View Full Version : kvalitet zvuka
liman021
10-04-2007, 01:47 PM
pozdrav svima.nedavno sam citao postove vlade georgijeva i ostalih forumasha koji su mu postavljali pitanja.u jednom od postova se vodila klasicna debata tipa dali sve u kompu ili provlaciti kroz neki sto i ostali hardware .koliko sam procitao misljenja se razlikuju.moje pitanje je da li znate neke albume,maxi singlove,hitove,grupe itd koji su radjeni samo u softweru i kao takvi izdati bez dodatne hardwerske obrade.naravno interesuje me i vase misljenje o samom kvalitetu tog (softwerskog) zvuke.ima li svijetlih primera?
Imas na gearslutzu ta tema ........ pesme na top 10 ili tako nesto ..... skroz ITB ..... bas je bilo dosta price o tome ......
Pozdrav
dexyco
10-04-2007, 02:52 PM
Evo imas ovde intervju sa Charles-om Dye-om, on ti je jedan od prvih koji je poceo sa koriscenjem software-a, tu imas njegovo vidjenje toga...
http://www.izotope.com/artists/charles_dye.asp
SHIVA
10-04-2007, 02:59 PM
Kvaliteta ne ovisi o alatu nego o onome tko alat koristi. Hardware nie bolji od software-a... drugachiji je od software-a. I jedno i drugo ima i prednosti i nedostatke. Idealno bi bilo uvijek kombinirati najbolje iz obje domene... to je jasno. Ali chim netko pokushava generalizirati pitanjima kao "treba li hardware za ovakav ili onakav cd" samim pitanjem onemoguchava si kombinaciju najboljeg iz obje domene, jer najbolje je ono shto ti najbolje iskoristish, a za to morash osobno isprobati sve shto ti je dostupno. Savjet che te eventualno motivirati da se bez isprobavanja odluchish za neku kombinaciju, a to je uvijek pucanj na slijepo.
Osim toga riskirash da te netko uvjeri da ti je potrebna sprava koju si ne mozhesh priushtiti i da te taj "nedostatak" nepotrebno dekoncentrira i postane "opravdanje" za loshe rezultate. Tada prestaje kritichno razmishljanje, a kreativnost dolazi iz razmishljanja da neshto mozhesh uchiniti bolje nego shto je to do sada bio sluchaj. Ako (po)vjerujesh da si limitiran - kreativnost postane misaona imenica.
Iako ti nisam odgovorio na pitanje mislim da sam ti odgovorio na pitanje ;)
liman021
10-04-2007, 06:55 PM
druze moje je pitanje bilo dali iko zna neki bend grupu hit ili stagod koji je objavljen u vidu vinila, cd-a a da je radjen samo u softweru.tvoj odgovor nema blage veze sa mojim pitanjem.
Koliko meni sad na brzinu pada na pamet, onaj singl od John Legenda "Save Room" je miksan ITB ("in the box").
InsaneEyes
10-04-2007, 08:32 PM
Da, Charles Dye... do aya...
Mislim da je filozofija Trent Reznor-a slicna...
silicon science
10-04-2007, 09:06 PM
Da, Charles Dye... do aya...
Mislim da je filozofija Trent Reznor-a slicna...
Trent na svakom albumu uradi nesto drugacije i ne mozes ga predvideti. Mislim da je okretanje ka softu bas potreba za necim novim. Ali kad se uporedi zvuk npr. Downward spiral i ovaj poslednji... Razlike drasticne
SHIVA
11-04-2007, 03:13 PM
druze moje je pitanje bilo dali iko zna neki bend grupu hit ili stagod koji je objavljen u vidu vinila, cd-a a da je radjen samo u softweru.tvoj odgovor nema blage veze sa mojim pitanjem.
...tvoje pitanje nema blage veze s kvalitetom zvuka.
Cak i ono sto je mixano "u kutiji:) " ne moze da preskoci hardver u masteringu...jel postoji nesto sto je mixano u kompu i do kraja odradjeno takodje u kompu (do finalnog mastera)?ja ne znam za to...svi ti pokusaji i price,kao sve je radjeno u kompu su glupost...skoro sam bas citao neki intervju,neki lik koji je radio za ne znam koga sve ne,prica kako radi mix...lik na dve strane hvali PT,kako je to najlaksi nacin za mix,da je onaj reverb u pt ludilo,kako on dobija super rezultate,kako on stalno mixa ITB,da bi na kraju teksta,posle dve strane spomenuo kako ono sto treba da se uradi kako valja ipak nosi na ssl...:rotfl:
liman021
12-04-2007, 08:00 AM
ljudi fala na ljudskom odgovoru-nedavno sam citao i gledao kratki filmic o trentemolleru.covek me je zaintrigirao zato sto ga mnogi obozavaju (npr. na gearslutz).za njega govore da mu je produkcija brutalna,zvuk ima dubinu,sirinu,vibe,zivost itd.za njega je isla prica da je sve radjeno itb(u kompjuteru).kako su se redjali postovi ja sam kontao po njihovoj prici da je bog sisao na zemlju i malo mixovao itb,sve dok nisam naleteo na post jednog lika koji je dao pravi odgovor(istinit).lik je sve uradio u kompu i to je ok.jedino sto je trenemoller "zaboravio" da kaze "nama smrtnicima" je da je posle toga otishao u danish studio i sve namixao kroz hardware.
Cak i ono sto je mixano "u kutiji:) " ne moze da preskoci hardver u masteringu...
:confused: :confused: :confused:
Kako ne moze ...... TC M6000 koji mnogi obozavaju za mastering ( i koriste ) je digitalija ........ ne kapiram o cemu pricas ????
jel postoji nesto sto je mixano u kompu i do kraja odradjeno takodje u kompu (do finalnog mastera)?ja ne znam za to...
Otidji na Gearlutz ..... opcija search ..... nadju spisak hitova sa TOP 10 ili TOP 100 ne secam se ....... koji su radili KOMPLETNO ITB ......pa ces znati za to ....
svi ti pokusaji i price,kao sve je radjeno u kompu su glupost...skoro sam bas citao neki intervju,neki lik koji je radio za ne znam koga sve ne,prica kako radi mix...lik na dve strane hvali PT,kako je to najlaksi nacin za mix,da je onaj reverb u pt ludilo,kako on dobija super rezultate,kako on stalno mixa ITB,da bi na kraju teksta,posle dve strane spomenuo kako ono sto treba da se uradi kako valja ipak nosi na ssl...:rotfl:
Ako ne znas da radis .....neces znati ni ovde ni tamo ...... ljudi prolaze kroz SSL zato sto mogu ..... a da ne mogu , ne bi prosli ..... ni ti , ni mi ne bi uocili razliku . Kao sto sam siguran da mogu da ti pustim 10 matrica i da neces pogoditi koja je radjena ITB .... a koja je prosla kroz SSL ..... imam nekoliko uporednih primera .... akosi raspolozen ......
S' druge strane ....... hajde da postavimo drugo pitanje ? Koliko ima snimaka ( zadnjih 20 godina ) koji nisu koristili nista od digitalije ?????
Ljudi su uvek trazili nacina da opravdaju svoje neznanje . I uvek su se pravdali ..... eh da imam ovo ili ono . Nikakav SSL ti nece napraviti hit plocu ako ti ne znas sam da je napravis .
Ono sto karakterise ono sto volimo je NAVIKA . Navikli smo na zvukove starih preampa i sl ..... Kao sto je posle i House muiku definisao jeftini TR ..... to je taj zvuk .... zato sto smo navikli !!!!!
Radi muziku , uci zanat i uzivaj u onome sto radis ....... i videces da ti nece trebati nikakvo " magicno dugme " od 1000000000 e ....
Pozdrav
lesha
12-04-2007, 04:08 PM
jedino sto je trenemoller "zaboravio" da kaze "nama smrtnicima" je da je posle toga otishao u danish studio i sve namixao kroz hardware.
koji danski studio?
dexyco
12-04-2007, 09:52 PM
naravno interesuje me i vase misljenje o samom kvalitetu tog (softwerskog) zvuke.ima li svijetlih primera?
Kvaliteta ne ovisi o alatu nego o onome tko alat koristi. Hardware nie bolji od software-a... drugachiji je od software-a. I jedno i drugo ima i prednosti i nedostatke. Idealno bi bilo uvijek kombinirati najbolje iz obje domene... to je jasno. Ali chim netko pokushava generalizirati pitanjima kao "treba li hardware za ovakav ili onakav cd" samim pitanjem onemoguchava si kombinaciju najboljeg iz obje domene, jer najbolje je ono shto ti najbolje iskoristish, a za to morash osobno isprobati sve shto ti je dostupno. Savjet che te eventualno motivirati da se bez isprobavanja odluchish za neku kombinaciju, a to je uvijek pucanj na slijepo.
Osim toga riskirash da te netko uvjeri da ti je potrebna sprava koju si ne mozhesh priushtiti i da te taj "nedostatak" nepotrebno dekoncentrira i postane "opravdanje" za loshe rezultate. Tada prestaje kritichno razmishljanje, a kreativnost dolazi iz razmishljanja da neshto mozhesh uchiniti bolje nego shto je to do sada bio sluchaj. Ako (po)vjerujesh da si limitiran - kreativnost postane misaona imenica.
Iako ti nisam odgovorio na pitanje mislim da sam ti odgovorio na pitanje
Mislim da ti je chovek itekako odgovorio na drugo pitanje... :)
dexyco
12-04-2007, 10:12 PM
Xmmm, mozda malo odem off, ali se nadam da se neces ljutiti. :)
Ja ne mogu da odolim, a da ne napravim analogiju izmedju ovog i hollywood-ske kinematografije (ili uopste pitenjem cime snimati?). I dan danas se uveliko koriste filmske kamere koje funkcionisu na analognom principu slicnom prvim kamerama i koje su do skora (ili mozda i dan danas) imaju/imale najbolji kvalitet slike. Relativno skoro su se pojavile high definition digitalne kamere. One bi teoretski trebalo da imaju daleko kvalitetniju sliku od filmskih, ali se mnogi i dalje zadrzavaju na starim filmskim kamerama (posto je kvalitet itekako subjektivna stvar, naravno ne mislim na tehnicki kvalitet...), pa je samo nekoliko novijih filmova radjeno novijim kamerama. E, sad da se vratim na pricu, digitalna tehnologija (u ovom slucaju software) je nesto novo sa cime se krenulo bukvalno ispocetka, dok se paralelno decenijama razvijala analogna tehnologija, tako da i dan danas, stari sistemi imaju prednost u odnosu na nove koji se nisu jos dovoljno razvili. Ne sumnjivo je da ce software jednog dana u 90% slucajeva zameniti hardware, ali se isto tako zna da je danas u vecem broju slucajeva bolji od software-a. Ako bi objektivno gledali, sve zavisi od slucaja do slucaja, nemoguce ja reci nesto univerzalno...
Danny Lou
13-04-2007, 08:20 AM
Ljudi su uvek trazili nacina da opravdaju svoje neznanje . I uvek su se pravdali ..... eh da imam ovo ili ono . Nikakav SSL ti nece napraviti hit plocu ako ti ne znas sam da je napravis .
rekao bih da je ovo djelimicno tacno... ssl nece napraviti hit plocu ali ce sigurno (uz pravilno rukovanje itd.itd.) napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........
InsaneEyes
13-04-2007, 10:04 AM
napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........
mozda se i moze :)
sad slusam neke hitove od Gale (Italijanske) i nevidjeno
kako vokal NE leze u miks... uzas.. a opet devojka ima
planetarne megahitove
;)
i tako u krug....
Rasta
13-04-2007, 12:11 PM
Xmmm, mozda malo odem off, ali se nadam da se neces ljutiti. :)
Ja ne mogu da odolim, a da ne napravim analogiju izmedju ovog i hollywood-ske kinematografije (ili uopste pitenjem cime snimati?). I dan danas se uveliko koriste filmske kamere koje funkcionisu na analognom principu slicnom prvim kamerama i koje su do skora (ili mozda i dan danas) imaju/imale najbolji kvalitet slike. Relativno skoro su se pojavile high definition digitalne kamere. One bi teoretski trebalo da imaju daleko kvalitetniju sliku od filmskih, ali se mnogi i dalje zadrzavaju na starim filmskim kamerama (posto je kvalitet itekako subjektivna stvar, naravno ne mislim na tehnicki kvalitet...), pa je samo nekoliko novijih filmova radjeno novijim kamerama. E, sad da se vratim na pricu, digitalna tehnologija (u ovom slucaju software) je nesto novo sa cime se krenulo bukvalno ispocetka, dok se paralelno decenijama razvijala analogna tehnologija, tako da i dan danas, stari sistemi imaju prednost u odnosu na nove koji se nisu jos dovoljno razvili. Ne sumnjivo je da ce software jednog dana u 90% slucajeva zameniti hardware, ali se isto tako zna da je danas u vecem broju slucajeva bolji od software-a. Ako bi objektivno gledali, sve zavisi od slucaja do slucaja, nemoguce ja reci nesto univerzalno...
S ovim na kraju se definitivno slazem, ali zelim te ispraviti u video analogiji, istine radi...
U filmu je digitalija jos dosta iza filmske vrpce, ne zbog tehnoloske zrelosti, nego zbog financijskih razloga, kao i sve u industriji zabave. Cd format je los, jer se htjelo s tom tehnologijom tada napraviti cijenom pristupacne uredjaje. Svi slusaju glazbu u mp3, jer je tehnologija jeftina i pristupacna.
Tako je George Lucas narucio od Sonyja HdCam kameru, jer mu je bilo jeftinije snimati digitalno, nego sve s fima frebacivati u digitalni format, kada je ionako vise od pola filma bilo napravljeno na Silicon Graphicsima. A sam Sony HDCAM kameru promovira kao nesto sto je po kvaliteti blisko 16 mm filmu, o 35 mm nema jos govora. Jednostavno je potrebna prevelika kolicina podataka, pa bi digitalna tehnologija bila preskupa.
Tu je naravno i otpor novim tehnologijama, kako kod glazbenih producenata, tako i kod filmskih. Kada je moja bivsa firma kupila tu HDCAM kameru (istu kao sto je koristio Lucas) i svu pratecu opremu, producenti su bili izuzetno skepticni i nisu htjeli koristiti tu tehnologiju, iako je film u produkciji reklama i videospotova 3- 4 puta skuplji, a u kvaliteti nije ni priblizno takva razlika.
Sto se tice mixanja ITB i upotrebe softwera, neki dan sam napisao post o tome na jednom drugom forumu, pa cu citirati sam sebe:
Softwerski instrumenti i efekti predstavljaju jednaku revoluciju u glazbi kao sto je bila pojava elektricnih gitara ili sintova ili samplera. Ako cemo govoriti o jazzu, klasici, pa cak i o klasicnom rocku ili punku, onda nam je upotreba skupog hardwarea neizbjezna, ako zelimo da to zvuci vjerno i dobro. Medjutim, zahvaljujuci sirokoj pristupacnosti VST tehnologije, stvari se mijenjaju i glazba proizvedena tako moze zvucati jaaako dobro. Opet, kao i kod klasicne studijske produkcije, potrebno je imati znanje, kreativnost, ukus i uloziti puuno rada da materijal zvuci zanimljivo i privlacno. Autorstvo je ono sto je kod svake nove glazbe najbitnije. Kopije ubrzo postaju dosadne. Takodjer, kaos u ritmu i nerazumljivost i nezanimljivost instrumenata, vokala ili tekstova predstavljaju neznanje, nerad i manjak kreativnosti, a ne lo-fi.
Nedavno sam zajedno sa producentom Edijem Cukericem imao u studiju grupu Goribor iz Bora u Srbiji. Projekt je baziran na loopovima i snimkama basa, gitare, vokala i vst instrumenata (odsviranih na tastaturi), koji su snimljeni putem integrirane zvucne kartice na IBM laptopu. Cuki i ja smo zakljucili da su snimke zanimljive i upotrebljive, ostavili ih, te nadosnimili gitare metodama za koje smo imali inspiracije u tom trenutku; od vrhunskih pojacala i pretpojacala do "direktno u pult" sistema. Vokale smo snimali, da ne bude prevelika razlika u odnosu na one snimljene na laptop, sa najgorim mikrofonom koji sam u tom trenutku imao (prastari AKG 190). Vokale smo uspjeli srediti da zvuce jasno i rezu kroz mix (e, tu je potrebna malo kvalitetnija oprema). Najbitnija stvar je aranzman i kontrola zvukova koji se istovremeno pojavljuju, te kompaktnost ritma, te da ritam "nosi" pjesme. U tu svrhu smo ipak zakljucili da je u vecini pjesama potrebno snimiti bas linije kvalitetno i vrhunski i posebno programirati bas bubanj u svakoj pjesmi, buduci da se ne moze izvuci iz gotovog loopa i posebno obraditi. Na taj nacin je bas podrucje stavljeno pod kontrolu, sto je inace glavni nedostatak svakog lo-fi pristupa. A ljudi jednostavno vole cuti dobar bas.
rekao bih da je ovo djelimicno tacno... ssl nece napraviti hit plocu ali ce sigurno (uz pravilno rukovanje itd.itd.) napraviti HIT zvuk! bez kojeg se stvarno ne moze...........
Nemoj da se ljutis .... ali ovo je skroz bezveze izjava .... ako ne poznajes ssl ....napravices losiji mix nego na kompu ..... ( imam 100 primera ) a i ako znas ssl ...... i ne znas slusanje u studiju ( od 10000000 e ) dzaba .....
Sta mislis o novom albumu Zdravka Colica ????
Pozdrav
Faktor X
13-04-2007, 09:00 PM
trentemoller koristi samo Sony Acid za muziku.... redja loopove i nasvira VST instrumente..... moze sve da se napravi kuci, samo treba imati dobre zvucnike i dobru prostoriju i "know how"
po meni njegova produkcija je dosta prljava.... cesto koristi semplove iz vinil rip mp3-a, poslusajte samo stvar Trentemoller - Rykketid...... cuje se da su semplovi jako prljavi, poslusajte snare i hihat, a tek taj 909 ride cymbal.... jedino su akordi cisti, to dolazi iz VSt-a....
nema tu nikakve magije, dobra stvar je dobra stvar.....on ima dobre ideje
DaBear
13-04-2007, 09:44 PM
manite se praznih prica...ITB OTB...soft, hard, mixer...sve je to bez veze!
ionako vise niko ne obraca paznju i sve zavrsi kao 128mp3.
ako hoces da uporedjujes - Fergy (iz Black Eye Peas) njen solo album - je super snimljena ploca. Ima puno producenata i svetski poznatih mixera. Snimano ili miksano po najboljim studijima (sve pise gde na omotu, u nutra). Ima par stvari miksanih na Icon / Pro toolsu (sve unutra) i li par stvari miksano u Ocean Way studiju (sa najvecok kolekcijom analog outboarda i mega mikserima!)..tu mozes da vidis / cujes razliku...
Pesme koje je miksao Serban Genea (u njegovom studiju - sve u Pro Toolsu)..itd..
ali meni je sve to nebitno i suvisno za razglabanje! Mylo je imao mega hit album, snimano na MBox u i starom G4 MAC-u...
manite se praznih prica...ITB OTB...soft, hard, mixer...sve je to bez veze!
Hvala bogu ....... ko god je radio sa nekim van Srbije ...... zna da njih klasicno zabole sta koriste .... samo da daje rezultate .......
Oni koji traze magicni taster ce i dalje da to prebacuju na opremu koju ne mogu da kupe ..... i kako dokupljuju stvari .... uvek ce bas one najskuplje biti te koje " garantuju " dobar zvuk .....
Po meni uopste nije problem u SSL u Neve ... i slicnim astalim . Mnogo su bitniji dobri sviraci , soba , instrumenti , dobri pevaci ..... pa cak i dobri aranzeri .......
Dajte mi to i napravicu dobru plocu .....
Pozdrav
Rocket Roll
14-04-2007, 12:23 AM
Softver ima jednu odličnu stranu, a to je da ga ima džabnog i "džabnog". Cena mu je, dakle, često 0,00 $ (čega uopšte nema u svetu hardvera, osim u slučaju krađe, koji je ipak izuzetak a ne pravilo), a kvalitet - ocenite sami, 50% hardverskog? 70% hardverskog? U velikom broju slučajeva, dilema se ne postavlja jer je hardver nenabavljiv. A ljudi su (vrlo uopšteno rečeno) sve manje zainteresovani za ulaganje u hardver zbog te jednačine - "velike pare i pomak u kvalitetu" nasuprot "besplatnom i zadovoljavajućem". Možda hardver krene "custom shop" putem, tj. počne da se radi po porudžbini i zahtevu pojedinačnog kupca. Možda pokuša da preživi u integraciji sa softverom - tu ne mislim samo na digitaliju u racku, nego i na DigiDesign, UAD i PowerCore oblike. Lično više verujem u ovaj drugi scenario.
Softver ima jednu odličnu stranu, a to je da ga ima d?abnog i "d?abnog". Cena mu je, dakle, često 0,00 $ (čega uop?te nema u svetu hardvera, osim u slučaju krađe, koji je ipak izuzetak a ne pravilo), a kvalitet - ocenite sami, 50% hardverskog? 70% hardverskog? U velikom broju slučajeva, dilema se ne postavlja jer je hardver nenabavljiv. A ljudi su (vrlo uop?teno rečeno) sve manje zainteresovani za ulaganje u hardver zbog te jednačine - "velike pare i pomak u kvalitetu" nasuprot "besplatnom i zadovoljavajućem". Mo?da hardver krene "custom shop" putem, tj. počne da se radi po porud?bini i zahtevu pojedinačnog kupca. Mo?da poku?a da pre?ivi u integraciji sa softverom - tu ne mislim samo na digitaliju u racku, nego i na DigiDesign, UAD i PowerCore oblike. Lično vi?e verujem u ovaj drugi scenario.
Varas se .....software uopste nije jeftiniji od hrdware a ......... Waves zadnji bundle ..... koliko bese 7000 - 8000 $ ... to je dosta para ..... MD3 1100 e ????
VSS3 i DVR 2 .... 800 ??? Samo za software ...... i to prodaju dosta vise ....
Da hardware prodaju u milionskim tirazima , veruj da bi bio jeftiniji .......
A tu je i sledeca racunica .... ako je UAD 1176 ..... vrlo blizu pravom ..... da li ce 8 x 1176 doneti vise tvom mixu od jednog pravog ?????
Pozdrav
STUDIOTON
14-04-2007, 01:03 AM
Po meni uopste nije problem u SSL u Neve ... i slicnim astalim . Mnogo su bitniji dobri sviraci , soba , instrumenti , dobri pevaci ..... pa cak i dobri aranzeri .......
Pozdrav
APSOLUTNO TACNO
SHIVA
14-04-2007, 03:00 AM
Kupovina opreme se chesto brka sa umjechem korishtenja iste. Kao i kupovina knjige... ne znachi bash nishta dok knjigu i ne prochitate. Kada bi se znanje moglo kupiti zajedno s opremom - tada bi ova rasprava mozhda i imala smisla.
DaBear
14-04-2007, 08:48 AM
Kupovina opreme se chesto brka sa umjechem korishtenja iste. Kao i kupovina knjige... ne znachi bash nishta dok knjigu i ne prochitate. Kada bi se znanje moglo kupiti zajedno s opremom - tada bi ova rasprava mozhda i imala smisla.
Shiva mudro zbori....postoji sindrom, gde je neko nabavio krakirano sve (neve, ssl, waves itd..) i sad misli: "al sam faca, producent, imam sve plugove - znaci mega sam!! "
he,e,eee da je tako.
ajd sad dosta!
mandrak
14-04-2007, 09:18 AM
Hvala bogu ....... ko god je radio sa nekim van Srbije ...... zna da njih klasicno zabole sta koriste .... samo da daje rezultate .......
Oni koji traze magicni taster ce i dalje da to prebacuju na opremu koju ne mogu da kupe ..... i kako dokupljuju stvari .... uvek ce bas one najskuplje biti te koje " garantuju " dobar zvuk .....
Dajte mi to i napravicu dobru plocu .....
Pozdrav
Potpisujem!!!
SumAnuT
14-04-2007, 04:10 PM
Koja prica, ne verujem :)
Interesantno je kako uvek ovi sa najvise opreme najglasnije tvrde kako ti oprema ne treba :)
Bas se plasim da svi vi snimate muziku sa mikrofonima od slusalica, ali vam zvuci dobro, zato sto jednostavno znate gde da stavite mikrofon :)
Ne znam sto ne zabranite onda boggy-ja na forumu, da ne vara ljude sa onom pricom kako se njegovo pojacalo za slusalice cuje mnogo bolje nego moj izlaz iz kartice, il to mora da je zato sto ja ne znam kako da ubacim jack u rupu, a neko grugi zna.
milos
14-04-2007, 05:01 PM
Dobro velite za krekovan softver-ja sam u pocetku bio megaloman tipa "hocu ovo da probam jer je za dz i novo je i mozda ce mi trebati mozda nece....."
Pa instaliram 30 vst synthova po hardu ,pa ne probam ni jedan do kraja,pa brisem...trista cuda:banghead: :rotfl:
Na kraju sam zavrsio sa 4,5 synthova ,IK CSR , zatim SSL 4000 bundleom(jos bih voleo samo Vintage bundle:) ),besplatnim Kjaerhus plugovima,Liveom i to je sve....
Video sam po inostranim forumima da ljudi koji vecito imaju GAS prema opremi a vec imaju po 15 i vise synthova i sve pratece sto ide nisu ni inspirisani da prave muziku nego samo zele jos da kupuju....:banghead:
Koja prica, ne verujem :)
Interesantno je kako uvek ovi sa najvise opreme najglasnije tvrde kako ti oprema ne treba :)
he he he he he .... ako si mislio na mene .... pa i nemam nesto opreme ..... uglavnom software ... ali sam puno radio na " opremama " tako da znam sta pricam .
Bas se plasim da svi vi snimate muziku sa mikrofonima od slusalica, ali vam zvuci dobro, zato sto jednostavno znate gde da stavite mikrofon :)
Ima na jednom albumu .... prateci vokali koje je pevala jedna nasa eminentna pevacica... na akg c 1000 na baterije u mic ulaz soundblaster live , a a nju smo jadnu smestili u ormar i pokrili cebetom posto je soba u kojoj smo snimali bila od betona pa je zvecala ...... mislim da takve pratece mozes da smestis u bilo koji album ..... a ne mislim da je ovo neka oprema ....ili jeste ? Ili da otkrijem tip ormara koji je u stvari odgovoran za lep usnimak njenog glasa ????
Ne znam sto ne zabranite onda boggy-ja na forumu, da ne vara ljude sa onom pricom kako se njegovo pojacalo za slusalice cuje mnogo bolje nego moj izlaz iz kartice, il to mora da je zato sto ja ne znam kako da ubacim jack u rupu, a neko grugi zna.
I bez te sprave nema dobrog mixa ....znao sam :banghead:
Pozdrav
SumAnuT
14-04-2007, 06:15 PM
Svaka tebi cast, al ja za svo ovo vreme provedeno na forumu ne znam ni ko si ti ni sta si uradio :mrgreen:
Salu na stranu, pricam generalno o kvalitetu.
Ne kazem da bez neke sprave nema dobrog miksa, niti da se ne moze vokal snimati u ormaru, ali posto sam sve ovo procitao, stekao sam utisak da cena neke skuplje opreme nije opravdana kvalitetom u sta ja ne verujem.
I Yugo i BMW ce stici od tacke a do tacke b (napraviti korektan miks), samo sto ces sa Yugom imati lufta u volanu, trebace ti nesto vise vremena, mozda se ukocis, a i tesko da ces pokupiti neke ribe usput :)
Naravno pricam da isti vozac vozi i jedan i drugi.
Dakle, ne kazem da je BMW neophodan niti da ce neko ko ne zna da vozi stici pre sa BMW, ali iz ove vase price ja zakljucih da je sasvim svejedno dal imas Yugo il BMW ako znas dobro da vozis, u sta ja kao sto vec rekoh, ne verujem.
Arthur
14-04-2007, 06:28 PM
Svaka tebi cast, al ja za svo ovo vreme provedeno na forumu ne znam ni ko si ti ni sta si uradio :mrgreen:
Salu na stranu, pricam generalno o kvalitetu.
Ne kazem da bez neke sprave nema dobrog miksa, niti da se ne moze vokal snimati u ormaru, ali posto sam sve ovo procitao, stekao sam utisak da cena neke skuplje opreme nije opravdana kvalitetom u sta ja ne verujem.
I Yugo i BMW ce stici od tacke a do tacke b (napraviti korektan miks), samo sto ces sa Yugom imati lufta u volanu, trebace ti nesto vise vremena, mozda se ukocis, a i tesko da ces pokupiti neke ribe usput :)
Naravno pricam da isti vozac vozi i jedan i drugi.
Dakle, ne kazem da je BMW neophodan niti da ce neko ko ne zna da vozi stici pre sa BMW, ali iz ove vase price ja zakljucih da je sasvim svejedno dal imas Yugo il BMW ako znas dobro da vozis, u sta ja kao sto vec rekoh, ne verujem.
TACNO! evO Ja imam Mackie 5.1 monitoring kompletan, NS10 i REV7 , sve u svom prostoru, pa nisam uspeo da pokupim nijednu ribu :banghead: :banghead: :banghead:
samo radim i radim i radim i ne stizem da se obrijem...
moracu da predjem na Dajnaudio ili barem PMC... :da:
SumAnuT
14-04-2007, 06:34 PM
samo radim i radim i radim i ne stizem da se obrijem...
Predji na:
http://www.catclinic.co.uk/images/gilette.jpg
mozda upali.
milos
14-04-2007, 07:16 PM
RLOL:rotfl: :rotfl: :rotfl:
DaBear
14-04-2007, 07:45 PM
[/QUOTE]
To sto si rekao da oni sa puno tehnike kazu da ti ne treba puno tehnike...pa valjda su oni u boljoj poziciju da to kazu nego oni koji ni nemaju brdo tehnike. Nemozes da ocenih dok nemas! Jasno ?!
U mom slucaju, ja sam nakamarao iz vise razloga...(prvo, nisu ni sve moje sprave neka prva liga, da se razumemo!)
Uglavnom, kad treba da se plati porez, ako pazarim nesto za studio - onda ga ne platim! Bolje sprava u rack-u nego pare drzavi!?
Drugo, kad zavalim nekome cenu za miks ili remiks i kad mi dodje u studio, mora da vidi mikser na metar, brdo reglera, lampica koje trepere i ekrana da bi pristao na tu cenu!
A sad dali cu da radim sa 2 efekta i sve na kompu (kad on ode) to je moja stvar...
trece - neke sprave mora da se imaju ako si "profesionalni" producent / studio..zbog kompatibilnosti. Pro Tools, na pr itd...
Ako sedis kuci i radis za svoju dusu ili svoju muziku za neko izdanje - sve je dobro. Cak, sve je bolje od opreme koju su ljudi imali pre 10-15 godina, a radili su mnogo bolju muziku..
jel sad malo jasnije??
:(
idekius
14-04-2007, 08:55 PM
Drugo, kad zavalim nekome cenu za miks ili remiks i kad mi dodje u studio, mora da vidi mikser na metar, brdo reglera, lampica koje trepere i ekrana da bi pristao na tu cenu!
Na zalost, to sto si rekao je velika istina, a narocito se prave pametnim oni gluplji i cesto daju svoje nebulozne ocene koji je studio dobar, a koji ne na osnovu toga sto su u njemu videli, a vrlo cesto ne znaju ni sta su videli...
"Jaaaaoooo, sto je dobar studio... da vidis sta sve ima..."
"Sta ima?!?"
"Paaa... ima... ovaj... ne znam, al'... ima veliku gluvu sobu i ima svasta nesto...ONO JE CHUDO"
"A sta je tu chudo?"
"Pa to sto ima..."
Na zalost, cesto se radi sa takvim ljudima :( A kakve su mazge ovde od ljudi kojekakvi deciji, pozorisni i sta ti ja znam kakvi kompozitori, to je da ne poverujes! A sve znaju :rolleyes:
Moja sadasnja teznja je da lagano gradim sebi svoj atelje i da kupujem ono sto meni odgovara i sto mi zaista treba. S' obzirom da sam dugo bio iskljucivo bassista-tezgaros, a uvek imao neke "uzvisene" tripove, eto... pokusavam da ostvarim nesto sto sam dugo zeleo, zaista ne zelim da remetim svoju koncepciju i na takav nacin osvajam simpatije nadobudnika...
Inace, mnogo ljudi pribegava tome i kupuje ovo, ili ono , na snobovski nacin "sta je trenutno in, a sta ne"... to je tacno... kao i sto je tacno da mnogi drze svakakva smeca od rackova (koja i ne koriste), da bi "pravili masku".
Vrach... ti ipak ne zivis u Srbiji, pa verovatno ne mozes ni da pretpostavis kakvih sve snob-tripova ima ovde i to obicno od strane muzicara koji su ne vidjena rupe. Najlaksi nacin da obrlatis neku seljachinu je da naredjas rackove, kakav god mixer (samo da bude sto veci) i pravis mu visuelni ugodjaj...
Sad... postoji jedna bitna razlika... postoji sorta snobova koji su nauchili imena firmi, pa se ne pale iskljucivo na kolichinu, vec umeju i da chitaju. Druga vrsta je mnogo gora i zatupastija... njima mozes da uvalis i Behringer DDX 3216, da podmetnes rtazne reverbe od po 50-100 eu... "samo da se vidi raskosh" :D One prve je teze zajebati, ili je to barem znatno skuplji hobi :D
Vrlo su pozeljna i rotaciona svetla, znakovi za radijaciju, snimatelj sa ushima poput Spok-a iz "Zvezdanih Staza" i onaj ledeni zenski glas iz zvuchnika... da odbrojava kad kliknes na renderovanje, ili tako nesto :mrgreen:
Ovo sto sam rekao ne znaci da "ne valja imati opremu"... naravno da valja... isto tako, oprema i nije presudni uslov. Neko ume sa minimumom da napravi chudo, a nekome ne moze da pomeogne ni Abbey Road studio (nista ne insinuiram :rolleyes: )...
Stvarno jeste problem kod mnogih sto vise gledaju, nego sto slushaju... i vole mistichne priche :)
nenad
15-04-2007, 01:22 AM
Na zalost, to sto si rekao je velika istina, a narocito se prave pametnim oni gluplji i cesto daju svoje nebulozne ocene koji je studio dobar, a koji ne na osnovu toga sto su u njemu videli, a vrlo cesto ne znaju ni sta su videli...
"Jaaaaoooo, sto je dobar studio... da vidis sta sve ima..."
"Sta ima?!?"
"Paaa... ima... ovaj... ne znam, al'... ima veliku gluvu sobu i ima svasta nesto...ONO JE CHUDO"
"A sta je tu chudo?"
"Pa to sto ima..."
Na zalost, cesto se radi sa takvim ljudima :( A kakve su mazge ovde od ljudi kojekakvi deciji, pozorisni i sta ti ja znam kakvi kompozitori, to je da ne poverujes! A sve znaju :rolleyes:
Moja sadasnja teznja je da lagano gradim sebi svoj atelje i da kupujem ono sto meni odgovara i sto mi zaista treba. S' obzirom da sam dugo bio iskljucivo bassista-tezgaros, a uvek imao neke "uzvisene" tripove, eto... pokusavam da ostvarim nesto sto sam dugo zeleo, zaista ne zelim da remetim svoju koncepciju i na takav nacin osvajam simpatije nadobudnika...
Inace, mnogo ljudi pribegava tome i kupuje ovo, ili ono , na snobovski nacin "sta je trenutno in, a sta ne"... to je tacno... kao i sto je tacno da mnogi drze svakakva smeca od rackova (koja i ne koriste), da bi "pravili masku".
Vrach... ti ipak ne zivis u Srbiji, pa verovatno ne mozes ni da pretpostavis kakvih sve snob-tripova ima ovde i to obicno od strane muzicara koji su ne vidjena rupe. Najlaksi nacin da obrlatis neku seljachinu je da naredjas rackove, kakav god mixer (samo da bude sto veci) i pravis mu visuelni ugodjaj...
Sad... postoji jedna bitna razlika... postoji sorta snobova koji su nauchili imena firmi, pa se ne pale iskljucivo na kolichinu, vec umeju i da chitaju. Druga vrsta je mnogo gora i zatupastija... njima mozes da uvalis i Behringer DDX 3216, da podmetnes rtazne reverbe od po 50-100 eu... "samo da se vidi raskosh" :D One prve je teze zajebati, ili je to barem znatno skuplji hobi :D
Vrlo su pozeljna i rotaciona svetla, znakovi za radijaciju, snimatelj sa ushima poput Spok-a iz "Zvezdanih Staza" i onaj ledeni zenski glas iz zvuchnika... da odbrojava kad kliknes na renderovanje, ili tako nesto :mrgreen:
Ovo sto sam rekao ne znaci da "ne valja imati opremu"... naravno da valja... isto tako, oprema i nije presudni uslov. Neko ume sa minimumom da napravi chudo, a nekome ne moze da pomeogne ni Abbey Road studio (nista ne insinuiram :rolleyes: )...
Stvarno jeste problem kod mnogih sto vise gledaju, nego sto slushaju... i vole mistichne priche :)
nadasve lep tekst, ali na zalost tu smo gde smo, neznanje nekih ljudi se pretvara u strahovito oruzije onih malo upucenijih u materiju i tako se dolazi do ovoga sto imamo- jurnjavu za lampicama a beg od muzike. kreativnost je ravna nuli....... da,da,da..... nekome ne pomaze ni svemirska stanica MIR da vidi zemlju a kamoli abbey da sredi songove !!! eh Deki ima ljudi koji, eto da ne verujes, ne vide ni ispred nosa. Kad imas dobar song kvalitet zvuka i nije toliko presudna stvar i mix ALL ITB i te kako zvuci pristojno. znaci samo napred.... svirajte, sredjujte songove ALL ITB i ne brinite, SVE JE MUZIKA ! Samo mastering uvek, ali bas uvek, dajte drugom. Taj drugi ce vam reci sta ne valja pa je verovatan BIG COMEBACK u mix. I tako u krug dok to ne ZAZVUCI !!!
pozdrav !
Arthur
15-04-2007, 03:02 AM
Samo mastering uvek, ali bas uvek, dajte drugom. Taj drugi ce vam reci sta ne valja pa je verovatan BIG COMEBACK u mix. I tako u krug dok to ne ZAZVUCI !!!
pozdrav !
Ziva istina
Iskusio skoro :mad:
Miha Blaze
15-04-2007, 04:20 AM
ljudi, ucite, citajte, raspitujte se, radite, trudite se i tezite boljem, svakako ce vas manje kostati a vise znaciti nego da nabavite neku besnu spravu a da ne znate ni kako se pali ;)
u rukama mandusica vuka svaka pracka bice ubojita, budite vuk, nagnajte babu i crvenkapu i vec ste neki poso zavrsili :)
budite vuk, nagnajte babu i crvenkapu :)
... a onda jos jednom sadzgajte crvenkapu...;) :) ...
liman021
17-04-2007, 03:12 PM
sta reci kad svi sve znaju:confused:
SHIVA
17-04-2007, 03:52 PM
stekao sam utisak da cena neke skuplje opreme nije opravdana kvalitetom u sta ja ne verujem.
Vech sam ti par puta napomenuo da su uvjerenja vrlo opasna stvar, i da forumi sluzhe za razmjenu mishljenja a ne uvjerenja. Mishljenje se bazira na razmishljanju, iskustvu i chinjenicama, a uvjerenja se temelje na potrebi da ignorirash iskustvo, razmishljanje i chinjenice.
I Yugo i BMW ce stici od tacke a do tacke b (napraviti korektan miks), samo sto ces sa Yugom imati lufta u volanu, trebace ti nesto vise vremena, mozda se ukocis, a i tesko da ces pokupiti neke ribe usput
Kad bi produkcija bila asfaltirani i najkrachi put od tochke A do tochke B, bez ikakve alternative ili mjesta za kreativnost... kad bi se svaka pjesma producirala istom "cestom" uvijek prelazechi isti broj kilometara... samo onda bi ova usporedba imala ikakvog smisla. Ova usporedba je smjeshna, ali vjerojatno chesh mi opet rech da nisam vichan diplomaciji i da se opustim :D
Danny Lou
17-04-2007, 06:49 PM
:rotfl:eh sad ga odvali :rotfl:
max care drzim se onoga sto sam rekao... a ssl sam uzeo cisto kao primjer hi-end "opreme" (muka mi je vise ovog izraza)... shvatio sam da treba da izgubim jos 5 godina ucenja i 15 godina iskustva da bih zadovoljio tehnicku stranu (zvuk) muzike koju radim... necu da miksam na 0404! i jos nekog da ubjedjujem da je to do jaja! necu!:mad:
:rotfl:eh sad ga odvali :rotfl:
max care drzim se onoga sto sam rekao... a ssl sam uzeo cisto kao primjer hi-end "opreme" (muka mi je vise ovog izraza)... shvatio sam da treba da izgubim jos 5 godina ucenja i 15 godina iskustva da bih zadovoljio tehnicku stranu (zvuk) muzike koju radim... necu da miksam na 0404! i jos nekog da ubjedjujem da je to do jaja! necu!:mad:
Kapiram te ..... ali videcu da ovih dana postavim jedan odlican primer ..... pa pogadjajte sta je sta :)
Pozdrav
SumAnuT
17-04-2007, 07:48 PM
Vech sam ti par puta napomenuo da su uvjerenja vrlo opasna stvar, i da forumi sluzhe za razmjenu mishljenja a ne uvjerenja. Mishljenje se bazira na razmishljanju, iskustvu i chinjenicama, a uvjerenja se temelje na potrebi da ignorirash iskustvo, razmishljanje i chinjenice.
Moj licni utisak je zasnovan na mom licnom iskustvu, razmisljanju i cinjenicama. Ti to zovi kako god zelis, samo nemoj da krivotvoris ono sto sam rekao.
Kad bi produkcija bila asfaltirani i najkrachi put od tochke A do tochke B, bez ikakve alternative ili mjesta za kreativnost... kad bi se svaka pjesma producirala istom "cestom" uvijek prelazechi isti broj kilometara... samo onda bi ova usporedba imala ikakvog smisla. Ova usporedba je smjeshna, ali vjerojatno chesh mi opet rech da nisam vichan diplomaciji i da se opustim :D
Ne zasto bih ti rekao, to nikuda ne vodi, korisnije je da ti pojasnim sta sam hteo da kazem.
Primer je trebao plasticno da prikaze jednog coveka koji pravi istu pesmu sa krs opremom (da se neko ne uvredi, i ja vozim jugica :) ) i sa dobrom opremom (ili opremom za koju on smatra da mu je potrebna).
Dakle put je isti, jer isti covek pravi istu pesmu, pa je samim tim isti i broj kilometara ...
Nadam se da sam ti je jasno ...
Moram nesto da pitam.
Diplomacija? Po kom to pravilu u Hrvatskom jeziku t prelazi u c kada je ispred i/ili iza njega samoglasnik?
ThePopa
17-04-2007, 07:55 PM
Palatalizacija, mislim.
SHIVA
17-04-2007, 08:11 PM
Shto se tiche lingvistike nema tu nikakvog posebnog pravila. To je regularna tvorba u hrvatskom jeziku, ili ti ga ovo nie nikakva iznimka. Npr.:
agent - agencija; diplomat - diplomacija; operater - operacija; organ - organizacija :D
dapache... i Bratoljub u starom Yu izdanju kazhe da je diplomacija, a tek u zagradi nudi i varijaciju na temu diplomatija.
Vech kad si skrenuo pazhnju na rijech spomenimo i njeno pravo znachenje. Rijech diplomacija dolazi od grchke rijechi diploma shto zapravo znachi dvostruko zamotan ili omotan. Tipichan primjer su dvostrani ugovori od koih je jedna "strana" opche poznata a druga "strana" pruzha prednost onome tko je ugovor podjelio u dva dijela :mrgreen: Dakle nisi bash prikladno upotrijebio termin ako vech cjepidlachimo.
Zanimljivo kako pored ochitog znachenja rijechi ljudi zapravo vjeruju da je diplomacija neshto shto igra njima u korist kad netko vodi pregovore u njihovo ime :banghead:
Shto se tiche BMW i Yugo spora... vozhnja autom je sredstvo koim stizhesh do cilja. Kreativno stvaranje (dakle stvaralachka vozhnja) je ujedno i cilj sama po sebi. Ako stvarash i ochekujesh rezultate onda nisi "stvaraoc" nego "proizvodjach". Ako je ovo potonje sluchaj... onda tvoja usporedba stoi. Dakle sve ovisi o tvom motivu zbog kojeg stvarash na prvom mjestu.
SumAnuT
18-04-2007, 11:34 AM
Ako cemo vec da cepidlacimo, a vidim da hocemo, pored "pravog" znacenja, rec diplomatija, ima jos nekoliko znacenja, a ja sam jedno od njih upotrebio u pisanju na forumu.
Diplomatija kao riječ koji ima nekoliko značenja:
sposobnost, znanje, vještina i metoda komuniciranja, održavanja međunarodnih odnosa, pregovaranja, rješavanja konfliktnih situacija.
vođenje državnih poslova na području vanjske politike putem službenih kontakata s drugim subjektima međunarodnih odnosa.
cjelokupna državna struktura koja služi predstavljanju neke zemlje u svijetu i pojedinim državama, kao i održavanje službenih odnosa s drugim zemljama i međunarodnim organizacijama. Tu državnu strukturu u prvom redu čine ministarstvo vanjskh poslova te diplomatsko-konzularna predstavništva
profesija, karijera, struku predstavljanja države u međunarodnim odnosima kojom se bavi diplomat.
U neformalnom, odnosno u socijalnom smislu, diplomacija označava način rješavanja nesporazuma, razmirica, sukoba mirnim putem
Diplomatija kao pojam znači: Diplomatija je, prije svega, oblik državnih aktivnosti usmjerenih na odnose s drugim zemljama i međunarodnim sudionicima. Isti pojam označava i cjelokupnu državnu strukturu koja služi za predstavljanje vlastite zemlje u svijetu i za održavanje službenih odnosa s drugim subjektima međunarodnih odnosa. Sastavni su dijelovi te strukture, gotovo u svakoj zemlji, ministarstvo vanjskih poslova te diplomatsko-konzularna predstavništva.
Diplomatija u subjektivnom smislu označava sposobnost, znanje, vještinu, metodu komuniciranja, održavanja međunarodnih odnosa, pregovaranja, rješavanja konfliktnih situacija. To su karakteristike koje treba posjedovati diplomat, odnosno osoba čija je profesija, karijera, odnosno struka predstavljanje države u međunarodnim odnosima. Profesija kojom se bave diplomati naziva se diplomatijom.
I na kraju, diplomatija je nauka koja proučava i podučava o relevantnim pitanjima u međunarodnim odnosima i vođenju vanjske politke. Kao nauka ona je kompilacija raznih naučnih područja prije svega politike, ali i historije, geografije, prava, ekonomije i drugih.
Izgleda mi kazemo diplomata, a ne diplomat pa se zato desava to sto se desava.
SHIVA
18-04-2007, 11:44 AM
To je prilichno "moderno" tumachenje rijechi. Molim te da imash u vidu razliku izmedju znachenja i tumachenja. Znachenje je samo jedno a tumachenja su mnoga i samim time subjektivna.
SumAnuT
18-04-2007, 11:50 AM
U prvom redu citata pise:
"Diplomatija kao riječ koji ima nekoliko značenja".
SHIVA
18-04-2007, 02:11 PM
U prvom redu citata pise:
"Diplomatija kao riječ koji ima nekoliko značenja".
pa dobro jesi li ti normalan :D
Jel to "nasha" rijech? Ako nie onda njeno znachenje moramo trazhiti u izvornom jeziku, a sam prijevod na druge jezike automatski postaje interpretacija.
Rijech PEPSI se u nashem pojmovniku opisuje kao gazirano bezalkoholno piche, ali ta rijech ima izvorno porijeklo u drevnom jeziku o kojem bash nishta ne pishe.
Rijech crkva (church) takodjer ima svoju interpretaciju u kojoj se ne spominje izvorno znachenje pojma. Pogledaj opis na Wikipedia stranici npr. Ipak pojam dolazi od shkotske rijechi "kirk" i ako i taj pojam upishesh u Wikipediu vidish da je pojam povezan s pojmom crkva, ali opet ne doznajesh nishta o porijeklu shkotskog pojma. Porijeklo pojma ide unatrag do grchke bozhice za koju govore da je "mamila ljude u svoju kuchu, hipnotizirala ih i hranila se njima". Dakle izvorno znachenje rijechi se obichno izgubi sa prvom interpretacijom. Vjerojatno je puka sluchajnost (jer inache je zavjera) shto niti jedan rijechnik ne navodi kompletno porijeklo pojma vech uvijek nudi samo interpretacije :D
Sorry, ali zaista mi se ne da dalje raspravljat jer ako ne vidish razliku izmedju izvornog znachenja rijechi stare 3000 godina i interpretacije tog usvojenog pojma u nashem modernom jeziku... onda ga jebi buraz!
SumAnuT
18-04-2007, 02:45 PM
Talk me to death SHIVA :mrgreen:
Znaci, da sam napisao ovo sto sam napisao pre 3000 godina, to ne bi bilo pravilno. Medjutim, za divno cudo, danas jeste pravilno, ali tebi smeta sto ja ne koristim reci u njihovom izvornom znacenju i sa delayom od 3000 godina?
Evo odoh sad sa toljagom da nadjem nekoga ko zna da pise klinasto pismo da ga nateram da mi to isklese i cim zavrsim saljem ti to teretnim golubom pismonosom. Naravno vaskrsnucu i nekog pisara da sve to prekontrolise, a sve u cilju zadovoljavanja tvoje potrebe za savrsenoscu i preciznoscu.
silicon science
18-04-2007, 02:49 PM
Softver je najbolji!
"Na kuchi se hardver pushi
na tavanu softver sushi
ja sam robot
u srcu i dushi"
dexyco
24-04-2007, 12:56 PM
Leeeeeleee al se nakupilo :o, ja sve "poslecu, poslecu", a gledaj sad... :)
U filmu je digitalija jos dosta iza filmske vrpce, ne zbog tehnoloske zrelosti, nego zbog financijskih razloga, kao i sve u industriji zabave. Cd format je los, jer se htjelo s tom tehnologijom tada napraviti cijenom pristupacne uredjaje. Svi slusaju glazbu u mp3, jer je tehnologija jeftina i pristupacna.
Tako je George Lucas narucio od Sonyja HdCam kameru, jer mu je bilo jeftinije snimati digitalno, nego sve s fima frebacivati u digitalni format, kada je ionako vise od pola filma bilo napravljeno na Silicon Graphicsima. A sam Sony HDCAM kameru promovira kao nesto sto je po kvaliteti blisko 16 mm filmu, o 35 mm nema jos govora. Jednostavno je potrebna prevelika kolicina podataka, pa bi digitalna tehnologija bila preskupa.
U potpunosti se slazem. Ovo me podseti na razlog zasto je uveden interlace, ista prica... :)
Tu je naravno i otpor novim tehnologijama, kako kod glazbenih producenata, tako i kod filmskih. Kada je moja bivsa firma kupila tu HDCAM kameru (istu kao sto je koristio Lucas) i svu pratecu opremu, producenti su bili izuzetno skepticni i nisu htjeli koristiti tu tehnologiju, iako je film u produkciji reklama i videospotova 3- 4 puta skuplji, a u kvaliteti nije ni priblizno takva razlika.
To je uvek tako, ljudima je uglavnom lakse da rade sa onim s cim su radili godinama, nego sa necim novim. Verujem da na RTS-u, ili uopste na vecini drzavnih televizija jedva da ima neceg sto se radi sofware-om, dok su opet neke nove televizije skroz software-ski orjentisane, bas zbog ekonomicnosti. Secam se da je Oggy bas nesto pricao o tome kako RTS jedva da ima neki kopjuter.
Softwerski instrumenti i efekti predstavljaju jednaku revoluciju u glazbi kao sto je bila pojava elektricnih gitara ili sintova ili samplera. Ako cemo govoriti o jazzu, klasici, pa cak i o klasicnom rocku ili punku, onda nam je upotreba skupog hardwarea neizbjezna, ako zelimo da to zvuci vjerno i dobro. Medjutim, zahvaljujuci sirokoj pristupacnosti VST tehnologije, stvari se mijenjaju i glazba proizvedena tako moze zvucati jaaako dobro. Opet, kao i kod klasicne studijske produkcije, potrebno je imati znanje, kreativnost, ukus i uloziti puuno rada da materijal zvuci zanimljivo i privlacno. Autorstvo je ono sto je kod svake nove glazbe najbitnije. Kopije ubrzo postaju dosadne. Takodjer, kaos u ritmu i nerazumljivost i nezanimljivost instrumenata, vokala ili tekstova predstavljaju neznanje, nerad i manjak kreativnosti, a ne lo-fi.
Nedavno sam zajedno sa producentom Edijem Cukericem imao u studiju grupu Goribor iz Bora u Srbiji. Projekt je baziran na loopovima i snimkama basa, gitare, vokala i vst instrumenata (odsviranih na tastaturi), koji su snimljeni putem integrirane zvucne kartice na IBM laptopu. Cuki i ja smo zakljucili da su snimke zanimljive i upotrebljive, ostavili ih, te nadosnimili gitare metodama za koje smo imali inspiracije u tom trenutku; od vrhunskih pojacala i pretpojacala do "direktno u pult" sistema. Vokale smo snimali, da ne bude prevelika razlika u odnosu na one snimljene na laptop, sa najgorim mikrofonom koji sam u tom trenutku imao (prastari AKG 190). Vokale smo uspjeli srediti da zvuce jasno i rezu kroz mix (e, tu je potrebna malo kvalitetnija oprema). Najbitnija stvar je aranzman i kontrola zvukova koji se istovremeno pojavljuju, te kompaktnost ritma, te da ritam "nosi" pjesme. U tu svrhu smo ipak zakljucili da je u vecini pjesama potrebno snimiti bas linije kvalitetno i vrhunski i posebno programirati bas bubanj u svakoj pjesmi, buduci da se ne moze izvuci iz gotovog loopa i posebno obraditi. Na taj nacin je bas podrucje stavljeno pod kontrolu, sto je inace glavni nedostatak svakog lo-fi pristupa. A ljudi jednostavno vole cuti dobar bas.
Apsolutno, danas sve vrvi od monotonije, ako je neko dobar u svom poslu mocice da zavrsi posao i sa mikrofonom od 5e, ako ima dobru ideju kako da izoblici taj los zvuk u nesto lepo i zanimljivo. Hteo sam da spomenem jos jednu bitnu prednost VST-a. Naime, VST moze u nekim slucajevma da bude od pomoci ako studio ne postoji ili je oprema losa, pa je zvuk VSTi bolji nego studijski sniman.
dexyco
24-04-2007, 01:07 PM
Sad se razvija mp4 tehnologija, koja nije nimalo losa na nekom jacem bitrate-u. Ono sto me jako cudi je preterano koriscenje mp3 formata kad se zna da je Vorbis daleko bolji sa istim bitrate-om. Sve u sustini zavisi od razvoja mass storage tehnologije. Kad budu pravljeni pristupacniji HD-ovi sa vecim kapacitetima i blueray se koristio kao CD danas, onda ce mp3 verovatno biti potisnut.
Rocket Roll
24-04-2007, 01:40 PM
U vezi sa .mp3jem - on će biti popularan, rekao bih, dokle se ne povećaju "standardne" brzine interneta (one najčešće dostupne krajnjem korisniku). Najveći broj .mp3jki koji stigne do nas stiže preko raznih oblika sharea (i, naravno, uz kršenje autorskih prava) - P2P, RapidShare i slični serveri, prijatelj koji kupi legalan disk pa nam iskompresuje ponešto da i mi čujemo... .flac i bolji formati sporije idu kroz mrežu, sporije se prebacuju na hard sa optičkih medija/ fleš memorije, itd. Pogledajte bilo koju P2P "ponudu" - sve su to .mp3jčice. Brzo se skinu, brzo poslušaju, brzo "potroše".
.mp4 i vorbis bi svakako bili bolje rešenje, ali - slična veličina, a tipičnom korisniku nepoznata razlika, pa ostaju "skrajnuti".
dexyco
24-04-2007, 05:02 PM
Nazalost, ziva istina...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.