View Full Version : kamena stijena u control room-u?
alhoholicar
24-03-2007, 12:34 AM
Kakve su karakteristike pravog kamena u studiju?
Naime u prostoriji koju planiram za control room u podrumu, kako sam zamislio u zadnjem dijelu bi mi ostala ta stijena u koju je ukopan temelj kuce. Posto bih sve da oblazem azmafonom, pitam se da li i to da zagradim nekako jer je to na nekih 2.5- 3m iza ledja kad se sjedi za mixerom, a uzdignuto je 1m od poda(izgleda kao sank na toj visini sirine oko 65cm koji ide ukoso, a onda iznad te visine umjesto zida stoji ta stijena neravna-bas kao u brdima). Ima li ko kakav prijedlog, jer bih da gradim? Inace problem je sto nemam prvise prostora - 2.80m su duzine te zamisljene prostorije po bokovima(bocni zidovi) a po sredini prostorije(osa simetrije) 4.50m, sirina je oko 3.60m a visina 2.45m.
Kako da stavim pod jer je dolje beton, i sto predlazete za plafon? Svaka ideja je dobrodosla! Pomagajte!:confused:
balthazaar
24-03-2007, 10:29 AM
ne bih ti znao reći kako će stjena da utiče na zvuk, ali mogu ti zasigurno reći da ćeš biti originalan:D ;)
Zanimljivo....... to ti dodje kao prirodni difuzor. Mada, radje bi ga video u sobi za snimanje npr. bubnja, nego u reziji, ali probaj. Kako je sto se tice vlage, mozes li pod dobro napraviti s' obzirom na stenu?
lesha
24-03-2007, 11:04 AM
mene to podseca na pecinu, ne bih rekao da ce biti difuzor..
alhoholicar
24-03-2007, 12:43 PM
Prva slika je pogled odozgo! Da biste dobili viziju, evo otprilike kako to trenutno izgleda ali gledano od zida koji je na prvoj slici krajnje lijevo. Imajte na umu da je ovaj takozvani "sank" zaista kos u odnosu na ravan tog zida( odprilike je to ugao 77 stepeni) i on je visok 1m i sirok 65cm. Onda se stijena pruza u koso do plafona. Moja prva ideja je bila da pregradjujem samo donji dio do visine "sanka" i mozda malo (sa ove slike dalji) cosak kamene stijene koji je isto malo kos-radi simetrije sa blizom stranom. Znaci to je jedno udubljenje u zidu koje pocinje na 1m visine i povecava se kako ide po duzini-do plafona. Ako je sto nejasno, pitajte! Ajte malo sa savjetima!!!
Miha Blaze
24-03-2007, 02:51 PM
mozes li da nam das pravu fotografiju tog prostora a pogotovo stene, jer dosta zavisi njena "uloga" od njenog izgleda :) mozda je i dobro ostaviti je da bude tako na zadnjem zidu, ako je neravna, onda ce se ponasati kao difuzor, a neki autori, koji se bave akustickim dizajnom prostorija studija i rezija vole da im je zadnja strana studija reflektujuca i jako difuzna. znaci fotografije bi dobro dosle? ;) pozdrav!
alhoholicar
24-03-2007, 03:59 PM
Evo slika slijeva,gledano od mixera i sdesna! Naravno, na "sanku" je trenutno vino i ostalo... Popicu dok ne krenem sa gradnjom:D ! Dakle...
peruzza
24-03-2007, 08:14 PM
Pa ti pravish studio u Postojinskoj Jami!!!:o :o :o
alhoholicar
24-03-2007, 08:53 PM
Pa ti pravish studio u Postojinskoj Jami!!!:o :o :o
Pa sto mislis, moze li to biti ok?
peruzza
24-03-2007, 10:15 PM
Pa sto mislis, moze li to biti ok?
Ja imam kamen u studiju, predvidjeno za velike monitore, ali oni se josh uvek nisu ugnezdili tamo, poshto nije dovrshena akustichka obrada prostora, ali sam ubedjen da je dobra varijanta u kombinaciji sa drugim materijalima.
U tvom sluchaju nisam siguran da tako velika povrshina mozze da se iskontrolishe, ali bolje da pitash ljude koji to dobro znaju, npr. Boggy-ja, poshto se chovek time profesionalno bavi. Pogledaj kako je uradio HAMMER studio u Novom Sadu i sve ce ti biti jasno!
Pozdraw!!!
balthazaar
25-03-2007, 12:06 AM
ih imaš vinA! sam mi je jasno što ti je taj nick:D :p ;)
Goran
25-03-2007, 08:10 AM
Alllloooo!!! :o
Ta stijena u reziji ce ti pravit ogromnu refleksiju, neces znat o'kle ti puca! Znam da je lijepo, ali dzabe si onda uradio svu ostalu akustiku na zidovima ako to ostavis.
http://www.bozoel.com/
Probaj kod njih, imas forum o akustici, a ima tamo i jedan chiko Boggy, reci da sam te ja poslao! ;)
alhoholicar
25-03-2007, 11:09 AM
E bogami mi je milo sto mi se javljaju sve dobri momci!!!
Iz ovih stopa idem put tamo, cisto da vidim sto sve da pregradjujem, jer bih da ulozim u to ovih dana. Recite mi kako da projektujem struju i kablove za audio, ili dje to mogu nac? Sto da stavljam na pod i koje debljine? Dajte jos neke prijedloge...
Ako sredjujes prostoriju za hobi (home studio) onda ok, ali ako hoces da napravis profesionalni studio i da se ozbiljno bavis time onda ti je moj savet da odvojis neku kintu, pozoves lepo coveka (Boggy) koji je profesionalac i zna sta radi, da ti osmisli studio kako treba, akusticki i funkcionalno.
Kada su neke ozbiljnije stvari u pitanju jeftinije skoro uvek ispadne skuplje. Prelazna resenja uvek kostaju vise nego da se sve odmah uradi kako treba, a tu razliku u lovi je bolje dati na opremu... ili na rakiju i vino;) :)
boggy
25-03-2007, 02:40 PM
Mislim da ti je najbolje da tamo instaliras neko slusanje i krenes malko nesto da radis... bez ikakvih akustickih prica.... (moze i na produzni gajtan) tada ces bolje skapirati ovo sto ti Goran govori...
Kamen sam po sebi svoj "potpis" daje na visokim frekvencijama i ocekuje se ipak veci prostor da bi imao smisla... (uslovno kazem.... poslusaj sam pa javi utiske)
Ovo sto OFF prica, je takodje cinjenica... jer ako i dobijes "potpis" kamena u monitoringu... nece ti taj utisak otici na CD...
Da... prostorija je prilicno niska...
Ne znam da li si napisao, pa izvini ako pitam ponovo, sta planiras da radis u toj reziji?
pozdrav
bogi
alhoholicar
25-03-2007, 03:13 PM
Milo mi je da ovo gledate! Dakle, planiram da uglavnom radim neki pop-rock. Pored rezije bih napravio mali prostor dje bi se moglo nesto i pjevat, a i postavit pojacalo da se snimaju gitare. Vidio sam na ovim linkovima koje je Boggy postavio da ima dosta ovih malih rezija, pocev od onih u kombiju pa na dalje... Zato se pitam dali da skroz pregradim taj kamen ili da ga pustim ovako, jer bih radio po principu kako je radio Ivan. Ne znam samo da li na toj strani dje je stijena da stavljam dupli rostilj ili nesto manje( izuzimajuci plafon da ne bih izgorio familiju na spratu)? Samo razmisljam, ali vi ste ipak tu da me sjetujete...Sto mislite da zarotiram prvu skicu za 180, i sto tada sa kamenom?
Ne pitah, kolko je to para da Boggy sve osmisli?
boggy
25-03-2007, 03:23 PM
Milo mi je da ovo gledate! Dakle, planiram da uglavnom radim neki pop-rock...
odlicno... donesi muziku u "pecinu" i udri, radi... rotiraj... probavaj... tako ces upoznati prostor i cuces koji su problemi... za pocetak to ti je najbitnije...
pozdrav
bogi
Ne pitah, kolko je to para da Boggy sve osmisli?
:rotfl: :rotfl:
Zamisljam Bogija sa krampom, u majici SFRJ sa udarnickom znackom, kako teshe stenu i pravi difuzor 9-tog reda:D
Goran
25-03-2007, 05:26 PM
Toooooo! To se zove fleksibilnost u radu!!! :hyper: :hyper: :hyper:
boggy
25-03-2007, 05:32 PM
Lepo vi to meni pakujete... jos cete mi staviti sliku druga TitE iza ledja... cisto da ne bih (slucajno) zabushavao.... jel'? :o :banghead:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rolleyes:
pozdrav
bogi
Lepo vi to meni pakujete... jos cete mi staviti sliku druga TitE iza ledja... cisto da ne bih (slucajno) zabushavao.... jel'? :o :banghead:
Pa kad se radi nema zajebancije...
alhoholicar
25-03-2007, 09:29 PM
Ljudi, vazda vam fala, ali zakljucujem raspravu o ovome! Odustajem!!!
Dva razlicita covjeka, neakusticara ali radioestezisti su mi rekli da je prostor zahvacen zracima negativnih podzemnih zracenja(oko 4m), tako da tu necu pravit nista no ce i dalje stojat vino na to mjesto. Kad razmislim kako da iskoristim drugi dio podruma koji je zdrav, javljam se po savjete. A taman se pocelo lijepo...Jos jednom, veliko fala!:cool:
RokStudio
25-03-2007, 10:12 PM
Eto za?to nikako ne mogu da napravim dobar mix... mora da je negativno zračenje u mojoj sobi :rolleyes:
Ljudi, vazda vam fala, ali zakljucujem raspravu o ovome! Odustajem!!!
Dva razlicita covjeka, neakusticara ali radioestezisti su mi rekli da je prostor zahvacen zracima negativnih podzemnih zracenja(oko 4m), tako da tu necu pravit nista no ce i dalje stojat vino na to mjesto. Kad razmislim kako da iskoristim drugi dio podruma koji je zdrav, javljam se po savjete. A taman se pocelo lijepo...Jos jednom, veliko fala!:cool:
Kako ti nije zao vina?:)
Arthur
26-03-2007, 01:29 AM
@boggy
Akusticari svih zemalja, ujedinite se!!:p
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.