View Full Version : Metallica - St. Anger, vase misljenje, sta je bre ovo???
Miha Blaze
17-03-2007, 02:58 AM
evo sada preslusavam taj album detaljno, i mnogo toga mi nije jasno... mislim tema mozda nije aktuelna ali zanima me vase misljenje... zasto sve zvuci onako kako zvuci... da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti... ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao... ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???
poz!
Mislim da Idekius ima posebnu teoriju o ovom albumu , tako da cemo da sacekamo njegovo (opsirnije ) objasnjenje ;) :D
Pozdrav
idekius
17-03-2007, 11:42 AM
Mislim da Idekius ima posebnu teoriju o ovom albumu , tako da cemo da sacekamo njegovo (opsirnije ) objasnjenje ;) :D
Pozdrav
Jasta! :D Meni se St.Anger itekako svidja... to jeste album koji je razocharao fanove Metallice i cak su pisali peticiju protiv Bob Rocka... zato sto, po njima, to nije metal.. nije Matallica..
Inace, Bob Rock jeste malo sulud sa experimentima... jos veci trip je iskazao na Live CD-u Motley Crue.. u pesmi Kick Start My Heart... gde u pola pesme upada nesto ultra duboko, nalik na nogu... van ritma (ili, barem ja taj ritam ne kapiram)... glasnije od cele matrice :D Zato ga i volom sto je bleskast... :rolleyes: :da:
Elem... meni se St.Anger svidja.. narochito sam odvalio na onaj dobosh koji zvuchi kao sherpa ;):D... Inace, u taj album Metallice je Bob Rock uneo dosta kreacije... cak odsvirao i bass gitaru...
Tomislav
17-03-2007, 11:52 AM
Koji gadan doboš... Meni su starije stvari bolje.
Inače od Metallice obožavam pjesmu One.
ProkDu
17-03-2007, 02:38 PM
zasto sve zvuci onako kako zvuci...
Zato ?to je Bob Rock producent Metallice skoro 2 decenije i samim tim 'di?e' sa bendom. Odgovor treba tra?iti u samoj situaciji (krizi) u kojoj se bend na?ao odlaskom basiste (Jason Newsted), vrhuncem u kori?ćenju droge i alkohola, kao i autorskom krizom James Hatfield-a. Te?ko je nakon zarađenih zilion dolara i svetskih turneja uzdu? i popreko, naći volje i ?elje da se nastavi sa pravljenjem muzike, a da ne spominjem da su u to vreme dobili i decu, pa su se samim tim prioriteti promenili. Sve je to majstor Bob Rock vratio na kolosek (dodu?e i menad?ment je odigrao veoma bitnu ulogu ;) psyho therapy) bacajući ih u Presidio (biv?u vojnu bazu), kao ambijent za snimanje novog albuma, podsećajući ih na njihove početke i ... itd.
da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti...
Ne bih rekao.
ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao...
Mo?da ima i toga.
ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???
St. Anger = Sveti Bes
Nekako mi se poklapa naslov albuma sa produkcijom na istom, zar ne?
P.S. Za re?avanje ove misterije, obavezno pogledati dokumentarac 'Some Kind of Monster'.
http://www.imdb.com/title/tt0387412/
Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=05bVykooYJ0
Kao fana Metallice još od osamdesetih, mene album nije razočarao (većinu jest).:D
Band je prolazio kroz veliku krizu autora J.H.,(alkohol ali ne i droga kao što netko reče) i sve je to rezultiralo da čovjek napravi najemotivniji album u karijeri.
Album, pjesme i produkcija su baš onakve kakve trebaju biti da opišu njegovo psihičko stanje.
Meni je zvuk dobar jer je inovativan i buntovan. Ponekad je to potrebno, ipak je to metal, treba tu i tamo netko pokazati bunt. Kome treba još jedan ispeglan Metallica album u nizu?:)
Mislim da će dalje albumi imati normalnu produkciju, ovo je jednostavno St. Anger i tu su htjeli izazvati šok u javnosti, istaknuti se, izazvati reakciju, sebe promijeniti, reći što misle... a i uspjeli su.
Dobro, malo sam to možda idealizirao, sigurno su imali i svoju računicu sa svim tim, ipak su band koji prodaje milijune i na čiju zaradu se računa.:)
Nije to album koji slušam često, ne slušam ga skoro nikako, jedina hitoidna stvar je ST.Anger, možda Frantic...
Ali je sigurno album zbog kojeg ih još više cijenim, bar jer su pokazali muda i riskirali.;)
idekius
17-03-2007, 03:18 PM
Inace, u 2007-oj bi Metallica trebalo da snimi novi CD... produkciju ce raditi Rick Rubin. Videcemo kako ce to da ispadne...
Dushan_S
17-03-2007, 03:19 PM
evo sada preslusavam taj album detaljno, i mnogo toga mi nije jasno... mislim tema mozda nije aktuelna ali zanima me vase misljenje... zasto sve zvuci onako kako zvuci... da li je mozda Bob Rock pokusao da napravi neki "boom" u svetckoj produkciji da napravi neki novi trend koji ce da slede noviji producenti... ili se jednostavno zasitio da sve radi na isti vec isprobani nacin pa se malo poigrao... ne znam... album zvuci zanimljivo ali svakako ne bih isao tim pravcem koji je Rock zacrtao... sta mislite???
poz!
Pa fakat malo kasni? sa komentarisanjem toga... Ima vi?e intervjua sa njim koje sam video gde obrazla?e i sad ?ta je tu je, svi zajedno su hteli da snime "drugačije" i to su i uradili. Kao LoFi. Stav ljudi prema albumu mislim da ima dosta veze i sa pesmama koje nisu sjajne. Da su oni snimili fenomenalne pesme sa takvom produkcijom, ne znam da li bi ljudi isto reagovali, mo?da bi i progutali sve to ovako...
davormen
17-03-2007, 04:17 PM
dobos je zakon! :hyper: udaranje u plasticnu stolicu... :D
dvuckovic
17-03-2007, 05:03 PM
Ima na www.mixonline.com nedje clanak o mic setupu za tu plocu. Genijalno.
Rocket Roll
17-03-2007, 10:53 PM
"Lars Click", za takav bas bubanj ti treba novozelandskih pedeset centi. Mislim, taj novčić. Nalepiš ga tamo gde pedala "rita" bubanj, umesto da podešavaš malecki peak na ekvilajzeru negde visoko.
Mislim, može i ekvilajzerom, ali samo novozelandskih 50 centi daje taj "vintage" zvuk...
"Lars Click", za takav bas bubanj ti treba novozelandskih pedeset centi. Mislim, taj novčić. Nalepi? ga tamo gde pedala "rita" bubanj, umesto da pode?ava? malecki peak na ekvilajzeru negde visoko.
Mislim, mo?e i ekvilajzerom, ali samo novozelandskih 50 centi daje taj "vintage" zvuk...
Eh, sad je meni jasno za?to se Lars polakomio za novcem.
Stvarao zalihe od 50 centi, da ne ostane bez sounda.:D
u naslovnoj pjesmi mi je najsmje?nije to ?to je bubanj totalni kao lofi, a na to se ubacuju vrhunski isproducirani udarci chinela i bas bubnja....poslu?ajte...sigurno je tako......mislim ideja je ono....ili glupa, ili genijalna....
LAMPASH
22-04-2007, 02:56 AM
Ma sta vam je ljudi bre,bubanj je najgore isproduciran po meni a i po mnogima!
Imam ortaka bubnjara koji je posle slusanja ovog albuma rekao da mora da nabavi neku kantu kako bi zamenio yamahin dobos:)
Ovo je dno dna metallice,eh kad se setim vremena black albuma ili jos dalje ride the lightning u 80-im.Voleo bih da se James vrati u taj kolosek mada me ne bi iznenadilo da na novom albumu ima i tehno pesama kako stvari stoje:)
Bitch
22-04-2007, 11:30 AM
po meni je to vrh. Naravno ne produkcijski, nego ideoloski. neko je vec napisao da je album vise reprezentacija trenutka, "state of mind" a i sam Bob Rock je rekao : daj ljudi, koliko sam samo albuma uradio koji su postali marker points u produkciji metala, poslusajte ranije radove i sve jasno - znaci nije fora da covek ne zna, nego je to vise bio trip - treba pogledati making of te iste ploce, kao i brojne intervjue sa Bobom oko nastanka istog. Sve retro micovi sa eBay-ja, 200 eura ceo komplet i udri :)
k'o da cika Bob ne zna bolje i masnije da napumpa, al kad neko nece, onda nece :D
pozz :)
disco violence
22-04-2007, 12:06 PM
Ako ste gledali video ''Some kind of monster'' mogli ste da vidite da je metalika bila pred raspadom i da su dosli da snimaju album bez ikakve ideje. Moje misljenje je da se to tako ne radi, jer nije thrash metal isto sto i dzez, ipak treba imati neku osnovu pre ulaska u studio, pa je u studiju mozda doraditi ili promeniti. Zato mi i album zvuci bezlicno, kao ravna linija, vidi se da je radjen na silu. Sto se produkcije tice ima tu nekog smeka, ali dzaba produkcije kada stvari nisu bolje. Ja ih uopste ne krivim jer se radi o grupi koja je vise od deset godina diktirala tempo u heavy metalu, rusila sve granice, pa je normalno da se ideje iscrpe. Njihovu muziku priznajem do albuma ''Black'', a ''Justice'' mi je vrh u produkcijskom smislu. Mislim da im promena producenta nece puno pomoci jer nije problem u produkciji nego u njima, i mislim da bi trebali da se vrate korenima, pogotovo James svom izvornom pevanju.
strasni zmaj
22-04-2007, 03:13 PM
meni je album sranje, ali st. anger me odusevila prvi put kada sam je cuo. bas taj dobos mi je zapeo za uho. inace preferiram plitke dobose (korn-life
is peachy mi je plafon sto se tice bubnjeva), a na st. anger mi je posebno poseban.
Rocket Roll
22-04-2007, 03:40 PM
"...And Justice For All" jeste muzički vrhunac Alkoholike, ali je bas tu sahranjen "mafijaškom sahranom", oklop od betona i porinuće u najdublje dubine Tihog okeana - produkcijski, mogli su mnogo bolje.
disco violence
23-04-2007, 10:15 PM
"...And Justice For All" jeste muzički vrhunac Alkoholike, ali je bas tu sahranjen "mafija?kom sahranom", oklop od betona i porinuće u najdublje dubine Tihog okeana - produkcijski, mogli su mnogo bolje.
U kom smislu bolje?
Rocket Roll
23-04-2007, 11:10 PM
U smislu da na "...And Justice For All" ne sahrane bas "mafijaškom sahranom".
disco violence
24-04-2007, 06:25 PM
Ne kontam sta hoces da kazes. Verovatno imas neke argumente, bas me interesuje zbog toga sto taj album,bar meni ima nekako najjaci smek. Posto sam imao tu plocu, mogu da kazem da je od omota, preko pesama, do produkcije meni delovao kao jedna celina, iako je to moje licno misljenje. Ajde baci neki komentar pa me razuveri.
Rocket Roll
24-04-2007, 07:36 PM
Pa nisam samo ja to primetio, članovi pomenutog benda se žale na to na sva usta već godinama. Najširi komentar na tu temu a da ga ja znam - nisam pravi fan, fanovi idu u sitna crevca na tu temu - je u filmu "When Metallica Ruled The World". Tu imaš natenane ispričanu priču: kako bas, zašto bas, zašto ne više basa... To je toliko prežvakana činjenica (i to sa pravom) da su morali da je spomenu čak i na Wikipediji:
"...the album's production almost completely lacks identifiable bass guitar. The standard explanation for this combines Newsted's absence from the mixing sessions (where he might have asserted his opinion) and the lingering issue of his "newness" within the band..."
"...they wish that they could re-mix the entire album because the drums and guitar overpower the bass completely. Some believe this is because Jason Newsted was new to the band and they wanted to frustrate him, though many, including Newsted himself, have stated this is due to the bass lines copying the rhythm guitar parts too closely."
"This (To Live Is To Die) is one of the few (if not the only) tracks off the album in which Jason Newsted's bass guitar is actually audible during the middle part of the song, during the melodic rhythm riffs and guitar solos. The bass was thought to have been turned all the way down in the album, and as a result the guitars sound very thin, and the drums sound a lot clickier, particulary Lars' bass drum."
disco violence
25-04-2007, 04:08 PM
Ok ''oni'' nisu bili zadovoljni produkcijom na ''Justice'' albumu, ali ja sam bio i samo to mi je vazno, zbog cega? E pa zbog toga sto mi se cini da su oni polako poceli da se gube u celoj prici jer su na sledecem albumu imali kristalno cistu produkciju ,ali to nije bilo ono sto sam ja zeleo da cujem. Mozda im je to najprodavaniji album u istoriji i mozda su dobili jos par miliona fanova ,ali to vise nije bila metalika koju sam voleo i slusao, utopili su se u kolotecinu, i vise nikada nisu srusili ni jednu barijeru. Eto dokle su pre neku godinu dosli kada su psihijatra morali da angazuju da bi ih vratio u normalu, za thrash metal bend to je previse. Zgrozio sam se kada sam gledao dokumentarac ''Some kind of monster'' kroz sta je onaj Dzejson sve morao da prolazi, bio je tretiran kao stoka, a svirao je samo ono sto mu se kaze, kada je hteo da napravi solo projekat da se isprazni , oni su ga izbacili, onaj Lars je jedna seljacina, Kirk ne moze da ponovi riff koji mu je Dzejms odsvirao i na kraju shvatis da je taj Dzejms najnormalniji lik u celoj toj prici i da je on ustvari metalika, samo kada bi mu se jos moglo objasniti da se preterano ne trudi da peva i da otkaze te casove, metalika bi zvucala duplo bolje.
Rocket Roll
25-04-2007, 04:51 PM
Yep. Privatno se i ja sla?em - "...And Justice For All" im je kreativni vrhunac, i to kakav vrhunac - ali je u ovoj temi akcenat na njihovoj produkciji. IMHO se ni grand? ni rana Metalika ne slu?aju zbog produkcije, i zaista postoji paradoks da je kvalitet (post)produkcije manje bitan - pored Metalike, tu je i primer Nirvane. Kobejn se stra?no ?alio na produkciju "Neverminda" jer je bila PrEvI?E DoBrA. Kako je rekao Tom Morelo (a čovek ima diplomu Harvarda, odsek prava, treba ga slu?ati) u poslednjem od intervjua datom Guitar Playeru, parafraziram: "Odraste? mrzeći bendove koji pune arene i uvek su u Top 10, a onda se odjednom nađe? usred arene, svirajući za istu tu publiku, a svaka pesma ti je producirana Top 10 tehnikom - i upadne? u ozboljan konflikt sa samim sobom."
disco violence
25-04-2007, 05:29 PM
Moje misljenje je da ''Justice'' ne bi bio takav vrhunac da nije takve produkcije koja je puna srednjaka, a u nekim momentima cak dolazi i do izbijanja, idealno se uklapa u taj barokni stil u kom je album uradjen, pun ideja i minijatura, podseca na apokaliptiku pre nego sto se i sama pojavila,
MUzzY
30-04-2007, 01:57 AM
Justice je album sa poslednjim idejama Clifa Burtona i to se cuje u gotovo svakoj pesmi. Svi sledeci albumi su se bazirali iskljucivo na Dzejmsovim rifovima (Kirk tu i tamo). E sad, da li je to kreativni vrh Metallice ...
Ja samo ne kontam zasto vecina ljudi tako burno odreaguje kad bend pokusa nesto drugacije a pri tome im uspe da prosire auditorium?! Black album ima toliko ideja koje su promenile nacin pisanja pesama (Unforgiven recimo), Load i Reload (plus garage days re-revisited) su dokaz benda da napravi pesme sa duboljom filozofijom... St.Anger je opet dokaz moci tog benda da moze da napravi prilicno agresivnu muziku sa ne agresivnom porukom (kao sto su i sami zakljicili; ko je gledao SKOM dokumentarac zna). Uvek daju publici nesto novo i drugacije a ostaju prepoznatljivi.
Produkciski mislim da je St.Anger predstavljen bas onako kako i treba - sirov i tezak.
disco violence
02-05-2007, 10:20 AM
Ja ne mogu da kazem da je ''Black'' los album, mislim da su stari fanovi ocekivali vise od Metallice . Nesto originalnije, secam se kada se album pojavio, izgledalo mi je da su se uklopili u kolotecinu i komercijalu. Izgledalo je kao da je doslo do zasicenja u samom metalu, kao da se doslo do kraja ulice, ''Black'' album je samo to potvrdio. Svi su poceli da slusaju ''Enter Sandman'' i mislili su da je to najbolje sto je metallica ikada napravila. Mozda me je to posebno iznerviralo. Danas kada preslusam taj album, ne zvuci mi toliko lose, ali ne znam zasto uvek predjem na ''Kill 'em all'' ili ''Justice'' ili ''Ride the lightning'' ili ''Master'' ili ''Garage''. Na kraju jos da dodam nesto sto sam zaboravio, prosto mi je neverovatno kada pustim ''Kill 'em all'' koliko te pesme koje su James i drusvo napravili kao klinci imaju smisla, a i produkcijski su odradjene fenomenalno za ono vreme, za razliku od gomile bendova koja se tada pojavila.
Nemanja Filipovic
02-06-2007, 03:04 AM
St.Anger je takav zato sto je Hetfield doso,reko...
Ajd sad Radimo New Wawe....na sta su ga ovi pogledali....i rekli ok...
onda samo sto se nisu poubijali on iLars,pa je onda rekao da bi bilo bolje da na albumu nemaju nijedan solo.nasta je ovaj nesrecni gitarista,mislim 'solo' gitarista rekao ,nee,kao sad to,onda je nekoliko proba kasnije hetfield doso sa najprostijim rifom na svetu,gde je hammetu trebalo sat vremena da ga ukapira,na stha je ovaj rekao 'Take your time".....kako posle tolike ludosi.......
a da i ono pisanje pesama i tekstova sa psihologom....pa je neznam,,cemu takva glupost..
Metallica je bila naj jaca kad je ispod pesme pisalo Hetfield/Urlich...
Da nastavim,..Posle tolike ludosti,kako moze da izadje nesto normalno od njih...na stranu produkcija...:banghead:
...Ali oped i pored toga,Kad uzme cika James gitaru,malo savije kolena,i kaze yyyyyyyyeeeeeeeeeeeaaaaaahhhhhhhhh!!!!!!! all right!!!!!!!!!!
podseca na detinstvo
Nemanja Filipovic
02-06-2007, 03:06 AM
Za mene Load keva....
Shining-Shitbox
03-06-2007, 08:27 PM
po meni, potpuni muzicki vrhunac ovi seljani su dosegli sa Master of Puppets albumom, definitvno jednim od najbitnijih hevi metal albuma ikad. potpuno remek-delo. pocevsi sa crnim albumo, zaboravio sam da postoje. danas se gadim bilo cega sto ima veze sa sadasnjom Metallicom.
Miha Blaze
07-06-2007, 09:15 PM
mozda su izdali ali su imali dobrih momenata... npr meni je St. Anger najemotivniji album koji su ikada izdali... meni je kul... ;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.