PDA

View Full Version : studio u izgradnji

gricko
14-03-2007, 12:20 PM
Zanimaju me vasi komentari na prostorije koje imam na raspolaganju. Radi se o potkrovlju ali su bocni zidovi visoki tako da i nece biti kosina na plafonu od krova.
Posto sam imao nacrtan plan prostorija skenirao sam samo ove dve prostorije predvidjene za studio.
Da li su prozori i vrata na dobroj poziciji? Jos uvijek imam fore da sve prepravim ali od svih kombinacija ovako mi se cini najbolje.
I jos samo da pitam, mogu li pregradne zidove raditi od gipsanih ploca sa izolacijom izmedju?
Eto za sada toliko, bice jos pitanja, posebno vezano za akusticki tretman :)

Tiki the Boyler
14-03-2007, 02:24 PM
Kolika je visina prostora?
Šta je namjena konkretnih prostorija?
Kakva će biti namjena studija?

p.s. Suvi pregradni zidovi pomažu samo do određene frekvencije (za basove neće raditi), ali je Boggy već negdje pisao o tome!

gricko
15-03-2007, 09:26 AM
Visina prostora je 240, a manji prostor bih uredio kao gluvu sobu.

Zanima me kako uraditi pregradne zidove prema ostalim prostorijama u potkrovlju. Kad bih uradio gips+izolacija+gips pa onda na to nesto kao sto je uradio Ivan ( drvena konstrukcija pa azmafon pa...)

Ovo je samo neka moja ideja.

Tiki the Boyler
15-03-2007, 12:09 PM
Prenisko je to druže!
Moraćeš ipak ići na kosine, jer ti je svaki kubni metar prostora dragocjen!

gricko
15-03-2007, 12:38 PM
Ma da, i ja sam to skontao. Nije nikakav problem da se dobije jos dosta u visini ali sa kosinama. E sad me zanima kako da rijesim akustiku rezije. Prostor i nije tako mali pa se nadam da cu na kraju uspjeti napraviti sve kako treba. Moram priznati da sam poprilicno zbunjen od citanja po forumu jer ima dosta razlicitih pristupa i misljenja... Ali ne zurim ja. Bice valjda kako treba!:D

Tiki the Boyler
15-03-2007, 01:45 PM
Mislim da je te bi najmanji problem akustika. Bar zasad...

Imaš li ti predstavu za šta će služiti taj "studio" ?!?!

gricko
16-03-2007, 11:33 AM
Mislim da je te bi najmanji problem akustika. Bar zasad...

Ima? li ti predstavu za ?ta će slu?iti taj "studio" ?!?!

Pa naravno da imam. Prvenstveno ga pravim za realicaciju svojih ideja. Radim tekstove i muziku i hocu da to zaokruzim aranzmanom. Bice tu snimanja mnogih instrumenata. Najcesce ce se raditi o standardnoj rock postavi, znaci bend. I htio bih snimati i violine i udaraljke. Ja samo hocu da postavim prostorije onako kako ce mi biti najbolje tako da i naredna sredjivanja nebi bila problematicna.

Tiki the Boyler
17-03-2007, 09:37 AM
I šta si skont'o u vezi postavke prostorija?!?

gricko
19-03-2007, 01:52 PM
Ono sto me zanima je hoce li mi vrata smetati po pitanju difuzora ili apsorbera na tom dijelu? Na suprotnom zidu je prozor... Ovako bih se postavio zbog zadnjeg zida i njegove obrade. Ako nije problem volio bih cuti vase sugestije i komentare...