Mitjovan
22-02-2007, 10:22 PM
Da li bi mogao da nam kazes nesto o svojim najranijim danima bavljenja muzikom, kako si kupio prvu gitaru, prvi bend, nastup, prve pare:D i sl.
POz:)
bassystem
03-03-2007, 06:18 PM
pa u najranijim danima sam uglavnom slu?ao bratov bend, prisustvovao njihovim probama i sanjario da ću jednog dana i ja imati bend. I?ao sam u muzičku ?kolu, svirao klavir, ali sam vi?e ?elio da naučim gitaru da sviram. Tako kad bi članovi bratovog benda oti?li kući, ja bih drndao njihove instrumente, jer su probe bile u na?oj kući. I sada se sjećam magiju tog momenta kad su oni poku?avali da sviraju neke pjesme, meni se to mnogo dopadalo, znao sam da ću se time baviti u ?ivotu.
Onda su oni dobili novog basistu, koji je u na? podrum donio svoju lijepu maple (hagstrom!!!) gitaru i ogromno HH pojačalo sa dvije petnaestice...Od momenta kad je počeo da slepuje, moj ?ivot vi?e nikad nije bio isti:)
Tata mi je u 15oj godini kupio Ibanez musician bass i Trace Elliot GP11, i ja tek sada vidim koliko je to bilo velikodu?no s njegove strane. Ja i dan-danas imam to dvoje, bilo mi ?ao da prodam, jer sam sva?ta do?ivio i pro?ao s tom gitarom i pojačalom (posebno u vojsci, dok smo kao bend obilazili vojnike po ostrvima da im ne bude dosadno, ?atro...pa smo trejsa morali vezivati za top, jer nije mogao da uđe u kabinu)
Te iste godine (bilo je ljeto) je mene pitao neki bend iz vojvodine da im mijenjam basistu na mjesec dana (i to počev?i od iste noći) jer je ovaj morao da ode kući zbog smrtnog slučaja, a svirali su u Prčnju, u nekom pansionu. Ja, naravno pristanem, i i?ao sam motorom svake noći na svirku (oko 5 km) bez i jedne probe i bez znanja kako naslova pjesama tako i intonacija. A oni su bili profi, i nisu htjeli da izgledamo neuvje?bano, tako da mi nisu ni govorili sto se i odakle svira. Nego dok bubnjar odbroji intro, gitarista se okrene prema meni i na svojoj gitari mi poka?e prvi akord. Tako da je svaka pjesma za mene bila iznenađenje. Prvi blok bi bio lagana narodna kola (klavijaturista je svirao i harmoniku), drugi starogradske i lagani narodnjaci, treći veseli i jači narodnjaci (ali to tada nije bilo turbo folk, nego Toma, Miroslav, Haris...) a onda se u četvrtom bloku pjevač okrene prema meni i ka?e "satisfenk?n"...ja u čudu, mislim da ga nisam dobro čuo, kad ono, gitarista nagazi na ?uti boss overdrive i ?ibaju rock...ba? je to bilo iznenađenje za mene, mislio sam da sviramo samo narodnjake:) Do kraja smo (sam) se super izvje?bali i bilo je super. Ba? bih volio da znam ?ta sada rade ti ljudi i ko su...mo?da su neki va?i očevi:))) Nikad ih vi?e nisam sreo, ?to je nekako i logično, ali i bezveze. To je bila moja prva plaćena svirka. A dobijao sam svake večeri po 500 din (a sjećam se da je ulaz u diskoteku bio 50 din). U dana?njim odnosima bi to bilo oko 30e, ?to uop?te nije malo za 15god klinca. Dogovorili smo se da me isplaćuju dnevno, da bih ja bio siguran, jer ih nisam znao pa da ne zapale poslije mjesec dana. Naravno, ispali su super i rado se toga sjećam:)))
Arthur
04-03-2007, 01:16 AM
čoveče, kako dobra priča :) mogo bi memoare da pišeš, onako skromno, čisto dokumentativno.. ;)
Mitjovan
06-03-2007, 09:54 PM
a onda se u četvrtom bloku pjevač okrene prema meni i kaže "satisfenkšn"...
Eh, sta ti je tezga!:D Vrh prica!
U sustini tako se i najbolje naucish i izvestish, malo tezgaris, malo nemas pojma pesme pa ih ucis na svirci i tako...;)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.