View Full Version : Trigerovanje ?????
jammer
11-03-2007, 01:46 PM
Sta je uopste trigerovanje bubnja ili kako vec, cemu sluzi, kako se to radi??????:)
Tomislav
11-03-2007, 03:02 PM
Na svaki element bubnja (doboš, tomove...) staviš dakle taj triger... e sad on ti hvala te vibracije sa bubnja i trigger spajaš na neki "mozak", koji te signale pretvara u MIDI poruke. Metallica je triggere koristila za gate. Tako da je zvuk sa mikrofona bio puštan u razglas samo kad ga onaj bubnjar udari... Kao, MIDI poruke otvaraju gate.
A možeš i snimat bubanj, pa kasnije pomoću tih snimljenih MIDI note on/note off-a dodat semplirani bubanj, npr doboš, ako ti se ne sviđa kako zvuči na snimci (sa DFH, BFD...).
Vjerujem da ima još puno namjena.
http://ec3.images-amazon.com/images/P/B0002F74AM.01-A26YF6IE4OQDOU._AA280_SCLZZZZZZZ_.jpg
http://forksdrumcloset.com/zc/images/red-shot_bass.jpg
Arthur
11-03-2007, 05:16 PM
Na svaki element bubnja (dobo?, tomove...) stavi? dakle taj triger... e sad on ti hvala te vibracije sa bubnja i trigger spaja? na neki "mozak", koji te signale pretvara u MIDI poruke. Metallica je triggere koristila za gate. Tako da je zvuk sa mikrofona bio pu?tan u razglas samo kad ga onaj bubnjar udari... Kao, MIDI poruke otvaraju gate.
A mo?e? i snimat bubanj, pa kasnije pomoću tih snimljenih MIDI note on/note off-a dodat semplirani bubanj, npr dobo?, ako ti se ne sviđa kako zvuči na snimci (sa DFH, BFD...).
Vjerujem da ima jo? puno namjena.
http://ec3.images-amazon.com/images/P/B0002F74AM.01-A26YF6IE4OQDOU._AA280_SCLZZZZZZZ_.jpg
http://forksdrumcloset.com/zc/images/red-shot_bass.jpg
ovo sa metallicom generalno nema smisla, narocito u live situacijama, sa obzirom na nestabilnost i latenciju MIDI signala... Mettalica trigeruje sve zivo sa semplovima, a to je opet nesto drugo.
Tomislav
11-03-2007, 07:50 PM
Nemam blage... Ja sam negdje čuo da oni to tako rade. Moguće je da sam našao krivu informaciju.
Ali kad bolje razmislim, kada se dogodi udarac, trebao bi se odmah otvoriti gate, a to i nije moguće...
EDIT
Ali ipak: (Metallica)
I admit I use the same Audio Technica 3525s on tom toms—the little gooseneck things—and I have a trigger. Not for sound, the trigger just operates the noise gate. Stuck to the tom toms and the kicks, they open the gate. Instead of having to do it with audio, you’re doing it with vibration. We’ve done that for probably, I don’t know, 12 years.
Miha Blaze
12-03-2007, 03:31 AM
ovo sa metallicom generalno nema smisla, narocito u live situacijama, sa obzirom na nestabilnost i latenciju MIDI signala... Mettalica trigeruje sve zivo sa semplovima, a to je opet nesto drugo.
ma covece ne radi se o midiju, nego triger ide u sidechain gejta i kraj price... samo sto ja nemam dovoljno gejtova pa cu to da uradim u nuendu u postu, samo cu da snimim trigere kao obicne majkove sa sve pojacanjem i onda cu da ih kasnije ubacim u sidechain i kraj price... ;)
Dexxy
09-10-2008, 12:02 AM
Kako da trigerujem bubanj da bi kasnije mogao da editujem semplove npr. u battery? Znaci ozvucen bubanj snimim audio na 10 kanala u nuendu, kako kasnije da to prebacim u midi radi editovanja semplova, kvantizacije...
magnum
09-10-2008, 01:06 AM
Evo ja cu reci u vezi toga posto sam bubnjar i radio sam tj. svirao na trigerima do skoro. Dakle trigeri se stave na bas, dobos, timpane, svaki triger mora biti povezan kablom sa nekim modulom koji ce proizvesti zvuk (bubnjarski naravno). Kad se napravi udarac npr. u dobos, triger prenese signal do modula i pokrene zvuk. E sad, kad se snima u nuendu oni mogu da ti komplet svirku bubnjara zapise samo kao midi informaciju, a ti posle mozes staviti koje hoces semplove za dobos tom itd. najbitnije je u tome da imas odsvirano zivu svirku bunjara u midi. Prolikom ovakvog snimanja bubnjar slusa zvuk sa modula koji se poveze preko midi-ja sa kompom da bi napravio midi zapis. Eto to je neko najkrace objasnjenje mislim da sam bio sto jednostavniji e sad ima uvek ono "ali" "alo", ovo je neko najosnovnije objasnjenje. Pozz...:wink::shock:
Arthur
09-10-2008, 01:19 AM
sve to može i softwerski sa drumagogom. Upališ mu midi out, podesiš midi kanale i rokaj snimaj note
Arthur
09-10-2008, 01:20 AM
sve to moe i softwerski sa drumagogom. Upali mu midi out, podesi midi kanale i rokaj snimaj note
HeatMan
09-10-2008, 05:13 AM
a da li postoji mogucnost da se close mic-uje svaki deo bubnja, pa da se od AUDIO ZAPISA odradi triggering..?
pade mi na pamet, pa rekoh da pitam..
Pa to je sa drumagogom...
Arthur
09-10-2008, 08:49 AM
a da li postoji mogucnost da se close mic-uje svaki deo bubnja, pa da se od AUDIO ZAPISA odradi triggering..?
pade mi na pamet, pa rekoh da pitam..
pa o tome sam i pričao, drumagog na svaki kanal posebno, središ mu midi outpute i rokaj.
Dexxy
09-10-2008, 10:59 AM
sve to mo?e i softwerski sa drumagogom. Upali? mu midi out, podesi? midi kanale i rokaj snimaj note
Ovo me je interesovalo. Sa modulom mi je jasno ka o sa elektroncima je....
HeatMan
09-10-2008, 11:23 PM
uuu do jajca.. bash cu da vidim da ga ispazarim hihi pa da se poigram malo, imam par uzasno snimljenih bubnjeva za par pesama, pa da vidim dal mogu da lejerujem il samo da pogasim originale
Arthur
10-10-2008, 08:32 AM
pazariš :D
Nego, lejerovanje je prava stvar ;)
HeatMan
10-10-2008, 05:04 PM
pa ne znam.. ono, kad bi chuo original, mislim da bi se smrzao.. snimljen 97me godine na tri kompa (neumrezena naravno) i jendino shto su imali od micova su bile sm57mice il tak nesh.. muljavo u pich... soba je uzasna takodje..
Pa to, lejerujes 25% posto orginala u mix da dobije onaj garaza demo saund:D
HeatMan
10-10-2008, 11:11 PM
mozda samo iskoristim kao compresovani room efekat u pozadini.. a ovako nein.. :) al to cu tek da vidim.. :)
poz
moj setup....triger --->Modul---->midi u drumagog to je to.....ali imam osjecaj kao da neku milimili sekundu kasni zvuk trigera sa zvukom kicka dobivenom u drugim mikrofonima....to rije?avam tako da ?to vi?e zadenfam bas bubanj da ne izlazi u drugim mikrofonima....?to je uglavnom plus...ali nekad mi bas bubanj ba? i treba u prostornom majku....?to mislite za?to se to događa? i ?to je rije?enje
?
Arthur
02-12-2008, 11:58 AM
midi i drumagog generalno nisu baš najsrećniji sa latencijom. Možeš da ih podešavaš, ali mislim da ti je najmudrije da midi snimiš kao midi track, pa da ga celog mrdneš gde treba. Tako sam ja radio, i uspevalo je.
pa i snimim ga kao midi track....pa tek poslije ga spajam sa drumagogom....
babilon33
09-12-2008, 06:55 PM
hmm a jel mo?e neko objasnit malo kak to funkcionira na koncertu. To recimo ded metal bubnjari koriste live kad sviraju brze triz dvojke nogama jer ih inače niko nebi čuo, pa kontam ispravlja, pojčava i ujednačava udarce, al nije mrtav ono nego osjeti fino velositi i te fore. uglavnom slu?am:confused: i kolko bi me iza?lo to čudo cijelo u kompletu da si tako live ozvučavam bubanj??
Arthur
09-12-2008, 06:58 PM
na koncertima se trigeruje preko pravih "trigera", senzora koji se kače direktno na kožu, pa nema bleedinga i lažnih nota. Kao ni kašnjenja, jer idu direktno u sampler.
Reinhardt
17-12-2008, 10:57 PM
što mislite zašto se to događa? i Što je riješenje
?
zašto?
zato što zvuk putuje brže od midi informacije (u tvom slučaju).
rješenja:
1.smanji latenciju što je više moguće,
2. drži midi kabel što kraćim (trigger to midi konverter (modul)približi fizički što više interface-u;neka audio nebalansirani kablovi budu duži),
3.editiraj naknadno:da:
danijelsh
30-01-2009, 06:20 PM
e,ljudi, a jel postoji neki jednokanalni trigger koji odmah izbacuje midi informaciju? znaci, interno, bez ikakvog drum modula...
DaBear
30-01-2009, 06:32 PM
jel probao neko ovo.? Drum RE AMPING
?ta je pobogu to???????? To mi je strano kao i onaj neki subkick ?to izgleda ko mali snare i stavlja se ispred bas bubnja....negdje sam to vidio i na pojacalima....totalno ne znam ?ta je to....zna li netko cemu to slu?i....
DaBear
30-01-2009, 07:22 PM
?ta je pobogu to???????? To mi je strano kao i onaj neki subkick ?to izgleda ko mali snare i stavlja se ispred bas bubnja....negdje sam to vidio i na pojacalima....totalno ne znam ?ta je to....zna li netko cemu to slu?i....
interesantna tehnika za podebljavanje bubnjeva...malo je komplikovano, ali radi .
HeatMan
31-01-2009, 12:41 AM
hahahah.. ludilo..
bash me zanima kako zvuchi to na kraju
Da....vjerujem.....ali na koju ?emu to radi
DaBear
31-01-2009, 01:50 PM
Da....vjerujem.....ali na koju ?emu to radi
u kratkim crtama, postojeci bubanj se baci kroz gate, namesti frekvencija filtera na gate-u (da drugi bubanj, noga napr..ne okida) , posalje se u
REAMP spravicu, http://www.reamp.com/ iz nje kablu u pojacalo koje prima taj gejtovani sound i u neku ruku kao da taj zvuk , preko pojacala okida dobos ili bas bubanj....
fora je da se trigger zvuk sa trake / diska, namesti da je sto tvrdji i agrsivniji, da bi bilje okidao bubanj na pojacalu....simuliras kratki , snappy udarac palice..
i posle se taj zvuk POMESA sa postojecim u zeljenom odnosu, ...(ovo zvuci kao recept za neke kolace!!hehe..)
ako imas interesantan live room, bubanj pokupi i malo te sobe i da mu novu boju koju mozes da miksas sa postojecim...
experimentisanje je majka svega...(ko ima vremena, naravno!!)
Everbeatz
31-01-2009, 03:49 PM
Pored drumagog-a, ko se jos zajebava s tim:D
DaBear
31-01-2009, 04:56 PM
Pored drumagog-a, ko se jos zajebava s tim:D
ima ...ko je dokon..ko ima lep live room,...ko nece da ima samplove itd..
svasta ljudi rade....sta znam. !:confused:
Ludost hahaha....zakon....a ?to je onaj sub kick.......cemu to slu?i----cak sam vidio bas bubanj pa ispred njega jos jedan bas bubanj, pa nakon tog drugog taj subkick...?????
dvuckovic
31-01-2009, 06:35 PM
To je stara fora sa NS10 wooferom, u kojoj se on stavi pred bass bubanj, i koristi kao mikrofon.
Kasnije je Yamaha to spakovala u proizvod, i nazvala ga sub kick.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.