View Full Version : AKG C414 ili RODE K2
GERAG
25-02-2007, 11:07 AM
Koji bi mi od ova dva mikrofona bio korisniji u kucnom studiu kao univerzalan mikrofon sa kojim bi snimao sve(ne snimam zivi bubanj),ili mozda postoji bolja solucija u tom rangu cenao oko 700eu(molim dajte preporuku).I koji je upotrebljiviji AKG C414XLS ili AKG C414XLII.
Imam Presonus Firepod interfejs
alpha
26-02-2007, 09:45 AM
Akg C414xls.
Vidis .... uopste se ne slazem sa tobom ..... moj glas za K2 ..... sigurno ....
..... a mozes probati i Braunera ..... koji je od prilike tu negde ..... zatim Violet Black knight ..... koji i ja cekam da mi dodje za nesto manje od 400 e ..... ima tu dosta dobrih mikrofona za te pare .....
Pozdrav
bickomir
26-02-2007, 02:07 PM
Iako ne volim 414 čak i on je bolji od Rode-a.
Ne bi ja tu puno razmi?ljao
I ja sam za c414. Rode mi imaju neke specificne visoke, koji ili legnu ili ne na datu situaciju.... c414 nije najbolji na svetu, ali je vrlo Ok. Ne znam kakav je protiv Braunera ili Violeta, ali.....
Jos jedan glas za K2. Neuporedivo muzikalniji i prijatniji od c 414.
Bitch
26-02-2007, 04:14 PM
zavisi od preampa koji imas. Lepe su te rode, ali ja bi uzeo Amethyst :D , nisam uopste gadljiv na 414, ne znam zasto ga neki ne vole, to je izvrstan mic, ... mozda zato sto roda daje malo topliji sound, i ima taj fabricki blagi presence oko 6 kila
ne znam, moj glas za violet ili 414. i kupi pet komada SM57 :)
pozz
Rhino
26-02-2007, 04:48 PM
414 je po meni iskoristljiviji. Vise je neutralan. Kao sto neko gore rece, rode legne ili ne legne u mixu. Mada....
K2 opet ima neku slinu koja mi je ok:)
mandrak
01-03-2007, 12:16 PM
Iako ne volim 414 čak i on je bolji od Rode-a.
Ne bi ja tu puno razmi?ljao
A u kroz koji preamp si uspoređivao ta dva mikrofona?
perun
01-03-2007, 12:44 PM
To u sta ces mik ubosti je presudno. To odredjuje i kako ce se, na primer, taj presence na 414 ponasati i koliko ce biti izrazen. Mada, koliki god da je, neces imati frku sa sibilantima, a jos nisam probao Rodu koja me je odusevila. Moj glas, posto si pitao za ta dva mika, ide za AKG C414, ali XLII! Nema diskusije, on je definitivno superiorniji od XLS-a, naravno i od Rode... Mada, ukusi se razlikuju.
Dakle, neces se zajebati, ali gledaj da organizujes i kupovinu nekog lepog preampa ako ga vec nemas, mnogo ce ti znaciti...
Pozdrav.
mandrak
01-03-2007, 01:58 PM
Sla?em se da je pitanje preampa čak i puno puta presudnije od samog mikrofona... imao sam nedavno priliku cuti mu?ki vokal snimljen sa Rode K2 (kojeg i sam imam) i Spl chanel one sa Lundhal transformerom i vjerujte mi na rjec to je skupa snimka a kombinacija love mikrofona i preampa cca 1600 eura, tako da je to vrlo relativna stvar.... akg 414 mi se ne sviđa- neznam za?to ...valjda stvar ukusa.
bickomir
01-03-2007, 10:54 PM
Rje?avanje problema nastalih lo?im odabirom mikrofona tako da se bira preamp koji mu je dijametralno suprotan kako bi iznivelirali konačan rezultat u neku sredinu je isto kao i liječenje raka kemoterapijom.
To je rje?avanje posljedica a ne uzroka.
Mikrofon je uvijek va?niji od preampa.
Kad ispred vas stane Norah Jones nećete razmi?ljat o tome koji ćete preamp spojiti nego koji mikrofon.
Mikrofon određuje zvuk koji preamp mo?e samo ili odsvirati ili ga uni?titi.
Sve ostalo su priče.
Naravno svaki glas ili gitara iziskuje pravilan izbor mikrofona.
Ne postoji univerzalan mikrofon ni za snimanje gitare ili snara, a kamoli glasa.
Jedino ?to postoji su vrhunski mikrofoni tipa U47 koji će na bilo kojem izvoru zvuka pokazati autoritet koji je te?ko poljuljati.
?to se tiče 414, to je dobar mikrofon ali je meni dosadan(naslu?ao sam ga se).
Ima tendenciju da ne impresionira odmah već se pokazuje u najboljem svijetlu kad se uđe u mix.
Vrlo je podatan za procesiranje i sjedi odlično u mixu.
Rode je potpuna suprotnost.
Uzbudljiv na prvo slu?anje ali kad se malo vi?e obrati pozornost ustvari je naporan i isforsiran.
Ekvalizacija koja je u njemu je izvor tog" loudness button" efekta koji je skoro pa nemoguće korigirati u mixu.
Sibilanti su katastrofa, midrange ne postoji, sve je u proximity efektu i visokom pr?tanju.
Inače koristio sam ih sa Focusrite ISA 110 preampom i sa SPL Channel One.
To su prilično neutralni preampovi te nemaju nekog većeg utjecaja na boju zvuka.
Moja preporuka je 414 i to XLII naravno
Rje?avanje problema nastalih lo?im odabirom mikrofona tako da se bira preamp koji mu je dijametralno suprotan kako bi iznivelirali konačan rezultat u neku sredinu je isto kao i liječenje raka kemoterapijom.
Kad ispred vas stane Norah Jones nećete razmi?ljat o tome koji ćete preamp spojiti nego koji mikrofon.
Sve ostalo su priče.
Ne postoji univerzalan mikrofon ni za snimanje gitare ili snara, a kamoli glasa.
Jedino ?to postoji su vrhunski mikrofoni tipa U47 koji će na bilo kojem izvoru zvuka pokazati autoritet koji je te?ko poljuljati.
Ima tendenciju da ne impresionira odmah već se pokazuje u najboljem svijetlu kad se uđe u mix.
Uzbudljiv na prvo slu?anje ali kad se malo vi?e obrati pozornost ustvari je naporan i isforsiran.
Ekvalizacija koja je u njemu je izvor tog" loudness button" efekta koji je skoro pa nemoguće korigirati u mixu.
Sibilanti su katastrofa, midrange ne postoji, sve je u proximity efektu i visokom pr?tanju.
To su prilično neutralni preampovi te nemaju nekog većeg utjecaja na boju zvuka.
Ja se sa ovim u potpunosti slazem:da: . I za c414 i za 'jeftinije' Rode
Sve ostalo su priče.
Cim budem nasao malo vise vremena za kuckanje , objasnicu da gresis u 80 posto onoga sto si rekao ;)
Pozdrav
Manley
02-03-2007, 02:44 PM
moja preporuka je KORBY KAT 4 i nema svadjanja:D
ajd meni objasni; kada nije samo stvar i miku, sta ce nam onda dobar pre ili mikser....kupimo brdo mikrofona i behringer pa radi;)
U47 nije toliko autorativan....mozda m249c ili m49c ali ne u47
evo je crna trojka :D
GERAG
02-03-2007, 06:31 PM
Jel ima neko u Srbiji da prodaje Violet Black mikrofon.Dosta je toga pozitivno pisano o njemu,i da li moze stvarno da zavrsi poso kao recimo AKG414 a dosta je jeftiniji.Koje predpojacalo lezi AKG-u.
bickomir
08-03-2007, 09:12 PM
moja preporuka je KORBY KAT 4 i nema svadjanja:D
ajd meni objasni; kada nije samo stvar i miku, sta ce nam onda dobar pre ili mikser....kupimo brdo mikrofona i behringer pa radi;)
U47 nije toliko autorativan....mozda m249c ili m49c ali ne u47
evo je crna trojka :D
Ja nisam rekao da preamp nije va?an.
Ja sam samo rekao da je mikrofon va?niji.
Ako tebi U47 nije autoritativan,a kori?ten je za npr.sve snimke glasa Elvisa Presleya,snimke svih instrumenata na pola albuma Beatlesa, i da ne nabrajam dalje po?to je to ubjedljivo najpopularniji highend mikrofon, onda ti vjerovatno zna? ne?to ?to mi ne znamo.
Vjerujem isto tako da zna? da M49 koristi istu kapsulu kao i U47.
A ?to se tiče tvoje preporuke Korby-a, isto tako vjerujem da zna? da je jedna od kapsula za taj mikrofon kopija neautoritativnog U47.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.