View Full Version : Ensoniq Emu Paris Pro
roginator
09-04-2007, 09:37 PM
Zanima me ima li na ovom forumu koji korisnik ovog sistema...
pogotovo ako je na Mac platformi....Ja imam fully expanded dupli sistem 32 ch....
, a trazim i Paris DVD ...ako tko ima????
Zanima me ima li na ovom forumu koji korisnik ovog sistema...
pogotovo ako je na Mac platformi....Ja imam fully expanded dupli sistem 32 ch....
, a trazim i Paris DVD ...ako tko ima????
Imam ja :da: ..... vec 12 godina , i dalje ga koristim kao AD DA konvertere ...... i meni se izuzetno dopadaju ........ doduse ..... jurim jednu ili dve ADAT karte ......
Ne znam sta ti treba sto ne znas , ali ako te ista zanima javljaj ..... a i za ono sto sam ti poslao na mail ..... Ima jos jedan u gradu da ja znam .....
Pozdrav
roginator
09-04-2007, 10:58 PM
imas li paris DVD?
imas li paris DVD?
Ne znam .... nisam siguran ..... sta ima na njemu ????
I kad je izasao ?
Pozdrav
roginator
10-04-2007, 12:02 AM
Prije cca 3-4 godine neki likovi su snimili DVD o skrivenim trikovima Paris-a..
tada je DVD kostao oko 100$ sto mi je bilo puno...pa sad trazim kopiju...uglavnom je DVD o stvarima koje nisu manualu!!!!:hyper:
Nemam to ....... nazalost ..... mada , ako su ga " otkljucali " onda vredi koliko hoces .... verovatno znas za forum greatidea.com ....... tu idde dosta polovnih stvari ......pa mozemo to zajedno da uradimo ako hoces
Ako taj disk nesto vredi ....... eeee ... a je l' ima negde ADAT interfejs ....povoljno ????
Pozdrav
clusterchord
10-04-2007, 05:35 AM
ja jako razmisljam da nabavim Paris iskljucivo kao snimalicu, lagani editing i kao digitalni mixer. mrzim sound iz nuenda..
mene zanima kako mogu da sihroniziram sliku sa druge masine (npr. ako ju vozi Neundo), ako na prvoj vozim Paris i snimam u njega kao DAW itd..
treba mi vrhunskatocnost (sample).. jeli pomocu ADAT synca, WC itd , koje slave/master itd itd zanima me ta kompletna tematika.
postoje li druge opcije za playback slike na drugoj masini osim nuenda da paris nolje radi s time.. otvoren sam za sve varijante..
isto pitanje, sto je s midijem ako MIDI tjera ta druga masina, i zelim da mi je sinkano sa Parisom u sample tocno.. (tj. da su Nuendo MIDI/DAW i PARIS DAW poptuno u sinku)
znam da je nekad bilo problema sa midijem na drugim masinama i parisom,, ali koliko sam procitao neke zaobilazne varijante danas postoje da se ne korisit MTC, i lelujavi midi sync, vec sam se midi lovi na audio , a audio je sink izmejdu masina..
Max, pomagaj..
Evo ja cu ti ispricati moje vidjenje stvari ......
ja jako razmisljam da nabavim Paris iskljucivo kao snimalicu, lagani editing i kao digitalni mixer. mrzim sound iz nuenda..
Sound iz Parisa , koji je meni totalno super ( poredio i sa Apogee Roseta ) potice direktno iz konvertera . Po meni Nuendo ima sigurno isti ako ne i bolji zvuk , da ne poredimo mnooogo vece moci programa od zastarelog software a Parisa .
Ja sam kupio RME 9652 i povezao preko optike i spdifa ulaze i izlaze od parisa . Snimam u nuendu a ulazim i slusam preko Parisovih konvertera .
Postoji i ASIO driver za Nuendo .... ali mnooogo koci i potpuno je neupotrebljiv . Driver za xp je radjen od strane privatnog programera i dobar je , ali ne verujem da ce ga neko napraviti za Vistu i sl . Sa te strane mislim da je Parisu kraj blizu , mada ce mi biti tesko bez njega . Isto tako , limitiran je na 48 /24 ..... sto i ne vidim kao neku manu .
Programski je zatvoren da imitira RADAR , ali je fleksibilniji i otvoreniji sistem od njega , i mogu se koristiti VST i DX efekt , ali samo kao mono , jer kao i mixeta , nema stereo kanale , pa tako ni stereo inserte . Kao sendovi se ne mogu koristiti VST i dx efekti , sto je velika mana .
Takodje je velika mana , sto podnosi 16 kanala , pa kad hoces da ides na drugih 16 , moras da renderujes prvih 16 i onda to postaje uzasno za tok rada , i totalno je prevazidjeno .
Editing je dobar , ali ne toliko opusten kao na Nuendu .
Sve u svemu , najbolje sto sam smislio je RME - spdif - Pareis .... a treba da cujes i da se uveris koliko je super :da: ..... Bilo je kod mene dosta drugara sa foruma , pa mogu da posvedoce .
Mixetica je super , faderi nisu automatizovani , ali imas dve strelice , kojima podesavas fadere i oni posaju aktivni tek kad ponistis strelice , imas i standardni Parisov eq , koji je vrlo korektan i mozes ga menjati potenciometrima .....
Imas i volume , pad , mono , i sl dugmice ..... ali sve radi software ski ...
mene zanima kako mogu da sihroniziram sliku sa druge masine (npr. ako ju vozi Neundo), ako na prvoj vozim Paris i snimam u njega kao DAW itd..
treba mi vrhunskatocnost (sample).. jeli pomocu ADAT synca, WC itd , koje slave/master itd itd zanima me ta kompletna tematika.
Uhhhh ..... ne bih se upustao u to .... iako koristim parisov clock , mislim da ces samo sebi zagorcati zivot ..... vracam te na gore pomenutu varijantu , da iskoristis najbolje od oba sistema ...... Ja sam donekle uspeo , ali je sve bilo dosta tromo :(
postoje li druge opcije za playback slike na drugoj masini osim nuenda da paris nolje radi s time.. otvoren sam za sve varijante...
Ne pada mi nista na pamet .....
isto pitanje, sto je s midijem ako MIDI tjera ta druga masina, i zelim da mi je sinkano sa Parisom u sample tocno.. (tj. da su Nuendo MIDI/DAW i PARIS DAW poptuno u sinku)...
Pa oni su u zadnjoj verziji Parisa ubacili taj midi , i on radi korektno , ali su ubro napustili ceo sistem tako da ne bih isao na to .....
Jos jedna nezgodna stvar . Paris snima u extenziji .paf , koji cita i Nuendo i wavelab .... tako da ne mozes tako lako da dizes sve u nekom drugom programu .
A ljudi koji su hteli da obrnuto koriste Paris .... kao snimac i efekt masinu , nisu uspeli , jer je lokovan da bude centar sistema , a ne slave . Nadam se da na DVD u koji pominje Roginator postoje " otkljicavanje " koji bi od Parisa napravili bas korisnu i mocnu masinu .
Eto ja ti rekoh ono sto sam se setio . Cinjenica je da Paris prilicno drzi cenu i da posle 12 godina i dalje mozes da prodas sistem za preko 1000 e , sto je po meni jako precenjeno za staru digitaliju ...... ipak bi trebalo da konverteri i clockovi sad mnooogooo bolje rade , ali da li je stvar navike ili sta je , ali meni se taj zvuk zaista dopada . Hteo sam na silu da predjem na apogee ili neku modernu pricu , posto mrzim da se zakopavam sa spravama koje nemaju buducnost .... ali ljubav je ljubav :D
( ako kupujes ....nabavi neku ADAT karticu viska za mene ... dogovoricemo se ;) )
Pozdrav
roginator
10-04-2007, 12:02 PM
Hmmmmm
Ja paris koristim kao :
a: Digitalnu snimalicu i FX..to radi bez greske.....(kad je kacis na analogni pult)
b: Digitalni work station.. limitirani digitalni mix pult!!!! odlicnog zvuka
c: Expander za inpute na analognom pultu...dodatnih 32 inputa (recimo povrati za FX)
d. Konverter za Mac logic ...1x RME multiface + 1x Digiface u 4 ADAT ina na parisu na 32 analog outa 24 bitna.....
inace nuendo, cubase, sonar i PT lako je vozit u sinku savrseno s PARISOM jer to savrseno radi preko ADAT sinka na adat kartici ..U toj varijanti je PARIS uvijek master.....
U drugoj kombinaciji ...MIDI sink sve radi super pa paris moze biti i slave!!!!
mislim bez uvrede da je usporedba nuenda i PARIZa bez veze sto se tice sounda....
Sound parisa je u
1. Konverterima (razlika je velika izmedju 20bita ADDA na mecu i 24 bit konvertera na EXPANDER KARTICAMA!!!!
2. Pametno napisanog algoritma za sumiranje u parizu koji cak i saturira kad se optereti (zato je i maximalni striming po EDS karti 24 kanala a ne vise....(nuendo PT i ostali softwarei imaju 1 summing algoritam , a paris 1 za svaku kartu pa jos jedan za sve karte u MIXU)..lukavo
3. paris je muzicarski DAW i ima sve sto treba....ostalo su TEHNICARSKI alati....
JA BIH OSOBNO PRESAO NA NESTO DRUGO KAD BI IMALO SOUND KAO PARIS...tj...... kad bih za tako malo para koliko kosta paris dobio drugih 32 kanala ADDA s paris ili boljim soundom....
MAX... BTW NUENDO IMA SUCKING SOUND!!!!! no hard feelings
EDITIRANJE MU JE MRAK ali ako radi na Sounbrlasteru C16 i Apogee konverterima kako razgovarat kakav sound ima NUENDO + SUMMING MU JE BANNAAAANNNNAAAA sve izlazi tanko ..vise kanala TANJI SOUND!"!!!!
tocka...
volim nuendo samo zato jer je za editing odlican no poslije editirani track prebaci u paris i YOU GOT THE SOUND !!!!!
Hmmmmm
Ja paris koristim kao :
a: Digitalnu snimalicu i FX..to radi bez greske.....(kad je kacis na analogni pult)
b: Digitalni work station.. limitirani digitalni mix pult!!!! odlicnog zvuka
c: Expander za inpute na analognom pultu...dodatnih 32 inputa (recimo povrati za FX)
d. Konverter za Mac logic ...1x RME multiface + 1x Digiface u 4 ADAT ina na parisu na 32 analog outa 24 bitna.....
inace nuendo, cubase, sonar i PT lako je vozit u sinku savrseno s PARISOM jer to savrseno radi preko ADAT sinka na adat kartici ..U toj varijanti je PARIS uvijek master.....
U drugoj kombinaciji ...MIDI sink sve radi super pa paris moze biti i slave!!!!
Super .... znaci da ja nesto nisam radio kako treba ....... meni je sve bilo jako tromo .... doduse preko midi synca ...... ADAT nisam probao .....
mislim bez uvrede da je usporedba nuenda i PARIZa bez veze sto se tice sounda....
Sound parisa je u
1. Konverterima (razlika je velika izmedju 20bita ADDA na mecu i 24 bit konvertera na EXPANDER KARTICAMA!!!!
2. Pametno napisanog algoritma za sumiranje u parizu koji cak i saturira kad se optereti (zato je i maximalni striming po EDS karti 24 kanala a ne vise....(nuendo PT i ostali softwarei imaju 1 summing algoritam , a paris 1 za svaku kartu pa jos jedan za sve karte u MIXU)..lukavo
3. paris je muzicarski DAW i ima sve sto treba....ostalo su TEHNICARSKI alati....
JA BIH OSOBNO PRESAO NA NESTO DRUGO KAD BI IMALO SOUND KAO PARIS...tj...... kad bih za tako malo para koliko kosta paris dobio drugih 32 kanala ADDA s paris ili boljim soundom....
EDITIRANJE MU JE MRAK ali ako radi na Sounbrlasteru C16 i Apogee konverterima kako razgovarat kakav sound ima NUENDO + SUMMING MU JE BANNAAAANNNNAAAA sve izlazi tanko ..vise kanala TANJI SOUND!"!!!!
tocka...
Ne bih se sa tim slozio ..... mnogo sam uporedjivao ta dva ..... na kraju krajeva ...imam Paris i volim ga ....... ali jednostavno ..... istih 16 kanala u Nuendu i Parisu , preko Parisovih konvrertera se savrseno ponistavaju u kontrafazi . Tako da mislim da je razlika vise u zelji nego na realnoj osnovi .
Cak sam probao da kanale pustam sa - 5 db , da vidim da li tu ima razlike ..... opet se ponistavaju ....... mozda nesto ne radim kako treba , ali bih uvek mogao da preko ADAT karti dovedem 16 kanala u paris i da ih tu sumiram ....... mada ta cela prica oko sumiranja :( :confused:
Nadam se da nisam mnogo odmogao
Pozdrav
roginator
10-04-2007, 12:51 PM
ma hajde treba biti kretivan...volim kad se moze diskutirati...
love/hate prema opremi je individualna i mi svi cujemo razllicito ...
no postoje i standardi sto pariz nije ali IMA SOUND...a kod mene jedino to prolazi+ najvise vjerujem soundu AMERICKIH SPRAVA.,..ali to sam samo ja..
koju konfu parisa imas BTW
ma hajde treba biti kretivan...volim kad se moze diskutirati...
love/hate prema opremi je individualna i mi svi cujemo razllicito ...
Ja u principu ne volim sprave .... i zato se trudima da se ne upucujem previse tenicki .... volim da ostanem u domenu muzike , jer ne zelim da ulazim u posao tonskog inzenjera . Sustinu oko razlicitog slusanja sam se trudio da ponistim tako sto su se kontrafaze ponistile :D ..... zato sam rekao da mu je zvuk u kovertorima .....
no postoje i standardi sto pariz nije ali IMA SOUND...a kod mene jedino to prolazi+ najvise vjerujem soundu AMERICKIH SPRAVA.,..ali to sam samo ja..
Da ima saund ... IMA .... prosto me uplasi kad se zapitam , pa sta su to onda ljudi radili zadnjih 10 godina :)
koju konfu parisa imas BTW
Crnu .... 16 in 16 out 1 ADAT ...... kontroler
Pozdrav
Moritz
10-04-2007, 01:36 PM
tocka...
Ne mogu da se slozim sa tim, prvo sto komparacija Parisa i njegovih konvertera nije za poredjenje Nuendo sa SoundBlasterom....fer bi bilo Paris i njegovi konverteri i Nuendo i RME ADI 8 DS, kada budes cuo tu kombinaciju promenices misljenje trenutacno ;).
A o sabiranju je pricano i previse, ali nekako je generalni zakljucak sabiranja u Nuendu drugaciji od tvog stava...vise kanala TANJI SOUND!"!!!!
tocka. Malko mi zvuci kao hate ;)...
No nema veze, nisam koristio Paris i ne znam kako zvuci ali verujem da sigurno radi dobro, ali posto koristim Nuendo sa pomenutim konverterom morao sam da stanem u odbranu istog :) .
roginator
10-04-2007, 01:38 PM
Sto su ljudi radili zadnjih 10 godina????
pa....
ubili su Ensoniq, EMU...stvorili M audio, creative labs, 4 fools (citaj PT)....
harman se sve pretvorio u je..nu jeftinu i losu elekrtoniku...
Jakob iz Gyrafa lijepo kaze DONT LET HARMAN RUN YOUR COMPANY...a manje vise svima se to dogodilo....
nema u glazbi jaja ako nema aAmerike....sorry ali u 99 % dobrih sound masina su ameri!!!!
Konverteri su stali s kvalitetom cca prije 5 godina ..i to je to sto god oni rekli..razlike su premale....
D
Ne mogu da se slozim sa tim, prvo sto komparacija Parisa i njegovih konvertera nije za poredjenje Nuendo sa SoundBlasterom....fer bi bilo Paris i njegovi konverteri i Nuendo i RME ADI 8 DS, kada budes cuo tu kombinaciju promenices misljenje trenutacno ;).
Poredio sam sa fireface 800 i Apogee rosseta ...... i dalje stojim pri istom misljenju ..... da li je u pitanju navika ili sta .... ali meni je Paris stvarno super
A o sabiranju je pricano i previse, ali nekako je generalni zakljucak sabiranja u Nuendu drugaciji od tvog stava...vise kanala TANJI SOUND!"!!!!
tocka. Malko mi zvuci kao hate ;)...
Tu se slazem sa tobom .... jos gore zvuci kad ljudi pricaju da bolje zvuci Mac nego PC :D
No nema veze, nisam koristio Paris i ne znam kako zvuci ali verujem da sigurno radi dobro, ali posto koristim Nuendo sa pomenutim konverterom morao sam da stanem u odbranu istog :) .
Pa ja to i kazem .... koristim Nuendo sa Parisom kao konverterima ...... a imao sam 10 godina da se uverim u to :D
Pozdrav
Moritz
10-04-2007, 01:43 PM
ubili su Ensoniq, EMU...stvorili M audio, creative labs, 4 fools (citaj PT)....
harman se sve pretvorio u je..nu jeftinu i losu elekrtoniku...
D
Creative je ubio E-mu pocetkom devedesetih
Arthur
10-04-2007, 01:49 PM
Poredio sam sa fireface 800 i Apogee rosseta ...... i dalje stojim pri istom misljenju ..... da li je u pitanju navika ili sta .... ali meni je Paris stvarno super
Tu se slazem sa tobom .... jos gore zvuci kad ljudi pricaju da bolje zvuci Mac nego PC :D
Pa ja to i kazem .... koristim Nuendo sa Parisom kao konverterima ...... a imao sam 10 godina da se uverim u to :D
Pozdrav
eh pa nemoj sad i o mac-u da krenemo.. NARAVNO da bolje zvuci :banghead: :p :p
eh pa nemoj sad i o mac-u da krenemo.. NARAVNO da bolje zvuci :banghead: :p :p
he he he he he ..... znao sam da pazljivo pratis ovu temu ..... samo sam cekao da se ukljucis :)
Pozdrav
roginator
10-04-2007, 03:01 PM
UHhhhh
probao ja Fireface 800, mali apogee:rolleyes: ...ali i dalje stojim pri svome....
kad god upiknem svoju analogiju u RME, MOTU ili slicno ...izgubi se dio sounda s time da mi se to ne dopada...paris jos donekle drzi vodu i ima dobar low end......:D :D :D
mislim...ja radim klubsku glazbu pa....
produkcija koja se super cuje na TV zvucniku mi nije interesantna....
Ja jos uvijek slusam masne i odlicne 12" vinile iz ranih 80 :D pa smatram da ipak u zadnjih 20 godina iskustva mogu reci malo vise o kvaliteti zvuka...tu ne zelim povrijedit nicije misljenje....
Danas je sve to u digitaliji tanko i preproducirano sto ja ne volim ali tto sam ja ...ja volim kad moji ALTEci 904 8a RADE!!!! a ne samo njihova horna
anyway da nuendo i logic pa i PT dobro pumpaju nebi ljudi ko ludi poceli u zadnje vrijeme kupovat ANALOGIJU!!!!! i trpat iste DAW-ove u Analogiju....
ebiga sve se vraca....I sto danas znaci BITI I RADITI S UP TO DATE opremom kad se neke od najboljih ploca jos uvijek snimaju na 99% analogiji...NEVE , API, MCI, SSL, AMEK, STUDER, RADAR....
ionako ce za par dodina sve oped doci na KASETU :rotfl: :rotfl:
zasad JA PEGLAM PARIS...etooooooooo
BTW MAC RULEZ
ovako .... MALA POVJEST
1990 - ATARI 520 -Cubase v2.0 FLOWLESS
1997 - ATARI Falcon 030 - CUBASE 3.01 FLOWLESS
1998 - PC PENTIUM II CUBASE 3.72.....PRVI MALI PROBLEMI
2000 - PC PIII CUBASE VST 32 V5 ....PRVI PRAVI PROBLEMI -MIDI TIMING
2003 -P4 EBIGA NIS NE RADI KAKO SPADA S CUBASE SX I NUENDOM
2004 - P4 LOGIC 5.5.1 WOW ...STVARI RADE OPAKO OK SA MALIM PROBLEMIMA
2005 G4 DUAL 1.42 LOGIC PRO 6 SVE LETI OPET FLOWLESS
2007 ISTO KAO 2005 SAMO 4X EMAGIC UNITOR preko stealth porta ....FLOWLESS + Rme DIGIFACE i MULTIFACE
MAC JE BOG ZA MIDI KAO da IMAM ATARIJA NA STEREOIDIMA:da: :da: :da: ...PC JE OK ALI.....
inace s kvalitetom zvuka mislim da na PC i MACU bas nema neke velike razlike ...ima u drugim stvarima....:D
kejkz
10-04-2007, 03:40 PM
Vrlo zanimljiva prica. A da li se mogu nekako cuti konvertori i sumiranje Paris-a?
Vrlo zanimljiva prica. A da li se mogu nekako cuti konvertori i sumiranje Paris-a?
Dodji kad god hoces ..... samo se najavi ..... inace .... za sumiranje ..... slaba vajda :(
Pozdrav
UHhhhh
probao ja Fireface 800, mali apogee:rolleyes: ...ali i dalje stojim pri svome....
kad god upiknem svoju analogiju u RME, MOTU ili slicno ...izgubi se dio sounda s time da mi se to ne dopada...paris jos donekle drzi vodu i ima dobar low end......:D :D :D
Potpuno se slazem .... i ja sam uporedjivao ...... mada nema nikakvog smisla jer je paris starija i jeftinija sprava ..... ja probao sa rossetom .....
inace s kvalitetom zvuka mislim da na PC i MACU bas nema neke velike razlike ...ima u drugim stvarima....:D
Nema nikakve razlike u zvuku .....
Pozdrav
ovako .... MALA POVJEST
1990 - ATARI 520 -Cubase v2.0 FLOWLESS
1997 - ATARI Falcon 030 - CUBASE 3.01 FLOWLESS
1998 - PC PENTIUM II CUBASE 3.72.....PRVI MALI PROBLEMI
2000 - PC PIII CUBASE VST 32 V5 ....PRVI PRAVI PROBLEMI -MIDI TIMING
2003 -P4 EBIGA NIS NE RADI KAKO SPADA S CUBASE SX I NUENDOM
2004 - P4 LOGIC 5.5.1 WOW ...STVARI RADE OPAKO OK SA MALIM PROBLEMIMA
Do ovde sam stigao i slazem se 100 % .... drago mi je da ima ljudi koji to cuju :)
Pozdrav
roginator
10-04-2007, 04:08 PM
ajde fala bogu da se slazemo
...
inace za 500 eura na evil bayu .de ima za kupit dual 1 ghz G4 i vise nema rasprave da je mac skup tko nemoze s takvom konfom napravit posao neka ze bavi drugim stvariam..... a zanima me kakav tako dobar PC mozes dobit za 500 eurica.....
e da ....
OSX je super ali mi jos bolje za midi radi OS9!!!!!!!!!!
BTW ...di da nabavimo paris DVD
idekius
10-04-2007, 04:16 PM
Baci PC u djubre i kupi Atari :rotfl: .... jos bolje... MAC od 1 GHz :banghead::banghead::banghead:
Pojavom ENSONIC PARIS-a se stalo na razvoju software-a, konvertora... :)
Uredjaji su kao vino, a i software takodje... valja koristiti one koje smo nasledili od dede, a za svoje unuke cemo kupiti noviju tehnologiju i ostaviti je u bure... u podrum... da stasava narednih godina... :)
ajde fala bogu da se slazemo
Pa slzemo se u vecini ..... osim sume :p
BTW ...di da nabavimo paris DVD
rasoitacu se .... a a ko ti nadjes prvi ..... racunaj me ...... ;)
Pozdrav
clusterchord
10-04-2007, 09:29 PM
ja prvi kao nepritran prema Parisu, jer ga nemam ali sam miksao par ploca na njemu, a svakodnevno koristim PC, Nuendo i RME Fireface, sto bi trebala bit super kombinacija , .. potpisujem da je SUMMING na NUENDO/CUABSE cistoa hrpa govana. to nema veze sa soundom. Ja slusam preko RME Firefacea na ZLM van Jupiter 8 i drma i jb majku, a kad ga snimim u Nuendo, i malcice spustim fader da uopce udje u mix - ode u materinu. nikakv EQ ni COMP mu vise nemoze pomociu. srendnje frekvencije postanu juha, bas pliva onoko naokolo, a viskoi plastika. naravno u suptilinim iznosima, ali dovoljno , kad multipliciras puta24 kanala, da nakraju dobijes ono so na cesti ostane kad prodju koola s konjima.. :banghead:
druga stvar, i mislim da tu vec postoje i usporedni testovi, Stineberga, PTLE/PT-TDM-a i PArisa, interesantno je sto se dogadja kad spustis fader (nuendo ode kvragu), dok paris zvuci normalno,, ko da sam na analognom pultu . zvuk i dalje zivi samo je tisi.. PTLE nisam probao.. ali ovi sto su testirali tvrde isto sr.
i na kraju , sto je isto spomenuo Rogina, Paris se ponasa kao da ima "analogni headroom" i mozes ga malo napiciti. aj probaj dici fadere u Nuendu, plastika da boli glava ruzan zvuk uzasno..
moj krajnji plan je analgni summing, ali mi se svidja ideja Parisa kao automatiziranom digitlanog pulta s odlicnim soundom i konverterima, a usput je i snimalica..
ko voli nek izvoli, ali dajuci i drugim ljudima moje snimke tokom godina, situacija je takvca da cak i stvari mixane na jeb.. Behringeru ljudi vole vise nego sve strictly In-The-Box Nuendo - ostar, peaky i "expandiran" zvuk, nemoguce postici posten RMS, pa onda moras na sliu da ga koljes u masteringu - sot naravno ima svoje posljedice.
ja OBOZAVAM Nuedno kao editingza audio i midi, savrseni alata, workflow.. nebi nikad isao ni nakakav Logic il nmesto drtugo.. medjutim MRZIM njegov sound.
ima ljudi koji su exportirali trackove snimljene u Neundo/PC, i upucali ih u Logic/G5, i tvrde mi da im odma zazvucalo bolje - to cu ic provjeriti na lice mjesta oprije nego puknem pare..
za kraj samo da kazem - kako stvari stoje do sada , deidicrani DSP koa PTTDM ili PARIS i mora zvucati bolje od bilo kojeg HOST rjesenja,. zbog (za sad) nacina kako je rasporedjena CPU snaga i frekvencija racunanja VST procesa.. tu se strasno gubi
navodno ce nove generacije softwrea , sad kad imamo dual, quad i 8 sisteme i dual core, moci osigurati individualne procesore da rade ISKLJUCIVO ono sto im je dano , bez da se bave OS-om i ostlaim sr. to bi trbala bit buducnost, ondosno prelazak dosadasnjeg jaza izmednju DSP sparava i HOST sprava. zivi bili pa vidjeli..
roginator
10-04-2007, 09:39 PM
YEP BABIC I Agree!!!! NUENDO je opaki alat s losim soundom...zamisli imas komada izgleda MRAAAAK a onda legne digne noge i mrtva...to je to...sto ja ne zelim....
clusterchord
10-04-2007, 10:08 PM
ili recimo izgleda mrak, plavusa, sise, samostojece carape.. ali stalno prdi. :rotfl:
milos
10-04-2007, 10:12 PM
Jel neko probao usnimavati i mixovati u Sawstudio sekvenceru.
4 mbytea maleni sekvencer pisan u assembleru i koji kosta 2500 $:)
http://www.sawstudio.com/products_sawstudio.htm
Gadan ko noc,ali ako najbolje sumira ....
clusterchord
10-04-2007, 10:16 PM
sto nema to krekirano negdje..?
ja se sjecam verzije od prije X godina, imao je dosta los GUI, neznam kakv je sad..
milos
10-04-2007, 10:17 PM
Ima rasturena 3.9 verzija:)
lesha
10-04-2007, 10:24 PM
probao sam ja, ali nisam primetio neku razliku..
idekius
10-04-2007, 10:26 PM
@ Za Chlusterchord-a
Ako vec imas RME FireFAce, a verujes da DSP bolje radi sabiranje kanala od software-a koji pogoni CPU rachunara, zato za sabiranje ne koristis RME-ov mixer? Posto novije serije RME-ovih kartica, pa i FireFace, imaju DSP chip-cic koji sluzi upravo tome... da pogoni mixer karte...
Ovi na PlanetZ forumu se kunu kako CreamWare 24\48 i 48\96 mixeri imaju bolju sabirnicu nego Nuendo, jer ih pogone Analog Devices DSP-i... ja sam poredio i odustao od toga... jer ne mislim da je tako... a ne mislim ni da je gore... ali mislim da razlika koju niko nije uspeo argumentovano da potvrdi i koja ne moze da se realno primeti na a\b testu nije dovoljna da bih ja sebi komplikovao zivot i odrekao se mogucnosti koje definitivno postoje kada se radi u sequentzeru... npr. da povremeno stavim na izlaz brick wall limiter da bih chuo sta se desava i stvorio pribliznu sliku u glavi kako ce to kasnije izgledati... eventualno master buss kompresor... itd..
Ali, ako volis DSP sabirnice... to moze i RME (sto se tiche sabiranja) i cak se hvale sa tim... sumnjam da su to lose odradili...
Po pitanju sabiranja hvale i Samplitude (Sequoia)... i to je svakako kvalitetan software... ali, meni je on toliko spleten i neinuitivan u realnom radu, da sam misljenja da stvarno sebi ne treba komplikovati zivot...
roginator
10-04-2007, 10:37 PM
heeheeee.. pa za to ima lijek..zacepis rupu na koju prdi...a sto cemo s NUENDOM :rotfl: :rotfl: :rotfl: :hyper: :hyper: :hyper:
roginator
10-04-2007, 10:40 PM
Probao sam samplitude...KAPA DOLE stvarno ima dobar zvuk i odlicne novotarije...a li ja ostajem uz Logic i Paris....u svakom slucaju odlican DAW taj Samplitude,,,jedino neznam kakav je s Midiem i timingom,,,,,
milos
10-04-2007, 10:56 PM
"Yup...sounds like a real studio analog console... I thought my Samplitude ws the ultimate...till I created 24 tracks...just a midi file rendered to wav..using VSTi's.
Played the tracks on Samp and then loaded it in Sawstudio...the difference ws very apparent. Samplitude 8.31 sounded muddy n honky/boxy with 24 tracks..Sawstudio"s projection is cinemascope..it has depth .. very detailed...U can hear the seperation of tracks clearly...mixing ws such a pleasure.
The built in mixer EQ's and compression is as good as u can get ...I dun hv to use any plugins. Cant do tht with Samplitude...as their mixers EQ..esp the highs is hard and harsh. Don't know much abt V9...can't be bothered abt Samp anymore.
Bob Lentini designed it to hv it sound and feel like a real analog studio console. Amazing...can't say enough about this wonderful concept and creation."
Brianex
Dajte bre ljudi malo trake i API i Neve mixere pa da vidis analogni summing i toplinu:) :D
idekius
10-04-2007, 11:03 PM
u svakom slucaju odlican DAW taj Samplitude,,,jedino neznam kakav je s Midiem i timingom,,,,,
Ma probaj... bas zgodan za rad... sto bi se reklo user frendly... , a ukoliko ti slucajno zatreba neki vst efekt, ma da ne znam sta ce ti to, to je izuzetno zgodno i lepo reseno.... :twisted::mrgreen:
Salim se... po meni je jedino logicno izvesti grupe, vec sredjenog i gotovog mixa i sabrati ih u Samplitude... i potom ubediti sebe da to nisi radio bezveze i da je razlika vise nego ocigledna :rolleyes:;):)
roginator
10-04-2007, 11:08 PM
MILOS - respect...malo api, malo LA2A, malo Plate 140 i onda to kroz MCI 500 sabirnicu.........
TO JE TO!!!!
samplitude je OK ...BUT LETS GET SIRIOUS:D
idekius
10-04-2007, 11:17 PM
Nista bez stvari na kojima je Mojsije mixao muziku za Bibliju...
A zamisli one budale iz grupe Kosheen... to su BRE takve neznalice...
Kad su pre neku godinu svirali u Nisu, jedan od uslova je bio da na bini bude Roland XP 60... Organizator je iznajmio klavijaturu od mog prijatelja...
Onda dodje ona neznalica iz Kosheen i ne koristi uopste boje iz klavijature, vec (zamisli majmuna :mrgreen: ), poneo dva lap top-a... jedan sa Ni-TRaktor i scratch panelom, a drugi nabudzen raznoraznim jadnim, bednim, odvratnim i shugavim VST-ima... moronchina... da cuje on kako se to kod nas radi sa tisucljetnim modulima... koje imaju gustinu, punch, dojajnost... :mrgreen: ... pa kad se to analogno sabere... onda moze i na Beoviziju ;)
slusam preko RME Firefacea na ZLM van Jupiter 8 i drma i jb majku, a kad ga snimim u Nuendo, i malcice spustim fader da uopce udje u mix - ode u materinu. nikakv EQ ni COMP mu vise nemoze pomociu. srendnje frekvencije postanu juha, bas pliva onoko naokolo, a viskoi plastika. naravno u suptilinim iznosima, ali dovoljno , kad multipliciras puta24 kanala, da nakraju dobijes ono so na cesti ostane kad prodju koola s konjima.. :banghead:
druga stvar, i mislim da tu vec postoje i usporedni testovi, Stineberga, PTLE/PT-TDM-a i PArisa, interesantno je sto se dogadja kad spustis fader (nuendo ode kvragu), dok paris zvuci normalno,, ko da sam na analognom pultu . zvuk i dalje zivi samo je tisi.. PTLE nisam probao.. ali ovi sto su testirali tvrde isto sr.
..
Vec rekoh a i ponovicu ..... 16 kanala , unity gain ..... u Nuendu preko PARIS konvertera .... i preko paris a ...... stavis u kontrafazu .... ponistavaju se .....
Smanjis svaki fader 5 db ..... mixdown ....... stavis u kontrafazu ..... ponistavaju se ....
Evo , Roginator moze to definitivno da proba , zato mislim da su to samo tripovi .....
Pozdrav
kejkz
11-04-2007, 12:40 AM
Vrlo zanimljivo stivo :)
Imam sad za sve koji misle da postoje razlike u programima kod digitalnog sabiranja nekoliko pitanja: da li ce postojati razlika u zvuku izmedju razlicitih operativnih sistema, a istih programa. Da li i koliko DA konverter utice na kvalitet miksa (ne na odluku, nego samo da li menja zvuk)? I koji je sempl i bit rejt po vama najoptimalniji za rad...
Da li ste nekada radili, osim na danasnjem standardnom 32bit ili sabiranju i na 64 bit sabiranju i ako jeste, da li cujete razliku? Koje je po vama sabiranje bolje, sto se zvuka tice: floating point ili intidzer?
idekius
11-04-2007, 01:00 AM
Vrlo zanimljivo stivo :)
Imam sad za sve koji misle da postoje razlike u programima kod digitalnog sabiranja nekoliko pitanja: da li ce postojati razlika u zvuku izmedju razlicitih operativnih sistema, a istih programa. Da li i koliko DA konverter utice na kvalitet miksa (ne na odluku, nego samo da li menja zvuk)? I koji je sempl i bit rejt po vama najoptimalniji za rad...
Da li ste nekada radili, osim na danasnjem standardnom 32bit ili sabiranju i na 64 bit sabiranju i ako jeste, da li cujete razliku? Koje je po vama sabiranje bolje, sto se zvuka tice: floating point ili intidzer?
... i... jesmo li sami u svemiru??? ... :mrgreen:
kejkz
11-04-2007, 01:20 AM
E da, i to... :D bravo!
roginator
11-04-2007, 06:49 AM
ma dajte...naravno da ti neke stvari isto zvuce kad snimas i radis kroz paris i s nuendom, ali istina je da kad snimis tihi signal na nuendu i parisu i potom ga pojacs nuendo dobi cisto SRNJE...probao sam ...ostalom kakav je to DAW ako radi preko tudjih konvertera:D ...los komsija
Moritz
11-04-2007, 08:40 AM
Ovo podseca na Paris rulez a sve ostalo pod led jer je cisto sranje :rolleyes: .
Ajmo ljudi malko lakse, ispadne da smo svi mi koji koristimo Nuendo gluvi ko djulad.
Ne znam da li pricamo o istoj verziji Nuenda 3.2 , ali to sto vi pricate definitivno nije tacno i cak i da postoji neka razlika u korist Parisa SIGURNO nije tolika koliko vi tvrdite da jeste.
Osim licnog iskustva cuo sam mnogobrojne snimke drugih ljudi i bio prisutan prilikom snimanja i miksanja (od 44.1 do 96k) koji su samo potvrdili da je Nuendo vrlo (sonicno) zrela platforma.
I sabiranje se uvek radi po grupama, sto se cak i na PT-u HD pokazalo kao drasticna razlika u zvuku u odnosu na cist Master bus summing...ako vec radis u DAW-u sabiranje.....neko je ovde pomenu RME i njihovu DSP miksetu sa cime se potpuno slazem.
Da je stvarno to sto pricate istina ovaj thread sigurno ne bi postojao
http://www.nuendo-post.com/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=29&func=view&id=2226&catid=103
za pocetak to je samo sto se tice filma.
A svaki drugi odgovor ljudi koji su presli sa neke druge platforme na Nuendo ( a nisu placene reklame ;)) je
- ZBOG ZVUKA -
ovim ne iskljucujem kvalitet Parisa ili drugih platformi samo potvrdjujem da je cela prica postala cist HATE :rolleyes: i da nema veze sa temom ovog posta, pri cemu pocinjemo pricu i o analognom sabiranju!!!!...nismo pali sa drveta pa da ne znamo sta znaci i da li valja dobro sabiranje u hi end analogiji.
mandrak
11-04-2007, 10:01 AM
Najpametnije bi bilo za daljnji tijek diskusije da netko uploada dio mixa sa vi?e instrumenata i frekvi sa jednog i drugog sistema pa da se mo?e čuti o čemu zapravo pričamo i da li i kakve su to razlike jednog u odnosu na drugi... jer ovako se pomalo raspravlja na neviđeno(čujno).. ja imam super plavu?u ...beno izgleda ali je nitko nece vidjeti nikad, ni tad:hyper:
Ovo podseca na Paris rulez a sve ostalo pod led jer je cisto sranje :rolleyes: .
Ajmo ljudi malko lakse, ispadne da smo svi mi koji koristimo Nuendo gluvi ko djulad.
Ne znam da li pricamo o istoj verziji Nuenda 3.2 , ali to sto vi pricate definitivno nije tacno i cak i da postoji neka razlika u korist Parisa SIGURNO nije tolika koliko vi tvrdite da jeste.
.
" VI " ?
Pocinjem da sumnjam da niko zapravo ne cita moje postove :D
Ja u ( vec tri ) poruke tvrdima kako su ( meni ) Parisovi konverteri super .... i iza toga stojim ..... i sve vreme tvrdim da sam uporedjivao Paris software i Nuendo i da sonicno nema nikakve razlike ( secas se ... ponistenje faze .... i to ;) )
S' druge strane ... idem cak u tu krajnost da tvrdim da je analgono sabiranje totalan gubitak vremena ....probao sam i razlika je u zvuku izlaznog pre a ...... stavite neki dobar izlazni pre na master i dobicete isto ...... u ostalom to su skapirali i na stranim forumima .....
Pozdrav
I sabiranje se uvek radi po grupama, sto se cak i na PT-u HD pokazalo kao drasticna razlika u zvuku u odnosu na cist Master bus summing...ako vec radis u DAW-u sabiranje.....neko je ovde pomenu RME i njihovu DSP miksetu sa cime se potpuno slazem.
.
Razjasni mi ovo ...... napravis bus eve .... pa stemujes ...pa onda u novi projekat pa na mix ?
Ili samo napravis bus eve pa u itom projetu rutujes na masterbus ???
RME .... probao ..... isti k.......
Pozdrav
Moritz
12-04-2007, 11:17 AM
@Max
nisam ni mislio na tebe pod onim "VI" ;) .
Sabiranje po grupama - moze i kao grupe u master (razlikuje se od cisto sabiranja kanala bez grupisanja),
moze i kao export svake grupe pa u novi projekat, sto je mnogo bolje i cini mi se da radi veoma dobro, probaj pa mi javi da li gresim (meni zvuci bolje - ima vise headroom-a).
Licno nikada ne idem preko -6db na svakom kanalu, ponekada i vise.
Ili ko moze, svaka grupa na poseban izlaz (D/A) pa u astal :) (probao i vrlo je zanimljivo)
Arthur
12-04-2007, 11:26 AM
... i... jesmo li sami u svemiru??? ... :mrgreen:
stanislave, preterano se*es :hyper: :hyper:
idekius
12-04-2007, 02:22 PM
stanislave, preterano se*es :hyper: :hyper:
:rotfl: "sabirem po kucama, alat nosim sa sobom" :)
Moritz
12-04-2007, 02:37 PM
:rotfl:
Arthur
12-04-2007, 07:14 PM
:rotfl: "sabirem po kucama, alat nosim sa sobom" :)
!#$^&%$ (!@$#te) munem jednom pa da se oduzmes i presaberes :banghead: :D
roginator
12-04-2007, 08:02 PM
kaj je sada:mad:
ovaj treathed je za raspravu a ne te munem ovo ono....ajde mir:beer:
treba biti konstruktivan i zacepit plavusu:hug: da ne prdi kad si ljut...
ajmo
PARIS ROCKS:bend: ,a NUENDO :ljutpc:
idekius
12-04-2007, 09:06 PM
PARIS ROCKS:bend: ,a NUENDO :ljutpc:
Pa naravno!!! Sad je meni sve jasno... eto odgovora zasto Paris tako ubitachno zbraja kanale!
Bacimo samo pogled na njegovu (vintage) hardwersku sabirnicu... :mrgreen:
roginator
12-04-2007, 09:21 PM
nemoj tako
ja takav slican calculator imam pored parisa da racunam DELAY TIME...samo moj ima zeleni ekran...studio bez kalkukatora i nije neki studio...
kalkulator psihoakusticki utjece na kvalitetu glazbe tajming je bitan,,,
inace sabirnica u mom parisu izgleda ovako.ima li nuendo tO=======:banghead:
http://www.andrewkilpatrick.org/mind/laserharp/laserharp_electronics.jpg
kaj se mene tice to je super i neka nitko ne kupuje paris jer to nis ne valja!!!!
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :dj:
Arthur
13-04-2007, 01:28 AM
more dacu vam ja kalkulatore pa da se pusitE! :mrgreen: ma rucno bre da uzmete olovku, sta je to, 16 do 24 kanala.. daaj..
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.