View Full Version : pitanje za one koji stalno negde putuju
alavuk
05-04-2007, 12:37 AM
posto eto VIS G+Shame prvi put ide negde van planete srbije , pa me zanima kakvi papiri trebaju za instrumente da se dokaze da smo legalni vlasnici ili je kupljeno od nekoga i tako to ???
Hvala !
Ne znam cime putujete...
Ako idete avionom, pre predaje prtljaga (instrumenata) na check-in salteru, uzmite "carinske deklaracije" - formulare, koji obicno stoje na spratu, na pultu kod pasoske kontrole. Popunite ih (npr. "Elektricna gitara Fender Stratocaster, ser. broj xxxxxxx") i zamolite sluzbenike na check-in salteru da pozovu carinika. Carinik pogleda to sto ste napisali, potpise tu deklaraciju i onda predajete prtljag...
Ako idete kolima, kombijem ili autobusom, na granicnom prelazu od carinika trazite isti onaj formular (deklaraciju), popunite, carinik overi i - teraj...
Te deklaracije sluze da opremu mozete da VRATITE u zemlju, odnosno da je ne uvozite(ponovo)...
Ne znam ni GDE putujete - na Hrvatskoj, Bugarskoj i Madjarskoj granici ume da se nadje neki zadrt tip i da vas pegla kako "vrednost instrumenata prelazi dozvoljenu i sta ako te instrumente prodate u njihovoj zemlji"... u tom slucaju, mozete da ih folirate kako su to "stari i jeftini instrumenti, samo izgledaju skupo", ili da trazite da vam ih UPISU U PASOSE...to nije tako dramaticno kako zvuci - na poslednjoj strani napisu "uneta roba po spisku br.xxxx" i tresnu pecat. U tom slucaju, nemojte da zaboravite da vam to overe i na povratku - da ste sve svoje vratili...
U svakom slucaju, NEMOJTE DA IZGUBITE DEKLARACIJE DOK SE NE VRATITE!!!!!
Srecan put i fino se provedite !;)
p.s.
NIKAD stimulanse preko "grane", bilo kakve vrste...
alavuk
05-04-2007, 01:50 AM
veliko hvala na ovome !
Mogli
05-04-2007, 09:32 AM
I jos jedan savet - obavezno sacuvaj hemijsku olovku kojom ces ispuniti formular o instrumentu koji prenosis, da bi kasnije kad se budes vracao, mogao na tom papiru dopisati novu stvar koju ces tamo kupiti, pa da ne bi placao carinu. Tek toliko da ti se boje hemijske olovke slazu na papiru...Ja sam tako preneo i Sony playstation2...;)
Moritz
05-04-2007, 09:38 AM
:rotfl:
Mada tu ima jedan problem oko dodavanja, posto su meni dijagonalno precrtali prazan prosto na papiru bas iz tog razloga da ne dodajem nista...ali nikad se ne zna, mozda i uspe nekome.
alavuk
05-04-2007, 10:31 AM
:]]]]]
nek se gosn. zvincic spremi za putujuci elektronski zemljotres :]
ja se takodje izvinjavam sto nisam bio precizan gde idemo al' sam hteo da cujem sve moguce varijante ...
Manley
05-04-2007, 10:51 AM
upisi sve sto zelis preko da kupis u pasospri izlasku kao da si izneo iz zemlje....kada se vratis sa kupljenom stvari ne mogu ti nista, jer si je fakticki vec izneo iz zemlje:D :D :D
alavuk
05-04-2007, 12:55 PM
:]]]]]]]]]] tebe ceka upisana pljeka u pasos kao sto je dogovoreno jos onda kad si poslao paket ! ;]]]
RetroMan
05-04-2007, 12:59 PM
Sve ove savete mozes slobodno da bacis u vodu, posto se na granici u taj kartoncic mogu upisati samo licne stvari, koje se podrazumevaju da su potrebne na putovanju, kao sto su neka kamera, PDA, eventualno Laptop, a za instrumente, ili stolni kompjuter moras da odes do speditera, da ti napravi izlaznu carinsku deklaraciju, sto mozes uciniti i u tvom mestu boravka, pa ti na granici samo overe da stvarno iznosis iz zemlje.
Mozda na granici i moze carinik da ti progleda kroz prste pa da ti dozvoli da sve to upises na ono kartonce za licne stvari, ali ne smes na to da racunas, a i mogao bi da imas vece probleme u povratku, ako ti carinik na povratku ne prizna to kartonce, na sta mu zakon daje pravo.
RM
alavuk
05-04-2007, 01:25 PM
sta onda sa opremom koja je kupljena preko oglasa a nema nikakav dokument ?
RetroMan
05-04-2007, 03:29 PM
sta onda sa opremom koja je kupljena preko oglasa a nema nikakav dokument ?
Spediter verovatno to sam sredi (zasto mu uostalom placas), ali uvek mozes da kazes da je sprava starija od 5 godina, sto je zakonski rok do kad bi morao da cuvas racun.
RM
Mogli
05-04-2007, 03:42 PM
Ako je nekom potrebna pomoc pri ovim stvarima, ja sam magistrirao na tu temu. Kad ulazis u zemlju, ladno upisujes u pasos sve sto ti treba jer imas zakonski rok da platis carinu i to mozes i u svom mestu, naravno ako imas carinu tamo. Onda lepo uzmes i pokidas pasos i napravis novi i opet jovo nanovo.;)
alavuk
05-04-2007, 04:13 PM
evo vama spisak opreme pa se smislite da date konacan odgovor :
roland mc505 ,yamaha rm1x , korg kaoss komada 2 , behringer mixer ub802 , midiman 6 mini mixer , jedan midi keyboard ( u najgorem slucaju) , sennheiser sluske hd 433 i hd25 sp , kompjuktor (desktop) , ako sam nesto zaboravio a verovatno nisam neka kolega doda ...
zvincic
05-04-2007, 09:22 PM
nek se gosn. zvincic spremi za putujuci elektronski zemljotres :]
potvrdjeno, ha? :)
vidimo se ;)
ps. ako namjeravate puno da putujete....the answer is: ATA carnet
alavuk
05-04-2007, 10:07 PM
ATA CARNET ?? aj objasni sta je to ? jel to ultimativno resenje ???
zvincic
05-04-2007, 10:34 PM
ATA CARNET ?? aj objasni sta je to ? jel to ultimativno resenje ???
jup
http://www.carinskatarifa.com/ata/ata_karnet.htm
http://hgk.biznet.hr/hgk/tekst.php?a=b&page=tekst&id=728
http://www.atacarnet.com/
ukratko, sa njim mozes skoro svugdje, sa vlastitom opremom i u pravilu - bez problema...
alavuk
05-04-2007, 11:56 PM
Hvala Cika Zvino :]
Sve ove savete mozes slobodno da bacis u vodu, posto se na granici u taj kartoncic mogu upisati samo licne stvari, koje se podrazumevaju da su potrebne na putovanju, kao sto su neka kamera, PDA, eventualno Laptop, a za instrumente, ili stolni kompjuter moras da odes do speditera, da ti napravi izlaznu carinsku deklaraciju, sto mozes uciniti i u tvom mestu boravka, pa ti na granici samo overe da stvarno iznosis iz zemlje.
Mozda na granici i moze carinik da ti progleda kroz prste pa da ti dozvoli da sve to upises na ono kartonce za licne stvari, ali ne smes na to da racunas, a i mogao bi da imas vece probleme u povratku, ako ti carinik na povratku ne prizna to kartonce, na sta mu zakon daje pravo.
NETACNO!!!
Petnaest godina sam, mnooogo puta godisnje, izlazio iz zemlje sa 3 trube, tri trombona, tubom, 3 lap top-a, dve gitare, semplerom, gitarskim preamp-om, gooomilom udaraljki i elektronike i NIKADA niko nije na granici trazio spediterski list, niti bilo sta osim popunjenog formulara (papirica) koji se uzima na granici.
Danas sam dosao iz Crne Gore - pun kombi binske opreme za 5-oclani bend (bubanj, pojacala, gitare, klavijature...), sve upisano na deklaraciju, bez ikakvog ATA-karneta...
Moritz
06-04-2007, 09:16 PM
Jedno je Crna Gora a drugo je npr. Hrvatska. ;)
Bitch
07-04-2007, 12:00 AM
NETACNO!!!
Petnaest godina sam, mnooogo puta godisnje, izlazio iz zemlje sa 3 trube, tri trombona, tubom, 3 lap top-a, dve gitare, semplerom, gitarskim preamp-om, gooomilom udaraljki i elektronike i NIKADA niko nije na granici trazio spediterski list, niti bilo sta osim popunjenog formulara (papirica) koji se uzima na granici.
Danas sam dosao iz Crne Gore - pun kombi binske opreme za 5-oclani bend (bubanj, pojacala, gitare, klavijature...), sve upisano na deklaraciju, bez ikakvog ATA-karneta...
slazem se, ali nemaju svi taj smekerski imidz kao ti ;):):) ne ozbiljno, nas su vratili sa hrvatske granice krenuvsi za sloveniju, bas zato sto nismo imali ata carnet... sve zavisi od srece, u principu je ATA uvek dobitno resenje, ali puno kosta, drkanje je dok je ne izvadis i sve to...
jbg :)
alavuk
07-04-2007, 01:40 AM
koliko kosta?
RetroMan
07-04-2007, 07:16 PM
NETACNO!!!
:rolleyes:
NIKADA niko nije na granici trazio spediterski list, niti bilo sta osim popunjenog formulara
Uvek postoji prvi put, doci ces i ti na red. :p
RM
E uplashiste decka skroz... Opustite se malo... Kao da treba da svercuje kokain... Kakva carinska deklaracija pa on ne izvozi opremu. (Imam spediciju). Dodji lepo na granicu i kazi imam da prijavim opremu tu i tu (niko ti nece traziti bilo kakve papire) zatim upisi opremu i gotovo. Kad se vratis pokazi papir i prolazis. Nista vise.
Tomislav
08-04-2007, 01:42 PM
De evo pitat cu mamu sad, ona radi deklaracije i te spike... A i stari mi carinik u HRVATSKOJ!!
lol
Bitch
08-04-2007, 01:48 PM
E uplashiste decka skroz... Opustite se malo... Kao da treba da svercuje kokain... Kakva carinska deklaracija pa on ne izvozi opremu. (Imam spediciju). Dodji lepo na granicu i kazi imam da prijavim opremu tu i tu (niko ti nece traziti bilo kakve papire) zatim upisi opremu i gotovo. Kad se vratis pokazi papir i prolazis. Nista vise.
pa cesto moze tako... ja samo znam da su nas vratili sa hrvatske granice zato sto nismo imali ATA karnet. Ostale drzave manje prave problem...
pozz
alavuk
08-04-2007, 04:12 PM
ma niste me uplasili , daleko od toga ocekivao sam raznorazna iskustva , elem koliko kosta taj ata karnet ? od cega zavisi cena i sl. ?
Poz
@ Tomislav aj se bas raspitaj sve moguce kombinacije ukoliko je moguce :]
Hristos Vaskrese
dawid
08-04-2007, 08:17 PM
Mi smo 2005 isli za Osijek na svirku i trazili su nam ata karnet i radnu dozvolu. Prepirali smo se, objasnjavali da sviramo za putne troskove, ali nista nije pomoglo. Ostavili smo gitare u spediteru i otisli bez njih na svirku. Moram napomenuti da smo u tom momentu igrali rukometnu utakmicu sa Hrvatskom i vodili pet razlike, a cariniku koji nas je zaje*avao stalno su kolege dovikivale rezultat. Mozda je bio neki zagrizeni rukometni fan :D I na kraju smo u Osijeku saznali da smo izgubili utakmicu :banghead:
A za Split smo isli preko Bosne i Hrvatske, nekoliko puta ulazili iz jedne drzave u drugu i nismo imali nikakvih problema niti su trazili bilo kakve papire.
Sve zavisi od carinika, ali nije nimalo prijatno ako ostanes bez instrumenata pa moras svirati na tudjim ili se moras vratiti.
Faktor X
10-04-2007, 10:50 PM
cimate desktop racunar preko grane????
vreme je da uzmete laptop mozda
Tomislav
11-04-2007, 09:03 PM
Pitao mamu i tatu i složili se :) Mama špediterka a stari carinik.....
ATA karnet je jedino legalno rješenje, i najbolje. Ako napravite taj popis ovisi o tome kako je carinik raspoložen dal će vas pustit. A sa ATA karnetom je sigurno. Kod nas u Hrvatskoj vrijedi 6 mjeseci. To je kao neka dozvola za privremeni uvoz i izvoz jel....
alavuk
11-04-2007, 09:05 PM
ok , pretpostavio sam , reci mi jel postoji neki cenovnik i sl. ???
posto na sajtovima nema ili ja to dobro nisam video
Hvala !
Tomislav
11-04-2007, 09:19 PM
U hrvatskoj ATA karnet izdaje Hrv gospodarska komora... i sad mama misli da je cjena nešto kao 5% od cjene opreme, ovdje u Hrvatskoj... Ali treba vidjeti tko to izdaje u Srbiji i kako naplaćuje.
EDIT:
Ovo sam sad našao: http://portal.komora.net/pksweb/privredasrbije/saobracaj/pdf/ata/cenaatakarneta.pdf
dawid
17-04-2007, 07:54 PM
Kada sam se raspitivao poslednji put ata karnet je bio oko 50 eura. I ako ga koristis vise puta, uvek moras imati istu opremu sa istim serijskim brojevima. Ni manje ni vise.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.