Log in

View Full Version : Potreban savet za kupovinu klavijatura

queen of the night
21-02-2007, 06:06 PM
Nameravam da kupim klavijature,ali ranije sam svirala klavir, tako da se ne razumem u sintisajzere preterano. Trenutno se dvoumim između nekoliko:

Korg X5D
Yamaha S30
Roland Juno D Raspola?em sa oko 500E,hoću da kupim nove klavijature, ne polovnjaka.
Potrebne su mi sve informacije, od toga gde koju mogu da kupim u Bgd, koliko ko?taju, karakteristike,ma sve ?to znate...
Naravno, ako bi mi neko preporučio i neki drugi sintisajzer, slobodno:)
Unapred hvala!;)

OFF
21-02-2007, 07:13 PM
dobrodosla. Daj nam samo neku informaciju, sta ocekujes od klavijatura, koju muziku sviras.....?
Nemoj bezati od polovnih sprava. Slobodno smes kupiti, mnogo pre nego zvucnik ili mikrofon. npr.... A mi cemo ti rado pomoci:)

clusterchord
21-02-2007, 08:44 PM
osnovna podjela bi bila izmedju klavijatura koje imaju semplove klasicnih klavijaturnih isntrumenata, kao sto su orgulje, elektricni i akusticni klavir i sl, a i drugih instrumenata kao npr. violine, brass, bass gitara itd itd, i sintesajzera
kao sprava koje sintetiziraju samo sebi svojstvene zvukove.

najcesci oblik ovih drugih u upotrebi je tzv. analog subtraktivni, pa ih popularno zovemo samo "analogni" zvukovi.. otprilike vecina toga sto cujes u elektronskoj glazbi, house, dance, tehnu, minimalu , trance itd itd.

ovako napamet cini mi se da za neku generalnu svirku bi bolje bilo da gledas ove prve, u sto i spadaju sve tri sprave koje si nabrojala kao prijedlog. X5D je prestar u odnosu na druge i nije bas iste kvalitete. umjesto ja bi dodao rabljeni Triton LE. ne znam kako se sad krece cijena. ali ako i je vise od 500 nije puno vise.

Takodjer Yamaha CS2x i CS6x. Yamahe imaju sigurno bolje klavire i od korga i rolanda, u ovoj klasi.

queen of the night
21-02-2007, 08:56 PM
Svirala bih hard rock, heavy metal, power metal,classic rock, neke svoje stvari, ambiental, alternativu... Ne znam ?ta bi trebalo da očekujem, jer nikada nisam imala pristojne klavijature,samo one poludečije:( a klavir sam svirala u ?koli...Valjda se podrazumevaju dinamičke dirke,da ima sempler, da mogu da se prave sopstveni zvuci ( da se menja boja zvuka instrumenta...),neki efekti koji se koriste u ambijentalnoj muzici npr...
Ba? se osećam k'o prava neznalica:ups:
Za početak bih svirala kod kuće, da se malo podsetim tehnike (nisam svirala neke 3 godine:banghead: ,crkla i ta kr? klavijatura,a u tom periodu sam svirala samo akustičnu gitaru malo...), a posle verovatno sa dru?tvom, a posle mo?da i u nekom bendu:bend: ...

queen of the night
21-02-2007, 09:02 PM
Sad sam videla i ovu novu poruku. ?to se tiče polovnih instrumenata, malo sam skeptična, jedva sam skupila ove pare, a ako mi se pokvare, samo mogu da se ubijem! Uz nove bar imam garanciju...valjda..?
Uzgred, ponudio mi je jedan muzičar Korg Triton LE za 650 ?, ali to mi je malo previ?e novca...

Dushan_S
21-02-2007, 09:14 PM
Pa sempler i njegove mogućnosti su u tvom slučaju jako bitne, (mo?da i bitnije nego ne?to drugo) jer gomilu toga mo?e? ovako naći na diskovima sa samplovima i prebaciti na klavijature, na primer, te zvučne efekte o kojima priča?.

Gomila bendova se u su?tini bazira na tome da su farbe upotrebljene na albumu usemplovane, ako su lagali la?em i ja tebe ali mislim da Rudess (iz DT) većinu farbi na koncertu ima kao samplove u klavijaturi a ne kao farbu same klavijature. Ja lično nisam klavijaturista, pa ti za izbor konkretnog modela ne mogu pomoći, uglavnom me moj klavijaturista zasipa informacijama na tu temu :)

relis
21-02-2007, 09:20 PM
Ja se ne bi previse bojao rabljenih klavijatura japanske proizvodnje, znaci Roland, Yamaha, Korg. Sve su poprilicno pouzdane. Tim vise sto za 500-tinjak eura nema iole kvalitetnije nove klavijature za tvoje potrebe.

Lose moze biti ak naletis na klavijaturu nekog gazera, sto smrdi po dimu i sa flekima od gemista, al to mozes odmah detektirati.

OFF
21-02-2007, 09:41 PM
Nije to previse novca za triton le, ali bih pre u tvom slucaju uzeo Roland XP30, koji ima i solidne dirke, odlican izbor preset zvukova, fin editing,i dobar je u live varijantama. Ne bi smeo da bude preko 550, 600e, maaaaximalno, a jako slatka spravica.

queen of the night
26-02-2007, 04:19 PM
Da li moze neko da mi kaze cene za sledece modele:
YAMAHA S03
ROLAND JUNO D
YAMAHA MM6- da li neko zna gde se moze nabaviti ova klavijatura,i da li je bolja od prethodne 2, i od korga x5d?

OFF
26-02-2007, 05:06 PM
Ya,maha - Mitros music, Roland - Mega Music, Beograd. Najbolje da kupis Novosti oglase, sredom za te kontakte i klavijature

clusterchord
26-02-2007, 09:55 PM
cuo sam za MM6 da ima jako limitiran editing, ako hoces raditi svoje osundove, a s vremenom ces sigurno htjeti.. ;) i lose jeftine gumbe, potove i tipke. jeftilana.

sto se yamahi tice, mislim da originalni Motif6 ili CS6X su puno bolji deal, i sto se mogucnosti a i sto se kvalitete izrade/trajnosti tice.

CS6X bi bio super kombinacija jer ima sampling ROM soundove, klavire i ostalo, ali mozes u njega dodatno ubaciti i AN PL karticu koja ti daje analognu sintezu, tako da u toj varijanti ima pouno siri spektar zvukova od xp, triton lea i ostalih.

mozda bi se mogao naci i originalni triton koji ima bolje tipke od Triton LEa, za male pare. jedino sto je malo tezi.

OFF
26-02-2007, 09:59 PM
Kad smo kod Yamahe, onda je jos bolje resenje EX7 koji ne sme biti skup, a vec ima AN, simpaticne farbe i 64mb sampler, jedino sto je 15kg, ne znam koliko ti se nosi takva makina okolo

Dule A
21-03-2007, 11:00 AM
vidi... ono sto mogu sa sigurnoscu da ti tvrdim jeste sledece..... Sa 500e tebi treba univerzalan instrument, a buduci da si navela pravce,treba ti synt koji moze da zvuci mocno... da imas bogate synt farbe, padove , morph i motion syntove i sl... Buduci da uzimas SAMO JEDNU klavijaturu, najvaznije je da predvidis da li i kada ces uzimati jos jednu,dve... Ako ti se cini da ces uskoro moci da pazaris jos nesto, pokusaj da probas sto vise syntova i napravis setap koji pokriva kvalitet u svim domenima koji te interesuju... u tom slucaju krni sa nekomyamahom ili rolandom... Medjutim,ako kupujes jednu i samo jednu klavijaturu, jedini synt od navedenih koji je sposoban da ye na duze vreme uz editovanje i bavljenje zadovolji je 100% Korg x5d. Svi ostali syntovi koje si navela mozda imaju kvalitetnije hleb i puter farbe (klavir,hemond...) ali mali x5 prosto ima sve sirovine sa svih Korg syntova pre njega (m1,t3,n364) koji imaju ai2 sintezu, i uzasno je mocan u smislu raznovrsnosti... Od narodnjackog lid synta do izuzetnog pop sintisajzera pa sve do metal lid i pad yntija... Malo je samo ljudi koji ga tako koriste ali veruj mi UNIVERZALNOST i mogucnosti su za te pare (300?) sjajni... ako to ispazaris, javi se,da ti bacim farbe (od padova sa m1,preko rhodesa i mini muga sa x3, do klavira sa n364 sve u formatu za x5d).....
Ali, naravski, ako ce biti love, kupi po jedan jaci sint bilo koje fabrike velike trojke (yam,Ko,Rol)...

Dule A
21-03-2007, 11:00 AM
vidi... ono sto mogu sa sigurnoscu da ti tvrdim jeste sledece..... Sa 500e tebi treba univerzalan instrument, a buduci da si navela pravce,treba ti synt koji moze da zvuci mocno... da imas bogate synt farbe, padove , morph i motion syntove i sl... Buduci da uzimas SAMO JEDNU klavijaturu, najvaznije je da predvidis da li i kada ces uzimati jos jednu,dve... Ako ti se cini da ces uskoro moci da pazaris jos nesto, pokusaj da probas sto vise syntova i napravis setap koji pokriva kvalitet u svim domenima koji te interesuju... u tom slucaju krni sa nekomyamahom ili rolandom... Medjutim,ako kupujes jednu i samo jednu klavijaturu, jedini synt od navedenih koji je sposoban da ye na duze vreme uz editovanje i bavljenje zadovolji je 100% Korg x5d. Svi ostali syntovi koje si navela mozda imaju kvalitetnije hleb i puter farbe (klavir,hemond...) ali mali x5 prosto ima sve sirovine sa svih Korg syntova pre njega (m1,t3,n364) koji imaju ai2 sintezu, i uzasno je mocan u smislu raznovrsnosti... Od narodnjackog lid synta do izuzetnog pop sintisajzera pa sve do metal lid i pad yntija... Malo je samo ljudi koji ga tako koriste ali veruj mi UNIVERZALNOST i mogucnosti su za te pare (300?) sjajni... ako to ispazaris, javi se,da ti bacim farbe (od padova sa m1,preko rhodesa i mini muga sa x3, do klavira sa n364 sve u formatu za x5d).....
Ali, naravski, ako ce biti love, kupi po jedan jaci sint bilo koje fabrike velike trojke (yam,Ko,Rol)...

Dule A
21-03-2007, 11:03 AM
:D Brate ala mi je raspala tastatura.......

djivan
21-03-2007, 11:10 AM
Samo Korg Triton ili Triton LE za heavy rock.. a to koristi i dosta stranih bendova...ipak je triton de facto standard:)

queen of the night
24-03-2007, 11:13 PM
Znam ja da je triton najbolji, ali nemam sad dovoljno ? za tu spravu-novu, a da kupujem polovan neću, jer ko bi normalan prodavavo svoj Triton, ako je ispravan i ako mu ni?ta ne fali !?! Neko mi je ponudio triton, kao sve radi, "samo" mu fali 2cm plastike sa strane. Pa ako je uspeo plastiku da sj_be, ko zna ?ta je jo? "okrjnio".
Nego, da li neko zna GDE BIH MOGLA DA NAĐEM KORG X5D, U SKY-U VI?E NEMA!/?/ Mislim da ću se na kraju ipak odlučiti za nju, najbolji je odnos kvalitet/cena..
I da, GDE JE LIRA-MUSIC???

balthazaar
25-03-2007, 12:31 AM
Znam ja da je triton najbolji

dobar je i motif

a jos bolji OASYS :p :p :p :p :p oasys ti je bash jeftin...dzabe

"7"
25-03-2007, 01:14 AM
I da, GDE JE LIRA-MUSIC???

http://www.lyrastyle.co.yu

011/212-0444 Beograd

018/513-677 Nis

Burli
27-03-2007, 12:01 AM
ko bi normalan prodavavo svoj Triton, ako je ispravan i ako mu ni?ta ne fali !?!

Pa recimo neko kome porastu "apetiti" ili neko kome zatreba lova i sl.
tako da ja ne bi u startu odbacivao varijantu kupovine polovnog i naravno očuvanog Tritona...

Dule A
27-03-2007, 02:10 PM
a jedna stvar mi pada na pamet???Pojavio se novi X5d ... U stvari, ono sto je x5d bio u odnosu na t3,x3 i n364 to je sada novi x50 u odnosu na triton seriju...
Dakle moram malo o arhitekturi... Triton klasik je synt koji generise farbe iz 32mb ROM sirovina... To je bas stara sinteza.... U narednim godinama pojavljuju se prosirenja (njih 8 ukupno) koja u stvari nose nove rom sirovine za pravljenje farbi... Tako u klavijaturi Triton STUDIO kada je kupis stoji najobicniji triton klasik sa klavirskim prosirenjem ali je taj model tada imao priliku da u njega odjednom stanu sva ostala prosirenja te da na kraju (ako puknes jos soma i po na sva prosirenja) imas 150mb sirovina za pravljenje farbi... Pojavljuje se zatim EXTREME koji sva prosirenja ima u sebi (cetiri u celosti ostalo u best of obliku) a jos vaznije od svega ima svoj potpuno nov grand piano sempl... Prvi klavirski sempl na triton seriji koji uopste moze da se svira... Ostali su GROZNI... Na extremu se javlja i po koji potpuno nov string i guitar sempl...
E sad.... Korg je izbacio malen synti x50 koji u sebi ima kompletne TRITON klasik sirovine (dakle svih32mb) + best of sa svih prosirenja ukljucujuci i poslednje klavirske semplove... Ukupno ima 64mb ROM sirovina-dvostruko vise nego triton klasik,a vrlo vazno za shvatiti-dvostruko vise nego STUDIO kad ga kupis (studio model ima visoku cenu jer ima opcioni rezac i audio rekording i prosto amerima je najeftiniji all in one studio...)...
Dakle ozbiljna malena sprava postovacu ti neki moj demo ako si zainteresovana..... Bio mi je synti na studiju par dana.... Cjena,prava sitnica... nesto malo preko 600e

darkstar
12-04-2007, 01:48 PM
Ne ulazi u toliku dramu oko kupovine polovnih klavijatura.Evo ja imam tritona le,ne prodajem ga doduse,ali meni se uopste ne svidja ta klavijatura,a ispravna je.Loseg je kvaliteta,napravljena je da sirotinji donese ime tritona na spravi,nista drugo.Pored toga imam jos 3 klavijature,i svaka radi bolje.Jedino sto je na tom korgu dobro,to su hemondi (i to naravno,ako zazmurimo malo).

X5d ti ne bih savetovao,to je igracka obicna.
Yamaha s30,ako mozes,kupi,meni je to jako simpaticna klavijatura(doduse ja jurim trenutno s90 es,ali sam s30 probao,i overall mi je jako simpa).
Opcija 3 je da uletis u neki kredit,i kupis mocnu novu spravu.A da,btw,triton le se vise ne proizvodi,novog ga neces naci,to je sigurno.
Opcija 4 je da kupis midi kontroler,i neku rack verziju sinta.Malko je teze,ali se meni taj koncept dopada.

Pozdrav.

queen of the night
20-04-2007, 04:56 PM
YAMAHA S30 ILI KORG X5D???????????????????
Jedni ka?u bolja Yamaha, drugi navijaju za Korg, pa ne znam ?ta da radim. Vi?e od 500? nema ?anse da nakupim. Ajd' sad molim komentare tipa ZA i PROTIV jedne, odnosno druge klavijature. Htela bih uskoro da kupim neku, i najzad da počnem da sviram...

milos
20-04-2007, 05:42 PM
Ja bih za te pare uzeo nekog Rolanda xp30 ...

milos
20-04-2007, 05:46 PM
Nisam video da trazis novu klavijaturu mada opet cu da ti preporucim nekog polovnjaka . Imas Korg T2(76 dirki) na forumu za 220 EUR:)
Veruj mi,trajace ti jos 15 godina (vrhunski kvalitet izrade,metalna konstrukcija,dirke semi-weighted sa aftertouchom...)

slowstar
21-04-2007, 09:13 PM
Mislim da je Milos u pravu sto se tice Rolanda, jer su "bread & butter" boje ubedljivo najbolje na Rolandima, doduse ne na svim. Mislim da je glupo kao prvu klavijaturu kupovati nesto sto je specijalizovano, kao sto su VA ili analog instrumenti. Jesam doduse veliki fan ROLANDa, ali nije to samo subjektivno, postoje jaki razlozi za to, a to je bas kvalitet zvukova u ROMu, koji je drasticno bolji nego kod KORGa, to se najlakse primeti kada se u KORGu "osushe" patchevi, to jest skinu se razni korusi, flendzeri, reverbi, koje Korg prilicno vesto "sminka". Kada se to isto uradi kod Rolanda, vrlo je mala razlika - probajte i sami...Ljubazni ljudi iz SKY MUSIC su mi nudili razne KORGove, donosili mi na kucu, da probam, i moram reci da sam vratio i OASYS a i KORG TRITON EXTREME, jer kada se uporede sa mojim FANTOM X7 sintom PADAJU OBA!!
Naravno OASYS je fenomenalna sprava, ali ne vredi ni 25% para koje se za njega traze, realna vrednost njegova je otprilike 2000eura u vrh glave...
Sto se polovnih keys tice, mislim da su ljudi u pravu, tojest slobodno kupi neki polovnjak, jer se on "ne trosi" od upotrebe, kao naprimer auto, postaje malo prljav, malo ogreban, ali ako sve radi, radice i ubuduce. treba samo obraditi paznu na tipke, i display... a moj ti je savet da potrzis, kao sto Milos rece neki od XP serije. Ja sam prosle godine prodao XP80 sa flight caseom za bednih 600 eura, i danas se kajem, mada sam ga zamenio objektivno boljim sintom...
Pozdrav, i srecan lov!!!

OFF
21-04-2007, 11:06 PM
Imas jos bolju varijantu u halooglasima ROland XP60 za 450 e, sto je smesna cena za tu spravu. I ja se ne bojim kupovine polovnih klavijatura, ipak to nisu zvucnici ni mikrofoni.........

darkstar
22-04-2007, 09:53 PM
Ako moze xp 60 za te pare,toplo preporucujem.

A sto se novog tice,cekiraj korg x50 sto predlozi dule,cuh pre neki dan tu spravicu,super to radi za te pare.Jer uglavnom sta god da kupis (novo naravno) od ovih giga mega sprava,ima pola stvari koje ti realno NE TREBAJU ako planiras da sviras sa bendom,a da muziku snimas na kompjuter.

Nadam se da smo nesto bar pomogli,
Pozdrav

wladymeer
27-04-2007, 01:57 AM
a da kupujem polovan neću, jer ko bi normalan prodavavo svoj Triton, ako je ispravan i ako mu ništa ne fali !?! Neko mi je ponudio triton, kao sve radi, "samo" mu fali 2cm plastike sa strane. Pa ako je uspeo plastiku da sj_be, ko zna šta je još "okrjnio".

Primetio sam ovu temu zbog tvog nicka i sa dosta simpatija sam je pratio dok nisam primetio ovaj gorepomenuti citat...

S obzirom da se govori o mojoj ponudi nekako sam osetio potrebu da se "samojavim" ne da bih te "naterao" da je kupiš (tvoj izbor, kao što vidiš većina se slaže da je cena pristojna jer uz nju dobijaš i torbu i 128MB Smart Media karticu, a i tu priču smo vodili negde u martu ako se sećam?) već isključivo zato što ne bih da kruže priče koje nemaju veze sa istinom, a i tvoja opaska mi je u neku ruku malo neosnovana:

Dakle, kao što su ti neki drugi ljudi već rekli, isuviše dramiš oko odluke da kupiš polovnu klavijaturu. Ako se dobro sećam imaš negde oko 16 godina i ako ništa drugo ja sam sa isto toliko godina kupio svoju prvu takodje POLOVNU klavijaturu sa POKVARENIM pitch bendom i par dirki koje su se ZAGLAVLJIVALE (T3 sa torbom za 1500DEM, i dan danas se smejem kako sam se tad zajebao ;)) tako da prvo što nikome nikada ne bih uradio jeste da prolazi kroz moje periode kada sam morao da sviram i Stratovarius i Symphony X na klavijaturi koja sa mojim tadašnjim znanjem nije bila dovoljna za to.

Drugo, nikada u svom životu ne bih ponudio neispravnu klavijaturu, a da imaš imalo iskustva sa klavijaturama shvatila bi koliko je teško ukoliko si relativno uredan muzičar POKVARITI klavijaturu (ali ne krivim te, jer znam da nemaš na osnovu čega da imaš isksutva) Ukoliko bi hipotetički i došlo do toga, dao bih je kupcu da je odnese (ili bismo je zajedno odneli) na popravku i od realne cene te ispravne polovne klavijature bih odbio troškove popravke i apsolutno se zadovoljio tom preostalom cenom.

A i probaj da razmisliš malo: znaš u kom bendu sviram i znaš da često imamo nastupe, snimanja i sl. Da li bih ja mogao da sviram sa takvom klavijaturom svake druge nedelje u proseku i da li misliš da je nešto zaista toliko pokvareno da ne bi i meni smetalo?

Pored toga, ako si imala sumnje u ispravnost iste, mogla si milion puta do sada da mi se obratiš da istu isprobaš i svojim se očima uveriš u njeno stanje. Naravno da ti je ne bih prodao "na slepo". Čak sam planirao da u tom slučaju dodjem kod tebe ili već gde bi ti najviše odgovaralo da ti ostavim i modifikovane boje koje sam pravio kao gest dobre volje, jer ponavljam, znam kako je to imati 16 godina i odjednom biti okružen sa svim onim što si do juče slušao.

Takodje, mogla si da me pitaš i koja je svrha mog prodavanja TritonaLE, a Burli je to odgovorio umesto mene:

Pa recimo neko kome porastu "apetiti"

Radi se o tome da želim da prodam Tritona i uzmem Karmu zbog nekolicine opcija koje meni deluju interesantnije iako mi TritonLE apsolutno završava posao što i moj tempo prodaje istog potvrdjuje, tj. ako se nadje neko zainteresovan, OK, u suprotnom ne žurim. (btw, ako neko hoće da se menja za Triton LE + doplata za Karmu neka mi ostavi PP :))

A sad dolazimo i do famozne falinke... Kad kažeš 2cm, mislim da je u redu da i ostali vide o kakvom se "oštećenju" radi:

http://img204.imageshack.us/img204/2172/tritonleia5.th.jpg (http://img204.imageshack.us/my.php?image=tritonleia5.jpg) http://img133.imageshack.us/img133/1236/tritonle2mw8.th.jpg (http://img133.imageshack.us/my.php?image=tritonle2mw8.jpg)

Verujem da bi je primetila mesec dana po kupovini da ti je nisam spomenuo, ali hteo sam da sve bude čisto crno na belo pa sam SAM spomenuo za to "oštećenje". A da si pitala mogao sam da ti objasnim i kako se to dogodilo. Pritom, verujem da će ti većina vlasnika istih potvrditi da je ta bočna plastika jako nezgodna upravo zbog toga što je "debljine" nekoliko milimetara i da je ukoliko sviraš po raznih klupskim varijantama posle 3 godine neminovno da se tako nešto dogodi. Nazovimo to greškom u dizajniranju modela jer nisam nešto primetio da Motifi ili Fantomi imaju takve propuste :)

Ali dobro. Nekako jako želim da verujem da ti je neko drugi napunio glavu raznim pričama ili pošto je sve ovo novi svet za tebe imaš fobiju i od sopstvene senke kada je kupovina klavijature u pitanju i da u tvojoj izjavi nema ničeg zlonamernog. Moj ti je savet da ubuduće ne donosiš zaključke sama jer, ruku na srce, nemaš dovoljno iskustva u svetu muzike da bi shvatila neke stvari. Videćeš već, ukoliko nastaviš da se baviš muzikom ozbiljno, da će ti ova cela priča zvučati jako smešno za neke 4-5 godine. ;)

Sve najbolje!

PS - E da, pošto mikroprekidače (delovi koji aktiviraju tastere na klavijaturi) nisam menjao otkad sam je kupio (novu) moguće je da u skorije vreme (narednih godinu-dve) koji počne da zeza pa da mora jače da se pritisne, čisto da ne bude da sam te slagao po pitanju očuvanosti klavijature, ali ne brini se, to je jeftina popravka od nekih 100dinara po komadu :)

PPS - Ne treba ovo da shvatiš da sam ja sad besan ili nešto slično ;)

darkstar
30-04-2007, 11:40 PM
Coveka ne poznajem,ali ako ti nesto znaci,potvrdjujem da je mala plastika koja je slomljena zaista glupost,i da,to se na le-u moze dogoditi lako.

Takodje potvrdjujem da su mikroprekidaci boljka ove klavijature,ali i da se oni lako menjaju.Meni isto neki polako umiru,ali to se na klavijaturama koje se cesto sviraju DESAVA i nije nikakav big time kvar.

Ali mislim da ces biti najmirnija ako odes u radnju kupis novu spravu ... posle par godina shvatices da je sve ovo bila dobronamerna prica,i neces imati problem da kupis polovnu spravu.U ovom trenutku za svoj dusevni mir moraces da platis vecu cenu za novu klavijaturu :) tako to ide

Pozdrav

mandjones
03-10-2008, 04:23 PM
posjedujem
gebr.stingl wien koncertni klavir
koliko vrijedi

sorceress
02-12-2012, 01:44 PM
Ova mi je tema dala par korisnih informacija :) a kako se jako dvoumim oko toga ?ta da kupim pomislila sam da ne bi bilo lo?e da pitam i ovde.

Elem, najpre sam htela samo MIDI kontroler. :D Onda sam kopajući po raznim sajtovima i forumima na ovom sajtu nai?la na opciju da umesto toga uzmem polovnu klavijaturu, najpre zbog navodno pouzdanije izrade, kvalitetnijih dirki i aftertouch-a. To me je konačno dovelo na ideju da bih mo?da mogla da malo razvučem bud?et (ali i tako razvučen ne prelazi 450 evra) i kupim ne?to ?to bi moglo da poslu?i i za neke pop-rok svirke. U muzici sam godinama ali kao vokal i večito smo u bendovima kuburili sa klavijaturistima a ja sviram klavir ali do sad nisam imala uslove da kupujem klavijaturu. Da li je moguće za ovaj novac naći ne?to pristojno?

nikolaivanic
02-12-2012, 04:19 PM
Ova mi je tema dala par korisnih informacija :) a kako se jako dvoumim oko toga ?ta da kupim pomislila sam da ne bi bilo lo?e da pitam i ovde.

Elem, najpre sam htela samo MIDI kontroler. :D Onda sam kopajući po raznim sajtovima i forumima na ovom sajtu nai?la na opciju da umesto toga uzmem polovnu klavijaturu, najpre zbog navodno pouzdanije izrade, kvalitetnijih dirki i aftertouch-a. To me je konačno dovelo na ideju da bih mo?da mogla da malo razvučem bud?et (ali i tako razvučen ne prelazi 450 evra) i kupim ne?to ?to bi moglo da poslu?i i za neke pop-rok svirke. U muzici sam godinama ali kao vokal i večito smo u bendovima kuburili sa klavijaturistima a ja sviram klavir ali do sad nisam imala uslove da kupujem klavijaturu. Da li je moguće za ovaj novac naći ne?to pristojno?

Pogledaj dole u oglase, inace:Za 450e mozes kupiti yamaha w5.. izuzetnu klavijaturu sa 6okt, izuzetnim dirkama (pm) mint stanje malo tezu za vucaranje, zatim mnogo laksu za nosenje - yamaha cs2x izuzetan izbor ubedljivih upotrebljivih tonova (losije dirke al bolje od kontrolera) za sve pop rock itd zanrove -oko 170 na kup/pro, roland xp60- veoma upotrebljiv sa meksim pop zvukom ali ok i za rock, (oko 250) kup/pro, Korg triniti- ok zvuci kup/pro sajt...

sorceress
02-12-2012, 04:28 PM
Hvala...pratim oglase ba? tamo ali ne znam skoro ni?ta o klavijaturama pa najpre gledam ?ta mogu a ?ta meni treba...da li je moguće naći ne?to za te pare ?to mo?e da koristi semplove instrumenata sa strane?

nikolaivanic
02-12-2012, 04:33 PM
Hvala...pratim oglase ba? tamo ali ne znam skoro ni?ta o klavijaturama pa najpre gledam ?ta mogu a ?ta meni treba...da li je moguće naći ne?to za te pare ?to mo?e da koristi semplove instrumenata sa strane?

Pozz S)
lepo sam ti naredjao vrhunske klavijature po bagatela cenama.. to je sve kostalo novo od 1200-2500e po sadasnjim cenama. Semplove najeftinije svira K2000 kurtsvajl ali sta ce ti to? ove masine su snimile toliko hitova da ces sigurno naci dobar zvuk na svakoj od njih... veci je problem kako ces to svirati i da zvuk ostatka benda bude na nivou...

nikolaivanic
02-12-2012, 04:38 PM
ps. zaboravih... lak a izuzetan roland jv90, 6 oktava odlican ton

ps2. u slucaju da ti treba aranzer (svira sve sam) to ne poznajem
ovo napred su klave za svirku u bendu i studijsku

sorceress
02-12-2012, 05:11 PM
Pa pitam sve i sva?ta jer nemam pojma o klavijaturama a zanimam se trenutno virtualnim instrumentima. :) OK, shvatila sam, ovo su klavijature koje dopunjuju bend a aran?eri mogu da zamene čitav bend.

wladymeer
11-12-2012, 11:54 PM
Prvo i osnovno pitanje - da li želiš nešto lagano za transport ili ti je broj dirki ipak bitan, tj. 5 oktava ne dolazi u obzir?

I kada kažeš semplove, daj mi primer šta bi želela da uradiš sa tom klavijaturom?

sorceress
16-12-2012, 02:11 PM
Kad kažem semplovi, mislim u stvari na vst instrumente tj. na mogućnost da nekoliko njih povežem sa klavijaturom i u live varijanti. Pretpostavljam da postoje hardverski sempleri za to.

Trenutno mi je klavijatura potrebna isključivo za kućni studio i korišćenje sa vst instrumentima, sa nekim bledim naznakama da bih možda mogla da je u budućnosti iskoristim i za neke svirke. Ljudi su mi predložili i klavijature tipa Korg M1 ili T3 kao MIDI kontrolere, saznala sam da je moguće dokupiti i sint modul sa bojama tako da ako rešim da rizikujem sa polovnim klavijaturama znam šta mogu. Valjda. :)

akordeonista
16-12-2012, 03:41 PM
Kad ka?em semplovi, mislim u stvari na vst instrumente tj. na mogućnost da nekoliko njih pove?em sa klavijaturom i u live varijanti. Pretpostavljam da postoje hardverski sempleri za to.
Postoje uredjaji poput SM Pro - V-Machine koji se prave kao hardverski host-ovi za VST instrumente i efekte i namena im je upravo za Live:
http://www.thomann.de/gb/sm_pro_audio_v-machine.htm
Nisam se susretao sa ovom spravom uzivo i ne znam kako radi. Na YouTube-u sam gledao neke prezentacije ali mi se cini da kasni sa ucitavanjem performansa, tj. da mu treba 1-1,5 sekunda pre nego sto promeni boju. Ali ponavljam, nisam imao priliku uzivo da probam spravu, mada mi je jako interesantna jer ima 512Mb RAM i bila bi odlican dodatak nekim klavijaturama koje nemaju sempler.

wladymeer
17-12-2012, 02:34 AM
imam drugara koji ima v-machine ali on ne svira live na nekoj redovnoj bazi. kaze da mu v-machine radi kako treba. mada ce ti za live upotrebu toga trebati ozbiljno poznavanje MIDI protokola... i mnogo strpljenja da to proradi. ili ce proraditi iz prve ili ce zakociti na nekoj nelogicnoj nebulozi.

iz mog iskustva, VST jos uvek nije u potpunosti spreman za live upotrebu, pogotovu ne u cenovnom rangu koji spominjes... ja prvi ne bih imao hrabrosti da se oslonim iskljucivo na to. istina, postoje naprave za to, ali, testiranje je mnogo manje i zastupljeno i rigorozno nego za hardware synth... a nista gore od bagovite klavijature.

do 450€ mozes naci polovan all-around synth poput Juno Di ili Juno G koji ima opciju da ucitavas one-shot semplove. Juno Di pritom ima i midi control mod mp3/wav plejer, farbe sa Fantoma, i lagan je (5kg) sto nije zanemarljiv podatak za lepsi pol :)

a kakvom se muzikom planiras baviti? posto ti workstation mozda i nije potreban...

sorceress
17-12-2012, 10:32 AM
Radila bih pop rok + neki malo jazzy zvuk i ambijentalne stvari, verovatno će to ići dosta minimalistički jer sam početnik. Hvala na informacijama, mislim da ću za početak ipak uzeti neki MIDI kontroler a kasnije dokupiti ne?to po potrebi...

akordeonista
17-12-2012, 07:12 PM
imam drugara koji ima v-machine ali on ne svira live na nekoj redovnoj bazi. kaze da mu v-machine radi kako treba. mada ce ti za live upotrebu toga trebati ozbiljno poznavanje MIDI protokola... i mnogo strpljenja da to proradi. ili ce proraditi iz prve ili ce zakociti na nekoj nelogicnoj nebulozi.
Malo je off topic ali kad si vec spomenuo, mozes li da proveris da li na V-Machine kasne boje pri ucitavanju, tj. ima li pauze pri ucitavanju? I jos me jedna stvar interesuje, da li zadrzava prethodnu boju pri promeni ako je dirka pritisnuta. Na pr. svirao sam neki string i zadrzao akord pritisnut, promenim boju i sta se desava, da li je strings prekinut ili nastavlja da zvuci dokle god ne pustim dirke?
A sto se tice stabilnosti, meni je V-Machine pao na pamet kao dopuna (relativno jeftina) klavijaturama koje nemaju sempler. Tako na primer, uz jedan V-Semper se za nekih 200e dobija sempler koji ima 512Mb RAMa. Jedini problem koji se tu javlja je taj sto klavijatura koja se koristi mora da bude pogodna za master, tj. da ima mogucnost odredjivanja da li da svira interni ili externi sound.

wladymeer
18-12-2012, 03:04 PM
Radila bih pop rok + neki malo jazzy zvuk i ambijentalne stvari, verovatno će to ići dosta minimalistički jer sam početnik. Hvala na informacijama, mislim da ću za početak ipak uzeti neki MIDI kontroler a kasnije dokupiti nešto po potrebi...

Onda definitivno nadji polovan Juno-Di, ima i vise nego sto bi ti za pocetak trebalo a Roland je dosta od svog imena napravio upravo preko ambijentalnih zvukova.

Imas na njemu USB konekciju tako da uvek moze da ti bude i MIDI kontroler a ima i fin graficki PC editor sto je zgodno jer vidim po postovima da si naviknuta na rad na VSTom. I ima samo 5-6kg :)

A ono sto je najbitnije, a nemas iskustva sa tim pa i ne razmisljas, verovatnoca da se hardverski synth zabaguje uzivo je mnogo manja nego bilo koji VST host...

@akordeonista: provericu ovih dana pa saljem na PM, ali sumnjam da V-machine podrzava tako nesto.

akordeonista
21-12-2012, 02:17 PM
...provericu ovih dana pa saljem na PM, ali sumnjam da V-machine podrzava tako nesto.
Na sta mislis da li podrzava?