustvari ovdje govori. Mislim da kroz taxi filter ne bi pro?lo 96% hr glazbe.
I sla?em se sa alavuk-om-.... ludi ste svi! Ba? vas volim. :)
SumAnuT
15-04-2007, 06:41 PM
Nisam ja pogledao taj filmic, ja sam replicirao na DaBear-ov post.
Dushan_S
15-04-2007, 08:08 PM
To sto se brzo ureze u mozak brzo i dosadi ...Pa to jeste, grupe kao AcDc i Beatles su dobar primer, da jednostavan rif i konstantan groove koji se lako pamti i melodija koja upada u mozak predstavljaju ne?to prolazno i muzičlki nekvalitetno.
A kad se pogleda lista najprodavanijih albuma i najprodavnijih "Artists" tendencija da nekvalitetno i neumetničko dominira je jo? vidljivija: Frank Sinatra, Michael Jackson, Elton John, Led Zeppelin, Pink floyd, Queen, Aerosmith, Bob Dylan, Rollingstones, itd, znači bezvredno smeće! ;)
Pa to jeste, grupe kao AcDc i Beatles su dobar primer, da jednostavan rif i konstantan groove koji se lako pamti i melodija koja upada u mozak predstavljaju ne?to prolazno i muzičlki nekvalitetno.
A kad se pogleda lista najprodavanijih albuma i najprodavnijih "Artists" tendencija da nekvalitetno i neumetničko dominira je jo? vidljivija: Frank Sinatra, Michael Jackson, Elton John, Led Zeppelin, Pink floyd, Queen, Aerosmith, Bob Dylan, Rollingstones, itd, znači bezvredno smeće! http://www.rumski.com/forum/images/rublack/smilies/wink.gif
E svaka čast.:)
InsaneEyes
15-04-2007, 09:11 PM
E svaka čast.:)
:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:
Neprevazidjeni princ ironije i gospodar sarkazma
Obozavam D-ove postove, ali ovaj je kraljevski 101%
SumAnuT
15-04-2007, 09:17 PM
Zaboravio si Cecu?
Ajde se prijatelju prebaci u sadasnje vreme pa mi odgovori, ne trebaju mi lekcije iz istorije. Reci za G'n'R i Queen da su sablonski bendovi je :banghead:
Slazem se za komentar u vezi postova :mrgreen:
On je htio reći u primjeru AC/DC, T.B. da lako pamtljivi, direktni bandovi mogu itekako postati veliki i trajni.
Nije svačija namjera biti tužan, filozofski i mističan.
AC/DC ima svoju svrhu prijenosa emocija i energije i to rade savršeno.
To je njihova poruka slušateljima. I način.:)
S ovim ostalim, je vjerujem htio ukazati da ne znači da je sve super prodavano u povijesti u biti komercijalno, šablonsko, plitko i za mase koje ne zanima tzv. umjetnost.
Već suprotno.:)
Pa eto, da se neshvaćeni umjetnici ne bune da ih nitko ne razumije, njihovu super filozofsku umjetnost i da ljudi slušaju samo šund pa se ovi ne mogu probiti. Jer to nije točno.:)
Ja bi još dodao, onaj tko počne određivati što je umjetnost a što nije,ni sam ne zna što je to jer takve stvari nemaju mjerilo ni strogu definiciju.:)
balthazaar
15-04-2007, 10:55 PM
Pa to jeste, grupe kao AcDc i Beatles su dobar primer, da jednostavan rif i konstantan groove koji se lako pamti i melodija koja upada u mozak predstavljaju nešto prolazno i muzičlki nekvalitetno.
A kad se pogleda lista najprodavanijih albuma i najprodavnijih "Artists" tendencija da nekvalitetno i neumetničko dominira je još vidljivija: Frank Sinatra, Michael Jackson, Elton John, Led Zeppelin, Pink floyd, Queen, Aerosmith, Bob Dylan, Rollingstones, itd, znači bezvredno smeće! ;)
ma tačno je to!!! Ja lično sam pričao o sistemu " sad ću kao da sviram da bi se to svidjelo Kurti ili Murti " Uopšte ne mora da znači da je prosta melodija ili pjesma ne kvalitetna a ni da je komplikovana pod obavezno kvalitetna! Ne vjeruejm baš da su "Flojdovci" napravili, ajd npr., "shine on you crazy diamond" da bi time oduševili Marka, Janka ili Slavka! Niti da su Cepelini tako pravili "Stairway to Heaven"...ti si sad brale pobrojao najjače od najjačih, to je već sasvim neka druga priča! To su kultne grupe i pjesme i u toj nekoj "jednostavnosti" koju ti pominješ ima nešto magično. Često je jednostavnost temelj velikih umjetničkih djela, tako da taj tvoj komentar definitivno stoji (što se mene tiče)
Sve je to relativno. Svako ima svoj pogled i svoje shvatanje. Takodje ne postoji ni definicija umjetnosti, niti će se ikad doći do nje....
Ima tu masu stvari i ja ne bih sad da davim prisutne jer ovo nije ni vrijeme ni mjesto, a niti sam ja neki stručnjak
aj ćao
balthazaar
15-04-2007, 10:57 PM
Nije svačija namjera biti tužan, filozofski i mističan.
pa da nekom je namjera biti srećan, ne misliti i mirna Bosna...
eto kao što u mom potpisu, fino piše "ne znanje je moć"
i te kakva moć!
a to " ne znanje je moć" je davno napisao jedan tužni filozof i mistik u svom velikom romanu i eto, nažalost predskazanja iz tog romana se od reda ispunjavaju!
DaBear
15-04-2007, 11:08 PM
evo ih svi filozofi su se probudili..:rotfl:
kad treba da se filozofira, svi su tu , svi sve znaju....a kad treba neka dobra pesma da se napravi / postavi na forum da cujemo (kako to ustvari treba da zvuci)..nema nikoga!:(
Tip u tom filmu nije davao savet za one koji prave muziku iz hobija, za sebe i svog dzukca ili macku - sta vec cuvaju u studiju!), vec za one koji zele da se nihove pesme objave ...znaci "da bi se svidele Marku I Janku".
Inace ih nebi ni slali u disko kucu, koja se bavi objavljivanjem pesama za Janka I marka..zar ne???:rolleyes:
Mnogo brzo se udaljite od topica....!!
balthazaar
15-04-2007, 11:11 PM
Ja bi još dodao, onaj tko počne određivati što je umjetnost a što nije,ni sam ne zna što je to jer takve stvari nemaju mjerilo ni strogu definiciju.:)
ako ti nije namjera zalazitu u "filozfičniost"...nemoj onda davati ovakve izjave i ne dotiči se "definicija" molim te...nego budi srećan i uživaj!
sagorelo onda sve ako ne postoji nikavko mjerilo za umjetnost! Onda umjetnost niti postoji niti je ikad postojala jer samim tim svaka budala može bilo šta da proglasi za umjetnost...
eto to je to....to su neke stvari o čemu ja pričam...al dobro...koga zanima, sam će provaliti...
lesha
15-04-2007, 11:20 PM
lako je zakomplikovati stvar.
umetnost je napraviti nesto jednostavno, a pamtljivo.
balthazaar
15-04-2007, 11:21 PM
evo ih svi filozofi su se probudili..:rotfl:
kad treba da se filozofira, svi su tu , svi sve znaju....a kad treba neka dobra pesma da se napravi / postavi na forum da cujemo (kako to ustvari treba da zvuci)..nema nikoga!:(
Tip u tom filmu nije davao savet za one koji prave muziku iz hobija, za sebe i svog dzukca ili macku - sta vec cuvaju u studiju!), vec za one koji zele da se nihove pesme objave ...znaci "da bi se svidele Marku I Janku".
Inace ih nebi ni slali u disko kucu, koja se bavi objavljivanjem pesama za Janka I marka..zar ne???:rolleyes:
Mnogo brzo se udaljite od topica....!!
pušti na bolan da filozofiramo, nijesmo mi roboti no živi ljudi! Svaka tebi čast što si profesionalac i sve to! Zapad će ti uzet dušu!) :D ! moramo li se držat teme ko pijan plota!?
svaka tebi čast brate za sve tvoje uspjehe, ja sve to poštujem ali čim malo tema skrene drugim tokom to je za tebe "filozofija"...ma kakva fillozofija ko jebe filozofiju...pričamo, razmjenjujemo mišljenja itd!
ma ni za kuče ni za mače iz studija nego za SEBE bre čovječe, za to svoje malo duše...razumiješ li me sad? Pa ako se to svidi Marku i Janku- još bolje!
jel to sad neka duboka filozofija bem li je ja?
balthazaar
15-04-2007, 11:23 PM
slučajno sam duplirao post...molim nadležne da blagovremeno reaguju :)
DaBear
15-04-2007, 11:32 PM
mani razmenu misljenja ako ide van teme....pokreni novi thread.:mad:
A sto se tice muzike...opleti bato!
PS, morao sam da se prisetim face.....pa opet: Opleti bato!
sagorelo onda sve ako ne postoji nikavko mjerilo za umjetnost! Onda umjetnost niti postoji niti je ikad postojala jer samim tim svaka budala mo?e bilo ?ta da proglasi za umjetnost...
Nisi daleko od situacije danas...;) :) :D
balthazaar
15-04-2007, 11:49 PM
omani razmenu misljenja ako ide van teme....pokreni novi thread.:mad:
A sto se tice muzike...opleti bato!
PS, morao sam da se prisetim face.....pa opet: Opleti bato!
hvala ti brate! osjetio sam se poznat i slavan kad je čuveni Vrač došao u priliku da traži moju sliku po internetu...ne znam šta da kažem! eto dokle si dogurao Baltazare!!! svaka ti čast!!!:):D;) naravno, šalim se..slika je komična i zato sam je postavio! goblen, izraz lica i sve...tako da ne znam zašto si morao da mi podjećaš kako izlgedam???? stvarno mi nisi jasan ponekad...svašta...
očigledno sam te nešto naljutio, pa si hoteći da mi uzvratiš izabrao sliku koju sam sam svjesno postavio upravo zato što je takva...ccccc...svaka čast za izabranu metodu, al sam mislio da ti možeš bolje, ipak sam te smatrao za malo ozbiljnijeg tipa.
a ako si ipak htio samo da mi izmamiš osmijeh, definitvno si uspio, ma i više od toga.
Dushan_S
16-04-2007, 12:02 AM
Još jednom, glasajte za mene za predsednika kao i strana ulaganja i preporod zemlje stiže! :D
Ljudi, budite svesni da vreme čini svoje. Kao prvo, da, u svakom vremenu postoji mnogo onoga što valja i ostaje a JESTE komercijalno. Ali mislim da se odnos jako menja kad je nešto šampon muzika pa prođe vreme. Stvari koje su u nekom vremenu bile slina, nakon 15 godina postaju "classics". Koji je stav bio o Madonni ili George Michael-u na početku karijere, a koji sad? Jednostavno, uvek postoji TREND, a kasnije se samo razdvoji žito od kukolja. Evo jel se jadikovalo zbog turbo folka? I šta sad, ostala je takoreći samo Ceca kao zvezda na zalasku. Gde su ostale "zvezde" i što one ne prave koncert u areni a ne Čorba ili Bajaga. Pa jel bolja situacija? Jel su prazni mediji, nema zvezda nema jako dobrih pop rock ploča? Gde su sad svi ti kojima je da uspu smetalo što su samo narodnjaci u medijima?
Hoću da kažem da se ljudi mnogo plaše od reči "komercijalno" kao da je to strana reč za "bezvredno" i da se mnogo vitla rečju "umetnost" kao da se zna šta je to zaista. Kao ima neki toplomer za to pa se svakom stavi u usta čim izda prvi album i kao eeee ti si pravi umetnik, biće od tebe nešto. Često tek prođe neko vreme pa se onda vidi da li je nešto bilo umetnost ili nije. Nema potrebe za umetnošću kao nečim na šta se namerno cilja, to je onda sigurno lažno u startu. Nek svako pravi najbolje pesme, onako kako ume, i nek se trudi da pravi (ako želi) pesme koje će dodirnuti i druge ljude, a to kao "Ja pravim umetnost i prezirem komercijalu", meni je to farsa. To je često upravo isprazan stav kojim se brane ljudi koji nisu u stanju da naprave muziku koju može da voli više od 100 ljudi u državi.
Razumem ja i to što je npr Sumanut rekao i razumem šta ga boli nervira i svrbi, Nervira ponešto i mene, ali nešto treba da se dokazuje time što se nešto vredno napravi a ne što se pljuje ono što prave drugi, pa makar se radilo i o očiglednom sranju. Nema smisla, treba ga ignorisati, vremenom se sranje isfiltrira. Jel znate nekog ko ovih dana pusti kući prvi album Spajs Girls ili Britni spirs da uživa i misli "uh, al su ovo bila vremena, kako je ona to lepo i iskreno radila, kakva veličanstvena muzika". Nema i neće ni biti, i vremenom će biti poluzaboravljena. (osim ako Britni odjednom ne poludi i doživi transformaciju u "artist" pa snimi ozbiljan album a to teško)
U svakom slučaju, bolje pričati o nečemu pozitivnom i raditi ono što osećaš i misliš da je dobro, sa namerom da radiš što bolje i preneseš nešto ljudima, pa kakav rezultat bude - bude. Treba da se izlečimo od te patološke mržnje prema svojoj zemlji i od te ideje kako su ljudi ovde glupi i ne znaju šta je kvalitet, stvarno, sramota je. Ovih dana nešto gledam na myspace-u pa naletim na bend koji je napisao biografiju na negleskom u kojoj je centralna tema da mrze Srbiju i srpski mentalitet i što su u Srbiji. To kao da su u LA-u svi bi se tukli da im izdaju album i svirali bi pred 10000 ljudi. Lakše je pljuvati ono što očigledno ne valja i misliti da nas to čini boljima, nego se zapitati da li zaista vredimo i umemo da napravimo nešto specijalno. I napolju uspevaju samo najbolji i selekcija je užasna, zašto bi onda ovde bilo lako?
Uf ajd dosta mnogo je i od mene!
balthazaar
16-04-2007, 12:16 AM
Dushane moguće je da će ovo neko do?ivjeti kao "filozofiju", ali ja se sa tobom sla?em:) i nemam ?ta vi?e da dodam na ovaj tvoj post!
SHIVA
16-04-2007, 12:45 AM
Umjetnost je sama sebi svrha... pokidam 20 starih chasopisa, uzmem veliki komad kartona, ljepilo za papir i napravim kolazh tek da kidanjem papira malo smirim zhivce nakon shto mi se komp smrzo a ja nisam sat vremena sejvo u Cubase-u :D
Kad podilazish publici trazhechi "udice" tipa "tra-la-la-la" onda je to neshto sasvim drugo. Jasno, nitko ne mozhe ocjeniti je li tvoja pjesma nastala ovako ili onako... ali onaj koi je radio zna kako je nastala. Ako je netko zadovoljan vjechnim "tra-la-la-la"... meni ne smeta. Ako netko to zove umjetnost... ni to mi ne smeta. Ja znam shta mene veseli i shto me ispunjava, i ne zanimaju me kriteriji drugih. Ne radim glazbu da bi me netko tapshao po ledjima ili da bi prodao "n" CD-a. Na pochetku sam se nashalio... ja i kad ne sejvam i aranzhman "ode" u kratkom binarnom blicu hardverskog reseta - ja sam svejedno zadovoljan. Izrazhavanje je umjetnost, a umjetnine i skladbe su efekt umjetnichkog izrazhavanja.
Inache kad chujem "hook" i shvatim da ide hit brzhe bolje stishchem premotavanje. Trik hitova je uglavnom u predvidivosti.
SumAnuT
16-04-2007, 01:52 AM
Znam i sam da tako izgledam i zvucim, ali niti sam iznerviran, niti ljut, niti zelim da budem tuzan, niti sam tuzan, niti filozofiram (ukoliko je ovo sto pricam filozofija) da bih filozofirao, vec ne znam drugacije.
Te pesme o kojima se ovde prica, za mene nemaju kuku! Sve sam ih cuo, na Gunse i na Queen sam se upecao (nekoliko pesama), ostalo nista. Ja bih najvise voleo da mene rade sve one pesme sa radija pa da odvrnem u kolima radio i uzivam, al ne ide mi ...
Sva sreca pa imam internet i nadjem muziku koja mi se svidja.
Zaista je prica presiroka da bi se sve obuhvatilo u jednom postu, ali razliciti ljudi razlicito slusaju muziku. Ja muziku ne slusam tako sto upalim TV, pustim mp3, dodje mi ekipa i sad ja sedim, gledam fudbal, pricam sa ljudima i slusam muziku. Ja kad slusam muziku, tu smo samo ja i muzika, i ne mogu da slusam pesme kod kojih je sve na prvu, tj. mogu ali jednom, drugi put pocinje da me nervira, bukvalno.
E sad, mozda sam ja neki vanzemaljac, al' nesto me interesuje.
Sta ti DaBear slusas privatno? Znaci ne ono sto moras da slusas da bi mogao da radis produkciju i pratis trendove, vec za svoju dusu?
balthazaar
16-04-2007, 10:15 AM
Znam i sam da tako izgledam i zvucim, ali niti sam iznerviran, niti ljut, niti zelim da budem tuzan, niti sam tuzan, niti filozofiram (ukoliko je ovo sto pricam filozofija) da bih filozofirao, vec ne znam drugacije.
;) :D :D :D ;) ;) ;) ;) samo si mističnost zaboravio:D :D :D
taman tako! Moramo se "ogradjivati" jer bi nas neki kad bi mogli sve natjerali da popijemo otrov kao Sokrat;) :D :D :D
evo probudih se sad i ne mogu da dodjem sebi...Vrač, branitelj topica i neprijatelj off topica postavlja iz neba u rebra moju glupu sliku na treadu koji aposlutno nema veze sa mojom slikom (što bi braća Bosanci rekli "jebo sliku svoooju:D ;) ) Ne znam da li je tužan ili filozof, ali Vrač je definitivno pokazao da je mistik:D :D :D a ja sam i dalje:o :o :o :o :o :o :o :o nije mi jasno...
kejkz
16-04-2007, 03:26 PM
Sto? Bas ti je dobra slika...:)
ANITA
16-04-2007, 08:32 PM
Samo cu kopirat naslov topica, pa da mozete o tome (započeti) razgovarati...
How good do your demos have to be
DaBear
16-04-2007, 09:24 PM
Samo cu kopirat naslov topica, pa da mozete o tome (zapo?eti) razgovarati...
evo mama Anita, kaze da je dosta zajebancije! Mir, tisina! he,he...
Jes' vala...skrenulo se sa teme "big time".!
Baltazare - drago mi je da sam te nasmejao...to je najvaznije..ja se tesko ljutim i nerviram!
Sumanut - i ja kad sam bio u ranim 20-im sam po ceo dan slusao (i radio) muziku..skidao najzajebanije ritmove od grupe RUSH (potrazi malo po netu, ako ih ne znas..) itd..itd.. (sve mi je to danas nekako .ne znam ni sam sto mi je bilo interesantno toliko!?)
A sta slusam kad ne radim muziku - NISTA! TISINU! Najlepse mi je kad je tisina u stanu, otvori sve prozore, pticice cvrkucu...TISINA.
Onda mogu da razmisljam i smisljam...(sta cu i gde cu !):(
SHIVA
17-04-2007, 12:19 AM
A sta slusam kad ne radim muziku - NISTA! TISINU!
Svaki zvuk dolazi iz tishine i vracha se u tishinu. Dakle u tishini su svi zvukovi odjenom, sve pjesme u savrshenoj harmoniji.
balthazaar
17-04-2007, 11:28 AM
Samo cu kopirat naslov topica, pa da mozete o tome (započeti) razgovarati...
evo sad kad se podsjetih na šta je sve pisano vidim da i nije neki off topic! stvarno nije! Znači, "kakav demo treba da bude?", pa upravo je bila priča malo skrenula na to kako ko pristupa i shvata stvaranje tog istog demo-a (kompozicije, pjesme, ili šta već) i šta očekuje od njega i sa kojim ga ciljem sklada! Zar ne?!
U suštini, iako sam često prvi "diskutant" o tome, ja sam svjestan da se tu teško može doći do nekog jasnog odgovora i da svako ima svoje rezonovanje i vrednovanje svega toga.
Medjutim, koliko ja znam, muzika se (barem do skoro) tretirala kao jedna od umjetnosti. Upravo je tip u filmu rekao da nije najvažnija tehnička forma nego "songwriting" što (ako se muzika i dalje tu svrstava) spada u umjetnost. Znači "koliko dobar demo treba da bude" je u ovom slučaju upravo ispalo pitanje filozofske prirode. Dakle upravo smo pričali o samom topicu! Dakle po čijem kriterijumu se pita " koliko dobar "! Što opet dovodi do priče o ukusima, a ljudi kažu " da o ukusima ne treba raspravljati" a takodje može se dodati da TREBA raspravljati da li neko uopšte ima ukusa:D ;) prije nego što kažemo da se o ukusima ne treba raspravljati:D ;) Kako kaže ICE T u svojoj pjesmi o tim izdaviačkim kućama " Now, who sits behind the table? Some jewish motherfucker who don't know shit and he's about to tell me what's a fucking street hit"
Muzika (kao umjetnost) je nešto suptilno, ne tako lako uhvatljivo i ako se nešto za sigurno može reći u vezi umjetnosti to je da treba da dodje iz "srca" a ne iz "dupeta" A to koliko će neko uspjeti i koliko će postati popularan ili bogat ili ne znam ja šta već zavisi od nekih drugih stvari kao što su sudbina ili bog ili u šta već vjerujete i to je već dio nekog većeg plana i ne mora uopšte da je logično povezan sa nečijim talentom ili umjetniučkm sposobnošću. Da ne pominjem one patetične priče koliko je genijalaca i majstora umrlo u bijedi , znači po ovm modernim shvatanjima su oni bili nesposobni- dobro!
Jedno je muzika kao umjetonst a drugo je muzika kao biznis i to je fakat! One su naravno isprepletane i ne može se povući jasna granica! Ali, pobogu, ovo je muzički forum, a ne forum ekonomija, berza i slično! Zbog čega se odmah zazire od toga kad se počne pričati o ovoj drugoj strani muzike koja nije biznis! a jedini način o tome da se priča je, htjeli mi to ili ne, da se koristi filozofijom!
Ja se lično nikad ,apsolutno nikad, ne bih usudio da sebe nazovem umjetnikom. Bez lažne skromnosti! Dovoljno sam dugo na ovom forumu da neko ko je čitao moje postove može da zaključi da sam možda svašta i glup i lud i zaludnjak i usamljeni tužni filozof i entuzijasta al nisam folirant. Tako kad me neko pita "šta ti to sa muzikom radiš" ja kažem da ne radim, nego pokušavam :D ;) Što se tiče promocije radova što pominje Vrač, vjerovali vi meni ili ne, ja bih mogao da zatrpam taj pod forum i da svaki dan upoloadujem neku novu glupost što mi padne na pamet. Medjutim, u mom slučaju je moja lična cenzura najjača! Mnogi muziku svhataju ko mekinje, kokice, krtolu, slane koštice, pa koliko prodaš to te čini profesionalcem znalcem i jebačem.
Da li ikom padne na pamet da postoje ljudi koji možda mogu da rade isto što i ti "profesionalci" ali prosto ne žele to da rade. Da ne pominjem masjtore ovog "zanata" koji nikad nisu htjeli da budu "profesionalci" a oduvali bi mnoge "profesionalce" ko od šale. Znate onu pr
iču kako je Klepton pao na dupe kad je čuo nekog anonomnog klinca iz komšiluka za koga nikad niko nije čuo i javno rekao taj klinac bolji od njega
Postavljao sam tread o Robertu Johnsonu i kako je "prodao dušu djavolu"...jaka je to simbolika...da li je samo Robert "prodao"? i šta znači uopšte taj simbol "prodati dušu djavolu"...
Kada je čuveni Skip James snimo svoje pjesme niko ga nije skontao i za to je dobio neku smješnu lovu i nikad nije vidio ni slavu ni glamur ni crvene tepihe! Ni on ni mnogi drugi. Ako izuzmemo evropsku klasiku jednina za šta (ruku na srce) može da se garantuje neka dublja vrijednost je taj "izrod" ;) što je nastao kad su se američki crnci dohvatili instrumenata...taj sudar voodoo-a i anglosaksonske kulutre...evo postaviću kad nedjem vremena jedan klipčić( sa početka 20 vijeka!!) dje neki crnci lupaju u neke konzerve i kante a jedan klinac igra, pa će te čuti i drum and bass i house i break beat i funk i sve :D ;) Nevjervatno! Vidjećete koliko su "savremeni" i "moderni" ovi ritmovi što danas groovaju :=))))
da ne pominjem cigane pod čergama i mučenike po Africi. Koliko ih tek tamo ima što bi zbrisali mnoge "profesionalce", a nemaju da jedu možda!
ovo SVE i te kako ima veze sa pitanjem "koliko dobar demo treba da bude"
peace
edit:
znači , jasno je! Šibaj brate iz svoje duše i za svoju dušu, pa ako bude sudjeno da to čuju ljudi ili da im se dopadne- još bolje!
SHIVA
17-04-2007, 01:41 PM
Mozhda ste previdjeli jednu sitnicu. Mudri i slavni chesto uspiju manipulirati masom na nachin da nas natjeraju da raspravljamo o krivim pitanjima. Nie bitno koliko ti je dobar demo... bitno je da do god ti svoju muziku okarakterizirash kao demo ona ne mozhe postati nishta vishe od demo snimke.
Primjer... ja i frend savladali tehniku dj-inga pred 5-6 godina. On se prijavio na natjecanje neafirmiranih dj-a i ostao neafirmiran do danas. Ja svirao na dosta partija i dopizdilo mi jer sam vidio da je to tezgarenje. Ali poanta je sasvim jasna. Kad se jednom prijavish u "neafirmirane" nitko te vishe ne jebe 5%. Isto je i s muzikom... napishesh na CD "demo" i pjesma zauvijek ostane demo :)
SumAnuT
17-04-2007, 02:08 PM
Svaki zvuk dolazi iz tishine i vracha se u tishinu. Dakle u tishini su svi zvukovi odjenom, sve pjesme u savrshenoj harmoniji.
Brate smanji eside :mrgreen:
SHIVA
17-04-2007, 03:08 PM
I ti si nasjeo na propagandu vidim. Esid je samo kap razuma i blijed podsjetnik na svijest i um kakvog smo mogli imati bez Hegelove dijalektike i crno-bijelog svijeta znanstveno-religijske dogme. Umjesto da shvatish da esid samo upali lampice koje si zaboravio da imash ti nasjednesh na propagandu i vjerujesh da je to neshto iluzorno, nepostojeche i halucinogeno.
Kakav ti je bio zhivot - takva che ti bit i smrt ;)
SumAnuT
17-04-2007, 03:14 PM
Opusteno druze, ne znam kako si ti tako negativan kad su ti se sve lampice popalile. Ja sam se salio, izvini ako sam te uvredio, nije mi bila namera, niti imam ista protiv esida, niti protiv prosirenja svesti na taj ili bilo koji drugi nacin.
Na ovom forumu se prvo mora nauciti diplomatski recnik pre negoli odlucis da postujes :)
SHIVA
17-04-2007, 03:32 PM
da. izjava o smanjivanju esida ti je doista bila vrlo diplomatska i opushtena ;)
balthazaar
17-04-2007, 03:38 PM
i ja sam patribrejker, ali vi ga sad sa esidom stvarno sjebaste:D ;)
nema to veze s mozgm
balthazaar
17-04-2007, 03:48 PM
da. izjava o smanjivanju esida ti je doista bila vrlo diplomatska i opushtena ;)
i ti si Sumanuti stvarno sumanut!? :D ;) ;) :D :D :D Kako govoriš Šivi da smanji esid kad mu esid pali "lampice"...
šta će mo mi onda kad on "smanji esid"?
:p :p :p :p :p :p :p :p
šala, naravno:D
SumAnuT
17-04-2007, 03:50 PM
Pa ta nije, to je bila sala, zato sam u sledecem postu presao na diplomatiju jer drugacije izgleda ne moze. :(
SumAnuT
17-04-2007, 03:55 PM
i ti si Sumanuti stvarno sumanut!? :D ;) ;) :D :D :D Kako govoriš Šivi da smanji esid kad mu esid pali "lampice"...
šta će mo mi onda kad on "smanji esid"?
:p :p :p :p :p :p :p :p
šala, naravno:D
A ne, ne ... ne ide to tako :p
Lampice se upale jednom, i ostaju upaljenje, ali ako ih forsiras mogu da pregore. Dzaba ti onda sto su nekad bile upaljene, jer ih vise niko nikad ne upali, a kada pregore te lampice, imaju tendenciju da povuku i ostale lampice na pregorevanje, pa moze biti zeznuto. :mrgreen:
edit: mislim da smo svi komplet zreli za mirc :)
SHIVA
17-04-2007, 03:58 PM
i ja sam patribrejker, ali vi ga sad sa esidom stvarno sjebaste:D ;)
nema to veze s mozgm
dapache dragi Vi... jedino s mozgom to i ima veze :D
SumAnuT
17-04-2007, 04:04 PM
Nisam verovao da se moze otici dublje u offtopic, ali SHIVA me zbunio sa ovim dapache.
Jel dapache znaci upravo tako ili upravo suprotno?
ANITA
17-04-2007, 06:46 PM
:rotfl: Vi ste luudii...
Joj, Shiva, daj pliz nemoj mi spominjati ti?inu.... ja MA?TAM O TI?INI!!!!!! :(
Nekad mi dođe da začepim u?i čepićima...kad ono tinitus.. pa opet zuji... :D govorila je Jasmuheen - cosmic ringing... ma daj... jednostavno pretjerano skladanje...
Hoću ti?inu... hoću ti?inu!!!! Hoću ti?inu... hoću ti?inu!!!!
Balthazar - nemoj pliz pisati tak velike postove, nemam ti ja vi?e kapacitete za čitanje "Anita-like" postove.... :banghead: A sigurno je bilo pametnih stvari.
Sumanut, dapače znači DA, dapače. Recimo, netko me pita: "Znate, moram naći nekoga i masirati ga bez prestanka 4 h. Mogu li to na vama, besplatno?" A ti mu odgovori?: "Dapače!" Koji bi luđak odbio besplatnu masa?u... i onda ka?e? dapače. :da:
ANITA
17-04-2007, 06:47 PM
Znači, ne samo da je da, nego je i pače. Dapače.. toliko jako želiš masažu.. da je dapače.
Ili.. sad ću u idekiusovom žanru... dolazi ti komad s oooogromnim grudima, žena zgodna, izgleda glupa, ali nema veze, tim bolje... i pita, mogu li sjesti do vas? A ti kažeš DAPAČE!
Odoh spavati, luda sam...
ANITA
17-04-2007, 06:49 PM
Iako nije previše preporučljivo termin dapache koristiti u takvom kontextu.
Nekad mi dođe da začepim u?i čepićima...kad ono tinitus.. pa opet zuji...
Jesu li smislili neki lek za to ??? Na Gearslutz u pominjase nesto .....
Pozdrav
ANITA
17-04-2007, 07:36 PM
Jesu li smislili neki lek za to ??? Na Gearslutz u pominjase nesto .....
Pozdrav
Gdje spominju?
Ja sam samo čula da za to lijek ne postoji. Ja nemam o?tećenje sluha.... niti problema sa cirkulacijom, niti (vidkljivih) sa tlakom, jednostavno mi zuji.... KAd su takvi nekakvi konkretni problemi, onda se da rje?avati... ali kad nisu... onda :(
Zuji mi frekvencija nekoliko raznih... najče?će ona od 15khz i ne?to kao od starijih tv-a!!! Uzzzasno je! I kad sam umorna zuji najjače...
Gdje spominju?
Ja sam samo čula da za to lijek ne postoji. Ja nemam o?tećenje sluha.... niti problema sa cirkulacijom, niti (vidkljivih) sa tlakom, jednostavno mi zuji.... KAd su takvi nekakvi konkretni problemi, onda se da rje?avati... ali kad nisu... onda :(
Zuji mi frekvencija nekoliko raznih... najče?će ona od 15khz i ne?to kao od starijih tv-a!!! Uzzzasno je! I kad sam umorna zuji najjače...
Citao sam na gearslutz ....neke kapi .... iz Argentine ili sl ... mada , koliko znam to je ostecenje ushnih dlacica , gde one salju informaciju mozgu da cuje neki zvuk . Meni se javlja kad gledam TV ...... ali je prilicno slab .... tako nekako oko 15 Khz .....
Pokusacu da nadjem link .....
Pozdrav
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.