View Full Version : Da li pevac mora da stoji?
dr.Ru
20-02-2007, 01:09 PM
Naizgled jednostavno pitanje: da li pevac mora da stoji prilikom snimanja vokala? Zasto je praksa da stoji? Ima li to veze sa dijafragmom, najboljim polozajem za glas?
Pitam ovo jer treba da radimo neke vokale u prostoriji koja je visine cca. 2m, a pevac je oko 1,9m!!!
Znaci, mikrofon bi bio oko 10cm od plafona sto je suludo.
dadson
20-02-2007, 01:32 PM
Poznajem nekoliko pjevaca kojima je lakse pjevati sjedeci. Pokojni Sergio Blazic je pred kraj zivota bio prisiljen pjevati sjedeci i opet je zvucao isto.
Ma ko zna moze pjevati i lezeci.
Rocket Roll
20-02-2007, 02:03 PM
Pitajte njega - ako je pro pevač koji zna sebe i svoj posao, može na vreme da vam kaže hoće li biti problema kada sedi ili može dobro da diše i sedeći.
Možete da uzmete onu barsku stolicu, visoku, okruglog sedišta i bez naslona, čisto da ga spustite sa 1,90 na, šta ja znam, na 1,70, a da još uvek manje-više stoji.
SumAnuT
20-02-2007, 05:51 PM
Ma neka legne, ili probusi rupu u plafonu, u isto vreme ces imati i reverb, samo namestis odgovarajucu velicinu rupe i vuces reverb iz sobe iznad, ne moze analognije od toga :)
Koliko ja znam, najvise radi kapaciteta pluca, dijafragme i ostale fizionomije ...
Ja sam snimao lika od 2.05 u sred leta na 40 stepeni u ormanu od 1.80 :)
Rocket Roll
20-02-2007, 06:01 PM
Ja sam snimao lika od 2.05 u sred leta na 40 stepeni u ormanu od 1.80 :)
Da nisam to bio ja?
Nisam, znam, ali sa svojih tačno tolikih 2.05 saučestvujem u patnji svih onih koji nisu po JUSu i koje uvek izostavljaju iz konstrukcijskih proračuna.
boggy
21-02-2007, 12:27 AM
......ali sa svojih tačno tolikih 2.05 saučestvujem u patnji svih onih koji nisu po JUSu i koje uvek izostavljaju iz konstrukcijskih proračuna.
Pridruzujem se "saucescu" sa svojih 1.99...
E da, naucili su me da kada udarim glavom u "plafon", gredu, ... viknem "lowpass!!!" :da:
pozdrav
bogi
Rhino
21-02-2007, 03:37 AM
Pa kao to bi trebalo tako, zbog dijafragme i ostalih ljudskih organa i djelova:) Cast izuzetcima.....
Dushan_S
21-02-2007, 01:37 PM
Naizgled jednostavno pitanje: da li pevac mora da stoji prilikom snimanja vokala? Zasto je praksa da stoji? Ima li to veze sa dijafragmom, najboljim polozajem za glas?
Pitam ovo jer treba da radimo neke vokale u prostoriji koja je visine cca. 2m, a pevac je oko 1,9m!!!
Znaci, mikrofon bi bio oko 10cm od plafona sto je suludo.Sećam se da je u nekom intervjuu čovek koji je snimao Princa za prvi album imao problema da ga opusti, pa je na kraju pevao sa prigu?enim svetlima i le?eći na podu a mikrofon mu je bio iznad glave :)
Miha Blaze
22-02-2007, 04:35 PM
Sećam se da je u nekom intervjuu čovek koji je snimao Princa za prvi album imao problema da ga opusti...
naj homo momenat na rumskom ikada :)))
ja iako nisam pevac ali znam da zapevam, znam da mi je lakse iz nekog razloga da pevam dok stojim, osecam da mi je galas nekako glomazniji nego dok sedim... mada mislim da je to individialno...
fipke
24-02-2007, 11:21 AM
Aguilera valjda isto lezi...
Dexxy
24-02-2007, 12:02 PM
Aguilera valjda isto lezi...
Za nju sam cuo da joj najvise odgovara i kad digne noge :D
Dushan_S
24-02-2007, 12:35 PM
naj homo momenat na rumskom ikada :)))
ja iako nisam pevac ali znam da zapevam, znam da mi je lakse iz nekog razloga da pevam dok stojim, osecam da mi je galas nekako glomazniji nego dok sedim... mada mislim da je to individialno...Pa da, al zna? poenta nije da glas bude ?to glomazniji, nego da je interpretacija ?to bolja :wink: Jel si ti neki metalac? :D :p
Miha Blaze
24-02-2007, 05:29 PM
Pa da, al zna? poenta nije da glas bude ?to glomazniji, nego da je interpretacija ?to bolja :wink: Jel si ti neki metalac? :D :p
ma jasno je meni zato nama ni ne ide, jer ne mogu da ga opustim (pevaca :P)
a to za metalca, da me nije kosa odala? vec je porasla :)))
ANITA
24-02-2007, 08:23 PM
Kad ležimo dijafragma je automatski u pravilnom položaju za pjevanje (neki učitelji upravo na taj način pomažu "učeniku" dočarati njen pravilan položaj koji bi trebali svjesno izvesti kad stoje ili sjede), tako da uopće nije čudna ta tendencija ka ležanju i pjevanju.
Miha Blaze
25-02-2007, 03:14 PM
Kad le?imo dijafragma je automatski u pravilnom polo?aju za pjevanje (neki učitelji upravo na taj način poma?u "učeniku" dočarati njen pravilan polo?aj koji bi trebali svjesno izvesti kad stoje ili sjede), tako da uopće nije čudna ta tendencija ka le?anju i pjevanju.
e vidis pametna ti je ta, skroz sam zaboravio na to, a secam se da su mi neki koji su isli u muzicku pricali da su ih na pocetku polagali u lezeci polozaj bas zbog toga, ima da probam to sledeci put ;)
Dean Milenkovic
25-02-2007, 04:07 PM
Razmislite: Izvor zvuka u ljudskim bicima su glasne zice: One vibriraju- Da bi glasne zice bile sposobne da vibriraju u pnom domenu moraju biti zategnute. TJ mikrofon bi uvek trebao biti 2 do tri centimetra iznad polozaja usta. Tako da morate glavu da podignete i time vratne zile i glasne zice su pritegnute dovoljno.
Sad, shto se tice polozaja-Bruce Swedien je snimao Michael Jackson-a, i u taj zvuk je dodao njegove korake u gluvoj sobi. covek je bukvalno plesao i to je dodato u zvuk. U svakom drugom slucaju, osoba je ta do koje zavisi polozaj. Kao inzinjer, za najcistiji zvuk i najbolji " Performace" jedino je bitno da je kompromis izmedju tehnika majkinga i komfortabilnosti artiste dostignut. Ponekad da bi pevac dao 100% ja ga samo pustim da unese slike u gluvu sobu da sedne da ispruzi noge, da pije pivo....Cisto da stekne taj nivo na kom on se oseca potpuno komfortabilno i da je jedan sa mikrofonom i emocijom pesme.
Ja se isprica, ali poenta je da polozaj zavisi od ranga pevaca....
liman021
25-02-2007, 04:34 PM
evo strucnog odgovora:"ako je covek-pevac-pevacica u godinama pristojnost nalaze da se ponudi stolica":o :rotfl:
SumAnuT
25-02-2007, 07:38 PM
Razmislite: Izvor zvuka u ljudskim bicima su glasne zice: One vibriraju- Da bi glasne zice bile sposobne da vibriraju u pnom domenu moraju biti zategnute. TJ mikrofon bi uvek trebao biti 2 do tri centimetra iznad polozaja usta. Tako da morate glavu da podignete i time vratne zile i glasne zice su pritegnute dovoljno.
Izvor covekovog glasa su pluca, onda daju energiju za glas, a glasne zice su modulatori kao i usna i nosna supljina, jezik, zubi i sve sto uz to ide. Nisam laringolog ali mislim da na same glasne zice, sedenje ili neki drugi polozaj nemaju nikakvog uticaja. Medjutim, da bi pevac pevao punim kapacitetom, potrebno je da stoji ili bar da mu gornji deo tela bude ispravljen, jer je tada kapacitet pluca najveci, pa samim time i potencijalna energija pevaca. Ne radi se samo o jacini glasa vec i o tome da nekada treba da se otpeva nesto dugacko bez udisanja vazduha, pa bi to bilo nemoguce uz smanjen kapacitet pluca.
Dean Milenkovic
25-02-2007, 08:25 PM
Damn..Pokaza mi ti! :p Ti si kao wikipedia:confused: :banghead:
Nego kompletno si ti u pravu, ja nisam hteo ici toliko duboko, i u gornjem postu ako si pazljivo procitao/la rekao sam da nema nikakve veze sa stojanjem ili sedenjem. Ja sam samo rekao da pevaci treba da zabace glavu..to je zbog glasnih zica...:mrgreen:
ali mi je veoma drago shto si otishao u tom pravcu..:hyper: Prava si gotiva...:cool: Sad sam ja kao :mad: ali dobri su ovi smajliji;) ...pijs aut:da:
SumAnuT
25-02-2007, 08:35 PM
Damn..Pokaza mi ti! :p Ti si kao wikipedia:confused: :banghead:
Nego kompletno si ti u pravu, ja nisam hteo ici toliko duboko, i u gornjem postu ako si pazljivo procitao/la rekao sam da nema nikakve veze sa stojanjem ili sedenjem. Ja sam samo rekao da pevaci treba da zabace glavu..to je zbog glasnih zica...:mrgreen:
ali mi je veoma drago shto si otishao u tom pravcu..:hyper: Prava si gotiva...:cool: Sad sam ja kao :mad: ali dobri su ovi smajliji;) ...pijs aut:da:
Prijatelju, glasne zice se samo zovu zice :mrgreen:
Ne moraju da se zatezu, :p to su ustvari misici i oni se sami zetegnu koliko ti zelis :da: u kom god polozaju da se nalazis :hyper:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.