View Full Version : Kako organizovati kolekciju semplova?
Mogli
20-03-2007, 10:32 PM
Stalno nedovoljno brzo pristupam svojim semplovima i zbog toga gubim dragoceno vreme, a predamnom je veci posao, jer trenutno sam radim 4 CD-a..... Sve Akai diskove sam prebacio na hard disk i hteo bi da brze pronalazim semplove ili loop koji su mi potrebni...Kako ste vi to organizovali u moru zvukova? Stalno razmisljam o nekom programu poput MediaMonkey, koji koristim za mp3 muziku, gde u sekundi pronadjem ono sto mi treba...cak sam razmisljao da i semplove prebacim u mp3, samo ne znam da li bi time unistio pevise kvalitet...Imate li neki pravi momacki predlog?
idekius
20-03-2007, 11:23 PM
cak sam razmisljao da i semplove prebacim u mp3, samo ne znam da li bi time unistio pevise kvalitet...
Sta god uradio, ovo nemoj!!!
Ja nemam taj problem, jer danas retko koristim Akai... koristim Viennu i drzim je na HD-u... Velike VST-e (cije su banke opet na HD-u), a pored VST monstruma mi akai zaista retko zatreba... tu i tamo za neke efekte "Symphony of Voices" edicija za po neki hor, ili glasic, eventualno za neke retke instrumente, ili lupkalice... svidja mi se Old Lady klavir (Giga Format), ali njega drzim na HD-u takodje...
S' obzirom da mi potreba za Akai diskovima nije prevelika, nije problem ni uzeti i ubaciti CD u DVD rom.
Ako uradis neki vid "nasilne" kompresije, tipa MP3, svakako ce doci do gubitka kvaliteta... koji, po mom misljenju, kod Akai diskova i nije preveliki... upravo to je i jedan od razloga sto su mi veliki VST-i, eventualno novije edicije semplova u Giga, ili formatu za Ni-Kontakt, drazi...
Ipak je to radjeno u 24 bit-a, novijeg je datuma i chini mi se da kvalitetnije zvuchi... A ako 16 bit-ni Akai, koji i nije bas simbol punoce i kvaliteta, jos i kompresujes, hmmmm...
Mogli
20-03-2007, 11:41 PM
Pa pretpostavljao sam da mp3 varijanta otpada, ali ja ponekad skoro da ne mogu da raspoznam 256kbps od originala....:o ....stao mi slon na usi!....Salim se naravno, mada se ponekad i to desi kad ne slusam stvar na studijskom monitoru. Jesi u pravu za neke starije Akai diskove, suvise metalno zvuce i nisu kvalitetni, ali ima tu dobrih zvukova..Ja sam izbrisao sa harda mnoge virtuelne instrumente poput Colosusa i slicnih sranja.. Recimo da imas jako mnogo wav zvukova, kako bi se organizovao da brzo nadjes tacno ono so ti treba? To mene interesuje.... Ja cak ponekad imam i problem kod obicnih preseta, jer volim svasta da probam i kombinujem, kao bas kompresor na glas i razne druge nedozvoljene stvari. Posle dugo vremena nadjem neke presete na nekim plug-inovima koje nisam ni znao da ima, pa mi bude zao sto ih u odredjenim situacijama nisam iskoristio.
CDXtract ima opciju da generise imena programa sa (izmedju ostalih) Akai diskova...
Tools -> Report Generator...
Ne secam se tacno (davno sam pravio katalog Akai diskova), ali mislim da mozes da odaberes sta sve da ti prikaze - da li samo spisak programa, prog. + samples, itd.
Cini mi se da to mozes i da odstampas...
dr.Ru
21-03-2007, 08:08 AM
A sto ne probas program za katalogizaciju: WHERE IS IT?
ima pregrst opcija za personalizaciju i skeniranje sadrzaja diskova
Mogli
21-03-2007, 08:26 AM
A sto ne probas program za katalogizaciju: WHERE IS IT?
ima pregrst opcija za personalizaciju i skeniranje sadrzaja diskova
Ja bas imam taj program, ali mi nije palo na pamet da ga iskoristim u tu svru, odnosno nisam nikad nista preslusavao sa njim! Bas cu da ga isprobam!
Mislim da "Where is it" tesko moze da funkcionise sa Akai diskovima - probaj...
I dalje mi "CDXtract" deluje bolje...:cool:
idekius
21-03-2007, 12:24 PM
Mislim da "Where is it" tesko moze da funkcionise sa Akai diskovima - probaj...
I dalje mi "CDXtract" deluje bolje...:cool:
U pravu si... Where is it Akai format uopste ne vidi... jer ga ne vidi ni Windows... Ranije sam i ja (s' ponosom :D ) pravio Akai kataloge u CD Extract, jer je jedino on to mogao da radi... ne znam da li su posle smislili jos nesto, ali pre neku godinu je CD Extract jedini to radio... ali on nista ne kompresuje, itd. vec jednostavno napravi katalog...
Kasnije je CD Extract zamenila poveca drvena polica sa pregradama -orketarski instrumenti, horovi, dubnjevi, perkusije, ethno...itd. :)
SHIVA
21-03-2007, 12:37 PM
Radije preslushaj jednom sve semplove, ali bez da tom prigodom neshto odredjeno trazhish. Jednostavno ih preslushaj i pored svake kolekcije eventualno naznachi nekakav highlight ili neshto shto se po imenu kolekcije ne bi ochekivalo.
Katalogizacija uzme vrijeme a ja iskreno sumljam da se to ikad opravda. Ja imam gigabajte semplova i poprilichno dobro znam shto imam i gdje se otprilike nalazi. S par preslushavnja imat chesh mapu semplova u glavi... zvuchnu i tekstualnu. Katalog iz CDXtract-a je ipak samo tekstualan i vechina svega se zove partition A, B, C, D... Dosta neupotrebljivo.
davormen
21-03-2007, 01:15 PM
Pa pretpostavljao sam da mp3 varijanta otpada, ali ja ponekad skoro da ne mogu da raspoznam 256kbps od originala....:o ....stao mi slon na usi!....
pa nije ti bas stao slon... toliko se govori o nekvalitetu mp3 formata, a 90% ljudi (i to je konzervativna procena) ne bi proslo pravi double blind ABX test sa kvalitetno kompresovanim fajlom na 256kbps (a i manje)...
dr.Ru
21-03-2007, 01:18 PM
Sorry,
ne koristim AKAi semplove... nisam znao da ih Where is it ne vidi.... znao sam samo da ih Win ne vidi
idekius
21-03-2007, 02:20 PM
pa nije ti bas stao slon... toliko se govori o nekvalitetu mp3 formata, a 90% ljudi (i to je konzervativna procena) ne bi proslo pravi double blind ABX test sa kvalitetno kompresovanim fajlom na 256kbps (a i manje)...
ZAista jeste tako! Ja ne patim previse od toga i mp3 muziku slusam za svoje potrebe... mislim... ko to ne radi danas...
Ali staviti mp3 u projekt... mozda i moze neki grom, kisha, ili tako nesto... nisam probao, a i ne zelim bas da probam, jer pored degradiranja u startu (mp3 kompresijom), cesto taj kanal ceka eqalizacija, kompresija i druge metode koje koristimo u mixu... ne znam bas kako bi mp3 to podneo...
Pretpostavljam da ne bas sjajno... nisam probao, a i zasto bih?
Mogli
21-03-2007, 04:15 PM
Znate sta ljudi, ja imam neku svoju posebnu tehniku i nacin rada i to tako da slusam gotov projekat i dok on istovremeno ide, na nekom plejeru preslusavam neke druge zvukove koje hocu da ubacim i to tako listam brzo dok mi to ne legne po ukusu...Inace sam sve akai diskove prebacio na komp u Kontakt formatu koje sam pre toga konvertovao, tako da su u ustvari WAV zvukovi u pitanju, a ne AKAI format, koji naravno Windows ne vidi.....Pre otprilike par godina, licno sam se obratio programerima is Where is this, da im dam predlog da daju podrsku za Akai format, jer bi to obradovalo mnoge muzicare, ali nisam nikakav odgovor dobio od njih...mozda zato sto me nisu ozbiljno shvatili...:rolleyes: Inace, sve akai diskove sam redovno preslusavao u CD Extractu i on mi je bio dobar iskljucivo za konvertovanje formata, ali za preslusavanje nikako, jer se cesto znao da zaglavi, pa sam ga morao resetovati i to me je nerviralo. Danas sam bas probao da odradim to sa Where is this u wav, formatu, ali ziva je muka to preslusavati u njemu. Bio bi mi dobar neki program tipa Battery....Ali MediaMonkey je strava i tu bi najvise voleo to odraditi, ali ako mu dam nalog da skenira te wav fajlove, bojim se da ga ne pobrka sa hiljadama mp3 fajlova, pa opet nista nisam uradio. Dopada mi se ta mogucnost, da mogu u njemu da pravim svoju jako brzu katalogizaciju bez fizickog premestanja fajlova iz foldera u folder, kao i kopiranje i na licu mesta ubacivanje u Nuendo, onako prevlacenjem na projekat...
Steka
26-03-2007, 11:33 PM
Ma kupi nekoliko HD brzih i napravi sekcije "gitare", solo instrumenti itd. itd.
trebace ti par dana ali lakse...
diviner
29-03-2007, 02:42 AM
Potpisujem !
256kbit/s je na granici cujnosti. Veoma mali broj ljudi, i to u strogo kontrolisanim uslovima i najcesce sa slusalicama moze da primjeti razliku, tako da se ista moze zanemariti u vecini slucajeva.
diviner
29-03-2007, 02:45 AM
ZAista jeste tako! Ja ne patim previse od toga i mp3 muziku slusam za svoje potrebe... mislim... ko to ne radi danas...
Ali staviti mp3 u projekt... mozda i moze neki grom, kisha, ili tako nesto... nisam probao, a i ne zelim bas da probam, jer pored degradiranja u startu (mp3 kompresijom), cesto taj kanal ceka eqalizacija, kompresija i druge metode koje koristimo u mixu... ne znam bas kako bi mp3 to podneo...
Pretpostavljam da ne bas sjajno... nisam probao, a i zasto bih?
Od momenta kada uvezes mp3 u sikvencer ti radis sa wav-om (odnosno internim FP formatom, kako gdje), pa su gubitci zanemarljivi. Ono, uvijek stoji da je bolje raditi sa "pravim" zvukom, a ne sa mp3, ali tesko da bi bilo sta cujno izgubio i sa importom recimo 256kbit/s mp3-om.
alavuk
29-03-2007, 11:52 AM
nacuh nesto da je onaj flac format bolji od mp3-a ... izvinjavam se ako offtopic-ujem
idekius
29-03-2007, 01:13 PM
nacuh nesto da je onaj flac format bolji od mp3-a ... izvinjavam se ako offtopic-ujem
Bio bolji, ili ne, mante se konvertovanja bitnih stvari u mp3, flakove, vlakove itd... zna se sta je sta i sta cemu sluzi...
Dragi @ Blagi Boze, dal' je moguce da se uopste razgovara na ovu temu? :)
SHIVA
29-03-2007, 02:18 PM
Potpisujem !
256kbit/s je na granici cujnosti. Veoma mali broj ljudi, i to u strogo kontrolisanim uslovima i najcesce sa slusalicama moze da primjeti razliku, tako da se ista moze zanemariti u vecini slucajeva.
Ne slazhem se. To u potpunosti ovisi o kolichini informacija na izvornom audio zapisu. Album Beatles-a iz 60-ih ne izgubi apsolutno nishta komprimiranjem u 256 kbps, ali novi Shpongle izgubi 10% sadrzhaja i ta razlika se chuje na jeftinim Mk2 monitorima u akustichki netretiranoj sobi. Razliku chuje puno ljudi od koih se mnogi uopche ne bave glazbom. Dakle koliko kompresija oshtechuje izvorni zapis ovisi prvenstveno o iskorishtenosti "bandwidith-a". Nakon toga neprimjetnost kompresije ovisi o uniformitetu. Npr. zvuk koi se jednako chuje u oba zvuchnika je dovoljno zapisati kao mono i pri "otpakiravanju" ga ponovo reproducirati kao stereo... tu nema gubitaka.
Ukratko... neke stvari trpe kompresiju, a neke i minimalnom kompresijom gube puno. Generaliziranje vodi u uvjerenja, a uvjerenja su temelji religije. U praksi se nishta ne desi dva put na isti nachin pa tako ni mp3 nie izuzetak.
Mogli
26-04-2007, 08:10 PM
ZNao sam da postoji program koji meni treba i sad i sve vas obavestavam o njegovom postojanju - On se zove Audio Finder!! :D
http://www.icedaudio.com/
......joj tek sad vidim da je to za MAC......
diviner
26-04-2007, 08:27 PM
Ne slazhem se. To u potpunosti ovisi o kolichini informacija na izvornom audio zapisu. Album Beatles-a iz 60-ih ne izgubi apsolutno nishta komprimiranjem u 256 kbps, ali novi Shpongle izgubi 10% sadrzhaja i ta razlika se chuje na jeftinim Mk2 monitorima u akustichki netretiranoj sobi. Razliku chuje puno ljudi od koih se mnogi uopche ne bave glazbom. Dakle koliko kompresija oshtechuje izvorni zapis ovisi prvenstveno o iskorishtenosti "bandwidith-a". Nakon toga neprimjetnost kompresije ovisi o uniformitetu. Npr. zvuk koi se jednako chuje u oba zvuchnika je dovoljno zapisati kao mono i pri "otpakiravanju" ga ponovo reproducirati kao stereo... tu nema gubitaka.
Ukratko... neke stvari trpe kompresiju, a neke i minimalnom kompresijom gube puno. Generaliziranje vodi u uvjerenja, a uvjerenja su temelji religije. U praksi se nishta ne desi dva put na isti nachin pa tako ni mp3 nie izuzetak.
Kompresuj Lame encoderom, pa probaj opet. Takodje, kad vec zelis taj test cujnosti da odradis kako treba, organizuj sa jos nekim svojim prijateljem blind test (ako vec nisi) (i to tako sto ces imati 4 fajla, 3wav-a i jedan mp3), jer autosugestija je gadna kucka i niko nije imun na nju, pa ni jedan tako dobar mislioc i filozof kakav si ti (ovo su komplimenti, da se ne shvati drugacije :) )...
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.