PDA

View Full Version : Anga?man u bendovima

Bota
03-03-2007, 12:18 PM
Pozdrav Dragane!

Hoću da te pitam sljedeću stvar koja mi se mota po glavi odavno. Jasno mi je kad te neko anga?uje da snimi? bas nekom solo izvođaču, ali koji je fazon da snima? (i osmisli? bass liniju) grupama koji u svom sastavu već imaju basistu kao aktivnog člana? Ajd' jasno mi je za Reginu recimo (bez namjere da omalova?avam njihov rad) ali zar treba neko drugi da snima bas jednom bendu koji je na glasu, kao recimo Neverne bebe? Kako ja da njih do?ivim kao ''srpski Toto'' ako neko drugi treba da im svira bas pored ?ivog i zdravog basiste...malo mi je to nelogično!
Ako sam ne?to krivo shvatio, unaprijed se izvinjavam, volio bih da mi to malo pojasni?.

bassystem
03-03-2007, 05:37 PM
Pa jeste malo nezahvalna tema, jer bih ja sada trebao da ka?em "njihov basista ne valja, ja sam mnogo bolji"....ili ne?to slično

Ali u pitanju su nijanse i finese. Live nastup nije isto ?to i studijski rad. Na svirci sve mo?e da prođe, i da se maskira drugim zvucima i instrumentima, dok u studiju uglavnom svaki ton mora da je na svom mjestu i dobro odsviran (groove, ton, melodija...). Kad si već pomenuo Neverne Bebe, njihov basista jednostavno nije dovoljno precizan i inventivan da bi oni bili zadovoljni. Mislim, i od boljeg naravno ima bolje, pitanje je samo koliko se to njima isplati...To najbolje mo?e Vlado da ocijeni, koji je imao to zadovoljstvo da usnimava kako domaće tako i najbolje strane studijske muzičare.

Bota
05-03-2007, 02:20 PM
...da ali onda bi ti trebalo da budeš stalni član benda i da sviraš i u studiju i live...ili ako preovladavaju prijateljsko-rodbinski odnosi, što ne puste brate čovjeka da odsvira koliko zna i umije pa šta ispadne, ispadne, to je poštenije. Ovako se, da izvineš na izrazu, yebu a da im ne uđe.
Nekako mi je najbitnija stvar kad je u pitanju bend, upravo taj vajb i energija koji se postignu u jednom kolektivu, kad ljudi provode puno vremena zajedno.
Zamisli samo da čuješ negdje da Porcaro nije snimao bas...koje bi to bilo razočarenje.

bassystem
06-03-2007, 02:05 AM
ok, super je kad se desi da u bendu postoji uzajamno po?tovanje i uva?avanje, kad su svi članovi dobri muzičari itd...ali nije to ba? tako često, tako da mislim da si preo?tar u ovoj erotskoj ocjeni odnosa bend-studijski muzičar:)

pazi, meni je ba? zanimljivo da čitam (po stranim i domaćim diskovima) ko je na kojoj ploči svirao, i iznenadio bi se kakvih sve kombinacija ima...pa na pločama tears for fears mo?e? čuti katchea, phil collinsa, na ploči Bruce Hornsbija mo?e? opet čuti collisa pa i metinija, iako ima svog gitaristu, i ima stvarno bezbroj takvih slučajeva, ali je sada malo kasno da vrtim po "hardu"...i ne znam ?to tebi smeta ako neki bend oće da zvuči bolje pa pozove nekog gosta...