Log in

View Full Version : Prydz effect

madrfadr
21-03-2007, 03:11 PM
Evo par tekstova iz Future Music-a o Prydz effectu...na stranom jeziku...bolje da ne prevodim :)
FM172 mart 2006
"If your bass line isn't dynamic enough, try applying a compressor with a side chain and sending the output of your kick drum to tigger the compressor..."
FM180
"Cast your mind back almost a two years ago to Eric Prydz chart topping Call On Me.A big feature of this record was it's pumping quality,where a compressor placed over the mix output was fed from the track's kick drum.
Every time the kick drum plays, the compressor reduces the gain over the mix, and done extremely, this produces the "Prydz effect"...Over the mix output, I placed a typical 'mastering' setup, complete with compressor and limiter to add some more power.
However, I side-chained the compressor, so that, rather than analysing the entrie mix as it normally would, it responds instead to the vass drum's signal.
I made this track to Logic, wich doesn't allow you to directly feed a virtual instrument into a plug-in's side chain.So, I sent the bass drum to a buss, turned off the buss' output so the bass drum isn't heard, and then side-chained the compressor from that buss..."

ThePopa
22-03-2007, 05:25 PM
Blah.. "prydz efekt" .. moram napisati; LOL

Osobno volim, slusam i miksam elektronsku glazbu ali kada vidim ovakve "tutoriale" gdje se opisuje KAKO SILOVATI KOMPRESOR, digne mi se kosa na glavi..

Kompresor je prvenstveno alat, a ne efekt. Svaka cast nekome ako zna iskoristiti alat kao efekt (do odredjene mjere).
Ali u zadnje 2-3 godine je bilo stvarno previse "hitova" u elektronskoj glazbi gdje stalno cujem cisti primjer silovanja kompresora.
Prvi koji su "dobronamjerno" primjenili taj efekt (do normalne granice), je bio solidan album Daft Punka - Discovery.
Ali ovo danas.. Stvarno je postalo premoderno zloupotrebljavat takvu komresiju.

Long live non-punchy music ! :rolleyes:

madrfadr
22-03-2007, 07:27 PM
zloupotrebiti se moze bilo sta...
opet,moze da koristi...
da li ce se zloupotrebiti...stvar savesti
ljudi iz FMa kazu da je tu foru sa kompresorom koji reaguje po kicku prvi upotrebio Eric Prydz!

DaBear
22-03-2007, 07:51 PM
zloupotrebiti se moze bilo sta...
opet,moze da koristi...
da li ce se zloupotrebiti...stvar savesti
ljudi iz FMa kazu da je tu foru sa kompresorom koji reaguje po kicku prvi upotrebio Eric Prydz!

Momci iz FM-a su mrmoti...bilo je toga i ranije. samo kad je on pocepao, onda je bilo jos jedno 1000 pesama sa tim efektom.

Cak je stiglo i do nasih krajeva..poslusajte Cecin - Pazi Skime Spavas (London Mix..):rotfl: :rolleyes:

clusterchord
23-03-2007, 02:42 AM
ja voli discovery i daft punk, ali osim na onom glavnom tracku (one more time),
na ostalima mi to toliko ide na zivce da mi je neki put neslusljivo.

kod prydz-a, na remixu steve winwooda, mi to cak zvuci bolje.

naravno takav efekt bolje prolazi sto glasnije slusas, znaci mix za klubove, gdje je sve vec ubi boze glasno iovako i onako. na tihom slusanju, nivoa kao sto je ljudski govor, sve pjesme sa kick>sidechain masteringom siluju i uho i mozak. barem meni.

sto se tice compresora kao alata ili ekekta, ne slazem se da postoje ogrnaicenja. svak ase sprava moze korisit kako "treba" i kako "ne treba". tokom povijesti su tako nastali mnogi efekti koje danas uzimamo zdravo za gotovo. u glazbi nema ogranicenja. ako zvuci dobro, dobro je..

sto mislis kako je Moroder dobio onakav minimoog na Donni Summer, pa utuko ga na mrtvo sa all-buttons-in na urei1176. pa gated reverb na collinsu, flanger kad je neko zapeo s prstom na trkau itd itd milion primjera..

ThePopa
24-03-2007, 07:02 PM
Momci iz FM-a su mrmoti...

Ocito. :D

sto se tice compresora kao alata ili ekekta, ne slazem se da postoje ogrnaicenja. svak ase sprava moze korisit kako "treba" i kako "ne treba". tokom povijesti su tako nastali mnogi efekti koje danas uzimamo zdravo za gotovo. u glazbi nema ogranicenja. ako zvuci dobro, dobro je..

Normalno da se ne treba ogranicavati, no to vise nije niti "daft punk efekt" niti "prydz efekt" nego "Become cool in five seconds efekt" he he..
Aludirajucu na to kako efekt nije alat, mislio sam prvenstveno na to da pojedinac prvo nauci kako koristiti kompresor pravilno.
Na sto drugih foruma nalecem na spiku kako da se dobije taj efekt, gdje se raspravlja na koj nacin to postici, a na istom forumu ne postoji nikakav topic kako kvalitetno kompresirati bas da lijepse popuni ritam.

sto mislis kako je Moroder dobio onakav minimoog na Donni Summer, pa utuko ga na mrtvo sa all-buttons-in na urei1176. pa gated reverb na collinsu, flanger kad je neko zapeo s prstom na trkau itd itd milion primjera..

Je, i koristio je jos cjediljku za juhu kao pop filter. :D

peejunk
28-08-2007, 11:54 AM
Zapravo, nije to ni Daft Punk ni PRydz, otkad postoji filter house/funky house (dakle negdje od sredine 90ih) a mozda i ranije -- oni koji su malo duze u ovome kazu da je efekat zapravo nastao koristenjem Alesis 3630 kompresora kao master kompresora u malim kucnim studijima u kakvim se house uglavnom radio. A3630 je bio strasno popularan i strasno jeftin VCA kompresor koji je imao tu losu osobinu da jako "pumpa" kad se od njega ocekuju cuda, a mastering inzinjeri vise nisu mogli tu strahotu da poprave kad bi im "homebrew" miksevi dosli na presanje.. na kraju se ispostavilo da to jako dobro zvuci on the dancefloor -- pri tako glasnom slusanju usi svakako rade takvo "pumpanje" pa to mozak malo maskira a efekat je uvjek da je cijeli miks ritmicniji a kickovi izrazeniji.

Nesto slicno rade Pendulum (dnb) sa svojim dobosima.